Ste že slišali za te izredno odročne destinacije, ki so vsekakor vredne obiska?

Če ste popotnik, ki ne mara gneče, vas bodo navdušile odročne destinacije, kamor stopi le redkokdo. Težka dostopnost namreč odvrne večino, kar pa ne pomeni, da te destinacije niso vredne obiska. Ravno nasprotno! Tam boste uživali v miru in naravnih lepotah kot le malo kje.

Vas navdušujejo odročne destinacije? Poiskali smo vse od tistih v bolj hladnih, severnih predelih, do tistih v bolj toplih, eksotičnih krajih.

Hebridi, Škotska

Najbolj dostopni med najbolj nedostopnimi destinacijami za Slovence so škotski otoki Hebridi. To je najbolj odročen del Združenega kraljestva, ki je dostopen zgolj s trajektom in nudi vse, kar se od odročnih destinacij pričakuje: neznansko moč narave – vetra, valov in razgiban teren. Hebridi zajemajo več kot 100 otokov, ki so večinoma neposeljeni. Večji otoki, kjer lahko prespite, so Barra, South Uist, Benbecula, North Uist, Harris in Lewis. Najbolj odročen otok, North Rona, je dostopen samo s helikopterjem.

Longyearbyen – Svalbard, Norveška

Tudi v Evropi, a vseeno izredno odročna, je najbolj severna naselbina na svetu. Da dosežete Longyearbyen – Svalbard, vas čaka 3 ure leta iz Osla. Življenje pod Severnim polom je zahtevno! 2400 prebivalcev, ki živijo v mestecu, naokoli hodi z orožjem, za primere, da bi se srečali s severnim medvedom. Mestece ima eno trgovino in celo svojo univerzo. Obisk je posebna izkušnja, sploh če ob svetlobni neonesnaženosti doživite tudi čudovit severni sij.

Oaza Siwa, Egipt

Ker zahteva kar 5 ur vožnje iz Egipta, se oaza Siwa redko znajde na poti turistov, a ima vse, kar bi od oaze pričakovali – visoke palme, kristalno čista jezerca in hiške iz gline. Pri življenju jo ohranja več kot 200 naravnih izvirov, ki skrbijo, da oljke in datljeve palme bogato rodijo. Prebivalci oaze so pod vplivom Egipta in nomadskih ljudstev razvili svoj jezik, svojo kulturo in tradicijo. Obiskovalci lahko prespijo v udobnih, ekološko navdihnjenih kočah. Poskrbljeno pa je tudi za ohladitev! Skok v slana jezera je zagotovilo za dodatno sprostitev v puščavi.

Velikonočni otok, Čile

Velikonočni otok najdete v jugovzhodnem Tihem oceanu. Pripada Čilu, a je od celinskega dela Čila oddaljen kar 3600 kilometrov! To pomeni, da je je eden najbolj izoliranih otokov na svetu. Otok slovi po velikanskih kamnitih kipih – moai. Na otoku in v muzejskih zbirkah je bilo popisanih skupno kar 887 monolitnih kamnitih kipov. Nekje med letoma 1100-1680 jih je najverjetneje ustvarilo ljudstvo Rapa Nui. Kipi naj bi predstavljali njihove pokojne vodje, ni pa zagotovo in je še vedno zavito skrivnost. Na otoku je malo rastlinskih vrst, zato oskrba s hrano prihaja iz Čila. Otok kljub njegovi oddaljenosti vsako leto obišče nekaj turistov, ki svojo izkušnjo opisujejo kot nepozabno.

Tibetanska planota, Tibet

S svojimi 4000 metri nadmorske višine je Tibetanska planota ne samo ena najbolj odročnih destinacij, ampak tudi najmanj prijazna do svojih nekaj prebivalcev. Ti se ves čas borijo s hladnim, neizprosnim vremenom, a hkrati uživajo neverjetne naravne lepote. Poleg čudovitih jezer lahko obiskovalci tukaj doživijo srečanja z vrsto redkimi živalmi, od snežnih leopardov do arktičnih lisic in jakov. Vasica Changtang, kjer prebiva nomadsko ljudstvo, že stoletja ostaja nespremenjena in nudi posebno doživetje za vse obiskovalce.

La Rinconada, Peru

Najvišje ležeča naselbina na svetu, La Rinconada, leži v Perujskih Andih. Življenje na 5100m nadmorske višine pomeni enkrat redkejši zrak (človek tam z vdihom vdihne polovico količine kisika kot na 0 nadmorske višine), izredno nizke temperature in izredno visoko izpostavljenost UV žarkom. Da bi vasico dosegli, se morate od najbližjega mesta peljati po zahtevni cesti še malo več kot 6 ur. Zato La Rinconada zagotovo spada med najbolj odročne destinacije na svetu.

 

Foto: Shutterstock

PREBERITE ŠE: Malta: povratni let iz Ljubljane in odličen izbor hotelov

Iščete navdih, kam na oddih? TUKAJ preverite odlično znižano ponudbo destinacij za vaš naslednji najljubši dopust – po Sloveniji ali pri naših sosedih.

Norveška: Osupljiva polica Preikestolen, kjer instafotografi ob živce spravljajo reševalce

Norveška je neverjetno fotogenična dežela, ki vsako leto privablja več iskalcev osupljivih razgledov. Ena takšnih je polica Preikestolen (tudi Pulpit Rock), ki se dviga nad fjordom Lysefjord. A na poti do tja in med skakanjem po robu pečin marsikdo omaga.

Preikestolen ob lepem vremenu odpira čudovite razglede, vsako leto pa privabi več turistov. Velja celo za najbolj obiskano točko na Norveškem. Vsako poletje se tja vzpne več kot 200 tisoč obiskovalcev. Najboljši čas za obisk je med aprilom in oktobrom, med julijem in avgustom pa je največja gneča. Najbližje izhodiščno mesto za izlet na Preikestolen je Stavanger. Če prihajate iz Osla, je pred vami še 7 ur vožnje z avtomobilom.

Preikestolen: Osupljiv razgled za tiste, ki jih ni strah višine

Na treh straneh ravno odsekana skala se dviga 600 metrov visoko, do nje pa vas loči slabe štiri kilometre, torej od eno do štiri ure hoda – odvisno od gneče in vaše kondicije. Vzpon seveda zahteva nekaj fizične pripravljenosti, predvsem pa primerno pohodniško obutev. Kot je precej pogost pojav tudi v naših gorah, pa se “saj ni res, pa je” stvari dogajajo tudi na Norveškem.

Reševalce spravlja ob živce nepremišljenost obiskovalcev

Bingljanje s klifa, poletna obutev, joga poze ob robu in drugi nenavadni prizori v iskanju popolne fotke. Fizična nepripravljenost, slaba oprema in pa povsem nepremišljeno poziranje ali lovljenje najboljših fotoutrnikov za na Instagram, so najpogostejši razlogi za nesreče. Ljudje namreč precenijo lastne fizične zmogljivosti in skačejo po robovih klifov, kjer nesreča res ne počiva. Smrtnih žrtev ob samem robu skalne police je, glede na maso ljudi, ki ga obišče, sicer malo, nesreče na poti do tja, zvini in padci so pa pogosti.

In če je Instagram poln teh čudovitih fotk klifov, pa boste redkeje videli utrinke reševalnih akcij ponesrečenih kadrov. Norveški reševalci so letos na teh koncih opravili že 74 reševalnih akcij. Kar je 14 več kot v letu 2018, s tem da v 2019 nismo še niti blizu koncu leta, niti sezone. Porast nesreč gre sicer pripisati tudi slabšemu vremenu in dejstvu, da je na tem koncu vsako leto več obiskovalcev, večinoma pa do nesreče pride zaradi slabe pripravljenosti obiskovalcev. Reševalci zato obiskovalce še dodatno opozarjajo na previdnost, saj jim vsakdanji prizori slabo pripravljenih ljudi že pošteno načenjajo potrpljenje.

Foto: Shutterstock

PREBERITE ŠE: Prestižno razvajanje v Portorožu (tudi na turistične bone) v Hotelih LifeClass

Iščete navdih, kam na oddih? TUKAJ preverite odlično znižano ponudbo destinacij za vaš naslednji najljubši dopust – po Sloveniji ali pri naših sosedih.

 

Norveška: Roadtrip Slovencev z dojenčkoma, kamperjem in snemalno opremo (video)

Norveška je ena tistih destinacij, ki vedno očarajo s svojo slikovitostjo. Leži na zahodnem delu Skandinavskega polotoka in ponuja osupljive razglede na obale in fjorde ob Severnem Atlantiku.

Norveška poleg fjordov ponuja tudi razglede na ledenike, kristalno čiste reke, slapove in jezera ter pester živalski svet, sodobna država pa ima odlično mešanico kulture, zgodovine in modernejših pogledov na svet.

Tokrat smo roadtrip Tine Todori, Uroša Podlogarja ter njunih osemmesečnih dvojčkov lahko ujeli kar v videopripovedi. Z mlado družinico smo na Vandraj klepetali že v obsežnem intervjuju (TUKAJ), tokrat pa so eno svojih zgodb z nami delili tudi v sliki. Njihove dogodivščine in prvi družinski roadtrip, si oglejte v spodnjem videu, ki so ga posneli na poti.

Norveška v objektivu: Prvi skupni družinski roadtrip z osemmesečnima dvojčkoma:

Dvojčka gresta na Sever

“Seveda sva slišala pripombe, kot so “A kaj bližjega nista našla?”, “Sta prepričana, da bo to šlo v kamperju z osemmesečnima dvojčkoma?” Vedno gre lahko kaj narobe. A to gre lahko tudi brez otrok. Zato sva rezervirala karte in napokala kovčke. Z najinima osemmesečnikoma smo šli na dopust na sever Norveške,” nam zaupa Tina.

Načrt potovanja

Imela sta le okviren načrt poti, saj sta vedela, da bo tempo z dojenčkoma nekoliko počasnejši. Kljub temu jim je uspelo videti kar velik del države. “Letalo nas je pripeljalo do mesta Trondheim, kjer nas je pričakal naš dom na kolesih, s katerim smo potovali naslednjih 15 dni. Pot nas je vodila čez turistično dokaj nepoznane kraje. Ne maramo gneče in ne maramo stati v vrsti, da lahko občudujemo naravna čudesa. Mesto Møsjoen je en takih krajev, kjer se je čas ustavil najbrž nekje v 15. stoletju. A mesto ima tako močan karakter in dobro energijo, da smo podaljšali za eno noč. Obiskali smo otok Lovund, kjer so doma morski ptiči puffini oziroma mormoni in kjer živi le 520 ljudi. In kot zanimivost – na otoku vsako leto gnezdi približno 250.000 puffinov! Take vrste gneča pa nam je zelo všeč. Lofote sva prehodila in obiskala že dve leti nazaj, tako da smo jo tokrat mahnili proti otoku, ki mu rečejo “mini Norveška” – Senja. Otok združuje vse karakteristike Norveške in je izjemen, divji in še čisto neokrnjen. Še zlasti, če se podaš na jug, kjer skoraj ne srečaš turista, le severne jelene in nešteto ovac,” se spominja Tina.

“NE, nisva mogla najti bližjega kraja za prvo pot z dojenčkoma, ker je bil ta top”

“Na poti proti Bodu, od koder smo imeli letalo domov, smo se ustavili tudi v polarnem parku, kjer domujejo severni jeleni, losi, medvedi, risi … Prav tam sem uspela božati losa in videti mošusa, ki je imel izjemno slab dan in se je zaganjal v vse obiskovalce parka. S cmokom v grlu smo se podali na zadnje dni avanture z avtodomom. Dvojčka sta uživala svež zrak, naravo in dogajanje … Vse ju je fasciniralo in bila sta tako pridna, kot doma skoraj nikoli nista (smeh). Zato lahko sedaj odgovoriva na vse tiste pomisleke – “NE, nisva mogla najti bližjega kraja, ker ta je bil top!” in “DA, prepričana sva, da bo pot s kamperjem v redu.” Tudi če ni, improviziraš in se znajdeš.” Hvala Norveška za “krst” najinih dvojčkov, pridemo nazaj. Do takrat pa že pridno načrtujemo naš naslednji pobeg,” nam je o njihovi prvi večji družinski poti povedala Tina.

Finančni pregled

Proračun vsekakor ni zanemarljiv v tej deželi – saj velja za najdražjo skandinavski državo. “Za dve pici sva odštela 40 evrov, za dve pašti in dva gintonika pa 80 evrov. Trgovine so v povprečju 50 odstotkov dražje, kot pri nas. Malo se moraš “naučiti” kupovati in se da s sprejemljivim zneskom priti čez dopust. Okvirni strošek brez najema avtodoma in skupaj z letalskimi kartami za 15 dni je bil dva tisoč evrov.”

FOTO in VIDEO: www.urospodlogar.com

Imate tudi vi prijatelja, ki živi v tujini, veliko potuje in bi z Vandraj bralci delil svojo izkušnjo? Ali pa morda sami živite v zanimivem mestu in radi raziskujete svet? Pišite mi na maja@vandraj.si!

PREBERITE ŠE:

Tina in Uroš, ki potujeta z osemmesečnima dvojčkoma: “Naučila sva se bistvene stvari – ne komplicirat!”

Road trip po Skandinaviji: Vse kar morate vedeti še preden se usedete v avto #intervju

Road trip po Skandinaviji je gotovo zapisan na bucketlistu marsikaterega strastnega popotnika. Ko smo pred časom klepetali s Katjo Mikoš, katere izredno zanimivo zgodbo lahko preberete tukaj, nas je navdušila s svojim načinom potovanja. In ker je s svojim sopotnikom ravno vrnila iz road tripa po Skandinaviji, smo jo povprašali po vtisih in nasvetih za vse, ki si želite podobne izkušnje.

Preberi več

Vandraj insider: “Na Norveškem niso vsi blond in nimamo le snega, mraza in teme!”

Po svetu se potika vedno več Slovenk in Slovencev, nekateri med njimi pa so si prek naših meja našli tudi nov dom. Beg možganov ali lov za boljšim življenjem? V rubriki Vandraj insider bodo mladi, ki živijo in ustvarjajo v tujini, vsak teden z nami delili svojo zgodbo, izkušnje in najljubše kotičke mesta, v katerem živijo.

*****

Norveška je dežela, ki je očarala tudi Anito Lah, trmasto Gorenjko, ki mora vedno narediti točno to, kar si je zamislila: “Zato zdaj živim na Norveškem,” nam je pojasnila nasmejana Anita, ki ji ne manjka norih idej in želja po dogodivščinah. Zato smo Norveško tokrat raziskovali z njeno pomočjo.

Od kdaj živite na Norveškem? Kaj vas je tja odneslo?

Avgusta 2015 sem Norveško prvič obiskala kot turistka, se zaljubila v državo in naravo ter se leto kasneje že preselila iz Slovenije na sever. 

S čim se tam ukvarjate/preživljate?

Delam kot varuška.

Se boste kdaj vrnili v Slovenijo?

Nikoli ne reci nikoli ampak trenutno se mi to ne zdi verjetno. 

Vas kdaj ujame domotožje?

Ja, se zgodi. Ampak s tem bolj mislim da pogrešam družbo – družino in prijatelje. Samega življenja v Sloveniji ne pogrešam. 

Kaj iz Slovenije najbolj pogrešate?

Vedno isti odgovor – burek! In pa večurno kofetkanje po barih.

[O mestu:]

Kako bi opisali kraj, v katerem živite?

Živim v malem mestu Ulsteinvik s 6000 prebivalcev, tako da tukaj ni veliko za opisati. Kljub temu se počutim da imam vse “na dosegu”. Uro stran do malo večjega mesta Ålesund, letališča, vmes pa nešteto možnosti za pohode v hribe ali uživanje na plaži. Norveško na splošno pa na kratko najlažje opišem kot deželo neskončnih fjordov, hribov, slapov in tunelov, z veliko dobre hrane in piva.

Pa tamkajšnje ljudi?

Nerada ocenjujem ljudi, ker smo si preveč različni, ampak osebno bi jih opisala kot prijazne in odprte ljudi. Sama še nisem imela slabih izkušenj. Res, da se kot tujec težko prebiješ v krog Norvežanov, ampak ko si enkrat v tem krogu, so vsi zelo odprti, sproščeni in pripravljeni pomagati na kakršenkoli način. Sama sem bila nad ustrežljivostjo že velikokrat zelo presenečena. So pa tudi narod, ki se po večini ukvarja s športom in vsako soboto poje ogromno sladkarij.

Katera je najbolj nadležna stvar mesta/države?

Vreme in razdalje. Mene vreme sicer ne moti toliko, ampak zna biti zelo nadležno, ko dežuje dva meseca brez prestanka. In pa razdalje! Te imajo tukaj čisto drug pomen, kot v Sloveniji. Slovenci smo razvajeni. V dveh urah pridemo na katerikoli konec države, medtem ko tukaj rabiš 2 uri ali več do naslednjega “bližnjega” mesta in posledično se veliko potuje znotraj države kar z letalom.

Katere so najpogostejše zmote, ki jih imamo o mestu/državi kot turisti, pa jih spregledamo, ko enkrat tam živimo?

“Ali so res vsi blond?” je vprašanje, ki je še vedno najbolj pogosto. In odgovor je NE. In pa definitivno, da je na Norveškem vedno sneg, mraz in tema. OGROMNA zmota! Snega je res da dovolj v notranjosti države in pozimi ni veliko dneva, ampak ljudje pozabijo na dolžino dneva v spomladanskih/poletnih mesecih.

Je pa tudi precej miselnosti o tem, kako so Norvežani bogati, kar tudi ni res. Plače so zelo visoke, ampak večina ob tem ne pomisli na visoke cene hrane, goriva, vrtcev in življenja na splošno. Je pa vseeno res, da si povprečna norveška družina lahko privošči več kot povprečna slovenska družina. 

Vaši trije razlogi za obisk so …

Norveška je en sam ogromen razlog za obisk. Težko izpostavim 3, ker bi s tem zapostavila najmanj 15 drugih. Predlagam pa: manj oziroma hitre obiske mest, več voženj skozi nacionalne parke. Sama vedno pravim, da se prava Norveška zgodi, ko človek pride ven iz okolice Osla.

Mesto je najlepše …

Poleti zaradi dolgih dni – 21 ur dolg dan v Ålesundu! In pozimi zaradi zimske idile med zasneženimi hribi in fjordi. In zaradi severnega sija!

Stvari, zaradi katerih je tam vredno živeti:

Narava, občutek varnosti, občutek svobode.

 

[O urbanih kotičkih:]

Najljubši kotiček za sprostitev: Kjerkoli na samem ob obali, česar ni težko najti.

Najboljšo kavo potrežejo v: Barcaffe v termo skodelici v hribih.

Najboljše kosilo najdete pri: Nas doma. Kosila po restavracijah tukaj niso navada.

Tradicionalna jed, ki vas je navdušila: Uf, več njih. Moja najljubša pa “fiskebolle”. Ribje kroglice, narejene iz rib, mleka in krompirjevega škroba.

Muzej ali galerija, kamor vas rado zanese: Raje kar akvarij v Ålesundu (Atlanterhavsparken).

Park, kjer najraje poležavate: Parkov nimamo. Imamo pa čudovite plaže, ki so super za poležavanje.

Najbolj podcenjena atrakcija v mestu: Mislim, da je ni.

Najbolj precenjena turistična točka v mestu: Geiranger. Čudovit fjord, ampak po mojem mnenju precenjen.

Najboljša zabava v mestu: 17. Maj (Dan državnosti).

Najljubši festival/dogodek v mestu: Jugendfest, Ålesund.

[Uporabno:]

Kateri je najugodnejši prevoz po mestu?

Če govorimo nasplošno o Norveški, je definitivno najboljša in najlažja varjanta osebni avto. Javni prevozi so dragi in kot že rečeno, so med mesti dolge razdalje. V večjih mestih pa so na voljo javni avtobusi in tramvaj.

Pa najugodnejša pot iz Slovenije do tja?

Med Norveško in Slovenijo ni letalske povezave, tako da sta že do Osla potrebna dva leta. Do Ålesunda oziroma drugih mest se potem doda še vsaj en let, kar je vzrok za drage letalske karte. Najdejo se cenejše karte iz okoliških letališč (Italija, Avstrija) in v poletnih mesecih tudi kar nekaj dobrih povezav s Hrvaško.
Tistim, ki imajo to možnost, pa 100% priporočam potovanje z avtom. Pri več osebah se stroški delijo, doživetje pa je neprimerljivo.

 

[Plus in minus:]

Katere so prednosti in slabosti v primerjavi z življenjem v Sloveniji?

Mislim, da si mora vsak poiskati svoje prednosti. Jaz se že v osnovi veliko bolje počutim na Norveškem, kot v Sloveniji. Sama miselnost ljudi, način življenja in podnebje, mi tukaj veliko bolj odgovarjajo. Velika prednost pa je definitivno tudi umirjenost, saj se mi zdi, da je tukaj veliko manj hitenja.

Slabosti pa … Sicer je odvisno od posameznika, ampak splošno gledano imajo Norvežani precej slabše socialno življenje, oziroma, kot pravijo sami, se jim po poroki, oziroma po rojstvu otrok, socialni krog skrči na ožje družinske člane. In pa definitivno oddaljenost. V Sloveniji se ni problem zapeljati kamorkoli na izlet, vključno s sosednjimi državami.

Kaj pa prednosti in slabosti dela v tujini?

Težko podam konkretne informacije glede na to, da je moja trenutna služba precej drugačna od neke redne zaposlitve. Definitivno ni tako preprosto dobiti službe, kot si marsikdo v Sloveniji misli. Je pa res, da se (načeloma) vsi veliko bolj držijo pravil glede delovnih ur, nadur, plače, dopusta …

[Na hitro:]

Stopnja težavnosti iskanja stanovanja od 1 do 10 (10 = najtežje): 5

Stopnja težavnosti iskanja službe od 1 do 10: 5

Stopnja težavnosti navezovanja novih prijateljstev od 1 do 10: 8 (precej lažje pa je navezati poznanstva).

Občutek varnosti od 1 do 10 (10 = najbolj varno): 10

 

Foto: Osebni arhiv Anite Lah

 

Imate tudi vi prijatelja, ki živi v tujini in bi z Vandraj bralci delil svojo izkušnjo? Ali pa morda sami živite v zanimivem mestu? Pišite nam na maja@vandraj.si ali eva@vandraj.si!

PREBERITE ŠE:

Vandraj insider: “Na letališču v Valenciji, ko sem čakal na letalo za Mallorco, sem spoznal svojo ženo …”

Najsrečnejši so Norvežani, Slovenija počasi napreduje

Norveška je najsrečnejša država na svetu, je razvidno iz letošnjega poročila najsrečnejših držav (World Happiness Report) Združenih narodov. S prvega mesta je spodrinila Dansko, sledijo Islandija, Švica in Finska. Slovenija je v primerjavi z lanskim letom pridobila mesto in pristala na 62. mestu, ponovno za turškim delom Cipra in pred Perujem.

Norveška je letos poskočila za kar tri mesta in tako spodrinila trikratno zmagovalko Dansko. Skandinavske države že vseh pet let, odkar izhaja poročilo, zasedajo sam vrh lestvice.

Od šestega do desetega mesta si sledijo še Nizozemska, Kanada, Nova Zelandija, Avstralija in Švedska. Velesila ZDA se je uvrstila na 14. mesto, Nemčija je že drugo leto zapored na 16. mestu, Rusija pa je pridobila sedem mest in pristala na 49. mestu.

Na repu lestvice so Ruanda, Burundi, Tanzanija in Srednjeafriška republika.

Slovenija se je uvrstila na 62. mesto, kar je mesto bolje kot lani. Pred njo je Turška republika Severni Ciper, za njo pa Peru. Od naših sosednjih držav se je Avstrija uvrstila na 13., Italija na 48., Hrvaška na 77. in Madžarska na 75. mesto. Hrvaška je edina izmed četverice, ki je izgubila nekaj mest, ostale pa so jih pridobile.

Kot ključne dejavnike pri sreči raziskava upošteva skrb, svobodo, radodarnost, iskrenost, zdravje, dohodek in dobro vladanje, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Mednarodni dan sreče se praznuje na današnji dan od leta 2012, ko je Generalna skupščina ZN “prepoznala srečo in dobrobit kot univerzalen cilj in željo v človeških življenjih po svetu”, piše ameriški CNN.

Vir: STA
Foto: Shutterstock

Navdihujoče fotografije potovanj za lepšo deževno soboto

Žal nam vreme danes ni prineslo sončne sobote, zato jo bomo najverjetneje primorani preživeti v zavetju domače dnevne sobe.

Da pa bo dan lepši, smo pripravili nekaj navdihujočih fotografij s potovanj po svetu, ki kar kličejo po nakupu letalske karte. Če te torej zamika skok na drug konec sveta, lahko za vozovnicami pobrskaš tudi z našim iskalnikom letalskih kart.

Želimo ti lepo soboto!

Amsterdam

Taj Mahal

 

Dubaj

Grand Canyon

Sicilija

Cinque Terre

Norveška

Benetke

Bali

Porto

Foto: Pixabay, Pexles

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.