Morje, kulinarika in wellness: Kako dobro poznate Kvarner?

Kvarner, čaroben hrvaški regijski biser ob Jadranskem morju, vedno pritegne s svojo naravno lepoto, bogato kulturno dediščino in neustavljivim sredozemskim šarmom. Kako dobro ga poznate?

Kvarner je slikovit del Jadranske obale, ki ga obkrožajo kristalno čisto morje, idilični otoki in čudovite obmorske vasice. Je destinacija, ki očara vsakogar, ki se odloči odkriti njegove čare. Ponaša se z bogato zgodovino, čudovito naravo ter kulturno in gastronomsko dediščino, ki privabljajo popotnike z vsega sveta. Kvarner je prostor, kjer se prepletata naravna lepota in človeška ustvarjalnost in kjer se vsak obiskovalec lahko prepusti čarom tega edinstvenega kotička Hrvaške.

Raznolikost Kvarneja

Kvarner skupaj z Istro in Dalmacijo tvori obmorske regije Hrvaške. Celotna regija Kvarner je privlačen zaradi svoje raznolikosti, ki združuje obalo, otoke, gore, kulturo in naravo. Njegova raznolikost nudi različne možnosti za raziskovanje in uživanje.

Obalni pas Kvarnerja obsega čudovite plaže, zalive, pristanišča in obmorska mesta. Otoki, med katerimi so najbolj znani Krk, Cres, Lošinj, Rab, in Pag so priljubljena turistična točka. Hribovje v zaledju ponuja odlične možnosti za pohodništvo, planinarjenje in druge aktivnosti na prostem. V regiji Kvarner najdemo tudi različna mesta, od katerih je največje in najbolj znano Rijeka. Druga mesta, kot so Opatija, Mali Lošinj in Cres, prav tako prispevajo k kulturnemu in turističnemu bogastvu regije.

5 načinov, kako dobro spoznati in začutiti Kvarner

Zbrali smo nekaj idej za doživetja, ki vam bodo omogočila, da popolnoma doživite čarobnost Kvarnerja in se povežete s to čudovito hrvaško regijo.

  1. Vožnja po otokih: Otoki Kvarnerja, kot so Krk, Cres, Lošinj, Rab in Pag, ponujajo edinstveno priložnost za raziskovanje s čolnom ali avtomobilom. Odkrijte slikovito obalo, skrite plaže, starodavna mesta in uživajte v spektakularnih razgledih.
  2. Gastronomska raziskovanja: Poskusite lokalne kulinarične specialitete kot so školjke, sveža riba, pršut, paški sir in jedi na žaru. Obiščite tudi tradicionalne restavracije in konobe ter se razvajajte s hrvaško kuhinjo. Ne pozabite tudi na bogato lokalno vinsko ponudbo.
  3. Pohodništvo in kolesarjenje: Kvarner ponuja številne pohodniške in kolesarske poti skozi čudovito naravo. Raziskujte gozdove, hribe in obmorske poti, ki vam bodo omogočile stik z neokrnjenostjo okolice.
  4. Kopanje in vodni športi: Uživajte v čistem in toplem Jadranskem morju na številnih plažah Kvarnerja. Poleg kopanja lahko izvajate tudi različne vodne športe, kot so potapljanje, jadranje na deski…
  5. Kultura in zgodovina: Obiščite muzeje, galerije in zgodovinske znamenitosti, ki razkrivajo bogato kulturno dediščino Kvarnerja. Med obiskom mest, kot sta Rijeka in Opatija, boste lahko spoznali zgodovino in umetnost te regije.

3 ideje za namestitev v Kvarnerju z zanimivimi doživljajskimi paketi

  1. HOTEL STYPIA 4* v Crikvenici:
    Spoznajte romantični del Kvarnerja z degustacijo vrhunskih lokalnih vin, domačega sira in pršuta ali z nepozabnim izletom na otok Krk. Poglejte TUKAJ. 
  2. HOTEL KATARINA 4* v Selcah:
    Potopite se v čarobnost Kvarnerja s celo družino! Selce so idealna izbira tako za otroke, ki uživajo v bogati animaciji, kot starše, ki se bodo sproščali v wellnessu. Poglejte TUKAJ.
  3. BOUTIQUE HOTEL ESPLANADE 4* v Crivenici:
    Privoščite si vrhunski gurmanski paket z izletom, posebno romantično izkušnjo ali športno doživetje. Izbira je popolnoma vaša, v vsakem primeru pa se boste v Kvarner zaljubili do ušes. Poglejte TUKAJ

 

Še več namestitev in idej za raziskovanje Kvarnerja najdete TUKAJ

Foto: Shuttestock, Megabon

PREBERITE ŠE: Poglejte ta luksuzen hrvaški resort z največjim infinity pool-om v Evropi!

3 slovenski kulinarični dogodki, ki jih ne smete zamuditi ta vikend

Se imate za “foodie-ja”? Uživate v dobrih okusih? Potem ta vikend ne smete zamuditi okusnega dogajanja po Sloveniji. To so kulinarični dogodki, s katerih ne boste odšli lačnih ust.

Pivo & Burger Fest, Ljubljana

27. in 28. maja, bo na Pogačarjevem trgu prvič letos potekal priljubljeni Pivo & Burger Fest, osrednja slovenska prireditev za vse ljubitelje tega kraljevskega kulinaričnega dvojca. Na festivalu se bo tokrat predstavilo 22 ponudnikov burgerjev in 17 ponudnikov piva in ciderja iz najrazličnejših koncev Slovenije, prvič pa bo prireditev gostila tudi pivovarja iz sosednje Hrvaške. Neštete kombinacije sočnih burgerjev in osvežilnih piv bodo obiskovalci Pivo & Burger Festa lahko raziskovali v soboto od 11. do 23. ure, v nedeljo pa od 11. do 21. ure. Pokušnje in debate bo zagotovo spremljalo tudi pozibavanje v bokih in tapkanje z nogami, saj bosta za fino muziko na Pogačarjevem trgu skrbela DJ-ja Udo Brenner in Martin13. Več o dogajanju TUKAJ

Pssst namig: Ljubitelje koktejlov pa ekipa Pivo & Burger Festa ter Odprte kuhne že prihodnji konec tedna vabi še na Brino, festival koktejlov in miksologije, ki bo v soboto, 3. junija, od 17. do 24. ure potekal v preddverju čudovitih Križank.

Praznik Špargljev, Kras

V soboto, 27. maja, se v športnem parku JAVA v vasi Orehovlje začenja dvodnevni tradicionalni Praznik špargljev.
V okviru prazničnega dogajanja se odvija tudi Mesec špargljevih jedi, ko lokalni gostinci ponujajo najrazličnejše špargljeve specialitete. V soboto vas čaka zanimivo glasbeno dogajanje, v nedeljo med 10.00 in 15.00 pa Špargljev kolesarski izlet (prijave: info@gremozeleno.eu). Prav tako v nedeljo, ob 15:00, bo v družbi Borisa Kobala, povorka vozov, rolada velikanka, podelitev nagrad za najboljša vina in kulturno zabavni program z glasbeno skupino Calypso. Več o programu TUKAJ.

Naslednji vikend: Festival Briške češnje, Goriška Brda

3. in 4. junija doživite utrip zorenja briškega kraljevega rdečega sadeža in vsa doživetja, ki vas bodo popeljala v odkrivanje dežele češenj! Pet vasic je tokrat sklenilo verigo dogajanja, ki bo povezalo celotna Brda! Dobrovo, Medana, Kojsko, Gonjače in Kozana so prizorišča letošnjega poklona briški češnji. Vsaka vasica ima čisto svoj poseben čar, zgodbo in doživetje. Spoznajte dom kraljeve briške češnje. Iz vseh zornih kotov in razgledov! Etnološke iskrice iz tradicionalne povorke se torej letos umeščajo v sama jedra briških vasic. Program najdete TUKAJ.

Foto: Pivo in burger fest, Shuttestock

PREBERITE ŠE: Ideja za lahko kosilo: Poke bowl z lososom #RECEPT

Iščete idejo, kam na oddih v naši bližini? TUKAJ (klik) vas čaka kup imenitnih ponudb!

Slastna focaccia, kot jo pripravi Anja iz MasterChefa #RECEPT

Focaccia je ploščat kvašen italijanski kruhek, pečen v pečici. Imeti mora zlato zapečeno in hrustljavo skorjo, polno luknjic, ki jih v njej pustijo naši prsti, v notranjosti pa mora imeti puhasto testo.

Focaccia, ki smo jo pri nas poslovenili v fokača, je priljubljena italijanska jed, ki nekoliko spominja na našo belokranjsko pogačo. Obložimo jo lahko z različnimi okusi. Lahko jo zgolj posujemo z grobo soljo in rožmarinom, ali pa dodamo paradižnike, olive, šparglje, feta sir, karamelizirano čebulo, koščke slanine … Izbira je neskončna.

Anja Fir je simpatična Belokranjka, ki jo pravkar gledamo v deveti sezoni priljubljenega kuharskega šova MasterChef Slovenija na POP TV. Na Instagramu pa jo najdete za profilom @anjafir, kjer s sledilci deli slastne recepte. Tole je eden od njih!

SESTAVINE

Za testo:
– 7 g suhega kvasa (ali 20 g svežega)
– 560 ml mlačne vode
– 625 g moke
– 2 žlički soli
– 1 žlica sladkorja

Za po vrhu:
– olivno olje
– groba sol
– rožmarin/olive/suhi ali sveži paradižniki/poljubno po okusu

PRIPRAVA

  1. Pripravite kvasec iz sladkorja, kvasa in mlačne vode. Pustite 5 minut, da se kvas aktivira in na površini opazite mehurčke.
  2. Dodajte vso moko in sol ter dobro premešajte, da ni več sledov suhe moke. Testo bo dokaj mokro in ga ne mesite. Naoljite posodo, vanjo položite testo in ga povaljajte v olju. Posodo s testom pokrijete s folijo in pustite, da na sobni temperaturi vzhaja 3-4 ure. Testo lahko pustite počivati tudi čez noč.
  3. Ko je testo prvič vzhajano, ga preložite z vilicama. Z dvema žlicama olivnega olja namastite pekač, vanj preložite testo, ga dobro naoljite in pustite vzhajati še vsaj dobro uro.
  4. Po drugem vzhajanju po testu pokapajte še dve žlici olja in ga s prsti “luknjajte”, da testo dobi lepe mehurje.
  5. Po vrhu solite z grobo soljo in posujte s poljubnimi dodatki, kot sta rožmarin in suh paradižnik. Testo nato na 230 stopinjah Celzija pecite 25 – 30 minut.

Dober tek!

FOTO: Anja Fir (@anjafir) 

Anji in njenim kuharskim in popotniškim dogodivščinam lahko sledite TU. 

Preberite še: Belokranjska pogača: tista, ki jo še toplo deliš s prijatelji #RECEPT

Blaž Berlec: “Največja zmota je to, da so vsa potovanja noro draga” #INTERVJU

Blaž Berlec je 27-letnik, ki stoji za profilom Yummy Avanture, kulinaričnim in popotniškim kotičkom, kjer predstavlja raznolikost in okuse Slovenije, pa tudi tujih dežel. Tokrat sva govorila prav medtem ko je na enem od svojih solo potepov v New Yorku srkal kavo, zaupal pa nam je tudi nekaj svojih najljubših kotičkov za razvajanje brbončic v domovini.

Yummy Avanture je profil, ob ogledu katerega se vam bodo zagotovo cedile sline. Blaž namreč rad degustira kulinarične presežke, te pa nato deli s sledilci, ki jih ima zgolj na Instagramu že 10 tisoč. Kdo je Blaž in kam bi nas povabil na kosilo, preverite v tokratnem Vandraj intervjuju!

Kako bi se predstavili tistim, ki vas še ne poznajo? Kdo stoji za profilom Yummy Avanture?

Živjo, Yummy družba! To je moj “patentiran” pozdrav, s katerim nagovarjam svoje sledilce Yummy avantur. Moje ime je Blaž in prihajam iz Prevoj, majhne vasice med Ljubljano in Trojanami. Star sem 27 let in vedno znova ugotavljam, da je življenje treba živeti in ne samo preživeti. Po izobrazbi sem diplomiran etnolog in kulturni antropolog, ter diplomant španskega jezika in književnosti. Življenje pa me je zaneslo na popolnoma drugačna pota. Vodim Instagram in TikTok profil Yummy Avanture. Kulinarični in potovalni profil, ki širši publiki predstavlja raznolikost in kulinariko Slovenije, sveta in skrite ter manj skrite kotičke prelepega planeta Zemlje. Sicer pa strežem v Kavarni Hiša, ustvarjam video in foto vsebino za podjetje BAM, tesno sodelujem z Wolt Slovenija, vodim del oddaje Klepet ob Kavi, pojem v Klapi Sidro, sodelujem z BTC Cityem in predvsem obožujem potovanja! Tako so se tudi rodile Yummy Avanture.

Kje smo vas ujeli tokrat?

Ko odgovarjam na ta vprašanja, sedim sredi Central Parka v New Yorku, obdan z množico ljudi, mladih, starih, polnih energije in tistih, ki samo poležavajo. Res poseben čar, ki ga ponuja mesto New York.

Kakšen vtis je na vas pustil New York City? Česa tam ne smemo spregledati in kaj morajo okusiti tudi naše brbončice?

Uf, o New Yorku bi se lahko razpisal na dolgo in na široko. Ampak – če na kratko napišem, česa res ne smete spregledati. Ogleda vredni so zagotovo Central park, Brooklynski in Manhattanski most, Wall Street, High line, promenada ob reki Hudson, kip Svobode, Empire State Building, vsaj eden izmed razglednih stolpov, Muzej ameriške zgodovine… Vaše brbončice ne smejo mimo slavnih bagelov, kosov pice, okusnih burgerjev, odlične kave, tacosov, piškotkov… Prav tako pa obišičite kak “rooftop” bar. Predlagam 230 Fifth Rooftop bar s pogledom na Empire State Building.

PREBERITE ŠE: New York: 11 popolnoma brezplačnih stvari, ki jih ne spreglejte

Kolikšen del leta preživite na potovanjih in kako izbirate naslednjo destinacijo? Je lokalna hrana pri tem pomemben dejavnik? 

Zadnje dve leti sta tisti, ki sta me spravili iz Slovenije v raziskovanje sveta. Recimo, da poizkušam vsaj 1/3 leta, če ne še več, preživeti na potovanjih. Seveda pri tem veliko vlogo igra tudi kulinarika, ampak še vseeno menim, da čisto vsak del sveta ponuja nek svoj kulinarični čar. Ponavadi destinacije izbiram glede na želje, ki jih imam, kaj bi rad obiskal. Vlogo pa igrajo tudi vreme in cene – na primer letalskih kart v tem terminu …

Ko ste enkrat v novem kraju, je na seznamu krajev, ki jih morate obiskati, več znamenitosti, muzejev ali ponudnikov hrane?

V mestih in državah, ki jih obiščem, je moje načrtovanje videti tako, da raziščem, kaj bi rad poskusil in nato pogledam, katere znamenitosti so v bližini (smeh). Seveda pa so tu tudi nekatere znamenitosti, katerih enostavno ne smeš zgrešiti. Tako je bilo na primer na Tajskem, kjer sem potovanje načrtoval bolj okoli znamenitosti kot okoli hrane.

Letos ste raziskovali tudi Novo Zelandijo. Na kakšen način ste se premikali po tej zeleni deželi in kaj vas je najbolj navdušilo?

Na Novi Zelandiji me je daleč najbolj navdušila narava. Tam je tudi trava bolj zelena kot pri nas, sonce bolj rumeno in morje bolj modro. Iskreno svetujem, da najamete avto ali kamper in se po otoku premikate na tak način. Definitivno pa vnaprej rezervirajte vstopnico za trajekt, saj je ta od korone dalje polno zaseden vsaj za mesec vnaprej.

Katere so prednosti in katere slabosti solo potovanj ter zakaj bi morali na takšen oddih vsak vsaj enkrat v življenju?

Prednosti in slabosti solo potovanj je kar nekaj. Prednost je to, da se lahko popolnoma odklopiš, posvetiš samemu sebi, se na novo odkrivaš in ugotavljaš, na katerih področjih si močan in na čem moraš še delati. Gre za dragoceni čas, ko se naučiš biti sam s seboj. Prav tako si nekako primoran, da se osamosvojiš, spoznaš nove ljudi in gradiš svojo osebnost.

Sam veliko prehodim in večina ljudi ne zdrži takega tempa. Na dan prehodim povprečno 45-50 tisoč korakov, zbujam se zgodaj in velikokrat se izgubim (smeh). Kdaj prehodim tudi pol mesta, samo da grem v eno restavracijo ali po en piškot. Slabost je to, da ob večerih manjka družba, da bi naredil refleksijo, kaj vse se je zgodilo v dnevu in pa seveda vsakodnevno komentiranje ljudi, ki grejo mimo (smeh).

Na kakšen način si financirate svoje poti?

Potovanja financiram sam. To je to, kratko in jedrnato. Bi bilo pa fino, da bi lahko potoval in s tem služil denar.

Od kulinaričnih objav na Instagramu tudi služite? Na kakšen način izbirate sodelovanja?

Sodelovanjem načeloma pustim, da izberejo mene (smeh). Seveda pa morajo biti v moji branži, moram imeti proste roke, kaj povedati in kako oceniti ponudbo, ter ne sme biti nič spornega.

Katere so top 3 jedi, ki ste jih spoznali po svetu?

Uff, to vprašanje je pa težko. Če že moram izbrati samo 3, bom izbral pad thai na Tajskem, bagelse v New Yorku in pa – se bom znašel – tapase v Španiji (smeh).

Katere pa so vaše 3 najljubše kulinarične izkušnje v Sloveniji?

V Sloveniji se zelo rad izogibam rangiranja “najljubša”, saj vedno odkrivam nove skrite bisere. Ampak tako na hitro iz glave bom rekel Pizzeria Peruzza v Ljubljani, Ta’ GUD Pizza in pa Vito Maccheroni v BTC Cityju. Ja, rad imam pico in pašto (smeh). Obožujem tudi palačinke v La Creperie Cheri in v Angel Food obala. Burger pa si privoščim kar iz Kavarne Tiskarna.

Od azijskih dežel ste med drugim obiskali Japonsko in Tajsko, od koder prihajajo najmanj 3 jedi, ki so zelo priljubljene tudi pri nas – suši, ramen in pad thai. Kje v Sloveniji ste jedli najboljše približke teh jedi?

Najboljši približek japonskemu sušiju v Sloveniji sem jedel v Sushimami in pa v Tloftu. Slišal pa sem, da ima tudi D’SUSHI odlične sušije. Najboljši pad thai je definitivno pri Babu na Miklošičevi ulici. Ramen pa v Tokyo Pikniku.

In kam bi na kosilo peljali nekoga, ki vas obišče pri nas in si zaželi pristne slovenske kulinarike?

Nekoga, ki obišče Slovenijo in bi želel izkusiti odlično kulinariko, bi peljal v Hišo Jerin na Rudniku v Ljubljani. Odlična ponudba in zelo prijazno osebje.

V kateri državi, ki ste jo že obiskali, ste najbolje jedli in kje vas je kulinarika pustila hladne?

Najbolje sem jedel definitivno na Japonskem. Razočarala pa me je Nova Zelandija.

Najbolj neprijetna izkušnja s potovanj?

Najbolj neprijetna izkušnja je bila letos na Novi Zelandiji, saj sva ostala brez trajeka na južni otok. Morala sva kupiti letalske karte, avto pustiti na severnem otoku, plačati parkirnino in na južnem otoku najeti še en avto. Tukaj sva se kar izplačala.

Najboljši nasvet, ki ga lahko namenite drugim popotnikom? 

Najboljši nasvet je: Upajte si raziskovati! Izgubite se med ulicami in tako boste našli skrite bisere, ki jih ponuja naš svet.

Katere so največje zmote, ki jih imajo ljudje o potovanjih in popotnikih?

Največja zmota je to, da so vsa potovanja noro draga. Potujete lahko izredno ugodno, tudi če ne živite le v hostlih in jeste samo najcenejše hrane iz trgovine. Malo raziskovanja zares lahko olajša proračun samega potovanja. Samo za primerjavo – 14-dnevni dopust v sosednji Hrvaški lahko pride dražje kot 14-dnevno potovanje po Japonski.

Katerih življenjskih lekcij so vas naučila potovanja?

Naučil sem se biti sam s sabo. Naučil sem se odpreti ljudem, sprejeti ljudi in raznolikost. Spoznal pa sem tudi, da nam svet ponuja toliko, da je škoda, da ne bi izkoristili čim več.

Imamo Slovenci kaj takšnega, kar po svetu pogrešate?

Odvisno od države. Ampak definitivno ponekod pogrešaš dobro higijena in pitno vodo!

HITRIH 6

Najljubša država: Japonska
Najljubše mesto: Tokyo (zelo, zelo blizu tudi New York)
Najljubša plaža: Mali Lošinj, kamp Bučanje
Najljubša kulinarika: japonska kulinarika
Naljubši način transporta: avto
Najljubši jezik: španščina

FOTO: arhiv Blaž Berlec/Yummy Avanture

Blažu in njegovim slastnim dogodivščinam lahko sledite na Instagramu @yummyavanture ali na TikToku – TU. 

Imate tudi vi prijatelja, ki živi v tujini, veliko potuje, pozna najboljše kotičke za izlete po Sloveniji ali sosedih in bi z Vandraj bralci delil svojo izkušnjo? Ali pa morda sami živite v zanimivem mestu in radi raziskujete svet? Pišite mi na maja@vandraj.si!

Preberite še: Slovenka, ki je kot prostovoljka skrbela za geparde v Afriki #INTERVJU

VANDRAJ OBDARUJE #4: Kuharska knjiga SIMPLE, Yotam Ottolenghi

Skozi praznični december tudi Vandraj obdaruje svoje bralce! Tokrat v sodelovanju z Založbo Vida podarjamo odlično kuharsko knjigo Yotama Ottolenghija: SIMPLE. Kako lahko sodelujete? Berite naprej!

NAGRADNI ŽREB JE KONČAN: nagrajenka je Ana Žugelj! Nagrajenka bo o prevzemu darila obveščena po elektronski pošti. V naslednjih prazničnih tednih bomo na Vandraj še naprej obdarovali svoje bralce. Da ne bi česa zamudili, nas spremljajte tudi na Facebooku!

Kuharska knjiga SIMPLE, Yotam Ottolenghi

Ottolenghi SIMPLE: kuharica je polna barvitih fotografij Jonathana Lovekina in prinaša več kot 130 povsem novih jedi, ki vsebujejo vse izvirne sestavine in kombinacije okusov, po katerih je poznan Ottolenghi. Vendar s preobratom! Vsakodnevno boste svoje brbončice lahko razvajali skoraj brez napora, ko boste na hitro pripravili pečena jajca s porom in zatarjem, široke rezance z rožno hariso, črnimi oljkami in kaprami, lososa iz ponve s salso iz pinjol kot v filmu Bridget Jones ali narastek friand z ringloji, robidnicami in lovorom. Vsak človek kuha drugače. In Yotamovi recepti res izstopajo, ker ustrezajo vsem vrstam kuhanja. S svojo ekipo je zasnoval zabaven in enostaven sistem, s katerim boste zlahka ugotovili, kakšne vrste »simple« kuhar ste. Morda najraje skuhate v 30 minutah, uporabite največ 10 sestavin, obroke pripravljate vnaprej ali pa vse skuhate v enem loncu? Ta kuharica Založbe Vida ima nekaj za vsakega!

Pravila in pogoji nagradne igre Vandraj obdaruje

Obvestilo ob povečanem številu prevar

POZOR! Naš edini uradni Facebook profil je: Vandraj. Vandraj vam v zvezi z obdarovanjem na nobenem družbenem omrežju ne bo pisal zasebnih sporočil, vam začel slediti, vas prosil za podatke ali zahteval karkoli več od tega, kar piše v navodilih v TEJ OBJAVI! Nagrajenec bo obveščen po elektronski pošti.

H(r)ana: Slovenski par, v družbi katerega ne boste slabo jedli #intervju

Hana in Tom sta Ljubljančana, ki sta najbolj srečna, ko dobro jesta. In to srečo rada delita tudi z nami. Na Instagramu namreč ustvarjata profil H(r)ana, nadvse simpatičen kulinarični kotiček, kjer objavljata pisane recepte pa tudi utrinke s potovanj, kjer je običajno v prvem planu – uganili ste – hrana. 

Ste že kdaj poslušali koga, ki o hrani govori s prav posebnim žarom v očeh in svoje kulinarične dogodivščine opisuje tako živo in navdušeno, da se tudi vam pocedijo sline? Takšna sta Hana in Tom, ki sta nas navdušila z Instagram profilom H(r)ana, od koder – čeprav gre za virtualni kraj – skoraj prisežemo, da včasih prav zares diši. V tokratnem Vandraj intervjuju smo klepetali o vihtenju kuhalnic, o ljubezni do nevsakdanje kuhinje in kulinarično obarvanih potovanj.

Kako bi se predstavila tistim, ki vaju še ne poznajo? 

Sva Hana in Tom, oba sva iz Ljubljane, a sva za to, da se spoznava, morala na smučanje na Kronplatz. Sva popolni nasprotji – Tom je inštruktor matematike in fizike, jaz pa delam kot strateginja za družbena omrežja v oglaševalski agenciji. Dokler nisem spoznala Toma, sem v gimnaziji pri matematiki imela same nezadostne ocene in celo popravni izpit. Tom obožuje načrtovanje in red, jaz sem poosebitev kaosa in spontanosti. Imava pa tudi ogromno skupnih lastnosti, oba obožujeva kuhanje, jedenje, poskušanje novih stvari, potovanja, smeh, zabave in najino mačko (vsaj 3/4 časa, včasih je res naporna).

Vajin profil na Instagramu – H(r)ana – je, kot namiguje že njegovo ime, poln slastnih kulinaričnih utrinkov, omamnih receptov pa tudi odličnega humorja. Od kod ljubezen do vihtenja kuhalnice in deljenja te sreče s sledilci? 

Oba izhajava iz družin, kjer je mama tista, ki kuha vrhunsko, oče pa (se dela, da) zna skuhati samo hrenovke, ampak z veseljem poje vse, kar mama skuha. Jaz (Hana) sem na večini fotografij iz otroštva nekje v kuhinji. Ponavadi sedim na pultu in kradem vse, kar mami pripravi, ali pa imam pručko in vestno pomagam pri kuhanju kosila. Tom pa na ¾ fotkah nekaj jé. Ljubezen do vihtenja kuhalnice in do hrane nasploh tako pri obeh izvira že iz otroštva, skupaj pa sva ljubzen do eksperimentiranja z novimi okusi in tehnikami še nadgradila.

Z deljenjem najinih najrazličnejših kulinaričnih prigod in najinega kuharskega ustvarjanja s sledilci želiva pokazati, da je kuhanje in jedenje ena sama zabava in da nekaterih stvari v življenju ni treba jemati tako zelo resno.

Katere so top 3 jedi, ki sta jih spoznala po svetu?

Banh mi (vietnamski sendvič), žaba na žaru na vietnamskem nočnem food marketu in rissoles (portugalski ocvrti žepki, polnjeni z rakci). Sva pa v Vietnamu jedla tudi najboljšo ribo v življenju – »red snapper«, kuhan na sopari v bananinih listih. Ta jed naju je tako navdušila, da sva šla naslednji dan v isto restavracijo in jedla isto jed, kar se pri nama res ne zgodi pogosto.

Kje v Sloveniji najraje spijeta kavo, pojesta brunch in gresta na večerjo?

Kavo (ali kaj drugega) najbolj pogosto spijeva v kavarni SEM, ki ji s prijatelji rečemo kar naš vrt, ker vsi živimo v radiu 300 metrov in nihče od nas nima dejanskega vrta.

Brunch najraje pojeva v bistroju Ek.

Obožujeva Grič v Šentjoštu nad Horjulom. Ker imata Tom in moja mami na isti dan rojstni dan, je novembrski obisk postala naša vsakoletna tradicija. Pa tudi ko nimava nekega razloga, pogosto zaideva tja. Če nama ni do vožnje, pa naju najdete v Bregu v Ljubljani.

Kaj in kje sta nazadnje tako dobro jedla, da vama zaplešejo brbončice že zgolj ob misli na to?

Februarja v Lizboni. Favorita: »Foie gras with cotton candy and lyo raspberry« v Mini baru in »Giant Tiger Prawn« v pivnici Ramiro.

V čem uživata bolj – v samem kuhanju, v degustiranju tega, kar sta skuhala ali morda raje v tem, da vama kuha kdo drug?

Eno brez drugega ne gre. Zakaj izbirati, če imaš lahko vse?

Česa nikoli ne bomo našli v vajinem hladilniku ali shrambi in kaj mora tam vedno biti na zalogo?

Tu se glede mnenj kar razhajava, tako da se je verjetno v najinem hladilniku na neki točki znašlo že vse, kar se da. Tako da morava na to vprašanje odgovoriti ločeno.

Hana: Najraje ne bi nikoli videla kislih kumaric in (predvsem vohala) turistične paštete. Kar pa MORA bit, so olive. Prav določene, male, grške, zelene. Če jih ni, spustim vse iz rok in grem v trgovino.

Tom: Pri meni morajo biti kisle kumarice in turistična pašteta. Nikoli pa ne bi našli leče, ampak jo Hana vsake toliko kupi, ko ima preblisk, da bo zdravo jedla.

Vama kdaj zmanjka idej, kaj bo za kosilo? In iz kje jih vlečeta? 

Nikoli, ker je to vedno prva misel, ko ustaneva. Kuharskih knjig imava toliko, da imava že prostorsko stisko, ker si jih pogosto podarjava za darila, gledava kuharske oddaje, brskava po spletu in potujeva. Inspiracija pride sama od sebe.

Če bi morala do konca življenja jesti le eno jed, katera bi to bila?

Hana: Sicer bi v tem primeru želela, da ta konec življenja pride kmalu, ampak recimo da pašta.

Tom: Pašta.

Katera tradicionalna slovenska jed vama je najbolj pri srcu?

Hana: A lahko Nobel burek šteje kot tradicionalna ljubljanska jed? (smeh)

Tom: Krvavice, kislo zelje z ocvirki in pire krompir.

Kakšno težo pri določanju destinacije za dopust ima tamkajšnja kulinarika?

Če je celotno potovanje težko 2 kg, je kulinarika nekje 1,8 kg. 

Kako je videti vajino načrtovanje potovanj? Gresta že od doma z zaznamki kotičkov, kjer bosta jedla ali se raje prepuščata trenutnemu navdihu?

Pred potovanjem si pogledava oddaje (recimo Somebody Feed Phil ali kaj podobnega), ki so povezane z najino destinacijo, vsak zase malo pobrska po spletu, včlaniva se v kakšne Facebook skupine, povezane z destinacijo in si potem v Google Maps označiva vse ideje. Ko sva enkrat tam, pa se prepustiva navdihu, spoznava lokalce, upoštevava njihove nasvete, na Google Maps spremljava, kdaj se nahajava blizu kakšne označene lokacije … Pogosto se zgodi, da zato, ker sva ravno blizu večih označenih lokacij, na koncu pojeva 3 kosila.

S katerimi aplikacijami si pomagata pri iskanju dobrih restavracij?

Razen zgoraj naštetih primerov nimava kakšne posebne aplikacije. TripAdvisorju ne zaupava, ker se nama je že zgodilo, da sva ravno v tistih z najslabšimi ocenami najbolj uživala.

Odločitev, kam in kaj jesti, je – kot kaže neuradna mini notranja raziskava v Vandraj uredništvu J – eden pogostejših razlogov za prepir na potovanju. Se strinjata s to domnevo?  

Ne. Edini problem, zaradi katerega se skregava, je če predolgo ne jeva nič (kar se zgodi reeeees redko) in sva potem zaradi lakote oba tečna. 

Kakšen tip popotnikov sta sicer?

Zelo spontana, hrano, spanje, oglede znamenitosti in vse ostalo planirava vsak dan sproti, ker se nama vedno zgodi, da doživiva nepričakovano in bi se nama plani v vsakem primeru podrli. Poskusiva se čim več premikati (po zemljevidu in absolutno ne v športnem smislu) in čim več doživeti, če pa nama neko mesto res ustreza, pa brez težav ostaneva tam zelo dolgo. 

Kakšne spominke nosita s potovanj? Magnete za NA hladilnik ali raje dobrote za V hladilnik?

Absolutno dobrote za V hladilnik. Sva poskusila tudi z magneti za NA hladilnik, ampak sva ob prihodu domov ugotovila, da najin hladilnik ni kovinski in da magneti v sekundi padejo na tla. To je bil le še dodaten znak, da se morava držati najine tradicije – dobrot za V hladilnik.

Katere so največje zmote, ki jih imajo ljudje o potovanjih in popotnikih? 

Nimava pojma, odvisno kateri ljudje. Motiti se je človeško, potovati pa božansko.

Pa o kuhanju? 

Misliva, da pri kuhanju ni zmot. Če kuhaš z ljubeznijo in če ješ dobro hrano v dobri družbi, se nikoli ne motiš.

Katerih življenjskih lekcij so vaju naučila potovanja?

Zaključila bova s klišejskim pregovorom, ki še kako drži. Najboljše stvari se zgodijo, ko jih najmanj pričakuješ.

HITRIH 6 – Tom

Najljubša kulinarika: italijanska

Najljubša država: Slovenija

Najljubše mesto: Kot bi rekel Jankovič: »Ljubljana je najlepše mesto, de«

Najljubša plaža: Lubenice na Cresu

Najljubši način transporta: letalo

Najljubši jezik: danščina

HITRIH 6 – Hana

Najljubša kulinarika: če moooram izbrati, verjetno italijanska, ampak obožujem raznolikost in posebnosti vsake posebej

Najljubša država: Portugalska

Najljubše mesto: Lizbona

Najljubša plaža: nimam nekih posebnih čustev do plaž, samo da ni meduz, ostrih kamnov in ultra glasnih turistov

Najljubši način transporta: letalo, če bi obstajal teleport, pa bi kar to izbrala

Najljubši jezik: goveji jezik v omaki (smeh)

FOTO: osebni arhiv/ H(r)ana

Hani, Tomu in njunim dogodivščinam lahko sledite na Instagramu na profilu H(r)ana – TUKAJ.

Imate tudi vi prijatelja, ki živi v tujini, veliko potuje, pozna najboljše kotičke za izlete po Sloveniji ali sosedih in bi z Vandraj bralci delil svojo izkušnjo? Ali pa morda sami živite v zanimivem mestu in radi raziskujete svet? Pišite mi na maja@vandraj.si!

PREBERITE ŠE: INTERVJU s Sanjo Cvitić o Home exchange-u: “Stanovanje v Ljubljani sva zamenjala za vilo z bazenom v Provansi.”

Iščete idejo, kam na oddih v naši bližini? TUKAJ (klik) vas čaka kup imenitnih ponudb!

Michelin z videom o kuharski mojstrici Ani Roš in Hiši Franko

Novinarji slavnega vodnika Michelin so lanskega septembra obiskali Hišo Franko, dobitnico dveh zvezdic. Tam pa so posneli video s s svetovno znano kuharsko mojstrico Ano Roš in lastnikom ter hišnim somelijejem Hiše Franko Valterjem Kramarjem.

Ob odprtju Hiše Franko z vami delimo video, ki so ga novinarji priznanega mednarodnega vodnika Michelin posneli septembra lani, tik pred zaprtjem restavracij. Pogovarjali so se s kuharsko mojstrico Ano Roš, Valterjem Kramarjem, lastnikom in hišnim somelijejem. Pa tudi z Miho Rustjo, Aninim nabiralcem zelišč in gozdnih sadežev ter z Jeanne in Matteom, ki Hišo Franko oskrbujeta s pridelki z njune kmetije.

Dolga tradicija ekološkega kmetovanja

Video prikazuje tudi odraz dolgoletnega sodelovanja z lokalnimi ponudniki ter dolgo tradicijo ekološkega kmetovanja. Anina filozofija v kuhinje je, da je potrebno sestavine najti v bližini, največ 10 do 15 kilometrov od Hiše Franko. »Bodite edinstveni, bodite drugačni in bodite pogumni pri izražanju sebe. Kuhinja Hiše Franko je nekako vedno presenečenje,« pravi Ana Roš.

Skozi oči Michelinovih novinarjev želimo svetovni javnosti predstaviti slovensko kulinarično tradicijo, ki črpa iz zakladov neokrnjene narave ter trajnostna prizadevanja, ki jih Ana Roš in njena ekipa upošteva pri svojem delu.

Več informacij o Michelinu v Sloveniji je na voljo na povezavi. Vabljeni k ogledu zgodbe Hiše Franko – tu.

Video in foto: YouTube/Michelin

PREBERITE ŠE: Zgodbe iz lonca: šparglji in slasten recept vrhunskega Tomaža Kavčiča

Iščete navdih, kam na oddih? TUKAJ preverite odlično znižano ponudbo destinacij za vaš naslednji najljubši dopust – po Sloveniji ali pri naših sosedih.

Zgodbe iz lonca: šparglji in slasten recept vrhunskega Tomaža Kavčiča

Destinacija Miren Kras je med drugim znana po tradicionalnem festivalu špargljev, ki ponavadi poteka v pomladnih mesecih. Letos pa vas s kampanjo Zgodbe iz lonca vabi, da odlične jedi iz špargljev preizkusite pri gostincih, ki so svoje veščine in znanje za pripravo vrhunskih špargljevih krožnikov združili v knjigi receptov Šparglji-Beluši.

Šparglji izpod rok vrhunskih domačih chefov

Poznate Zgodbe iz lonca? Do pozne pomladi bodo gojene in divje šparglje kot predjedi, glavne jedi in celo sladice v svojih lokalih za vas pripravljali: Tomaž Kavčič – Restavracija z Michelinovo zvezdico Dvorec Zemono, Katjuša Batistič – Gostilna Bric, Darja Makorič Špiljak – Gostilna Makorič, Jurij Golob – Gostilna Štirna, Adrejka Harej in Karla ter Tomaž Kogoj – Gostilna Kogoj.

Vabijo vas, da jih v teh mesecih obiščete in poskusite njihove odlične špargljeve krožnike ter druge izvrstne jedi iz svežih lokalnih sestavih. Najboljši beli šparglji, ki jim pravijo beluši, uspevajo na sipinah Vipave, na Kmetiji Ušajevih v Orehovljah. Tam poleg belih gojijo tudi zelene in vijolične. Na potepanju po obronkih Vipavske doline in Krasa pa lahko v pomladnih mesecih naberete divje šparglje. Tako gojeni kot divji so polni antioksidantov in zdravilno očistijo telo.

RECEPT 1: Gostilna pri Lojzetu, dvorec Zemono, Tomaž Kavčič – Krompir, šparglji, jajčna krema in hrustljav pršut

Sestavine za 4 osebe:
0,2 kg krompirja (manjši, približno enako veliki gomolji),
4 beli šparglji,
0,15 kg masla,
0,15 dl sirotke iz kozjega mleka,
4 jajca proste reje,
0,2 dl zelenjavne/jušne osnove,
10 dag surovega pršuta (pršut lahko nadomestimo tudi z domačo panceto),
solni cvet.

Priprava:
Špargljem odrežemo oleseneli del in steblo narežemo na majhne kolute, vršičke prihranimo. Krompir olupimo, operemo in skuhamo v osoljeni vodi. 3 minute preden odcedimo tekočino, dodamo polovico narezanih špargljev. Kuhan krompir in šparglje odcedimo, pretlačimo, dodamo maslo in sirotko, k smo jo zmešali z enim beljakom. Zmiksamo, da dobimo gladek, kremni pire.

Rezine pršuta zrežemo na tanke trakove in jih položimo v pekač in v predhodno ogreti pečici na 130 stopinj Celzija osušimo, da postanejo hrustljavi. Posušene trakove pršuta drobno sesekljamo. V ponvi segrejemo maslo in na njem na hitro prepražimo preostale šparglje in vršičke, zalijemo z jušno osnovo, znižamo temperaturo in dušimo, da se omaka zreducira. Beljake in rumenjake ločeno stepemo, pasteriziramo in vlijemo v aparat za smetano, ki mu dodamo dve bombici.

Postavitev:
V jajčno lupino nabrizgamo krompirjev pire, prelijemo z reducirano omako, dodamo jajčno kremo, na vrh pa položimo vršiček šparglja. Potresemo s hrustljavim pršutom, ki smo ga zmešali z malce blanširanih kosov špargljev.

Tomaž Kavčič – Restavracija z Michelinovo zvezdico Dvorec Zemono

RECEPT 2: Gostilna Bric, Katjuša Batistič – Krompirjevi ravioli s špargljevo omako

Sestavine za 4 osebe:
– 500 g belih špargljev,
– 100 g pršuta,
– 500 g krompirja,
– 1 jajce,
– 200 g moke,
– sirni namaz za nadev,
– 1 žlička kisle smetane,
– parmezan,
– maslo,
– smetana,
– sol.

Priprava:
Čas priprave: 1 ura 30 min. Cel krompir skuhamo, še vročega olupimo in pretlačimo. Ko se ohladi, dodamo jajca, sol in moko in zgnetemo v testo. Količino moke prilagajamo lastnostim krompirja. Na pomokani deski oblikujemo svaljek, nato kose testa na tanko razvaljamo na debelino 3 do 4 mm. Z modelčkom za piškote izrežemo koščke testa. Med dve plati testa damo žličko nadeva, robove pa z vilicami potisnemo, da se zlepijo. Robovi morajo biti čisti, sicer se testo ne bo zlepilo. Za nadev uporabimo poljubni sirni namaz, ki mu dodamo malo ribanega parmezana in kisle smetane. V slanem kropu jih kuhamo toliko časa, dokler ne priplavajo na površje. Šparglje operemo, olupimo in odlomimo spodnji, že oleseneli del. Postavimo jih v visok lonec in jih kuhamo tako, da so do treh četrtin pokriti z vodo. Po desetih minutah, ko se zmehčajo, jih odcedimo in ohladimo. Ohlajene zmešamo z mešalnikom. Rezine pršuta narežemo na trakce in popražimo na maslu. Dodamo zmešane šparglje in smetano, posolimo in pokuhamo, da nastane kremasta omaka.

Postavitev:
Na krožnik postavimo raviole in prelijemo s špargljevo omako.

Če radi kuhate doma – čaka vas zbirka receptov

Ljubitelji kuhe lahko zbirko receptov špargljevih jedi po namigih kuharskih mojstrov iz Vipavske doline, Krasa in Brd, naročite na info@mirenkras.si ali se osebno oglasite med sredo in nedeljo, od 10. do 18. ure, v trgovini z lokalnimi izdelki – Cerjanki v Pomniku miru na Cerju. Cena 8 EUR + stroški poštnine, plačilo po povzetju.

Virtualno razvajanje, kuhanje in nagradna igra!

V teh pomladnih mesecih vas bodo čez čarobno obdobje rasti, nabiranja in uporabe zdravilnih špargljev v kulinariki chefi iz navedenih restavracij popeljali tudi preko virtualne izkušnje. V njej so združili kuharsko znanje, poučne vsebine in veliko zabave. Vabijo vas, da še zadnji majski teden sledite Zgodbam iz lonca. 

Vsak ponedeljek bodo najavili kuharski izziv, v katerem bo gostinec do petka pripravil krožnik za posebnega gosta. Kdo bo preizkušal njegove kuharske spretnosti, boste lahko ugibali v nagradni igri Ugani, kdo pride k meni na večerjo?

Izmed pravilnih odgovorov, oddanih preko Facebook profila Miren Kras in Instagram profila @mirenkras, bodo izžrebali tedenskega nagrajenca, ki bo prejel BON za kosilo ali večerjo za 2 osebi v gostujoči gostilni in knjigo receptov Šparglji-beluši. Vse o nagradni igri si lahko preberete v njihovih Splošnih pogojih sodelovanja.

Pridružite se strastno igrivi kuhariji, ki poučuje, zabava in nagrajuje!

FOTO: Unsplash, Zgodbe iz lonca

PREBERITE ŠE: 7 odličnih idej, kje po Sloveniji izkoristiti turistični bon

Tokrat zares – v Ljubljani bo zadišala Odprta kuhna!

V prebujeni vrvež mestnega središča Ljubljane se v petek, 28. maja, končno in tokrat čisto zares vrača Odprta kuhna. Pogačarjev trg bo tako znova prežemalo znamenito petkovo vzdušje, po mestu pa bo spet zadišalo po pisanih kulinaričnih dobrotah!

Vsak sončni petek in ob upoštevanju ukrepov

Odprta kuhna bo! Po prevetritvi odloka o uživanju hrane v bližini prevzemnega mesta se bodo obiskovalci priljubljene kulinarične tržnice pri več kot štiridesetih obedovalnicah končno lahko naužili dobrot od blizu in daleč ter jih pojedli sedeč za mizami. Sproščena, a hkrati odgovorna druženja v skladu z zaščitnimi ukrepi bodo v Ljubljani potekala vsak sončni petek med 10. in 22. uro.

Po številnih zapletih, “kuhna” le bo!

“Načrte nam je v začetku pomladi prekrižalo poslabšanje epidemiološke situacije, nazadnje pa je otvoritev zadržal odlok, ki bi obiskovalcem onemogočal obedovanje v bližini točke prevzema hrane in pijače. Organizacija devete sezone Odprte kuhne je bila tako polna presenečenj, pretresov in še večjega števila telefonskih pogovorov, kot je običajno. A veseli smo, da je bil poziv nas in naših partnerjev slišan in da so odlok v preteklih dneh posodobili, nekoliko omilili pogoje in s tem prižgali zeleno luč za Odprto kuhno, s tem pa tudi za sorodne projekte po vsej Sloveniji,” se vrnitve na Pogačarjev trg veseli Lior Kochavy, soustanovitelj Odprte kuhne.

“Če kdaj obisk Odprte kuhne res šteje, potem je to letos,” je dodala Alma Kochavy, soustanoviteljica Odprte kuhne, ter ponovno izpostavila velikanski pomen podpore gostincem, ki so zadnja leta ogromno vlagali v razvoj in prepoznavnost slovenske kulinarike. “Skupaj nam je uspelo ohraniti upanje in zdaj gremo lahko končno pogumno naprej v za našo kulinariko izjemno pomembno leto, ko Slovenija nosi naziv Evropska gastronomska regija 2021,” je izpostavila Alma Kochavy.

Posebni gost: chef Jakob Pintar, vzhajajoča zvezda slovenske kulinarike

Za odprtje devete sezone je organizacijska ekipa Odprte kuhne poskrbela za kopico resnično slastnih novosti in posebno presenečenje. Kot otvoritveni gost bo v petek, 28. maja, svoje jedi predstavil mladi slovenski chef Jakob Pintar, vzhajajoča zvezda slovenske kulinarike in nosilec naslova Mladi talent 2020 po izboru priznanega kulinaričnega vodnika Gault&Millau. Njegova ljubljanska restavracija TaBar je uvrščena tudi na seznam najbolj svežih in inovativnih svetovnih restavracij 50BestDiscovery.

Novi ponudniki dobrot in stari znanci na enem trgu

V začetku sezone se bodo na Pogačarjevem trgu predstavili tudi novi ponudniki Bistro Grad Štanjel, Gostilna in vino Bužinel, le Potica, Meat Business, Pišek Bar, Stories by Lea, Taco Polako, The AMAZE in Toro.

Organizatorji so zagotovili, da se bo kasneje ponudnikom pridružila še kakšna nova obedovalnica, kakšen povratnik, pa tudi kakšen prestižen gost. Seveda bodo tu klasike Odprte kuhne, kot so jetrca, rebrca, šmorn, odojek, različni eksotični rezanci in zvitki … Pa štruklji in pohane piške, falafli, hot dogi, stejki, domače testenine, čevapčiči, pinse, paelja, školjke … In druge morske dobrote ter havajske poke sklede, povečala pa se bosta tudi veganska ponudba in izbor slaščic.

Najljubše jedi bodo obiskovalci lahko spajali z vrhunskimi vini, koktajli iz slovenskih džinov, raznovrstnim pivom in pestro ponudbo brezalkoholnih napitkov.

Dobrote bodo stregli izključno v povratni embalaži in biorazgradljivih materialih

Jedi in pijačo bodo na Odprti kuhni tudi letos stregli izključno v povratni embalaži in biorazgradljivih materialih. Tako ostajajo zavezani konceptu trajnostne naravnanosti in želijo k okolju prijaznemu ravnanju (tudi na druge dni v tednu) spodbuditi čim več obiskovalcev.

FOTO: Odprta kuhna

PREBERITE ŠE: 7 odličnih idej, kje po Sloveniji izkoristiti turistični bon

Iščete navdih, kam na oddih? TUKAJ preverite odlično znižano ponudbo destinacij za vaš naslednji najljubši dopust – po Sloveniji ali pri naših sosedih.

RECEPTI: Vse to lahko pripravite z odličnim bučnim oljem

Tudi vi naravnost obožujete bučno olje? Zgodba oljarne in mešalnice Jeruzalem SAT iz Središča ob Dravi sega že v leto 1919, mi pa smo izbrskali nekaj njihovih odličnih receptov, ki so brezčasni še danes!

Bučno olje se ponaša z veliko vsebnostjo vitaminov in mineralov ter omamnim vonjem, ki mu ni para. Bučno olje in bučnice lahko razen v solatah uporabimo v kombinaciji ali kot dodatek z različnimi jedmi. Bučno olje se uporablja tudi v kozmetiki in zdravilstvu.

Bučna semena s polj Prlekije in Prekmurja

Tradicija proizvodnje bučnega olja v Središču ob Dravi sega v začetek 20. stoletja. Na isti lokaciji je danes podjetje Jeruzalem SAT, ki je v lasti zaposlenih in njenih sodelujočih članov. Bučna semena tam skrbno izbirajo od lokalnih pridelovalcev, ki jih pridelajo na poljih z največ sonca Prlekije in Prekmurja. Tu proizvajajo štajersko-prekmursko bučno olje, ki je pridelano po naravnem tradicionalnem postopku, po receptu naših prednikov.

In nekaj receptov, kje vse uporabiti bučno olje, so tokrat delili tudi z nami!

Bučna rulada z mletimi bučnicami

Potrebujete:

– 6 rumenjakov,

– 6 beljakov

– 6 žlic sladkorja,

– 1 vanilin sladkor,

– 1 limonin sladkor,

– 100g suhih mletih bučnih semen,

– lonček kisle smetane.

Priprava:
Iz 6 rumenjakov, 6 žlic sladkorja, vanilin in limoninega sladkorja naredite maso. Že umešani masi nato počasi dodate 100g suhih mletih bučnih semen in sneg iz 6 beljakov. Polijete na pekovski papir v pekač in pečete na 180 stopinj Celzija približno 10 minut.

Ko je biskvit pečen in ohlajen, ga namažete s kislo smetano in zavijete. Postavite za nekaj časa v hladilnik, nato postrežete.

Keksi z bučnicami

Potrebujete:

– 600g moke,

– 200g sladkorja v prahu,

– 400g masla (lahko ga nadomestite z delom margarine, v teh piškotih je celo sprejemljiva),

– 200g mletih bučnic,

– ščepec soli,

– dve jajci,

– žlička vanilijine paste ali 3 vanili sladkorji ali 1 postrgan strok vanilije,

– mlečno čokoladna kuvertura,

– po želji marelična ali ribezova marmelada.

Priprava:
Iz sestavin za testo ugnetemo testo in ga za nekaj ur damo v hladilnik. Ohlajenega valjamo na 4 mm debelo med peki papirjem in izrezujemo oblike. Na peki papir jih lahko polagamo zelo skupaj, saj ne narastejo. Pečemo na 180 stopinjah Celzija, dokler niso po robovih rahlo obarvani. Po peki jih prestavimo na mrežo, kjer naj se ohladijo. Pomočimo jih v temperirano čokolado (ogreta na 45 stopinj, nato ohlajena z mešanjem in dodajanjem sesekljane čokolade na 30 stopinj) in posujemo z bučnicami. Po želji jih prej namažemo z marmelado in lepimo po dva skupaj.

Bučni namaz

Bučni namaz je pred več kot 10 leti nastal izpod rok njihovega sodelavca Slavka. Od takrat je stalnica pri degustacijah, ki razvaja brbončice naših obiskovalcev Oljarne. Ker je zanimanje veliko, tega edinstvenega namaza pa ni za dobiti v trgovinah, vam z zaupamo recept.

Potrebujete:

– 100g mletih bučnic,

– 1dcl vroče vode,

– sol,

– poper,

– česen v prahu,

– bučno olje.

Priprava:

Mlete bučnice prelijete z vročo vodo, premešate. Dodate sol, poper in česen. Ko se masa ohladi dodate bučno olje. Namaz hranite v hladilniku.

Rženi kruh z bučnicami in bučnim oljem

Potrebujete:

– 0,5kg ržene moke,

– 0,5kg gladke moke,

– kvas,

– pest mletih bučnic,

– 0,1l bučnega olja,

– sol,

– 0,5l tople vode.

Priprava:

Vse sestavine zamesimo in pustimo vzhajati 1 uro. Pred peko premažemo z mlekom in testo prebodemo. Pečemo pri 200°C.

FOTO: Maja Fister, Oljarna Jeruzalem SAT

PREBERITE ŠE: Celje in 7 odličnih krajev, ki jih tam nikakor ne zamudite

Iščete navdih, kam na oddih? TUKAJ preverite odlično znižano ponudbo destinacij za vaš naslednji najljubši dopust – po Sloveniji ali pri naših sosedih.

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.