To je Slovenec, ki je prišel, videl in osvojil Jeruzalem s fičkom #intervju

Samo Malek se je z nosečo ženo priselil v Jeruzalem. V čudovitih gričkih na severovzhodu Slovenije je nemudoma videl priložnost za širitev družine, pa tudi posla. Na tej poti mu pomagata stari fiček in kulinarično bogata pokrajina. Bo Jeruzalem spremenil v novo Toskano?

Kako bi se predstavili vsem, ki vas še ne poznajo?

Smo mlada družina, ki je na začetku poslovne poti. Naš dom je Jeruzalem, natančneje Trstenik. Vedno sva si želela na svojo pot, ko pa se je začela nosečnost sva pa imela čas razmisliti o ideji in jo tudi pripravila do tega kakršna je zdaj.

Prihajate iz čudovite slovenske pokrajine Jeruzalem in odločili ste se jo predstaviti tudi drugim. Zakaj? Kaj vam predstavlja ta pokrajina?

Oba sva priseljena v te kraje, zato komaj v zadnjem letu čutiva utrip te pokrajine. Ob tako lepih razgledih, odlični kulinariki in vrhunskih vinih se te pokrajina dotakne.

Ali dobite v vaše konce veliko turistov ali je regija še precej neodkrita?

Nekateri ljudje govorijo, da je ogromno turistov. Midva sva mnenja, da bi lahko bilo še več.

Si sploh v resnici želite, da bi bila Prlekija naslednja “Toskana” ali je čar ravno v tem, da je tako neokrnjena, pristna?

Upava, da bo nekoč tudi tukaj tako, kot je sedaj v Toskani.

Kje ste dobili idejo za piknik s fičkom?

Prvotna ideja je bila samo piknik košarica oziroma korpec, ki ga Jeruzalem in okolica še nista poznala imela. Sčasoma sva razmišljala, kako bi idejo nadgradila, zato sva dodala fičeka.

Kje ste dobili fička?

Fiček je že dlja časa v družinski lasti. Po poroditvi te ideje smo ga dobesedno porinili iz garaže.

Kaj pomeni “korpec”? In kaj “čehok”?

Korpec pomeni pletena košara, čehok v teh krajih pomeni pubec oziroma fant.

Komu je piknik s fičkom in okusnimi dobrotami namenjen? Slovencem, tujcem, vsem?

Piknik z fičekom je namenjem vsem. Najraje se pa na piknik odpravijo mladi pari, ki jim je to doživetje zelo zanimivo.

Kje dobite dobrote in vino za vašo košarico? Je vse lokalno, pridelujete sami?

Dobrote nabavljamo v lokalni mesnici, vino pa je seveda iz jeruzalemskih goric.

Katerih 5 stvari bi poleg piknika s fičkom priporočili tistim, ki obiščejo Jeruzalem in okolice?

Tukaj so ljudje izjemno domači, če boš nekoga nagovoril, ti bo takoj ponudil besedo in kozarček vina. Seveda so tukaj izjemne vinske kleti in odlična kulinarika. V okolici so tudi termalni parki in kolesarske poti.

Kje spati, ko obiščemo Jeruzalem in okolico?

Seveda pri nas 🙂 imamo tudi svoj apartma, ki obratuje od letos. So pa tukaj tudi Hiša peps, Taverna in seveda Sibon z bazenom.

Kje jesti?

Seveda bi spet rekla pri nas na pikniku. Najbolj tradicionalna v tej okolici je Taverna, tukaj pa so še Sibon ter turisični kmetiji Puklavec in Hlebec.

Kam pa si vi želite na oddih? Katero destinacijo bi vi radi raziskali?

Imamo še poln seznam, ki zaradi natrpanih urnikov malo trpi. Seveda je tudi Toskana visoko na seznamu. V poletnih mesecih se radi odpravljamo v sosednjo Hrvaško in seveda vse velika mesta v naši bližini.

Kako uspešna bo zgodba mladega para iz Jeruzalema, lahko spremljate TUKAJ

Foto: Samo Malek, osebni arhiv

PREBERITE ŠE: Alja Perne: Prednost mojega dela je, da lahko delam tudi na potovanjih #intervju

Pomladni recept: Piknik sendviči s piščancem

Končno se je sezona piknikov tudi zares odprla. Pripravili smo vam idealen recept za naslednjega: Piknik sendviči s piščancem.

Ti preprosti sendviči s piščancem bodo ostali okusni vse do končne destinacije. Če v hladilno torbo ali nahrbtnik dodate še lončke s sadno solato, pa bo piknik popoln.

SESTAVINE:

  • 4 kosci piščančjih prsi, pečenih in narezanih na koščke
  • 8 rezin kruha za sendviče
  • 8 listov solate
  • 2 paradižnika, narezana na tanke rezine
  • 1 čebula, narezana na tanke rezine
  • 1/2 skodelice majoneze
  • 1/4 skodelice gorčice
  • sol in poper po okusu

NAVODILA:

  1. Zmešajte majonezo in gorčico ter dodajte sol in poper po okusu.
  2. Vsako rezino kruha namažite z mešanico majoneze in gorčice
  3. Na štiri rezine kruha dodajte list solate, narezane paradižnike in čebulo
  4. Na vrh položite koščke pečenega piščančjega mesa in pokrijte s preostalimi rezinami kruha
  5. Po želji lahko sendviče zavijete v aluminijasto folijo in jih hranite v hladilni torbi, dokler ne pridete na piknik

To je enostaven in okusen recept za piknik sendviče s piščančjim mesom, ki jih boste lahko uživali na prostem s prijatelji in družino. Dober tek!

PREBERITE ŠE: 3 super recepti za nepozaben pomladni piknik v naravi

Foto: Shutterstock

Iščete navdih, kam na oddih? TUKAJ preverite odlično znižano ponudbo destinacij za vaš naslednji najljubši dopust – po Sloveniji ali pri naših sosedih.

Ideja za družinski izlet: Piknik in prvomajsko dogajanje na Fontani Vodole

Bo končno čas za prvi pomladni piknik?

Vreme nam kljub trenutnemu letnemu času sicer ne prizanaša najbolje, vsi pa res že komaj čakamo bolj tople in sončne dneve, ko bodo jedilne mize zamenjale mize na terasi, druženja v kuhinji pa pikniki na prostem. Dobra hrana, najboljša družba in prijetno druženje, je tisto, kar vsako pomlad naredi še lepšo in čas, ki ga vsi najbolj pričakujemo.

Pred vrati so še prvomajski prazniki, ki letos s svojimi dela prostimi dnevi tako lepo padejo, da potrebujete le dan dopusta. Kar nekaj ljudi se med prazniki odpravi za podaljšane vikende v tujino, a kaj če bi letos raje raziskovali kotičke Slovenije in si kot se za prvi maj spodobi, privoščili klasičen piknik v naravi?

Piknik na Fontani Vodole

Za vse ljubitelje pomladi, dobre pijače in hrane, so na Fontani vin Vodole, pripravili prvi PIKNIK NA FONTANI, ki bo svojo otvoritev doživel ravno v času prvomajskih praznikov. Obiščete jih lahko kar šest dni zapored. 

Fontana vin Vodole je le streljaj odmaknjena od Maribora. Pri njih najdete prav vse: fontano vin, Nesting resort, v katerem lahko prespite, čudovito neokrnjeno naravo in zabavno avanturistično vožnjo z ziplinom.

Prva izvedba Piknika na Fontani Vodole

Letos bodo med 28. aprilom in 2. majem začeli s prvo izvedbo Piknikov na Fontani, na katerih bo poskrbljeno za dobro hrano, pijačo, zabavo za mlade in mlade po srcu, vse ob spremljavi glasbe. Vse, kar potrebujete za obisk, je veliko dobre volje in nasmejan obraz. Gre za prvi piknik v sklopu piknikov, ki jih bodo pripravljali vsako prvo soboto v mesecu čez celotno sezono.

Kaj se bo dogajalo na Pikniku na Fontani Vodole?

Poskusili boste lahko slastnega odojka, ki ga bodo spekli pred vami. Na voljo pa bodo tudi narezki, sladice, vse ob spremljavi odličnega vina lokalnih vinarjev.

Za vse mlade in mlade po srcu bo za adrenalin poskrbljeno z vožnjo po najdaljšem dvosmernem zip line-u v Sloveniji. Privoščite si čudovit družinski dan na zelenih travnikih, med štajerskimi goricami, in pod sončnimi žarki. 

Celoten seznam dogodkov, ki se bodo odvijali med 28. aprilom in 2. majem:

Četrtek 27.4.: GRAND RE-OPENING z novo teraso
Petek 28.4.: Pokušina novih vin + ZIPLINE + Napihljiva igrala
Sobota 29.4.: Velika zabava z DJ-jem + Napihljiva igrala
Nedelja 30.4.: Kres na Fontani + Animacije za otroke
Ponedeljek 1.5.: Piknik na Fontani z odojkom + Animacije za otroke + Napihljiva igrala
Torek 2.5.: Pokušina novih vin + ZIPLINE + Napihljiva igrala

 

Foto: Fontana Vodole

PREBERITE ŠE: Ta pomladna solata z jagodami vas bo obsedla! #recept

Iščete navdih, kam na oddih? TUKAJ preverite odlično znižano ponudbo destinacij za vaš naslednji najljubši dopust – po Sloveniji ali pri naših sosedih.

3 super recepti za nepozaben pomladni piknik v naravi

Pomlad in piknik gresta skupaj kot poletje in sladoled. Čas zelene trave, ptičjega petja, vonja po cvetlicah in ravno prav toplega sonca, kar kliče po preživljanju časa na prostem. Za popoln dan potrebujete: sonce, veliko deko in super recepte za piknik.

1 Glavni recept: Okusen sendvič

Med recepti za piknik zagotovo ne sme manjkati recept za sendvič. Ta bo nasitil vse prisotne in poskrbel za glavno jed. Zadeva bo še bolj zabavna, če si bo sendvič na pikniku sestavil vsak sam. Vi poskrbite le za dovolj narezanih sestavin in kruh, gostje pa si sendvič sestavijo po želji.

Dve ideji za odlične kombinacije:

Sendvič z dimljenim lososom

Potrebujete: 

  • kruh
  • Philadelphia sirni namaz
  • rdeča čebula
  • rukola
  • avokado
  • kapre
  • dimljen losos

Priprava: 

Na kruh (po možnosti popečen) namažite Philadelphia sirni namaz, čez položite na tanko narezana rdečo čebulo in avokado. Posolite. Dodajte svežo rukolo, čeznjo položite rezine svežega lososa in dodajte nekaj kaper. Pokapajte z olivnim oljem.

Sendvič z avokadom in paradižnikom

Potrebujete: 

  • kruh
  • zrel avokado
  • češnjev paradižnik
  • papriko
  • kumaro
  • mlado čebulo
  • olivno olje
  • limono

Priprava:

Avokado izdolbite, posolite, nakapajte z limoninim sokom in olivnim oljem in pretlačite. Svežo zelenjavo na malo narežite in zmešajte v solato, skupaj z olivnim oljem in limoninim sokom. Na kruh (priporočamo takega s semeni, po možnosti malo popečenega) namažite s pretlačenim avokadom in čez naložite nekaj solate.

2 Za “grickanje”: Sladko-slani pisani narezek

Nekateri recepti za piknik so sladki, nekateri slani, nekateri pa so oboje. Na pikniku nikoli ne sme manjkati hrane za “grickanje”. To je tista hrana, ki je ne jemo iz hude lakote, ampak predvsem iz čistega užitka. Sodobni trendi pri priprave take vrste hrane so šli v smeri “urejenega kaosa”. To pomeni, da vse sestavine preprostio zložite na eno desko oz. velik krožnik in pustite, da se okusi mešajo med seboj. Od sladkega k slanemu, od tdrega k mehkemu. In ravno ta kaos poskrbi, da je vse skupaj na koncu popolno.

Potrebujete: 

  • kumare
  • češnjeve paradižnike
  • papriko
  • redkvice
  • olive
  • oreščke, pistacije, orehe, mandlje
  • jagodičevje (maline, jagode, borovnice)
  • grozdje
  • sveža zelišča (bazilika in rožmarin)
  • različne vrste mehkih in trdih sirov (mehki: mozzarela, camembert, gorgonzola…)
  • suhe mesnine (pršut, salama, klobasa)
  • sadno marmelado (figova je odlična izbira!)
  • različne krekerje (ali kruh)

Priprava: 

Čimbolj estetsko narežite in naložite vse sestavine na desko. Postrezite z zobotrebci.

3 Ne pozabite na pijačo: Voda z okusom

Na pikniku vam lahko zmanjka hrane, nikakor pa vam ne sme pijače. Da bi se izognili nošenju velikih količin tekočine in skrbeli, da vam je bo nekje vmes zmanjkalo, delimo z vami idejo, ki odlično izgleda, še bolje hidrira in je hkrati odličnega okusa.

Potrebujete: 

  • narezano sadje po izbiri (agrume, jagodičevje, jabolka, …)
  • vodo

Priprava; 

V kozarec, steklenico ali vrč položite nekaj sadja po izbiri in zalijte z vodo. Uživajte v sladkem osvežilnem napitku!

 

 

Foto: Unsplash

PREBERITE ŠE: INTERVJU s Sanjo Cvitić o Home exchange-u: “Stanovanje v Ljubljani sva zamenjala za vilo z bazenom v Provansi.”

Iščete idejo, kam na oddih v naši bližini? TUKAJ (klik) vas čaka kup imenitnih ponudb!

Dogodek v Parizu, kjer morate nositi belo in piti šampanjec

Okoli 14. tisoč ljudi se je v nedeljo na trideseto obletnico belega dogodka v rekordnem številu zbralo pred staro pariško vojaško bolnišnico Les Invalides, kjer so se udeležili zdaj že slavne večerje v belem, ki ji Parižani rečejo Dîner en blanc.

Gre za množični piknik, na katerem udeleženci, oblečeni v belo, zavzamejo katero od pariških znamenitosti. Letos so se zbrali pred Les Invalides. Za udeležbo na dogodku sicer potrebujete predhodno vabilo, svoje mesto pa si lahko izborite tudi na spletni čakalni listi.

Dogodek s strogimi pravili

Dogodek vedno spremljajo stroga pravila. Udeleženci morajo biti oblečeni v bela elegantna oblačila, s sabo prinesti mizo in bele stole, vodo, vino ali penino ter belo košaro za piknik. Pivo, močne alkoholne pijače, kape, majice ter podobna oblačila, ki ne odražajo elegance, so na pikniku prepovedana.

 

Že 30 let belina zavzame eno od pariških znamenitosti

Dogodek je pred tridesetimi leti v Parizu prvič organiziral francoski poslovnež Francois Pasquier. Doslej je večerja v belem postala priljubljena tudi v nekaterih drugih svetovnih mestih. V Parizu udeleženci vsako leto zavzamejo eno od pariških znamenitosti. Med njimi so se v preteklosti znašle že Elizejske poljane in most Pont des Arts.

View this post on Instagram

Just surrender to life… // #debparis2018

A post shared by flavs || yyz (@vivalaflav) on

 

Foto: Instagram

Žar + pivo + meso = napačna kombinacija

Sezona piknikov z žarom v glavni vlogi je pred vrati, še preden zakurite, pa si preberite nekaj nasvetov, ki sta nam jih zaupala kralja žara.

Brata Miha in Nejc Pešec, znana tudi po projektu Kralj žara, sta nam na prvem pomladnem pikniku predstavila še vroče trende peke na žaru, ki bodo kraljevali letos. Žar namreč nista le rešetka in žerjavica, ampak ponuja veliko več možnosti za pripravo hrane. Žar mojstra sta nam zaupala nekaj trikov, s katerimi bodo vaši obroki najbolj okusni.

Razbijanje mitov: pivo in žar

“Žar polivati s pivom je največja napaka,” pravita kralja žara. Prevelik ogenj pri zaprtih žarih lahko ugasnete s pokrovom, pri odprtih žarih pa tega ne počnite s pivom, ampak imejte pri roki šprico z navadno vodo, s katero boste pogasili plamene, svetujeta. Zakaj?

“Ker je pivo ob žaru vedno pri roki, ko izbruhnejo plameni, nekateri to poskušajo pogasiti z njim. Meso ne vpija piva, pivo le gasi ogenj in pa dvigne saje nazaj na meso. Zato ga raje spijte. Če je vaš cilj to, da bi imelo meso aromo po pivu, pa še pred ali po peki iz njega naredite marinado, nikakor pa mesa z njim ne polivajte med peko,” pojasnjujeta.

Dimljenje piščanca na pločevinki piva

Pivo, oziroma njegova pločevinka, pa vam lahko prav pride tudi pri pripravi piščanca, ki bo na tak način ostal bolj sočen. Celega piščanca natrete z začimbami in nataknete na pločevinko, tako, da se v “smokerju” – žaru, ki ga uporabljamo za dimljenje – peče pokončno.

V pločevinki pustite malo piva, ki bo vzrdževalo temperaturo v trebušni votlini. Pravzaprav lahko namesto piva v pločevinko natočite tudi vodo, ali pa vino, pomarančni sok in celo kokakolo – od vsega bo meso dobilo malce arome.

Dimljenje je sicer eden od vedno bolj priljubljenih trendov pri uporabi žara. Navadno se dimijo kosi mesa, ki so v osnovi pretrdi, da bi jih samo spekli. Na primer kravje pleče, ki je polno kolagena, se med dimljenjem izjemno zmehča, saj se kolagen s takšno obdelavo lepo stopi, poleg tega pa meso dobi še prav poseben vonj – ki je odvisen tudi od lesa, ki ga uporabljate. Naj bo suh, iglavci na primer proizvajajo preveč smole. Poleg mesa sicer lahko dimite še marsikaj drugega – na primer sire ali pa cele paprike, paradižnik, krompir in celo začimbe ter sol.

Nazaj k jamskemu človeku

Poleg dimljenja, smo v sodobno žarjenje iz zgodovine potegnili tudi “cavemen” peko. Gre za to, da pečemo direktno na razbeljenem oglju. Bi direktno na žerjavico položili sočen steak? Miha in Nejc sta ga in bil je izjemen. Zaradi visoke temperatuje je meso zunaj lepo hrustljavo, znotraj pa sočno in mehko. Med žerjavico sta dodala tudi neolupljeno čebulo – njena lupina je zoglenela, a notranjost ostane mehka in aromatična. Na tak način lahko spečete tudi cele jajčevce, krompir ali koruzo v lastni lupini.

Bistvo ražnja je vrtenje!

Še eden od vročih trendov peke na žaru je zagotovo raženj. Samo besedo marsikdo zamenjuje z žarom – a bistvo ražnja je, da se meso (ali kaj drugega) nad žerjavico (ali plinskim žarom) vrti. Kaj vse gre na raženj? Odojek in jagnje, pa tudi piščanec, na manjše žare gredo mrežne pečenke in goveja pleča.

Prednost ražnja je, da meso pečete počasi in na nižji temperaturi, zato ta izgubi zelo malo vlage in ostane sočen. “Žar je zato, da se eksperimentira,” pravita brata in na raženj natakneta cel ananas. Za sladico!

Nazaj k naravi in kakovostnim sestavinam

“Ljudje se obračamo nazaj k naravi. Pečemo stvari, ki so naravno vzgojene, usmerjamo se k temu, da jemo čim bolj zdravo in vedno več proizvajalcev žarov oblikuje takšne, ki so namenjeni prenašanju in peki v naravi. Narava je torej ključna za letošnjo žarovsko sezono,” pravita brata. Kje boste torej preživeli ta konec tedna?

Foto: Maja Fister

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.