Slikovit roadtrip iz Ljubljane do Norveške z manjšim proračunom #INTERVJU

Raziskovanje severa Evrope prinaša številne imenitne razglede, velja pa, da ne gre za najcenejšo destinacijo. Kako z nekaj prilagodljivosti tudi z nižjim proračunom doživeti slikovit roadtrip iz Ljubljane do Norveške?

Kako zahteven organizacijski, časovni, energijski in finančni zalogaj je roadtrip iz Ljubljane do Norveške? Tokrat sta svojo dogodivščino z omejenim proračunom z nami delila Anamarija Truden in Žiga Rojs, ki sta se na to pot podala v ciljni ravnini študentskih let, tik preden sta začela opravljati pripravništvo za poklic zdravnice in zobozdravnika.

Kdo sta in kako bi se predstavila tistim, ki vaju še ne poznajo?

Sva mlada novopečena (zobo)zdravnika, ki sta se spoznala preko zgodnjih jutranjih ekspedicij v hribe tekom zadnjega leta študija, največkrat kar pred kliničnimi vajami in predavanji. Sva pa ugotovila, da imava še veliko ostalih skupnih hobijev in interestov. Oba sva športna navdušenca, strastna ljubitelja dobre hrane, potovanj in fotografije. Na žalost ni dovolj dni v tednu in ur v dnevu, da bi lahko počela vse, kar življenje ponuja.

Nedavno sta se podala na roadtrip iz Ljubljane do Norveške. Kako strogo – če sploh – je bila zarisana vajina pot? Kako sta izbirala postanke in kraje za nočitev? 

Čeprav sva spontana, sva hkrati oba zelo organizirana in sistematična, pred vsakim potovanjem si ogledava kraje, kamor bi želela in si jih označiva na Google Maps. Nato pa narediva razpredelnico po dnevih, kjer vpisujeva predvideno začetno in končno destinacijo za določen dan ter kraje, ki bi jih obiskala na poti. Vsekakor je nujno, da si pred takim potovanjem vsaj približno začrtaš pot. Tako imaš nek okvir, koliko ur ti bo vzela sama vožnja, pa pohodi po hribih in nato na poti ne izgubljaš dodatnega časa še s tem. Med samim potovanjem sva seveda načrte nato vsakodnevno prilagajala vremenu, utrujenosti, času…

Kraje za nočitev, ki so bili večinoma parkirišča, plaže in gorske planote, sva med potjo poiskala preko aplikacije Park4Night, kjer so na mapi označena mesta na postajališčih in ljudje napišejo mnenja o varnosti, dostopu do vode, stranišča … Na Skandinaviji je namreč dovoljeno prosto kampiranje, kar je za mnoge izmed nas še dodaten plus!

Katere kraje vse sta obiskala?

 1. dan: Rothenburg (Nemčija)
 2. dan: Hildesheim, prihod na Dansko
 3. dan: plaža Rømø, mesto Ribe, Blåvand, Bovbjerg Fyr
 4. dan: Thy National park, Rubjerg Knude, Tversted strand, Hirstals
 5. dan: trajekt do Norveške, Stavanger, Jørpeland
 6. dan: Preikestolen, Lyseveien
 7. dan: Kjerag, Storøyne, Odda
 8. dan: Trolltunga, Lofthus
 9. dan: Bergen
 10. dan: Skjervsfossen, Flåm
 11. dan: Bakkanosi, Oldevatnet
 12. dan: Briksdalsbreen, Lovatnet, Rakssetra
 13. dan: Geirangerj, Skageflå, Trollstigen
 14. in 15. dan: Åndalsnes, Rampestrekken, Atlantska cesta, Bodø
 15. dan: prispela na Lofote: Å, Tindstinden
 16. dan: Hermanndalstinden
 17. dan: Reine, Reinebringen, Bunes beach
 18. dan: Hamnøy, Ryten
 19. dan: Skagsanden, Flakstadtind, Nusfjord, Offersøykammen
 20. dan: Leknes, Henningsvær
 21. dan: Festvågtind, Fløya, Djevelporten, Delpen
 22. in 24. dan: Volandstinden, Kvalvika, Sakrisøya, odhod iz Lofotov
 23. dan: Reipå Camping
 24. dan: ledenik Svartisen
 25. dan: Trondheim
 26. in 29. dan: vožnja preko Švedske, Copenhagen
 27. dan: vožnja nazaj preko Danske in Nemčije
 28. dan: prihod domov.

Hamnøy, Ryten

Na pot sta šla iz Slovenije z osebnim avtomobilom, v katerem sta si naredila posteljo, ob primernem vremenu pa sta tudi šotorila. Je pot do tja predstavljala velik del te dogodivščine? Koliko ur vožnje in postankov sta potrebovala do Norveške?

Definitivno lahko rečeva, da je bila celotna – 7600 kilometrov dolga pot – dogodivščina. Že sam začetek poti sva zastavila tako, da si pred Norveško ogledava države na poti, v izogib celodnevni vožnji. Tako sva se za en dan ustavila v Nemčiji, kjer sva si ogledala ambient bavarskih mestec in preizkusila piva. Sledil je tridnevni postanek na Danskem, ki naju je zelo pozitivno presenetila, sploh zahodni del, preko katerega sva potovala. Ponuja res ogromno – od čudovitih peščenih plaž, svetilnikov, konjev do barvitih vikinških mestec in odličnega sladoleda! Nedvomno bodite na preži za napisi “softis”. Prav gotovo se še vrneva, v daljši izvedbi. Do Norveške sva torej potrebovala 4 dni, vsekakor bi šlo tudi hitreje, ampak je bil tudi to del nepozabne izkušnje.

Lofoti

Kako to, da nista na sever na primer letela in Norveške raziskovala s tam najetim avtomobilom / avtodomom? Če bi pot ponovila, bi se iz vidika udobja in mraza odločila kako drugače? 

Za to odločitev je bilo več razlogov.

 1. FINANČNI: Norveška je zelo draga država in že sama letalska karta z dodatno prtljago za šotor, gorilnik, pohodniško opremo … ter najem avtomobila za en mesec, bi bila kar finančni zalogaj. Kot študenta sva namreč imela precej omejen proračun.
 2. SVOBODA: želela sva izkusiti kampiranje pod milim nebom, spanje na vrhu hriba in kuhanje razglednega zajtrka, na primer s pogledom na čudovit fjord. To počneva že od nekdaj, saj v tem neizmerno uživava in tega ne bi zamenjala za nobeno udobje.

Lovatnet

Tu je odlomek iz najinega bloga, ki to lepo povzame: “Ampak vseeno, ko sedim in poslušam glasno pogovarjanje, avte in ljudi, ki prihajajo in odhajajo, pomislim, zakaj ne hodiva večkrat v kamp, kljub vsemu udobju, ki ga ponuja. Nama je škoda denarja? Mogoče pa res. Ampak veliko raje zamenjava vso udobje za tišino, mir in čudovit razgled, ki sva ga bila deležna, ko sva divje kampirala. In čeprav se včasih prileže, da ti ni treba kuhati na vetru in pomivati posode v javnem wcju (ali pa pogosto kar s čistilnimi robčki), odlično kosilo pa ti v nekaj minutah dostavijo naravnost pred usta, ne da bi mignil s prstom, bi še vseeno vedno brez vprašanja raje izbrala to, da sva sama. Midva, ki kuhava, si prižgeva dobro glasbo, odpreva pivo in uživava v razgledu in samoti, ki je ne nudi nobena restavracija s 5-imi zvezdicami.”

Sta vse noči prespala v avtu / šotoru ali sta si kdaj privoščila tudi nastanitev?

Nastanitve so zelo drage ter te zelo ovirajo v smislu lokacije. Če kampiraš, je lahko celoten svet tvoja “postelja”. Tako se lahko zjutraj zbudiš tik pred izhodiščem za pohod in si s tem prihraniš tudi dragocen čas. A vendar sva enkrat prenočila pri sorodniku v Bergnu na Norveškem, kar je bilo zelo spontano in prijetno srečanje. Tega sorodnika namreč prej nisva poznala. Končno sva si oprala oblačila, smuknila pod topel tuš, se brezskrbno spočila in naspala … za ta enkraten obisk sva zelo hvaležna!

Kako pa je s cenami hrane, sta si veliko kuhala tudi sama? 

Če odštejemo pekarne in eno enolončnico, ki sva si jo privoščila, sva si ves čas kuhala sama, saj sva bila večino časa v naravi, kjer tudi dostopa do restavracij ni bilo. Cene v restavracijah so zasoljene, na Norveškem sva za eno enolončnico odštela 25 evrov. Na Lofotih so cene še višje – na primer 25-30 evrov za burger. Cene v pekarnah so okrog 5 evrov na cimetovo rolico, 3-4 evre za kavo.

Veliko sta privarčevala s tem, da sta hrano nakupila že doma, kuhala sama, spala brezplačno in potovala s svojim vozilom. Nam zaupata, kakšen finančni zalogaj je takšna nizkocenovna različica te poti?

Dobro sva se zavedala, da bo taka pot precejšen zalogaj in s študenskimi prihranki bi bilo težko kako drugače videti toliko stvari in biti na poti toliko časa, treba se je bilo znajti. Celotna pot je skupaj prišla 3300 evrov. Šlo bi tudi z manj, ampak sva si vseeno vsake toliko “malo privoščila”, zavila v trgovino po kakšno zelenjavo/meso ali pa v pekarno po kakšno dodatno cimetovo rolico. V ta strošek je vštet tudi nakup nosilcev za strešni kovček – 200 evrov. Sva pa imela to srečo, da nama strešnega kovčka ni bilo potrebno dokupiti, saj sva si ga izposodila od znanca. Prav tako sva imela celo pot “zastonj rent-a-car”, zahvaljujoč Anamarijinemu očetu, ki nama je posodil svoj večji avto za na pot.

To imenitno deželo sta raziskovala cel mesec. S čim se vama je Norveška najbolj zapisala v spomin?

Definitivno je obema ostalo v spominu vreme, saj je bilo zelo nepredvidljivo in, navkljub najinim pričakovanjim, večino časa deževno in oblačno. Zato sva morala kar nekaj pohodov izpustiti ali pa se z dano situacijo sprijazniti in hrabro spopasti. Za Norvežane slednje ni nič neobičanjega, pri njih velja rek: “Ni slabega vremena, je samo slaba oprema.”

Na Lofotih sva izkusila tudi 24-urno svetlobo, saj kljub temu, da je sonce zašlo, nikoli ni bilo teme. To je res imenitna izkušnja in tudi eden izmed razlogov, da sva želela tako visoko na sever. Žiga si bo Norveško definitivno zapomnil po izvrstnih pekovskih dobrotah, res imajo vrhunske rolice – tu je seznam 10 naj pekarn, ki sva jih obiskala.

Polnočno sonce ali polarni dan je značilno za vse skandinavske države, najdlje pa traja na severu Norveške, od maja do avgusta. Dramatično nasprotje polnočnemu soncu je polarna noč, ko se sonce sploh ne dvigne nad obzorje in noč traja 24 ur. Kako je to delovalo na vajino notranjo uro?

Ko sva prišla na Lofote in ob štirih zjutraj ustavila na parkirišču, nama je bilo nenavadno, da je svetlo in se ljudje sprehajajo okrog. S spanjem nisva imela večjih težav, saj sva bila vedno tako utrujena, da sva padla v “posteljo”. Všeč nama je bilo, da sva lahko izkoristila dolge dneve in hodila tudi ponoči. Na najdaljšem pohodu sva na primer šotor postavljala ob enih zjutraj – brez lučke, saj je bilo svetlo. Je pa res, da sva potem začela tudi kasneje vstajati zjutraj in si jutra vzela “bolj na izi”, saj se nama ni nikamor mudilo. 

Vseeno je vajina budilka zvonila tudi ob štirih zjutraj. Z namenom, da prehitita druge turiste, ujameta vreme ali da v dan spravita čim več ur? 

To, da se zbudiva ob 4.00 zjutraj, ni za naju nič nenavadnega, saj sva tega navajena že od doma – v hribe se je seveda treba odpraviti zgodaj! Sva pa res želela priti na vrh pred turisti, saj je turizem na najbolj obljudenih Norveških vrhovih resnično masiven. Ni nama v užitek hoditi v koloni in v vrsti čakati, da lahko posnameva fotografijo. TULE je blog o najinih petih najljubših norveških pohodih.

Svartisen (norveško črni led) je drugi največji norveški ledenik s 370 km²

Med najbolj obiskanimi in popularnimi vrhovi je na primer polica Preikestolen (tudi Pulpit Rock), ki se dviga nad fjordom Lysefjord. Prav tu na gore slabo pripravljeni instafotografi najbolj ob živce spravljajo reševalce. Sta bila tudi vidva priča pohodnikom v neprimerni obutvi, ki so za dobro fotografijo pripravljeni ogrožati življenje?

Oba sva bila prvič priča čemu takemu, saj v Sloveniji v visokogorju redko srečaš koga, ki bi bil obut v salonarje in oblečen v srajco. Bila sva res zgrožena in na trenutke naju je bilo strah za varnost mimoidočih, ki so po spolzkih skalah korakali v supergah z ravnim podplatom in se slikali na robovih prepadov.

Izjemno priljubljena točka na Norveškem je tudi otočje Lofoten. Lofoti imajo značilno pokrajino z dramatičnimi gorami in vrhovi, odprtim morjem, slikovitimi zalivi in plažami. Kaj je najbolj navdušilo vaju?

Vse! Lofoti so bili najina sanjska destinacija in še vedno ne moreva verjeti, da sva jih uspela obiskati. Definitivno sva se zaljubila v hribe, čudovite plaže s turkiznim morjem in sončne zahode.

Lofoti

Del norveške dogodivščine je zagotovo tudi opazovanje najbolj neverjetnih pojavov na svetu, eden najbolj osupljivih je severni sij. Sta ga uspela ujeti? Je pogled nanj vsakič znova tako osupljiv?

Ker sva bila na roadtripu poleti, ko je na severu svetlo brez prestanka, severnega sija nisva videla. Sva pa ga videla leto prej na roadtripu po Islandiji in prizor je bil resnično enkraten. Neverjetno je, da si lahko priča čemu tako veličastnemu in to se nama je definitivno vtisnilo v spomin za vedno. Prvega ne pozabiš nikoli.

Kateri del leta imamo največ možnosti, da ujamemo pogled na severni sij in kako se opremiti za na “lov”?

Največ možnosti je v zimskih mesecih, na skrajnem severu lahko celo že v drugi polovici septembra pa enkrat do aprila. Midva sva se opremila s telefonskimi aplikacijami – na primer Hello aurora in My Aurora. Pokažejo ti, koliko je možnosti za severni sij na mestu, kjer se nahajaš ter ob kateri uri bo to najbolj verjetno. Na Islandiji sva se večkrat zbudila ob dveh zjutraj, ker je napoved kazala, da bo takrat največja možnost za severni sij.

Kjeragbolten

V katere top 3 kraje bi se ta trenutek z veseljem še enkrat preslikala?

Islandija, Lofoti in Dolomiti, ki jih sicer obiščeva večkrat na leto.

Na poti domov sta obiskala še Švedsko in Dansko. Kakšne vtise sta pustili? 

Čez Švedsko sva se zgolj peljala, saj je bil jug Norveške poplavljen in so bile ceste zaprte. Na poti sva videla neskončen gozd, industrijo in manjša jezera – ni naju pretirano očarala. Nad Dansko pa sva bila nepričakovano navdušena. Čudovite peščene plaže na zahodu, neverjetno urejena počivališča, solidarnost in prijaznost ljudi, simpatična vikinška mesta, ekstravaganten Copenhagen in še bi lahko naštevala! Je res en tak majhen biser, ki ga ne smeš izpustiti na poti do Norveške!

Danska plaža Romo in dom na kolesih

Katere tradicionalne jedi na severu so vaju najbolj navdušile in katerih morda nimata več želje degustirati?

Ker sva varčevala in na sploh nisva hodila veliko po mestih in restavracijah, nisva preizkusila veliko tradicionalnih jedi. Še največ sva pojedla raznih pekovskih izdelkov: Skollebolle (kvašeno pecivo z vaniljevo kremo, potreseno s kokosom), kanelboller na 10001 način (cimetova rolica), svele (kot prepognjena debela palačinka, ki jo jedo s kislo smetano in marmelado).

Preizkusila sva Bacalao (enolončnica iz polenovke) ter ribji burger na Lofotih. Sva pa v trgovini kupila nekaj tipičnih norveških jedi in jih degustirala: rjavi sir (brunost), trsko, “kaviar” (namaz iz dimljenih iker trske), norveške sladkarije (Kvikk Lunsj, Smash!, Gifflar…), risgrøt (kot naš mlečni riž, ki ga postrežejo z maslom, cimetom in rozinami)… Vse jedi so nama bile okusne, ampak nisva zelo izbrična, sploh kadar sva lačna. Si pa še vedno doma kdaj pripraviva cimetove rolice po norveškem receptu.

Razgled iz Reinebringna

Pa top 3 jedi, ki sta jih spoznala po svetu?

Žiga: Cataplana, Ajo blanco, Raclette in nasploh vse sladice kjerkoli – trenutno imam v mislih Germknodle, taprav italijanski tiramisu, belgijske vaflje, skolebolle in pariške eclairje.

Ana: Arroz Negro, Španija, Bacalhau à Brás, Portugalska i Ropa Vieja, Kuba.

Sta imela na poti tudi kakšno nenavadno izkušnjo?

Če bi izpostavila eno samo, je to definitivno, da sva bila priča zaroki na vrhu hriba Ryten na Lofotih ob sončnem zahodu in sva jo tudi fotografirala. To je bilo res eno najlepših in nepozabnih doživetij. Več na blogu TU.

Zaroka neznancev na vrhu hriba Ryten na Lofotih

Si predstavljata potovanje, na katerem ne naredita niti ene fotografije?

Oba obožujeva fotografijo in imava fotoaparat ves čas s seboj, odgovor je torej preprost NE.

S čim se sicer ukvarjata, ko sta doma in na kakšen način si financirata svoje poti? 

V času potovanja sva bila oba še študenta – Anamarija medicine, Žiga pa dentalne medicine. Med absolventom sva delala preko študentskega servisa in pridno varčevala celo leto, da sva na koncu lahko izpeljala to nizkocenovno različico roadtripa. Ukvarjava se še s fotografijo in pisanjem bloga na najini spletni strani, ampak je to zaenkrat le dodatna dejavnost, ki nama ne prinaša zaslužka in jo opravljava zgolj za najino dušo.

Hermannsdalstinden je najvišja gora na otoku Moskenesøya. Nahaja se v arhipelagu Lofoti.

Kje smo vaju ujeli tokrat in kaj je v vajinem bližnjem načrtu dogodivščin? 

Trenutno sva ravno prišla iz Šmarne gore in se dogovarjava za jutrišnji zahod v hribih. Sedaj, v obdobju pripravništva, imava veliko manj časa kot sva navajena iz absolventskih dni. Se še malenkost loviva in navajava na ta novi način življenja. Sva zelo spontana in nerada preveč planirava vnaprej, zato se ponavadi za krajše pobege in izlete odločiva par dni – ali par ur – prej. Večjih potovalnih ekspedicij na žalost trenutno nimava, se pa nekaj večjega kuha za obdobje po pripravništvu – kaj, pa naj zaenkrat ostane še skrivnost.

Plaža Kvalvika

Kateri je najboljši nasvet, ki ga lahko namenita drugim popotnikom?

Mogoče tale odstavek iz bloga: Ko sva zaradi stiske s časom tekla na ledenik, sva na poti srečala gospoda, ki nama je rekel: “Are you in a hurry?” (op.p “Se vama mudi?”). Nato sva se veliko pogovarjala o tem. Res naju je zadelo. Sva vendar na dopustu, čemu tak tempo in hitenje? Najprej hitenje da prideva do Norveške, nato do Lofotov, zdaj zaradi poplav in službe, ki naju čaka hitenje domov… Kdaj pa se ustaviš in dejansko uživaš v trenutku? Zakaj bi moral vsako minuto dneva natrpati s plani, če to počneš 365 dni na leto. Res so bili eni najboljših dnevov, ko sva imela le eno ali dve stvari na urniku ali pa sva bila prisiljena se ustaviti (zaradi vremena, trajektov…) in upočasniti. Da sva si vzela čas drug za drugega, se spočila, pojedla dobro hrano, spila kakšno pivo… malenkosti, ki v bistvu niso malenkosti. Roadtrip niso namreč le stvari, ki jih vidiš, ampak tudi posebni trenutki, ki jih doživiš, ljudje, ki jih spoznaš, zgodbe, ki nastanejo in si jih zapomniš bolj, kot vrhove, ki si jih obiskal.

Henningsvær je ribiška vas, ki se nahaja na več majhnih otokih ob južni obali velikega otoka Austvågøya v Lofotskem arhipelagu.

Katerih življenjskih lekcij so vaju naučila potovanja?

 1. Skromnosti. Ker sva bila že parkrat na potovanju v avtomobilu z omejenimi dobrinami, sva na koncu vedno znova ugotovila, kako malo stvari potrebuješ in kako potratni smo v normalnem življenju z njimi. Na primer z izmišljanjem glede hrane, razsipnosti z vodo, velikimi stanovanji, ogromno materialnimi stvarmi…
 2. Majhnosti.
 3. Prilagodljivosti – tako vremenu kot tudi partnerju in počutju.
 4. Uživanja v trenutku.
 5. Hvaležnosti. Razumeva, da sva zelo priviligirana, da lahko kaj takega izkusiva.

Dom za eno noč na poti na Hermannsdalstinden

HITRIH 6

Najljubša država: Islandija. Zaenkrat, ampak morava obiskati še veliko drugih!
Najljubše mesto: Ana: Maastricht, Nizozemska / Žiga: Copenhagen, Danska.
Najljubša plaža: Ana: Kvalvika, Lofoti / Žiga: Diamond beach, Islandija.
Najljubša kulinarika: domača, oziroma kar si pripraviva sama.
Naljubši način transporta: Ana: peš /  Žiga: avtomobil, saj uživam v vožnji – kadar ni gneče.
Najljubši jezik: slovenščina, ker jo le malo ljudi po svetu razume.

Anamariji, Žigu in njunim dogodivščinam lahko sledite na Instagramu: @anamarijatruden in @rojsziga. Na njuni spletni strani ujamete predstavitveni video njunega roadtripa, v januarju pa bosta imeli v Ljubljani tudi potopisno predavanje – za podrobnosti ju spremljajte na omenjenih kanalih.

Rakksetra

FOTO: Anamarija Truden in Žiga Rojs/osebni arhiv

PREBERITE ŠE: Mlada Slovenka, ki svet raziskuje s kombijem in v družbi dveh psov #INTERVJU

Imate tudi vi prijatelja, ki živi v tujini? Ali pa veliko potuje, pozna najboljše kotičke za izlete po Sloveniji ali sosedih? Bi z Vandraj bralci delil svojo izkušnjo? Morda sami živite v zanimivem mestu in radi raziskujete svet? Pišite mi na maja@vandraj.si!

Iščete idejo, kam na oddih v naši bližini? TUKAJ (klik) vas čaka kup imenitnih ponudb!

Ste že slišali za te izredno odročne destinacije, ki so vsekakor vredne obiska?

Če ste popotnik, ki ne mara gneče, vas bodo navdušile odročne destinacije, kamor stopi le redkokdo. Težka dostopnost namreč odvrne večino, kar pa ne pomeni, da te destinacije niso vredne obiska. Ravno nasprotno! Tam boste uživali v miru in naravnih lepotah kot le malo kje.

Vas navdušujejo odročne destinacije? Poiskali smo vse od tistih v bolj hladnih, severnih predelih, do tistih v bolj toplih, eksotičnih krajih.

Hebridi, Škotska

Najbolj dostopni med najbolj nedostopnimi destinacijami za Slovence so škotski otoki Hebridi. To je najbolj odročen del Združenega kraljestva, ki je dostopen zgolj s trajektom in nudi vse, kar se od odročnih destinacij pričakuje: neznansko moč narave – vetra, valov in razgiban teren. Hebridi zajemajo več kot 100 otokov, ki so večinoma neposeljeni. Večji otoki, kjer lahko prespite, so Barra, South Uist, Benbecula, North Uist, Harris in Lewis. Najbolj odročen otok, North Rona, je dostopen samo s helikopterjem.

Longyearbyen – Svalbard, Norveška

Tudi v Evropi, a vseeno izredno odročna, je najbolj severna naselbina na svetu. Da dosežete Longyearbyen – Svalbard, vas čaka 3 ure leta iz Osla. Življenje pod Severnim polom je zahtevno! 2400 prebivalcev, ki živijo v mestecu, naokoli hodi z orožjem, za primere, da bi se srečali s severnim medvedom. Mestece ima eno trgovino in celo svojo univerzo. Obisk je posebna izkušnja, sploh če ob svetlobni neonesnaženosti doživite tudi čudovit severni sij.

Oaza Siwa, Egipt

Ker zahteva kar 5 ur vožnje iz Egipta, se oaza Siwa redko znajde na poti turistov, a ima vse, kar bi od oaze pričakovali – visoke palme, kristalno čista jezerca in hiške iz gline. Pri življenju jo ohranja več kot 200 naravnih izvirov, ki skrbijo, da oljke in datljeve palme bogato rodijo. Prebivalci oaze so pod vplivom Egipta in nomadskih ljudstev razvili svoj jezik, svojo kulturo in tradicijo. Obiskovalci lahko prespijo v udobnih, ekološko navdihnjenih kočah. Poskrbljeno pa je tudi za ohladitev! Skok v slana jezera je zagotovilo za dodatno sprostitev v puščavi.

Velikonočni otok, Čile

Velikonočni otok najdete v jugovzhodnem Tihem oceanu. Pripada Čilu, a je od celinskega dela Čila oddaljen kar 3600 kilometrov! To pomeni, da je je eden najbolj izoliranih otokov na svetu. Otok slovi po velikanskih kamnitih kipih – moai. Na otoku in v muzejskih zbirkah je bilo popisanih skupno kar 887 monolitnih kamnitih kipov. Nekje med letoma 1100-1680 jih je najverjetneje ustvarilo ljudstvo Rapa Nui. Kipi naj bi predstavljali njihove pokojne vodje, ni pa zagotovo in je še vedno zavito skrivnost. Na otoku je malo rastlinskih vrst, zato oskrba s hrano prihaja iz Čila. Otok kljub njegovi oddaljenosti vsako leto obišče nekaj turistov, ki svojo izkušnjo opisujejo kot nepozabno.

Tibetanska planota, Tibet

S svojimi 4000 metri nadmorske višine je Tibetanska planota ne samo ena najbolj odročnih destinacij, ampak tudi najmanj prijazna do svojih nekaj prebivalcev. Ti se ves čas borijo s hladnim, neizprosnim vremenom, a hkrati uživajo neverjetne naravne lepote. Poleg čudovitih jezer lahko obiskovalci tukaj doživijo srečanja z vrsto redkimi živalmi, od snežnih leopardov do arktičnih lisic in jakov. Vasica Changtang, kjer prebiva nomadsko ljudstvo, že stoletja ostaja nespremenjena in nudi posebno doživetje za vse obiskovalce.

La Rinconada, Peru

Najvišje ležeča naselbina na svetu, La Rinconada, leži v Perujskih Andih. Življenje na 5100m nadmorske višine pomeni enkrat redkejši zrak (človek tam z vdihom vdihne polovico količine kisika kot na 0 nadmorske višine), izredno nizke temperature in izredno visoko izpostavljenost UV žarkom. Da bi vasico dosegli, se morate od najbližjega mesta peljati po zahtevni cesti še malo več kot 6 ur. Zato La Rinconada zagotovo spada med najbolj odročne destinacije na svetu.

 

Foto: Shutterstock

PREBERITE ŠE: Malta: povratni let iz Ljubljane in odličen izbor hotelov

Iščete navdih, kam na oddih? TUKAJ preverite odlično znižano ponudbo destinacij za vaš naslednji najljubši dopust – po Sloveniji ali pri naših sosedih.

Norveška: Osupljiva polica Preikestolen, kjer instafotografi ob živce spravljajo reševalce

Norveška je neverjetno fotogenična dežela, ki vsako leto privablja več iskalcev osupljivih razgledov. Ena takšnih je polica Preikestolen (tudi Pulpit Rock), ki se dviga nad fjordom Lysefjord. A na poti do tja in med skakanjem po robu pečin marsikdo omaga.

Preikestolen ob lepem vremenu odpira čudovite razglede, vsako leto pa privabi več turistov. Velja celo za najbolj obiskano točko na Norveškem. Vsako poletje se tja vzpne več kot 200 tisoč obiskovalcev. Najboljši čas za obisk je med aprilom in oktobrom, med julijem in avgustom pa je največja gneča. Najbližje izhodiščno mesto za izlet na Preikestolen je Stavanger. Če prihajate iz Osla, je pred vami še 7 ur vožnje z avtomobilom.

Preikestolen: Osupljiv razgled za tiste, ki jih ni strah višine

Na treh straneh ravno odsekana skala se dviga 600 metrov visoko, do nje pa vas loči slabe štiri kilometre, torej od eno do štiri ure hoda – odvisno od gneče in vaše kondicije. Vzpon seveda zahteva nekaj fizične pripravljenosti, predvsem pa primerno pohodniško obutev. Kot je precej pogost pojav tudi v naših gorah, pa se “saj ni res, pa je” stvari dogajajo tudi na Norveškem.

Reševalce spravlja ob živce nepremišljenost obiskovalcev

Bingljanje s klifa, poletna obutev, joga poze ob robu in drugi nenavadni prizori v iskanju popolne fotke. Fizična nepripravljenost, slaba oprema in pa povsem nepremišljeno poziranje ali lovljenje najboljših fotoutrnikov za na Instagram, so najpogostejši razlogi za nesreče. Ljudje namreč precenijo lastne fizične zmogljivosti in skačejo po robovih klifov, kjer nesreča res ne počiva. Smrtnih žrtev ob samem robu skalne police je, glede na maso ljudi, ki ga obišče, sicer malo, nesreče na poti do tja, zvini in padci so pa pogosti.

In če je Instagram poln teh čudovitih fotk klifov, pa boste redkeje videli utrinke reševalnih akcij ponesrečenih kadrov. Norveški reševalci so letos na teh koncih opravili že 74 reševalnih akcij. Kar je 14 več kot v letu 2018, s tem da v 2019 nismo še niti blizu koncu leta, niti sezone. Porast nesreč gre sicer pripisati tudi slabšemu vremenu in dejstvu, da je na tem koncu vsako leto več obiskovalcev, večinoma pa do nesreče pride zaradi slabe pripravljenosti obiskovalcev. Reševalci zato obiskovalce še dodatno opozarjajo na previdnost, saj jim vsakdanji prizori slabo pripravljenih ljudi že pošteno načenjajo potrpljenje.

Foto: Shutterstock

PREBERITE ŠE: Prestižno razvajanje v Portorožu (tudi na turistične bone) v Hotelih LifeClass

Iščete navdih, kam na oddih? TUKAJ preverite odlično znižano ponudbo destinacij za vaš naslednji najljubši dopust – po Sloveniji ali pri naših sosedih.

 

Norveška: Roadtrip Slovencev z dojenčkoma, kamperjem in snemalno opremo (video)

Norveška je ena tistih destinacij, ki vedno očarajo s svojo slikovitostjo. Leži na zahodnem delu Skandinavskega polotoka in ponuja osupljive razglede na obale in fjorde ob Severnem Atlantiku.

Norveška poleg fjordov ponuja tudi razglede na ledenike, kristalno čiste reke, slapove in jezera ter pester živalski svet, sodobna država pa ima odlično mešanico kulture, zgodovine in modernejših pogledov na svet.

Tokrat smo roadtrip Tine Todori, Uroša Podlogarja ter njunih osemmesečnih dvojčkov lahko ujeli kar v videopripovedi. Z mlado družinico smo na Vandraj klepetali že v obsežnem intervjuju (TUKAJ), tokrat pa so eno svojih zgodb z nami delili tudi v sliki. Njihove dogodivščine in prvi družinski roadtrip, si oglejte v spodnjem videu, ki so ga posneli na poti.

Norveška v objektivu: Prvi skupni družinski roadtrip z osemmesečnima dvojčkoma:

Dvojčka gresta na Sever

“Seveda sva slišala pripombe, kot so “A kaj bližjega nista našla?”, “Sta prepričana, da bo to šlo v kamperju z osemmesečnima dvojčkoma?” Vedno gre lahko kaj narobe. A to gre lahko tudi brez otrok. Zato sva rezervirala karte in napokala kovčke. Z najinima osemmesečnikoma smo šli na dopust na sever Norveške,” nam zaupa Tina.

Načrt potovanja

Imela sta le okviren načrt poti, saj sta vedela, da bo tempo z dojenčkoma nekoliko počasnejši. Kljub temu jim je uspelo videti kar velik del države. “Letalo nas je pripeljalo do mesta Trondheim, kjer nas je pričakal naš dom na kolesih, s katerim smo potovali naslednjih 15 dni. Pot nas je vodila čez turistično dokaj nepoznane kraje. Ne maramo gneče in ne maramo stati v vrsti, da lahko občudujemo naravna čudesa. Mesto Møsjoen je en takih krajev, kjer se je čas ustavil najbrž nekje v 15. stoletju. A mesto ima tako močan karakter in dobro energijo, da smo podaljšali za eno noč. Obiskali smo otok Lovund, kjer so doma morski ptiči puffini oziroma mormoni in kjer živi le 520 ljudi. In kot zanimivost – na otoku vsako leto gnezdi približno 250.000 puffinov! Take vrste gneča pa nam je zelo všeč. Lofote sva prehodila in obiskala že dve leti nazaj, tako da smo jo tokrat mahnili proti otoku, ki mu rečejo “mini Norveška” – Senja. Otok združuje vse karakteristike Norveške in je izjemen, divji in še čisto neokrnjen. Še zlasti, če se podaš na jug, kjer skoraj ne srečaš turista, le severne jelene in nešteto ovac,” se spominja Tina.

“NE, nisva mogla najti bližjega kraja za prvo pot z dojenčkoma, ker je bil ta top”

“Na poti proti Bodu, od koder smo imeli letalo domov, smo se ustavili tudi v polarnem parku, kjer domujejo severni jeleni, losi, medvedi, risi … Prav tam sem uspela božati losa in videti mošusa, ki je imel izjemno slab dan in se je zaganjal v vse obiskovalce parka. S cmokom v grlu smo se podali na zadnje dni avanture z avtodomom. Dvojčka sta uživala svež zrak, naravo in dogajanje … Vse ju je fasciniralo in bila sta tako pridna, kot doma skoraj nikoli nista (smeh). Zato lahko sedaj odgovoriva na vse tiste pomisleke – “NE, nisva mogla najti bližjega kraja, ker ta je bil top!” in “DA, prepričana sva, da bo pot s kamperjem v redu.” Tudi če ni, improviziraš in se znajdeš.” Hvala Norveška za “krst” najinih dvojčkov, pridemo nazaj. Do takrat pa že pridno načrtujemo naš naslednji pobeg,” nam je o njihovi prvi večji družinski poti povedala Tina.

Finančni pregled

Proračun vsekakor ni zanemarljiv v tej deželi – saj velja za najdražjo skandinavski državo. “Za dve pici sva odštela 40 evrov, za dve pašti in dva gintonika pa 80 evrov. Trgovine so v povprečju 50 odstotkov dražje, kot pri nas. Malo se moraš “naučiti” kupovati in se da s sprejemljivim zneskom priti čez dopust. Okvirni strošek brez najema avtodoma in skupaj z letalskimi kartami za 15 dni je bil dva tisoč evrov.”

FOTO in VIDEO: www.urospodlogar.com

Imate tudi vi prijatelja, ki živi v tujini, veliko potuje in bi z Vandraj bralci delil svojo izkušnjo? Ali pa morda sami živite v zanimivem mestu in radi raziskujete svet? Pišite mi na maja@vandraj.si!

PREBERITE ŠE:

Tina in Uroš, ki potujeta z osemmesečnima dvojčkoma: “Naučila sva se bistvene stvari – ne komplicirat!”

Road trip po Skandinaviji: Vse kar morate vedeti še preden se usedete v avto #intervju

Road trip po Skandinaviji je gotovo zapisan na bucketlistu marsikaterega strastnega popotnika. Ko smo pred časom klepetali s Katjo Mikoš, katere izredno zanimivo zgodbo lahko preberete tukaj, nas je navdušila s svojim načinom potovanja. In ker je s svojim sopotnikom ravno vrnila iz road tripa po Skandinaviji, smo jo povprašali po vtisih in nasvetih za vse, ki si želite podobne izkušnje.

Preberi več

Vandraj insider: “Na Norveškem niso vsi blond in nimamo le snega, mraza in teme!”

Po svetu se potika vedno več Slovenk in Slovencev, nekateri med njimi pa so si prek naših meja našli tudi nov dom. Beg možganov ali lov za boljšim življenjem? V rubriki Vandraj insider bodo mladi, ki živijo in ustvarjajo v tujini, vsak teden z nami delili svojo zgodbo, izkušnje in najljubše kotičke mesta, v katerem živijo.

*****

Norveška je dežela, ki je očarala tudi Anito Lah, trmasto Gorenjko, ki mora vedno narediti točno to, kar si je zamislila: “Zato zdaj živim na Norveškem,” nam je pojasnila nasmejana Anita, ki ji ne manjka norih idej in želja po dogodivščinah. Zato smo Norveško tokrat raziskovali z njeno pomočjo.

Od kdaj živite na Norveškem? Kaj vas je tja odneslo?

Avgusta 2015 sem Norveško prvič obiskala kot turistka, se zaljubila v državo in naravo ter se leto kasneje že preselila iz Slovenije na sever. 

S čim se tam ukvarjate/preživljate?

Delam kot varuška.

Se boste kdaj vrnili v Slovenijo?

Nikoli ne reci nikoli ampak trenutno se mi to ne zdi verjetno. 

Vas kdaj ujame domotožje?

Ja, se zgodi. Ampak s tem bolj mislim da pogrešam družbo – družino in prijatelje. Samega življenja v Sloveniji ne pogrešam. 

Kaj iz Slovenije najbolj pogrešate?

Vedno isti odgovor – burek! In pa večurno kofetkanje po barih.

[O mestu:]

Kako bi opisali kraj, v katerem živite?

Živim v malem mestu Ulsteinvik s 6000 prebivalcev, tako da tukaj ni veliko za opisati. Kljub temu se počutim da imam vse “na dosegu”. Uro stran do malo večjega mesta Ålesund, letališča, vmes pa nešteto možnosti za pohode v hribe ali uživanje na plaži. Norveško na splošno pa na kratko najlažje opišem kot deželo neskončnih fjordov, hribov, slapov in tunelov, z veliko dobre hrane in piva.

Pa tamkajšnje ljudi?

Nerada ocenjujem ljudi, ker smo si preveč različni, ampak osebno bi jih opisala kot prijazne in odprte ljudi. Sama še nisem imela slabih izkušenj. Res, da se kot tujec težko prebiješ v krog Norvežanov, ampak ko si enkrat v tem krogu, so vsi zelo odprti, sproščeni in pripravljeni pomagati na kakršenkoli način. Sama sem bila nad ustrežljivostjo že velikokrat zelo presenečena. So pa tudi narod, ki se po večini ukvarja s športom in vsako soboto poje ogromno sladkarij.

Katera je najbolj nadležna stvar mesta/države?

Vreme in razdalje. Mene vreme sicer ne moti toliko, ampak zna biti zelo nadležno, ko dežuje dva meseca brez prestanka. In pa razdalje! Te imajo tukaj čisto drug pomen, kot v Sloveniji. Slovenci smo razvajeni. V dveh urah pridemo na katerikoli konec države, medtem ko tukaj rabiš 2 uri ali več do naslednjega “bližnjega” mesta in posledično se veliko potuje znotraj države kar z letalom.

Katere so najpogostejše zmote, ki jih imamo o mestu/državi kot turisti, pa jih spregledamo, ko enkrat tam živimo?

“Ali so res vsi blond?” je vprašanje, ki je še vedno najbolj pogosto. In odgovor je NE. In pa definitivno, da je na Norveškem vedno sneg, mraz in tema. OGROMNA zmota! Snega je res da dovolj v notranjosti države in pozimi ni veliko dneva, ampak ljudje pozabijo na dolžino dneva v spomladanskih/poletnih mesecih.

Je pa tudi precej miselnosti o tem, kako so Norvežani bogati, kar tudi ni res. Plače so zelo visoke, ampak večina ob tem ne pomisli na visoke cene hrane, goriva, vrtcev in življenja na splošno. Je pa vseeno res, da si povprečna norveška družina lahko privošči več kot povprečna slovenska družina. 

Vaši trije razlogi za obisk so …

Norveška je en sam ogromen razlog za obisk. Težko izpostavim 3, ker bi s tem zapostavila najmanj 15 drugih. Predlagam pa: manj oziroma hitre obiske mest, več voženj skozi nacionalne parke. Sama vedno pravim, da se prava Norveška zgodi, ko človek pride ven iz okolice Osla.

Mesto je najlepše …

Poleti zaradi dolgih dni – 21 ur dolg dan v Ålesundu! In pozimi zaradi zimske idile med zasneženimi hribi in fjordi. In zaradi severnega sija!

Stvari, zaradi katerih je tam vredno živeti:

Narava, občutek varnosti, občutek svobode.

 

[O urbanih kotičkih:]

Najljubši kotiček za sprostitev: Kjerkoli na samem ob obali, česar ni težko najti.

Najboljšo kavo potrežejo v: Barcaffe v termo skodelici v hribih.

Najboljše kosilo najdete pri: Nas doma. Kosila po restavracijah tukaj niso navada.

Tradicionalna jed, ki vas je navdušila: Uf, več njih. Moja najljubša pa “fiskebolle”. Ribje kroglice, narejene iz rib, mleka in krompirjevega škroba.

Muzej ali galerija, kamor vas rado zanese: Raje kar akvarij v Ålesundu (Atlanterhavsparken).

Park, kjer najraje poležavate: Parkov nimamo. Imamo pa čudovite plaže, ki so super za poležavanje.

Najbolj podcenjena atrakcija v mestu: Mislim, da je ni.

Najbolj precenjena turistična točka v mestu: Geiranger. Čudovit fjord, ampak po mojem mnenju precenjen.

Najboljša zabava v mestu: 17. Maj (Dan državnosti).

Najljubši festival/dogodek v mestu: Jugendfest, Ålesund.

[Uporabno:]

Kateri je najugodnejši prevoz po mestu?

Če govorimo nasplošno o Norveški, je definitivno najboljša in najlažja varjanta osebni avto. Javni prevozi so dragi in kot že rečeno, so med mesti dolge razdalje. V večjih mestih pa so na voljo javni avtobusi in tramvaj.

Pa najugodnejša pot iz Slovenije do tja?

Med Norveško in Slovenijo ni letalske povezave, tako da sta že do Osla potrebna dva leta. Do Ålesunda oziroma drugih mest se potem doda še vsaj en let, kar je vzrok za drage letalske karte. Najdejo se cenejše karte iz okoliških letališč (Italija, Avstrija) in v poletnih mesecih tudi kar nekaj dobrih povezav s Hrvaško.
Tistim, ki imajo to možnost, pa 100% priporočam potovanje z avtom. Pri več osebah se stroški delijo, doživetje pa je neprimerljivo.

 

[Plus in minus:]

Katere so prednosti in slabosti v primerjavi z življenjem v Sloveniji?

Mislim, da si mora vsak poiskati svoje prednosti. Jaz se že v osnovi veliko bolje počutim na Norveškem, kot v Sloveniji. Sama miselnost ljudi, način življenja in podnebje, mi tukaj veliko bolj odgovarjajo. Velika prednost pa je definitivno tudi umirjenost, saj se mi zdi, da je tukaj veliko manj hitenja.

Slabosti pa … Sicer je odvisno od posameznika, ampak splošno gledano imajo Norvežani precej slabše socialno življenje, oziroma, kot pravijo sami, se jim po poroki, oziroma po rojstvu otrok, socialni krog skrči na ožje družinske člane. In pa definitivno oddaljenost. V Sloveniji se ni problem zapeljati kamorkoli na izlet, vključno s sosednjimi državami.

Kaj pa prednosti in slabosti dela v tujini?

Težko podam konkretne informacije glede na to, da je moja trenutna služba precej drugačna od neke redne zaposlitve. Definitivno ni tako preprosto dobiti službe, kot si marsikdo v Sloveniji misli. Je pa res, da se (načeloma) vsi veliko bolj držijo pravil glede delovnih ur, nadur, plače, dopusta …

[Na hitro:]

Stopnja težavnosti iskanja stanovanja od 1 do 10 (10 = najtežje): 5

Stopnja težavnosti iskanja službe od 1 do 10: 5

Stopnja težavnosti navezovanja novih prijateljstev od 1 do 10: 8 (precej lažje pa je navezati poznanstva).

Občutek varnosti od 1 do 10 (10 = najbolj varno): 10

 

Foto: Osebni arhiv Anite Lah

 

Imate tudi vi prijatelja, ki živi v tujini in bi z Vandraj bralci delil svojo izkušnjo? Ali pa morda sami živite v zanimivem mestu? Pišite nam na maja@vandraj.si ali eva@vandraj.si!

PREBERITE ŠE:

Vandraj insider: “Na letališču v Valenciji, ko sem čakal na letalo za Mallorco, sem spoznal svojo ženo …”

Najsrečnejši so Norvežani, Slovenija počasi napreduje

Norveška je najsrečnejša država na svetu, je razvidno iz letošnjega poročila najsrečnejših držav (World Happiness Report) Združenih narodov. S prvega mesta je spodrinila Dansko, sledijo Islandija, Švica in Finska. Slovenija je v primerjavi z lanskim letom pridobila mesto in pristala na 62. mestu, ponovno za turškim delom Cipra in pred Perujem.

Norveška je letos poskočila za kar tri mesta in tako spodrinila trikratno zmagovalko Dansko. Skandinavske države že vseh pet let, odkar izhaja poročilo, zasedajo sam vrh lestvice.

Od šestega do desetega mesta si sledijo še Nizozemska, Kanada, Nova Zelandija, Avstralija in Švedska. Velesila ZDA se je uvrstila na 14. mesto, Nemčija je že drugo leto zapored na 16. mestu, Rusija pa je pridobila sedem mest in pristala na 49. mestu.

Na repu lestvice so Ruanda, Burundi, Tanzanija in Srednjeafriška republika.

Slovenija se je uvrstila na 62. mesto, kar je mesto bolje kot lani. Pred njo je Turška republika Severni Ciper, za njo pa Peru. Od naših sosednjih držav se je Avstrija uvrstila na 13., Italija na 48., Hrvaška na 77. in Madžarska na 75. mesto. Hrvaška je edina izmed četverice, ki je izgubila nekaj mest, ostale pa so jih pridobile.

Kot ključne dejavnike pri sreči raziskava upošteva skrb, svobodo, radodarnost, iskrenost, zdravje, dohodek in dobro vladanje, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Mednarodni dan sreče se praznuje na današnji dan od leta 2012, ko je Generalna skupščina ZN “prepoznala srečo in dobrobit kot univerzalen cilj in željo v človeških življenjih po svetu”, piše ameriški CNN.

Vir: STA
Foto: Shutterstock

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.