Luka Pregelj: »Groningen je po velikosti primerljiv z Ljubljano, po vtisu pa deluje bolj kot Maribor.« #vandrajinsider

Že kar nekaj časa se vam nismo oglasili z rubriko Vandraj Insider in ker se v tem času veliko ljudi odloča za destinacijo svoje študijske izmenjave, išče mesto, v katerem bi našel delo ali pa prakso v tujini, smo se odločili, da vam ponovno postrežemo z nekaj nasveti in idejami. Tokrat z nami klepeta Luka Pregelj, pravnik, ki je del študija opravil v Groningenu. Zakaj se odločiti za življenje v nizozemskem mestu, preverite spodaj.

Preberi več

Nizozemska: Slovenka, ki živi v Amsterdamu: “Turizem tu postaja resen problem, zato se strogemu centru raje izognem.” #vandrajinsider

Kot kaže, je Nizozemska res nekakšna obljubljena dežela. Vse več Slovencev se namreč odloči za krajše ali daljše bivanje v Amsterdamu. Nizozemsko prestolnico vsak doživlja na svoj način, eno pa je skupno večini teh, s katerimi smo klepetali. Turizem v mestu postaja velik problem, pa tudi kolesarjenje tam ni več tako preprosto, kot se zdi.

Preberi več

Amsterdam: direktni povratni let iz Ljubljane že 81 evrov!

Amsterdam, to neverjetno priljubljeno mesto na Nizozemskem slovi po vodnih kanalih, mostičkih, pisanih hiškah kot iz škatlice, opojnem cvetju … In, seveda, coffeeshopih, kavarnah, kjer lahko brez obsojanja pohadite džojnt in uživate v razgledu. Pa seveda tudi po rdeči četrti, kjer je prostitucija del vsakdana.

POVRATNA VOZOVNICA: LJUBLJANA – AMSTERDAM – LJUBLJANA (cene se spreminjajo, svoj termin izberite s klikom na spodnji okvirček)

Tu se boste našli, če ljubite dizajn in modo, Amsterdam pa je tudi umetnikom prijazno mesto. Tu sta navdih iskala že kultna slikarja Vincent van Gogh in Rembrandt, prav tukaj pa je nekaj časa živela celo Anne Frank. Skočite v muzej in se prepustite kulturi!

Pomlad prinaša pisana polja tulipanov!

Amsterdam, ki mu pravijo kar severne Benetke, je s svojo očarljivo arhitekturo in prijetnim duhom vedno dobra izbira. Za tiste, ki vam cvetoči tulipani vedno pričarajo nasmeh na obraz, pa je pomladni obisk tega pisanega mesta na vodi, logična poteza. Kolesa izposojajo na vsakem vogalu, mesto pa boste najbolj prijetno raziskali prav z vetrom v laseh, na kolesu!

Še pred odhodom na Nizozemsko pa ne zamudite spodnjih novičk:

Foto: Shutterstock

PREBERITE ŠE:

New York: 11 popolnoma brezplačnih stvari, ki jih ne spreglejte

Amsterdam: Prodajalke ljubezni hočejo stran od izložb rdeče četrti

Amsterdam je mesto, kjer vam zagotovo ne bo dolgčas, niti, če si zaželite družbe prijateljic noči. A kot kaže, bodo te svoje delo lahko kmalu preselile tudi stran od rdeče četrti, ki jo bolj kot stanke preplavljajo nadležni radovedni turisti.

Amsterdam je poleg čudovite arhitekture, odličnih muzejev, fotogeničnih kanalov, coffe shopov, kjer je dovoljeno kajenje marihuane, dobro znan tudi po prostituciji. Nočne dame najdete v steklenih izložbah v rdeči četrti, ki pa so precej nejevoljne zaradi navala turistov. Ti namreč v rdečo četrt bolj kot po njihove usluge zahajajo zgolj iz zadovednosti, jih fotografirajo in odganjajo potencialne stranke.

Mestne oblasti so trenutno razpravljajo o načrtih, kako bi prostitutkam dovolili opravljanje svojega dela zunaj znamenite rdeče četrti. Na primer v varnih bordelih, s tem pa bi rešili tudi problem pomanjkanja zakonitih delovnih prostorov za prostitutke.

Idejo je podprla tudi županja Amsterdama Femke Halsema, končna odločitev pa še ni znana. Oblasti se sicer vsako leto bolj borijo proti spreminjanju mesta zaradi turistov, kar negativno vpliva tudi na življenja lokalcev. Na ta račun so uveljavili kar nekaj ukrepov – pisali smo tudi že o tem, kako bodo omejili naval turistov (preberite tukaj).

Foto: Unsplash

PREBERITE ŠE:

Vandraj insider: Amsterdam skozi oči nomadske vaditeljice joge

Amsterdam bo omejil naval turistov

 

Nizozemci s kaznimi nad uporabo telefonov na kolesih

Če ste že kdaj raziskovali Amsterdam, vam je jasno, da je kolo kralj prevoznih sredstev, na katerega prisegajo Nizozemci.

Poletje, zima, sonce, dež ali sneg, Nizozemci kolesarijo kjerkoli in kadarkoli. Čeprav jih je 17 milijonov, imajo Nizozemci kar 23 milijonov koles! Ta so zanje podaljški telesa, podobno, kot so to postali tudi pametni telefoni. Žal pa vse troje hkrati ne bo šlo.

Nizozemska vlada je predstavila predlog zakona, s katerim bodo prepovedali uporabo telefonov tudi na kolesih. Predlog predvideva 230 evrov globe za kršitelje, ki bi na kolesu telefonirali, pisali sporočila, fotografirali, oziroma ga kakorkoli uporabljali – razen s pomočjo sistema za prostoročno komuniciranje.

Uporaba mobilnih telefonov v prometu – tako med vozniki avtomobilov, motoristi, pešci in kolesarji – predstavlja vedno večjo nevarnost. Kar ena od petih nesreč, v katere so bili vpleteni mladi, naj bi se zgodila zaradi uporabe telefona.

Zakon, ki ga morajo sicer še potrditi, naj bi začel veljati julija 2019.

Foto: Unsplash

PREBERITE ŠE:

V Firencah ne smete več jesti na ulici (tudi sladoleda ne)

Amsterdam bo omejil naval turistov

Amsterdam letno obišče okoli 18 milijonov turistov, kar je več kot ima Nizozemska prebivalcev, domačini pa imajo počasi dovolj stalne gneče na ulicah ter glasnih opitih in okajenih turistov.

Višja turistična taksa in omejitev oddajanja sob

V Amsterdamu iščejo rešitve, kako bi omejili množice turistov, ki se dnevno gnetejo po ozkih mestnih ulicah in ob kanalih. Mestni svet namerava tako omejiti ture s pivskimi kolesi in pivske zabave na ladjicah, ki so v veliki meri fantovščine in dekliščine tujcev, prihodnje leto pa bodo turistično takso zvišali na sedem odstotkov, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Poleg tega bodo tudi omejili število hotelskih sob, v nekaterih predelih mesta pa nameravajo celo popolnoma prepovedati začasno oddajo sob. Pri tem mislijo predvsem na spletno oddajanje kot je Airbnb, kar pomeni, da bo najem stanovanja ali sobe v določenih predelih mesta omejen na 30 dni, s tem pa je Amsterdam postal eno redkih evropskih mest, kjer bo najem hotelske sobe cenejši od Airnbnja.

Lokalci pred turisti

Čeprav se prebivalci dobro zavedajo, da je turizem pomemben del gospodarstva in kulture, pa ta prinaša veliko gneče, smeti in drugih nevšečnosti, kar otežuje življenje lokalcem. Mesto želijo najprej ohraniti primerno za življenje in delo domačinov, turizem pa je ob tem šele na drugem mestu prioritet.

Foto: Unsplash

NE ZAMUDITE:

V Amsterdam iz Ljubljane že za 82 evrov!

Vandraj insider: Amsterdam skozi oči nomadske vaditeljice joge

Vandraj insider: Z Anjo v Utrechtu, mini Amsterdamu, ki jo spominja na Ljubljano

 

7 svetovnih destinacij za ljubitelje cvetja

Pomlad je pred vrati, z njo pa se bo prebudila tudi narava, ki bo zacvetela v vseh svojih odtenkih. Če svojih potovanj ne načrtujete na podlagi arhitekturnih atrakcij, ampak najraje zavijete na kakšen vrt, med nasade, plantaže in v parke, imamo nekaj predlogov, kje ujeti najbolj imenitne cvetove.

Cvetlični park Ashikaga, Japonska

Ashikaga City je od japonske prestolnice Tokyo oddaljen 100 kilometrov vožnje in slovi po cvetličnem parku, ki je znan predvsem po glicinijah, med katerimi jih je 160 starejših od 60 let, ena pa jih šteje celo 100! Park je poln osupljivih cvetočih prizorov, ki jih ne boste našli kar tako.

Botanični vrt Keukenhof, Nizozemska

Za ljubitelje cvetja je pomlad najlepša na Nizozemskem. Neskončna polja tulipanov, narcis in hijacint boste z vsemi čutili najlepše doživeli s kolesa, ujamete pa jih lahko v botaničnem vrtu Keukenhof v majhnem mestecu na zahodu Nizozemske, Lisse.

Vrtovi Claude Monet, Giverny, Francija 

Slikoviti vrtovi so del zapuščine francoskega impresionističnega slikarja Clauda Moneta. Poleg njegovega doma so odprti za javnost, tu pa si lahko ogledate barvito rastje, ki je navdihovalo njegova dela.

Vrtovi Kawachi Fuji, Japonska 

Otok Mainau, Nemčija

Na skrajnem jugozahodu Nemčije, na Bodenskem jezeru leži otok Mainau. Čeprav je v zasebni lasti, je odprt za obiskovalce, njegova posebnost pa je, da je v celoti posut z raznolikih rastjem.

Halle, Belgija

Od poznega aprila do zgodnjega maja je del gozda Halle v Belgiji prekrit s preprogo divjih modrih hijacint, ki ustvarijo prav posebno vzdušje.

Provansa, Francija

Provanso, obsijano z mehko svetlobo sredozemskega sonca, so opevali pesniki in ovekovečili nekateri največji mojstri impresionističnega slikarstva. Narava je to čudovito deželo posula z oljkami, makom in sivko, prav ta vijoličasta polja pa so ena najbolj opevanih podob Provanse.

Foto: Unsplash, Shutterstock

Preberite še:

Najlepši kraji po svetu, kjer lahko ujamete cvetoče češnje

V Amsterdamu tako mraz, da so kanali postali drsališča

 

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.