Jezera blizu Ljubljane, primerna za poletno osvežitev

Poletje je tu v vsej svoji veličini, s tem pa tudi iskanje primernih kotičkov za ohladitev. Jezera, reke ali bajerji, samo da je osvežitev blizu. Za vas smo pripravili seznam, s katerim bodo jezera blizu Ljubljane še bliže.

Zbiljsko jezero

Zbiljsko jezero je verjetno prvo, ko pomislimo na jezera blizu Ljubljane. Znano je po labodih in idiličnem lokalčku ob jezeru. Obkrožen z gozdovi bo poskrbel za veliiiiko sence in svežega hladnega vetra, hkrati pa za vrsto športnih aktivnosti ob jezeru.

Namig: Plavanje po celotnem jezeru sicer ni priporočljivo, saj je jezero globoko in nepredvidljivo, je pa možno pri avtokampu.

Podpeško jezero

Jezero se nahaja pri istoimenski vasi na jugu Ljubljanskega barja, le nekaj kilometrov oddaljeno od centra Ljubljane. S svojimi 51 metri globine je zagotovo odlična izbira za skok v vodo, ki se poleti ogreje tudi do 25°C. Na obali jezera je urejeno kopališče, po osvežilnem plavanju pa se lahko okrepčate v bližnji restavraciji.

Namig: avto raje parkirajte pri gasilskem domu ali za avtobusno postajo, da se izognete iskanju parkirišča pri jezeru.

Iški Vintgar

Iški vintgar ni jezero, a je tako priljubljena točka osvežitve, da ga nismo mogli izpustiti s seznama. Tu je kopanje mogoče v enem od številnih tolmunov reke Iške. Le kratek sprehod od parkirišča pri gostilni in osvežitev v turkizni hladni vodi bo odgnala vonj po vročih mestnih ulicah.

Namig: V kolikor vam čas dopušča, Iški Vintgar raje obiščite med tednom, ter se tako izognite številnim obiskovalcem, ki se sem odpravijo za vikend.

Rakitniško jezero

Privoščite si poživljajoč oddih na ugodni klimi krimskih gozdov ter se tako pripravite na izzive novega tedna. Po kopanju v prijetno hladni vodi jezera Rakitna, se lahko odpravite na sprehod po eni od okoliških poti. Izhodišče za krožno sprehajalno pot, ki vas popelje skozi naselje idiličnih počitniških hišic ter vaško jedro, se nahaja tik ob jezeru, po končanem krogu pa si lahko privoščite prigrizek v bližnji restavraciji.

Namig: za bolj športno doživetje, se lahko s kolesom odpravite na vrh Krima.

Foto: Shutterstock

jezera blizu Ljubljane, jezera blizu Ljubljane 

Preberite še: Ideja za osvežujoč poletni izlet: Dolina reke Soče in slap Kozjak

Iščete navdih, kam na oddih? TUKAJ preverite odlično znižano ponudbo destinacij za vaš naslednji najljubši dopust – po Sloveniji ali pri naših sosedih.

Top 5 idej za izlet po Sloveniji za ljubitelje tropskih rastlin (od Prekmurja do morja)

Ste ljubitelji tropskih rastlin? Vam doma že zmanjkuje poličk, kamor bi spravili še kakšno krasno sobno rastlino, ki sicer izvira iz tropov? Morda pa lahko oči pasete kar na izletu! To so tropski rastlinjaki po Sloveniji, kjer vedno najdemo svoj mir.

Koliko vlagoljubnih tropskih rastlin raste v Sloveniji? Pravzaprav jih najdemo kar nekaj! Pogosto se niti ne zavedamo, da je večji del naših sobnih rastlin doma iz tropskega podnebja, čeprav živimo v mešanici sredozemskega, celinskega in alpskega podnebja. Sicer pa imamo po državi tudi nekaj tropskih rastlinjakov, ki ustvarjajo idealne pogoje za rast teh eksotičnih rastlin. In najboljši del – sprejemajo obiskovalce!

Zbrali smo 5 rastlinjakov, kjer lahko zadihate vlažen tropski zrak in uživate v pogledu na zeleno džunglo.

PREKMURJE: Tropski vrt, Dobrovnik 

Kos tropskega pragozda najdete tudi v Prekmurju! Blizu Lendave leži 1500 m2 džungle z več kot 900 eksotičnih primerkov približno 400 rastlinskih vrst. V Tropskem vrtu lahko poleg številnih botaničnih vrst orhidej občudujete zanimive tropske in subtropske rastline z vsega sveta. V 6 metrov visokem rastlinjaku lahko od blizu vidite številne rastline, ki jih poznate iz vsakdana: banane, avokado, vanilija, papaja, mango, ananas, ilang, taro, ingver, karambola ter številne druge. Obsežna zbirka živopisanih flamingovcev (Anthurium) in pestra izbira vzpenjalk pa bo očarala vsakega ljubitelja bujne tropske narave.

Tropski vrt je sicer spremljevalna ponudba uspešnega prekmurskega podjetja Ocean Orchids, ki s pomočjo geotermalne energije v rastlinjakih na 4 hektarjih na leto vzgojijo 2 milijona orhidej rodu falenopsis. Vrt tropskih rastlin se nahaja tik ob proizvodnih površinah podjetja, iz njega pa lahko pokukate tudi v proizvodnjo, kjer vsak dan zacveti okoli 4000 orhidej.

OSREDNJESLOVENSKA REGIJA: Tropski rastlinjak v Botaničnem vrtu v Ljubljani

Veste, da lahko tudi v našem glavnem mestu najdete košček prave tropske džungle? V Botaničnem vrtu v Ljubljani se skriva tropski rastlinjak, v katerem boste našli bananovce, ananase, palme in številne tropske rastline, ki jih danes kot sobne rastline najdemo tudi v naših domovih. Na primer difenbahije, fikuse, monstere in praproti.

V rastlinjaku vam bo toplo tudi pozimi, saj se temperatura takrat giblje na okoli 25 stopinj Celzija, zato bundo le pustite v predverju. Minimalna temperatura v tropskem rastlinjaku je 20 stopinj Celzija. Poleti pa je v tropskem rastlinjaku nekaj stopinj nad 30 stopinjami Celzija. Avtomatski sistem megličenja omogoča v tropskem rastlinjaku vzdrževati visok odstotek vlažnosti (70-80%), kar te rastline potrebujejo. In tudi vaša pljuča bodo ob suhem zimskem zraku tukaj lahko globoko zadihala. Ob vhodu v rastlinjak je tudi manjša trgovinica, kjer lahko izberete potaknjence, ki bodo popestrili vaš dom.

OSREDNJESLOVENSKA REGIJA: Arboretum Volčji Potok, aktualna razstava v steklenjaku

Arboretum Volčji Potok je najbolj obiskana botanična ustanova v Sloveniji. V njem uspeva približno 3.500 vrst iglavcev in listavcev, trajnic ter drugih rastlin. Veliko obiskovalcev pritegnejo nasadi tulipanov in sezonskega cvetja, rododendroni, vrtnice in lokvanji.

Nas pa je v njihovem steklenjaku pritegnila aktualna razstava sobnih rastlin, ananasovk in orhidej! V rastlinjaku je letos na ogled izbor necvetočih rastlin, ki so zaradi atraktivnih barv in oblik listov priljubljene kot sobne rastline!

Imajo tudi edinstveno razstavo kaktusov, ki vključuje preko 1000 rastlin iz zbirke Dušana Hrovatina. Najstarejši primerek v rastlinjaku ima že petdeset let. Poleg kaktusov rastlinjak ponuja sočnice, čebulnice, mlečke, tilandsije, kristate, bulbe in žive kamenčke. V njihovem steklenjaku pa bodo tudi letos poplesavali krhki in graciozni tropski metulji! Opazovali boste lahko razvojne stopnje njihove popolne preobrazbe. Barve, vzorci in edinstvenost vrst kot so morfo, sovjeoki metulj, pisanček ali monarh, vas bodo ponesle v eksotični svet. Začetek in trajanje razstave metuljev sta odvisna od vremenskih razmer, načeloma jih boste lahko ujeli nekje od konca maja naprej.

KRAS: Botanični vrt Sežana ob vili Mirasasso in njegov zelen rastlinjak

Ste že slišali za Botanični vrt Sežana ob vili Mirasasso? Gre za prav imeniten kotiček v mestu, ki bo očaral ljubitelje kraške vegetacije, pa tudi eksotičnih tropskih rastlin z vsega sveta. Botanični vrt Sežana ob vili Mirasasso v grobem delimo na dva dela. Na osrednji oziroma formalni del z lepo oblikovanimi pušpanovimi parterji, nasadom iglavcev, ribnikom in vodometom ter pergolami. Tu najdete tudi rastlinjak, ki je pravzaprav manjša kopija Schönnbrunskega rastlinjaka na Dunaju in je poln čudovitih tropskih rastlin. Drugi, neformalni del vrta je grajen v bolj sproščenem krajinskem slogu s prostranimi travnatimi jasami, borovim gozdom, nasadom ceder in javorovo alejo. Botanični vrt Sežana ob vili Mirasasso se ponaša z zbirko, ki šteje okoli 170 različnih rastlinskih vrst ter skupno skoraj 700 rastlin.

Medtem ko je Botanični vrt Sežana ob vili Mirasasso zakladnica rastlin z različnih koncev sveta, je Interpretacijski center kraške vegetacije (ICKV) odsev kraške pokrajine in njenega rastlinstva. Center, opremljen z didaktičnimi in interaktivnimi vsebinami, na umetniški način predstavlja skrivnosti podzemnega kraškega sveta, čar tamkajšnjih gozdov, skladnost kraških travišč, burjo in Kosovelovo pesem kot odraz samega Krasa.

PRIMORSKA: Vrt kaktusov Grašič, Seča

Za konec pa še sladkorček tik ob slovensko-hrvaški meji, za katerega masikdo ne ve, da je tam, pa bi moral! V neposredni bližini krajinskega parka Sečoveljske soline se nahaja čudoviti vrt kaktusov in tropskih rastlin. Pozvonite pri kovinskih vratcih in odpre se vam nov svet. Tak, ki ga na tem koncu slovenske obale sploh ne bi pričakovali. Je eden redkih tovrstnih vrtov v tem delu Evrope, imajo pa okoli 1600 vrst kaktusov, ki sta jih že pred leti zbrala zakonca Grašič. Semena kaktusov je pokojni gospod Grašič prinesel s potovanj po Južni in Srednji Ameriki. Najstarejši kaktus grison je star 65 let! In tudi tukaj lahko kupite kakšen primerek za v domačo zbirko.

FOTO: Maja Fister

PREBERITE ŠE: Dolenjski izlet: naravni vrelec Klevevž in izvir cvička v Šmarjeti

Iščete idejo, kam na oddih v naši bližini? TUKAJ (klik) vas čaka kup imenitnih ponudb!

Ta vikend v Ljubljani: Planet kock

Največja razstava LEGO kreacij v Sloveniji je ponovno tu! KupiKocke v sodelovanju s Kocke klubom in z zunanjimi partnerji ter razstavljavci iz vse Evrope pripravlja nepozabno LEGO doživetje!

Planet kock 2024

13. in 14. aprila bo na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani potekal dogodek za vse LEGO navdušence! V soboto med 10. in 18. uro in v nedeljo med 10. in 16. uro boste lahko uživali na dogodku Planet kock.

Pester program

Poleg ogleda raznovrstnih LEGO kreacij tematik City, StarWars, Western, Technic poligon, Friends, … boste lahko svoje prste in misli zabavali v LEGO igralnicah. Če vam niti to ni dovolj, boste lahko tekmovali z LEGO Technic vozili ter obiskali LEGO bazar.

Posebno dogajanje

Letos boste lahko prisostvovali predstavitvi BuWizz kocke s polnilno baterijo, ki omogoča daljinsko upravljanje vaših LEGO Technic vozil, vlakov in ostalih kreacij s pametnim telefonom. Prisotna pa bo tudi ekipa Zavoda 1-2-3. Ta vam bo nudila predstavitev LEGO robotike Mindstorms in drugih zanimivih LEGO education programov.

Nakup vstopnic in cena

Do 12.4. lahko vstopnice kupite še online, po tem datumu pa samo še na dogodku samem. Za družinsko vstopnico boste odšteli 25 €. Več o cenah in programu, boste našli na TEJ POVEZAVI.

 

Foto: Planet kock

PREBERITE ŠE: Ideja za izlet: Med tulipane, narcise in dinozavre v Arboretum Volčji Potok

Iščete navdih, kam na oddih? TUKAJ preverite odlično znižano ponudbo destinacij za vaš naslednji najljubši dopust – po Sloveniji ali pri naših sosedih.

 

Gregorjevo 2024: Kam na spust osvetljenih ladjic – gregorčkov

Gregorjevo je praznik, ki ga obeležujemo 12. marca, na god sv. Gregorja. Po starem koledarju se je na ta dan praznovalo prvi spomladanski dan, ko se je podaljšal svetel del dneva. Na gregorjevo naj bi čevljarji, kovači in drugi rokodelci, predvsem v krajih na Gorenjskem, prenehali delati ob umetni svetlobi, saj je bil dan že dovolj svetel.

Gregorjevo pa je imenovano tudi za dan, ko se ptički začnejo ženiti in zato velja kot praznik zaljubljencev. Na ta dan poznamo običaj, ob katerem po rekah, potokih ali drugih vodah pošljemo luči, danes v obliki doma izdelanih plovil, na katerih so prižgane svečke. Rečemo jim kar – gregorčki! Tradicija je živa predvsem na Gorenjskem – v Tržiču, Kropi in Železnikih pa tudi v Ljubljani in okolici. Da ne bi onesnaževali okolja, gregorčke po spuščanju ulovijo v mrežo in jih poberejo iz reke.

Zbrali smo nekaj idej, kam se lahko konec tedna podate na ta krasen obred!

Ljubljana – gregorčki na Eipprovi ulici ob izlivu Gradaščice v Ljubljanico

Na predvečer svetega Gregorja, 11. marca med 13. in 20. uro, bodo otroci s starši na Eipprovi ulici v Trnovem po Gradaščici spustili različno oblikovane ladjice s svečkami, poimenovane barčice svetega Gregorja ali gregorčki. Še pred dogodkom poteka čiščenje struge in bregov Gradaščice, po prireditvi pa organizator plavajoče ladjice pred izlivom Gradaščice v Ljubljanico tudi polovi in jih odloži v za to namenjene zabojnike. S kratkim programom bodo nastopili učenci Glasbene šole Konservatorija za glasbo in balet. Prireditev bosta zaokrožili akrobatska predstava Inana in Mojce in glasbena predstava znanega Ribiča Pepeta, ki bosta poskrbeli za veselje najmlajših. Gregorčke lahko iz okolju prijaznih materialov ustvarite že doma, ali pa se udeležite kakšne organizirane delavnice – ena bo prav na Eipprovi ulici. Če bi jih radi ustvarili nekaj dni prej, pa to lahko storite že 8. 3. v Slovenskem etnografskem muzeju.

Tržič – staro mestno jedro in spust gregorčkov po Tržiški Bistrici

»Vuč u vodo« je večstoletni tržiški običaj na gregorjevo, ki je v preteklosti živel med domačimi čevljarji, ki so na ta dan v svojih delavnicah prenehali z delom pri luči. Čevljarski vajenci so svoje mojstre prosili za dovoljenje izdelati hišice med “šihtom”. Vsak vajenec je zgrabil najbližji “camboh” (pehar ali košaro), ga napolnil z oblanci, vse skupaj pomešal z močnim lepilom, zažgal in pehar spustil po vodi. Ker čevljarskih vajencev v Tržiču ni več, to šego obujajo otroci tržiških vrtcev in šol. Na predvečer gregorjevega se zberejo in spustijo hišice po Tržiški Bistrici. Program popestri večdnevna razstava gregorčkov tržiških otrok in številni spremljevalni dogodki.

Tržiška šega nedvomno spada med najlepše in najtežje pričakovane dogodke v koledarskem letu. Šego bodo tudi letos obudili 11. marca, na predvečer sv. Gregorja. Več o programu najdete TUKAJ.

Preberite še: Ideja za izlet: Slikovita Dovžanova soteska in zmajevo mesto Tržič

Kranj – gregorčki v kanjonu reke Kokre, pod kokrškim mostom 

Tudi v Kranju lahko na 11. marca spustite gregorčke. Še prej se ob 16. uri lahko udeležite delavnic izdelave gregorčkov za otroke v Kovačnici. Pri izdelavi gregorčkov uporabljajo le naravi prijazne materiale. Gregorčke bodo nato ob 18. uri spustili po reki Kokri. Več o dogodku najdete tukaj.

Otroško veselje v Kropi in Kamni Gorici

Tudi Bajer v Kropi in potok v Kamni Gorici na predvečer sv. Gregorja razsvetlijo lučke malih otroških umetnin. V Kropi otroci spuščajo barčice na Bajerju nekdanje spodnje fužine. V Kamni Gorici jih spuščajo po enem od številnih vodnih kanalov v središču vasi. Barčice, ki jih vržejo v vodo, so hišice, cerkvice, fužinice, kozolci in tudi prave umetniške stvaritve iz papirja, kartona, lesa. Vsem je skupno, da jih razsvetljujejo sveče. V Kropi in Kamni Gorici so poznane kot barčice, v drugih krajih kot gregorčki.

Vrhnika – spust gregorčkov po potoku Bela

Na Vrhniki bodo gregorčke spuščali 16. marca ob 17h ob potoku Bela. Še prej pa boste gregorčke lahko izdelali v Starem malnu. Za pogostitev bodo poskrbele predstavnice Društva kmečkih in podeželskih žena, ki bodo na stojnici ponudile raznovrstne domače dobrote. Obiskala jih bosta sv. Gregor in najbolj znan Vrhničan Ivan Cankar v družbi učiteljice iz njegovih časov.Več o dogodku preverite TU.

Stična – spust gregorčkov po Stiškem potoku

Tudi v Stični – v Muzeju krščanstva na Slovenskem – prirejajo spust gregorčkov po Stiškem potoku. 11 marca ob 18.30 uri bo zbor pri zgornjem mostičku (oziroma pri kapelici), v neposredni bližini muzeja. Nato sledi sprehod do zavarovanega mesta ob nabrežju potoka, od koder bodo otroci spustili svojo ladjico v potok. Tisti bolj tekmovalne narave, bodo lahko ladjice spustili tudi večkrat. Gregorčke boste lahko uro pred spustom ustvarjali v pedagoški sobi Muzeja krščanstva na Slovenskem.

Na gregorjevo bodo luči spuščali še v nekaj drugih krajih po Sloveniji. Če poznate še kakšnega, ki bi ga morali omeniti, se nam oglasite na info@vandraj.si in z veseljem ga dodamo na seznam.

FOTO: Unsplash

PREBERITE ŠE: Top 5 idej za izlet po Sloveniji za ljubitelje tropskih rastlin (od Prekmurja do morja)

Iščete idejo, kam na oddih v naši bližini? TUKAJ (klik) vas čaka kup imenitnih ponudb!

Ko našo prestolnico preplavi ljubezen: LUV fest 2024

LUV fest, festival ljubezni, umetnosti in vandranja, ki v Ljubljani poteka od 8. februarja do 12. marca, se počasi preveša v drugo polovico. Ljubezen je povsod okrog! Poleg številnih koncertov, razstav in predstav prinaša številna zanimiva vodstva na temo ljubezni. Katerih se lahko še udeležite? 

Ljubezen je preplavila Ljubljano. LUV fest je festival Ljubezni, Umetnosti in Vandranja, ki se v Ljubljani odvija od 8. februarja, ko se spominjamo Franceta Prešerna, največjega slovenskega pesnika, pa vse do 12. marca, ko se ženijo ptički.

Dogajanje v mesecu ljubezni v Ljubljani

V času festivala si boste lahko:

  • spočili oči na svetlobnih instalacijah, ki bodo spremljale vaše sprehode po Ljubljani,
  • privoščili malce kulturnega razvajanja na koncertih, razstavah in performansih,
  • na ustvarjalnih delavnicah naredili čudovit izdelek,
  • ustvarili nepozabne spomine s fotografiranjem na foto točkah po mestu,
  • privoščili kulinaričen zalogajček, vezan na temo festivala.

S festivalom LUV fest slavimo ljubezen do naše kulture, do naše dediščine, do slovenske besede. Pod skupno krovno temo ljubezni potekajo številni kulturni dogodki v mestu, pa tudi zanimiv spremljevalni program. Gre za festival vseh žanrov za vse generacije. Ljubljana v času festivala postane prostor odkrivanja, spoznavanja, srečevanja in sobivanja najrazličnejših kultur.

Tematsko vodenje po Ljubljani

Ljubljanske zgodbe o ljubezni, vodenje po Ljubljani

Ste se kdaj vprašali, kakšne ljubezenske zgodbe so se odvijale v starem mestnem jedru Ljubljane? Ali zakaj je gregorjevo povezano z zaljubljenci? Pridružite se nam na vodenju in izvedeli boste vse to in še veliko več ter se posladkali s sladkim presenečenjem.

TIC, vsak torek, petek in soboto ob 16.30

Vodstvo mladi Ivan Tavčar in lepa Emilija Terpinc

Spoznajte zgodbo mladega Ivana Tavčarja, ki je hrepenel po Emiliji Trpinc in prizadevanjih njenega očeta, da mlademu snubcu zagreni življenje.

Muzej za arhitekturo in oblikovanje, 2. 3. ob 11.00

Vodstvo izbrana poglavja iz zgodovine ljubezni 20. stoletja

Kaj priča o ljubezenskih zgodbah, ki bi se morda spisale, če jih ne bi prehitro prekinila 1. svetovna vojna? Ali ste vedeli, da je bil Bled izbran kot lokacija za kraljevske medene tedne? Pridružite se nam na sprehodu po izbranih poglavjih iz zgodovine ljubezni in spoznajte nekaj ljubezenskih vinjet.

Muzej novejše in sodobne zgodovine Slovenije, 3. 3. ob 11.00

Vodena tura z mladimi po LGBTIQ+ Ljubljani

Sprehodite se po mestu z LGBTIQ+ mladimi iz Društva Parada ponosa in v duhu LUV festa 2024 spoznajte drobce zgodovine LGBTIQ+ skupnosti in gibanja pri nas, obiščite ikonične lokacije, ki so krojile zgodovino, in spoznajte aktualno stanje LGBTIQ+ aktivizma v Ljubljani.

Mestna hiša, 5. 3. ob 16.00

Vodstvo o ljubezni na razstavi človek in čas: prvih 100

Na vodenem ogledu po novi stalni razstavi Slovenskega etnografskega muzeja bodo izpostavljeni predmeti na temo ljubezni, ki pripovedujejo vsak svojo neponovljivo zgodbo.

Slovenski etnografski muzej, 7. 3. ob 18.00

Delavnica ljubezen in šport

Ste že slišali za zimske olimpijske igre, ki so leta 1984 potekale v Sarajevu? Vam je šport ljub? Pridružite se nam na družinskem raziskovalnem ogledu naše občasne razstave in spoznajte športne uspehe in zgodbe olimpijskih medalj. Ter na ustvarjalni delavnici izdelajte čisto svojega Vučka.

Muzej novejše in sodobne zgodovine Slovenije, 9. 3. ob 11.00

Vodstvo usodni pogledi

Ob umetninah Narodne galerije se boste poglobili v antične ljubezenske zgodbe, ki so v svoji silovitosti, neposrednosti in nenavadnosti odmevale v slikarstvu od renesanse naprej.

Narodna galerija, 10. 3. ob 11.00

Vodstvo mojstrstvo Plečnikovih mojstrov

Jože Plečnik je bil perfekcionist, najprej do sebe, nato pa do vseh, ki so z njim sodelovali. Sodeloval je z množico različnih obrtnikov, mojstre je seznanjal z novimi tehnološkimi postopki in jih izučil, da so bili sposobni izvesti njegove zamisli do najmanjše podrobnosti.

Plečnikova hiša, 12. 3. ob 17.00

Kaj vse se v okviru LUV Fest še odvija v Ljubljani, si lahko pogledate TUKAJ

 

Foto: Marko Delbello Ocepek

To so dnevi, ko lahko muzeje in galerije obiščete brezplačno

V Sloveniji imamo številne zanimive muzeje in galerije, ki so vredni obiska. Ne le za tuje turiste, ampak tudi – če ne kar predvsem – za nas! Vstopnine niso visoke, večina naših javnih muzejev pa ima tudi dneve, ko jih lahko obiščete povsem brezplačno.

Na vsako prvo nedeljo v mesecu so tako brezplačni skoraj vsi javni muzeji in galerije v Sloveniji. Poleg tega pa večina njih prost vstop omogoča tudi vsakega 8. februarja. Na ta datum namreč obeležujemo Prešernov dan, osrednji slovenski kulturni in državni praznik, ki je tudi obletnica smrti največjega slovenskega pesnika Franceta Prešerna.

Ker je to tudi dela prost dan, ga bo marsikdo izkoristil za izlet ali druge dogodke. Predlagamo ogled kakšnega od muzejev ali galerij! Pred obiskom priporočamo, da na uradnih spletnih straneh izbranih muzejev preverite delovnik in veljavni cenik, oziroma opombe prostih vstopov. Kam najraje zanese nas?

Narodna galerija

V Narodni galeriji v Ljubljani najdete Poletje Ivane Kobilce, dela Antona Ažbeta, Jurija Šubica, Jožefa Petkovška, skoraj fotografski prikaz starih noš in običajev Maksima Gasparija ter dela slovitega Zorana Mušiča.

MG+MSUM

V Moderni galeriji MG+ in Muzeju sodobne umetnosti Metelkova +MSUM lahko občudujete stvaritve umetnikov iz 20. in 21. stoletja. Spoznali boste imena, kot so Avgust Černigoj, Jože Ciuha, Riko Debenjak, Irwin, Božidar Jakac, Tone Kralj, Metka Krašovec, Zoran Mušič, Marij Pregelj, Marjetica Potrč, Gabrijel Stupica in mnoga druga. Mednarodna zbirka Arteast 2000+ temelji na vzhodnoevropskih neoavantgardnih umetnikih. Tu pa se srečate z Marino Abramović, Josephom Beuysom in Kazimirjem Malevičem. Več o razstavah TU.

Narodni muzej Slovenije

V ljubljanskem Narodnem muzeju je shranjena 60.000 let stara piščal neandertalca, ki velja za najstarejše glasbilo na svetu. Med dragocenostmi poiščite vaško situlo, zlata našivka iz 13. ali 12. stoletja pr. n. št., najdena v Blejskem jezeru, idol in drevak z Ljubljanskega barja, mašni plašč iz oblačila Hasana paše, breverl z magičnimi izreki in žaro s srcem ustanovitelja trapistovskega samostana.

Prirodoslovni muzej Slovenije

Spoznajte milijone let staro zgodovino Slovenije in Zemlje, ki bo navdušila tudi najmlajše. Tu si lahko ogledate okostje mamuta, ki je živel pred 20.000 leti in jamskega medveda ali se poučite o človeški ribici.

Mestni muzej Ljubljana

Muzej se nahaja na ozemlju nekdanje Emone in ostanki tega rimskega mesta izpred 2000 let so še danes vidni v muzejski stavbi. V njej najdete še starejše dokaze o bivanju na tem območju, ki segajo vse do obdobja 4500 pr. n. št., v čas koliščarjev, ki so prebivali v hišah na kolih na Ljubljanskem barju. Tu so našli tudi najstarejše leseno kolo na svetu in njegovo os, staro 5200 let.

Plečnikova hiša

Na Prešernov dan lahko brezplačno vstopite tudi v Plečnikovo hišo. Dan, ko se spominjamo našega največjega poeta, lahko tako preživite v hiši našega največjega arhitekta! Tu (klik) najdete več o hiši, kjer je arhitekt Jože Plečnik (1872–1957) živel in ustvarjal od leta 1921 do svoje smrti in kjer se je porajala Plečnikova Ljubljana.

Cukrarna

Na nabrežju Ljubljanice v smeri Poljan, le kratek sprehod od središča Ljubljane, se je leta 2021 v nekdanji rafineriji sladkorja odprlo novo prizorišče in križišče sodobnih umetnosti – Cukrarna. Doživetje zase je že sprehod po monumentalni avli z značilnimi okni, program Cukrarne pa obsega vse od vizualne do intermedijske, performativne, glasbene, zvočne do drugih oblik sodobne umetnosti.

FOTO: Maja Fister

PREBERITE ŠE: Ideja za izlet v 19. stoletje: V Kranj na Prešernov smenj!

Iščete navdih, kam na oddih? TUKAJ preverite odlično znižano ponudbo destinacij za vaš naslednji najljubši dopust – po Sloveniji ali pri naših sosedih.

Top 8 idej za drsanje v Ljubljani in okolici

Med zimske aktivnosti, ki prinašajo otroško veselje (tudi odraslim) zagotovo šteje drsanje. Tokrat smo zbrali nekaj aktualnih drsališč, kjer v Ljubljani in njeni okolici radi obujemo drsalke in stopimo na led.

Pogačarjev trg (center Ljubljane)

Na Pogačarjevem trgu v srcu Ljubljane so sredi januarja odpri Ledeno pravljico, ki bo obratovala do konca februarja. Ob ponedeljkih in torkih med 11. in 13. uro bodo potekali tudi tečaji drsanja za otroke iz vrtcev in šol.

Četrtkovi večeri bodo rezervirani za Poslovno ligo Curlinga, na kateri bodo ekipe v prijateljskih tekmovanjih okrepile ekipni duh. Individualni obiskovalci, ki se želite preizkusiti v curlingu, pa vabljeni na led ob sredah zvečer. Drsališče je odprto vsak dan od 11. do 21. ure (razen ob sredah in četrtkih med 18. in 22. uro, ko bo namenjeno le curlingu.).

Drsanje (s svojimi drsalkami) stane 3 evre, izposoja drsalk (vključno z drsanjem) stane 5 evrov. Najmlajši lahko na ledu ravnotežje lovijo s pomočjo pigvina, ki ga najamete za 3 evre. Ob sredah pa se v curlingu lahko preizkusite za 10 evrov.

Nakupovalno središče Aleja (Šiška)

Na vrhu nakupovalnega središča Aleja nad mestom leži tisoč kvadratnih metrov veliko drsališču s 140 metrov dolgo ledeno stezo. Drsališče je odprto od ponedeljka do sobote med 10. in 21. uro, ob nedeljah in praznikih pa med 11. in 20. uro. Ponujajo tudi izposojo drsalk, pingvinov za otroke, čelad, hokejskih palic in pakov. Ob sobotah dopoldne, med 10. in 12. uro, imajo tudi šolo drsanja.

Velika dvorana Hale Tivoli

Velika dvorana Hale Tivoli je verjetno najbolj znano drsališče v mestu, kjer je marsikdo prvič obul drsalke. Velika ledena dvorana meri 3.600 m2, zaradi pokritosti z ledom je večji del sezone namenjena treningom in tekmam hokejskih ekip, individualnim športom na ledu in rekreaciji. Kapaciteta drsališča v času rekreacije je 200 oseb. Vsako leto malo in veliko dvorano obišče več sto tisoč rekreativk in rekreativcev ter številni učenci ljubljanskih šol in šol iz okolice Ljubljane.

Za rekreativno drsanje so odprti ob četrtkih med 19. in 20.30 uro, ob sobotah med 10. in 12. ter med 20. in 22. uro, ob nedeljah pa med 10. in 12. uro.

Drsališče Gabrje (Šujica) 

Streljaj iz Ljubljane v Občini Dobrova – Polhov Gradec stoji Drsališče Gabrje. Odprto bo vse do 4. marca 2024 in sicer: od ponedeljka do četrtka: med 16. in 19. uro, ob petkih: med 16. in 20. uro, ob sobotah: med 13. in 20. uro in ob nedeljah: med 13. in 19. uro. Na drsališču je možna tudi izposoja drsalk in pingvina za pomoč pri stabilnosti. Tudi oni organizirajo tečaje drsanja, več o urniku in izvedbi preverite tu.

Pred objektom je veliko parkirišče, čisto na novo pa so ob dvorani odprli tudi lokal, kjer strežejo odlično vročo čokolado.

Dvorana Zalog

Dvorana Zalog, ki se nahaja v četrtni skupnosti Polje, je namenjena dejavnosti hokejskih klubov in rekreativnih skupin, rekreacijskemu drsanju ter curlingu. Obsega pokrito drsališče s tribunami in stavbo s poslovnimi prostori, garderobami in gostinskim lokalom.

V dopoldanskem času med tednom v dvorani potekajo tečaji drsanja za vrtce. Kapaciteta drsališča v času rekreacije je 200 oseb. Pred dvorano je parkirišče, dostopna pa je tudi z javnim prevozom – najbližje postajališče Center Zalog, LPP liniji št. 10 in 11.

Drsališče Medvode

Ob tržnici Medvode najdete drsališče, ki bo odprto do 28. januarja. Odprti so vse dni v tednu in sicer od ponedeljka do petka med 15. in 21. uro ter v soboto in nedeljo med 9. in 21. uro. Tudi tu izposojajo drsalke, pingvine in prodajajo kuhano vino in ostale tople napitke.

Drsališče Domžale

V Domžalah bo drsališče odprto do konca februarja. Od ponedeljka do petka so odprti med 15. in 19. uro, za vikende pa med 10. in 19. uro.

Drsališče Kamnik

V Kamniku drsališče stoji na Glavnem trgu, med tednom obratuje od 15. do 20. ure, med vikendi pa od 9. in 20. ure.

Foto: Aleja, Sport-ljubljana.si., Drsališče Medvode, Zavod za šport in rekreacijo Domžale, Maja Fister

PREBERITE ŠE: Izlet v idilo: Ledeno kraljestvo v Mojstrani in magični slap Peričnik

Iščete idejo, kam na oddih v naši bližini? TUKAJ (klik) vas čaka kup imenitnih ponudb!

V Ljubljani po novem diši po ameriški BBQ hrani

V centru Ljubljane se je odprl nov gostinski lokal s široko ponudbo kraft piv in pravim ameriškim BBQ. Obiščite OLD TOWN American Bar & BBQ.

V strogem centru Ljubljane, kjer je bil nekoč legendarni irski pub St. Patrick’s Irish Pub, je danes svoja vrata odprl OLD TOWN American Bar & BBQ. Povsem prenovljen gostinski lokal nudi širok nabor pijač in pristno ameriško BBQ hrano. Mi smo ga že obiskali in komaj čakamo, da se vrnemo.

Široka ponudba piv, viskijev in koktejlov

Ponudba gostinskega lokala temelji na široki ponudbi piv, viskijev, koktajlov in klasične ameriške barske hrane. V ponudbi imajo kar 10 točenih piv, med njimi tako klasične lagerje kot tudi kraft piva iz Slovenije, Evrope in Združenih držav Amerike. Poleg točenih, ponujajo še več kot 30 ustekleničenih piv. Nov lokal se ponaša tudi z eno največjih ponudb viskijev v Sloveniji, saj jih premorejo kar 25 zvrsti. Tudi izbor ostalih žganih pijač je pester, posebej pa so ponosni na svoje domače koktajle, ki so jih razvili v sodelovanju z najboljšimi barmani pri nas.

Izvrstni okusi klasične ameriške barske hrane

V ponudbi hrane boste v OLD TOWN American Bar & BBQ našli klasične ameriške dobrote, kot so hamburgerji, svinjska rebrca, chili con carne in cezarjevo solato, pa tudi številne prigrizke kot na primer piščančje perutničke, mozzarella palčke, čebulne obročke, ocvrte jalapeno feferone in nachose. Ob vikendih je na voljo še dodatna ponudba ameriških mesnih BBQ dobrot, dimljenih več kot 12 ur. Mmmm, za prste oblizat!


Vsak dan med 12.00 in 24.00

OLD TOWN American Bar & BBQ je odprt vsak dan med 12.00 in 24.00, ob petkih in sobotah do 01.00. Prostor, ki je bil prenovljen od temeljev, premore 52 stolov v dveh nekoliko ločenih prostorih. Manjši prostor z nizkimi mizami je bolj jedilniški, medtem ko je večji prostor z visokimi barskimi mizami zasnovan v stilu bara. Celotna zasnova prostora pa pričara gostilniško vzdušje in prostor za neformalno druženje ob dobri pijači in hrani. Lokal se ponaša z unikatnimi podrobnostmi, kot so številne stare kovinske reklamne table iz ZDA.

 

Iščete navdih, kam na oddih? TUKAJ preverite odlično znižano ponudbo destinacij za vaš naslednji najljubši dopust – po Sloveniji ali pri naših sosedih.

 

Foto: Andrija Djordjević

PREBERITE ŠE: Nova restavracija Barra: Nikkei kuhinja od sedaj naprej tudi v Ljubljani!

Štiri lične in butične slaščičarne v Ljubljani, kjer se radi posladkamo

Če smo bili zadnje desetletje v Ljubljani priča razcvetu burgerjev in nato napolitanskih pic, je zdaj končno prišel čas za najboljše – sladice! Butične slaščičarne, kjer v vitrinah kraljujejo lično zložene dobrote, so preplavile mesto. Tokrat smo v uredništvu zbrali štiri nam najljubše slaščičarne v Ljubljani v tem mesecu – tako po okusih kot po interierju, vse pa so v srcu mesta, le nekaj korakov od nabrežja Ljubljanice.

Slaščičarne v Ljubljani so zadnja leta zrasle kot gobe po dežju, nekatere slaščice pa so svojo slavo ujele tudi na družbenih omrežjih. Eden takšnih (med drugim tudi) sladkih kotičkov, ki mu zadnje mesece res ne manjka medijske pozornosti, je na primer Pekarna Ana. Za njo seveda stoji slovenska kuharska mojstrica Ana Roš Stojan, ki je nedavno s Hišo Franko v Michelinovem vodniku pridobila novo zvezdico in se sedaj ponaša kar s tremi!

Tokrat pa smo v uredništvu Vandraj izbrali štiri nam ljube slaščičarne v Ljubljani, kjer radi spijemo kavo in si privoščimo nekaj sladkega, ne razočarajo pa niti z interierjem. Večino omenjenih boste sicer našli pod nazivom patisserie. Gre za butične slaščičarne, kjer pogosteje od kosov tort najdete monoporcijske sladice, torej takšne, ki so samostojne lične mini tortice, katerih priprava ni med najbolj enostavnimi. Vse spodaj omenjene najdete zelo blizu Ljubljanice, zato sledite toku!

La Mousse Goose, Stari trg 11a

V srcu stare Ljubljane najdete butično slaščičarno – La Mousse Goose. Butik pravkar piha svojo prvo svečko, odprla pa ga je slaščičarka Lucija Vučak. Mimogrede, prav v tem prvem letu od odprtja je Lucija postala tudi mama deklici. V tem času jo je v proizvodnji sladic zamenjala mama Marija, butik pa vodi partner Marko.

Lucija je svoje slaščičarsko znanje izpopolnjevala v Sloveniji in Franciji, od koder črpa navdih za božanske okuse in uporabo lokalnih surovin. Verjame, da morajo biti sladice še boljše po okusu kot po videzu. Ponosna je na to, da vsak element sladic pride izpod njihovih rok, saj v proizvodnji ne uporabljajo predpripravljenih mešanic. Kot nam je zaupala, so njihovim obiskovalcem najbolj všeč tortice Brigitte, Monet in Antoinette, od hrustljavih princesk pa prisegajo na slano karamelo, pistacijo ter potičko – njihovo različico tradicionalne slovenske potice.

Makramé, Eipprova ulica 19

Makramé je preoblečena sladka pridobitev na Eipprovi ulici v Ljubljani, tam, kjer se Gradaščica zliva v Ljubljanico (in lahko na predvečer praznika svetega Gregorja vsako leto gledate spuščanje gregorčkov). Za njim stojijo solastnika Andrej Mercina (biro Triiije arhitekti) in Maja Humar ter vodja gostinstva Matej Horvat – tisti nasmejan mladenič, ki ga boste zelo verjetno srečali med obiskom. Makramé je naslednik Lolite, kjer po novem najdete slaščice različnih prav krasnih slovenskih slaščičarjev. Prostor so namreč namenili več različnim ustvarjalcem, ki pišejo čudovite zgodbe v slaščičarstvu, kavi in celo keramiki.

Torte in pite, prav takšne, kot jih poznamo od nekdaj, ustvarja Tanja Drinovec pod imenom Umami. Izpod njenih rok na primer prihajajo torti Ronja in Ida, tiramisu in indijančki. Preostale mono tortice in makrone v svojem prepoznavnem stilu prinese Zebra patisserie chefa Tomija Češka. V Makraméjevi vitrini s cake-popsi, krofi na palčkah in kornetki, ki prihajajo iz delavnice Njama iz Friškovca, navdušuje slaščičarka Manja Pergar. Imajo tudi veganske Drožoškote, piškotke z drožmi. Lizin vrt skrbi za presne dobrote, ki so za prmejduš tudi vse iz ekoloških sestavin in veganske. In ko je čas za sladoled, polovica okusov prispe iz Trnovske ustvarjalnice Ta Strletov sladoled in polovica iz Kosez iz delavnice Joni. Na obeh koncih Ljubljane velja zapoved uporabe izključno naravnih sestavin.

Zaradi pestrega šopka kreativnih ustvarjalcev v ponudbo pogosto dodajo kaj novega, ta teden pa priporočajo tri uspešnice: limonin tart, francoski rogljiček s pistacijevim polnilom in vegansko sladico Palioka, ki je iz temne čokolade in arašidove kreme. Mmm!

YAUYA Patisserie, Breg 12

YAUYA Patisserie je še ena med čisto svežimi pridobitvami butičnih sladkih kreacij v prestolnici. Ime se morda sliši eksotično, a po tej razlagi, vam bo vse jasno. Za butikom namreč stoji slaščičarka Laura, ki je kot majhna deklica svoje ime sila ponosno izgovarjala kot Yauya. S prav takšnim ponosom je leta kasneje, po diplomi iz gastronomije, turizma in slaščičarstva ter nadaljnjem izobraževanju pri mednarodno priznanih mojstrih v tujini, odprla istoimensko podjetje.

Tudi pri njej boste našli mavrico imenitnih monoporcijskih tortic, nekaj tudi veganskih – v tem primeru priporočamo tortico z arašidi in karamelo. Kot pravi, pa so tudi prvi, ki strežejo Santorini coffee, ki jo pripravljajo po pravi grški recepturi. In še to! V duhu trajnosti in odgovornega ravnanja z vodnimi viri imajo na steni slaščičarne pipico s pitno vodo, pod njo pa polico s kozarci, kjer si gostje lahko postrežejo sami.

Fétiche Patisserie, Mestni trg 10 

Na isti oktobrski dan leta 2022 kot se je odprla zgoraj omenjena Pekarna Ana, je svoja vrata odprla tudi butična Fétiche Patisserie. Ime vam je zagotovo že znano, saj na Cankarjevem nabrežju stoji matična restavracija Fetiche Bar. Ta je leta 2021 prejela tudi nagrado Gault&Millau. Na Mestnem trgu pa zdaj v lični mini samostojni enoti najdete še francosko navdahnjene slaščice.

Njihov poseben prodajni hit, ki je postal viralen tudi na družbenih omrežjih, so zagotovo zmajeve rolice. Gre za rolice iz listnatega testa, takšnega, kot ga uporabljajo za rogljičke. Sladica sicer ni nova pogruntavščina, saj jo boste zagotovo našli tudi drugje po svetu. A na našem koncu je ena prvih. Imajo več različnih nadevov, najbolj priljubljen je zagotovo tisti s pistacijo. Poleg rolic imajo v podobni različici tudi kocke, ki so zaradi svoje drugačnosti prav tako fotogeničen Insta hit. Se vam že cedijo sline?

FOTO: slaščičarne v Ljubljani/Instagram

PREBERITE ŠE: “Življenje je prekratko, da bi hodila v službo, ki naju ne veseli.” – Gremo jest #INTERVJU

Iščete idejo, kam na oddih v naši bližini? TUKAJ (klik) vas čaka kup imenitnih ponudb!

Temačni turizem v Sloveniji: To so top 4 najbolj srhljive destinacije pri nas

Poznate izraz temačni turizem? Je posebna vrsta turizma, ki vsako leto pritegne več turistov. Poiskali smo kraje v Sloveniji, ki so se znašli na njegovem seznamu.

Temačni turizem

Temačni turizem, včasih imenovan tudi “turizem spomina” ali “turizem tragedije,” je vrsta turizma, ki privablja obiskovalce k spoznavanju krajev in dogodkov, povezanih s tragičnimi ali temačnimi zgodovinskimi dogodki. To vključuje obisk krajev, kot so nekdanji koncentracijski tabori, vojna bojišča, grobišča, muzeji holokavsta in druge lokacije, povezane z naravnimi nesrečami ali zločini proti človeštvu. Temačni turizem lahko obiskovalcem omogoči, da se poglobijo v pretekle grozote in tragedije, s čimer se lahko izobrazijo o zgodovini ter prispevajo k ohranjanju spomina na te dogodke.

Vendar pa tovrstno potovanje pogosto prinaša tudi etična vprašanja in moralne dileme, saj se postavlja vprašanje, kako spoštovati in občutljivo obravnavati takšne kraje ter spoštovati čustva preživelih in prizadetih.

Kaj pa temačni turizem in srhljive destinacije v Sloveniji?

Na seznamu vseh destinacij temačnega turizma smo pod državo Slovenija našli 4 temačne destinacije:

Koncentracijsko taborišče Ljubelj

Gre za spominski prostor, kjer je med drugo svetovno vojno stalo pomožno taborišče zloglasnega taborišča Mauthausen. Poleg temeljev, kjer so stale barake, lahko obiščete spominski muzej, kjer so razstavljeni predmeti in zgodbe, ki opisujejo kruto trpljenje ujetnikov.

Več o obisku si preberite TUKAJ.

Kobariški muzej

Najbolj obsežen muzej o dogajanju na Soški fronti.

2. avgust 1915

»Danes nadaljujem s pisanjem dnevnika. V štirih dneh, ki sem jih prebil na Batognici, to ni bilo možno. V teh dneh sem doživljal najbolj žalostne grozote neverjetno strašne vojne. deževati ni prenehalo niti za trenutek. Bilo je tako mrzlo, da je moralo iz celotnega bataljona kar petdeset mož sestopiti z gore s pomrznjenimi nogami. 29. sem bil 24 ur v strelskem jarku in ves čas čepel med trupli, našimi in sovražnikovimi. Smrad je bil neznosen, vrh vsega pa smo morali še zadržati besen sovražnikov napad, ki smo ga odbili. Veliko naših padlih je bilo zadetih v glavo, ko so se dvignili čez prsobrane, da bi streljali.

Menaža je pičla in vsebuje predvsem kruh, plehko in mrzlo kuhano meso ter kakšno konzervo. Vodo prinašajo v mehovih, malo jo je in smrdi. Jedel in pil nisem dva dni. Tisti smrad trupel, mraz, neužitna voda, pomanjkanje spanja zaradi nenehnih alarmov. Vse to me je spravilo v usmiljenje vredno stanje…«

(Virgilio Bonamore – iz neobjavljenega dnevnika bersaljerja; arhiv Kobariškega muzeja)

Muzej na prostem Kolovrat

Muzej, kjer se lahko sprehodite po istih poteh kot vojaki v tretji obrambni črti v času prve svetovne vojne. Krožna pot vodi mimo poveljniških in opazovalnih mest, mitraljeških in topniških položajev, kavern ter mreže strelskih in povezovalnih jarkov v več nivojih.

Ljubljana

Ljubljana se med srhljive destinacije umešča zaradi Muzeja novejše zgodovine, ki razstavlja o slovenskih žrtvah holokavsta, in Ljubljanskega gradu, kjer si lahko ogledate temačno grajsko ječo.

PREBERITE ŠE: 5 strašljivih krajev, ki jih nikar ne obiščite sami (noč čarovnic special)

Foto: Usnplash

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.