Varen nakup letalskih kart med epidemijo koronavirusa

Epidemija koronavirusa je na svoj način prav vsakemu posamezniku spremenila način življenja. Spremembam smo bili seveda priča tudi v potovalni industriji. Marca 2020 so se začele države ena za drugo čez noč zapirati v karanteno. Marsikateri popotnik je tako nehote ostal ujet v tuji državi brez, da bi dobro vedel kaj hudiča ga je doletelo. Letalske družbe so ena za drugo pričele z odpovedijo letov in nemalo potnikov je ustalo ujetih na letališčih po svetu. Maja Novak – Mayita je v svojem najnovejšem podcastu govorila o tem, kako je danes in kako čimbolj nemoteno potovati z letali še naprej. 

Nejasna pravila in stalne spremembe

“Sama se dobro spominjam, ko sem tisto zimo ravno zaključevala trimesečno pogodbo na jahti v Dohi. Kapitan mi je nekaj dni pred odhodom v Slovenijo v podpis podal obrazec katerega sem morala izpolnit in odkljukat ali imam morda kakšnega od simptomov koronavirusa. Takrat sem se le posmehljivo “namušila”. Niti slučajno si nisem predstavljala, da bo virus neznanega izvora tako korenito spremenil svet. Skoraj dve leti kasneje smo tu, kjer smo. Popotniki še vedno nismo čisto prepričani ali se smemo vkrcati na avion brez potrdila o cepljenju, bomo na destinaciji primorani v karanteno ali morda ponovno narediti PCR test. Če je bilo pred epidemijo rezervirati letalsko karto mačji kašelj, se je to po razglasitvi epidemije definitivno spremenilo. Sama sem zadnji dve leti zelo veliko službeno potovala z letalom in lahko vam povem, da toliko stresa na letališču nisem doživela še nikoli.” letalskih kart

Za pomoč pri organizaciji potovanja prosijo tudi izkušeni popotniški mački

“V tretji epizodi potovalnega podkasta Potovanja in delo v tujini sem se pogovarjala s Katjo Kenda, ki že vrsto let vodi agencijo za organizacijo potovanj v lastni režiji Z letalom na poti. Njeno delo se je v epidemiji koronavirusa precej spremenilo, saj je postala tudi nekakšen redni obveščevalec o aktualnih ukrepih v državah in ob tem opozarja na kaj moramo biti pozorni, da ne izgubimo svojega trdo prigaranega denarja. Katja mi je zaupala, da jo pri rezervaciji kart prosijo za pomoč tudi izkušeni popotniški mački. Pravi, da jim je tako lažje, saj Katja za njih preveri aktualno stanje v deželi in pogoje za vstop.”

Kako varno kupiti letalske karte (izseki iz podcasta)

1. Ne kupujte letalskih kart pri posrednikih kot so npr. Go to gate, temveč vedno preko letalskih družb kot so npr. Qatar Airways, Emirates in Lufthansa.

Posrednike lahko brez problema uporabite za poizvedovanje in raziskavo letalskih povezav in cen, a nakup nujno opravite na uradni strani letalskih družb saj boste težave v primeru odpovedi ali spremembi leta veliko hitreje uredili pri njih. Prav tako se boste lažje dogovorili za povračilo denarja ali kompenzacijo v obliki vaucherja.

2. Ko rezervirate potovanje z dvema povezanima letoma, izberite let, ki ima med prestopom vsaj 2 ali 3 ure časa, v primeru povezanega leta z nizkocenovci pa vsaj 4-6 ur.

Vrste na letališčih so se zaradi birokracije s koronavirusom precej podaljšale in hitro lahko pride do situacije, ko smo primorani recimo na security check-inu in na kontroli potnega lista čakati dlje. Na nekaterih letališčih te praktično na vsakih 100 metrov povprašajo za potrdilo o PCT pogoju in predstavljajte si koliko časa lahko s tem izgubimo. Veliko lažje je, da med prestopom v miru popijete kavico, kot pa, da mrzlično, skoraj v paniki tečete čez letališče, da bi ujeli drugi let. 

Ker so nizkocenovci veliko manj zanesljivi pa je v tem primeru potrebno vzeti še nekaj dodatnih ur več za prestop, ali po Katjinih besedah takega leta z nizkocenovci sploh ne rezervirati.

3. Karte so najdražje v kolikor jih kupimo teden dni vnaprej.

Takrat so karte namreč najdražje, saj je prostih le še nekaj sedežev. Čeprav v podkastu izvemo, da pravila kdaj je najbolje kupiti karto ni, je vseeno priporočeno karto kupiti nekaj tednov vnaprej, nikakor pa ne več kot pol leta vnaprej. Če radi letitie z nizkocenovci pa redno spremljajte njihove akcije, ki jih največkrat objavljajo na svojih socialnih omrežjih.

4. Pazite, da pregledate tudi pogoje za vstop v državo preko katere samo prestopate

Recimo, da letite v Kanado preko ZDA. Nujno morate preveriti pogoje vstopa v ZDA in, če jih ne izpolnjujete vas ne bodo niti spustili na letalo za Kanado, kljub temu, da za Kanado pogoje izpolnjujete.

5. Pripravite vso potrebno dokumentacijo za potovanje

Potovanje je veliko manj stresno v kolikor se nanj dobro pripravimo. Natisnite si dokumente, ki jih potrebujete, uredite si zavarovanje, ki krije stroške covid-19 in izpolnite PFL obrazec na spletu v kolikor je to potrebno za vstop v državo. Imejte v mislih, da je bolje, da imate s seboj preveč papirologije kot pa premalo. Reševati zadeve iz tujine ni lahko, nepriprava pa vas lahko pa vas tudi drago stane.

Celotna epizoda podcasta na voljo brezplačno

To je le peščica vseh nasvetov. Da boste res dobro obveščeni in se boste lahko ognili vsem nevšečnostim povezanih s potovanji v epidemiji koronavirusa, pa poslušajte celotno epizodo podcasta. Najdete jo na tej povezavi ali na vseh večjih podcast platformah.

 

MajoNovak – Mayito lahko spremljate preko Instagrama

na tej povezavi

 

Foto: Usnplash

PREBERITE ŠE: Maja Novak: “Delo na zasebni jahti je najlepša in najtežja izkušnja v mojem življenju”

letalskih kart letalskih kart letalskih kart letalskih kart

Preverite nove pogoje za potovanja znotraj EU

Novi pandemski val, ki je zajel Evropo, ogroža praznične popotniške plane več sto tisoč Evropejcev. Odpovedani so prvi prebožični sejmi, dnevno se spreminjajo pogoji za potovanja.

Porast v številu covidnih primerov povzroča težave in skrbi po celi Evropi. Avstrija je prva popolnoma zaprla meje in za vse svoje državljane uvedla lockdown. Dnevno se pogoji za potovanja spreminjajo tudi pri drugih članicah EU.

Nemčija, ki jo je, po besedah Angele Merkel, četrti val zadel z vso svojo močjo, razmišlja o podobnih ukrepih. Uradno se že odpovedali munchenski predbožični sejem. To je že drugo leto zapored, ko sejma ne bo. Pod velikim vprašajem je tudi smučarska sezona.

Nizozemska, ki jo je četrti val zadel z dvojno hitrostjo v primerjavi z lanskim letom, je prejšnji teden uvedla tritedensko delno zaprtje države.

Spremljajte stanje v EU preko aplikacije Re-open EU

Ob dnevno novih ukrepih mnogi Evropejci spreminjajo popotniške plane. Kakšno je aktualno stanje in kakšni so pogoji za potovanja v članicah EU, lahko spremljate na Re-open EU. V aplikacijo vnesete državo, ki vas zanima, aplikacija pa vam ponudi aktualne informacije o stanju.

Kako ukrepati, ko se pogoji za potovanja tako hitro spreminjajo?

Zaradi trenutnega stanja se predvideva, da bodo restrikcije v Evropi v prihodnjih tednih postajale vedno strožje. Sploh okoli praznikov.

V izogib nepričakovnim zapletom redno spremljajte vse novosti. Spremljajte tudi ukrepe v zvezi z dostopom do lokalov, restavracij, klubov, muzejev…

Priporočilo, da se nenujna potovanja ta trenutek ustavijo

Evropski center za preprečevanje in obvladovanje bolezni vse prebivalce Evrope poziva, da odložijo vsa nenujna potovanja. Sporočajo tudi, da je najslabše stanje v državah Belgija, Bolgarija, Hrvaška, Estonija, Madžarska, Irska, Latvija, Litva, Nizozemska, Romunija, Slovaška in Slovenija.

V EU sicer 64.9% precepljenost

Skupaj je med državami članicami EU sicer precepljene 64,9% populacije. Najbolje precepljena je Portugalska (81,3%), sledijo ji Irska (75,9%), Islandija (76,5%) in Danska (75,5%).

Nove restrikcije za Evropejce, ko Evropa postaja epicenter pandemije

Evropa je spet postala epicenter pandemije. Kaj to pomeni za potovanja?

Število novih primerov okužbe z virusom Covid-19 v Evropi je znova visoko naraslo. Samo v zadnjih 24 urah se je v Nemčiji pojavilo 23.607 novih primerov, na Madžarskem 21.060, v Franciji 12.508, na Nizozemskem 12.052 in v Avstriji 11.227. Madžarska je zabeležila tudi rekordno število smrti v enem dnevu: 304. Kljub precej visoki precepljenosti se Evropsko zdravstvo utaplja v delu, kar pomeni nove restrikcije.

Nove restrikcije

Nemčija

V nekaterih nemških zveznih državah, vključno z Berlinom, lahko restavracije, kinematografe, muzeje in koncerte obiskujejo le obiskovalci, ki izpolnjujejo PC pogoj.

Avstrija

Avstrijska vlada je sprejela najstrožje ukrepe in za vse necepljene prebivalce (2.000.0000 jih je) uvedla popolno zaprtje. Že prej je bil necepljenim nedovoljen dostop do frizerja, kinematografov, restavracij,… zdaj pa je vlada sprejela še strožji ukrep. Necepljeni morajo ostati doma. Napovedali so strogo preverjanje.

Francija – spremembe tudi za Slovence!

Če je prej veljalo, da vsi necepljeni turisti lahko neokuženost dokazujejo s testom starim največ 72 ur, novi ukrepi za nekatere države določajo test, ki ni starejši od 24 ur. Te države so Belgija, Bolgarija, Hrvaška, Češka, Estonija, Grčija, Madžarska, Irska, Latvija, Litva, Nizozemska, Romunija, Slovaška in Slovenija.

Združeno kraljestvo

V Združeno kraljestvo lahko brez karantene vstopajo zgolj polno cepljeni obiskovalci (prebolelost in 1 odmerek nista dovolj!). Vsi obiskovalci morajo drugi dan po prihodu opraviti test, ki si ga financirajo sami.

Španija in Norveška

Tudi ostale EU države so dopolnile sezname držav, ki predstavljajio visoko tveganje. Slovenija se nahaja na veliki večini teh seznamov.

Večina teh držav se že pripravlja tudi na to, da bo 3. odmerek na voljo tudi za mlade.

Kaj pomenijo nove restrikcije za potovanja?

Zaradi trenutnega stanja se predvideva, da bodo restrikcije v Evropi v prihodnjih tednih postajale vedno strožje. Sploh okoli praznikov.

Necepljeni naj spremljajo vse nove ukrepe

V izogib nepričakovnim zapletom, naj necepljeni redno spremljajo vse novosti. Ker se stanje hitro spreminja, naj bodo posebej pozorni in dnevno spremljajo spremembe glede potovanj. Pozorni naj bodo predvsem na veljavnost testov in na možne karantene.

Necepljeni naj spremljajo tudi ukrepe v zvezi z dostopom do lokalov, restavracij, klubov, muzejev… Trenutno so namreč v nekaj državah ti dostopni le cepljenim ali prebolelim. Tako je na primer v Avstriji!

Če se bo slabo stanje nadaljevalo, pa bo več držav za necepljene uvedlo popoln lockdown.

Priporočilo, da se nenujna potovanja ta trenutek ustavijo

Evropski center za preprečevanje in obvladovanje bolezni vse prebivalce Evrope poziva, da odložijo vsa nenujna potovanja. Sporočajo tudi, da je najslabše stanje v državah Belgija, Bolgarija, Hrvaška, Estonija, Madžarska, Irska, Latvija, Litva, Nizozemska, Romunija, Slovaška in Slovenija.

V EU sicer 64.9% precepljenost

Skupaj je med državami članicami EU sicer precepljene 64,9% populacije. Najbolje precepljena je Portugalska (81,3%), sledijo ji Irska (75,9%), Islandija (76,5%) in Danska (75,5%).

 

Foto: Unsplash

PREBERITE ŠE: Slovenija: Top 6 najbolj idiličnih zimskih izletov za proste dni

Maldivi so najbolj iskana destinacija za potovanja po pandemiji

ESTA America je analizirala iskalne nize v zvezi s potovanji v mesecu juliju in objavila seznam desetih držav, ki so jih uporabniki, z namenom potovanja (leti in nastanitve), največkrat iskali na Googlu. Na prvem mestu so Maldivi, zanimivo pa je, da se je na drugem mestu znašla država, ki jo je Covid zadel posebej močno.

Pandemija je močno vplivala na svetovno turistično industrijo in vsi že komaj čakamo, da se tudi ta panoga spet postavi na noge in zaživi v svoji polnosti. Čeprav smo fizično omejeni z dostopi do nekaterih destinacij, naše misli že begajo v raznorazne kraje in še z večjim zanosom kot kdajkoli prej v brskalnikih iščemo informacije v zvezi z našimi sanjskimi destinacijami. ESTA America (avtorizacija potovanj ZDA) je analizirala globalne iskalne nize za mesec julij 2021 in objavila seznam najbolj priljubljenih držav za potovanje po pandemiji. Na prvem mestu so se znašli Maldivi.

Lestvica na spletu najbolj iskanih držav za potovanja v juliju 2021

Ker se svet (z različnimi pogoji) počasi spet odpira za globalna potovanja, so brskalniki ponovno polni iskalnih nizov, ki jih vtipkavajo navdušeni popotniki. Sanje o ponovnem potovanju se zdijo spet bližje. Na prvem mestu so se znašli Maldivi, le malo za njimi pa Indija. Na tretjem mestu je Grčija. Kar 4 države na seznamu so azijske.

Lestvica

 1. Maldivi
 2. Indija
 3. Grčija
 4. Turčija
 5. Kanada
 6. Mehika
 7. Španija
 8. Avstralija
 9. Tajska
 10. Japonska

(vir: ESTA America)

Najbolj pogosto sanjamo o Maldivih.

Na lestvici kraljuje Azija

To, da so Maldivi na prvem mestu, ni veliko presenečenje. Odkar je od leta 2009 turistična dejavnost omogočena tudi izven resortov, so bolj dostopni. Hkrati popotnike pritegnejo zaradi opozoril, da jih bo globalno segrevanje v nekaj letih popolnoma izbrisalo z obličja Zemlje.

Je pa presenetila Indija. Ena od držav, kjer je Covid udaril najmočneje, presenetljivo ostaja priljubljena destinacija. Na splošno Azija kraljuje na lestvici, s kar petimi državami (če štejemo tudi Turčijo). Na seznamu se je (pričakovano) znašla še Tajska. Olimpijske igre so na lestvico uvrstile Japonsko.

Iz lestvice izpadle nekatere priljubljene destinacije

Največje presenečenje v primerjavi z lansko lestvico je padec Italije iz prvega na šele trinajsto mesto. Prav tako na lestvici ni več Maroka in Združenih arabskih emiratov. V Evropi najbolj priljubljeni ostajata Španija in Grčija.

Ljudje hrepenijo po peščenih plažah, turkiznem morju in senci pod palmo.

Iščete ugodne lete za vašo sanjsko destinacijo? Preverite TUKAJ

 

PREBERITE ŠE: Potovanja z otroki: Maldivi

Foto: Unsplash

Dominikanska republika med pandemijo: popotniška izkušnja slovenskega para #intervju

Barbara Bedene in Blaž Dobravec sta mlada popotnika, ki sta tudi v zadnjem letu, ko se je svet ustavil, uspela raziskati nekaj kotičkov, ki niso zgolj v mejah domače regije. To pomlad ju je očarala Dominikanska republika.

Barbara in Blaž sta mlad par, ki si s potovanji širi obzorja in hrani svojo popotniško dušo. Blaž je študent računalništva in matematike, Barbara pa študira fizioterapijo. Potovanja rada zabeležita z dobrimi fotografijami in videi, na Vandraj pa smo ju že gostili po njunem potovanju na Bali. Tokrat ju je poklicala Dominikanska republika, kamor sta s šopkom varnostnih ukrepov lahko odpotovala kljub pandemiji. Ta je v zadnjem letu povsem ohromila brezskrbna potovanja in masovni turizem, kot smo ga poznali do zdaj, a z upoštevanjem številnih omejitev in strogih ukrepov ter dobro organizacijo, je tudi to mogoče … Če ne drugače, naj vas Dominikanska republika pogreje skozi njune oči.

Barbara in Blaž sta v Vandraj intervjuju delila izbor imenitnih fotografij in filmček, ki sta ga posnela na potovanju čez lužo ter šopek uporabnih informacij – tudi za čas, ko se bo svet postavil nazaj na noge.

Potovanja so v zadnjem letu obstala, omejitvam navkljub pa ostaja nekaj destinacij, ki jih pandemija ni tako ohromila. Marca sta tako odpotovala v Dominikansko republiko. Kako sta si izbrala to destinacijo? 

Obstaja kar nekaj destinacij, kamor se lahko potuje, so pa tudi v teh državah pogoste določene omejitve – obvezno nošenje mask, policijska ura in podobno. Dominikanska republika ni bila najina prva izbira. Na najinem seznamu želja imava nekaj destinacij, ki si jih želiva še ogledati, a je bila večina od teh držav ali popolnoma zaprtih ali pa je bila obvezna 14-dnevna karantena in se zato zanje nisva odločila.

Med odprtimi je recimo Mehika, ki je bila najina prva izbira. Ko sva za enomesečno potovanje po Mehiki naredila okviren načrt krajev, ki si jih želiva ogledati, pa se je zataknilo pri letalskih kartah, katerih cene so bile kar zasoljene. Zato sva iskala alternativo. Tako je na najin radar prišla Kolumbija, ki je bila takrat še odprta za turiste. Ravno ko sva želela rezervirati letalske karte, ki so bile zelo poceni, sva dobila informacijo, da se bo Kolumbija v naslednjih tednih zaprla. Tudi druga destinacija je splavala po vodi in iskanje najinega potepa je potekalo naprej.

Končno sva prišla do Dominikanske republike, za kamor sva karte rezervirala 10 dni pred odhodom. Odločitev, da odpotujeva tja, je v veliki meri temeljila tudi na tem, da je tam ravno čas, ko se v zalivih nahajajo kiti grbavci. Če povzameva, bi lahko rekli, da je šlo za splet naključij, ki naju je pripeljal v Dominikansko republiko.

Na kakšne omejitve sta naletela pri organizaciji potovanja? 

Pri organizaciji potovanja v Dominikansko republiko načeloma nisva imela nekih večjih organizacijskih težav. Vzela sva zdravstveno zavarovanje, ki krije stroške nastanitve in zamenjave leta v primeru okužbe. Zaradi zahtev pri prestopu v Amsterdamu z letalsko družbo KLM sva morala opraviti tako PCR test (ta ob prihodu na tamkajšnje letališče ni smel biti starejši od 72 ur), ki sva ga opravila na Golniku, kot tudi hitri antigenski test, ki sva ga 4 ure pred vzletom opravila na letališču Marco Polo. Oba testa sva morala narediti tudi na poti nazaj, saj se zahteva v tranzitnih državah v tem času ni spremenila.

Kako je potekalo samo potovanje, od leta do vmesnih transportov?

Potovanje je glede na stanje po svetu potekalo popolnoma brez težav. Seveda ti na vsakem koraku preverijo veljavnost PCR testov – tudi ob prestopih. Tako, da jih je dobro imeti kar vedno poleg letalske karte. Maska pa je seveda obvezna oprema tekom celotnega potovanja.

Zaradi cenovno ugodnejših letov sva izbrala pot Marco Polo -> Amsterdam -> Panama -> Dominikanska republika, kar pa je pomenilo, da je bil najin let malce daljši – približno 24 ur.

Zgodil pa se nama je zanimiv pripeljaj na poti v Dominikansko republiko in sicer ob prestopu v Panami. Nič hudega sluteča sva se kakšno uro pred vkrcanjem na letalo odpravila do najinega terminala za odhod, ko je do naju pristopil velik varnostnik brez identifikacije in od naju zahteval potna lista. Ko sva mu ju pokazala, nama ju je vzel iz rok in naju pozoval, naj mu slediva. V majhni sobi, ki je bila videti kot kaznilnica iz filma, je za nama zaklenil vrata in rekel, naj sedeva. Zasliševal naju je o razlogih za obisk Dominikanske republike, od kje nama denar za potovanje, kaj sva po poklicu … Najbolj kočljivo je bilo ob vprašanjih o količini denarja, ki ga imava s seboj v gotovini in na karticah ter študentskemu delu in financiranju študija s strani države.

Ko smo končno prebrodili jezikovne omejitve – najino znanje španščine je na ravni poznavanja telenovel, medtem ko njihovo znanje angleščine ni nič kaj boljše, – nama je končno verjel, da opravljava študentsko delo in da imamo v Sloveniji študij financiran s strani države. Šele potem nama je povedal, da naju tako zaslišuje, ker padeva v tip ljudi, ki se kasneje iz Dominikanske republike tihotapi v ZDA v upanju za boljše življenje. Sicer mu glede na najina EU potna lista nisva popolnoma verjela (smeh). 

Kje sta iskala nastanitve?

Nastanitve sva v večini iskala na Booking.com, kar na Instagramu pa sva našla tudi en prečudovit apartma (Fixielofts). Pri samem bookiranju hotelov/hostlov sva se odločila, da bova rezervirala le prvi dve noči, saj sva si želela biti čim bolj fleksibilna. Za naju je bila to super odločitev. Večina nastanitev je bila odprtih. Vedela sva, da imajo v Dominikanski republiki tudi policijsko uro, ki sva se jo – z izjemo enega dne – držala.

Si česa nista mogla ogledati/doživeti na račun izrednih razmer?

Ker v Dominikanski republiki večinski del predstavljajo naravne znamenitosti, kakšnih večjih omejitev nisva doživela. Edina stvar, ki sva si jo želela ogledati, a si je nisva mogla, je bila tovarna tobaka.

Na kakšen način sta se premikala po državi in kolikšen del sta obiskala? 

Takoj po pristanku v Dominikanski republiki sva najela avtomobil, ki sva ga imela 9 dni. Z avtomobilom sva se iz Santo Dominga odpravila v Jarabacoo, ki se nahaja v centralnem hribovitem delu države. Pot naju je nato vodila do severne obale – do mesta Puerto Plata. Sledila je vožnja ob severni obali do polotoka Samana. Iz Samane pa sva najino krožno pot zaključila v Santo Domingu.

Kljub vsem priporočilom, naj avta ne najameva, se je ta izkazal za super odločitev. Sicer je bilo celotno potovanje zaradi te odločitve malce dražje (dodatna zavarovanja so obvezna), a je bila svoboda, ki sva jo pridobila s tem, neprecenljiva. S pomočjo avtomobila sva bila popolnoma prosta glede najinega načina potovanja in ogledov znamenitosti. Nisva bila vezana na javni promet, ki je sicer dobro organiziran in precej poceni. Kljub temu sva celo nekaj malega prihranila, ker nama ni bilo treba hoditi na organizirane izlete pri turističnih agencijah. Te so prilagojene ameriškim turistom in s tem tudi ustrezno zasoljene.

Najem avtomobila se res splača, bi pa vseeno odsvetovala vožnjo v večjih mestih. Na avtocestah imajo tudi cestnine, ki se gibljejo od 1 do 7 evrov. Skupno sva za cestnine na celotnem potovanju odštela približno 25 evrov. Do najbolj turističnega predela Punta Cana sva se po vrnitvi avtomobila odpeljala z avtobusom, tam pa sva najela skuter in okolico raziskovala z njim.

Punta Cana

Vajinih top 6 krajev z oddiha v Dominikanski republiki? 

V najboljših 6 krajev v Dominikanski republiki bi definitivno vključila:

 • ogled grbastih kitov v zalivu Samane,
 • Las Terrenas, ki ima prečudovito vrsto restavracij in barov ob plaži,
 • Puerto Plata, kot eno najbolj barvitih mest z zelo prijaznimi ljudmi,
 • Laguna GriGri, kjer si lahko ogledaš prečudovite mangrove,
 • otok Saona – majhen otoček, na katerem so samo palme, čiste peščene plaže in prečudovita kristalno čista voda,
 • slap Slato Jimenoa no. 1 in slap Slato el Limon, oba sta nekaj posebnega. Oba slapova pa naredi še bolj zanimiva pot do njiju, ki te vodi skozi tropski gozd.

Seveda pa je bilo tekom potovanja še kar nekaj zanimivih izkušenj, kot na primer poskušanje svežih zrn kakavovca.

Kaj si želita, da bi vedela, preden sta šla na pot?

Mislim, da bi bila najbolj uporabna informacija ta, da tam skoraj nihče ne govori angleško. Zato bi tudi kakšna ura inštrukcij španščine definitivno prišla prav.

Katerih življenjskih lekcij so vaju naučila potovanja?

Potovanja in odkrivanje novih krajev, kultur in tradicij so definitivno stvar, ki naju navdušuje. Spontanost in spoprijemanje z nenačrtovanimi situacijami sta definitivno dve lastnosti, ki sva se jih bila prisiljena naučiti. V trenutni situaciji pa definitivno živiva moto:

Če se znajdeš v slepi ulici, ne obupaj in se obrni ter najdi drugo pot.

Se je vajin pogled na potovanja in zanimive destinacije ob trenutnih razmerah kaj spremenil?  

Popolnoma iskreno, ne. Pa naj ne bo to zdaj povod za jezne komentarje, a po najinih izkušnjah se je izkazalo, da se popolnoma enakih (če ne še bolj strogih) ukrepov, kot se jih drživa doma, drživa tudi med potovanjem in posledično nimava nekih dodatnih razlogov za strah.

Je pa res, da je zaradi trenutne situacije prišlo do kar velikega števila negativnih posledic pri potovanju – dodatni ukrepi, stroški testov, policijska ura … Po drugi strani pa potovanje v trenutnem času prinese tudi nekaj dobrih stvari. Na Zakintosu lansko poletje in zdaj v Dominikanski republiki sva bila na številnih destinacijah praktično sama. (Njun posnetek z Zakintosa najdete TUKAJ).

Kateri kotički sveta ostajajo na vajinem seznamu krajev, ki jih morata videti še v tem življenju? 

No, če bi začela naštevati, nam bi verjetno zmanjkalo prostora (smeh). Na vrhu so zagotovo Japonska, Filipini, Mongolija, Tanzanija, Nova Zelandija, Avstralija in severne države Evrope – Norveška, Švedska, Finska. Seveda pa je malce nižje na seznamu še zelo veliko drugih kotičkov.

 Blaža in njegove imenitne fotografije ter videoposnetke lahko najdete na njegovi spletni strani (TU), lahko pa ju spremljate tudi na popotniškem blogu (TU).

Foto in video: Blaž Dobravec (Instagram: @blazdobravec) in Barbara Bedene (Instagram: @barbarabedene)

Imate tudi vi prijatelja, ki živi v tujini, veliko potuje in bi z Vandraj bralci delil svojo izkušnjo? Ali pa morda sami živite v zanimivem mestu in radi raziskujete svet? Pišite mi na maja@vandraj.si!

PREBERITE ŠE: Mlada Slovenca, ki že dobro leto živita na Novi Zelandiji in nabirata kivije #intervju

Iščete navdih, kam na oddih? TUKAJ preverite odlično znižano ponudbo destinacij za vaš naslednji najljubši dopust – po Sloveniji ali pri naših sosedih.

DOMINIKANSKA REPUBLIKA DOMINIKANSKA REPUBLIKA  DOMINIKANSKA REPUBLIKA 

Letošnji svetovni turizem padel na raven leta 1990

V letošnjem letu je obstal tudi svetovni turizem. Mednarodni prihodi so se zaradi omejitev potovanj, nizkega zaupanja potrošnikov in svetovnega boja za obvladovanje virusa COVID-19, v prvih desetih mesecih leta 2020 zmanjšali za 72 odstotkov.

To je prispevalo k najslabšemu letu v zgodovini turizma. Izguba za svetovni turizem je celo precej večja kot leta 2009, ko smo se spopadali s svetovno gospodarsko krizo. A napovedi za prihodnost le niso tako črne …

UNWTO: svetovni turizem je z več kot 70 % upadom prihodov padel na raven v letu 1990

Po zadnjih podatkih Svetovne turistične organizacije (UNWTO) so destinacije med januarjem in oktobrom v primerjavi z enakim obdobjem leta 2019 zabeležile 900 milijonov manj mednarodnih turistov. To pomeni izgubo 935 milijard ameriških dolarjev prihodkov izvoza mednarodnega turizma. Kar je več kot desetkrat večja izguba kot v letu 2009 zaradi vpliva svetovne gospodarske krize.

Na podlagi dosedanjih podatkov UNWTO pričakuje, da se bodo mednarodni prihodi v letu 2020 zmanjšali med 70 % do 75 %. V tem primeru se bo svetovni turizem vrnil na raven izpred 30 let z milijardo prihodov manj in izgubo v višini 1,1 bilijona ameriških dolarjev izvoza mednarodnega turizma.

Raste povpraševanje po domačem turizmu

Podatki izdatkov za mednarodni turizem še naprej odražajo zelo šibko povpraševanje po tujih potovanjih. So pa nekateri veliki trgi, kot so ZDA, Nemčija in Francija, v zadnjih mesecih pokazali nekaj znakov okrevanja. Poleg tega povpraševanje po domačem turizmu na določenih trgih še naprej raste (vključno s Kitajsko in Rusijo).

Napovedano okrevanje v drugi polovici 2021

V prihodnosti naj bi napoved odobritev cepiva in začetek cepljenja postopoma povečala zaupanje potrošnikov. Hkrati vse večje število destinacij rahlja ali odpravlja omejitve potovanj. Scenariji za obdobje 2021–2024 kažejo na okrevanje v drugi polovici leta 2021. Kljub temu pa lahko vrnitev mednarodnih prihodov na raven 2019 traja med dve in pol do štiri leta, navaja UNWTO.

Generalni sekretar UNWTO Zurab Pololikashvili poudarja, da je potrebno okrepiti prizadevanja za varno odpiranje meja, hkrati pa podpirati ohranitev delovniha mest in podjetij v turizmu.

Foto: Unsplash

PREBERITE ŠE: Dopust v izolaciji: bi spali v stekleni hiški s pogledom na severni sij?

Iščete navdih, kam na oddih, ko bo to spet mogoče? TUKAJ preverite odlično znižano ponudbo destinacij za vaš naslednji najljubši dopust – po Sloveniji.

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.