Ideja za izlet: Med tulipane, narcise in dinozavre v Arboretum Volčji Potok

Arboretum Volčji Potok je fantastična ideja za pomladni izlet. V mesecu aprilu si boste lahko ogledali razstavo cvetja in tulipanov, občudovali poljane narcis in se sprehodili med dinozavri.

Načrtovanje izleta v Arboretum Volčji Potok

Arboretum Volčji Potok je lahko dostopen z avtom. Odcep z avtoceste Ljubljana – Maribor je z obeh smeri označen na smerokaznih tablah. Od izvoza sledite cesti proti Radomljam. V kraju Radomlje se v krožnem križišču odcepite na cesto proti Arboretumu. Pred Arboretumom je brezplačno parkirišče.

Arboretum je od aprila do avgusta odprt vsak dan med 8.00 in 20.00. Za družinsko vstopnico (2 odrasla in do 5 otrok) boste odšteli 24€ oz. le 29€ za dva obiska. V Arboretumu je tudi kavarna, ki je ob lepem vremenu odprta med 10.00 in 18.00.

V Arboretumu boste preživeli več ur, zato imejte s seboj vodo, hrano in kakšno dekico za počitek. Izlet je odlična ideja z majhnimi otroki.

V Arboretumu boste našli čudovito otroško igrišče.

Razstava cvetja in tulipanov

Razstava spomladanskega cvetja in tulipanov v Arboretumu je tradicionalno zaznamovana z vrvežem in pisano paleto barv. Tulipani imajo prav posebno mesto v parku, saj obiskovalce privabljajo vsako leto, že več kot trideset let. Letos bo razstava potekala med 6. aprilom in 5. majem.

Sijoči cvetovi mavričnih barv in različnih oblik tulipanov vedno znova očarajo in pritegnejo. Letošnjo pomlad bodo cveteli na velikih gredah v kombinaciji s pomladanskimi dvoletnicami, pa tudi drugimi barvitimi in dišečimi čebulicami. Del so jih posadili v spirale, velik del pa tudi na bolj senčno rastišče na robu gozda.

Poljane narcis

V parku bodo do konca aprila kot mala sonca sijali cvetovi narcis. Osvetlile bodo puste travnate površine in jih spremenile v slikovito kuliso. Družbo jim bo delalo žvrgolenje ptic, ki nas s svojim petjem opominjajo, da prihaja pomlad. Ritem narave je svojevrsten, zato je trajanje cvetenja narcis vedno presenečenje.

Sprehodili se boste lahko med več kot petdesetimi vrstami in sortami narcis. Pozdravile vas bodo že ob vstopu v park, njihove raznobarvne odtenke rumenih, belih in oranžnih cvetov pa boste med sprehodom odkrivali na najrazličnejših mestih v parku.

Dinozavri in igrišča

Otroci bodo v Arboretumu najbolj navdušeni nad velikim otroškim igriščem. Ko se spustijo po vseh toboganih in adrenalinskih hitrostnih igralih ter se naveličajo skakanja po trampolinu, lahko pogledajo izza visokih sten labirinta. Pričaral se jim bo razgled na dinozavre, ki so videti kot pravi. Zazdelo se jim bo, da so se znašli v zgodovinskem obdobju, ko so na svetu vladale te orjaške živali. V svoji naravni velikosti so prav strašni na pogled. a brez skrbi, vseh 13 je zelo prijaznih!

 

 

Foto: Arboretum Volčji Potok

Iščete navdih, kam na oddih? TUKAJ preverite odlično znižano ponudbo destinacij za vaš naslednji najljubši dopust – po Sloveniji ali pri naših sosedih.

PREBERITE ŠE: Ideja za izlet: Velika planina, ko jo prekrije vijoličasta odeja žafranov

 

 

7 zanimivih velikonočnih tradicij po svetu

Velika noč v našem prostoru pomeni predvsem bogato obloženo mizo in praznovanje vstajenja Kristusa od mrtvih. Preden je bil praznik krščanski, pa so ljudje v tem obdobju praznovali predvsem prihod pomladi, barv, svetlobe in toplote. Poglejte, katera praznovanja so se obdržala vse do danes:

Pisani zmaji na Bermudi

Na Bermudi velika noč pomeni ustvarjanje in spuščanje pisanih zmajev visoko pod nebo. Barviti, doma narejeni zmaji različnih oblik simbolizirajo Jezusovo vnebovzetje. Svoje mize Bermudčani ob tej priložnosti obložijo s toplimi kruhki in polenovko. Ob sončnem vzhodu pa se udeležijo maše na plaži.

Razbijanje loncev na Krfu v Grčiji

Če boste v času velike noči na Krfu, pazite, kje hodite! Na velikonočno soboto, točno ob 11.00, Grki na Krfu iz svojih balkonov zmečejo glinene lonce. Ti se na ulici seveda razbijejo in s tem ustvarjajo glasen zvok. Po mnenju nekaterih ta navada ponazarja potres, ki je sledil Jezusovemu vstajenju. Po mnenju drugih pa gre za navado iz 16. stoletja, ko so ljudje iz hiše zmetali vse, česar niso več potrebovali in stanovanje pripravili za nove začetke. Neke vrste spomladansko čiščenje.

Barvite preproge v Gvatemali

Na veliko noč se sivi tlakovci ulic v Antigvi spremenijo v raznobarvne preproge. Ljudje ustvarijo mavrične podobe iz barvnega prahu, zelenjave in rož. Skupaj okrasijo ulice, ki so dolge tudi do 800 metrov. Vzorce, ki so tradicionalni ali krščanski, ustvarijo lokalni umetniki. Ko so pripravljene, se na velikonočni petek čeznje sprehodi velikonočna procesija. Tej sledi čiščenje ulic in za barvitimi umetninami ne ostane nič.

Velikonočne čarovnice na Finskem

Na Finskem se na veliko noč pomešata dve praznovanji: velika noč in noč čarovnic. Otroci se oblečejo v čarovnice, hodijo od hiše do hiše in prosijo za čokoladna jajčka ali kovance. Med obiski vsem sosedom zaželijo zdravo leto. Ustvarijo tudi posebne “butarice” iz mačic, k jih okrasijo z barvnimi traki in peresi. Te butarice odganjajo zle duhove, ki naj bi v času pred veliko nočjo razgrajali po ulicah.

Priprava gromozanske omlete v Franciji

Od leta 1973 v mestu Bessières vsako leto pripravijo gromozansko omleto, ki je narejena iz kar 15.000 jajc. Prostovoljci pripravijo omleto v ponvi s premerom 4 metre, mešajo pa jo z dolgimi lesenimi kuhalnicami. Okoli ponve se vsako leto zbere več tisoč ljudi, ki čakajo na svoj del omlete. Legenda pravi, da se je s svojo vojsko nekoč blizu mesta ustavil Napoléon Bonaparte. Za večerjo naj bi takrat jedel tako dobro omleto, da je meščanom naročil, da poberejo vsa jajca in zjutraj njegovi vojski pripravijo gromozansko omleto.

Čokoladni bilbiji namesto čokoladnih zajčkov v Avstraliji

Zajec ima v Avstraliji precej drugačen sloves od tega v Evropi in ZDA. Zajec je v Avstraliji invazivna vrsta, ki ogroža avstralskega dolgouhega vrečarja – bilbija. Bilbi je zaradi tega ogrožena vrsta in leta 1991 je neprofitna družba, ki se bori za Avstralijo brez zajca, sprožila kampanjo, da se čokoladni zajec zamenja s čokoladnim bilbijem. Del sredstev od prodaje se namenja za ohranitev vrste.

Lov na zajce na Novi Zelandiji

Tudi na Novi Zelandiji imajo z zajci težave, saj so tudi tam v resnici invazivna vrsta, ki škoduje izvorni biotski raznovrstnosti. Za veliko noč se zato na Novi Zelandiji odvije pravi lov za zajci, katerega namen je zmanjšanje zajčje populacije. Zajci so smatrani kot škodljivci, ki ogrožajo tako rastlinje kot kmetije na območju.

 

 

Foto: Unsplash, Shutterstock

PREBERITE ŠE: Recept: Velikonočne vroče štručke (Hot cross buns)

Iščete idejo, kam na oddih v naši bližini? TUKAJ (klik) vas čaka kup imenitnih ponudb!

TO so knjige, ki jih za pomladno branje priporočajo slovenske knjižne blogerke

Toplejši dnevi, žvrgolenje ptic, dolgi sprehodi in odlične knjige. Pomlad je tu! Za naslove knjig, ki jih morate prebrati to pomlad, smo se po pomoč znova obrnili na slovenske knjižne blogerke. Poleg knjižnih idej pa so nam zaupale tudi svoje najljubše kotičke za branje in destinacije za najlepše spomladanske izlete.

Pa začnimo kar z bistvom: Katera knjiga ne sme manjkati na seznamu pomladnih branj 2024?

Urška, Booknjiga: Jutra v Dženinu, ker so pomembno branje za trenutni čas.

Nina, Z ljubeznijo, mama.: Ker je pomlad tudi nekako čas, ko se prebuja narava in se ptički ženijo, bi v tem času v branje priporočila knjigo Natashe Lunn – Pogovori o ljubezni.

Patricia, Na valovih vrstic: Trilogija od Lucy Score, ki se začne s knjigo Stvari, ki jih nikoli ne prebolimo.

Monika, Vonj po knjigah: Jennette McCurdy – Vesela sem, da je mami umrla. Pretresljiva avtobiografija otroške igralke, ki je živela sanje svoje mame.

Barbara, Izposojevalka besed: Kleopatra in Frankenstein avtorice Coco Melors (Žametna Beletrina). Fina mešanica odnosov, ljubezni, bolečine, neskončnih priložnosti in humorja.

Foto: Patricia Lapajne

Ajda, Ajda naklada: Vida Igličar – Vse je v redu
Pomlad je čas, ko se poslovimo od teme zimskih dni in veselimo svetlobe, ki je pred nami. Včasih pa vseeno naletimo na ovire, ki so prevelike, da bi lahko kar tako stopili čeznje. Tudi sama sem se v lanskem letu spopadala z nekaj tesnobe, ki sem jo sicer uspela premagati, sem pa bila ves čas prežeta z občutkom, da nihče ne razume, zakaj me določene stvari tako zelo skrbijo. Nikakor nisem ljubiteljica priročnikov za samopomoč. Vidino knjigo sem kupila zato, ker mi je bila (oh, kako plehko) pač lepa. Ob branju pa sem osupnila nad njeno navdihujočo življenjsko zgodbo in enostavnimi a učinkovitimi vajami, s katerimi si lahko sam pomagaš ob blagih oblikah tesnobe. Čeprav je pomlad čas vedrine, ali pa ravno zaradi tega, je vredno pogledati tudi vase, se vprašati kako smo, si dovoliti, da se včasih ne počutimo najbolje, a na koncu priti do zaključka, da je vendarle vse vredu… Ali pa vsaj narediti kak korak do točke, kjer bo tako čisto zares. Izredno lepa knjiga s čudovitimi ilustracijami, enostavnimi vajami in izjemno življenjsko zgodbo, ki vam bo poklonila upanje, kar pa je pravzaprav simbol pomladi.

Foto: Ajda, Ajda naklada

Alenka, Literarna lekarna: Knjiga, ki je ne bi smeli izpustiti to pomlad, je po mojem mnenju Osmo življenje NIno Haratišvili (izšlo pri Mladinska knjiga). “Osmo življenje” Nine Haratišvili ni le eden najdaljših romanov, ki sem jih prebrala (ima 1.100 strani); je monumentalno potovanje skozi srce Gruzije, kjer vsak šepet preteklosti oblikuje melodijo prihodnosti. Je epska zgodba o ljubezni, izgubi in neusmiljenem vplivu zgodovine na življenja gruzijske družine. V romanu spoznamo usode šestih generacij družine Jashi, prepleteno z burno zgodovino 20. stoletja. Skozi njihove oči spremljamo različne pokrajine razvijajoče se Gruzije in smo priča osebnim bitkam in zmagam na ozadju zgodovinskih preobratov. Z vsakim obratom strani nas Haratišvili povabi v najintimnejše kotičke duše žensk družine Jashi, ki pred nami razgaljajo najgloblja človeška čustva, svoje strasti, strahove in bolečine. Pod njenim peresom oživijo neskončni odtenki ljubezni, temne sence izdaje in trajna moč družinskih vezi, ki kljubujejo času in tiraniji. Usodne izbire vsake od njih valovijo skozi anale zgodovine in puščajo sledi v prihodnosti, ki se bo šele zgodila.

Kateri je vaš najljubši pomladni kotiček za branje?

Urška, Booknjiga: Če bi imela balkon, potem na balkonu v udobnem naslonjaču. Drugače pa klopce v Parku rastoče knjige, še posebej ko vse cveti.

Foto: Urška Bračko

Nina, Z ljubeznijo, mama.: Moj najljubši spomladanski kotiček za branje je doma, na terasi ali pa nekje v parku, med drevesi.

Patricia, Na valovih vrstic: Moj najljubši kotiček za branje je na klopci ob morju ob dobrem vremenu.

Monika, Vonj po knjigah: Na vrtu, kjer me zleknjeno na stolu božajo prvi topli sončni žarki.

Barbara, Izposojevalka besed: V deževnih pomladnih dneh kar moj bralni kotiček v prenovljeni spalnici. Ob lepem vremenu pa nekje na soncu, na travi, v bližini gozda. V obeh primerih s skodelico kave na dosegu roke.

Foto: Barbara Žvirc

Ajda, Ajda naklada: Moj najljubši kotiček za branje je kar domača terasa s pogledom na Blejsko jezero, kamor se bom v toplejših dneh spet vse pogosteje zatekla.

Alenka, Literarna lekarna: Moj najljubši spomladanski kotiček za branje je povezan z Istro. Ni lepšega, kot sedeti na balkonu hiše z najljubšim čtivom v roki in opazovati, kako se sonce sramežljivo spušča izza bujskega griča naravnost v morje. Takrat ne morem nehati strmeti v to ognjeno kroglo in kar pozabim na branje. Kar mogoče ni ravno najboljše priporočilo za branje, je pa magično.

Foto: Nina Držaj

Kam na najlepši pomladni izlet?

Urška, Booknjiga: V Sloveniji v Štanjel, v tujini v London in Amsterdam.

Nina, Z ljubeznijo, mama.: Ko se začne prebujati pomlad, se z otroki najraje odpravimo na enega bližnjih hribov ali na sprehod ob reki Dravi. Pohodi v naravi nas umirijo, hkrati pa nas napolnijo z energijo, ki jo v tem času potrebujemo. V okolici Ptuja so takšni hribi, ki bi jih priporočila za izlet Donačka gora, Boč in tudi Pohorje.

Patricia, Na valovih vrstic: Grad Miramare in njegovi vrtovi pri Trstu, nato pa še kavica in pica v sončnem Trstu.

Barbara, Izposojevalka besed: Koroška. Bolj natančno Mežiška dolina. Piknik z alpakami, sončni vzhod na Uršlji gori, kolesarjenje po rovih rudnika v Podzemlju Pece in obisk Črne na Koroškem, kavica na vrtu grajske kavarne Eleonora v Koroški osrednji knjižnici dr. Franca Sušnika, tortica na Rimskem vrelcu, sprehod do Ivarčkega jezera, zvečer pa koncert na prostem v grajskem parku na Ravnah. Nekje med vsemi naštetimi destinacijami boste zagotovo naleteli tudi na potujoči Pizza Lab (@pizzalab.si) in na najboljše pice daleč naokoli.

Monika, Vonj po knjigah: Lani sem spomladi obiskala švedski Malmö in bila očarana. Skandinavska pomlad in veselje lokalcev ob prvih toplejših dnevih je ustvarjalo prekrasno atmosfero. Poleg tega pa imajo tudi čudovito mestno knjižnico (na fotki).

Foto: Monika Manfreda

Ajda, Ajda naklada: Pot okrog Slivne. Dokaj enostavna krožna pešpot v bližini geometričnega središča Slovenije. Traja 10km in v počasnem tempu jo prehodite v približno 4 urah. Vmes pot prečka tudi pustolovski park GEOSS, kjer se lahko ustavite na adrenalinski dogodivščini.

Alenka, Literarna lekarna: Istra mi je bila draga že vse življenje, odkar sem tu našla ljubezen, pa še toliko bolj. Mala, z zidovi obdana mesteca, kot so Oprtalj, Momjan, Grožnjan, Motovun, Hum in druga, razpršena po številnih istrskih gričih, med katerimi se raztezajo vinogradi malvazije, muškata in terana, oljčni nasadi, v katerih nastaja najkvalitetnejše oljčno olje in hrastovi gozdovi, kjer rastejo dišeči tartufi, v sebi skrivajo avtentično kulturno, etnografsko, zgodovinsko in tudi kulinarično bogastvo, ki mu s hoteli in apartmaji napolnjena obalna mesta ne bodo nikoli mogla seči niti do kolen. Splača se jih obiskati ravno v spomladanskem času, pred turistično sezono, ko imaš njihove ozke ulice med kamnitimi hišami z značilnimi modrimi “škurami” in terasastimi stopnišči lahko samo zase. Morda vam na kakšnem vogalu zarotiško pomežikne kakšna mačka, za katero ne moreš biti nikoli prepričan, da ni utelešenje katerega od nekdanjih prebivalcev in varuje stoletja stare skrivnosti mesta. Na primer to, da so nekatera od teh mestec zgradili velikani, še preden so se tja naselili ljudje.

Foto: Hum, Alenka Štrukelj

Vsako mestece je edinstveno. Vsako v sebi nosi tisočletja staro dediščino, ki nas popelje na čarobno potovanje v zgodovino. Pomlad je tudi čas, ko se vrata umetniških ateljejev in konob po zimskem spanju sramežljivo, a z neizmerno toplino odprejo vsakomur, ki si drzne vstopiti, in mu gostoljubno ponudijo vse, kar je dobrohotno dala narava. Razgledi, ki z najvišjih točk mestec segajo vse do morja, pa ti napolnijo srce tako močno, da še preden se resnično zaveš, veš, da se boš vračal znova in znova. Zato vas vabim, da se na poti, ko vas bo vleklo proti obmorskim turističnim krajem zaustavite v katerem od njih, se sprehodite po njihovih ozkih ulicah in senčnih dvoriščih, si privoščite kavo ali pravo istrsko kosilo ter naužijete spokojnosti.
Morda boste prav vi odkrili tisto skrivnost, ki že tisočletja buri duhove obiskovalcev. Obljubim, da se boste vanje zaljubili tudi sami.

Foto: Oprtalj, Alenka Štrukelj

Slovenske knjižne blogerke so prava zakladnica idej. Za še več knjižnih naslovov in lepih objav, vas vabimo, da jim sledite na njihovih blogih:

Urška, Booknjiga
Patricia, Na valovih vrstic
Nina Držaj, Z ljubeznijo, mama.
Monika, Vonj po knjigah
Barbara, Izposojevalka besed
Ajda, Ajda naklada
Alenka, Literarna lekarna

PREBERITE ŠE: “Knjige odstrejo nekatere dimenzije, ki jih med obiskom destinacije lahko spregledaš.” #INTERVJU

knjižne blogerke, knjižne blogerke, knjižne blogerke, knjižne blogerke 

Največji pomladni festivali, ki jih morate vsaj enkrat doživeti

Marca se na severni polobli odvijejo mnogi pomladni festivali, ki na najrazličnejše načine praznujejo začetek pomladi. Eden od njih se odvije v naši neposredni bližini.

Pomlad oznanjuje začetek novega življenja, prebujenje po dolgi zimi, prihod luči, brstenje narave, mladostno energijo, igrivost in optimizem. Različni narodi po svetu ta pozitiven čas praznujejo na različne načine. Tudi v Sloveniji poznamo Pust, ki odganja zimo, na primer. Raziskali smo, kateri so tisti najbolj živahni pomladni festivali po svetu.

Festival cvetočih češenj na Japonskem – Hanami

Festival cvetočih češenj, Hanami, je japonska tradicija pozdravljanja pomladi in občudovanja lepot sakure (japonski izraz za cvetoče češnje). Češnja je na Japonskem simbol pomladi in obnovitve. Festival poteka po celi Japonski, se pa čas razlikuje glede na regijo in čas cvetenja češenj (v povprečju nekje med aprilom in majem).

Ljudje se v namen praznovanja pomladi zberejo pod cvetočimi drevesi, s seboj prinesejo hrano, pijalo in glasbo in se družijo z znanci in novimi prijatelji. Festival se ne neha, ko pade tema, saj takrat drevesa zaživijo s posebno razsvetljavo. Ta večerna osvetlitev pričara pravljično romantiko in poskrbi, da se praznovanja nadaljujejo v noč.

Festival luči v Zagrebu

Zagrebčani komaj čakajo prve znake pomladi in zmago luči nad temo, da se lahko vrnejo na svoje najljubše mesto za druženje – na ulice. V ta namen še vedno kratkim dnem pomagajo z raznoraznimi razsvetlitvami, ki podaljšajo dan in omogočijo daljša druženja.

Osvetlitve več delov mesta, z raznimi barvami in pestrim spremljevalnim programom poskrbijo za pravo pomlad v mestu. Več info najdete TUKAJ. 

Festival barv v Indiji – Holi

Hindujska tradicija Holi oz. festival barv, s katero se ljudje veselijo konca zime, se praznuje v Indiji in Nepalu. Praznovanje je tako pomembno, da se pričakuje, da bodo v času praznovanja zaprte tudi trgovine in lokalna podjetja.

Na prvo marčevsko polno luno v mestih zagorijo kresi, ki nakazujejo zmago dobrega nad zlim. Pepel iz kresov si ljudje namažejo na čelo, da bi se zaščitili pred zlobnimi duhovi. Naslednje jutro se začne Holi. Ljudje se zberejo in se špricajo in obmetavajo z obarvano vodo in barvnim prahom.

Las Fallas v Španiji

Valencija pomlad praznuje v čast Sv. Jožefu. Praznovanje se začne 1. marca, z velikim ognjemetom, ki se ponovi vsak dan do 19. marca. Vsak dan ulice zavzamejo tradicionalno oblečeni domačini, povsod odmeva glasba, zabava pa normalno traja do sončnega vzhoda.

Pred festivalom se vsaka soseščina mesece pripravlja nanj tako da skreira posebne ogromne, pisane kipe, ki jih med festivalom razkaže ostalim. Kipi satirično prikazujejo politiko in družbene navade. Zadnji večer, med zadnjim ognjemetom fesoivala, zakurijo tudi te kipe (fallas), ki morajo pogoreti do tal.

Festival tulipanov v Kanadi

Festival tulipanov v Kanadi izvira iz dogodka leta 1945, ko je nizozemska princesa Juliana Kanadi podarila 100.000 čebulic tulipanov. S tem je izrazila hvaležnost Kanadi, ki je med drugo svetovno vojno nudila zatočišče nizozemski kraljevi družini. Tradicija podarjevanja tulipanov se je nadaljevala vsako leto in tako v maju v Kanadi zacvetijo tulipani, ki privabijo 500.000 gostov letno. To je največji festival tulipanov na svetu.

 

Foto: Shutterstock

PREBERITE ŠE: Prvomajske počitnice in top 4 ideje za oddih

Iščete idejo, kam na oddih v naši bližini? TUKAJ (klik) vas čaka kup imenitnih ponudb!

Nora 72-urna akcija! Družinske počitnice v Mošćenički Dragi

Kjer se Učka potopi v morje in združi zeleno hribovje z modrim morjem, stoji Hotel Marina v Mošćenički Dragi. S fokusom na družine in z najlepšo plažo v Kvarneju, je ta hotel idealna izbira za sanjski pomladni dopust.

Mošćenička Draga

Mošćenička Draga, malo kvarnersko mestece na mestu, kjer se Učka potopi v morje, se že na prvi pogled zdi kot iz najlepše pravljice. Mnoge zelene potke na eni in dolga prodnata plaža na drugi strani, združijo aktivnosti s počitkom ob morju. Plaža Sipar je ena najlepših v Kvarnerju, dopolnjujejo pa jo še številne majhne, skrite, naravne plaže, ki so daleč stran od gneče in radovednih oči. Hotel Marina. 

Mošćenička Draga bo prepričala tiste goste, ki imajo radi sprostitev in miren dopust. Romantično okolje z belimi barčicami, rdečimi strehami, bogato naravo in kristalno čisto morje, bodo pričarali pomlad, ki je ne boste zlepa pozabili. Hkrati je idealna za tiste, ki si želite aktivnih počitnic. V Mošćenički Dragi je na voljo bogata ponudba, v kateri boste našli pohodništvo, kolesarjenje in kajakaštvo.

Vse pa bodo prepričale pristne lokalne prireditve, kot so ribiški večeri, na katerih tekmujejo posadke tradicionalnih čolnov na jadra in vesla ter kulinarične prireditve, ki so posvečene predvsem kvarnerskim škampom.

72- urna akcija: Hotel Marina

Hotel Marina v Mošćenički Dragi se nahaja ob morju, v bližini znane dolge prodnate plaže in ponuja izvrstne vsebine, posebej prilagojene družinam. 

Z bogato ponudbo morskih športov in rekreacijskih aktivnosti ponuja zabavo za vsakogar. Najmlajše bosta zabavala Klub Mini in otroško igrišče. Za pobeg od vsakdana in popolno obnovo energije, pa je odraslim na voljo wellness in spa center Five Elements.

Samo do 1.2.2024 po akcijski ceni. PREVERI TUKAJ!

Družinske počitnice

Megabon je pripravil odlično ponudbo, ki vključuje:

 • 2x nočitev v dvoposteljni Superior sobi z balkonom (pogled park) za 2 osebi
 • 1 otrok do 13,99 let brezplačno
 • Polpenzion (samopostrežni zajtrk in večerja)
 • Pijačo iz avtomata ob zajtrku (kava, čaj, sokovi)
 • Pijačo iz avtomata ob večerji (belo in rdeče vino, pivo, voda in sokovi
 • Uporabo SPA cone (savne, whirlpool); za osebe nad 16. letom, glede na razpoložljivost
 • Uporabo notranjega bazena z ogrevano morsko vodo
 • Uporabo ležalnikov ob notranjem bazenu
 • Uporabo fitnessa
 • Brezplačni Wi-Fi
 • Ponudba je unovčljiva od 1. 4. 2024 do 28. 4. 2024

Za odlično ponudbo za družinski vikend v Hotelu Marina sledite TEJ povezavi

Foto: Megabon

PREBERITE ŠE: 5 top idej za first minute poletje 2024 na Hrvaškem (letos rezervirajte pravočasno!)

Pomladno branje: Te knjige priporočajo slovenske knjižne blogerke

Pomladno sonce, dišeča trava in dobra knjiga. Je kaj lepšega?

Po ideje za knjige, ki nam bodo polepšale pomlad, smo se obrnili na slovenske knjižne blogerke, ki so nam že nekajkrat zelo uspešno priskočile na pomoč. Kaj priporočajo za pomladno branje?

Monika Manfreda, ustvarjalka bloga Vonj po knjigah, priporoča:

1. Akwaeke Emezi: Kako je umrl Vivek Oji

2. Elizabeth Strout: Olive Kitteridge

3. Jane Austen: Prevzetnost in pristranost

Z Moniko smo se pred časom pogovarjali tudi v TEM zanimivem intervjuju (klik).

 

Ustvarjalka bloga Ajda Naklada priporoča:

1. Frances Hodgson Burnett: Skrivni vrt

2. Irena Štaudohar: Fižolozofija

3. Lucy Maud Montgomery: Ana z zelene domačije

Alenka Štrukelj, ustvarjalka bloga Literarna lekarna, priporoča:

1. Benedict Wells: Hard Land

2. Emily Edwards: Čreda

3. Haruki Murakami: Vsi božji otroci plešejo

Z Alenko smo se pred časom pogovarjali tudi v TEM zanimivem intervjuju (klik). 

 

Našim čudovitim slovenskim knjižnim blogerkam lahko sledite na njihovih blogih ali Instagram profilih. Zagotovo boste našli še več dobrih idej za pomladno branje in za vse ostale letne čase. Veselo branje vam želimo!

 

Foto: Shutterstock

PREBERITE ŠE: Ideja za izlet z otroki: Grad Brdo #fotozgodba

Iščete idejo, kam na oddih v naši bližini? TUKAJ (klik) vas čaka kup imenitnih ponudb!

3 super ideje za ugoden pomladni vikend oddih pri nas in naših sosedih

Toplo vreme, cvetoča drevesa in nasmejani ljudje, … končno je čas za super pomladni oddih. Kam? To so naše ideje:

Za družine: Večkrat nagrajen Zaton Holiday Resort

Vse se začne z 1,5 km dolgo, večinoma peščeno, plažo. Nadaljuje se s čistim morjem v središču čudovitega Jadrana. To dopolnijo vrhunski apartmaji. In vse to je šele začetek. Ko pridemo do ogrevanih bazenov in količine aktivnosti, hitro ugotovimo, da je Zaton Holiday Resort sanjska destinacija za družinski pomladni oddih.

Zaton Holiday Resort ni samo odlična izbira za vse, ki obožujete morje in borovce, je odlična izbira za vse, ki si želite aktivnega dopusta, bogate animacije in kupa atrakcij za otroke. To bo pomladni oddih, ki vas bo zbližal.

Preberite VEČ: TUKAJ

City break: Pomladna Budimpešta

Budimpešta je eno izmed tistih mest, ki se ves čas pojavlja visoko na lestvicah najlepših metropol sveta, a ostaja precej neobiskana. Kljub osupljivi arhitekturi, poživljajočim termam in edinstveni kulturi, prestolnica Madžarske še kar sameva v senci starih predsodkov. Veliko svetovnih popotnikov se je kar nekako boji. Ne vedo kaj pričakovati, kako se je lotiti. In ali domačini sploh znajo angleško? Odgovor je DA.

V resnici je Budimpešta izredno gostoljubno in prijetno mesto. Lepa modra Donava, nešteto prijetnih lokalov in odlična hrana. Res imamo srečo, da živimo tako blizu tega čudovitega mesta, saj ga lahko obiščemo že ta vikend oziroma praznike! Budimpešta je od glavnega mesta naše države oddaljena le 4 ure vožnje, zato je idealna ideja za kratek city break. (Skoraj tako romantično in navdihujoče, kot citybreak v Parizu, le ceneje in bližje.)

Preberite VEČ: TUKAJ

Za gorske navdušence: Velika planina

Svet planin, svežega zraka, čudovite narave in dih jemajočih razgledov vas bo očaral! Tako zelo, da boste želeli ostati več dni. Velika planina se s čarobnostjo, neokrnjeno naravo, edinstveno pastirsko tradicijo, izjemnimi razgledi in tradicionalnimi dobrotami, uvršča med najlepše planote, tako doma kot tudi v svetu.

Blizu Ljubljane in le nekaj kilometrov od Kamnika, najdete spodnjo postajo nihalke, s katero se lahko popeljete na to čarobno lepotico. Tisti, ki ste malo bolj aktivni pa se boste zagotovo razveselili označenih pohodniških poti, ki vas bodo med zelenimi gozdovi popeljale do vrha. To bo pomladni oddih za vse, ki obožujete svež gorski zrak in vijolično preprogo iz žafranov.

Preberite VEČ: TUKAJ

Iščete navdih, kam na pomladni oddih? TUKAJ preverite odlično znižano ponudbo destinacij za vaš naslednji najljubši dopust – po Sloveniji ali pri naših sosedih.

Foto: Unsplash, Shutterstock

PREBERITE ŠE: Top ideja za družinski poletni dopust: Priljubljen, večkrat nagrajen 4* kamp pri Novigradu

TOP 5 idej za nepozaben spomladanski dopust v čudoviti Dalmaciji

Kristalno čisto morje, zvok škržatov, vonj po mediteranskem rastlinju, vrhunska lokalna hrana, vino, klape in sproščen način življenja. Sloves Dalmacije je upravičeno razširjen po celem svetu. Je ena izmed najboljših izbir za sproščen oddih, tudi v mesecih, ko je pri nas še precej hladno.

Pomlad je čas za Dalmacijo

Ko je pri nas še nejasno, ali je že čas, da pospravimo zimske bunde ali ne, je Dalmacija že močno obsijana s soncem. Tam se že lahko v kopalkah nastavljate sončnim žarkom in pogumno namakate noge v morje. Pomlad je v Dalmaciji idealna tudi za sproščeno raziskovanje dalmatinskih mest in zaledja. Predvsem pa spomladi Dalmacija nudi še večji mir kot med sezono. Brez problema boste našli svoj kotiček na plaži in uživali v zvoku valov.

TOP 5 idej za odličen spomladanski dopust v čudoviti Dalmaciji

Za ljubitelje neokrnjene narave: Crvena Luka Hotel & Resort

Crvena Luka Hotel & Resort  se nahaja v bližini Biograda na Moru, 3 kilometre južno od središča mesta, v peščenem zalivu, obkrožen pa je s stoletnim borovim gozdom. Biograd na Moru se nahaja v samem središču Jadrana, samo 30 km od letališča Zadar.

Biograd na Moru je s svojo radodarno naravo znan kot eden izmed najbolj razvejanih arhipelagov na svetu. Slovi po slikovitih kotičkih, idealnem geografskem položaju, prijaznih gostiteljih, sončnih zalivih ter prečudovitih plažah. Za dnevne izlete so v bližini narodni park Kornati, narodni park Krka, pa tudi Velebit ter naravni park Vransko jezero. Z ladjo se lahko odpravite do otoka Pašman ali otoka Vrgada. Lahko se popeljete tudi do Paklenice ali osupljivih Plitviških jezer.

Preberite VEČ: TUKAJ Dalmacija

Za družine: Večkrat nagrajen Zaton Holiday Resort

Vse se začne z 1,5 km dolgo, večinoma peščeno, plažo. Nadaljuje se s čistim morjem v središču čudovitega Jadrana. To dopolnijo vrhunski apartmaji. In vse to je šele začetek. Ko pridemo do ogrevanih bazenov in količine aktivnosti, hitro ugotovimo, da je Zaton Holiday Resort sanjska destinacija za družinski pomladni oddih.

Zaton Holiday Resort ni samo odlična izbira za vse, ki obožujete morje in borovce, je odlična izbira za vse, ki si želite aktivnega dopusta, bogate animacije in kupa atrakcij za otroke. To bo pomladni oddih, ki vas bo zbližal.

Preberite VEČ: TUKAJ Dalmacija

Za željne akcije in dogodivščin: Hotel Brzet v Omišu Dalmacija

Omiš je majhno srednjeveško dalmatinsko mesto in pristanišče, ki se nahaja med Splitom in Makarsko, na ustju reke Cetine. Omiš je bil skozi zgodovino gusarsko gnezdo, njegovi gusarji pa so bili med najbolj nevarnimi na celotnem Sredozemlju. Danes je turistično središče, ki privablja goste iz celega sveta. Hotel Brzet je paviljonski tip z osrednjo restavracijo in teraso, obdan s stoletnimi borovci ob prodnati plaži. Od središča mesta Omiša ga deli mestna pešpot, ki je dolga 800 metrov.

Številne plaže in zalivi, mediteranska vegetacija, bogata kulturna in gastronomska ponudba, svež zrak in kristalno modro morje naredijo Omiško riviero kot popolno zatočišče za tiste, ki iščejo oddih od sodobnega načina življenja. Za vse tiste, ki imajo radi aktivne počitnice, je Omiš prava destinacija. Rafting na reki Cetini, prosto plezanje, potapljanje, ribolov, pohodništvo, pohodništvo v naravi, jadranje na deski, so le nekatere od aktivnosti, ki jih ponuja edinstvena Omiška riviera svojim obiskovalcem.

Preberite VEČ: TUKAJ Dalmacija

All inclusive družinski oddih na Makarski rivieri: Morenia All Inclusive Resort

Morenia All Inclusive Resort se nahaja v majhnem primorskem mestecu Podaca, ki je 35 km oddaljeno od Makarske in je edini družinski resort na Makarski rivieri. Po obsežnih prenovah se je letovišče odprlo leta 2018 in danes očara s svojim modernim videzom, množico storitev in nedvomno popolno lego ob Jadranskem morju.

Obiščite Makarsko riviero in doživite nepozaben oddih ob izjemni all inclusive ponudbi. Sprostite se in spoznajte povsem novo dimenzijo družinskih počitnic. V resortu se nahaja skupaj 183 namestitvenih enot, razporejenih v 9 samostojnih stavb/depandans ter centralni objekt ob plaži, v katerem se nahajajo glavne vsebine naselja: recepcija, restavracija, snack-bar, fitness center, otroški klub in igralnica za mlajše.   

Preberite VEČ: TUKAJ

Wellness in polni penzion z odlično hrano v Biogradu na moru: Hotel Adria

Hotel Adria se nahaja blizu mestnega središča, kulturnih in zgodovinskih spomenikov v Biogradu na moru. Ponuja bogato izbiro jedi, predvsem odlično mediteransko kuhinjo, ki je po vsem svetu znana kot izjemno zdrava. V bogatem samopostrežnem bifeju lahko vsakdo najde nekaj zase, v Hotelu Adria strežejo tudi vegetarijanske jedi.

Ob doplačilu uživajte in se sprostite v Adria Bio wellnessu, ki vključuje talasoterapijo, masaže z eteričnimi olji, aromaterapijo, parno kopel, savno ter solne sobe. Če se želite sprostiti v naravi, lahko izberete sproščojoči sprehod skozi borov gozd. Zabavajte se na večnamenskem športnem igrišču (nogomet, rokomet, košarka, tenis), igrajte mini golf in namizni tenis. Za otroke je na voljo tudi otroško igrišče, ki bo zagotovilo neskončno zabavo.

Preberite VEČ: TUKAJ Dalmacija

 

PREBERITE ŠE: 3 top ideje za morje z otroki

Iščete idejo, kam na oddih v naši bližini? TUKAJ (klik) vas čaka kup imenitnih ponudb!

Foto: Megabon Dalmacija,

Pomladna Dalmacija: Družinski oddih v odličnem hotelu z ogrevanimi bazeni

Hotel Pinija je oaza oddiha, ki jo najdete v mestecu Petrčane, blizu Zadra. Hotel leži na z borovim gozdom obraslem polotoku, ki ga obliva kristalno čisto morje. Če vam je za skok v morje spomladi še prehladno, lahko v ogrevani vodi zaplavate kar v hotelskih bazenih!

Vonj morja in borovega gozda, kriki galebov in božanje prvih toplih pomladnih sončnih žarkov … Hotel Pinija leži blizu Zadra in ponuja vse, kar potrebujete za odlično sprostitev. 

Zunanji in notranji ogrevani bazeni, ko je za skok v morje še prezgodaj

Hotel Pinija ima odličen wellness & Spa center Marea. Ima 2000 m² notranjega in 1000 m² zunanjega prostora ter velike zunanje in notranje ogrevane bazene. Wellness ponudba temelji na individualnem pristopu, poudarek pa je na avtentičnih ”Pinija Experience” ritualih. Za popolno izkušnjo se v negi uporabljajo tudi vrhunski kozmetični izdelki francoske kozmetične hiše Sothys. Uživajte v masaži in pilingu telesa s soljo iz bližnjega mesta Nin, ostanite v formi v sodobnem fitness centru, po treningu se prepustite čarom savn ali pa se potopite v prostoren bazen.

Odličen hotel za družine, ki ponuja animacijo za najmlajše

Če dopustujete v družinskem krogu, je seveda pomembno, da nastanitev ponuja tudi zabavne vsebine za najmlajše. Poleg otroškega bazena ima hotel tudi animacijsko igralnico za otroke, ob morju pa boste našli tudi odlična igrala.

Dalmatinska kulinarika za piko na i

Tudi kulinarika je pomemben del odličnega dopusta. Izkusite čare Sredozemlja in se prepustite uživanju v gastronomskim specialitetah hotelske restavracije Pinija. Ponudba restavracije temelji na dalmatinski in mednarodni kuhinji. V odlični Megabonovi ponudbi pa je v nočitev vključen polpenzion, torej tudi zajtrk in večerja.

Udobne sobe, ki se raztezajo v treh hotelskih krilih

Hotel Pinija ponuja 300 sodobno opremljenih sob, 4 hotelske apartmaje in 6 sob, ki so prilagojene osebam s posebnimi potrebami. Namestitvene enote so razporejene v 3 hotelskih krilih, ki so povezani z recepcijo, prostornimi skupnimi prostori in aperitiv barom.

Ste za pomladni oddih v Dalmaciji? Odlično Megabonovo ponudbo za počitnice v Hotelu Pinija najdete TUKAJ – KLIK.

FOTO: Megabon, Hotel Pinija

Preberite še: Krk: Družinski hotel v Njivicah za popoln pomladni oddih s polpenzionom

Iščete idejo, kam na oddih v naši bližini? TUKAJ (klik) vas čaka kup imenitnih ponudb!

City break: Skok k sosedom v čudovito Budimpešto

O obisku Budimpešte smo pisali že jeseni, tokrat pa smo, da vas še bolj prepričamo, na kup zbrali nekaj dejstev, ki jih morda o Budimpešti še niste poznali.

Verjetno veste, da je Budimpešta polna pravljičnih stavb, bogate zgodovine, turških kopeli in s papriko začinjenih jedi, kot je na primer golaž. Ampak, ali ste vedeli, da se pod mestom nahaja največji geotermalni jamski sistem? Da, če se dotaknete peresa na anonimnem kipu na trgu herojev, vaša pisateljska žilica bolj oživi? Naj vam razkrijemo še preostala dejstva, ki jih morda o madžarski prestolnici ne veste.

1.  Bila so tri mesta: Budim, Pešta in Obudim

Reka Donava je nekoč bila meja med mestoma Budim in Pešta. Na eni strani ti dih jemlje madžarski parlament, na drugi grajski hrib, ki ju je leta 1849 povezal Szenchenyijev verižni most. Mesta so se združila leta 1873. Najprej so mesto želeli poimenovati Pestbuda, vendar je kasneje prevladalo bolj melodično ime, Budimpešta.

2. Zgradbe v Budimpešti niso višje od 96 metrov

Če se v Budimpešti ozrete naokoli, boste hitro ugotovili, da mesto nima visokih stolpnic. Najvišji zgradbi v mestu sta bazilika svetega Štefana in parlament. Ne glede na to, da sta bili zgradbi zgrajeni v različnih časovnih obdobjih, imata eno skupno stvar. Obe namreč v višino merita natanko 96 metrov, ki predstavlja zadnji dve številki letnice, ko so se Madžari naselili na tem območju – 896. Višina tako predstavlja nacionalni simbol, ki ga gradbinci ne smejo preseči.

3.  Budimpešta se lahko pohvali z eno najstarejših atrakcij na svetu

Ko so se tri mesta združila, se je Budimpešta pričela hitro razvijati. Leta 1896 so zgradili podzemno železnico. Budimpešta je tako postalo drugo mesto na svetu s podzemno železnico, takoj za Londonom. Zato ne izpustite vožnje s podzemno železnico in se popeljite do legendarnih postaj, kot so Oktogon ali Hösök, ki sta še vedno zadržali prvotni izgled.

4.  Budimpešta ima največjo delujočo sinagogo v Evropi

Sinagoga na ulici Dohány (Dohány utcai zsinagóga) je ena izmed najbolj zanimivih stavb v Budimpešti. Dokončana je bila leta 1862 in je druga največja sinagoga na svetu – v njej je prostora za skoraj 3000 ljudi. Med drugim se ponaša z dobro zvenečimi orglami, tako da v njej pogosto prirejajo koncerte. Na levi strani vhoda v sinagogo je židovski muzej, v katerem je zbirka starodavnih židovskih ritualnih predmetov in srhljiva razstava o madžarskem holokavstu, v katerem je ugasnilo več kot pol milijona življenj. Budimpešta je še danes dom številnih judov.

budim_04_shutterstock_478713217

5.  Budimpešta ni bila vedno madžarska prestolnica

Je že res, da je danes Budimpešta največje in glavno mesto Madžarske. Vendar temu ni bilo vedno tako. Esztergom, ki je bilo rojstno mesto prvega madžarskega kralja, je služilo kot prestolnica med 10. in 13. stoletjem. Ta je od Budimpešte oddaljen 50 kilometrov. Prestol se je v 13. stoletju, v času mongolskih vpadov, premaknil v Budo.

6.  Budimpešta ima najboljše toplice na svetu

Budimpešta od nekdaj slovi po termalnih kopališčih. Vrelce vroče vode so uporabljali že Rimljani, v njih se je kopal kralj Matija Korvin, Otomani pa so zgradili kopališča, v katerih se lahko namočite še danes. V začetku 20. stoletja so postali prebivalci Budimpešte naravnost obsedeni s termalnimi kopališči, tako da so zrasla številna nova. Danes je najbolj znanih pet: Király, Rudas, Gellért, Lukács in Széchenyi. Za obiskovalce so najbolj priljubljene Rudas, Gellért in Széchenyi.

budim_6_shutterstock_242795398

Bi si Budimpešto radi ogledali bolj konkretno? Na TEJ POVEZAVI boste našli več različnih hotelov po odlični ceni. 

 

Foto: Shutterstock, Unsplash

PREBERITE ŠE: Potovalna lekarna: Katerih 10 stvari ne smete pozabiti spakirati

 

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.