Najboljši smučarski après bari in klubi

Turistični delavci se zavedajo, da je gostom treba ponuditi še kaj več kot le dobro smuko

Zimske počitnice že dolgo niso več le drsenje po belih strminah, temveč morajo ponudniki, če želijo biti v prednosti pred konkurenco, ponujati še veliko več. V kar nekaj smučarskih središč ljudje ne hodijo več le zaradi športa, ampak zaradi sprostitvenih dejavnosti, predvsem klubske zabave. Spletni Telegraph je pripravil seznam desetih najboljših lokalov v smučarskih središčih, kjer se lahko zabavate.

#1 Krazy Kanguruh, St. Anton

Prvi in še vedno najboljši après bar za »ples na mizah v smučarskih čevljih«. Od štirih popoldne do sedmih zvečer se lahko noro zabavate ob starem rocku, nato pa na majavih nogah odsmučate v 500 metrov oddaljeno mesto. Dejavnost lokala je začel Avstralec, naprej jo je razvil Šved, zdaj pa je v lasti tamkajšnjega olimpijskega prvaka Maria Matta.

Krazy Kanguruh se je na Telegraphovi lestvici povzpel na prvo mesto.

#2 La Folie Douche, Val d’Isère

Lokal je kombinacija hrupnega avstrijskega après bara, didžejev s pridihom Ibize, igralcev na saksofone in violine, kabaretnih plesalk, ogromnih količin šampanjca za posebne goste ter barskih uslužbencev, ki goste škropijo s cenenim penečim vinom. Tovrstni bar si je zamislil pevec in voditelj prireditev Kelly Starlight, najbolj izumetničeni človek v Alpah.

#3 LongHorn, Whistler

Stoji povsem ob vznožju hriba. Njegove posebnosti so vrčki hladnega piva, prikupne natakarice in živa glasba. V baru lahko odigrate biljard ali pa si po televiziji ogledate igro hokeja. Zadržite se lahko tudi malo dlje ter si privoščite hamburger in poslušate nastop ene od mnogih glasbenih skupin, nato pa ob zapiralnem času odkolovratite domov.

#4 Rond Point, Méribel

Pri Ronnieju, ki stoji priročno blizu avtobusne postaje na vrhu mesta, je utrip zelo britanski. Množico obiskovalcev na zunanji verandi poganjajo didžeji ali pa glasba v živo, ravnino pod verando ponavadi zasedejo nogometaši. Med uživanjem v karamelni vodki si tako lahko ogledate še nogometno tekmo.

#5 Bygget, Åre

Če trpite za manjvrednostnim kompleksom, se temu lokalu raje izognite, saj je v njem kopica lepih Švedov. Bygget je med nočnimi klubi v smučarskih letoviščih prava redkost, to pa zato, ker je izvrsten. V njem je šest točilnih pultov in tri plesišča. Tukaj ne boste slišali zlajnanih pesmi. Res škoda.

#6 Farinet, Verbier

Lokal je znan po drsni strehi, ki se ob obilnem sneženju avtomatično zapre. Farinet stoji blizu gondole Medran in v rangu après barov postavlja standard. Tisti, ki radi razmetavajo denar, lahko uživajo v koncertih odličnih glasbenih skupin.

Premična streha v baru Farinet je prava atrakcija.

Premična streha v baru Farinet je prava atrakcija.

#7 Kaos, Kühtai

Tako slab, da je že kar dober, oziroma tako slab, da je res slab. Neokusno opremljen lokal ima majhno, osladno plesišče z drogom. Če se boste zavrteli okoli njega, lahko pričakujete, da bodo v vas leteli kozarci. Lokal je všeč Telegraphovemu »ski test teamu« in ekipi televizijske oddaje The Jump.

#8 Malaysia, Val Thorens

Največji nočni klub v Alpah. Malaysia se razteza pod mestom, kot bi bila ogromno raketno skladišče. Če vanjo zaidete med decembrskimi smučarskimi počitnicami, se boste kljub temu, da ste morda utrjen udeleženec divjih zabav, počutili nekoliko stare. Vsekakor pa vam drugi dan ne bo uspelo zvoziti prvih jutranjih zavojev.

#9 The Londoner, Kitzbühel

Lokal je znan po zabavah po smučarski tekmi v Hahnenkammu, na katerih so tekmovalci povabljeni, da strežejo za točilnim pultom. The Londoner ponuja glasne in divje zabave vso sezono. Bar ni več v lasti Britancev, ti vodijo irski pub O’Flannigans na drugem koncu mesta.

#10 Ypioca, Livigno

Bar je dobil ime po znamki brazilske cachaçe, alkohola iz sladkornega trsa, iz katerega izdelujejo caipirinho. Ypioca tako še najbolj upravičuje brezcarinski status Livigna. V lokalu vam postrežejo z najboljšimi koktajli v Alpah. Toda primeren je za bolj zrele ljudi, saj v njem nista dovoljeni plesanje po mizah in vrtenje narodno-zabavne glasbe. Dovoljena je zgolj italijanska uglajenost.

Članek je bil objavljen v Delovi turistični rubriki Trip

V kopalkah rezervirajmo smučarske počitnice

Verjamemo, da v teh dneh objokuješ dejstvo, da se poletje izteka in da te ob misli na krajše dni, toplejša oblačila in padec temperatur obdajajo mešani občutki. A konec poletja si lahko polepšamo z rezervacijo smučarskih počitnic. Ja, prav zdaj je čas za razmislek o tem, saj se kapacitete že polnijo. »Zdaj je na voljo več različnih kapacitet in če želimo biti nastanjeni v neposredni bližini smučišča, imamo sedaj večjo izbiro. Zgodnja rezervacija je priporočena tudi za večje skupine smučarjev, izbira apartmajev za veliko oseb je izredno majhna in seveda se ti hitro napolnijo. Moramo vedeti, da so v Alpah vsi objekti relativno majhni. Kasneje kot bomo rezervirali, težje bomo dobili točno tisto, kar si želimo,« pravi Dejan Romih iz agencije Mount Vacation.

Če smo poleti navajeni last minute ponudb, ki nas razvajajo, da lahko z izbiro dopusta odlašamo do zadnjega, pa pri smučanju takšnih ponudb praktično ni. Se pa izplača rezervirati prej. »Razlike v cenah med rezervacijo zdaj in sredi zime so lahko tudi 30-odstotne,« pravi Romih.

Zimska sezona ima dva vrhunca – novoletne praznike in zimske šolske počitnice. »Kapacitete za to obdobje bodo do 30. septembra zagotovo razprodane.«

smucanje_dolomiti_shutterstock_223330297

Dolomiti, Italija.

In kam naj se odpravimo?

Če obožuješ smučanje po ‘celcu’ potem sogovornik priporoča Chamonix v Franciji, Passo Tonale in Livigno v Italiji, v Avstriji pa Saalbach Hinterglemm.

Za družine so najbolj prijazna smučišča Bad Kleinkirchheim v Avstriji, v Franciji Puy Saint Vincent in v Italiji Passo Tonale.

Najbolj zahtevni smučarji boste na svoj račun prišli v Val Thorens v Franciji, v Avstriji v Schladmingu in v Italiji v Arrabi, ki je del Dolomitov.

smucanje_chamonix_shutterstock_282046424

Chamonix, Francija.

Dva raja za smučarje

Prav posebno doživetje predstavlja smučanje v francoskem Megevu. Megeve je prestižno smučarsko središče ob Mont Blancu. O kakšnem prestižu govorimo? Cena za najem apartmaja za en teden se prične pri 10.000 in konča pri 80.000 evrih. »Gre za posebne destinacije, ki bi si jih zagotovo vsak želel enkrat doživeti,« pravi Romih.

Če lahko o Megevu za enkrat samo sanjamo, pa je o smučanju v Chamonixu vredno razmisliti. »Med slovenskimi smučarji ta destinacija še ni tako zelo priljubljena, a je ekstremno drugačna in bi jo vsak smučar moral spoznati,« priporoča Dejan Romih.

VANDRAJ priporoča: preveri bogato ponudbo

smucanje_megeve_shutterstock_141161614

Megeve. Francija.

Torej, izberi smučišče, preveri, če je tvoja smučarska oprema pripravljena in začni nabirati kondicijo! Smučanje je tik pred vrati.

Foto: Shutterstock

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.