5 top sankališč v Sloveniji: Kam na sankanje z otroki?

Sankanje je odlična zimska aktivnost za družine, saj je zabavna, enostavna in varna. V Sloveniji boste našli veliko krajev primernih sankanje. Od majhnih hribčkov v naselju do organiziranih večjih sankališč  Tukaj pa je seznam petih najboljših destinacij za sankanje z otroki v Sloveniji:

Kranjska Gora

Ta gorska vas je znana po svojih smučarskih progah, pa tudi po sankališču. Sankališče je prilagojeno za otroke in ločeno od smučišča. Po dnevu sankanja ali vmes, za odmor, se družine lahko sprostijo na enem od bazenov v kranjskogorskih hotelih, se okrepčajo v eni od številnih gostiln ali pa se sprehodijo do Zelencev, jezera Jasna ali Planice in Tamarja. To bo popolno sankanje z otroki!

Mariborsko Pohorje

Smučarski center Pohorje se nahaja v bližini mesta Maribor in je super izbira tudi kot sankališče. Od manj zahtevnih do daljših prog, boste na Pohorju našli sankališče, ki bo primerno za vas. Ne pozabite na sprehod po centru Maribora za piko na i sankaškemu dnevu.

Kope

Kope se nahajajo v bližini mesta Celje in so ena od najbolj priljubljenih destinacij za zimske športe v Sloveniji. Ta smučarski center ponuja več kot 30 km smučarskih prog za vse ravni znanja, od začetnikov do naprednih smučarjev. Prav tako ponuja tudi sankališče, kjer se lahko družine sprostijo in se zabavajo. V bližini smučarskega centra se nahajajo tudi različne restavracije in bari, kjer lahko družine kaj dobrega pojedo in se sprostijo po dnevu na snegu.

Cerkno

Smučarski center Cerkno je znan po svojih modernih napravah in kvalitetnih smučarskih progah. Obstaja več smučarskih prog, ki so prilagojene za otroke, kot tudi tečaji smučanja. Hkrati pa se v Cerknem lahko cela družina zabava na sankanju.

Rogla

Poleg čudovitega smučišča, vas bodo navdušile toplice, spa in wellness center, ki so na voljo v bližini. Rogla je s svojo dodatno ponudbo idealna destinacija za zimski družinski izlet. Družine lahko uživajo v smučanju, sankanju, pohodništvu in se sprostijo v termalnih kopelih ali spa centru. Na Rogli se vsako leto odvijajo tudi različni športni dogodki, kot so tekmovanja v smučanju, tek na smučeh, tekmovanja v sankanju, ….  Za družine, ki želijo doživeti nekaj več, je to idealna priložnost, da se pridružijo živahnemu vzdušju.

Foto: Shutterstock

PREBERITE ŠE: Ideja za zimski izlet z otroki: Belopeška jezera

Iščete navdih, kam na oddih? TUKAJ preverite odlično znižano ponudbo destinacij za vaš naslednji najljubši dopust – po Sloveniji ali pri naših sosedih.

Roadtrip z otroki: 5 idej za nepozabne zimske počitnice

Zimske počitnice niso nujno smučanje ali terme, čas lahko zelo koristno in zabavno izkoristite tudi z zares dobrim roadtripom! 2 ali 3 noči bodo dovolj, da boste skupaj z otroki dobro spoznali eno od naših sosednjih držav. Poiskali smo hotele, kjer do dva otroka bivata gratis!

V Italijo na beneški karneval

Italija je ena najlepših držav na celem svetu. Privoščite si roadtrip do Benetk, morda celo do Gardskega jezera, s postankom v Veroni. Letos zimske počitnice sovpadajo z beneškim karnevalom! Pripravite se na čudovito arhitekturo, izjemne maske in izvrstno hrano! Naj otroci spoznajo Italijo v njeni najlepši luči. Hotel, kjer 2 otroka bivata gratis, najdete TUKAJ. Če vas zanima, kaj vse si v Benetkah lahko ogledate, pa preberite prispevek TUKAJ.

Moje pesmi, moje sanje v Avstiji

Salzburg je čudovita ideja tudi pozimi. Z otroki nujno obiščite trdnjavo Hohensalzburg, Mozartovo rojstno hišo, izjemen interaktivni muzej Hause der Natur in palačo Mirabell. Hotel, kjer dva otroka bivata gratis, najdete TUKAJ.

Če bi izlet dopolnili s smučanjem, pa priporočamo tole smučišče TUKAJ.

Pravljična Madžarska

Budimpešta je izredno gostoljubno in prijetno mesto. Lepa modra Donava, nešteto prijetnih lokalov in odlična hrana. Slovenci živimo tako blizu tega čudovitega mesta, da ga lahko obiščemo za en vikend oziroma praznike! Budimpešta je od glavnega mesta naše države oddaljena le 4 ure vožnje, zato je idealna ideja za kratek citybreak. Kaj vse si lahko ogledate, si preberite TUKAJ, hotel, kjer dva otroka bivata gratis, pa najdete TUKAJ.

Na uro zgodovine in po nepozabne izkušnje v Nemčijo

Če ste za malo daljši izlet, zelo priporočamo Nemčijo in Berlin. Berlin slovi po mešanju kultur, zgodovine, okusov in slogov, pa vedno prihrani še kakšno skrivnost. Berlin ponuja nekaj za vsakogar in četudi ga obiščete že desetič, boste tam vedno znova odkrili nekaj, česar do sedaj še niste doživeli. Nekaj zelo posebnih izkušenj v Berlinu najdete TUKAJ. Hotel, kjer dva otroka bivata gratis, pa najdete TUKAJ.

Na čevapčiče in v presenetljiv hotel s termami v Sarajevo

Sarajevo ni mesto, za katerega se ne morete odločiti ali vam je všeč ali ne. V trenutku, ko prestopite prag mestnega jedra, vas živahna bosanska prestolnica navduši s svojo atmosfero. Vrvež Baščaršije, sledi otmanskega cesarstva in preprosta, a noro okusna hrana, navdušujejo popotnike z vsega sveta. Kaj vse videti, si lahko preberete TUKAJ. Hotel, kjer dva otroka bivata gratis, hkrati pa vas v njem čaka ogromno vodne zabave, najdete TUKAJ.

 

Foto: Shutterstock

PREBERITE ŠE: 5 TOP idej za zimske počitnice ob morju (2 otroka gratis)

Iščete navdih, kam na oddih? TUKAJ preverite odlično znižano ponudbo destinacij za vaš naslednji najljubši dopust – po Sloveniji ali pri naših sosedih.

Ideja za zimski izlet z otroki: Belopeška jezera

Iščete dobro idejo za zimski izlet, ki je primerna tudi za malčke? Belopeška jezera obljubljajo pravo zimsko pravljico!

Belopeška jezera (poznana tudi kot Mangartska, Fužinska ali Klanška jezera) sta v resnici dve jezeri, ki ležita v Julijskih Alpah, natančneje v Mangartski dolini nedaleč od Rateč in tromeje. Zaradi svoje dostopnosti in izjemne narave so Belopeška jezera izredno priljubljena izletniška točka v vseh letnih časih. Privabljajo tako izkušene izletnike kot tiste najmlajše.

Nad zelenomodrimi jezeri se dvigajo mogočni vrhovi, med njimi Mangart in Ponce.

Kako do Belopeških jezer?

Z vozilom:

Iz Kranjske Gore se čez mejni prehod Rateče peljete proti Trbižu. Že kmalu za mejnim prehodom se levo odcepi cesta v smeri Belopeških jezer (Laghi di Fusine). Po cesti se ob zmernem vzponu pripeljete do velikega parkirišča pri Zgornjem Mangartskem (Belopeškem) jezeru.

Peš ali s kolesom:

Tisti bolj aktivni se lahko do jezer odpravite peš iz Kranjske Gore ali Rateč. Prav tako je čudovita kolesarska steza, ki pelje iz Mojstrane ali Kranjske Gore. Tudi ta kolesarska proga, ki je do zadnjega klanca večinoma položna, je primerna za družine z otroki.

Belopeška jezera: sprehodi in vzponi na Mangart in Ponce

Okoli jezer so lepo urejene pohodne poti, ki so položne in primerne tudi za majhne otroke. Za tiste, ki obožujete strmine, pa je to dobra izhodiščna točka do vrhov Ponc in Mangarta. A za take podvige raje počakajte na pomlad in poskrbite za primerno opremo.

Za zimski sprehod predlagamo kar pot okoli obeh jezer. Nadvse zanimiva in lahko prehodna je tudi pohodniška pot med obema glavnima jezeroma. Ta je lepo označena in vodi skozi neokrnjen gozd. Tudi hoja okoli jezer ponuja prijetno doživetje, traja med uro in dvema in je primerna za otroke in odrasle.

V lokalih ob jezeru si lahko privoščite kaj okrepčilnega, v neokrnjeni naravi pa boste tako vi kot otroci uživali ves dan.

Foto: Shutterstock

PREBERITE ŠE: Ideja za zimski izlet: Obiščite čudoviti slap Peričnik

Iščete idejo, kam na oddih v naši bližini?
TUKAJ (klik) vas čaka kup imenitnih ponudb!

Obvladajte umetnost organizacije: potovanje z otrokom je lahko tudi zabavno

Mogoče ni primeren trenutek za pisanje, kako na potovanje z otrokom. Šolske in vrtčevske obveznosti so se šele dobro začele. Mi pa smo že pripravili jesenska in zimska oblačila. Poletne počitnice so samo še spomin, ob katerem se nam prikaže nasmeh na obrazu. Pa vendar … bližajo se že krompirjeve počitnice. Mi že razmišljamo, kam se bomo tokrat odpravili.

Zakaj na potovanje z otrokom

Velikokrat vas bodo vprašali: ”Zakaj na potovanje z otrokom? Saj se tako ničesar ne bo spomnil.” Če sem iskrena, se včasih niti sama ne spomnim, v katero sobo sem hotela iti, medtem ko sem pristala na balkonu. Vsaka izkušnja se zasidra globoko v nas. Vsak spomin se prebudi ravno takrat, ko je to potrebno. Otroci se, tako kot mi, na potovanjih ogromno naučijo. Ne vpijajo samo informacij iz zgodb, ki jim jih pripovedujete, medtem ko se sprehajate po hodnikih muzeja. Hranijo se z občutki med obiskom živalskega vrta. Ali medtem ko se sprehajate po ulicah različnih mest v različnih državah. Radovednost, strpnost, potrpljenje in spoštovanje. Tega se otroci lahko naučijo na potovanjih. Radovednost nam je vsem prirojena. In potovanja, kjer je vse novo, jo zdravo spodbujajo. Strpnost in spoštovanje do vsega, kar je drugačno, je tisto najpomembnejše, kar se otroci lahko naučijo.

PREBERITE ŠE: “Zmotno je mišljenje, da so potovanja za majhne otroke breme in stres ter da nimajo nič od tega” #INTERVJU

Izbira destinacije

Najprej poskusite za trenutek pozabiti, da imate otroke. Nato razmislite, kam želite odpotovati ter kaj želite videti. Mogoče se na začetku niti ne obremenjujete z izbiro destinacije. Razen če želite na Mount Everest z dveletnim otrokom. Najpogosteje je težava v starših in ne v otrocih. Zaprite oči, odprite zemljevid in s prstom pokažite, kam se boste v naslednjih dneh odpravili.

Oblačila – kaj in koliko vzeti s seboj?

Ne pretiravajte. Spremljajte vremensko napoved. Če ste vsaj malo razmislili o poti, boste približno vedeli, kaj boste na potovanje z otrokom vzeli. Seveda je poleti veliko bolj enostavno potovati kot pozimi. Kam boste spravili vse kombinezone, škornje, kape in šale? Svetujemo vam, da stvari v potovalko ali kovček pospravite tri dni pred odhodom. Vsak dan do odhoda potovalko ponovno odprite. Gotovo boste že takrat nazaj v omaro pospravili kar nekaj stvari.

PREBERITE ŠE: 9 nasvetov, kako na potovanje končno spakirati točno toliko, kot potrebujete

Nikamor brez potovalne lekarne

Raje vzemite eno majico manj, kot da pustite doma sirup proti vročini. Zdravil največkrat ne potrebujemo. A ker nikoli ne vemo, kdaj jih bomo potrebovali, jih je dobro imeti s seboj. Panično iskanje lekarne v nedeljo popoldne v mestu, kjer nismo bili še nikoli, ni prav nič zabavno. In tudi ne odgovorno. Termometer, sirup za zbijanje vročine, tablete za grlo, pršilo za nos, fiziološka raztopina, probiotiki, sterilne vate in obliži, … Ne pozabite tablet proti bolečinam zase. Ne glede na to kako občutljivi ste glede čistoče, s seboj vzemite razkužilo. Oborožite se tudi z vlažilnimi robčki. Četudi se jim doma izogibate, vam bodo na potovanju še kako prav prišli.

PREBERITE ŠE: Zdravila, ki jih je pametno spakirati za potovanje

Kako narediti potovanje z otrokom zabavno?

Posebno pozornost moramo posvetiti še nečemu. Odgovoru na vprašanje, kako pregnati dolgčas. Kaj vzeti s seboj za popestritev med čakanjem na letališču. Kako preživeti vožnjo z avtomobilom? Kako imeti mir med čakanjem na kosilo v restavraciji? V svoj ”zabavni nahrbtnik” pospravite barvice, družabne igre, karte, knjige. Ne pozabite na manjšo torbico, v katero lahko pospravite vsaj nekaj lego kock. Naj gre z vami na pot priljubljena igrača, odeja ali ninica. Pripravite si seznam pesmic, ki jih lahko skupaj prepevate. Oborožite se z ugankami. Naj bo z vami obvezno tudi sodobna tehnologija. Včasih gledanje risank na tablici ali telefonu pride še kako prav.

Najpomembnejši nasvet za konec

Sprostite se. Ste z ljudmi, ki vam največ pomenijo. Vzeli ste si čas zase in za njih. Izkoristite ga. Potujte. Uživajte potovanje z otrokom. Otrok se bo zgledoval po vas. Tako kot se po vas zgleduje v vsem. Če boste na potovanju uživali, neobremenjeno in radovedno iskali informacije, bodo uživali tudi oni. In ustvarili boste bodoče popotnike. In nekoč bo tudi zanje edina meja nebo.

Ker je vaša naloga razmišljati o vseh zgoraj omenjenih stvareh, smo vam priskočili na pomoč. Vandraj je za vas izbral ponudbe, ki vas popeljejo na krompirjeve počitnice – VEČ PONUDB TUKAJ (klik).

Če pa se na potovanje z otrokom odpravite tudi takrat, ko niso počitnice, pokukajte sem (klik).

P. S. Ne pozabite nam poslati razglednice.

Foto: Shutterstock, Pixabay

PREBERITE ŠE: TOP 8 predlogov za čudovite krompirjeve počitnice

Kam z mulcem: “Zmotno je mišljenje, da so potovanja za majhne otroke breme in stres ter da nimajo nič od tega”

Čeprav Slovence marsikdo in marsikdaj označi za narod, ki gre na dopust najdlje do Savudrije, smo v resnici precej radi po svetu. Raziskovalni duh se ne umiri niti, ko se nam pridružijo otroci. O tem, kako je po svetu potovati z malčki, smo se pogovarjali z Ivo, soustanoviteljico bloga Kam z mulcem, ki se osredotoča prav na potovanja z mulci – po Sloveniji, k sosedom ali kam dlje.

Z Vandraj se je pogovarjala Iva, ena od soustanoviteljic bloga Kam z mulcem, ki z družino od leta 2015 živi v Nemčiji, v bližini Kölna. Čeprav zelo radi raziskujejo Nemčijo, je njihovo srce še vedno v Sloveniji. In tako obojestransko promovirajo lepote obeh dežel. Kdo torej ustvarja njihov blog?

Kako bi se predstavili tistim, ki vas še ne poznajo?

Blog Kamzmulcem.si sestavljamo 4 aktivne mamice, združene z namenom, da spodbudimo starše, da se podajo na potep z mulci. Pa naj bo to le kratek izlet ali doživetje v Sloveniji, skok čez mejo ali daljše potovanje na drugi konec sveta. Menimo namreč, da je aktivno preživljanje časa z družino najbolj donosna naložba za življenje.

Kolikšen del leta preživite na potovanjih in kako izbirate naslednjo destinacijo?

Ker smo vse mamice zaposlene, nam potovanja večinoma narekuje razpoložljiv dopust ter dela prosti dnevi. In seveda šolske obveznosti. Tako imamo ponavadi letno eno večje potovanje ter nekaj krajših oddihov, ali v Sloveniji ali v sosednjih državah. In seveda čimveč aktivnih vikendov, ponavadi na morju. Destinacije izbiramo največkrat glede na naše interese, kjer smo lahko na nek način aktivni. Tako so ponavadi destinacije mešanica spoznavanja nove kulture, športnih aktivnosti ter doživetja narave. Imamo pa vse že kar izdelano svojo “bucket listo”, za vsaj nekaj let vnaprej.

Kako se je vaš slog potovanj s prihodom otrok spremenil?

Težko rečem, da smo spremenili slog potovanj, vsekakor pa prilagajamo tempo potovanj različnim starostnim obdobjem naših otrok. Vedno pa upoštevamo nekaj varnostnih pravil. Vselej se zavarujemo, se pozanimamo o varnostnih razmerah na željeni destinacij ter tudi predvidimo, da je v bližini, kjer bivamo, bolnišnica. Z družino doslej nismo potovali kam, kjer bi moral biti otrok cepljen proti več stvarem. Radi gremo nekam, kjer je toplo, zagotovimo si dovolj udobja – povečini bivamo v apartmajih, velikokrat pa smo tudi odprti za nove izkušnje. Letos se bomo naprimer na potovanje po Grčiji odpravili z avtodomom. Pazimo, da pot in potovanje nista prezahtevna. Tja, kjer so razmere v državi negotove, ne gremo. Vedno imamo tudi plan B.

So pa potovanja z otroki nam vsekakor veliko boljša! Ko potuješ sam, si po navadi osredotočen na to, kar najraje počneš, za preostalo pa si (pre)pogosto slep. Z otrokom postaneš pozornejši na veliko več stvari: iščeš, kaj bi mu lahko pokazal, kaj bi lahko bilo zanimivo zanj, pozornejši si na lokalne posebnosti, od hrane do naravnih lepot; tako tudi sam doživiš več. Ni pa vedno vse Instagram trenutek, temveč so vmes tudi manj prijetni trenutki.

Kaj bi svetovali mladim družinam, ki si ne upajo v svet z naraščajem?

Novopečenim staršem vedno priporočamo, da si kot prvo destinacijo izberejo evropsko destinacijo, kjer so standardi podobni našim in kamor pot ne traja dlje kot nekaj ur. Najbolj pomembno pa je, da se starši odpravijo tja, kjer se počutijo varno in udobno ter uskladijo želje z vsemi družinskimi člani. Le tako bo počitnikovanje sproščeno, zabavno in polno nepozabnih trenutkov.

Kako dolgo ustvarjate svoj blog in kaj je bil povod za zapisovanje popotniških vsebin?

Ravno januarja smo praznovale svojo 4. obletnico. Vse štiri ustanoviteljice se poznamo z viške gimnazije in vse štiri smo rodile prvega otroka ob približno istem času. Tako je pogovor ob neki priložnosti nanesel na to, da pogrešamo nasvete, kam z otrokom, bodisi na kavo, v kakšen lokal, kam, kjer imajo igrala, bodisi na izlet. Takšnih informacij ni bilo zbranih na kupu in zato smo se tega lotile same.

Ker smo vse štiri že pred rojstvom otrok precej potovale in smo želele to ohranjati tudi z otroki, smo sklenile z blogom spodbuditi tudi druge starše k potovanjem. A kmalu smo ugotovile, da slovenske družine najbolj zanima potepanje po Sloveniji, kratki izleti – marsikomu se zdijo po­tovanja z majhnimi otroki v bolj oddaljene države preveč zapletena, pa tudi vsakdo si jih ne more finančno privoščiti; zato smo začele vse štiri temeljito raziskovati Slovenijo in objavljati različne izlete po njej. Sama sem z otrokom in zaradi bloga spoznala precej kotičkov, ki jih sicer verjetno ne bi. A potovanja v bolj oddaljene države ostajajo pomemben del bloga, pa četudi navdušimo za kakšno potovanje samo peščico družin.

Katera je najbolj brana objava vseh časov na vašem blogu?

“Kje naj mulc praznuje rojstni dan v Sloveniji”. Ta ima več kot 90.000 branj na naši spletni strani in je tudi na prvem mestu, ko na google iščete ideje praznovanj. Nasploh so raznovrstni seznami pri nas izredno brani in tudi kar malo pričakovani. Tako je npr. na 2. mestu branosti seznam “12 naravnih kopališč v Sloveniji”, ki so ga povzemali tudi večji slovenski portali. Tudi ta ima nad 70.000 branj.

Imate na potovanjih tudi kaj stikov z lokalci? Kje so vam najbolj prirasli k srcu?

Na vsakem potovanju se trudimo čimbolj vživeti v lokalno živjenje, kar pomeni, da koristimo tudi javne prevoze, odkrivamo lokalna igrišča, radi obiščemo lokalne tržnice ter preizkušamo njihove specialitete. Na večini potovanj so lokalni prebivalci izredno prijazni do družin z otroki, zato res težko izpostavim eno državo. Je pa dejstvo, da je v državah, kjer imajo najmanj, nasmeh najbolj pristen.

Si predstavljate potovanje, na katerem ne naredite niti ene fotografije?

Težko. Predvsem zato, ker potem vtise potovanj tudi strnemo v zapise, najprej za družinske spomine, potem pa tudi za vse naše bralce. Priznamo pa, da zelo paše, ko za nekaj dni odložimo telefone in nujo slikanja trenutkov.

5 stvari, ki jih najprej spakirate?

Odvisno od destinacije in za koga. Drugače pa: potni listi, bančna kartica, potovalna lekarna, fotoaparat, telefon in polnilci.

Najboljši nasvet, ki ga lahko namenite drugim popotnikom?

Predajte se lokalnemu življenju na destinaciji in ne poskušajte spreminjati navad ljudi. Našim otrokom pa poskušamo približati moto: “Take nothing but memories, leave nothing but footprints”.

Najbolj neprijetna izkušnja s potovanj?

Odkar potujemo z otroki, pa pravzaprav še nismo doživeli kaj res neprijetnega, razen kdaj pa kdaj kakšen obisk zdravnika. Trkamo, da tako tudi ostane. Še najbolj neprijetne so meni zamude letov, saj ti kar malo uničijo dnevni ritem otrok, sploh če so ti mlajši.

Katere so največje zmote, ki jih imajo ljudje o potovanjih in popotnikih?

Da potrebujemo za na pot veliko denarja in da moramo iti daleč, da kaj resnično doživimo.

Pa o potovanjih z otroki?

Da so potovanja za majhne otroke breme ter stres in da otrok nima nič od potovanj. Marsikatera mamica me je že vprašala: Zakaj bi šel z majhnim otrokom na potovanje, saj nima nič od njega! Ko je zelo majhen, verjetno res ne, oziroma … Ima. Ob sebi ima zado­voljne, srečne starše. In ob takšnih starših bo zadovoljen tudi otrok. Ko malce zraste in ko že doživlja potovanja, pa se mi zdi dragoceno, da spoznava svet, njegovo raznolikost, drugačnost. In da je zato odprt, do novih stvari, do ljudi.

Katerih življenjskih lekcij so vas naučila potovanja?

Izpostavila bi jih pet: Potrpežljivosti, prilagodljivost, hiti počasi, sprejemanje ljudi in lokalnih navad, ceniti svojo domovino in vse, kar nam le ta nudi.

Kdaj bloganje iz hobija preraste v posel?

Potrebovale smo okvirno 1 leto, da so se začela sklepati prva plačljiva sodelovanja. Tudi sedaj, po 4 letih, je blog v prvi vrsti naš hobi in želja po spodbujanju staršev, da raziskujejo okolico in svet z otroki. Lahko pa si z njim tudi že povrnemo kakšen strošek tega našega raziskovanja.

HITRIH 7

Najljubše potovanje: Roadtrip po Južni Afriki

Najljubša država: Slovenija, od tujine Italija

Najljubše mesto: Ljubljana, od tujine Amsterdam

Najljubši izlet v bližini: Rožnik

Najljubša plaža: Le Morne (Mavricij)

Najljubša kulinarika: riba in vino

Naljubši način transporta: avto in kolo

Najljubši jezik: španščina (čeprav je ne znam)

Blogu Kam z mulcem in dogodivščinam štirih družin lahko sledite TUKAJ, pa tudi na Facebooku in Instagramu.

Imate tudi vi prijatelja, ki živi v tujini, veliko potuje in bi z Vandraj bralci delil svojo izkušnjo? Ali pa morda sami živite v zanimivem mestu in radi raziskujete svet? Pišite mi na maja@vandraj.si!   

PREBERITE ŠE:

Slovenka Katja, ki potuje s sedemletnim sinom: “Tu in tam pade kakšna pripomba, da sem nora, ampak bolj za hec kot za res”

Slovenija na prvem mestu med državami, kjer imajo otroci najlepše otroštvo

Ste se kdaj vprašali, kje bi morali vzgajati svoje otroke, da bi ti imeli karseda lepo otroštvo? Sodeč po novi raziskavi – v Sloveniji. Slovenija se je v raziskavi ameriške organizacije Save the Children, ki si prizadeva izboljšati položaj otrok po svetu, uvrstila na sam vrh lestvice držav, kjer otroci živijo najbolje.

Med 172 državami je Slovenija na prvem mestu skupaj z Norveško, sledijo pa jima Finska, Nizozemska in Švedska. ZDA so šele na 36. mestu, za BiH in pred Rusijo.

Mednarodna organizacija z indeksom Konec otroštva meri kakovost življenja otrok na podlagi njihovega zdravja, prehrane, dostopa do šolanja, otroških porok, stopnje otroškega dela, najstniške nosečnosti in regionalnih konfliktov.

Med najboljšimi desetimi državami so z izjemo Južne Koreje, ki si z Nemčijo, Belgijo in Ciprom deli deseto mesto, same evropske države. Imajo zelo dobre ocene glede zdravja, izobraževanja in zaščite otrok. Med zadnjimi desetimi pa je sedem držav iz zahodne in osrednje Afrike. Višji kot je indeks, boljše je otrokovo življenje.

Najvišje uvrščene države, kjer je otroštvo najmanj ogroženo

1. Slovenija − 985

1. Norveška − 985

3. Finska − 983

4. Nizozemska − 982

4. Švedska − 982

6. Portugalska − 981

7. Irska − 980

8. Islandija − 979

8. Italija − 979

10. Belgija − 978

10. Ciper − 978

10. Nemčija – 978

10. Južna Koreja – 978

Najnižje uvrščene države, kjer je otroštvo najbolj ogroženo

162. Kongo − 558

163. Gvineja − 546

163. Sierra Leone − 546

165. Burkina Faso − 541

166. Južni Sudan − 488

167. Čad − 473

168. Somalija − 470

169. Centralna afriška republika − 428

170. Mali − 414

171. Angola − 393

172. Niger − 384

 

Foto: Unsplash, Thinkstock

Top 8 Instagram profilov popotnikov, ki potujejo z otroki

Instagram je poln popotniških profilov, kjer lahko najdete navdih za svoje naslednje potovanje. Organizacija in izvedba le-teh je s tehnologijo postala precej enostavnejša, vedno več popotniških družin pa dokazuje, da potovanja niso nič groznega. Niti če potujete z majhnimi otroki.

Zbrali smo nekaj popotniških družinic, ki svoje dogodivščine in popotniške nasvete delijo tudi na Instagramu, velik del njih pa podobne vsebine deli tudi na istoimenskih blogih.

@nappy_nomad_

Fotogeničen parček potuje odkar je njuna dojenčica dopolnila sedem tednov. Trenutno so na Mauritiusu, na blogu pa najdete uporabne nasvete za potovanje z dojenčkom – od tega, kaj spakirati, do obveznih cepiv, zdravil in prve pomoči.

@travelmadmum

Britanski parček bo junija dobil drugega otroka, že ob prihodu prvorojenke Esme pa je porodniški dopust izkoristil na najboljši možen način. Na potovanju! Ustvarjata tudi blog z nasveti za potovanja z najmlajšimi in med nosečnostjo, s 85 tisoč sledilci samo na Instagramu, pa so ju letos razglasili za najboljši popotniški blog na Otoku.

@jakeanddannie

Jake in Dannie sta se s hčerko Liso na enoletnem potovanju po Evropi – trenutno so v Benetkah. Oba sta fotografa, ki sta zaprla svoj studio, prodala hišo in začela ustvarjati popotniški blog ter najbolj slikovit in vsestranski družinski album, kar jih je kdaj bilo.

@ourcuriousgeorgia 

Kanadski par se je skupaj z dojenčico Georgio preselil v Vietnam, kjer dela in raziskuje dežele jugovzhodne Azije, ob tem pa ustvarjajo tudi vlog, ki ga objavljajo na YouTubu.

@theworldwidewebers 

Mlada družinica iz Washingtona je hčerkino prvo leto življenja preživela na štirih kontinentih, v več kot 40 državah in na več kot 70 letalih, svoje dogodivščine pa deli na blogu in Instagramu. 

@ourwanderingtribe

Vandrovska par z dvema otrokoma živi in dela na Tajskem, v prostem času pa raziskujejo svet – pred kratkim so bili na primer na Baliju, kmalu pa gredo na Japonsko, v Rusijo in Kanado. Keith in Serah s hčerko Margaret in sinom Laurenom ustvarjata tudi istoimenski blog z nasveti o potovanjih z otroki.

@elaratheexplorer

Elara raziskuje svet z odlične perspektive – z očetovih ramen. Fotografije snema njena mama Hetal, ki je pravzaprav nekdanja tekmovalka ameriškega MasterChefa.

@wereoutofhere

Pod imenom We’re Out Of Here stoji kanadska družina s štirimi člani, ki so prodali vse svoje imetje in se podali na pot okoli sveta. Trenutno se nahajajo v južni Afriki, z otrokoma pa je par obiskal že 19 držav.

 

Foto: Instagram

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.