Blaž Berlec je 27-letnik, ki stoji za profilom Yummy Avanture, kulinaričnim in popotniškim kotičkom, kjer predstavlja raznolikost in okuse Slovenije, pa tudi tujih dežel. Tokrat sva govorila prav medtem ko je na enem od svojih solo potepov v New Yorku srkal kavo, zaupal pa nam je tudi nekaj svojih najljubših kotičkov za razvajanje brbončic v domovini.
Yummy Avanture je profil, ob ogledu katerega se vam bodo zagotovo cedile sline. Blaž namreč rad degustira kulinarične presežke, te pa nato deli s sledilci, ki jih ima zgolj na Instagramu že 10 tisoč. Kdo je Blaž in kam bi nas povabil na kosilo, preverite v tokratnem Vandraj intervjuju!
Kako bi se predstavili tistim, ki vas še ne poznajo? Kdo stoji za profilom Yummy Avanture?
Živjo, Yummy družba! To je moj “patentiran” pozdrav, s katerim nagovarjam svoje sledilce Yummy avantur. Moje ime je Blaž in prihajam iz Prevoj, majhne vasice med Ljubljano in Trojanami. Star sem 27 let in vedno znova ugotavljam, da je življenje treba živeti in ne samo preživeti. Po izobrazbi sem diplomiran etnolog in kulturni antropolog, ter diplomant španskega jezika in književnosti. Življenje pa me je zaneslo na popolnoma drugačna pota. Vodim Instagram in TikTok profil Yummy Avanture. Kulinarični in potovalni profil, ki širši publiki predstavlja raznolikost in kulinariko Slovenije, sveta in skrite ter manj skrite kotičke prelepega planeta Zemlje. Sicer pa strežem v Kavarni Hiša, ustvarjam video in foto vsebino za podjetje BAM, tesno sodelujem z Wolt Slovenija, vodim del oddaje Klepet ob Kavi, pojem v Klapi Sidro, sodelujem z BTC Cityem in predvsem obožujem potovanja! Tako so se tudi rodile Yummy Avanture.
Kje smo vas ujeli tokrat?
Ko odgovarjam na ta vprašanja, sedim sredi Central Parka v New Yorku, obdan z množico ljudi, mladih, starih, polnih energije in tistih, ki samo poležavajo. Res poseben čar, ki ga ponuja mesto New York.
Kakšen vtis je na vas pustil New York City? Česa tam ne smemo spregledati in kaj morajo okusiti tudi naše brbončice?
Uf, o New Yorku bi se lahko razpisal na dolgo in na široko. Ampak – če na kratko napišem, česa res ne smete spregledati. Ogleda vredni so zagotovo Central park, Brooklynski in Manhattanski most, Wall Street, High line, promenada ob reki Hudson, kip Svobode, Empire State Building, vsaj eden izmed razglednih stolpov, Muzej ameriške zgodovine… Vaše brbončice ne smejo mimo slavnih bagelov, kosov pice, okusnih burgerjev, odlične kave, tacosov, piškotkov… Prav tako pa obišičite kak “rooftop” bar. Predlagam 230 Fifth Rooftop bar s pogledom na Empire State Building.
Kolikšen del leta preživite na potovanjih in kako izbirate naslednjo destinacijo? Je lokalna hrana pri tem pomemben dejavnik?
Zadnje dve leti sta tisti, ki sta me spravili iz Slovenije v raziskovanje sveta. Recimo, da poizkušam vsaj 1/3 leta, če ne še več, preživeti na potovanjih. Seveda pri tem veliko vlogo igra tudi kulinarika, ampak še vseeno menim, da čisto vsak del sveta ponuja nek svoj kulinarični čar. Ponavadi destinacije izbiram glede na želje, ki jih imam, kaj bi rad obiskal. Vlogo pa igrajo tudi vreme in cene – na primer letalskih kart v tem terminu …
Ko ste enkrat v novem kraju, je na seznamu krajev, ki jih morate obiskati, več znamenitosti, muzejev ali ponudnikov hrane?
V mestih in državah, ki jih obiščem, je moje načrtovanje videti tako, da raziščem, kaj bi rad poskusil in nato pogledam, katere znamenitosti so v bližini (smeh). Seveda pa so tu tudi nekatere znamenitosti, katerih enostavno ne smeš zgrešiti. Tako je bilo na primer na Tajskem, kjer sem potovanje načrtoval bolj okoli znamenitosti kot okoli hrane.
Letos ste raziskovali tudi Novo Zelandijo. Na kakšen način ste se premikali po tej zeleni deželi in kaj vas je najbolj navdušilo?
Na Novi Zelandiji me je daleč najbolj navdušila narava. Tam je tudi trava bolj zelena kot pri nas, sonce bolj rumeno in morje bolj modro. Iskreno svetujem, da najamete avto ali kamper in se po otoku premikate na tak način. Definitivno pa vnaprej rezervirajte vstopnico za trajekt, saj je ta od korone dalje polno zaseden vsaj za mesec vnaprej.
Katere so prednosti in katere slabosti solo potovanj ter zakaj bi morali na takšen oddih vsak vsaj enkrat v življenju?
Prednosti in slabosti solo potovanj je kar nekaj. Prednost je to, da se lahko popolnoma odklopiš, posvetiš samemu sebi, se na novo odkrivaš in ugotavljaš, na katerih področjih si močan in na čem moraš še delati. Gre za dragoceni čas, ko se naučiš biti sam s seboj. Prav tako si nekako primoran, da se osamosvojiš, spoznaš nove ljudi in gradiš svojo osebnost.
Sam veliko prehodim in večina ljudi ne zdrži takega tempa. Na dan prehodim povprečno 45-50 tisoč korakov, zbujam se zgodaj in velikokrat se izgubim (smeh). Kdaj prehodim tudi pol mesta, samo da grem v eno restavracijo ali po en piškot. Slabost je to, da ob večerih manjka družba, da bi naredil refleksijo, kaj vse se je zgodilo v dnevu in pa seveda vsakodnevno komentiranje ljudi, ki grejo mimo (smeh).
Na kakšen način si financirate svoje poti?
Potovanja financiram sam. To je to, kratko in jedrnato. Bi bilo pa fino, da bi lahko potoval in s tem služil denar.
Od kulinaričnih objav na Instagramu tudi služite? Na kakšen način izbirate sodelovanja?
Sodelovanjem načeloma pustim, da izberejo mene (smeh). Seveda pa morajo biti v moji branži, moram imeti proste roke, kaj povedati in kako oceniti ponudbo, ter ne sme biti nič spornega.
Katere so top 3 jedi, ki ste jih spoznali po svetu?
Uff, to vprašanje je pa težko. Če že moram izbrati samo 3, bom izbral pad thai na Tajskem, bagelse v New Yorku in pa – se bom znašel – tapase v Španiji (smeh).
Katere pa so vaše 3 najljubše kulinarične izkušnje v Sloveniji?
V Sloveniji se zelo rad izogibam rangiranja “najljubša”, saj vedno odkrivam nove skrite bisere. Ampak tako na hitro iz glave bom rekel Pizzeria Peruzza v Ljubljani, Ta’ GUD Pizza in pa Vito Maccheroni v BTC Cityju. Ja, rad imam pico in pašto (smeh). Obožujem tudi palačinke v La Creperie Cheri in v Angel Food obala. Burger pa si privoščim kar iz Kavarne Tiskarna.
Od azijskih dežel ste med drugim obiskali Japonsko in Tajsko, od koder prihajajo najmanj 3 jedi, ki so zelo priljubljene tudi pri nas – suši, ramen in pad thai. Kje v Sloveniji ste jedli najboljše približke teh jedi?
Najboljši približek japonskemu sušiju v Sloveniji sem jedel v Sushimami in pa v Tloftu. Slišal pa sem, da ima tudi D’SUSHI odlične sušije. Najboljši pad thai je definitivno pri Babu na Miklošičevi ulici. Ramen pa v Tokyo Pikniku.
In kam bi na kosilo peljali nekoga, ki vas obišče pri nas in si zaželi pristne slovenske kulinarike?
Nekoga, ki obišče Slovenijo in bi želel izkusiti odlično kulinariko, bi peljal v Hišo Jerin na Rudniku v Ljubljani. Odlična ponudba in zelo prijazno osebje.
V kateri državi, ki ste jo že obiskali, ste najbolje jedli in kje vas je kulinarika pustila hladne?
Najbolje sem jedel definitivno na Japonskem. Razočarala pa me je Nova Zelandija.
Najbolj neprijetna izkušnja s potovanj?
Najbolj neprijetna izkušnja je bila letos na Novi Zelandiji, saj sva ostala brez trajeka na južni otok. Morala sva kupiti letalske karte, avto pustiti na severnem otoku, plačati parkirnino in na južnem otoku najeti še en avto. Tukaj sva se kar izplačala.
Najboljši nasvet, ki ga lahko namenite drugim popotnikom?
Najboljši nasvet je: Upajte si raziskovati! Izgubite se med ulicami in tako boste našli skrite bisere, ki jih ponuja naš svet.
Katere so največje zmote, ki jih imajo ljudje o potovanjih in popotnikih?
Največja zmota je to, da so vsa potovanja noro draga. Potujete lahko izredno ugodno, tudi če ne živite le v hostlih in jeste samo najcenejše hrane iz trgovine. Malo raziskovanja zares lahko olajša proračun samega potovanja. Samo za primerjavo – 14-dnevni dopust v sosednji Hrvaški lahko pride dražje kot 14-dnevno potovanje po Japonski.
Katerih življenjskih lekcij so vas naučila potovanja?
Naučil sem se biti sam s sabo. Naučil sem se odpreti ljudem, sprejeti ljudi in raznolikost. Spoznal pa sem tudi, da nam svet ponuja toliko, da je škoda, da ne bi izkoristili čim več.
Imamo Slovenci kaj takšnega, kar po svetu pogrešate?
Odvisno od države. Ampak definitivno ponekod pogrešaš dobro higijena in pitno vodo!
HITRIH 6
Najljubša država: Japonska
Najljubše mesto: Tokyo (zelo, zelo blizu tudi New York)
Najljubša plaža: Mali Lošinj, kamp Bučanje
Najljubša kulinarika: japonska kulinarika
Naljubši način transporta: avto
Najljubši jezik: španščina
FOTO: arhiv Blaž Berlec/Yummy Avanture
Imate tudi vi prijatelja, ki živi v tujini, veliko potuje, pozna najboljše kotičke za izlete po Sloveniji ali sosedih in bi z Vandraj bralci delil svojo izkušnjo? Ali pa morda sami živite v zanimivem mestu in radi raziskujete svet? Pišite mi na maja@vandraj.si!