Amsterdam skozi oči Slovenke, ki dela v nizozemskem zdravstvu in uvaža slovensko vino #VandrajInsider

V rubriki Vandraj insider mladi, ki živijo in ustvarjajo v tujini, z nami delijo svojo zgodbo, izkušnje in najljubše kotičke mesta, v katerem živijo. Tokrat nas je skozi Amsterdam peljala Katja Podvinšek.

Amsterdam bo za letošnji božič že peto leto mesto, ki mu Slovenka Katja Podvinšek reče dom. Kaj nam je povedala o svojem skoku čez mejo in kje so najboljši predeli mesta, kjer se je našla, preverite v tokratnem Vandraj insiderju.

Kako bi se opisali tistim, ki vas še niso spoznali?

Nasmejana, sproščena, organizirana, trmasta in odprta – tako pri sprejemanju drugih, kot pri delitvi osebnih izkušenj in lastnih mnenj. Rada govorim, ampak tudi zelo dobro poslušam.

S fantom Urbanom na drsanju na zamrznjenih jezerih in kanalih v okolici mesta.

 Kaj vas je odneslo v Amsterdam in kaj tam počnete?

Odšla sem, ker sem dobila službo kot osebna asistentka invalida s poškodbo hrbtenjače na nivoju vratu, sedaj pa delam kot načrtovalka terapij v rehabilitacijskem centru po poškodbah. Poleg tega, skupaj s fantom, na Nizozemsko uvažava (odlično!) slovensko vino družine Kramberger.

Kaj si želite, da bi vedeli o tej vrsti dela, preden ste odpotovali na sever?

Želela bi vedeti, da je za delo v nizozemskem zdravstvu obvezno zelo dobro znanje nizozemščine. Tako bi se jo še prej naučila.

Kaj je najboljše, kar ste odnesli od življenja prek meje?

Notranje: Naučila sem se reči ‘ne’ stvarem, ki si jih resnično nisem želela. Imeti, narediti, obdržati.

Zunanje: Moji prijatelji tukaj in vse, kar smo skupaj doživeli.

Katere so največje zmote, ki jih imajo ljudje o delu in življenju v tujini?

Da je tukaj vse rožnato.

Med tulipani v okolici Amsterdama.

[O mestu]

Kako bi opisali Amsterdam?

Zelo velika vas, kjer si skoraj povsod v bližini vode.

Pa tamkajšnje ljudi?

Odprti, zabavni, poslovno naravani, direktni – včasih zaradi tega tudi nesramni –, uživači, ki se, kljub vedno polnemu urniku, znajo tudi ustavit in cenit vse male trenutke, ki jim jih ponudi življenje.

Katera je najbolja nadležna stvar mesta?

Turisti na kolesih. In seveda dež.

Katere so najpogostejše zmote, ki jih imamo o Amsterdamu kot turisti, pa jih spregledamo, ko enkrat tam živimo?

Marihuana in prostitucija. To (večinoma) počnejo samo turisti, domačini redkeje.

Prinsengracht – oziroma Princeskin kanal – ponoči.

Kateri so vaši trije razlogi za obisk?

Multikulturnost mesta, zgodovinske in kulturne znamenitosti, nočno življenje.

Amsterdam je najlepši, ko … 

… se pomlad prevesi v poletje – maj, junij, ker takrat vsi še toliko bolj cenimo sončne žarke in višje temperature.

Katere so svari, zaradi katerih je tam vredno živeti?

Več priložnosti za uspeh, sproščenost v ozračju, prelepi pogledi, ko kolesariš ali hodiš čez mesto in ljudje, ki te sprejmejo točno takšnega, kot si.

Nedelujoči mlin na vzhodnem delu Amsterdama.

 [O urbanih kotičkih kraja]

Najljubši kotiček za sprostitev: Okolica doma, kjer živim, na vzhodu Amsterdama; festivali in nočni klubi.
Najboljšo kavo potrežejo v: Uf, redki so bari z res dobro kavo. Pijem črno, brez mleka in sladkorja. Spomnim se, da sem jo enkrat pohvalila v Cafe Brasserie v mednarodnem gledališču na trgu Leidseplein.
Najboljše kosilo najdete pri: Nizozemci za kosilo jedo sendviče … tako da, povsod. Drugače pa je meni ena izmed najljubših restavracij Vegan Junk Food Bar.
Tradicionalna jed, ki vas je navdušila: Stroopwafels! <3
Najboljši šoping je: Second-hand trgovine, npr. Episode in IJ-hallen market, ki je enkrat na mesec v hali na severnem delu mesta.
Muzej ali galerija, kamor vas rado zanese: Definitivno nxt muzej: audio-vizualni interaktivni muzej, z modernimi temami  kot naprimer umetna inteligenca, vesolje, video nadzor…
Park, kjer najraje poležavate: Vondelpark.

S fantom Urbanom na kolesu čez Vondelpark.

Najbolj podcenjena atrakcija v mestu: Vzhodni del mesta in pa severni del mesta, ta čez vodo.
Najbolj precenjena turistična točka v mestu: Trg Dam v središču mesta.
Najlepši razgled nad mesto najdemo: Iz A’DAM tower-ja, ki leži na severnem delu mesta, tik ob centralni postaji.
Najboljša zabava: Definitivno parada ponosa, ki poteka prvo soboto v avgustu.
Najljubši festival/dogodek: Amsterdam Gay Pride, Dekmantel festival, Kingsday, Amsterdam Dance Event, Museumnacht.
Top foto kadri, ki jih potrebujemo za Instagram: V centru na mostu čez kanal, v Zaanse Schaans z mlini v ozadju, na polju med tulipani, na kolesu v katerem koli parku, v rdeči četrti, s kozarcem vina na čolnu … 

Razgled iz stolpa A’DAM tower.

[Uporabno]

Kateri je najugodnejši prevoz po mestu?

Kolo.

Pa najugodnejša pot iz Slovenije do tja? 

Odvisno. Če potujete sami, letalo (Transavia leti direktno iz Ljubljane). Če vas potuje več in vam je vožnja z avtom udobna, avto.

[Plus in minus]

Katere so prednosti in slabosti v primerjavi z življenjem v Sloveniji? 

Prednosti: sprejemanje in odprtost do vseh spolnih usmerjenosti, verskih usmerjenosti in narodnosti, okoljevarstvo (obnovljivi viri energije, ogromen izbor izdelkov vegetarijanske in veganske prehrane, uporaba koles za krajše razdalje), veliko večji repertuar dogodkov in zabav, ozaveščenost o pomembnosti gibanja in prehrane za zdravo življenje ter dejansko apliciranje le-tega v vsakdanjem življenju, uporaba plačilnih kartic povsod (gotovina tu skoraj da ne obstaja več). Všeč mi je tudi, da se vsak briga le zase, pa vendar so večinoma vsi pripravljeni pomagati sočloveku.

Slabosti: sama ravnina, deževno podnebje z dolgimi, mrzlimi in vetrovnimi zimami.

S prijateljico Julijo na čolnu.

Kaj pa prednosti in slabosti dela v tujini?

Prednosti: potencialno višji zaslužek, več priložnosti na vseh področjih, spodbujanje poslovnega mind-seta.

Slabosti: včasih s tujo izobrazbo ne spadaš dobro v nek tuj sistem in je treba zaradi tega opraviti dodatna izobraževanja in tečaje.

[Na hitro:]

Stopnja težavnosti iskanja stanovanja od 1 do 10 (10 = najtežje): 10

Stopnja težavnosti iskanja službe od 1 do 10: 3

Stopnja težavnosti navezovanja novih prijateljstev od 1 do 10: 4

Občutek varnosti od 1 do 10 (10 = najbolj varno): 9.5

FOTO: osebni arhiv/Katja Podvinšek

Imate tudi vi prijatelja, ki živi v tujini, veliko potuje, pozna najboljše kotičke za izlete po Sloveniji ali sosedih in bi z Vandraj bralci delil svojo izkušnjo? Ali pa morda sami živite v zanimivem mestu in radi raziskujete svet? Pišite mi na maja@vandraj.si!

PREBERITE ŠE: Z bivalnikom in psičkom po Evropi: “Naučila sva se še bolj ceniti vse, kar imava” #INTERVJU

Iščete idejo, kam na oddih v naši bližini? TUKAJ (klik) vas čaka kup imenitnih ponudb!

Imenitnih 5 evropskih destinacij za ljubitelje cvetoče narave

Le kaj je lepšega kot narava, ki se pomladno prebuja v vsej svoji pisani veličini? Če vas mika potovanje po Evropi in je eden od vaših kriterijev osupljiva cvetoča narava, potem imamo nekaj idej. Tu je 5 evropskih destinacij za ljubitelje cvetja – psssst, 2 od teh najdete čiiiisto blizu.

NIZOZEMSKA: polja tulipanov

Težko bi delali seznam dišečih in cvetočih 5 evropskih destinacij, ne da bi omenili Nizozemsko. Znano je, da so tulipani nizozemski zaklad, saj se ponašajo najlepšimi nasadi daleč naokoli. Številne vrste teh cvetov lahko najdete v okolici mest Lisse, Haarlem in Leiden. Najbolj znani in največji vrtovi tulipanov na svetu so Keukenhof Gardens. Keukenhof je znan tudi kot Vrt Evrope. Park pokriva površino 32 hektarjev, na vrtovih pa letno zasadijo približno 7 milijonov cvetnih čebulic. Tulipani sicer niso edino cvetje, po katerem diši po Nizozemskem. Začne se že z žafrani v marcu, nato z narcisami in hijacintami v začetku aprila. Tulipani cvetijo nekje od sredine aprila do prvega tedna maja.

TOSKANA, ITALIJA: makova polja

Prekrasna makova polja lahko od konca aprila do začetka maja najbolj razširjeno občudujete v regiji Val d O’rcia, ki se razteza od Siene do Monte Amiata. Toskana je sicer naravnost imenitna tudi v drugih letnih časih, da o italijanski kulinariki sploh ne začnemo. Več namigov o Toskani najdete TU.

PROVANSA, FRANCIJA: polja sivke

Provansa je zagotovo ena bolj fotogeničnih sredozemskih regij v Franciji. Provanso, obsijano z mehko svetlobo sredozemskega sonca, so opevali pesniki in ovekovečili nekateri največji mojstri impresionističnega slikarstva. Znana je po očarljivih poljih dišeče sivke, kateri so namenili celo muzej. Polja zacvetijo malo kasneje, nekje od sredine junija do sredine julija. Najlepša polja sivke najdete na planotah Luberon, Sault in Valensole.

Na Golico k narcisam ali na Veliko planino k žafranom

Sicer pa osupljivih cvetočnih travnikov ni treba iskati prav daleč, nekaj resnično imenitnih imamo v domačih koncih! Priporočamo na primer izlet k narcisam na Golici (v maju) ali pa k žafranom na Veliki planini (v aprilu)!

FOTO: Unsplash

PREBERITE ŠE: INTERVJU s Sanjo Cvitić o Home exchange-u: “Stanovanje v Ljubljani sva zamenjala za vilo z bazenom v Provansi.”

Iščete idejo, kam na oddih v naši bližini? TUKAJ (klik) vas čaka kup imenitnih ponudb!

Luka Pregelj: »Groningen je po velikosti primerljiv z Ljubljano, po vtisu pa deluje bolj kot Maribor.« #vandrajinsider

Že kar nekaj časa se vam nismo oglasili z rubriko Vandraj Insider in ker se v tem času veliko ljudi odloča za destinacijo svoje študijske izmenjave, išče mesto, v katerem bi našel delo ali pa prakso v tujini, smo se odločili, da vam ponovno postrežemo z nekaj nasveti in idejami. Tokrat z nami klepeta Luka Pregelj, pravnik, ki je del študija opravil v Groningenu. Zakaj se odločiti za življenje v nizozemskem mestu, preverite spodaj.

Preberi več

Nizozemska: Slovenka, ki živi v Amsterdamu: “Turizem tu postaja resen problem, zato se strogemu centru raje izognem.” #vandrajinsider

Kot kaže, je Nizozemska res nekakšna obljubljena dežela. Vse več Slovencev se namreč odloči za krajše ali daljše bivanje v Amsterdamu. Nizozemsko prestolnico vsak doživlja na svoj način, eno pa je skupno večini teh, s katerimi smo klepetali. Turizem v mestu postaja velik problem, pa tudi kolesarjenje tam ni več tako preprosto, kot se zdi.

Preberi več

Amsterdam: direktni povratni let iz Ljubljane že 81 evrov!

Amsterdam, to neverjetno priljubljeno mesto na Nizozemskem slovi po vodnih kanalih, mostičkih, pisanih hiškah kot iz škatlice, opojnem cvetju … In, seveda, coffeeshopih, kavarnah, kjer lahko brez obsojanja pohadite džojnt in uživate v razgledu. Pa seveda tudi po rdeči četrti, kjer je prostitucija del vsakdana.

POVRATNA VOZOVNICA: LJUBLJANA – AMSTERDAM – LJUBLJANA (cene se spreminjajo, svoj termin izberite s klikom na spodnji okvirček)

Tu se boste našli, če ljubite dizajn in modo, Amsterdam pa je tudi umetnikom prijazno mesto. Tu sta navdih iskala že kultna slikarja Vincent van Gogh in Rembrandt, prav tukaj pa je nekaj časa živela celo Anne Frank. Skočite v muzej in se prepustite kulturi!

Pomlad prinaša pisana polja tulipanov!

Amsterdam, ki mu pravijo kar severne Benetke, je s svojo očarljivo arhitekturo in prijetnim duhom vedno dobra izbira. Za tiste, ki vam cvetoči tulipani vedno pričarajo nasmeh na obraz, pa je pomladni obisk tega pisanega mesta na vodi, logična poteza. Kolesa izposojajo na vsakem vogalu, mesto pa boste najbolj prijetno raziskali prav z vetrom v laseh, na kolesu!

Še pred odhodom na Nizozemsko pa ne zamudite spodnjih novičk:

Foto: Shutterstock

PREBERITE ŠE:

New York: 11 popolnoma brezplačnih stvari, ki jih ne spreglejte

Amsterdam: Prodajalke ljubezni hočejo stran od izložb rdeče četrti

Amsterdam je mesto, kjer vam zagotovo ne bo dolgčas, niti, če si zaželite družbe prijateljic noči. A kot kaže, bodo te svoje delo lahko kmalu preselile tudi stran od rdeče četrti, ki jo bolj kot stanke preplavljajo nadležni radovedni turisti.

Amsterdam je poleg čudovite arhitekture, odličnih muzejev, fotogeničnih kanalov, coffe shopov, kjer je dovoljeno kajenje marihuane, dobro znan tudi po prostituciji. Nočne dame najdete v steklenih izložbah v rdeči četrti, ki pa so precej nejevoljne zaradi navala turistov. Ti namreč v rdečo četrt bolj kot po njihove usluge zahajajo zgolj iz zadovednosti, jih fotografirajo in odganjajo potencialne stranke.

Mestne oblasti so trenutno razpravljajo o načrtih, kako bi prostitutkam dovolili opravljanje svojega dela zunaj znamenite rdeče četrti. Na primer v varnih bordelih, s tem pa bi rešili tudi problem pomanjkanja zakonitih delovnih prostorov za prostitutke.

Idejo je podprla tudi županja Amsterdama Femke Halsema, končna odločitev pa še ni znana. Oblasti se sicer vsako leto bolj borijo proti spreminjanju mesta zaradi turistov, kar negativno vpliva tudi na življenja lokalcev. Na ta račun so uveljavili kar nekaj ukrepov – pisali smo tudi že o tem, kako bodo omejili naval turistov (preberite tukaj).

Foto: Unsplash

PREBERITE ŠE:

Vandraj insider: Amsterdam skozi oči nomadske vaditeljice joge

Amsterdam bo omejil naval turistov

 

Nizozemci s kaznimi nad uporabo telefonov na kolesih

Če ste že kdaj raziskovali Amsterdam, vam je jasno, da je kolo kralj prevoznih sredstev, na katerega prisegajo Nizozemci.

Poletje, zima, sonce, dež ali sneg, Nizozemci kolesarijo kjerkoli in kadarkoli. Čeprav jih je 17 milijonov, imajo Nizozemci kar 23 milijonov koles! Ta so zanje podaljški telesa, podobno, kot so to postali tudi pametni telefoni. Žal pa vse troje hkrati ne bo šlo.

Nizozemska vlada je predstavila predlog zakona, s katerim bodo prepovedali uporabo telefonov tudi na kolesih. Predlog predvideva 230 evrov globe za kršitelje, ki bi na kolesu telefonirali, pisali sporočila, fotografirali, oziroma ga kakorkoli uporabljali – razen s pomočjo sistema za prostoročno komuniciranje.

Uporaba mobilnih telefonov v prometu – tako med vozniki avtomobilov, motoristi, pešci in kolesarji – predstavlja vedno večjo nevarnost. Kar ena od petih nesreč, v katere so bili vpleteni mladi, naj bi se zgodila zaradi uporabe telefona.

Zakon, ki ga morajo sicer še potrditi, naj bi začel veljati julija 2019.

Foto: Unsplash

PREBERITE ŠE:

V Firencah ne smete več jesti na ulici (tudi sladoleda ne)

Amsterdam bo omejil naval turistov

Amsterdam letno obišče okoli 18 milijonov turistov, kar je več kot ima Nizozemska prebivalcev, domačini pa imajo počasi dovolj stalne gneče na ulicah ter glasnih opitih in okajenih turistov.

Višja turistična taksa in omejitev oddajanja sob

V Amsterdamu iščejo rešitve, kako bi omejili množice turistov, ki se dnevno gnetejo po ozkih mestnih ulicah in ob kanalih. Mestni svet namerava tako omejiti ture s pivskimi kolesi in pivske zabave na ladjicah, ki so v veliki meri fantovščine in dekliščine tujcev, prihodnje leto pa bodo turistično takso zvišali na sedem odstotkov, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Poleg tega bodo tudi omejili število hotelskih sob, v nekaterih predelih mesta pa nameravajo celo popolnoma prepovedati začasno oddajo sob. Pri tem mislijo predvsem na spletno oddajanje kot je Airbnb, kar pomeni, da bo najem stanovanja ali sobe v določenih predelih mesta omejen na 30 dni, s tem pa je Amsterdam postal eno redkih evropskih mest, kjer bo najem hotelske sobe cenejši od Airnbnja.

Lokalci pred turisti

Čeprav se prebivalci dobro zavedajo, da je turizem pomemben del gospodarstva in kulture, pa ta prinaša veliko gneče, smeti in drugih nevšečnosti, kar otežuje življenje lokalcem. Mesto želijo najprej ohraniti primerno za življenje in delo domačinov, turizem pa je ob tem šele na drugem mestu prioritet.

Foto: Unsplash

NE ZAMUDITE:

V Amsterdam iz Ljubljane že za 82 evrov!

Vandraj insider: Amsterdam skozi oči nomadske vaditeljice joge

Vandraj insider: Z Anjo v Utrechtu, mini Amsterdamu, ki jo spominja na Ljubljano

 

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.