Kdaj bodo letos v slovenskih mestih prižgali praznične lučke?

Čas je za praznične lučke! Kdaj se prižgejo po mestih v Sloveniji?

Praznične luči ponekod že v novembru

Praznične luči lahko že občudujete v Arboretum Volčji Potok , 2.12. pa se bodo prižgale tudi v Mozirskem gaju. Na zadnji dan v novembru (30.11.) bodo lučke prižgali v Mariboru, kjer bodo praznično okrasitev skupaj s prižigom lučk otvorili ob 17:00. 

Kje bodo praznične luči prižgali v decembru?

Ljubljana bo v veseli december vstopila kar prvi dan v decembru, 1.12.2023. Hkrati bodo v praznike vstopili tudi v Piranu, na Ptuju in v Velenju. V Kopru in Celju se bo praznično dogajanje začelo 2. decembra 2023, Kranj pa se bo dogajanju pridružil 3. 12. 2023. Zadnje med večjimi mesti bo Novo mesto, ki se v praznične luči odene 5.12. 2023.

Za spremljevalni program ob prižigu lučk in o dogajanju skozi celoten veseli december si preberite na straneh posameznih občin. Naj bo veselo!

Seznam prižiga luči v mestih po dnevih

17.11. Arboretum Volčji Potok

30.11. Maribor

1.12. Ljubljana, Ptuj, Piran, Velenje, Portorož, Izola, Ankaran, Ribnica

2.12. Mozirski gaj, Koper, Celje, Bled, Krško

3.12. Kranj

5.12. Novo mesto, Murska Sobota, Kočevje, Kamnik

Foto: Shutterstock

PREBERITE ŠE: Ideja za adventni izlet: Na sprehod med lučkami v Arboretum Volčji Potok

Iščete idejo, kam na oddih v naši bližini? TUKAJ (klik) vas čaka kup imenitnih ponudb!

Štiri lične in butične slaščičarne v Ljubljani, kjer se radi posladkamo

Če smo bili zadnje desetletje v Ljubljani priča razcvetu burgerjev in nato napolitanskih pic, je zdaj končno prišel čas za najboljše – sladice! Butične slaščičarne, kjer v vitrinah kraljujejo lično zložene dobrote, so preplavile mesto. Tokrat smo v uredništvu zbrali štiri nam najljubše slaščičarne v Ljubljani v tem mesecu – tako po okusih kot po interierju, vse pa so v srcu mesta, le nekaj korakov od nabrežja Ljubljanice.

Slaščičarne v Ljubljani so zadnja leta zrasle kot gobe po dežju, nekatere slaščice pa so svojo slavo ujele tudi na družbenih omrežjih. Eden takšnih (med drugim tudi) sladkih kotičkov, ki mu zadnje mesece res ne manjka medijske pozornosti, je na primer Pekarna Ana. Za njo seveda stoji slovenska kuharska mojstrica Ana Roš Stojan, ki je nedavno s Hišo Franko v Michelinovem vodniku pridobila novo zvezdico in se sedaj ponaša kar s tremi!

Tokrat pa smo v uredništvu Vandraj izbrali štiri nam ljube slaščičarne v Ljubljani, kjer radi spijemo kavo in si privoščimo nekaj sladkega, ne razočarajo pa niti z interierjem. Večino omenjenih boste sicer našli pod nazivom patisserie. Gre za butične slaščičarne, kjer pogosteje od kosov tort najdete monoporcijske sladice, torej takšne, ki so samostojne lične mini tortice, katerih priprava ni med najbolj enostavnimi. Vse spodaj omenjene najdete zelo blizu Ljubljanice, zato sledite toku!

La Mousse Goose, Stari trg 11a

V srcu stare Ljubljane najdete butično slaščičarno – La Mousse Goose. Butik pravkar piha svojo prvo svečko, odprla pa ga je slaščičarka Lucija Vučak. Mimogrede, prav v tem prvem letu od odprtja je Lucija postala tudi mama deklici. V tem času jo je v proizvodnji sladic zamenjala mama Marija, butik pa vodi partner Marko.

Lucija je svoje slaščičarsko znanje izpopolnjevala v Sloveniji in Franciji, od koder črpa navdih za božanske okuse in uporabo lokalnih surovin. Verjame, da morajo biti sladice še boljše po okusu kot po videzu. Ponosna je na to, da vsak element sladic pride izpod njihovih rok, saj v proizvodnji ne uporabljajo predpripravljenih mešanic. Kot nam je zaupala, so njihovim obiskovalcem najbolj všeč tortice Brigitte, Monet in Antoinette, od hrustljavih princesk pa prisegajo na slano karamelo, pistacijo ter potičko – njihovo različico tradicionalne slovenske potice.

Makramé, Eipprova ulica 19

Makramé je preoblečena sladka pridobitev na Eipprovi ulici v Ljubljani, tam, kjer se Gradaščica zliva v Ljubljanico (in lahko na predvečer praznika svetega Gregorja vsako leto gledate spuščanje gregorčkov). Za njim stojijo solastnika Andrej Mercina (biro Triiije arhitekti) in Maja Humar ter vodja gostinstva Matej Horvat – tisti nasmejan mladenič, ki ga boste zelo verjetno srečali med obiskom. Makramé je naslednik Lolite, kjer po novem najdete slaščice različnih prav krasnih slovenskih slaščičarjev. Prostor so namreč namenili več različnim ustvarjalcem, ki pišejo čudovite zgodbe v slaščičarstvu, kavi in celo keramiki.

Torte in pite, prav takšne, kot jih poznamo od nekdaj, ustvarja Tanja Drinovec pod imenom Umami. Izpod njenih rok na primer prihajajo torti Ronja in Ida, tiramisu in indijančki. Preostale mono tortice in makrone v svojem prepoznavnem stilu prinese Zebra patisserie chefa Tomija Češka. V Makraméjevi vitrini s cake-popsi, krofi na palčkah in kornetki, ki prihajajo iz delavnice Njama iz Friškovca, navdušuje slaščičarka Manja Pergar. Imajo tudi veganske Drožoškote, piškotke z drožmi. Lizin vrt skrbi za presne dobrote, ki so za prmejduš tudi vse iz ekoloških sestavin in veganske. In ko je čas za sladoled, polovica okusov prispe iz Trnovske ustvarjalnice Ta Strletov sladoled in polovica iz Kosez iz delavnice Joni. Na obeh koncih Ljubljane velja zapoved uporabe izključno naravnih sestavin.

Zaradi pestrega šopka kreativnih ustvarjalcev v ponudbo pogosto dodajo kaj novega, ta teden pa priporočajo tri uspešnice: limonin tart, francoski rogljiček s pistacijevim polnilom in vegansko sladico Palioka, ki je iz temne čokolade in arašidove kreme. Mmm!

YAUYA Patisserie, Breg 12

YAUYA Patisserie je še ena med čisto svežimi pridobitvami butičnih sladkih kreacij v prestolnici. Ime se morda sliši eksotično, a po tej razlagi, vam bo vse jasno. Za butikom namreč stoji slaščičarka Laura, ki je kot majhna deklica svoje ime sila ponosno izgovarjala kot Yauya. S prav takšnim ponosom je leta kasneje, po diplomi iz gastronomije, turizma in slaščičarstva ter nadaljnjem izobraževanju pri mednarodno priznanih mojstrih v tujini, odprla istoimensko podjetje.

Tudi pri njej boste našli mavrico imenitnih monoporcijskih tortic, nekaj tudi veganskih – v tem primeru priporočamo tortico z arašidi in karamelo. Kot pravi, pa so tudi prvi, ki strežejo Santorini coffee, ki jo pripravljajo po pravi grški recepturi. In še to! V duhu trajnosti in odgovornega ravnanja z vodnimi viri imajo na steni slaščičarne pipico s pitno vodo, pod njo pa polico s kozarci, kjer si gostje lahko postrežejo sami.

Fétiche Patisserie, Mestni trg 10 

Na isti oktobrski dan leta 2022 kot se je odprla zgoraj omenjena Pekarna Ana, je svoja vrata odprla tudi butična Fétiche Patisserie. Ime vam je zagotovo že znano, saj na Cankarjevem nabrežju stoji matična restavracija Fetiche Bar. Ta je leta 2021 prejela tudi nagrado Gault&Millau. Na Mestnem trgu pa zdaj v lični mini samostojni enoti najdete še francosko navdahnjene slaščice.

Njihov poseben prodajni hit, ki je postal viralen tudi na družbenih omrežjih, so zagotovo zmajeve rolice. Gre za rolice iz listnatega testa, takšnega, kot ga uporabljajo za rogljičke. Sladica sicer ni nova pogruntavščina, saj jo boste zagotovo našli tudi drugje po svetu. A na našem koncu je ena prvih. Imajo več različnih nadevov, najbolj priljubljen je zagotovo tisti s pistacijo. Poleg rolic imajo v podobni različici tudi kocke, ki so zaradi svoje drugačnosti prav tako fotogeničen Insta hit. Se vam že cedijo sline?

FOTO: slaščičarne v Ljubljani/Instagram

PREBERITE ŠE: “Življenje je prekratko, da bi hodila v službo, ki naju ne veseli.” – Gremo jest #INTERVJU

Iščete idejo, kam na oddih v naši bližini? TUKAJ (klik) vas čaka kup imenitnih ponudb!

Temačni turizem v Sloveniji: To so top 4 najbolj srhljive destinacije pri nas

Poznate izraz temačni turizem? Je posebna vrsta turizma, ki vsako leto pritegne več turistov. Poiskali smo kraje v Sloveniji, ki so se znašli na njegovem seznamu.

Temačni turizem

Temačni turizem, včasih imenovan tudi “turizem spomina” ali “turizem tragedije,” je vrsta turizma, ki privablja obiskovalce k spoznavanju krajev in dogodkov, povezanih s tragičnimi ali temačnimi zgodovinskimi dogodki. To vključuje obisk krajev, kot so nekdanji koncentracijski tabori, vojna bojišča, grobišča, muzeji holokavsta in druge lokacije, povezane z naravnimi nesrečami ali zločini proti človeštvu. Temačni turizem lahko obiskovalcem omogoči, da se poglobijo v pretekle grozote in tragedije, s čimer se lahko izobrazijo o zgodovini ter prispevajo k ohranjanju spomina na te dogodke.

Vendar pa tovrstno potovanje pogosto prinaša tudi etična vprašanja in moralne dileme, saj se postavlja vprašanje, kako spoštovati in občutljivo obravnavati takšne kraje ter spoštovati čustva preživelih in prizadetih.

Kaj pa temačni turizem in srhljive destinacije v Sloveniji?

Na seznamu vseh destinacij temačnega turizma smo pod državo Slovenija našli 4 temačne destinacije:

Koncentracijsko taborišče Ljubelj

Gre za spominski prostor, kjer je med drugo svetovno vojno stalo pomožno taborišče zloglasnega taborišča Mauthausen. Poleg temeljev, kjer so stale barake, lahko obiščete spominski muzej, kjer so razstavljeni predmeti in zgodbe, ki opisujejo kruto trpljenje ujetnikov.

Več o obisku si preberite TUKAJ.

Kobariški muzej

Najbolj obsežen muzej o dogajanju na Soški fronti.

2. avgust 1915

»Danes nadaljujem s pisanjem dnevnika. V štirih dneh, ki sem jih prebil na Batognici, to ni bilo možno. V teh dneh sem doživljal najbolj žalostne grozote neverjetno strašne vojne. deževati ni prenehalo niti za trenutek. Bilo je tako mrzlo, da je moralo iz celotnega bataljona kar petdeset mož sestopiti z gore s pomrznjenimi nogami. 29. sem bil 24 ur v strelskem jarku in ves čas čepel med trupli, našimi in sovražnikovimi. Smrad je bil neznosen, vrh vsega pa smo morali še zadržati besen sovražnikov napad, ki smo ga odbili. Veliko naših padlih je bilo zadetih v glavo, ko so se dvignili čez prsobrane, da bi streljali.

Menaža je pičla in vsebuje predvsem kruh, plehko in mrzlo kuhano meso ter kakšno konzervo. Vodo prinašajo v mehovih, malo jo je in smrdi. Jedel in pil nisem dva dni. Tisti smrad trupel, mraz, neužitna voda, pomanjkanje spanja zaradi nenehnih alarmov. Vse to me je spravilo v usmiljenje vredno stanje…«

(Virgilio Bonamore – iz neobjavljenega dnevnika bersaljerja; arhiv Kobariškega muzeja)

Muzej na prostem Kolovrat

Muzej, kjer se lahko sprehodite po istih poteh kot vojaki v tretji obrambni črti v času prve svetovne vojne. Krožna pot vodi mimo poveljniških in opazovalnih mest, mitraljeških in topniških položajev, kavern ter mreže strelskih in povezovalnih jarkov v več nivojih.

Ljubljana

Ljubljana se med srhljive destinacije umešča zaradi Muzeja novejše zgodovine, ki razstavlja o slovenskih žrtvah holokavsta, in Ljubljanskega gradu, kjer si lahko ogledate temačno grajsko ječo.

PREBERITE ŠE: 5 strašljivih krajev, ki jih nikar ne obiščite sami (noč čarovnic special)

Foto: Usnplash

5 super idej za septembrski obisk Ljubljane

Ravno pravšnje temperature, čudovite barve in veliko dogajanja septembra vabijo v Ljubljano. Zbrali smo 5 super idej, kaj lahko septembra počnete v Ljubljani:

Po prenovljeni poti na Ljubljanski grad na jazz koncert

Ob Lutkovnem gledališču, med gledališčem in tunelom, je zaživela nova pot na Ljubljanski grad. Lutkarska pot se prične s silhuetami posvečenimi lutkovnim umetnikom in nadaljuje s ptičjimi hišicami. Septembrski sprehod po grajskem pobočju bo obarvan v čarobne zlate jesenske odtenke in bo nudil prenekatero možnost za nastanek nepozabnih fotografij v Ljubljani. Večer bo popoln, če ga zaključite v grajskem Jazz clubu. Program si poglejte TUKAJ

Ležalnik in knjiga v Knjižnici pod krošnjami

Tople septembrske dneve si lahko krajšate v senci dreves, v ležalniku, s knjigo v roki. Na več mestih v Ljubljani; v Argentinskem parku ali na Trnovski plaži na primer, namreč še cel september poteka Knjižnica pod krošnjami. Knjižnica pod krošnjami je Ljubljano obogatila že 17. leto zapored, vsako leto se vrne s kakšno novo lokacijo. Letošnje si lahko poiščete TUKAJ.

Odkrijte legendarne zgodbe in skrivnosti proizvodnje ljubljanskega piva na Union experience

Pivovarna Union se je pred leti odprla za javnost v obliki svoje lastne pivnice, kjer ponujajo več vrst svojega piva, okusno hrano in četrtkove Pub kvize. Zanimiva pa je tudi izkušnja ogleda pivovarne oz. Union experience tour. Prijazen vodič vas bo popeljal skozi več kot 150 let slikovite zgodovine pivovarstva v Ljubljani in razvoja znamke Union, ekskluzivno si boste ogledali sodobno proizvodno linijo Pivovarne Union in ob degustaciji v stari gostilni doživeli pravo pivsko vzdušje. Več o dogajanju in turi v Ljubljani si preberite TUKAJ.

Na ljubljansko tržnico po slastne domače pridelke in na Odprto kuhno

Na glavni ljubljanski tržnici septembra vse diši po medenih figah, po sladkem grozdju in velikih oranžnih bučah. Sprehodite se med stojnicami, preizkusite sadne dobrote in napolnite svoje vreče s sezonskimi lokalnimi pridelki, ki vas bodo še dneve spominjali na obisk tržnice v Ljubljani. Vsak petek v septembru se na tržnico lahko odpravite tudi na kosilo ali večerjo, saj bo tam kraljevala Odprta kuhna.

Postavite svoje čute na preizkušnjo v Muzeju Iluzij

Muzej Iluzij na Kongresnem trgu je zanimiva dogodivščina za vse starosti. V Hiši iluzij vas pričakuje več kot 40 eksponatov, ki vas bodo popolnoma zmedli. Med drugim se slikajte v sobi, ki kljubuje zakonom gravitacije, za kosilo si privoščite glavo vašega prijatelja, sredi belega dne se zabavajte v neskončni disco sobi in samo za najbolj pogumne – sprehodite se skozi Vortex tunel. Na koncu pa preizkusite svoje sive celice in potrpljenje ob sestavljanju naših neverjetnih miselnih iger.

 

PREBERITE ŠE: September na Pagu: Šimuni in ugodna nočitev v mobilni hiški

Iščete idejo, kam na oddih v naši bližini? TUKAJ (klik) vas čaka kup imenitnih ponudb!

 

 

 

 

 

Od danes naprej lahko iz Ljubljane letite na teh 20 destinacij!

Danes je na ljubljanskem letališču začel veljati poletni letalski vozni red. Iz letališča Jožeta Pučnika bo tako od 26. marca do 28. oktobra na voljo 20 rednih letalskih povezav.

Na letališču Jožeta Pučnika napovedujejo, da bomo v toplejšem delu leta lahko z leti iz Ljubljane obiskali kar 20 različnih destinacij. Poletni vozni red se začne s 26. marcem in traja vse do 28. oktobra.

Vračajo se leti v Helsinke, nova redna linija do Aten

Po treh letih bomo iz Ljubljane spet lahko leteli v Helsinke. Finnair bo do glavnega mesta Finske ponujal štiri lete na teden. Junija pa bo mrežo leto dopolnil Aegean Airlines, ki bo dvakrat tedno letel v Atene.

Iz Ljubljane bomo lahko leteli še: dvakrat dnevno v Beograd in trikrat tedensko v Niš, šestkrat tedensko v Bruselj, trikrat dnevno v Frankfurt in dnevno v München.

Poleg Srbije in Nemčije, največ letov v London, Pariz in Istanbul

Z različnimi letalskimi družbami bomo lahko kar šestkrat tedensko leteli na London, Gatwick in prav tako šestkrat tedensko na London Heathrow, trikrat tedensko pa v London, Luton. Pogosti bodo leti iz Ljubljane v Dubaj (1x dnevno) in kar dvakrat dnevno do Istanbula. Trinajstkrat na teden bomo lahko leteli v Pariz, štirikrat tedensko v Amsterdam, sedemkrat tedensko v Varšavo, trikrat tedensko v Podgorico in Tivat (izmenjujoči se povezavi),devetkrat tedensko v Zürich in dvakrat tedensko v Tel Aviv. 

Čarterji na bolj eksotične destinacije

Na letališču Jožeta Pučnika se obeta tudi pestra ponudba čarterskih letov. Ti bodo leteli do priljubljenih grških otokov, v Egipt, Turčijo in Španijo. V okviru slovenskih turističnih agencij pa bo možno s čarterji iz Ljubljane leteti na Madeiro, v Porto, na Azore, Ferske otoke, Škotsko, Islandijo, Tenerife, Zelenortske otoke, Kairo in Jordanijo. 

 

 

Foto: Fraport, naslovnica: Unsplash

PREBERITE ŠE: Ideja za pomladni roadtrip: La dolce vita v severni Italiji

Iščete idejo, kam na oddih v naši bližini? TUKAJ (klik) vas čaka kup imenitnih ponudb!

 

Vir: Ljubljana airport

Gregorjevo: Kam na spust osvetljenih ladjic in pozdrav pomladi

Gregorjevo je praznik, ki ga obeležujemo 12. marca, na god sv. Gregorja. Po starem koledarju se je na ta dan praznovalo prvi spomladanski dan, ko se je podaljšal svetel del dneva. Na gregorjevo naj bi čevljarji, kovači in drugi rokodelci, predvsem v krajih na Gorenjskem, prenehali delati ob umetni svetlobi, saj je bil dan že dovolj svetel.

Gregorjevo pa je imenovano tudi za dan, ko se ptički začnejo ženiti in zato velja kot praznik zaljubljencev. Na ta dan poznamo običaj, ob katerem po rekah, potokih ali drugih vodah pošljemo luči, danes v obliki doma izdelanih plovil, na katerih so prižgane svečke. Rečemo jim kar – gregorčki! Tradicija je živa predvsem na Gorenjskem – v Tržiču, Kropi in Železnikih pa tudi v Ljubljani in okolici. Da ne bi onesnaževali okolja, gregorčke po spuščanju ulovijo v mrežo in jih poberejo iz reke.

Zbrali smo nekaj idej, kam se lahko konec tedna podate na ta krasen obred!

Ljubljana – Eipprova ulica ob izlivu Gradaščice v Ljubljanico

Na predvečer svetega Gregorja, 11. marca med 13. in 20. uro, bodo otroci s starši na Eipprovi ulici v Trnovem po Gradaščici spustili različno oblikovane ladjice s svečkami, poimenovane barčice svetega Gregorja ali gregorčki. Še pred dogodkom poteka čiščenje struge in bregov Gradaščice, po prireditvi pa organizator plavajoče ladjice pred izlivom Gradaščice v Ljubljanico tudi polovi in jih odloži v za to namenjene zabojnike. Gregorčke boste lahko izdelovali tudi pred dogodkom, po projekciji Ptičjih prigod v Kinodvoru – 11. marca ob 10. uri.

Tržič – staro mestno jedro in spust po Tržiški Bistrici

»Vuč u vodo« je večstoletni tržiški običaj na gregorjevo, ki je v preteklosti živel med domačimi čevljarji, ki so na ta dan v svojih delavnicah prenehali z delom pri luči. Čevljarski vajenci so svoje mojstre prosili za dovoljenje izdelati hišice med “šihtom”. Vsak vajenec je zgrabil najbližji “camboh” (pehar ali košaro), ga napolnil z oblanci, vse skupaj pomešal z močnim lepilom, zažgal in pehar spustil po vodi. Ker čevljarskih vajencev v Tržiču ni več, to šego obujajo otroci tržiških vrtcev in šol. Na predvečer gregorjevega se zberejo in spustijo hišice po Tržiški Bistrici. Program popestri večdnevna razstava gregorčkov tržiških otrok in številni spremljevalni dogodki.

Tržiška šega nedvomno spada med najlepše in najtežje pričakovane dogodke v koledarskem letu. Šego bodo tudi letos obudili 11. marca, na predvečer sv. Gregorja.

Kranj – kanjon reke Kokre, pod kokrškim mostom 

Tudi v Kranju lahko na 11. marca spustite gregorčke. Še prej se ob 16. uri lahko udeležite delavnic izdelave gregorčkov za otroke v Kranjski hiši in Kricah Kracah. Pri izdelavi gregorčkov uporabljajo le naravi prijazne materiale. Gregorčke bodo nato ob 18. uri spustili po reki Kokri.

Otroško veselje v Kropi in Kamni Gorici

Tudi Bajer v Kropi in potok v Kamni Gorici na predvečer sv. Gregorja razsvetlijo lučke malih otroških umetnin. V Kropi otroci spuščajo barčice na Bajerju nekdanje spodnje fužine. V Kamni Gorici jih spuščajo po enem od številnih vodnih kanalov v središču vasi. Barčice, ki jih vržejo v vodo, so hišice, cerkvice, fužinice, kozolci in tudi prave umetniške stvaritve iz papirja, kartona, lesa. Vsem je skupno, da jih razsvetljujejo sveče. V Kropi in Kamni Gorici so poznane kot barčice, v drugih krajih kot gregorčki.

Vrhnika – spust gregorčkov po potoku Bela

Na Vrhniki v Starem malnu lahko 11. marca od 13h naprej ob gozdu izdelate svojo ladjico iz vejic, debel in drugih materialov, ki jih ponuja narava. Poskrbljeno bo za topel čaj in nekaj sladkega. Na odru pri kapelici Vrhnika-Vas bo potekal tudi program – ob 17:14 blagoslov ladjic, nato pa sledi osrednje dogajanje med Dobovičnikovo in Staro cesto, kjer bodo gregorčke spustili v vodo. Druženje ob potoku Bela bo popestril koncert vrhniške skupine BIGBAND. Za pogostitev bodo poskrbele predstavnice Društva kmečkih in podeželskih žena, ki bodo na stojnici ponudile raznovrstne domače dobrote. Prišli pa bodo tudi sv. Gregor in najbolj znan Vrhničan Ivan Cankar v družbi učiteljice iz njegovih časov.

Stična – spust gregorčkov po Stiškem potoku

Tudi v Stični – v Muzeju krščanstva na Slovenskem – prirejajo spust gregorčkov po Stiškem potoku. Ta se bo zgodil še prej kot drugod – v petek, 10. marca. Ob 17.30 uri bo zbor pri zgornjem mostičku (oziroma pri kapelici), v neposredni bližini muzeja. Nato sledi sprehod do zavarovanega mesta ob nabrežju potoka, od koder bodo otroci spustili svojo ladjico v potok. Tisti bolj tekmovalne narave, bodo lahko ladjice spustili tudi večkrat.

Nova Gorica – spuščanje gregorčkov teden kasneje, a skupaj s sejmom

V Novi Gorici bodo gregorčke spuščali malo kasneje, v petek 17. marca. Zbor bo za Goriško knjižnico Franceta Bevka, kjer pripravljajo program tako za otroke, kot za odrasle. Istočasno pa poteka sejem »Od semen, sadik in kmetijskih pridelkov, do kulinaričnih izdelkov«. Na sejmu v soboto, 18. marca, bodo prisotni razstavljalci iz celotne Slovenije, a poudarek bo na lokalnih pridelovalcih.

Na gregorjevo bodo luči spuščali še v nekaj drugih krajih po Sloveniji. Če poznate še kakšnega, ki bi ga morali omeniti, se nam oglasite na info@vandraj.si in z veseljem ga dodamo na seznam.

FOTO: Unsplash

PREBERITE ŠE: Top 5 idej za izlet po Sloveniji za ljubitelje tropskih rastlin (od Prekmurja do morja)

Iščete idejo, kam na oddih v naši bližini? TUKAJ (klik) vas čaka kup imenitnih ponudb!

Top 5 idej za izlet po Sloveniji za ljubitelje tropskih rastlin (od Prekmurja do morja)

Ste ljubitelji tropskih rastlin? Vam doma že zmanjkuje poličk, kamor bi spravili še kakšno krasno sobno rastlino, ki sicer izvira iz tropov? Morda pa lahko oči pasete kar na izletu! To so tropski rastlinjaki po Sloveniji, kjer vedno najdemo svoj mir.

Koliko vlagoljubnih tropskih rastlin raste v Sloveniji? Pravzaprav jih najdemo kar nekaj! Pogosto se niti ne zavedamo, da je večji del naših sobnih rastlin doma iz tropskega podnebja, čeprav živimo v mešanici sredozemskega, celinskega in alpskega podnebja. Sicer pa imamo po državi tudi nekaj tropskih rastlinjakov, ki ustvarjajo idealne pogoje za rast teh eksotičnih rastlin. In najboljši del – sprejemajo obiskovalce!

Zbrali smo 5 rastlinjakov, kjer lahko zadihate vlažen tropski zrak in uživate v pogledu na zeleno džunglo.

PREKMURJE: Tropski vrt, Dobrovnik 

Kos tropskega pragozda najdete tudi v Prekmurju! Blizu Lendave leži 1500 m2 džungle z več kot 900 eksotičnih primerkov približno 400 rastlinskih vrst. V Tropskem vrtu lahko poleg številnih botaničnih vrst orhidej občudujete zanimive tropske in subtropske rastline z vsega sveta. V 6 metrov visokem rastlinjaku lahko od blizu vidite številne rastline, ki jih poznate iz vsakdana: banane, avokado, vanilija, papaja, mango, ananas, ilang, taro, ingver, karambola ter številne druge. Obsežna zbirka živopisanih flamingovcev (Anthurium) in pestra izbira vzpenjalk pa bo očarala vsakega ljubitelja bujne tropske narave.

Tropski vrt je sicer spremljevalna ponudba uspešnega prekmurskega podjetja Ocean Orchids, ki s pomočjo geotermalne energije v rastlinjakih na 4 hektarjih na leto vzgojijo 2 milijona orhidej rodu falenopsis. Vrt tropskih rastlin se nahaja tik ob proizvodnih površinah podjetja, iz njega pa lahko pokukate tudi v proizvodnjo, kjer vsak dan zacveti okoli 4000 orhidej.

OSREDNJESLOVENSKA REGIJA: Tropski rastlinjak v Botaničnem vrtu v Ljubljani

Veste, da lahko tudi v našem glavnem mestu najdete košček prave tropske džungle? V Botaničnem vrtu v Ljubljani se skriva tropski rastlinjak, v katerem boste našli bananovce, ananase, palme in številne tropske rastline, ki jih danes kot sobne rastline najdemo tudi v naših domovih. Na primer difenbahije, fikuse, monstere in praproti.

V rastlinjaku vam bo toplo tudi pozimi, saj se temperatura takrat giblje na okoli 25 stopinj Celzija, zato bundo le pustite v predverju. Minimalna temperatura v tropskem rastlinjaku je 20 stopinj Celzija. Poleti pa je v tropskem rastlinjaku nekaj stopinj nad 30 stopinjami Celzija. Avtomatski sistem megličenja omogoča v tropskem rastlinjaku vzdrževati visok odstotek vlažnosti (70-80%), kar te rastline potrebujejo. In tudi vaša pljuča bodo ob suhem zimskem zraku tukaj lahko globoko zadihala. Ob vhodu v rastlinjak je tudi manjša trgovinica, kjer lahko izberete potaknjence, ki bodo popestrili vaš dom.

OSREDNJESLOVENSKA REGIJA: Arboretum Volčji Potok, aktualna razstava v steklenjaku

Arboretum Volčji Potok je najbolj obiskana botanična ustanova v Sloveniji. V njem uspeva približno 3.500 vrst iglavcev in listavcev, trajnic ter drugih rastlin. Veliko obiskovalcev pritegnejo nasadi tulipanov in sezonskega cvetja, rododendroni, vrtnice in lokvanji.

Nas pa je v njihovem steklenjaku pritegnila aktualna razstava sobnih rastlin, ananasovk in orhidej! V rastlinjaku je letos na ogled izbor necvetočih rastlin, ki so zaradi atraktivnih barv in oblik listov priljubljene kot sobne rastline!

Spomladi si boste lahko ogledali tudi edinstveno razstavo kaktusov, ki vključuje preko 1000 rastlin iz zbirke Dušana Hrovatina. Najstarejši primerek v rastlinjaku ima že petdeset let. Poleg kaktusov rastlinjak ponuja sočnice, čebulnice, mlečke, tilandsije, kristate, bulbe in žive kamenčke. V njihovem steklenjaku pa bodo tudi letos poplesavali krhki in graciozni tropski metulji! Opazovali boste lahko razvojne stopnje njihove popolne preobrazbe. Barve, vzorci in edinstvenost vrst kot so morfo, sovjeoki metulj, pisanček ali monarh, vas bodo ponesle v eksotični svet. Začetek in trajanje razstave metuljev sta odvisna od vremenskih razmer, načeloma jih boste lahko ujeli nekje od konca maja naprej.

KRAS: Botanični vrt Sežana ob vili Mirasasso in njegov zelen rastlinjak

Ste že slišali za Botanični vrt Sežana ob vili Mirasasso? Gre za prav imeniten kotiček v mestu, ki bo očaral ljubitelje kraške vegetacije, pa tudi eksotičnih tropskih rastlin z vsega sveta. Botanični vrt Sežana ob vili Mirasasso v grobem delimo na dva dela. Na osrednji oziroma formalni del z lepo oblikovanimi pušpanovimi parterji, nasadom iglavcev, ribnikom in vodometom ter pergolami. Tu najdete tudi rastlinjak, ki je pravzaprav manjša kopija Schönnbrunskega rastlinjaka na Dunaju in je poln čudovitih tropskih rastlin. Drugi, neformalni del vrta je grajen v bolj sproščenem krajinskem slogu s prostranimi travnatimi jasami, borovim gozdom, nasadom ceder in javorovo alejo. Botanični vrt Sežana ob vili Mirasasso se ponaša z zbirko, ki šteje okoli 170 različnih rastlinskih vrst ter skupno skoraj 700 rastlin.

Medtem ko je Botanični vrt Sežana ob vili Mirasasso zakladnica rastlin z različnih koncev sveta, je Interpretacijski center kraške vegetacije (ICKV) odsev kraške pokrajine in njenega rastlinstva. Center, opremljen z didaktičnimi in interaktivnimi vsebinami, na umetniški način predstavlja skrivnosti podzemnega kraškega sveta, čar tamkajšnjih gozdov, skladnost kraških travišč, burjo in Kosovelovo pesem kot odraz samega Krasa.

PRIMORSKA: Vrt kaktusov Grašič, Seča

Za konec pa še sladkorček tik ob slovensko-hrvaški meji, za katerega masikdo ne ve, da je tam, pa bi moral! V neposredni bližini krajinskega parka Sečoveljske soline se nahaja čudoviti vrt kaktusov in tropskih rastlin. Pozvonite pri kovinskih vratcih in odpre se vam nov svet. Tak, ki ga na tem koncu slovenske obale sploh ne bi pričakovali. Je eden redkih tovrstnih vrtov v tem delu Evrope, imajo pa okoli 1600 vrst kaktusov, ki sta jih že pred leti zbrala zakonca Grašič. Semena kaktusov je pokojni gospod Grašič prinesel s potovanj po Južni in Srednji Ameriki. Najstarejši kaktus grison je star 65 let! In tudi tukaj lahko kupite kakšen primerek za v domačo zbirko.

FOTO: Maja Fister

PREBERITE ŠE: Dolenjski izlet: naravni vrelec Klevevž in izvir cvička v Šmarjeti

Iščete idejo, kam na oddih v naši bližini? TUKAJ (klik) vas čaka kup imenitnih ponudb!

Sanjski šopek – Najbolj trendi cvetlični studio v Ljubljani

12.12.2022 ob 12:12 v Ljubljani, natančneje na Tavčarjevi 6, je svoja vrata odprl Sanjski šopek. Lahko bi rekli, da gre za cvetličarno, ampak s tem bi prostoru vsekakor naredili krivico. Ker Sanjski šopek ni in ne želi biti cvetličarna — je namreč mnogo več.

Ne cvetličarna, cvetlični studio

Če že moramo prostoru nadeti nek označevalec lahko rečemo, da je Sanjski šopek cvetlični studio, ampak tudi to ne zajame ideje v celoti. Recimo raje, da je prostor za druženje, prostor, kjer vsak najde svoj mir, prostor za ideje, inspiracijo, pa tudi za trenutek sprostitve sredi kaotičnega dneva. Prostor, ki ti dovoli, da doživiš trenutek tak, kot je; vesel, otožen, zaljubljen, razočaran in v prvi vrsti tvoj.

To je prostor, kjer diši po lepih časih in kjer se spletajo vezi za prihodnost. Tu je prostor za sramežljive potonike, zaljubljene vrtnice, pa za skromno, a veličastno suho cvetje in za vse iskrive trave. Tu je prostor zate, zanjo in zanj, pa tudi za tiste, ki ne pašejo v kategorije. Tu raznorazne cvetlice izrisujejo še nikoli videne podobe, pa tudi nasmeške na obrazih. Iz tega prostora odideš s cvetjem, ki bo načrtno ali pa povsem spontano postalo zahvala, objem, sočutje, stisk roke, ljubezen, prijateljstvo, želja, opomnik, presenečenje, nekaj pač. 

Edinstven interier izpod rok arhitektov Lolite

Sanjski šopek v Ljubljani so arhitekturno zasnovali arhitekti, ki delujejo pod blagovno znamko Triiije in so znani po edinstvenih interierjih (unikatna Lolita, legendarna restavracija Pen kluba, šik Sisi bistro). Skupaj s Sanjski šopek so ustvarili še en čudovit kotiček v naši prestolnici, ki ni samo prijeten na pogled, ampak odslikava širšo zgodbo. 

Za izhodišče so si vzeli idejo trenutka, časa. Nekaj, kar mine, a hkrati ostaja v spominu za vedno. Odprt prostor predstavlja prihodnost, grobi in nepopolni detajli kažejo na sledove preteklosti. Modularni elementi skupaj s fleksibilno razporeditvijo prostorov pa simbolizirajo sedanjost, ki jo lahko oblikujejo, dopolnjujejo in zapolnjujejo na številne načine. 

Prostor, ki pomiri in napolni z energijo

V Sanjskem šopku v Ljubljani bodo na voljo različne vrste cvetja ter iskriva in domiselna darila za različne priložnosti. Občasno se bodo tam odvijale ustvarjalne delavnice, prav vedno pa bo na voljo skodelica dišeče kave ali čaja, razgled, ki pomirja in ozračje, ki napolni z energijo. 

Lastniki cvetličnega studia Sanjski šopek upajo, da studio postane ne samo ljuba cvetličarna, ampak predvsem priljubljen prostor in trenutek, ki ostane.

Foto: Sanjski šopek

PREBERITE ŠE: Ideja za predbožično doživetje: Gasparijeve jaslice v naravni velikosti

Iščete navdih, kam na oddih? TUKAJ preverite odlično znižano ponudbo destinacij za vaš naslednji najljubši dopust – po Sloveniji ali pri naših sosedih.

Nova restavracija Barra: Nikkei kuhinja od sedaj naprej tudi v Ljubljani!

Ljubljanska kulinarična scena “trga gate”! Mesto, ki je od nekdaj znalo svoje prebivalce in goste dobro nasititi in razvajati z okusi, se zadnje leto s ponudbo še dodatno širi in razvija s svetlobno hitrostjo! Tokrat sem obiskala novo fuzijsko restavracijo Barra.

Nova restavracija Barra, kjer strežejo Nikkei

Lastniki japonske restavracije Sushimama, butičnega lokala Fetiché in bistroja Romeo so v Ljubljano pripeljali do sedaj Sloveniji še neznane, a v svetu že zelo priljubljene okuse fuzijske kuhinje Peruja in Japonske. Na Bregu so odprli restavracijo Barra, kjer strežejo Nikkei – jedi sestavljene iz perujskih sestavin, oblikovane z japonskimi tehnikami.

Prvi vtis: Priprava jedi pred očmi gostov

Trije chefi portugalskih korenin – Cristian Ce, Tomas Bares in Jose Chui so si skupaj z lastniki zadali Slovencem predstaviti pravo Nikkei hrano. Glede na to, kaj sem lahko poskusila ob prvem obisku, predvidevam, da bo to velik hit na ljubljanski kulinarični sceni.

Za aperitiv sem si izbrala klasično perujsko žganje, z limeto in beljakom. Za prvi vtis o Nikkei kuhinji, pa sem po priporočilu prijaznega natakarja naročila Tiradito losos z omako iz pasijonke. Le nekaj mizic v zelo okusno opremljenem majhnem prostoru, pričara posebno vzdušje. Sploh, ker lahko ves čas z le malo razdalje opazuješ pripravo jedi.

Spoznavanje s fuzijsko kuhinjo: Tiradito in Nikkei sushi

Okus koktejla in prve preizkušene jedi – Tiradita lososa z omako iz pasijonke in z laski sladkega krompirja – sta me pustila brez besed. “Vsak dan se vrnem!” je bil prvi stavek, ki sem ga spregovorila z natakarjem.

Spoznavanje Nikkei kuhinje sem nadaljevala s sushijem, ki se od klasičnega razlikuje po tem, da ima dodane omakice oz. dodatke. Postrv je na primer oz zgoraj malo zapečena, dodana pa ji je kapljica žar omake. Na hobotnici je ščep posušenih črnih oliv, na tuni pa nekaj hrena. Obožujem klasičen sushi, ampak Barrin “chef selection” me je očaral. Tako zelo, da sem se odločila, da si ga bom na koncu naročila še enkrat – namesto sladice.

Za piko na i: Ceviche power

Ko sem že mislila, da me ne bo nič več prepričalo tako zelo kot sushi, je prišla na vrsto klasična perujska jed – Ceviche. Po priporočilu natakarja sem izbrala različico Ceviche power, ki vsebuje več vrst ribe v tigrovem mleku, rdečo čebulo, kaviar, koriander in sladek krompir. Zelo intenziven kiselkast okus potrebuje nekaj prostora, da presenečenje za tako novimi okusi malce popusti, potem pa se začne uživanje. Vsaka žlica je nova fantazija, okusi in teksture pa se prepletajo od mehkih k hrustljavim, od sladkih do kislih in vse vmes.

Priporočam?

Absolutno! Restvarcija Barra je v Ljubljano prinesla kuhinjo, ki bo prepričala vse gurmane. Fuzija dveh tako čudovitih kuhinj bo hit še zelo dolgo časa. Boj za mize se je začel že sedaj, pa so komaj odprli. Prostor ima posebno dušo, hrana pa je tako odlična, nova in sveža, da se bomo gostje z veseljem vračali. Že sedaj vem, da mi bo kmalu žal, da izkušnjo delim z vsemi. Ampak tako ali tako bi bilo nemogoče, da se tako dobra vest ne bi hitro razširila po naši mali Sloveniji. Pridite, poskusite! Ne bo vam žal! In nujno rezervirajte!

 

Foto: Gašper Škorja

PREBERITE ŠE: Ideja za kulinarični izlet do vinskih kleti: Martinovanje na Krasu!

Jezera blizu Ljubljane, primerna za poletno osvežitev

Poletje je tu v vsej svoji veličini, s tem pa tudi iskanje primernih kotičkov za ohladitev. Jezera, reke ali bajerji, samo da je osvežitev blizu. Za vas smo pripravili seznam, s katerim bodo jezera blizu Ljubljane še bliže.

Zbiljsko jezero

Zbiljsko jezero je verjetno prvo, ko pomislimo na jezera blizu Ljubljane. Znano je po labodih in idiličnem lokalčku ob jezeru. Obkrožen z gozdovi bo poskrbel za veliiiiko sence in svežega hladnega vetra, hkrati pa za vrsto športnih aktivnosti ob jezeru.

Namig: Plavanje po celotnem jezeru sicer ni priporočljivo, saj je jezero globoko in nepredvidljivo, je pa možno pri avtokampu.

Podpeško jezero

Jezero se nahaja pri istoimenski vasi na jugu Ljubljanskega barja, le nekaj kilometrov oddaljeno od centra Ljubljane. S svojimi 51 metri globine je zagotovo odlična izbira za skok v vodo, ki se poleti ogreje tudi do 25°C. Na obali jezera je urejeno kopališče, po osvežilnem plavanju pa se lahko okrepčate v bližnji restavraciji.

Namig: avto raje parkirajte pri gasilskem domu ali za avtobusno postajo, da se izognete iskanju parkirišča pri jezeru.

Iški Vintgar

Iški vintgar ni jezero, a je tako priljubljena točka osvežitve, da ga nismo mogli izpustiti s seznama. Tu je kopanje mogoče v enem od številnih tolmunov reke Iške. Le kratek sprehod od parkirišča pri gostilni in osvežitev v turkizni hladni vodi bo odgnala vonj po vročih mestnih ulicah.

Namig: V kolikor vam čas dopušča, Iški Vintgar raje obiščite med tednom, ter se tako izognite številnim obiskovalcem, ki se sem odpravijo za vikend.

Rakitniško jezero

Privoščite si poživljajoč oddih na ugodni klimi krimskih gozdov ter se tako pripravite na izzive novega tedna. Po kopanju v prijetno hladni vodi jezera Rakitna, se lahko odpravite na sprehod po eni od okoliških poti. Izhodišče za krožno sprehajalno pot, ki vas popelje skozi naselje idiličnih počitniških hišic ter vaško jedro, se nahaja tik ob jezeru, po končanem krogu pa si lahko privoščite prigrizek v bližnji restavraciji.

Namig: za bolj športno doživetje, se lahko s kolesom odpravite na vrh Krima.

Foto: Shutterstock

jezera blizu Ljubljane, jezera blizu Ljubljane 

Preberite še: Ideja za osvežujoč poletni izlet: Dolina reke Soče in slap Kozjak

Iščete navdih, kam na oddih? TUKAJ preverite odlično znižano ponudbo destinacij za vaš naslednji najljubši dopust – po Sloveniji ali pri naših sosedih.

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.