Šibenik: Prestižen oddih v dizajnerskem hotelu v srcu Dalmacije po top ceni

Kako dobro poznate Šibenik? V tem dalmatinskem biseru najdete številne obiska vredne točke, mi pa smo ujeli tudi odlično ponudbo za oddih v dizajnersko zasnovanem luksuznem hotelu, ki leži tik ob morju.

Šibenik je najstarejše avtohtono obalno mesto na Jadranu, v katerem najdete tudi največje staro mestno jedro na Hrvaškem. Obkroženo je s štirimi slikovitimi in elegantnimi trdnjavami, za obzidjem pa vas bodo presenetile številne zelo stare cerkve in šarmantne kamnite ozke ulice z več tistoči stopnicami. Prava arhitekturna mojstrovina je tudi Šibeniška katedrala, ki je pod zaščito Unesco.

Šibenik in njegova dih jemajoča okolica

Celotna okolica Šibenika se ponaša s čudovitimi lepotami narave. Z morja ga obkroža Nacionalni park Kornati. Šibeniški arhipelag obsega 249 slikovitih otokov, od katerih je le šest naseljenih. Na kopnem pa ga obkroža Nacionalni park Krka. Reka Krka je v svojem 75 km dolgem kanjonu ustvarila park, ki je res vreden ogleda. Slovi po mogočnih slapovih ter čudovitem jezeru z otokom Visovac. Najosupljivejša atrakcija parka je Skradinski bug, naravno nastali bazen s slapovi, ki velja za enega najlepših v Evropi.

Prestižen oddih v dizajnerskem hotelu ob morju po odlični ceni

D-Resort Šibenik (klik) je dizajnersko zasnovan luksuzen hotel, ki se popolnoma zlije s čudovito okolico dalmatinske obale. V zanimivi polkrožni obliki, ki predstavja polotok na katerem stoji, daje vtis nepričakovanega, a izjemno očarljivega prepleta tradicionalnega starega sveta z elegantnim in sodobnim. Hotel je del nagrajene marine za super jahte D-Marin Mandalina, ki gleda na čudovito mesto Šibenik.

V hotelu se lahko prepustite wellness in kulinaričnemu razvajanju ali pa izkoristite oddih za aktivnosti ob morju. D-Resort Šibenik bo poskrbel za najbolj zahtevne goste, ki od oddiha pričakujejo največ. Soba Superior ima čudovit panoramski pogled na mesto in morje. Pri dekoraciji je bila pozornost namenjena detajlom. V sobi vas pričaka pijača dobrodošlice, dan lahko začnete ob odličnem samopostrežnem zajtrku in ga nadaljujete v wellnessu, omogočajo pa tudi zgodnjo ter pozno odjavo!

Odlično Megabon ponudbo za dve nočitvi z zajtrkom v D-Resort Šibenik najdete tukaj – KLIK.

FOTO: Megabon

PREBERITE ŠE: 5 super idej za krompirjeve počitnice (pohitite, ker se nastanitve hitro polnijo!)

Iščete idejo, kam na oddih v naši bližini? TUKAJ (klik) vas čaka kup imenitnih ponudb!

Dolenjski izlet: naravni vrelec Klevevž in izvir cvička v Šmarjeti

Tokrat nas je zaneslo na Dolenjsko, v pokrajino, ki slovi po zidanicah, cvičku, termalnih zdraviliščih, bogati naravni in kulturni dediščini in še kaj bi se našlo. Vsekakor se kmalu vrnemo, saj je na tem koncu naše dežele še veliko obiska vrednih kotičkov. Tokrat smo skočili v naravni vrelec Klevevž in k fontani Izvir cvička v Šmarjeti.

Dolenjsko prestolnico Novo mesto, ki velja za gospodarsko in kulturno središče, smo tokrat izjemoma preskočili in izlet nadaljevali v občino Šmarješke Toplice. Gre za eno mlajših in manjših občin, saj je svojo samostojno pot začela leta 2007 z odcepitvijo od Mestne občine Novo mesto. Šmarješke Toplice v zavetju zelenih gozdov in travnikov skrivajo znano slovensko termalno zdravilišče. Pa tudi Klevevž, fotogenično uspešnico na Instagramu!

Šmarješke Toplice, zdravilišče, ki skriva nekaj sladkorčkov

Posebnost Šmarjeških Toplic sta stari leseni bazen iz 18. st., ki leži nad izvirom termalne vode in v katerem lahko še vedno zaplavate, ter jezerce sredi zdraviliškega parka z rastiščem dragocenega indijskega lotosa, ki je za naše kraje precej nenavadna in redka rastlina. Šmarješke Toplice so sicer znane kot center za preventivo in zdravljenje bolezni srca in ožilja, sprostitvi in rekreaciji so namenjeni termalni bazeni s savnami in kopelmi, zelena narava z vinorodnimi griči pa vabi ljubitelje nordijske hoje, pohodništva in kolesarjenja.

V bližini Šmarjeških Toplic vabi slikovit zatrep doline Radulje v Klevevžu, Bela Cerkev pa izstopa zaradi številnih arheoloških najdb iz železne dobe. Bogat razgled na dolino reke Krke se ponuja z vinorodnega Vinjega vrha. Kam torej na izlet? Imamo nekaj idej!

Naravni vrelec Klevevž, fotogenična upešnica z Instagrama

Klevevška toplica v Šmarjeških Toplicah je eden tistih krajev, ki je še nedavno veljal za skriti biser. A danes fotografije tega slikovitega kotička preplavljajo splet, zaradi povečanega zanimanja pa se širi tudi turistična ponudba. Če se tja podajate po dolenjski avtocesti, to zapustite na izvozu Kronovo, nato pa zavijete proti Šmarjeti. Po lokalni cesti nadaljujete proti vasi Grič pri Klevevžu in tam boste kmalu opazili tablo z napotki do Klevevškega gradu in toplega vrelca.

Na griču vas čaka urejeno parkirišče (ki je med konci tedna plačljivo). Od tod se odpira grajski park nekdanjega gradu Klevevž. Tu lahko vidite ruševine gradu Klevevž iz 13. stoletja, nekaj ohranjenih gospodarskih poslopij in del nekdanjega grajskega vrta s posameznimi okrasnimi drevesi. Tu se lahko ob koncih tedna tudi posladkate s kakšnim jabolčnim zavitkom, kavo ali kozarcem vina. Mimogrede, ste vedeli, da je Dolenjska pokrajina z največ gradovi na slovenskem prostoru? Njene bregove in griče ob reki Krki krasijo premnogi gradovi. In kje je toplica?

Klevevška toplica na prostem, kjer se lahko kopate tudi pozimi

Z grajskega vrta se do nje lahko podate navzdol po urejeni poti. Ko pridete do mostu pri mlinu (ki je v zasebni lasti, zato verjetno ni treba posebej poudarjati, da to zasebnost tudi spoštujmo), se na desni čez mostiček sprehodite na drug breg in sledite potki. Pri končnem delu soteske je ob desnem bregu Radulje krajši pritok, katerega izvir privre na dan pod večjo skalo in je zajet v manjšem bazenu. To je hipotermalni izvir, imenovan Klevevška toplica, s temperaturo od 21 do 25°C in je nastal ob istem prelomu kot izvir v Šmarjeških Toplicah. Klevevška toplica je primerna za kopanje – zaradi precej stalne temperature tudi pozimi!

Klevevž je eden najpomembnejših prepletov naravne in kulturne dediščine na Dolenjskem. Naravne danosti zaznamujejo soteska potoka Radulje, naravni termalni izviri ter jamski sistem Klevevških jam, z edinimi jamskimi toplicami v Sloveniji. Kaj še čakate, skočite v vodo!

Šmarjeta: Fontana Izvir cvička, poklon dolenjskemu posebnežu, letalo na strehi dvorca in razgled z zvonika

Šmarjeta se na prvi pogled zdi tih in zaspan kraj, a ponuja kar nekaj zanimivih dogodivščin. Tudi tu na primer ne boste pozabili, da je najslavnejše dolenjsko vino brez dvoma cviček. Na Karlovškovem trgu v jedru vasi, tik ob cerkvi, stoji fontana cvička. Na Izviru tečejo vina z okoliških vinorodnih goric, poleg cvička se boste srečali s tremi glavnimi sestavinami tega dolenjskega posebneža – modro frankinjo, žametno črnino/kraljevino in dolenjskim belim. Za degustacijo štirih vin iz cvičkove fontane boste odšteli 9 evrov, spominski kozarec pa ostane v vaši lasti in ga ob doplačilu lahko ponovno uporabite na fontani.

Mimogrede, če pogled s trga dvignete gor, boste na vrhu sosednjega Dvorca Gregorčič zagledali letalo! Prenovljen dvorec je sicer rojstna hiša slovenskega ornamentalista Jožeta Karlovška, poklon njemu pa so tudi kulinarične dobrote, ki jih najdete v njihovi restavraciji. Imajo tudi sobe, poleg klasičnega hotelskega dela pa lahko v letalu, ki so ga postavili na vrh hiše, tudi prespite. Kako je videti notranjost letala, preverite na spodnji objavi z Instagrama, mi bi v njem vsekakor z veseljem preživeli noč!

V Šmarjeti se lahko povpnete tudi na sosednji zvonik cerkve sv. Marije. Na višini 24 metrov nad tlemi ima vgrajen razgledni balkon, kar je posebnost v našem prostoru. Do razglednega balkona vodi 127 stopnic, od tam pa se odpre čudovit pogled na šmarješko dolino in seže vse do Gorjancev, Trške Gore in okolice. Vstopnice (odrasli: 4 evre, otroci do 7. leta brezplačno) lahko kupite ob vstopu v razgledni stolp ali pri Vinski fontani Izvir cvička. Ogledi so možni od četrtka do nedelje med 12. in 16. uro.

Škratova luknja za pridih ljudskega izročila

V bližini vasi Bela Cerkev se nahaja tudi manjši kraški rov, ki so ga domačini poimenovali Škratova luknja. Ime naj bi dobila po nekdanjih majhnih in mističnih prebivalcih, ki so nekdaj prebivali v njenem zavetju. V davnih časih je pod vasjo potekal dolg rov, v katerem so bivali prijazni škratje, ki so pomagali ljudem. Zaradi nadutega mladeniča so bili primorani domovanje zapustiti in se umakniti na bližnji Vinji vrh. Vaščanom je pomagal le en škrat, po katerem je rov dobil svoje ime.

Bonus: Še skok do Novega mesta in gradu Otočec

Tako, to je nekaj idej, kaj početi v tej mladi občini. Sicer pa tudi v sosednji najdete še ogromno zanimivih krajev. Ker sta zelo blizu Šmarjeških Toplic, vsekakor priporočamo tudi sprehod po očarljivem starem jedru Novega mesta in pa ogled gradu Otočec. Ta je razglašen kot kulturni spomenik in je edini vodni grad v Sloveniji. Stoji na enem od otokov reke Krke nedaleč od Novega mesta.

Danes je grad urejen v luksuzni hotel, prenovljen v duhu gotike in renesanse, kjer najdete tudi grajsko restavracijo. A tudi če tja ne greste zaradi kulinarike ali razvajanja, se lahko po sprehajalnih stezah na otočku sredi Krke vsaj sprehodite in opazujete labode ter račke in njihov prikupen naraščaj.

FOTO: Maja Fister

Uživajte v razgledu, svoje fotografije na Instagramu pa ne pozabite opremiti z oznako #Vandraj ali nas označite na @Vandraj.si!

PREBERITE ŠE: Golica: na izlet do cvetoče planine in na izbor Miss narcis

Iščete idejo, kam na oddih v naši bližini? TUKAJ (klik) vas čaka kup imenitnih ponudb!

Tri odlične postojanke, ki jih ne izpustite na poti v Terme Čatež

Vsi vemo, kako zabavne so Terme Čatež. Od Termalne riviere do Indijanske vasi in raznih savn – zabava je zagotovljena. Vsi, ki želite doživeti Posavje na drugačen način, spoznajte mesta, ki niso tako znana. A vas bodo tako navdušila, da boste ostali brez besed. Dolenjske naravne “terme”.

Kje se torej lahko oglasite na poti v Terme Čatež? Ste že slišali za naravne toplice Klevevž? V bližini Šmarjeških Toplic, med vinogradi najdete potok Radulja, levi pritok reke Krke. Na enem delu tega pritoka se nahaja hipotermalni izvir, ki ga vsi poznajo pod imenom Klevevška toplica. Čeprav je majhen, je ta naraven in kamnit ”bazen” idealen za zimski ali poletni pobeg v naravo. S svojimi od 21 do 25 stopinjami Celzija je primeren za kopanje in tako odlična ideja za enodnevni izlet. Te naravne terme (klik) so vsekakor nekaj, česar ne boste videli povsod. Zato se jih izplača pogledati.

“Dolenjska Provansa” na poti v Terme Čatež

Na poti v Terme Čatež od naravnih toplic Klevevž se nahaja Kostanjevica na Krki. Znana je po kopališču na Krki, poleti zaživi v pravem pomenu besede. No, tu se nahaja tudi zanimivost, ki bi si jo vsak od nas želel videti. Nad Kostanjevico na Krki se nahaja posest družine Jarkovič, ki je polna nasadov sivke. Polje sivke je balzam za oči, zato se čudovito kaže tudi na fotografijah. Posebej ob sončnem zahodu, ko sonce boža čudovito pokrajino, v ozadju pa se odpira čudovit pogled na dolino. Tistim, ki si želijo obiskati in doživeti francosko Provanso, priporočamo ogled slovenske. Ostali boste brez besed, gotovo pa boste doživeli čudovito zgodbo za pripovedovanje iz svojega izleta v terme (klik za ponudbo term na Megabonu).

Brežice

Neposredno ob Termah Čatež se nahaja mesto, ki ga je vredno obiskati. Govorimo o Brežicah. ”Mesto krožišč”, kot mu domačini radi rečejo, je znano po vodnem stolpu, gradu ter vsakoletnem mednarodno znanem festivalu ”Brežice moje mesto”. Za češnjo na torti vam priporočamo restavracijo Splavar, ki se nahaja v središču Brežic in ponuja domače sladolede (priporočamo sladoled z okusom sivke).

Pozor, domači so tudi korneti. K oddihu od kopanja in zabave bo gotovo pripomogla ta sladica, ki bo tudi tistim najbolj utrujenim vrnila energijo. Na zabaven enodnevni ali vikend izlet se odpravite v Terme Čatež (klik), a prej preverite ponudbe, ki jih najdete tukaj.

Foto: Megabon

PREBERITE ŠE: Vandraj izlet: Obiščite Klevevž in skočite v naravni topli vrelec

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.