Dogodek v Parizu, kjer morate nositi belo in piti šampanjec

Okoli 14. tisoč ljudi se je v nedeljo na trideseto obletnico belega dogodka v rekordnem številu zbralo pred staro pariško vojaško bolnišnico Les Invalides, kjer so se udeležili zdaj že slavne večerje v belem, ki ji Parižani rečejo Dîner en blanc.

Gre za množični piknik, na katerem udeleženci, oblečeni v belo, zavzamejo katero od pariških znamenitosti. Letos so se zbrali pred Les Invalides. Za udeležbo na dogodku sicer potrebujete predhodno vabilo, svoje mesto pa si lahko izborite tudi na spletni čakalni listi.

Le Diner En Blanc Paris 30th Anniversary #debparis2018 #amazing

A post shared by 40 Girls and Some Shoes (@40girls1) on

Dogodek s strogimi pravili

Dogodek vedno spremljajo stroga pravila. Udeleženci morajo biti oblečeni v bela elegantna oblačila, s sabo prinesti mizo in bele stole, vodo, vino ali penino ter belo košaro za piknik. Pivo, močne alkoholne pijače, kape, majice ter podobna oblačila, ki ne odražajo elegance, so na pikniku prepovedana.

 

Že 30 let belina zavzame eno od pariških znamenitosti

Dogodek je pred tridesetimi leti v Parizu prvič organiziral francoski poslovnež Francois Pasquier. Doslej je večerja v belem postala priljubljena tudi v nekaterih drugih svetovnih mestih. V Parizu udeleženci vsako leto zavzamejo eno od pariških znamenitosti. Med njimi so se v preteklosti znašle že Elizejske poljane in most Pont des Arts.

Just surrender to life… // #debparis2018

A post shared by flavs || YYZ (@vivalaflav) on

Royal wedding elegance meets Met Gala fashion at Diner En Blanc in Paris…

A post shared by Vanessa Avila (@vanessa_avila_) on

Music, dancing, and Champagne from Epernay ??

A post shared by Vanessa Avila (@vanessa_avila_) on

About last night… ✨ Magnifique #dinerenblanc #invalides #paris #debparis2018

A post shared by Anne Nice (@anne_nice) on

 

Foto: Instagram

Žar + pivo + meso = napačna kombinacija

Sezona piknikov z žarom v glavni vlogi je pred vrati, še preden zakurite, pa si preberite nekaj nasvetov, ki sta nam jih zaupala kralja žara.

Brata Miha in Nejc Pešec, znana tudi po projektu Kralj žara, sta nam na prvem pomladnem pikniku predstavila še vroče trende peke na žaru, ki bodo kraljevali letos. Žar namreč nista le rešetka in žerjavica, ampak ponuja veliko več možnosti za pripravo hrane. Žar mojstra sta nam zaupala nekaj trikov, s katerimi bodo vaši obroki najbolj okusni.

Razbijanje mitov: pivo in žar

“Žar polivati s pivom je največja napaka,” pravita kralja žara. Prevelik ogenj pri zaprtih žarih lahko ugasnete s pokrovom, pri odprtih žarih pa tega ne počnite s pivom, ampak imejte pri roki šprico z navadno vodo, s katero boste pogasili plamene, svetujeta. Zakaj?

“Ker je pivo ob žaru vedno pri roki, ko izbruhnejo plameni, nekateri to poskušajo pogasiti z njim. Meso ne vpija piva, pivo le gasi ogenj in pa dvigne saje nazaj na meso. Zato ga raje spijte. Če je vaš cilj to, da bi imelo meso aromo po pivu, pa še pred ali po peki iz njega naredite marinado, nikakor pa mesa z njim ne polivajte med peko,” pojasnjujeta.

Dimljenje piščanca na pločevinki piva

Pivo, oziroma njegova pločevinka, pa vam lahko prav pride tudi pri pripravi piščanca, ki bo na tak način ostal bolj sočen. Celega piščanca natrete z začimbami in nataknete na pločevinko, tako, da se v “smokerju” – žaru, ki ga uporabljamo za dimljenje – peče pokončno.

V pločevinki pustite malo piva, ki bo vzrdževalo temperaturo v trebušni votlini. Pravzaprav lahko namesto piva v pločevinko natočite tudi vodo, ali pa vino, pomarančni sok in celo kokakolo – od vsega bo meso dobilo malce arome.

Dimljenje je sicer eden od vedno bolj priljubljenih trendov pri uporabi žara. Navadno se dimijo kosi mesa, ki so v osnovi pretrdi, da bi jih samo spekli. Na primer kravje pleče, ki je polno kolagena, se med dimljenjem izjemno zmehča, saj se kolagen s takšno obdelavo lepo stopi, poleg tega pa meso dobi še prav poseben vonj – ki je odvisen tudi od lesa, ki ga uporabljate. Naj bo suh, iglavci na primer proizvajajo preveč smole. Poleg mesa sicer lahko dimite še marsikaj drugega – na primer sire ali pa cele paprike, paradižnik, krompir in celo začimbe ter sol.

Nazaj k jamskemu človeku

Poleg dimljenja, smo v sodobno žarjenje iz zgodovine potegnili tudi “cavemen” peko. Gre za to, da pečemo direktno na razbeljenem oglju. Bi direktno na žerjavico položili sočen steak? Miha in Nejc sta ga in bil je izjemen. Zaradi visoke temperatuje je meso zunaj lepo hrustljavo, znotraj pa sočno in mehko. Med žerjavico sta dodala tudi neolupljeno čebulo – njena lupina je zoglenela, a notranjost ostane mehka in aromatična. Na tak način lahko spečete tudi cele jajčevce, krompir ali koruzo v lastni lupini.

Bistvo ražnja je vrtenje!

Še eden od vročih trendov peke na žaru je zagotovo raženj. Samo besedo marsikdo zamenjuje z žarom – a bistvo ražnja je, da se meso (ali kaj drugega) nad žerjavico (ali plinskim žarom) vrti. Kaj vse gre na raženj? Odojek in jagnje, pa tudi piščanec, na manjše žare gredo mrežne pečenke in goveja pleča.

Prednost ražnja je, da meso pečete počasi in na nižji temperaturi, zato ta izgubi zelo malo vlage in ostane sočen. “Žar je zato, da se eksperimentira,” pravita brata in na raženj natakneta cel ananas. Za sladico!

Nazaj k naravi in kakovostnim sestavinam

“Ljudje se obračamo nazaj k naravi. Pečemo stvari, ki so naravno vzgojene, usmerjamo se k temu, da jemo čim bolj zdravo in vedno več proizvajalcev žarov oblikuje takšne, ki so namenjeni prenašanju in peki v naravi. Narava je torej ključna za letošnjo žarovsko sezono,” pravita brata. Kje boste torej preživeli ta konec tedna?

Foto: Maja Fister

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.