Spomladansko čiščenje z divjimi šparglji

Prišel je čas, ko so na primorskem koncu pričeli iz grmičevja kukati divji šparglji. Še eden izmed razlogov, da se odpravite v smeri sončne primorske in si del zdravega in očiščevalnega obroka naberete kar sami v naravi. In polovica očiščevalne kure po dolgi zimi bo že skoraj za vami.

Spomladanski poganjki se od svojih debelejših, gojenih bratov razlikujejo predvsem po tem, da je njihov okus veliko bolj intenziven, v trgovinah in na tržnicah pa dosegajo tudi veliko bolj zasoljene cene. Tudi zato so tisti brezplačni, ki jih naberemo sami, toliko bolj slastni.

Sezona nabiranja se je pričela z marcem in traja vse do sredine junija, vrhunec pa doseže okoli prvomajskih praznikov. Torej, časa imate še vedno na pretek. Potrebno je le premagati spomladansko utrujenost, nadeti primerna oblačila in se pognati med grmovje, na obronke gozdov, celo ob kamnite plaže in v oljčne nasade.

Mi smo za vas izbrali idejo, kako lahko pripravite ta divji, pa vendar zdravilni del grmičevja, ki vas že pričakuje na Krasu in v Istri.

Zelenjavna rižota s šparglji

  • šopek svežih divjih špargljev
  • 2 paradižnika
  • 1 belo papriko
  • 1 majhno čebulo
  • čajno skodelico riža
  • 60 g masla
  • peteršilj
  • morsko sol
  • sveže mlet poper
  • 1 dl belega vina.

V veliki ponvi s pokrovko na maslu rahlo opražimo čebulo, dodamo na koščke narezana paradižnik in papriko, poper in peteršilj ter na hitro podušimo. Dodamo riž, premešamo in zalijemo s skoraj tremi skodelicami vode in vinom. Rahlo posolimo, premešamo in na zelo majhnem ognju kuhamo pokrito. Po petih minutah premešamo in dodamo narezane šparglje. Ko je kuhano, takoj postrežemo in ne pozabimo na preostanek vina.

Želimo vam prijeten in z divjimi šparglji obarvan sprehod ter dober tek.

Foto: Shutterstock

Čarobni kraji, ki jih morate obiskati spomladi

Počasi, a vztrajno, za sabo puščamo meglene in deževne mesece. Prvi zvončki in žafrani so že pokukali iz zemlje, pa tudi sonce posije že skoraj enkrat na teden. Nekaj časa bo še trajalo, preden bodo začele cveteti češnje in druga sadna drevesa, če pa želite prehiteti sivo vremensko obdobje, ki kar noče iz naše kotline, predlagamo nekaj destinacij, ki so v spomladanskem času naravnost čarobne.

#1 Chiang Mai, Tajska

#2 Yamaguchi, Japonska

#3 Godafoss, Myvatn, Islandija

#4 Loughborough, Anglijaengland

#5 Buckinghamshire, Anglija

#6 Cracker Lake, ZDA

#7 Narodni park Plitvice, Hrvaška

#8 Benasque, Španija

#9 Nacionalni park Tatra, Slovaška

#10 Menerbes, Francijafrance

Foto: BrightSide, Shutterstock

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.