Slovenija je pristala na prestižnem seznamu National Geographica!

V izboru »25 najbolj neverjetnih destinacij in skupnosti, ki bodo navdihnile vaše naslednje potovanje«, ki ga je oblikovala mednarodna ekipa urednikov globalne znamke National Geographic, se je v kategorijo »Narava« uvrstila tudi Slovenija. Slovenija je s tem ena od osmih evropskih destinacij, ki so na seznamu 25 izbranih destinacij.

National Geographic je razkril težko pričakovani vsakoletni seznam 25 navdihujočih globalnih destinacij za leto 2023. Destinacijam in doživetjem tokratnega izbora Best of the world 2023, kamor se je prvič uvrstila tudi Slovenija, je skupno to, da pozitivne učinke turizma vključujejo v krepitev svojih lokalnih skupnosti in okolja.

Destinacije na seznamu Best of the world 2023

NARAVA: Škotsko višavje, Botswana, Slovenija, Narodni park Big Bend v Teksasu, Azori
KULTURA: Via Appia v Italiji, Busan v Južni Koreji, Longmen Grottoes (provinca Henan, Kitajska), Egipt, Charleston v Južni Karolini
AKTIVNA DOŽIVETJA V NARAVI: Nova Zelandija, Choquequirao v Peruju, Utah, Avstrijske Alpe, Narodni park Revillagigedo v Mehiki
SKUPNOST: Otočje Dodekanez v Grčiji, Milwaukee v Wisconsinu, Alberta (Kanada), Laos, Gana
DRUŽINA: Trinidad in Tobago, San Francisco v Kaliforniji, Kolumbija, Manchester v Združenem kraljestvu, Švica

Prestižni seznam enega najuglednejših medijev

Direktorica Slovenske turistične organizacije, mag. Maja Pak, izpostavlja velik pomen uvrstitve Slovenije na prestižni seznam National Geographic. Ta velja za enega najuglednejših medijev, prepoznanim predvsem po vzpodbujanju trajnostnega odnosa do okolja. Kot pravi Pakova: »Uvrstitev Slovenije med 25 navdihujočih destinacij sveta za leto 2023 in med osem izbranih evropskih destinacij s strani National Geographic pomeni pomembno krepitev prepoznavnosti in ugleda Slovenije kot ene vodilnih trajnostnih turističnih destinacij na svetu. Kot ena najbolj prepoznanih in vplivnih znamk, specializiranih za tematike narave, doživetij v naravi in potovanj in z dosegom 760 milijonov gospodinjstev po vsem svetu ter več kot pol milijarde sledilcev na družbenih omrežjih, National Geographic dosega ciljno publiko zahtevnejših gostov, ki iščejo edinstvena doživetja v neokrnjeni naravi. In prav to so gostje, ki jih na Slovenski turistični organizaciji želimo nagovoriti.«

National Geographic: Slovenija je vodilna destinacija na področju trajnostnega turizma

National Geographic ob uvrstitvi Slovenije v kategorijo »Narava« navaja, da je Slovenija že vrsto let vodilna destinacija na področju trajnostnega turizma, ki v zadnjem obdobju razvija trajnostne gastronomske kolesarske poti. Te pa vodijo do turističnih kmetij, vinogradov, sirarjev in drugih pridelovalcev hrane.

National Geographic pri tem izpostavlja produkt Slovenia Green Gourmet Route. To je turistični produkt trajnostnih kolesarskih in gastronomskih doživetij, ki sta ga v partnerstvu razvila konzorcij Slovenija Green in Slovenska turistična organizacija (STO) v letu 2021, ko je Slovenija ponosno nosila naziv Evropska gastronomska regija. Takrat je v zeleno shemo sprejela tudi prve Slovenia Green Cuisine ponudnike. Kolesarska pot povezuje destinacije z znakom Slovenia Green, ponuja kulinarična doživetja v trajnostno naravnanih restavracijah, med drugim tudi z Michelinovimi zvezdicami, in ob tem navdihuje s potmi med vinogradi, zdravilišči in turističnimi kmetijami.

Slovenija in STO sta bili v preteklosti s strani National Geographic večkrat izpostavljeni predvsem na področju uspešnega spodbujanja in udejanjanja trajnostnega razvoja. Še posebej velja izpostaviti  prestižno priznanje National Geographic World Legacy Destination Leadership, ki ga je STO prejela v okviru mednarodne turistične borze ITB Berlin leta 2017.

Slovenija izpostavljena v kategoriji Narava – divje, neokrnjene, čudovite destinacije

Seznam destinacij Best of the world 2023 je oblikovala mednarodna ekipa urednikov tiskanih in spletnih izdaj National Geographic Traveler. Ta tekom leta razišče, poroča in piše o navdihujočih destinacijah in jih predstavlja večmilijonskemu globalnemu občinstvu. Kot so sporočili, njihov vsakoletni izbor slavi destinacije in potovalna doživetja, ki osvetljujejo svet in raznolike skupnosti, ki v njem živijo. Destinacije so razvrščene v kategorije Družina, Aktivna doživetja v naravi, Kultura, Narava. Letos pa je prvič predstavljena tudi kategorija Skupnost. V letu 2023 so v ospredju doživetja, ki imajo tudi izobraževalno noto. V kategoriji Družina so tako izpostavljene destinacije, ki ponujajo doživetja za vse generacije. V kategoriji Aktivna doživetja v naravi pa neverjetna doživetja v dih jemajočih krajih. Kategorija Kultura se osredotoča na raziskovanje zgodovine in dediščine. Nova kategorija Skupnost pa izpostavlja »zdravilna« in trajnostna potovanja, ohranjanje in vračanje skupnosti. Kategorija Narava, kjer je svoje mesto našla Slovenija, slavi doživetja v divjem, neokrnjenem, slikovitem okolju.

Naslovna fotografija: Uroš Rojc, Vipavska dolina

PREBERITE ŠE: Z bivalnikom in psičkom po Evropi: “Naučila sva se še bolj ceniti vse, kar imava” #INTERVJU

Iščete idejo, kam na oddih v naši bližini? TUKAJ (klik) vas čaka kup imenitnih ponudb!

Najboljše destinacije za potovanja v 2022

Naša sla po vandranju se je dobro držala. Vse do novega seznama National Geographica, na katerega so uvrstili najboljše destinacije za potovanja v 2022. Z eno roko pakiramo, z drugo prebiramo ukrepe. 2022, prosimo, bodi spet polno potovanj!!!

Seznam je nastal v sodelovanju z Nat Geo Travel in vsebuje 25 destinacij, ki so razporejene v podkategorije glede na področje potovanja. Od tradicionalnih do modernih, od narave do urbanih središč, ultimativen seznam za vsakega popotnika. To so najboljša potovanja 2022.

Uživanje v naravi

Caprivi Strip,  Namibija

Ozek pas zemlje na skrajnem severu države je zelen in poln življenja. Zaradi svoje lege med štirimi rekami, je idealen habitat za mnoge živalske vrste. National Geographic je Caprivi umestil na sam vrh senzama svetovnih safarijev.

Severna Minnesota, ZDA

Ugasnite luči in na tisoče zvezd bo osvetlilo nebo. To oddaljeno območje na meji s Kanado ima malo oz. nič svetlobne onesnaženosti. Domačini so si obljubili, da tako tudi ostane. Z iniciativo Heart of the Continent Dark Sky lahko območje postane največje območje temnega neba na svetu.

Bajkalsko jezero, Rusija

Najstarejše, največje in najbolj globoko sladkovodno jezero na svetu spada med svetovna čudesa, domačini pa mu rečejo kar morje. A kljub temu, da ga je pred kratkim pod okrilje vzel UNESCO, je jezero v veliki nevarnosti. Ogrožajo ga nenehna izpostavljenost onesnaževanju, državno zanemarjanje in množični turizem. Za njegov obstoj se bori neprofitna okoljska organizacija Great Baikal Trail Association, ki organizira sprehajalne poti okoli jezera. S prostovoljnim prispevkom ali delom, lahko postanete kamenček v zidu, ki bo jezero rešil pred najhujšim.

Gozdni rezervat Maya, Belize

Dirka za ohranitev enega največjih še živečih tropskih gozdov na svetu je pred kratkim dobila pomemben pospešek. Na večjem predelu območja so namreč uredili gozdni rezervat. Poleg tega, da bo rezervat pomagal rešiti enega izmed najbolj biotsko raznovrstnih gozdov, bo ohranil tudi pomemben živalski koridor, ki teče med Mehiko, Gvatemalo in Belizejem.

Viktorija, Avstralija

Vožnja po obobalni cesti The Great Ocean Road je drugačna kot je bila prejšnja leta. Medtem ko še vedno lahko vidite čudovito razgibano pokrajino in se ustavite ob glavnih znamenitostih, se vozite tudi mimo nedavno pogorelih predelov, ki puščajo vest o hudi naravni katastrofi in izgubljenih življenjih.

Najboljše pustolovščine

Kolesarska pot ob reki Seni, Francija 

Slikovita kolesarska pot je vredna samega Moneta, čigar hiša v Givernyju se nahaja na poti. 430 kilometrov dolga pot pelje od Pariza do morja in vsebuje tako znane kot manj poznane, spregledane kotičke, ki bodo navdušili s svojo lepoto. To kolesarsko pot so odprli oktobra 2020, na poti je 15 postojank, ki vključujejo vse od narave do urbanih središč, bogate kulturne dediščine in utripa francoskih naselij.

Pot Nepisiguit, Kanada

Pot ob reki in čudoviti slapovi Nepisiguit, ki so tisočletje stara postojanka za nomadska ljudstva tega kanadskega območja, vas bodo popeljali nazaj v času. 150 kilometrov dolga pot ob reki Nepisiguit sledi stopinjam nomadskega ljudstva Mi’gmaq. Razgibana narava in tisočletje stare legende so nepozabna dogodivščina za stare in mlade.

Camino de Costa Rica, Kostarika

Camino de Costa Rica se razteza skozi celotno Kostariko, od Karibskega morja do Pacifika. Ta 280 kilometrov dolga pot vas bo popeljala daleč stran od popularnih turističnih poti. Pot je razdeljena na 16 predelov, vsi pa vas popeljejo skozi odročne vasice in mesta, dežele staroselcev in skozi zavarovana naravna območja. Namen poti je pripeljati ekonomijo v ruralne predele. Na poti vas tako pričakajo lokalni medeni izdelki, organska kmetija in trajnostna pražarna kave.

Palau

Plavajte z morskimi psmi in pomagajte ohraniti kulturo in naravo otoka Palau. Takoj ob prihodu boste v potni list dobili štampiljko, s katero se strinjate, da boste na otoku za sabo pustili zgolj odtise stopal, ki jih morje lahko odnese. Vode na otoku Palau so dom enemu izmed najbogatejših vodnih ekosistemov na svetu. Tu biste našli več kot 700 vrst koral in več kot 1300 vrst rib, med katerimi je tudi več različnih vrst morskih psov.

S poudarkom na trajnostnem

Nacionalni park Yasuni, Ekvador

Po globalni prepoznavnosti pomembnosti ohranitve Amazonskega gozda, je Francija začela z iniciativo proti krčenju gozdov. Ekvador je prvi od petih poskusnih območij, kjer bodo v naslednjih 4. letih poskušali ohraniti biotski zaklad največjega deževnega gozda na svetu. Park Yasuni velja za enega najbolj biotsko raznovrstnih prostorov na Zemlji, saj je dom neverjetnemu številu živalskih vrst kot so mravljinčarji, kapibare, lenivci, ogroženi amazonski rečni delfin in več kot 600.000 vrst pisanih ptičev.

Dolina Ruhr, Nemčija

Nekoč bogata, groba, industrijska rudarska dolina, ki je dominirala na tem območju, je danes preurejena v parke in kulturne prostore na prostem. Najbolj priljubljen je Zeche Zollverein, ki je danes dom zunanjemu bazenu, drsališču in sprehajalnim potem, ki so del ogromnega zelenega parka Emscher.

Łódź, Poljska

Mesto s 700.000 prebivalci, ki je v preteklosti slovelo predvsem zaradi močne tekstilne industrije, je od leta 2017 tudi UNESCOvo mesto filma oz. Poljski Hollywood. Svojo industrijsko preteklost se je Łódź odločil spremeniti v zeleno prihodnost. Zelene površine pokrivajo že tretjino mesta, za ogrevanje uporaljajo biomaso, stare industrijske stavbe preurejajo v kulturne ustanove, parke in stanovanja. V bivšem mlinu za bombaž so ustvarili izredno priljubljen center za umetnost, oblikovanje, kulinariko in klub. Mesto, ki ga je vredno obiskati za navdih.

Nacionalni park Chimanimani, Mozambik

Park je, od ustanovitve oktobra 2020, popoln uspeh. Stoji na vrhu goratega obmejnega območja s sosednjo državo Zimbabwe, kjer se nahaja tudi najvišji vrh Mozambika Mount Binga (2.435m). Nekoč dom mnogim slonom, levom in ostalim živalim, od katerih ostajajo zgolj kamnite poslikave, danes hitro okreva po dolgoletni vojni in opustošenosti zaradi divjih lovcev. Rezervat ščiti območje in upa na vrnitev živalskih vrst.

Kultura in zgodovina

Hokkaido, Japonska

Dva nova muzeja obiskovalcem pripovedujeta o prvotnih prebivalcih Ainu. Staroselci, ki so šele leta 2019 dobili zakonsko urejeno zaščito pred marginalizacijo. Ainu so od nekdaj živeli trajnostno, njihova kultura pa je prepojena z duhovnimi verovanji, ki temeljijo na spoštovanju in hvaležnosti do narave. Območje je bogato tudi z naravnimi toplicami.

Gora Jingmai, Kitajska

Tu boste lahko spili popolno skodelico čaja. Gora Jingmai, na jugozahodu province Yunnan, je eno najstarejših kulturnih območij v državi, zato je umeščeno tudi na seznam UNESCOve svetovne dediščine. Pokrajino zaznamujejo čajne plantaže z več kot 1.13 milijona drevesi. Najstarejše drevo je staro že 1.400 let!

Procida, Italija

To barvito otoško mesto je bilo imenovano za Italijansko mesto kulture 2022. Leži 40 minut jugozahodno od Neaplja in se je odločilo leto naziva izkoristiti za opozarjanje, da izolacija ni prepreka, ko je govora o kulturi. Kdo bi vedel bolje kot to odročno mestece? Poleg tega bodo poskrbeli za ozaveščanje na področju trajnostnega potovanja.


Za družine

Z ladjico po Donavi

Vožnja po Donavi je kot vožnja po pravljici. Peljete se mimo gradov, srednjeveških mest in mogočnih palač, ki pripovedujejo o živahni evropski zgodovini. Donava vijuga skozi 10 evropskih držav – Nemčijo, Avstrijo, Slovaško, Madžarsko, Hrvaško, Srbijo, Romunijo, Bulgarijo, Moldavijo in Ukrajino. Večina tur zajema postanke v vsaj štirih državah, za otroke pa imajo pripravljene posebne delavnice na obali.

Licija, Turčija

Nomadsko ljudstvo Yörüks, sestavljeno iz različnih plemen od Irana do Balkana, je nekdaj romalo po Turški rivieri. Sedaj so se ustalili oz. živijo le še delno nomadsko. Za svoj dom so izbrali Licijo, kjer nadaljujejo s svojimi tisočletnimi tradicijami in še vedno živijo v šotorih, sredi sredozemskega goratega predela polnega oljk. Zadnja leta jih lokalne agencije vključujejo v itinerarje raziskovanj obiskovalcev Turčije in žanjejo velik uspeh. Najbolj pa je izkušnja zanimiva za otroke, ki z Yörüki pripravijo sirup iz granatnega jabolka, kuhajo tradicionalne jedi, molzejo koze ali pa pomagajo pri obiranju oljk.

Granada, Španija

Alhambra ali rdeča trdnjava je spomenik najdlje trajajoči in hkrati zadnji muslimanski dinastiji na Iberskem polotoku. Stoji na hribu nad Granado, enim od španskih najbolj slikovitih mest, in spada na seznam UNESCOve kulturne dediščine. Čudovite geometrijske oblike in mozaiki bodo s svojo simetrijo in matematičnimi koncepti začarali vse člane družine.

Bonaire, Karibi

Turkizno morje, vroče sonce, visoke palme, bele peščene plaže in sproščeno vzdušje, so tisto, zaradi česar je Bonaire popolna idilična tropska destinacija. V primerjavi z ostalimi Karibskimi otoki, je Bonaire tišji in relativno prvinski, neoskrunjen. Je dom najstarejšemu morskemu rezervatu na svetu, ki se razteza na 27.000 m2. Koralni grebeni, morska trava in mangrova ohranjajo bivališče več kot 57 vrstam koral in več kot 350 vrstam rib. Odlična izbira za ljubitelje vodnega sveta.

 

Foto: Unsplash

PREBERITE ŠE: 4 sanjske službe za vse, ki si želijo potovati in zraven zaslužiti

potovanja 2022 potovanja 2022 potovanja 2022 potovanja 2022 potovanja 2022

National Geographic priporoča treking po zahodnih vrhovih Slovenije

Eden najvplivnejših globalnih medijskih velikanov National Geographic je uvrstil pohodništvo po Julijskih Alpah med najbolj romantične svetovne avanture.

National Geographic je tokrat objavil članek z naslovom “Najbolj romantične avanture na svetu”, kamor je uvrstil tudi pohodništvo v dvoje v Triglavskem narodnem parku.

Članek na seznamu najprej izpostavi pohodništvo v Julijskih Alpah, še posebej pa priporoča 10-dnevni treking po zahodnih vrhovih Slovenije. Svojim bralcem priporočajo romantičen oddih v Triglavskem narodnem parku in skok v turkizno reko Sočo. Julijske Alpe so sicer od leta 2003 v sklopu Unescovega programa »Človek in biosfera« razglašene za biosferni rezervat. Njihov najvišji vrh, ki je obenem tudi najvišji vrh Slovenije, je Triglav z 2864 metri.

Poleg pohodništva priporočajo tudi kulinariko

In ko se znoči? Pri National Geographic priporočajo degustacijo lokalnih vin, omenijo pa tudi Hišo Franko, ki je slovensko kulinariko popeljala prek meja.

Ostale priporočene avanture si lahko v članku “The World’s Most Romantic Adventures” v angleščini preberete na tej povezavi. Na tem seznamu se znajdejo še Irska, Madagaskar, Gvatemala, Indija, Avstralija, Kanada, Kolumbija, dogodivščina s pasjo vprego čez Rusijo in še kaj.

Foto: Unsplash

PREBERITE ŠE: Ana Roš je v Madridu prejela naziv ambasadorke za gastronomski turizem

Iščete navdih, kam na oddih? TUKAJ preverite odlično znižano ponudbo destinacij za vaš naslednji najljubši dopust – po Sloveniji ali pri naših sosedih.

National Geographic razkriva izjemne lepote Slovenije

Na digitalnih kanalih National Geographic do 21. aprila 2019 poteka vsebinska digitalna kampanja o Sloveniji.  

National Geographic Slovenijo v tesnem sodelovanju s Slovensko turistično organizacijo – STO izpostavlja kot zeleno, aktivno, zdravo, trajnosti zavezano destinacijo izjemnih naravnih in kulturnih lepot, ki obiskovalcem omogoča edinstvena doživetja.

National Geographic je medij, ki z ekipo vplivnežev skozi besedo ter video in fotografski material pripoveduje prepričljive in verodostojne zgodbe. Zaupa jim na milijone sledilcev po celem svetu. S svojimi zgodbami pa tudi aktivno spodbuja trajnostni odnos do okolja in trajnostni turizem.

Trajnosten in odgovoren razvoj je temelj slovenskega turizma

»Trajnosten in odgovoren razvoj je temelj slovenskega turizma. K temu so se zavezali vsi ključni deležniki slovenskega turizma. Prav tako je na njem osnovana Strategija trajnostne rasti slovenskega turizma 2017–2021. Da bi še okrepili zavedanje o Sloveniji kot zeleni destinaciji edinstvenih doživetij, je STO identificirala National Geographic kot enega najuglednejših medijev, ki kot specialist za tematiko naravne in kulturne dediščine ter doživetij v povezavi z njo dosega ciljno publiko, ki jo želimo nagovoriti. Skupaj smo zasnovali večkanalno digitalno kampanjo. Z njo bo STO na ključnih trgih slovenskega turizma okrepila zavedanje o Sloveniji. O deželi izrednih naravnih in kulturnih lepot, ki omogoča raznolika doživetja. Dih jemajoča kulisa gora, bogastvo voda, odlična in pristna kulinarika. Pa bogata vinorodna območja in edinstven podzemni svet so glavni protagonisti odličnih fotografij in videov. Ti bodo v treh mesecih dosegli na milijone ljudi in jih navduševali za obisk Slovenije,« je ob pričetku kampanje dejala mag. Maja Pak, direktorica STO.

Predstavitev Slovenije skozi 4 naravne elemente

Kampanja bo 14 tednov potekala na digitalnih kanalih National Geographica. Torej na pristajalnih straneh, namenjenih promociji Slovenije v okviru spletnega portala www.nationalgeographic.com. Pa tudi na Facebooku, Instagramu in Twitterju, ki se lahko vsi pohvalijo z več milijonskimi dosegi.

Predstavitev Slovenije na komunikacijskih kanalih National Geographica je inovativna. STO se je v skupnem partnerskem projektu odločila za koncept 4 naravnih elementov. To so zrak, voda, zemlja in ogenj, ki najbolje opredeljujejo prvinsko dojemanje narave.

Element zrak popelje po slovenskih gorah, voda razišče bogastvo rek in morja. Zemlja predstavlja Slovenijo kot vrhunsko vinorodno deželo in deželo z edinstvenim podzemnim svetom in kulturno dediščino. Ogenj pa posebnosti njene kulinarike, ki temelji na lokalnih sestavinah. Zgodbe so podane v besedi in skozi vrhunske fotografije in videoposnetke po konceptu storytellinga in v slogu vrhunskih vsebin National Geographica. Poleg štirih osnovnih videov se bo National Geographic podpisal še pod dva dodatna. Eden bo uporabljen za komunikacijo nagradne igre, ki jo bo STO izvedla za povečanje učinka kampanje. Nagradna igra bo potekala prek družbenih medijev STO in portala www.slovenia.info. Glavna nagrada bo obisk Slovenije in doživetje aktivnosti, predstavljenih v videih National Geographica. Ta bo za STO pripravil še 20 krajših 30-sekundnih posnetkov za namen promocije Slovenije in do 22 dodatnih fotografij.

Ambasador slovenskega turizma: fotograf Ciril Jazbec

Video zgodbe o Sloveniji imajo dodatno težo, saj so podkrepljene z doživljanjem skozi oči Cirila Jazbeca. Večkrat nagrajeni svetovno priznani fotograf z National Geographicom sodeluje od leta 2014. Kot glavni akter video zgodb pritegne z resničnimi pustolovščinami, ki bodo STO zagotovile tudi njegove avtorske fotografije. Pa tudi fotografije še drugih članov ekipe National Geographica, ki sodelujejo pri projektu.

»Partnerstvo National Geographica s STO sledi našemu fotografu Cirilu Jazbecu na njegovem popotovanju po njegovi domovini. Na njem odkriva bistvo Slovenije skozi štiri elemente. Slovenija je skriti dragulj in upamo, da bomo s skupno kampanjo navdihnili veliko naših radovednih popotnikov k raziskovanju te zelene destinacije.« je ob pričetku kampanje izjavila Annabelle Canwell, višja podpredsednica programa partnerstvo pri National Geographicu.

»Z veseljem sem se odzval povabilu National Geographica za sodelovanje pri zelo posebnem projektu, v okviru katerega bi predstavil Slovenijo in ustvaril novo serijo fotografij. Moje delo me vodi po svetu od Arktike do Afrike in v zadnjih letih tudi Himalaje. Pa vendar moram priznati, da je bil poseben in zelo lep izziv fotografirati Slovenijo. Skozi kreativni proces sodelovanja s STO in National Geographicom sem jo odkrival na nov, drugačen način kot sicer. Večkrat sem se vprašal, kje živimo, saj me je kar nekaj trenutkov in krajev, ki smo jih posneli, ponovno prijetno presenetilo. V čast mi je, da lahko kot sodelujoči fotograf mednarodne revije National Geographic predstavim tudi zgodbo o Sloveniji.« pa je o projektu dejal Ciril Jazbec, ki je z njim postal ambasador slovenskega turizma.

Foto: Unsplash

PREBERITE ŠE:

Nina potuje: Uspešna slovenska blogerka, ki potuje med delom in dela med potovanjem

National Geographic: Ljubljana s filozofijo brez odpadkov v svetovnem vrhu

National Geographic je mesto Ljubljana uvrstil med 25 mest po vsem svetu, ki so se zavezala zero-waste (nič odpadkov) družbi.

Posamezniki in skupnosti, ki se pridružujejo zero-waste (nič odpadkov) družbi, po mnenju National Geographica dokazujejo, da je na področju odpadkov manj res več. Več zdravja, varnosti in trajnosti – za ljudi in za naš planet. Na seznamu 25 mest, ki so v procesu doseganja zero-waste okolja naredili največ, je tudi Ljubljana, so sporočili z Mestne občine Ljubljana.

Ljubljana, zelena prestolnica Evrope

Glede Ljubljane so zapisali, da si je MOL že leta 2014 kot prva prestolnica v Evropi zastavila cilj postati zero-waste mesto. Z jasnimi cilji, aktivnostmi in učinkovito komunikacijo glede pomena zmanjševanja količine odpadkov in njihove ponovne uporabe so v Ljubljani odpravili potrebo po sežigalnici. Leta 2016 pa postali tudi zelena prestolnica Evrope.

V Ljubljani, prvi evropski »zero waste« prestolnici, imamo med vsemi glavnimi mesti osemindvajseterice najboljši sistem ravnanja z odpadki. Ta je vzor drugim evropskim državam. Dosegamo namreč najvišji delež ločeno zbranih odpadkov v gospodinjstvih. Po mnenju National Geographica smo na dobri poti, da dosežemo 80 % delež ločenega zbiranja. In s tem prepolovimo količino preostalih odpadkov do leta 2025.

Preberite tudi: Lokali, kjer boste v Ljubljani najboljše jedli (izbor In Your Pocket)

Kaj Zero Waste strategija pravzaprav pomeni?

Strategija Zero Waste pomeni uresničevanje koncepta preprečevanja ali zmanjševanja nastajanja odpadkov pri izvoru. Zero Waste je ravnanje z odpadki, ki ne vključuje odlagališč in sežigalnic. Odlaganje, sežiganje in reciklaža si med seboj nasprotujejo, saj tekmujejo za iste odpadke.

Foto: Maja Fister

PREBERITE ŠE:

Ptuj in Ljubljana: Mesti, ki gresta Britancem težko z jezika

Michelin prihaja tudi v Slovenijo

Pred kratkim smo pisali o rovinjski restavraciji Monte, ki je prejela prvo hrvaško Michelinovo zvezdico, svetovni vodič po gurmanskih kotičkih pa v bližnji prihodnosti napoveduje tudi prihod v Slovenijo.

Ta je v kulinaričnem smislu dolga leta ostajala spregledana, v zadnjem času pa slovenske restavracije pridobivajo na prepoznavnosti in se počasi, a vztrajno, uvrščajo v sam vrh gurmanskih destinacij. Svet je v Netflixovi kuharski seriji Chef’s table oziroma “miza glavnega kuharja” že pred časom spoznal Ano Roš, ki je bila ovenčana z žlahtnim nazivom kuharske mojstrice leta, in njeno Hišo Franko, ki trenutno zaseda občudovanja vredno 69. mesto na lestvici 50 Best Restauransts – lestvici najboljših restavracij sveta, na kateri se v resnici bohoti kar 100 vrhunskih restavracij.

Hiša Franko pa seveda ni edina kulinarična hiša, ki jo svet pozna po prefinjenih grižljajih. Ne smemo pozabiti na restavracijo JB vrhunskega Janeza Bratovža in Zemono pod kuharsko taktirko Tomaža Kavčiča, sledijo pa jima tudi izjemne restavracije DAM, Rajh, katerega smo pred kratkim obiskali v čudovitem Prekmurju, Pavus, As in drugi ter dva novinca – Monstera z Binetom Volčičem na čelu ter Atelje, ki mu poveljuje Jorg Zupan.

Fine dining kotičkov naši deželi torej ne manjka, lepo pa bi bilo, če bi se katera izmed naštetih restavracij bleščala tudi v soju Michelinove zvezdice, ki bi k nam gotovo prinesla tudi nov val turistov in pospešila razvoj lokalnega turizma, ki ga je sicer pred časom nagradil tudi National Geographic.

Foto: Shutterstock

Slovenija s trajnostnim turizmom navdušila National Geographic

Leta 1950 je po svetu potovalo približno 25 milijonov mednarodnih turistov. Danes beležimo porast števila za kar štiridesetkrat – potuje namreč kar milijarda turistov letno, kar pa močno vpliva tudi na naše okolje, kvaliteto življenja ljudi ter naravne habitate drugih živih bitij. Obljudene turistične destinacije nemalokrat trpijo zaradi onesnaženosti, svetlobnega onesnaževanja in prevelikega števila obiskovalcev.

Mednarodna revija National Geographic je zato letos podelila nagrade za najbolj trajnostne destinacije sveta, imenovane World Legacy Awards. Slednje nagrajujejo države z najbolj trajnostnim turizmom, ki ohranjajo svoje naravno okolje za prihodnje generacije ter negujejo kulturno in naravno dediščino.

Med vsemi državami sveta, je National Geographic opazil Slovenijo in njen turistični trend, ki spodbuja zdravo življenje, gibanje v naravi in pristnost nacionalne kulture. Postavil jo je namreč na prvo mesto lestvice držav s trajnostnim turizmom, utemeljene na podlagi stotih trajnostnih indikatorjev, kot so avtentičnost, okolje, biodiverziteta, raznolikost kulture in drugi. Naša čudovita država je od stotih točk dosegla občudovanja vrednih 96 ter tako potrdila, da sodi v sam svetovni vrh destinacij, ki bodo v prihodnosti vse bolj in bolj popularne turistične točke.

National Geographic je posebej izpostavil dejstvo, da skoraj 60 odstotkov površine naše dežele prekriva gozd, v naši naravi pa živi preko 20 tisoč različnih rastlinskih in živalskih vrst, ki jih lahko opazujemo predvsem med gibanjem po skoraj neštetih gorskih poteh našega hribovitega reliefa.

Foto: Shutterstock

13-letnik iz Ljubljane zmagal na natečaju revije National Geographic

Včeraj smo pisali o visoko uvrščeni Ljubljani, danes pa pišemo o uspehu 13-letnega Maja iz Ljubljane, ki mu je revija National Geographic Kids podelila prvo nagrado v kategoriji Neverjetne živali na fotografskem natečaju.

Majeva izjemna fotografija kameleona, slikanega v trenutku preden poje rjavega črička, je bila namreč izbrana izmed 46 tisoč prispelih fotografij, ki so jih fotografirali otroci s Kitajske, Nizozemske, ZDA, Bolgarije, Indonezije, Nemčije, Velike Britanije, Indije in drugih držav sveta, stari med šest in 14 let.

Simpatična fotografija nosi naslov “Tik pred zdajci…”, seveda pa gre za pravo umetnino, saj je kameleon ujet v trenutku preden iztegne jezik, da bi pojedel črička, kar pa je, zaradi plašnosti živali, zelo težko ujeti v fotografski objektiv.

Absolutna zmagovalka natečaja pa je bila deklica Dewi Baggerman z Nizozemske, ki je fotografirala polje rumenih tulipanov z res posebnega kota. Njeno sliko si lahko ogledaš spodaj.

Čestitamo mladim nadebudnim fotografom!

Foto: National Geographic

Sloveniji se obeta odlično priznanje National Geographica

Slovenija je bila minuli teden izbrana za finalistko v tekmovanju za nagrade National Geographica na področju trajnostnega turizma World Legacy Awards. Zmagovalec bo razglašen na mednarodni turistični borzi ITB Berlin marca prihodnje leto, so sporočili iz Slovenske turistične organizacije (STO).

Nagrade World Legacy Awards po navedbah National Geographica prejmejo podjetja, organizacije ali destinacije, ki spodbujajo pozitivno transformacijo turistične panoge ter izkazujejo voditeljsko in vizionarsko vlogo na področju najboljših praks trajnostnega turizma.

slovenia_shutterstock_336326477

Organizacija jih podeljuje v petih kategorijah: spreminjanje Zemlje (Earth Changers), čut za destinacijo (Sense of Place), ohranjanje narave (Conserving the Natural World), vključevanja skupnosti (Engaging Communities) in destinacijski voditelji (Destination Leadership).

PREBERI še // Zapis našega gostujočega avtorja o tem, kako lepa je Slovenija

STO oziroma Slovenija se za nagrado potegujeta v slednji kategoriji, kjer ocenjevanje temelji na trajnostnih praksah, okolju prijaznih pobudah ter zaščiti naravnega okolja in kulturne dediščine. Slovenija se je med tri finalistke uvrstila po uspešni prijavi in uspešno prestanem procesu ocenjevanja, ki je vključeval tudi štiridnevno ocenjevanje v Sloveniji. Ob njej sta finalista še kenijski Segera Retreat in ameriški Riverwind Foundation iz Jackson Holea.

slovenia_shutterstock_364794569

Direktorica STO Maja Pak je spomnila, da je Slovenija trajnostni razvoj v turizmu opredelila kot edino pravo pot za prihodnost. Na tem področju je STO med drugim razvila certifikacijsko shemo Slovenia Green, ki prepoznava zelene destinacije in pobudnike ter krepi ugled Slovenije kot zelene, butične, trajnostno naravnane turistične destinacije.

“Naša prizadevanja v tujini niso ostala neopažena in uvrstitev Slovenije med finalistke priznanja Destination Leadership, uglednega in mednarodno priznanega medija National Geographic, to dodano potrjuje,” je dodala Pakova.

slovenia_shutterstock_515700832

Vir: STA
Foto: Shutterstock

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.