Božična večerja s Terezo Poljanič malo drugače: recept za vegi pojedino

Praznične pojedine, po katerih bo ob slovesu decembra zadišalo po naših domovih, imajo v vsaki hiši malo drugačno tradicijo. Tokrat smo s Terezo Poljanič pokukali v njeno knjigo receptov. Kakšna je vegi božična večerja po njeno? 

Božična večerja je iz kulinaričnega vidika vrhunec decembrskih praznovanj, druženj in pogostitev. Tokrat je z nami nekaj čisto svežih receptov delila Tereza Poljanič. Nekaj takšnih, ki jih najdete v kateri od njenih treh knjig Zdravo, Tereza! in tudi nekaj čisto svežih, ki jih (še) ne boste našli niti tam. Kaj torej sestavlja njen vegi božični meni? 

Božična večerja: vegi meni

#1 TOFU ŠPINAČNA PITA

#2 KREPKA ZIMSKA SOLATA

#3 PEČENI BRSTIČNI OHROVT S KREMNIM PRELIVOM

#4 SNEŽNO JABOLČNO PECIVO

———————————————————–

ŠTIRJE RECEPTI

#1 TOFU ŠPINAČNA PITA 

Sestavine

  • 500 g špinače
  • 50 ml olivnega olja
  • 1 paket fermentiranega Tereza’s Choice tofuja
  • 2 pora
  • 1 čebula
  • 2 stroka česna
  • sol/poper
  • 1 paket vlečenega testa ali doma pripravljenega (recept zanj se skriva v tretji knjigi Zdravo, Tereza!)

Postopek

Pečico segrejemo na 180 stopinj Celzija. Nato narežemo čebulo in por. Na olivnem olju čebulo popražimo dokler ne postekleni in ji dodamo por. Pražimo dokler se por ne zmehča. Dodamo špinačo in dušimo nekaj minut. Nato tofu nadrobimo k špinači in premešamo. Pražimo toliko časa, da voda izpari, na koncu dobro solimo in popramo.

Pustimo, da se masa ohladi in medtem pripravimo testo. Razvlečemo in ob robu razporedimo tofujevo maso. Nato s pomočjo krpe list vlečenega testa zvijemo v tanek zvitek. Pekač predhodno rahlo namažemo z rastlinsko maščobo. Če imate okrogel pekač, liste zložite v obliki polža. Če pa imate pravokoten pekač, zvitek prerežete na pol, ter jih zlagate enega poleg drugega. Ko je dno pekača pokrito, nadaljujete z naslednjim slojem. Prelijemo z olivnim oljem in pito pečemo v ogreti pečici med 30 in 40 minut, vse dokler se ne naredi lepa, rjava skorja. Počakamo 10 minut ter postrežemo.

#2 KREPKA ZIMSKA SOLATA

Sestavine

  • 1 buča
  • 200 g kodrolistnega ohrovta
  • 1 glava radiča
  • 1 paket fermentiranega Tereza’s Choice tofuja, ZELIŠČNI
  • 300 g pastinjaka
  • 200 g krompirja
  • 100 g mandljev, narezanih
  • 1 granatno jabolko

Za preliv

  • 4 jušne žlice Tereza’s Choice fermentiran namaz, DROBNJAK
  • 4 jušne žlice olivnega olja
  • 2 jušni žlici jabolčnega kisa
  • sol

Postopek

Segrejte pečico na 220 stopinj Celzija. Narežite bučo, pastinjak in krompir. Preložite na peki papir in prelijte z olivnim oljem. Pecite 25 minut in na zadnjih 5 minut dodajte na pekač še mandlje, da dobijo lepo aromo in se zapečejo.

Vzemite iz pečice in na še vroč pekač dodajte narezani kodrolistni ohrovt ter premešajte, da se zmehča. Prestavite vse na servirni krožnik z narezanim radičem in granatnim jabolkom.

Na ponvi na 4 južnih žlicah olivnega ali kokosovega olja popecite narezan tofu ter dodajte po vrhu krepke solate. Za preliv premešajte Tereza’s Choice fermentirani namaz s kisom, oljem in soljo. Prelijte čez solato in postrezite.

#3 PEČENI BRSTIČNI OHROVT S KREMNIM PRELIVOM 

  • 400 g brstičnega ohrovta
  • 200 g Tereza’s Choice fermentiranega kremnega namaza, HREN
  • 2 jušni žlici olivnega olja
  • sol in poper

Postopek

V pekač postavite na polovici narezan brstični ohrovt in prelijte z olivnim oljem. Pecite na 200 stopinjah Celzija 25 minut, na vsakih 10 minut premešajte za enakomerno pečenje. Vzemite iz pečice in dodajte Tereza’s Choice kremni namaz z okusom hrena ter solite in poprajte. Postrezite še toplo.

#4. SNEŽNO JABOLČNO PECIVO

Sestavine

  • 200 g bele pirine moke
  • 1 čajna žlička pecilnega praška
  • ščepec soli
  • 30 g nastrganega kokosa
  • 180 g kokosovega sladkorja
  • 3 jabolka, naribana
  • ½ čajna žlička cimeta
  • 3 jajca, (za vegansko različico lahko uporabite 9 jušnih žlic vode + 3 jušne žlice chia semen ali zmletih lanenih semen)
  • 180 ml olivnega ali kokosovega olja
  • 60 ml javorjevega sirupa

Za glazuro

  • 100 g Tereza’s Choice fermentiranega kremnega namaza, NATURAL
  • 2 jušni žlici javorjevega sirupa
  • 4 jušne žlice kokosovega olja

Postopek

Sprva segrejte pečico na 180 stopinj Celzija. V veliki skledi zmešajte pirino moko, pecilni prašek, cimet, kokos, sladkor in naribana jabolka. V drugi skledi zmešajte olivno olje, javorjev sirup in jajca. Tekoče sestavine dodajte v suhe in ponovno premešajte.

Prelijte v pekač ali v modelčke za peko in pecite 35 minut, dokler zobotrebec, ko ga zabodete v testo, ne pride ven čist.

Medtem pripravite glazuro. Enostavno zmešajte Tereza’s Choice namaz natural z vaniljo, javorjevim sirupom in kokosovim oljem ter prelijte čez popolnoma ohlajeno pecivo.

Tereza nam je zaupala, da bo letos v novo leto skočila v Indiji, od koder bo zagotovo prišla z razširjeno paleto okusov in novimi kulinaričnimi veščinami. Njene dogodivščine sicer lahko spremljate tudi na Instagramu @terezas_choice.

Pa dober tek in vesele, mirne ter dobrot polne praznike!

FOTO: Enja Brelih

PREBERITE ŠE: RECEPT: Tako nastanejo pravi in slastni idrijski žlikrofi

Osem slovenskih restavracij, ki so se znašle na seznamu najboljših na svetu

La Liste 1000 je prestižna francoska lestvica, na kateri se znajdejo le najboljše restavracije na svetu. Med njimi je tudi osem slovenskih. Restavracija Mak iz Maribora je uvrščena najvišje.

V Parizu so objavili prestižno lestvico najboljših restavracij na svetu La Liste 1000. Izbor, ki je nastal na pobudo francoskega zunanjega ministrstva, so prvič objavili leta 2015. Za razliko od preostalih podobnih lestvic in vodnikov po restavracijah ga ne sestavljajo ocenjevalci, temveč računalniški algoritem, piše STO. Ta lestvico sestavi s pomočjo podatkov iz več kot 550 kulinaričnih vodnikov ter drugih kulinaričnih publikacij.

Najvišje od slovenskih se je na La Liste uvrstila restavracija Mak iz Maribora

Na seznamu tisočih najboljših se že od samega začetka uvrščajo tudi slovenske restavracije, tudi letos jih je na spisku osem. Najvišje med njimi je mariborska restavracija Mak. Sledijo Gostilna pri Lojzetu, Hiša Franko, Cubo, JB, Dam, Danilo in Grič.

Na samem vrhu najboljših po La Liste so v Parizu, New Yorku in Tokiu

Na vrhu seznama tisoč najboljših restavracij sveta so z enako oceno (99,50) kar tri restavracije: Guy Savoy v Parizu, Le Bernardin v New Yorku in Ryugin v Tokiu. Celoten seznam najdete na tej povezavi.

PREBERITE ŠE: Ana Roš je v Madridu prejela naziv ambasadorke za gastronomski turizem

Ana Roš je v Madridu prejela naziv ambasadorke za gastronomski turizem

V okviru gostovanja Hiše Franko v Madridu je v organizaciji Veleposlaništva Republike Slovenije v Madridu, STO in UKOM potekala predstavitev Slovenije. Tam pa je generalni sekretar Svetovne turistične organizacije Zurab Pololikashvili Ani Roš podelil naziv Ambasadorke Svetovne turistične organizacije za gastronomski turizem (UNWTO Ambassador for Gastronomy Tourism).

Ana Roš spet po mednarodno slavo

Slovenska turistična organizacija (STO) je te dni naznanila prihod znamenitega gastronomskega vodnika Michelin za Slovenijo. Razkrila pa je tudi najboljše slovenske restavracije in šefe vodnika Gault&Millau Slovenija za leto 2020. Ta je Ano Roš izpostavil kot najboljšo kuharsko mojstrico leta 2020. Slovenija pa te dni nadaljuje z izpostavitvijo in promocijo naše dežele kot vrhunske gastronomije v tujini.

Tako se je Hiša Franko predstavila še v Madridu na dogodku In Residence, ki ga kulinarična svetovalna agencija Mateo&Co letno organizira z namenom, da v glavnem španskem mestu predstavi priznane španske in mednarodne restavracije, ki zagotavljajo edinstveno kulinarično pop-up doživetje. V letošnjem letu so za predstavitev izbrali vrhunsko kuharsko mojstrico Ano Roš in Hišo Franko, poroča STO.

Ne le, da Ana Roš kuha v Madridu, celo lokacijo so preobrazili v njeno restavracijo

Hiša Franko je tako do 7. decembra preseljena v hotel NH Eurobuilding v Madridu. Tam bo več kot 650 obiskovalcem ponudila edinstveno kulinarično doživetje. Da bi obiskovalcem hotela zagotovili pristno doživetje, se v Madrid ni preselila le celotna ekipa Hiše Franko, ampak so izbrani arhitekti v hotelu poustvarili tudi videz kobariške restavracije.

Filozofija Hiše Franko – iz vrta na krožnik – osvaja svet

V Hiši Franko v Kobaridu pod rokami vrhunske slovenske kuharice namreč na temelju lokalnih in sezonskih kakovostnih sestavin nastajajo edinstvene kulinarične kreacije. Te navdušujejo gastronomske ocenjevalce, t.i. foodije in predstavnike gastronomskih medijev. Ana Roš prisega na filozofijo iz »vrta na krožnik«. Česar ne pridela na domačem zeliščnem in zelenjavnem vrtu, dobi iz svoje široke mreže lokalnih dobaviteljev. Z veseljem kombinira tradicionalne lokalne jedi s sodobnimi kuharskimi metodami.

Ana Roš: “Ko dosežeš vrhove, si moraš želeti še dlje in za to tudi trdo delati”

Ana Roš je ob prejemu nagrade izpostavila: »V življenju nastopijo trenutki, ko moraš nagrade oziroma nazive sprejeti in biti na njih ponosen. Ta naziv je nekakšno vodilo, kaj lahko slovenska gastronomija, ali katera koli druga podobna ambiciozna dejavnost, doseže. Za doseganje ciljev je potrebno veliko odrekanja, včasih se je treba tudi vprašati, ali si na pravi poti, in ko dosežeš vrhove, si moraš želeti še dlje in za to tudi trdo delati. Ponosna in vesela sem na celotno ekipo Hiše Franko in prav vsi si zaslužimo ta naziv. Zame ambasadorstvo sicer ni nagrada, ampak spodbuda, da ostajaš vzgled vsem tistim, ki ne vedo, ali lahko zares uspejo v tem, kar želijo, in potrebujejo samo malo spodbude, da postanejo še boljši.«

Ana Roš tudi na Netflixu

Kulinarika ključno prispeva k povečanju zanimanja svetovne javnosti za Slovenijo. Še posebej pa to velja za globalne medije. Odkar je Ana Roš zvezda Netflixove oddaje ‘Chef’s Table’ ter najboljša kuharska mojstrica leta 2017, ima Slovenija še večjo prepoznavnost.

Ves čas gostovanja Hiše Franko v Madridu bo v hotelu postavljena tudi razstava fotografij Ane Roš z motivi zelene Slovenije. Prav tako pa bo vsak gost, ki se bo udeležil ene od večerij, prejel tudi novo publikacijo STO Taste Slovenia, ki je v elektronski obliki dostopna tudi na spletni strani www.slovenia.info.

Foto: hisafranko.com

PREBERITE ŠE: Idrija niso samo čipka in žlikrofi: To je 10 odličnih razlogov, zakaj tja na izlet

Skrivna večerja v Pivki med tanki, vojaškimi letali in podmornico

Kje v Pivki najdete pravo podmornico jugoslovanske vojne mornarice, kaj je to Skrivna večerja, kje lahko preizkusite, kako je biti pilot letala MiG-21 in kako je na krožniku videti vojaški pozdrav?

Skrivna večerja je eden tistih dogodkov, ki nas ne pustijo hladnih. Ali lačnih. Gre za serijo kulinaričnih dogodkov, ki jih lahko ujamete le nekajkrat na leto, do zadnjega trenutka pa ne izveste, kje se bodo zgodili (zagotovo ne v restavraciji), kaj boste dobili na krožnik in s čim vas bodo sezuli.

Skrivna večerja, ki se na isti nenavadni lokaciji zgodi le enkrat

“Se vidimo ob 19h – pred Komando v Parku vojaške zgodovine v Pivki,” se je glasilo sporočilo tri ure pred skrivnostnim dogodkom. Pop up Skrivna večerja se namreč na isti lokaciji in z istim gostujočim slovenskim chefom zgodi le enkrat.

Skrivna večerja med letali, helikopterji in tanki

Obiskovalci so tako v zadnjih dveh letih večerjali že v Križevniški cerkvi v Ljubljani, kjer je kuhal Bine Volčič. Pa na pomolu v Portorožu, kjer je kuhal Marko Gorela. Tudi v gledališču, botaničnem vrtu ali rastlinjaku … Za dogodkom stojita dve poslovni ženski – Melinda Rebrek in Andreja Freyer, ki pravita, da jima idej nikakor ne bo zmanjkalo. Naslednjo večerjo napovedujeta za valentinovo (najave lahko spremljate TU). Kako smo se torej tokrat v njuni družbi znašli med tanki?

Organizatorki Skrivne večerje Melinda Rebrek in Andreja Freyer. Foto: David Lotrič Banovič

Druga lokacija, drug chef

Goste je med tanki tokrat razvajal kuharski mojster Ivo Tomšič. Ob prihodu nas je pričakal vojaški pozdrav, sestavljen iz jetrne paštete, divjačine iz kraških gozdov, domačega masla s smrekovim pepelom in pujskovega doručka. Za hladno predjed je Tomšič, ki sicer vodi kuhinjo v Hotelu Marina v Izoli in sodeluje tudi pri nastajajočem gastroprojektu Džungla na slovenski obali, pripravil oslovski tonato.

Za toplo predjed smo jedli jesenske njoke, glavno jed je pa poimenoval Gozd na krožniku. Na tem so se znašli ličnice divjega prašiča, gozdne gobe in pire v senu pečenih gomoljnic. Pa sladica? Tart slane karamele z evaporirano kavno smetano in fermentiranim poletnim jagodičevjem. Chefove mojstrovine so spremljala vina Sveti Martin iz Vipave.

Chef Ivo Tomšič. Foto: David Lotrič Banovič

Med hodi na simulator letenja ali v podomornico

Med čakanjem na naslednjo jed smo lahko preizkusili simulator letenja ali obiskali podomornico. To nam jo je razkazal direktor muzeja Janko Boštjančič. Oboje si namreč med obiskom Parka vojaške zgodovine ogledate tudi vi. 19-metrska in 76 ton težka podmornica P-913 Zeta spada med tako imenovane žepne oziroma diverzantske podmornice razreda Una. Ogled njene notranjosti odsvetujemo klavstrofobikom, vsekakor pa je izkušnja nekaj res posebnega.

V notranjosti 19-metrske in 76 ton težke podmornice P-913 Zeta, ki spada med tako imenovane žepne oziroma diverzantske podmornice razreda Una.

Ideja za nostalgičen in poučen izlet: Park vojaške zgodovine v Pivki

Park vojaške zgodovine, ki se je to noč izjemoma preobrazil v našo jedilnico, je sicer muzejsko turistično središče v kompleksu starih vojašnic v Pivki. Vojašnice je zgradila Kraljevina Italija okrog leta 1930 za obrambo Rapalske meje, v letih 1945-1991 pa je v njih domovala Jugoslovanska ljudska armada.

Vam je takšna dnevna soba kaj znana? Zdaj je muzejski primerek!

Od leta 2004 se tu razvija Park vojaške zgodovine, ki je postal največji muzejski kompleks v Sloveniji in tudi eden največjih vojaško zgodovinskih kompleksov v tem delu Evrope.

Del razstave v Parku vojaške zgodovine

Park na ogled postavlja kup pomembnih razstav in zbirk. Najbolj zanimiva je razstava o nastanku slovenske države in vojni za njeno samostojnost leta 1991, posebno zanimanje pa zbujajo tudi tankovska, artilerijska in letalska zbirka ter podmornica, kot največji in najatraktivnejši eksponat Parka. Če že ne na Skrivno večerjo, predlagamo, da se v Pivko odpravite na izlet, ki vam bo zagotovo ostal v spominu.

V srcu podmornice

Na simulatorju letenja z letalom MiG-21

Foto: Maja Fister

PREBERITE ŠE: Misli stevardes, ki sta leteli z Adria Airways: Zlomili so nam krila

RECEPT: Tako nastanejo pravi in slastni idrijski žlikrofi

Del ekipe Vandraj je te dni raziskoval Idrijo, ki nas je navdušila, pa ne samo z žlikrofi. Nekaj predlogov, kaj vse tam lahko počnete in zakaj je vredna obiska, smo zbrali TUKAJ, tokrat pa z vami delimo tudi recept za prave idrijske žlikrofe.

Ste vedeli, da niso vsi žlikrofi idrijski žlikrofi in da so samo izbrani žlikrofi – pravi idrijski žlikrofi? Ta kulinarična posebnost tega kraja je znana po vsej Sloveniji, a niso vsi pravi. Danes so celo pod evropsko zaščito. Nacionalno zaščito so prejeli leta 2002, evropsko pa januarja 2010. Certifikat za izdelavo idrijskih žlikrofov ima Društvo za promocijo in zaščito idrijskih jedi. Idrijske žlikrofe lahko izdelujejo le izdelovalci, ki upoštevajo določila iz elaborata o označbi tradicionalnega ugleda za idrijske žlikrofe.

Kakšni so pravi žlikrofi in kaj je v njih?

Žlikrofi so pripravljeni iz testa, polnjeni pa so s krompirjevim nadevom. So tudi prav značilno oblikovani. Idrijčani jih od nekdaj radi postrežejo z bakalco, jedjo iz koštrunovega mesa in zelenjave. Pri TIC Idrija so nam zaupali spodnji recept, v pravljičnem Kendovem dvorcu v Spodnji Idriji, pa smo v družbi chefov Klavdija Piriha in Francija Pivka žlikrofe oblikovali tudi sami.

Chefa v Kendovem dvorcu Klavdij Pirih in Franci Pivk

RECEPT: PRAVI IDRIJSKI ŽLIKROFI

Edini pravi recept za izdelavo idrijskih žlikrofov gre po Pravilniku o pogojih za uporabo označbe »tradicionalni ugled« za idrijske žlikrofe, tako:

Za pripravo idrijskih žlikrofov potrebujete:

1. Testo:

do 30 dag moke,
– 1-2 jajci,
– olje, voda ali mleko po potrebi, da je testo mehko.

2. Nadev:

– 50 dag krompirja,
– do 5 dag ocvirkove masti (zaseke) ali prekajene sesekljane slanine,
– do 5 dag čebule,
– drobnjak,
– majaron,
– črni poper,
– sol.

Postopek

1. Priprava testa

Iz moke, jajca in vode ali mleka zamesite testo, ki je mehkejše kot testo za rezance. Testo gnetite tako dolgo, da postane prožno, elastično in se ne prijema rok in deske. Če testo prerežete, mora biti gosto in brez luknjic. Nato oblikujete hlebček in ga pokrijete, da se ne izsuši. Pustite počivati najmanj pol ure. Tako pripravljeno testo nato na tanko razvaljate.

2. Priprava nadeva

Nadev za idrijske žlikrofe pripravite iz kuhanega krompirja, ki še toplega pretlačite. Pretlačenemu krompirju dodate sol in maščobo (ocvirki, zaseka, pražena slanina). Nato primešate praženo čebulo in začimbe (majaron, drobnjak, poper, sol). Vse sestavine dobro premešate in hitro ugnetete tako, da dobite voljno zmes. Nadev ne sme biti drobljiv, zato mu po potrebi dodajate maščobo. Iz nadeva oblikujte enakomerne, za lešnik velike kroglice, ki jih polagajte na testo.

3. Oblikovanje

Na razvaljano testo polagamo na primerni razdalji (en prst) kroglice nadeva. Nato testo med kroglicami prerežete po dolgem in počez. Testo vzvihate in med kroglicami stisnete, da se sprime in dobite ušesca. Zgoraj, v vsakega, vtisnete vdolbinico, tako, da se testo ne pretrga. Tako dobijo idrijski žlikrofi značilno obliko klobuka. Mere tipičnega idrijskega žlikrofa: 3 cm v dolžino in 2 cm v višino – višina se meri na sredini idrijskega žlikrofa, na robovih pa so malo višji. 

4. Kuhanje

Idrijske žlikrofe stresete v vrelo slano vodo, pomešate in pokrijete. Ko se dvignejo in ponovno zavrejo, so kuhani. Vzamete jih iz kropa in takoj postrežete.

5. Način serviranja

Idrijske žlikrofe lahko servirate kot samostojno jed in jih zabelite z ocvirki. Lahko jih ponudite z znano idrijsko omako bakalco, drugimi mesnimi omakami (politi s pečenkino omako, golažem, raznimi pečenkami), z gorgonzolo ipd. Pa dober tek!

Foto: Maja Fister

PREBERITE ŠE: Idrija niso samo čipka in žlikrofi: To je 8 odličnih razlogov, zakaj tja na izlet

Toskana in šest razlogov, zakaj jo tako ljubimo

Zakaj je Toskana na vrhu seznama želja številnih popotnikov in hedonistov? Ker Italijani pač znajo. Njihova kulinarika navdušuje gurmane prav po vsem svetu, dela njihovih umetnikov so občudovale generacije stoletja pred nami in jih bodo še dolgo potem, italijanski temperament pa ostaja eden najbolj vročih, kar jih boste srečali.

Italijani so znani tudi kot veliki zapeljivci, Toskana pa eden tistih koščkov sveta, kjer lahko romantiko vzbudijo še tako nerodni kandidati. Zakaj v Toskano?

#1 Toskana in izjemna pokrajina

Toskanski griči s kamnitimi hiškami na vrhu so ena najbolj slikovitih podob te pravljične regije. Spomladi so zeleni, poleti se pšenična polja obarvajo v zlato, v vseh letnih časih pa privabljajo pohodnike ali zgolj tiste, ki z gričev radi opazujejo sončne zahode.

#2 Slikovita mesta in vasice

Prestolnica Toskane so Firence, kjer hranijo številne svetovno znane umetnine, vključno z Michelangelovim ikoničnim kipom Davida, tu pa je tudi Palazzo degli Uffizi, ena najslavnejših galerij na svetu. Ne pozabite se sprehoditi po znamenitem mostu Ponte Vecchio in povzpeti na mogočno katedralo Duomo, mesto pa boste imeli na dlani s florentinske razgledne ploščadi Piazzale Michelangelo.

Poleg Firenc lahko odkljukate tudi poševni stolp v Pisi, ki kljubuje gravitaciji. Po dolgih letih obnove se nanj spet lahko povzpnete – ima osem nadstropij, visok je 58,4 m, tehta 14.500 ton, nanj pa boste prišli po 269 polžastih stopnicah. Skočite še v Lucco, Arezzo, kamniti San Gimignano in srednjeveško Sieno.

 

#3 Toskana je raj za ljubitelje umetnosti

Poleg Michelangela so tu ustvarjali in se kalili številni slavni umetniki, med njimi tudi Dante Alighieri in Leonardo Da Vinci. Regija je zato polna njihovih del, krajev, kjer so iskali navdih in zgodb, iz katerih ga boste našli tudi vi.

 

#4 Toskana in termalni vrelci

Tudi Italijani se lahko pohvalijo s termalnimi vrelci po vsej regiji – v številnih se lahko namakate kar brezplačno, na prave hedoniste pa čakajo vrhunski spa resorti, kjer se lahko razvajate do onemoglosti.

#5 Kuhinja, ki zadovolji največje gurmane

Verjetno ni treba posebej poudarjati pomembnosti italijanske kuhinje, brez katere danes sploh ne znamo več sestaviti tedenskega menija. Testenine na tisoč in en način!

 

#6 Vino!

Tisoče hektarjev toskanske pokrajine pokrivajo vinogradi, s katerih prihaja kup najboljših svetovnih vin. Degustacije in obiski kleti so torej nuja!

Vas vleče v Toskano? Več odličnih ponudb od nastanitve do aktivnosti najdete TUKAJ.

Foto: Pixabay

PREBERITE ŠE: Italija: Mar ni že čas, da odkrijete vse njene lepote?

Recept: veganski hot dog po navdihu Tereze Poljanič

Tereza Poljanič je strokovnjakinja za zdravo prehrano, ki živi med Slovenijo in Novo Zelandijo in med drugim ravnokar pili podrobnosti zadnje kuharske knjige. In prišepnila nam je nov recept za nekaj okusnega.

Tereza je pred kratkim nekaj zakuhala skupaj s slovenskim profesionalnim skateboarderjem, ki sliši na ime Timotej Lampe Ignjić in Klemnom Mramorjem – Clemensem, najmlajšim izvajalcem, ki se je uspel povzpeti na Emo in nastopiti v oddaji Znan obraz ima svoj glas, gledali pa smo ga lahko tudi na kuharskem tekmovanju Masterchef.

Tereza, Timotej in Klemen so sodelovali pri kreiranju Top dogov, hot dogov na FerFud način. Projekt Ferfud je dobrodelen kulinarični projekt, ki piha že peto svečko. Zbrani fer prispevki od prodaje finih grižljajev s food trucka pa gredo za pomoč otrokom pod okriljem programa Botrstvo v Sloveniji. Trojica znanih Slovencev je za projekt sestavila vsak svoj recept za hot dog. In svojega nam je zaupala Tereza. Kaj potrebujete za pripravo?

RECEPT: TEREZIN VEGESNED, NAVODILA ZA PRIPRAVO

Navodila za pripravo veganske “bacon” slanine iz jajčevca

Pečico segrejemo na 110 °C. Jajčevec razrežemo na daljše tanjše kose – biti morajo zelo tanki, okoli 3 mm debeline. Nato pripravimo marinado. Zmešamo oljčno olje, javorjev sirup, sojino omako, dimljeno papriko, čili v prahu, česen v prahu ter ščep soli in popra. Na peki papir postavimo narezan jajčevec in ga s čopičem premažemo po vsaki strani. Pečemo 20 – 30 minut, dokler ne postane hrustljav in lepe rjave barve. Če je potrebno, povišamo temperaturo na 120 °C in pečemo še 5 minut. Vzamemo iz pečice in pustimo, da se malce ohladi. Jajčevec lahko hranimo v hladilniku v zaprti posodi do 5 dni.

Navodila za pripravo dimljenega korenja

V srednje veliki ponvi zmešamo vse sestavine. Dodamo olupljeno korenje in zavremo. Zmanjšamo na srednjo temperaturo in kuhamo 8–10 minut, odvisno od debeline. Odstavimo in pustimo stati še 15–20 minut. Korenje odstranimo iz tekočine in ga popečemo na ponvi, dokler ne porjavi.

Priprava veganske bbq omake

Čebulo karameliziramo. Dodamo narezan česen, da zadiši. Dodamo začimbe in paradižnikov koncentrat, pokuhamo, nato dodamo preostale sestavine. Pustimo, da zavre na srednjevelikem ognju. Nato zmanjšamo ogenj na nizko temperaturo in kuhamo 30 minut. Občasno premešamo. Po 30 minutah odstavimo in pustimo vsaj 10 minut, da se ohladi. Prelijemo v mešalnik in zmiksamo do gladkega.

recept

SESTAVINE ZA 4 OSEBE 

  • 4 pšenične štručke

VEGANSKA “BACON” SLANINA

  • 1/2 jajčevca
  • 4 žlice oljčnega olja
  • 2 žlici javorjevega sirupa
  • 2 žlici sojine omake
  • 1 ščep dimljene paprike
  • 1 ščep čilija v prahu
  • 1 ščep česna v prahu
  • 1 ščep popra
  • 1 ščep tradicionalne morske soli Piranske soline

DIMLJENO KORENJE

  • 4 kosi korenja
  • 125 ml sojine omake
  • 125 ml vode
  • 4 žlice jabolčnega kisa
  • 2 žlici domače BBQ omake
  • 2 žlici javorjevega sirupa
  • 2 žlički sladke paprike v prahu
  • 2 žlici paradižnikovega koncentrata

VEGANSKA BBQ OMAKA

  • 1/2 bele čebule
  • 4 stroki česna
  • 150 ml paradižnikovega koncentrata
  • 400 g paradižnika v koščkih
  • 80 ml jabolčnega kisa
  • 60 ml melase
  • 45 g datljev Happy Harvest
  • 120 ml vode
  • 1 žlička blagega čilija v prahu
  • 1 žlička dimljene paprike
  • 1/2 žličke sladke paprike
  • 1 ščep popra
  • 1 ščep tradicionalne morske soli Piranske soline

DODATKI

  • 20 g kislega zelja Gartenkrone
  • 20 g bio majoneze Tereza`s Choice (limona & česen)
  • 30 g zelene mehke solate
  • 10 g ocvrte čebule
  • 12 g gorčičnih semen

Kako jed postrežemo?

Pšenično štručko prerežemo po sredini in najprej dodamo mariniran korenček, ki ga obložimo s popečenimi rezinami jajčevca in kislim zeljem, dodamo solato in čebulo ter prelijemo z vegansko majonezo in vegansko BBQ omako. Na koncu dodamo še malce gorčičnih semen.

Pa dober tek!

TEREZA IN POPOTNIŠKIH HITRIH 7

Najljubša svetovna kulinarika: vietnamska

Najljubša jed, ki jo skuha kdo drug: lazanja

Najpogostejši obrok, ki si ga pripravim sama: t.i. “mish mash” – solata, v kateri je vse od pečene zelenjave, sveže solatke, kvinoje, domačega preliva in Terezas Choice tofuja

Zadnja jed, katere priprava je spodletela: testenine s pestom

Najljubša država: Nova Zelandija

Najljubše mesto: Berlin

Najljubša plaža: Te Arai Beach, Nova Zelandija

PREBERITE ŠE: Tereza Poljanič in Žiga Zupančič: “Sam pejt, nikoli ni pravi čas, sploh, ko delaš sam zase!” #intervju

Bratislava: TOP 3 mesta, ki bodo razvadila vaše brbončice

Kot pravi turistična skupnost Bratislave … Bratislava je mesto, kjer lahko najdete pravo življenje (živost). Doživite poletje v Bratislavi, kjer se lahko prepustite zgodovini, sprostite na različnih dogodkih ali odkrijete odlično hrano.

Obiščite jezero Zlaté Piesky in postanite bogatejši za izkušnjo deskanja na wakeboardu. Odkrijte poletno stran Magio plaže, peščene plaže na Donavi v središču Bratislave. Možnosti za zabavo je ogromno. A tokrat vam predstavljamo kulinarično stran Bratislave. Za vas smo raziskali najboljše kraje z dobro hrano, ki bodo zagotovo zadovoljili vaše želodce.

Bratislava – raj za gurmane

Bratislava (klik) ni znana samo po težki hrani in ogljikovih hidratih, kot so palačinke, pivske preste ali juhe v kruhu. Zadnje čase, kot v ostalih evropskih mestih, instagramabilni in trendovski kraji postajajo vedno bolj priljubljeni. To pomeni, da se odpirajo novi in sodobni prostori, kot je Fach Bratislava – edinstven koncept restavracije, ki je sestavljen iz 4 delov (juice bar, bisto, kavarna in restavracija) pod eno streho. Če ste na volji za pijačo, brunch ali sladico, zavijte v Fach in preizkusite sezonske slaščice, ki jih tam ponujajo.

Najboljši burger v Bratislavi

Vsem, ki morajo na potovanju obvezno preveriti, kje je dober burger, predlagamo Roxor BURGER & BEER restavracijo. Ta priljubljena restavracija ni znana samo med turisti, temveč je hit tudi pri domačinih. Burgerji so majhni, a prava kombinacija okusa. Posebej če radi eksperimentirate s hrano. Premium pleskavica, chipotle majoneza, cheddar sir, … vse to in še več lahko naročite v svojem burgerju. Če smo vas prepričali, dovolite, da vam damo še en nasvet. Rezervirajte mizo prej ali pridite na zgodnje kosilo, saj tu burgerje razprodajo v rekordnem času!

”Fine dining” izkušnja

Za ”fine dining” izkušnjo številni priporočajo Albrecht. To je restavracija, ki streže visoko kakovostno hrano s poudarkom na videzu in vsebini na krožniku. Poleg jedi vam bodo postregli tudi z vinom, ki ustreza vaši jedi. Ponos te restavracije je gotovo divjad in morska hrana. A pazite, v tej restavraciji boste gotovo morali dodobra izprazniti denarnico.

Odlična cena za odličen spanec

Po dnevu, polnem zabave in dobre hrane, vam priporočamo spanje v Hotelu Agatka 4* (klik), kjer boste za 2 nočitvi z zajtrkom za 2 osebi odšteli SAMO 99 €! Poglejte to neverjetno ponudbo na Megabon (klik) strani in rezervirajte svoje kulinarično potovanje!

Foto: Shutterstock

Pozor: tako nikoli ne jejte sushija

Sushi v Evropi postaja vedno bolj popularna jed, ki že dolgo ni več rezervirana samo za tiste s polnimi denarnicami.

Če pri obedovanju sushija, ki smo ga kupili v lokalni trgovini in zmazali v udobju svojega kavča, ni zadrege, kako se ga pravilno lotiti, ta lahko nastane v kakšni od bolj finih restavracij. Zato smo, v izogib zadregi, na kup zbrali nasvete slavnega sushimojstra z Japonske.

Zlata štiri pravila:

#1 Sushi se je z rokami

Pozabite na zadrego, če palčk ne obvladate. Sushi naj bi jedli z rokami. Tako ga namreč tudi pripravijo pravi japonski sushimojstri.

Palčke pa se lahko uporablja le, če vam vonj po ribah na prstih ne diši preveč.

#2 Zmerno s sojino omako

V sojino omako naj bi na hitro pomočili le ribo in ne tudi riža. Riž se prehitro napije sojine omake in na ta način izniči okus ribe.

#3 Kam z wasabijem

Po nasvetih japonskega sushimojstra – zagotovo ne v sojino omako. Wasabija naj sploh ne bi bilo treba dodajati, saj je ponavadi dodan med plast ribe in riža, če pa imate radi pikantno ga dodajte na sredino ribe.

#4 Kako pojesti sushi

V enem samem grižljaju. Verjemite, če se želite izogniti koščkom riža po celi mizi in rdečici na obrazu, ko nikakor ne morete pregrizniti ribe, sushi pojejte v enem kosu.

Če ste ljubitelj sushija, boste od zdaj naprej lahko uživali brez pomislekov ali to delate prav. Če ga pa še niste poskusili, zdaj res nimate več izgovorov, da ga ne bi.

Foto: Unsplash

Ne spreglejte: Pred skokom v Azijo: Kako pravilno uporabljati jedilne paličice

Preberite še:

Slovenka, ki je kot prostovoljka v revnih delih Peruja otroke učila angleščino #intervju

 

Ljubljana bo spet dišala po burgerjih in pivu

V prestolnico se vrača Pivo & Burger Fest! Priljubljeni kulinarični festival z razširjenim konceptom, ki izpostavlja spajanje piva in hrane.

V soboto in nedeljo, 6. in 7. aprila, bo v Ljubljani potekal prvi letošnji, sicer pa že 12. Pivo & Burger Fest. Eden najbolj priljubljenih kulinaričnih dogodkov v širši regiji bo na Pogačarjev trg prinesel več kot 200 različnih vrst piva. Pa tudi enega najbolj svežih in vznemirljivih gurmanskih trendov, spajanje piva s hrano.

Tokrat se burgerjem pridružujejo tudi ostale jedi

Del festivala bo letos namenjen tudi stojnicam z drugimi jedmi. Seveda pa bo osrednji kulinarični del še vedno pripadel sočnim burgerjem. Na raziskovanje novih kombinacij ter uživanje ob klasikah se bodo obiskovalci lahko podali v soboto, 6. aprila, med 11. in 23. uro ali v nedeljo, 7. aprila, med 11. in 21. uro.

Več kot 200 vrst piva!

Na pomladnem Pivo & Burger Festu bodo pivovarji in distributerji predstavili rekordno število različnih piv. Na festivalskem seznamu jih je tokrat več kot dvesto! »Zelo ponosni smo, da gre pri tej številki za večinoma domača, točena piva slovenskih pivovarjev, med njimi je tudi veliko novosti, ki jih bodo premierno predstavili prav na tem dogodku, ki je zares postal pravi praznik slovenskega pivovarstva,« je pred dogodkom dejal Lior Kochavy, idejni oče in soustanovitelj Pivo & Burger Festa.

Prihajajo fermentirana, nizkoalkoholna in starana piva

Danes, ko odlično kraft pivo in res dobre burgerje dobimo skoraj povsod, si je težko predstavljati, da so od prvega Pivo & Burger Festa minila šele štiri leta in pol. Približno toliko je minilo tudi od prvega zagona slovenskih kraft pivovarjev, kar pomeni, da se je scena šele dobro oblikovala ter da je prostora za razvoj in rast še ogromno. »Prihajajo fermentirana piva, pa nizkoalkoholna piva, ki jim kraft pristop k varjenju zagotavlja bogat, značilen okus. Prihajajo tri, štiri, celo šest let starana piva, ki zorijo v hrastovih, tudi češnjevih sodih. In prihaja spajanje piva s hrano. Bili bi res slepi, če tega kot organizatorji največjega tovrstnega dogodka v širši regiji ne bi opazili,« je trende na področju kraft pivovarstva povzel Lior Kochavy.

Novi kulinarični prijatelji

Burgerji seveda ostajajo odlični prijatelji bogati ponudbi piva, a to se res rado parčka tudi z mnogimi drugimi jedmi, od specialitet mednarodnih kuhinj do modernih krožnikov vrhunskih chefov in celo kremastih sladic.

Tako bodo obiskovalci poleg spajanja piva z burgerji lahko poskusili, kako čudovito gre pivo skupaj z neo bistro dobrotami (EK Bistro), kako se naravno fermentirana piva ujemajo s fermentirano hrano (Fermentstation), kaj izbrati kot pivsko spremljavo za mehiške prigrizke (El Patrón Tacos & Store), ob katerem pivu uživati ob posoških delikatesah (Narezki.si), kako s pravim pivom oplemenititi pivniške jedi (Pivnica Lajbah), kako s pivom ukrotiti najmočnejše čilije (Gorki Chili) in kako pivo poparčkati s slaščicami (Atelier Karim).

Ponudba burgerjev ostaja pestra in bogata

Obiskovalcem Pivo & Burger Festa bo tudi tokrat na voljo bogata festivalska knjižica s seznamom vseh piv ter nasveti o tem, kako jih spajati s hrano. Od tega, kaj popiti h krepkim jedem, s čim sprati ostre okuse in kaj legendarno paše k burger klasikam. Za slednje, pa čeprav bi jih ob bogati kreativnosti težko poimenovali klasični, bodo skrbeli 7Burger, Dnevni bar Pr’Mrtinet, FNX Caffe & Bistro, Hood Burger, Jack & Joe Steak and Burger Club, Kuhinja Krušič, Majmun, Mangoop Burgers’n’stuff, Organic Garden, Pop’s Place, Punkt, Gostilna in pivnica Stari pisker, Superhrust, Tokyo Piknik in Top Chef.

Foto: Pivo & Burger Fest

PREBERITE ŠE:

Opevana pica iz kislega testa, ki jo spečejo v minuti in pol

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.