Zimski New York in najboljše stvari, ki jih tam lahko počnete

Zmotno bi bilo trditi, da zimski New York ni vreden obiska. Ravno ta letni čas vam ponuja svojevrstne užitke, ki jih v drugih letnih časih ne boste našli.

Ko za sprehod po Sohu ali Greenwich Village ne boste hodili v vrsti, vas bo zimski New York še posebej navdušil. Čaka pa vas še par drugih prednosti, ki vam jih zaupamo v nadaljevanju, povzetih po predlogu Lonely Planeta.

Drsanje na ledu

Drsanja na prostem v Centralnem parku ostaja ena izmed newyorških klasik. Poseben čar dobi ponoči. Če želite prihraniti nekaj denarja, vam priporočamo, da se na drsanje odpravite med tednom. Na drugem koncu mesta pa vas čaka še ena izmed bolj znanih zimskih aktivnosti na ledu – drsališče v centru Rockefeller. Zasoljene cene, ki pa vseeno garantirajo najbolj fotogenično kuliso.

Kitajsko novo leto

Eden največjih in najbolj barvitih dogodkov v mestu je parada Kitajcev, ki praznujejo lunarno novo leto. Vsako leto se na ulice odpravi približno pol milijona ljudi, da bi uživali v zabavnem dogodku, polnem dobre hrane. Če niste navdušeni nad množico ljudi, vam priporočamo obisk parade Flushing, ki se odvija v Queensu. Je prav tako barvita, le manj znana. Obišče jo približno 10 tisoč ljudi na leto.

Vroča čokolada

Zadnja leta Newyorčani posvečajo vse več pozornosti kavi, a mesto bo za vedno slovelo po najboljših vročih čokoladah. Zimski New York ne bi bil to, kar je, brez festivala vroče čokolade, ki se že 25 let odvija v okrožju Chelsea. Vsak februar boste tako imeli priložnost poskusiti kar 28 različnih vročih čokolad na enem mestu.

Newyorški teden restavracij

Najbolj gurmanski teden pravzaprav traja kar tri tedne in je zagotovo na seznamu želja vseh užitkarjev. Ponuja možnost obedovanja v najboljših restavracijah v mestu, cene pa se gibljejo od 29 do 42 dolarjev na obrok.

Grand Central

Ta prav posebna stavba je vedno polna presenečenj. V njej boste našli polno trgovin, galerij in restavracij. Med hudo zimo pa velja za eno izmed najljubših pribežališč turistov in domačinov.

Brooklyn market

Zimski market v Brooklynu je postal že prava tradicija v hladnejših mesecih. Našli ga boste vsako soboto in nedeljo med 10. in 18. uro. Vsak vikend se tam zbere najmanj šestdeset različnih prodajalcev, ki razstavijo svoje izdelke. Če vas bo nakupovanje izčrpalo, pa se boste lahko okrepčali na mnogih stojnicah s ponudbo ulične hrane.

Foto: Unsplash

Preberite še: New York: Vse, kar morate vedeti o Rockefellerjevem božičnem drevesu

Eva Jurko, ki živi v New Yorku: “Spomnim se, da sem zadnjo noč pred odhodom na tihem prosila, da let odpovejo.” #intervju

Čeprav je Slovenija čudovita dežela, se veliko mladih odloči, da bo življenjske priložnosti poiskalo drugje po svetu. Tako v rubriki Vandraj Insider vsak teden klepetamo z mladimi, ki živijo v tujini. Danes pa klepetamo s simpatično Evo Jurko, ki se je že pred leti odločila slediti svojim sanjam in se odločila za šolanje za igralski poklic čez lužo.

Preberi več

New York: 11 popolnoma brezplačnih stvari, ki jih ne spreglejte

New York, ki mu pogosto rečemo Veliko jabolko, je mesto, vredno obiska. Čeprav je v vrhu seznama najdražjih svetovnih mest, pa to ne pomeni, da tam z manjšim budgetom ne morete početi prav ničesar.

New York je ameriška finančna prestolnica, ki jo je lani obiskalo okoli 51,6 milijona Američanov in 13,5 milijona tujih turistov. V eni najbolj opevanih svetovnih prestolnic ne zamudite železniške centralne postaje, Time Squarea in seveda kipa svobode. Razgled nad sloviti Manhattan bo izjemen z Empire State Buildinga ali Rockefeller Centra, sprehodite se še čez Brooklyn Bridge in si oddahnite v Centralnem parku.

In kaj početi, ko želite privarčevati? To je top 11 brezplačnih stvari, skozi katere lahko spoznate dušo mesta.

Sprehod skozi Centralni park

Čeprav New York ljudje pogosto označijo za betonsko džunglo, pa to glasno mesto ponuja tudi številna zelena zatočišča. Centralni park je ogromen park sredi Manhattna, ki meri kar 3.4 kvadratne kilometre. Vstop v park je popolnoma brezplačen. Lahko se sprehodite mimo ikoničnega mostu Bow, ki so ga ujeli v številnih serijah in filmih, pa tudi na poročnih in zaročnih fotografijah. Prav v tem parku Newyorčani tečejo, telovadijo, igrajo bejzbol, se sončijo in meditirajo. Tu boste našli tudi kip Alice v Čudežni deželi in številne druge kotičke med krošnjami dreves, skozi katere boste lahko uzrli visoke stolpnice, ki jih obdajajo.

Trajekt na Staten Island in mimo kipa Svobode

Priljubljena newyorška atrakcija je tudi trajekt, ki vozi na Staten Island. Je alternativa dražjim turističnih ladjicam, ki vozijo na otok h kipu Svobode – torej v primeru, da ne želite do njega. Trajekt za Staten Island vozi vsake pol ure iz Battery Parka na jugu Manhattna, vožnja pa je brezplačna. V eno smer traja slabe pol ure, s trajekta pa boste ujeli čudovit pogled na Manhattan in kip Svobode, ne da bi se ustavili pod njim.

Sprehod čez Brooklynski most

Točno ta most, ki ga vidite v številnih film, lahko prehodite tudi vi. Brezplačno, seveda. Od tod boste ujeli lep razgled tako na Manhattan kot Brooklyn. Sprehod čez most je dolg 1,8 kilometra, priporočamo pa, da tam dočakate sončni vzhod. Mimogrede, ne bo vas razočaral niti sprehod čez Williamsburg Bridge ali Manhattan Bridge.

Coney Island 

Tudi to peščeno plažo, po kateri se sprehajajo fitneserji, ljubitelji sonca in bližnjega lunaparka, ste že videli v filmih. Do tja vozi podzemna železnica, če boste tam ob pravem letnem času, pa se lahko tudi kopate.

High line

V Chelsea se podajte na High Line, 2,3 kilometra dolgo sprehajalno ploščad, ki so jo leta 2009 zgradili na zapuščenih železnih tirih. Polna zelenja se dviga nad mesto, od tod pa ujamete tudi čudovite razglede na Chelsea in reko Hudson.

Glejte filme pod zvezdami 

Če boste New York obiskali v toplih mesecih in ob lepem vremenu, si oglejte kakšen brezplačen film pod zvezdami. HBO je filme v Bryant Parku začel predvajati že leta 1992. Preverite program filmov, ki jih lahko ujamete na različnih točkah – Brooklyn Bridge Park, Pier 63, Bryant Park, Hotel Hugo ali Coney Island je le nekaj lokacij, kjer je to mogoče. In ne pozabite na odejo ter prigrizke!

Preberite knjigo v New York Public Library

Obiščite glavno newyorško javno knjižnico, ki stoji ob Bryant Parku. V tretjem nadstropju namreč najdete mogočno glavno čitalnico Rose Main Reading Room, ki vas bo prevzela, tudi če niste knjižni molji. Tu namreč lahko posedite tako kot so nekoč posedali Nobelovi in Pulitzerjevi nagrajenci, veliki zgodovinarji in misleci.

Raziščite Times Square

Times Square je glavni trg, ki ste ga prav gotovo tudi že kdaj videli na velikem platnu. Gigantski svetlobni oglasni panoji, ki vam mežikajo in vabijo k zapravljanju, naj vas ne zavedejo, res vam ničesar ni treba kupiti. Le sedite na bližnjo tribuno in opazujte mestni vrvež, od uličnih umetnikov do hektičnih turistov in lokalcev, ki hitijo na delo.

Pojdite v muzej! 

Ok, vemo, večina muzejev ni brezplačnih. Vendar pa ima večina brezplačen vstop vsaj en dan v tednu ali ob določeni uri. Na uradnih spletnih straneh muzejev, ki jih želite obiskati, preverite, kdaj so ti dnevi in se na obisk odpravite takrat. Prav tako v primeru, da ste študent ali upokojenec preverite, če imate kakšen popust.

Grand Central Station

Centralna železniška postaja je res osupljiva. Njena arhitektura, hitenje množic potnikov in mogočen strop vas bodo očarali.

Sestavite si lov na filmske lokacije 

New York je resnično posnet že z vseh strani. Izberite nekaj vaših najljubših filmov in serij, si pripravite mapo lokacij, kjer so jih snemali in jih poiščite.

Foto: Shutterstock

PREBERITE ŠE:

14 stvari, ki jih niste vedeli o New Yorku

 

 

 

 

New York spet z rekordnim številom turistov. Katerih je največ?

New York je leto 2018 sklenil z novim rekordom, saj so v tem letu pozdravili kar 65,2 milijona turistov.

To je največ turistov doslej, New York pa sicer v turističnih obiskih raste že deveto leto zapored. Ameriško finančno prestolnico je lani obiskalo okoli 51,6 milijona Američanov in 13,5 milijona tujih turistov. Število tujih turistov se je s tem povečalo za 400.000, kar je odlično za posel. Turistični sektor v New Yorku namreč zaposluje več kot 390.000 ljudi.

V New York prinese največ Britancev in Kitajcev

Iz tujine je v New York pripotovalo največ Britancev, in sicer 1,24 milijona. Sledili so Kitajci, ki jih je bilo na obisku kar 1,1 milijona, nato en milijon Kanadčanov, 920 tisoč Brazilcev in 807 tisoč Francozov. V Velikem jabolku za 2019 pričakujejo nov rekorden turističen obisk, predvidevajo namreč, da bo k njim prišlo vsaj 67 milijonov obiskovalcev.

NYC najbolj privlačen, sledijo mu Bangkok, London, Pariz, Dubaj in Singapur

Raziskava podjetja Mastercard je septembra lani Veliko jabolko razglasila za šesto najbolj privlačno mesto za tuje turiste na svetu. Na tistem seznamu je kraljeval Bangkok, sledili pa so London, Pariz, Dubaj in Singapur.

NE SPREGLEJTE ŠE: 14 stvari, ki jih niste vedeli o New Yorku

Foto: Unsplash

PREBERITE ŠE:

14 stvari, ki jih niste vedeli o New Yorku

14 stvari, ki jih niste vedeli o New Yorku

Oh, New York. Veliko jabolko, kot mu radi rečemo, je mesto, ki nikoli ne spi in vam bo kljub svoji mogočnosti znalo zlesti pod kožo. Česa o njem še ne veste?

Leta 2012 so doživeli prvi dan brez kriminala

New York, 28. novembra 2012. Policija je na ta tih dan nejeverno preživela prvi dan brez kriminala. Recimo temu tako. Na ta dan prvič v zabeleženi zgodovini v New Yorku ni bilo nobenega umora, streljanja, zabadanja in podobnih nasilnih kriminalnih dejanj. Male zmage!

FedEx, UPS in druge dostavne službe VSAK DAN prejmejo do 7.000 kazni za napravilno parkiranje

Dostavljalci paketov imajo vedno težavo s parkiranjem, New York pa na leto v žep na njihov račun s kaznimi pospravi po 102 milijona dolarjev letno. Podjetje UPS plača največ, saj na mesec pokasirajo kar 15.000 kazni, letno pa jim je po podatkih iz leta 2006 za kazni uspelo zapraviti že 18,7 milijona dolarjev! 

Kos pice vedno stane enako kot vožnja s podzemno

Zadnjih 50 let je v New Yorku znan fenomen “Pizza connection”. Kos pice namreč že toliko let stane enako ali skoraj enako kot enosmerna vožnja s podzemno železnico.

Empire State Building je imel nekoč celo nadstropje namenjeno dremanju

Med leti 2004 in 2008 je 24. nadstropje v stolpnici Empire State Building služilo kot prostor za počitek. Tam so bile elektronske postelje z umirjeno glasbo, namenjene za dremež med delom.

Ima divje živali

Urbana džungla morda ni tako napačen naziv. V mestu namreč lahko srečate sokole, v Centralnem parku ogromno vrst sladkovodnih želv, kojote in oposume. Najpogosteje jih lahko vidite na Manhattnu, v Bronxu in Staten Islandu.

Prvi “teroristični napad” se je zgodil leta 1920, ko je razneslo kočijo

Sodeč po FBI-jevih arhivih se je prvi teroristični napad v mestu zgodil leta 1920, ko je na Wall Streetu razneslo kočijo. Ta je bila polna eksploziva, umrlo je 30 ljudi, 300 jih je bilo poškodovanih. Razen podatka, da je kočijo s konjem “šofiral” moški, krivec ni znan.

7.000 ton zlata! 

The Federal Reserve Bank drži kar 25% vsega zlata na svetu. Kar je skora 7 tisoč ton!

Times Square se imenuje po The New York Timesu

Če boste čez lužo prelistali The New York Times in se sprehodili po Times Squaru, vedite, da se ta hektičen trg z utripajočimi oglasnimi panoji imenuje prav po kultnem časopisu. Ko se je ta leta 1904 preselil na Manhattan, so po njem preimenovali nekoč neznan Longacre Square.

Velika verjetnost, da je bil vaš najljubši park nekoč pokopališče

Pomanjkanje prostora v mestu prinaša spremembe namembnosti. Priljubljeni Washington Square Park, Union Square Park, Bryant Park in Madison Square Park so bili tako nekoč pokopališča za pokojne brez znanih identitet. In velik del trupel še vedno leži tam.

Nekje v mestu se skrivajo oči Alberta Einsteina 

Čakaj, kaj? Prav ste prebrali. Nekje v skrivnem trezorju v New Yorku naj bi bile shranjene oči genija Einsteina!

Vagoni podzemne železnice padejo v morje 

Odsluženi vagonu newyorške podzemne pristanejo na dnu morja. Tam jih je že več kot 2500!

Če vas napenja, raje ne hodite v cerkev

V newyorških cerkvah je po zakonu prepovedano spuščati vetrove.

Kam s konjskim … 

Preden so New York preplavili avtomobili, so po mestu vozile kočije. Vsak dan so morali z ulic očistiti 500 ton konjskega gnoja.

Vse najboljše! 

V New Yorku se vsake 4,4 minute rodi otrok! Poleg tega pa statistično 1 na vsakih 38 Američanov živi v NYC.

Foto: Shutterstock

Preberite še:

Vandraj insider, Eva Kosec: “V Torontu te neznanci ogovarjajo iz čiste prijaznosti”

 

 

Iz Singapurja v New York spet z najdaljšim letom na svetu

Pri Singapore Airlines so znova vzpostavili najdaljšo neposredno komercialno letalsko povezavo na svetu – iz Singapurja v New York. Prvi let je minil kot po načrtih.

Singapurski letalski prevoznik Singapore Airlines je po petih letih mirovanja spet vzpostavil najdaljšo neposredno komercialno letalsko povezavo na svetu. Najdaljši let na svetu povezuje singapursko letališče Changi z newyorškim letališčem Newark. 

Prvi let je trajal 17 ur in 52 minut. Letalo Airbusa je imelo na krovu 150 potnikov in 17 članov posadke, prvi let pa so opravili iz Singapurja proti New Yorku. V tem času so preleteli več kot 15.000 kilometrov!

Preberite še: Novozelandci prodajajo svež zrak v pločevinki

Rekorderju sledita liniji Nova Zelandija – Katar ter Avstralija – Anglija

Rekorderska linija sicer ni novost, nazadnje je bila vzpostavljena pred petimi leti. Takrat so jo ukinili, ker ni bila dobičkonosna, a kot kaže, so odločitev spremenili in se vrnili po titulo najdaljšega komercialnega leta na svetu.

To so prevzeli od Qatar Airlines, ki je zdaj z linijo med Aucklandom in Doho na drugem mestu. To razdaljo njihovo letalo namreč premaga v 17 urah in pol. Tretjo najdaljšo linijo ima avstralska letalska družba Qantas. Ta povezuje Perth in London, leti pa 17 ur.

Foto: Unsplash

PREBERITE ŠE:

Kako premagati jet lag z dnevom v SPA centru

 

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.