To je najboljši potni list za potovanja (ko bodo odpravljene vse omejitve)

Potovanja v daljne dežele so zaradi številnih varnostnih ukrepov še vedno nekoliko otežena, a tudi v idealnem svetu ne odpre vsak potni list vseh vrat.

Kako daleč pa v idealnih pogojih nas pripelje slovenski potni list? Znani so izsledki raziskave o uporabnosti potnih listov britanske pravne pisarne Henley & Partners. Seznam so v pravni pisarni oblikovali s pomočjo podatkov Mednarodnega združenje za zračni transport (IATA). Ta omogoča vpogled, koliko držav lahko obiščejo imetniki določenega potnega lista in kakšne so vizumske omejitve. Seznam ni upošteval trenutnih omejitev zaradi pandemije covida-19.

Japonski potni list najboljši za potovanja, slovenski na 12. mestu

Japonski osebni dokument omogoča dostop do največjega števila držav na svetu brez vizuma, je razvidno iz raziskave o uporabnosti potnih listov britanske pravne pisarne Henley & Partners.

Osebe z japonskim potnim listom lahko vstopijo v 191 držav brez vizuma oz. ga lahko prejmejo ob vstopu v državo. Na drugo mesto se je uvrstil Singapur, ki omogoča vstop brez vizuma v 190 držav, sledita nemški in južnokorejski potni list.

Slovenci skupaj z Latvijci in Islandci brez vizuma v 180 držav

Slovenski osebni dokument je na 12. mestu skupaj z latvijskim in islandskim, ki omogočajo vstop brez vizumov v 180 držav. Na dnu lestvice so afganistanski, iraški in sirski osebni dokumenti, ki omogočajo vstop brez vizuma v manj kot 30 držav.

Foto: Unsplash

PREBERITE ŠE: Poglejte, kako čudovite mobilne hiške smo našli v Istri

Iščete navdih, kam na oddih? TUKAJ preverite odlično znižano ponudbo destinacij za vaš naslednji najljubši dopust – po Sloveniji ali pri naših sosedih.

Pred potovanjem v eksotiko: Ali potrebujete vizo?

Potujete v Azijo pa ne veste, ali potrebujete vizo? Obvezno preverite še dovolj zgodaj pred potovanjem.

Državljani Republike Slovenije za bivanje v nekaterih državah (npr. Maldivi, Rusija, Indija, Šrilanka, Kuba, Jamajka, Iran), potrebujemo vizo oz. vizume. Vizum je dovoljenje za vstop in začasno bivanje, ki ga država izda tujemu državljanu. Ali za potovanje v tujo državo potrebujete vizo, preverite na spletni strani Predstavništva po svetu (Ministrstvo za zunanje zadeve – MZZ). Tam boste našli tudi kontaktne podatke za posamezna diplomatska predstavništva ali konzulate, na katera se osebno obrnete za pridobitev vizuma za najbolj ažurne informacije.

Kaj morate še vedeti, če potrebujete vizo?

Poskrbite za vizum pravi čas. Postopek lahko traja tudi nekaj časa, zato oddajte vlogo dovolj zgodaj pred začetkom potovanja. Za pridobitev vizuma boste potrebovali fotografijo in veljavni potni list. Pazite, saj nekatere države zahtevajo, da potni list velja vsaj še pol leta po prihodu domov. Morda boste morali pokazati tudi veljavno zdravstveno zavarovanje za potovanje, povratno vozovnico ipd.

Tudi prek spleta

Na primer za vstop v Iran od leta 2018 potrebujete t. i. elektronski vizum (E-VISA). Vizum se lahko pridobi prek spleta, kjer lahko sproti preverite status vaše vloge. Turistični vizum naj bi bilo mogoče dobiti tudi na nekaterih iranskih letališčih. A ker je včasih to zavrnjeno, je boljše vizum pridobiti kar pred odhodom.

Za vstop v Združene države Amerike prav tako lahko vizum izdelate v elektronski obliki. Postopek je enostaven in hiter (traja približno 15 do 20 minut), registracijo pa lahko opravite v slovenskem jeziku. Dovoljenje se načeloma odobri takoj, lahko pa traja do 72 ur. Veljavnost izdanega potrdila je 2 leti, razen v primeru, da v tem obdobju pride do preklica potnega lista ali njegova veljavnost preteče.

Vizum lahko potrebujete tudi za tranzicijo

Za vstop v nekatere države lahko potrebujete vizum tudi v primeru tranzitiranja v sosednje države.

Foto: Pixabay

Če nameravate letos na oddih kam bližje, tja, kjer ne potrebujete vize, pa smo za vas TUKAJ izbrskali nekaj odličnih ponudb po Sloveniji in pri naših sosedih.

Preberite še: 14 uporabnih stvari, ki jih morate vedeti, preden greste na Maldive

To je letos najbolj cenjen potni list

Najbolj cenjen potni list leta 2020 je že spet azijski. Tako pravi lestvica Henley Passport Index, ki spremlja, kako uporabni so potni listi posamezne države sveta. Oziroma v koliko držav je mogoče s potnim listom potovati brez vizuma.

Najbolj cenjen potni list …

… ne prihaja iz države, ki bi veljala za najmočnejšo in najvplivnejšo. Najbolj cenjen potni list je že tretje leto zapored japonski. Japonci lahko potujejo v 191 držav brez vizuma. Na drugem mestu je Singapur s samo eno državo manj. Na tretjem mestu so Nemci in Južnokorejci, saj lahko potujejo brez vizuma v 189 destinacij. Četrto mesto si delijo Italijani in Finci z dostopom do 188 držav.

Kako vreden je slovenski potni list?

Slovenija je letos na enajstem mestu, ki si ga deli z Islandijo in Latvijo. Brez vizuma lahko obiščemo 180 držav. Lansko in predlansko leto smo se uvrstili na deseto mesto z enakim številom držav. Velik preskok smo naredili po letu 2016, ko smo bili še na 12. mestu z dostopom do 165 držav.

Poražene države

Ameriški in angleški potni list že dalj časa izgubljata veljavo. Obe državi sta na lestvici padli za dve mesti, na osmo. Najnižje na lestvici je Afganistan. Njegovi državljani lahko brez vizuma obiščejo le 26 držav. Na moči izgubljajo tudi potni listi držav, v katerih so aktualni konflikti.

 Vse močnejši so azijski potni listi

Azijske države zadnja leta samo pridobivajo na veljavi. Združeni arabski emirati (ZAE), Savdska Arabija in Tajvan denimo izjemno pridobivajo na moči. Ponti list ZAE je v desetih letih skočil iz 65. na 18. mesto. Podobno rasteta tudi državi nekdanje sovjetske zveze, Gruzija in Ukrajina.

Henley Passport Index je prva lestvica vrednosti potnih listov sveta. Lestvico že petnajst let oblikujejo na podlagi podatkov Mednarodnega združenja za zračni transport (International Air Transport Association).

Foto: Pixabay

Že veste, kam vas bo letos odneslo na oddih? TUKAJ najdete nekaj ugodnih ponudb za oddihe po Sloveniji in pri naših sosedih.

Preberite še: Osem zabavnih zaščitnih ovitkov za potni list

8 zabavnih zaščitnih ovitkov za potni list

Ste se kdaj spraševali, zakaj letališko osebje, ki pregleduje vaš potni list, vedno tako mrko gleda? Po naših izkušnjah, jim ustnice lahko malenkost navzgor priviha zabaven ovitek (ali ugoditev zahtevam med stavkami, a na to nimamo velikega vpliva).

Kdaj ste nazadnje uporabili svoj potni list? Sezona dopustov, potovanj, izletov in roadtripov se približuje vrhuncu in veliko vas je takšnih, ki boste proste dni izkoristili za skok v neznano. TUKAJ lahko preberete vse, kar morate vedeti o svojem potnem listu. Še preden z njega obrišete prah, pa smo pobrskali po spletnih trgovinah in poiskali nekaj najbolj zabavnih zaščitnih ovitkov za vaše dokumente. Pazite le, da potni list oblečete tako, da ga lahko ob pregledu dokumentov pristojni hitro odprejo in po potrebi pregledajo tudi prvo platnico.

Odds & Blobs/Etsy, 17,84 evra

Asos, 16,99 evra

Odds & Blobs/Etsy, 17,84 evra

Asos, 13,49 evra

Topshop, 16 evrov 

Leonardo dekor, 16,90 evra

Topshop, 16 evrov

Odds & Blobs/Etsy, 17,84 evra

Foto: Unsplash, različni proizvajalci

Če želite z nami podeliti tudi vaše popotniške utrinke, nas označite na našem Instagram profilu z #vandraj ali @vandraj. 

Ste vedeli: Potovanja vas bodo osrečila bolj od materialnih dobrin, pravijo znanstveniki

PREBERITE ŠE:

4 pomembne stvari, ki jih morate vedeti o svojem potnem listu

8 najslabših potez, ki lahko uničijo potovanja

Načrt potovanja je narejen, prtljaga spakirana, prenočišča in prevozi plačani in dogodivščina se lahko prične. Ste morda na kaj ključnega vseeno pozabili?

Da se vaše potovanje ne sprevrže v kaj neprijetnega, bodite pozorni na spodnjih 8 stvari.

Ne pozabite preveriti svojega potnega lista in zahtev za vize

Si predstavljate, da prispete na letališče, polni navdušenja, da se vaša dogodivščina začenja, pa se izkaže, da ne smete na letalo? Če je vaš potni list veljaven manj kot pol leta, se to zelo verjetno lahko zgodi. Enako tudi, če si niste vnaprej uredili vize, če država, kamor letite, to zahteva.

Ne pozabite na dobro turistično zavarovanje

Nesreča ne počiva niti, kadar ste na dopustu vi. Če morda kolebate, če se res splača nameniti tistih nekaj deset evrov za zavarovanje v tujini, ne bodite trapasti. V primeru, da boste potrebovali oskrbo, bo to v tujini veliko dražje, kot če si že doma omislite dobro zavarovanje, ki vse to krije. Vendar pa preden izberete pravega, ne pozabite prebrati drobnega tiska.

Preverite sobo, preden jo sprejmete 

Če ste že kdaj spali v hotelski postelji skupaj s stenicami in se zbudili polni pikov in ugrizov, te napake ne boste več ponovili. Preden plačate za sobo, poglejte, če je vredna svoje cene.

Ne pozabite na cepiva

Ko smo že pri pikih … Če se odpravljate v kraje, kjer razsajajo bolezni, ki jih vaše telo doma ni navajeno, je obisk popotniške ambulante pred potovanjem nujen! Tu vam bodo tudi povedali, kakšna cepiva, zdravila, morebitne antimalarike in podobno potrebujete za vašo destinacijo. 

Ne naredite preveč optimističnega načrta poti

Če bo vaš oddih načrtovan na sekundo natančno, vas čaka živčna vojna in brezglavo hitenje. Če je vaš načrt preobsežen, časa za potovanje pa manj od alinej, ki ste si jih zapisali, ne boste uživali. Včasih je bolje kaj privarčevati za še en izlet.

Preberite še: 10 stvari, ki jih MORATE početi na potovanjih

Pustite si dovolj časa za prestope med leti

Če imate prestopne lete (ali druge prevoze), pazite, da boste imeli dovolj časa, da ujamete drugo letalo/vlak/avtobus. Ne, pol ure ni dovolj za prestop, tudi če nimate prtljage. In verjemite, 3 ure čakanja na letališču v resnici minejo veliko hitreje, kot se zdi.

Naj varnost ne trpi na račun denarja

Pri potovanjih je smiselno varčevati, a le pri stvareh, ki na ta račun niso bolj nevarne. Spati v zelo nevarni soseski samo zato, ker je tam ceneje ali pa ne vzeti dodatne čelade, ker je dražje, je neumno.

Ne ogrožajte življenj na račun dobrega selfieja 

S tem mislimo življenj kogarkoli. Bodisi živali, drugih ljudi in samih sebe. Binglanje z dreves, kukanje iz vlaka (ja, tistega na Šrilanki imamo v mislih), poziranje z ogroženimi živalskimi vrstami in še bi lahko naštevali. Ena od statistik pravi, da naj bi med oktobrom 2011 in novembrom 2017 prav zaradi selfiejev umrlo kar 259 ljudi! Takšna fotka res ni toliko vredna.

PREBERITE ŠE: Kaj morate vedeti, preden na dopustu najamete motor

4 pomembne stvari, ki jih morate vedeti o svojem potnem listu

Če letite v države, za vstop v katere potrebujete potni list, bodite pozorni na spodnje štiri stvari, sicer lahko ostanete doma.

Zahteve države, v katero se odpravljate glede potovalnih dokumentov so ena od prvih stvari, na katere morate pomisliti ob organizaciji potovanja. Potni list je ena stvar, viza pa druga. Nekatere države jo zahtevajo za vsak vstop, za druge je ne potrebujete, če v njej ne boste več kot 30 ali 90 dni … Kakorkoli, to so stvari, na katere bodite pred potovanjem v zvezi s potnim listom pozorni. Sicer se lahko zgodi, da ostanete doma.

Če niste prepričani, kakšne dokumente potrebujete za določene države, to preprosto preverite na spletni strani Ministrstva za zunanje zadeve – TUKAJ. In na kaj morate biti še posebej pozorni?

Potni list mora biti ob vrnitvi domov veljaven še 6 mesecev

Večina držav, v katere boste leteli, zahteva, da je vaš potni list veljaven še vsaj pol leta potem, ko se že vrnete s potovanja. Ene od pogosto obiskanih in priljubljenih držav, pri katerih se morate tega držati in vam ne bodo popustili tudi če vam zmanjkajo le trije dnevi so na primer Turčija, Tajska, Vietnam, Namibija … A brez skrbi, tudi nov potni list lahko pri nas izdelate v enem dnevu, če doplačate za urgentno izdelavo.

Prazne strani v potnem listu za žige in vize

Ker boste v potni list ob vstopu dobili žig – oziroma si boste še pred vstopom morali urediti vizo, ki jo nalepijo v vaš potni list, morate za to imeti dovolj prostora. Kar nekaj držav namreč za vstop zahteva eno ali dve prazni strani v potnem listu.

Večkratni vstop

Prav tako morate biti pri izpolnjevanju vize pozorni tudi na to, ali boste v državo vstopili enkrat ali večkrat – to je na primer eno najpogostejših vprašanj pri potovanjih po jugovzhodni Aziji, kjer pot začnete denimo na Tajskem, skočite še v Laos/Kambodžo/Vietnam/… in se nato vrnete na Tajsko, skupni čas potovanja pa je daljši od 30 dni.

Nov potni list, nova viza

Ker vam vizo izdajo na številko vašega potnega lista, je ta vezana nanj. Zato se lahko zgodi, da imate še vedno veljavno vizo, a vam potni list poteče. Kaj to pomeni? Z njim vam poteče tudi viza – z izjemo nekaterih držav, ki dovoljujejo potovanje z obema potnima listoma, novim in pretečenim.

Foto: Unsplash

PREBERITE ŠE:

Na pomoč, ukradli so mi potni list

Na pomoč, ukradli so mi potni list

Če v tujini ostanete brez dokumentov – brez panike; s policijskim poročilom o kraji se obrnite na konzularno predstavništvo, kjer vam izdajo začasni potni list.

Vsaj na začetku potovanja skrbno pazimo na dokumente in denar, a nas nato lahko že hitro prevzamejo popotniško vzdušje in lepote, da postanemo neoprezni. In dovolj je že trenutek nepazljivosti, da ostanete brez vsega. Tudi dokumentov, s katerimi bi se vrnili domov.

Mirna kri

V tuji državi ste obstali brez dokumenta, ki bi vas spravil domov. Najpomembneje je ohraniti trezno glavo, ne nazadnje to ne pomeni konca sveta. Žrtve kraje potnega lista drugih dokumentov so turisti po vsem svetu. Vse se da urediti, a ukrepajte hitro in brez panike.

Policija

Obrnite se na najbližjo policijsko postajo, podrobno opišite okoliščine kraje, povejte, kaj vam je bilo odtujeno. Policijskega zapisnika ne izgubite, naredite si še kopijo in sken, ki si ga, morda najbolje, pošljite kar na lasten e-naslov. Potrebovali ga boste tako pri prošnji za izdajo začasnega potnega lista kot za zavarovalnico, da vam povrne stroške izdelave novih dokumentov (preverite, ali vaš turistični zavarovalni paket krije tudi škodo zaradi kraje prtljage, osebnih stvari, zlorabe plačilnih kartic).

Veleposlaništvo

S policijskim zapisnikom, fotokopijo potnega lista in dvema osebnima fotografijama se odpravite na našo ambasado ali najbližje konzularno predstavništvo katere izmed članic EU, kjer bodo v najkrajšem možnem času izdali začasni potni list za vrnitev domov (emergency travel document). Če vas letalo za vrnitev čaka v drugi državi, naj bo to na začasnem potovalnem dokumentu izrecno zapisano, saj vas cariniki na mejnem prehodu drugače ne bodo spustili naprej. Zgodi pa se, da si boste morali kljub predloženi letalski vozovnici priskrbeti novo povratno vozovnico z izhodiščem v državi, kjer ste bili žrtev kraje. In da ne boste presenečeni – izdaja začasnega potnega lista ni zastonj, ampak vam bodo zaračunali konzularno takso.

Črni scenarij

Kraje se dogajajo in se bodo tudi v prihodnje, zato že pred odhodom poskrbite, da boste ob zli sreči s čim manj stresa in zapletov razrešili zagato. Naredite si kopije pomembnih dokumentov in jih – najbolje, če jih plastificirate ali zavijte v samolepilno folijo – med potjo hranite ločeno od originalov. Več kot dobrodošlo je tudi, če jih skenirate in kopije pustite staršem, partnerju ali prijatelju, da vam jih lahko ob nevšečnostih pošljejo po e-pošti. S seboj vzemite tudi dve svoji fotografiji, primerni za izdelavo osebnih dokumentov. Že doma si nekam izpišite pomembne telefonske številke, denimo naših predstavništev v državah, kamor potujete, ter zunanjega ministrstva.

Brez bančnih kartic

O kraji nemudoma obvestite svojo banko, da bo preklicala kartice, saj vas sicer lahko čaka neprijetno presenečenje v obliki povsem praznega bančnega računa. Če potujete sami in si denarja ne morete izposoditi od prijatelja, navežite družino, ki vam potrebna denarna sredstva lahko nakaže prek Western Uniona.

Spet doma

Na domačih tleh končno spet mirno zadihate, a ne pozabite na poslednji korak. V roku osmih dni po vrnitvi morate krajo prijaviti na upravni enoti. Če ne, vas lahko doleti denarna kazen.

Avtor: T. P.
Foto: Thinkstock

25 najbolj cenjenih potnih listov

Potni list je popotniku zagotovo najljubši osebni dokument, saj se v njem zbirajo vize in štampiljke držav, ki jih je že obiskal. Zbirka se iz leta v leto kopiči in tako postaja potni list hkrati popotnikov spominski dnevnik.
Niso pa vsi potni listi enako cenjeni oziroma ne odpirajo vsi potni listi vseh vrat. Vsaka država ima drugačne sporazume z drugimi državami in tako morajo nekateri popotniki večkrat zaprositi za dovoljenje, če želijo prestopiti meje, kot drugi.

In kateri potni listi imajo največ ‘moči’? Portal Travel and Leisure pravi tako:

1.    Nemčija – nemški potni list odpira največ vrat, z njim lahko potujejo v kar 177 držav po svetu, brez da bi za prestop meje potrebovali vizo.
2.    Singapur, Švedska – ta potna lista odpirata 176 mej.
3.    Danska, Finska, Francija, Švica, Norveška, Velika Britanija, ZDA – vse te države imajo brez vize dovoljenje za vstop v 175 držav.
4.    Italija, Nizozemska, Belgija, Avstrija, Luksemburg – brez vize lahko obiščejo 174 držav.
5.    Japonska – japonski potni list bo dovolj za 173 državnih mej.
6.    Portugalska – vize portugalski popotniki ne potrebujejo za 172 držav.
7.    Malezija, Kanada, Irska, Nova Zelandija – 171 držav lahko brez vize obiščejo imetniki teh potnih listov.
8.    Grčija, Južna Koreja in Avstralija – njihovi potni listi bodo dovolj za 169 držav.

PREBERI še // Šest obveznih pred potovanjem

Foto: Thinkstock

Šest katastrof na potovanjih, ki jih lahko preprečiš

Potovanja so ponavadi tudi malce stresna, sploh njihovi začetki in konci. Spontanost je sicer nadvse zaželjena, a pakiranje v preveliki naglici lahko kasneje na potovanju povzroči kar nekaj preglavic. Zate smo predvideli šest najpogostejših zapletov na potovanjih in pripravili seznam opravil, ki jih moraš odkljukati, preden se odpraviš na pot, da preprečiš morebitno katastrofo.

#1 Zapravil si ves denar

Si pred potovanjem določil budget? Če je odgovor negativen, se lahko na potovanju hitro znajdeš v škripcih, razen, če s seboj nimaš neomejenih vsot denarja. Majhen suvenir tu, slaščica tam in kaj hitro ti na kartici lahko zmanjka denarja za prevoz domov. Zato si vedno pred odhodom določi vsoto denarja, namenjenega potovanju, pripravi pa si tudi rezervo, ki jo boš uporabil, če se znajdeš v škripcih.

#2 Izgubil si potni list

Te katastrofe seveda ne moraš preprečiti, lahko pa si pred odhodom na pot pripraviš plan B za ta primer. Poleg potnega lista s seboj nujno vzemi tudi njegovo kopijo ali pa si sliko dokumenta shrani v telefon. Tako boš ob morebitni izgubi potnega lista lažje dokazal svojo identiteto ter preprečil zmedo na policiji.

#3 Nisi sklenil zavarovanja za tujino

Nesreča nikoli ne počiva in tudi v najbolj rajskem resortu se lahko zgodi, da zboliš, padeš ali si zlomiš kakšno kost. Vsote na zdravstvenih računih so lahko astronomsko visoke in nočne more o finančni nesposobnosti lahko čez noč postanejo resničnost. Za take primere že pred potjo skleni zavarovanje za tujino, kjer boš poleg svojega zdravja zavaroval tudi svojo prtljago.

#4 Svoje rezervacije nisi preveril dvakrat

In spregledal si, da si hotelsko sobo rezerviral le za eno osebo namesto dveh. Ali pa bookiral letalo za napačen termin. In sedaj si v težavah. Da bi se takšnim in drugačnim nevšečnostim izognil, vsako opravljeno rezervacijo vedno dvakrat preveri. Hvaležna ti bo tudi denarnica, saj tovrstni pripetljaji namreč zahtevajo dodatne stroške.

#5 Ostal si brez prevoza

Ker si izgubil vozovnico za vlak ali letalo. Napaka. Vozovnice, rezervacije in podobne dokumente si vedno natisni dvakrat ter drugi izvod shrani na drugo mesto. Prihranil boš nepotrebne stroške, predvsem pa ti bodo hvaležni živci, ki jih ne boš zasul z nenadnim stresom, ki ga takšna situacija gotovo povzroči v velikih količinah.

#6 Nisi se pozanimal o posebnostih države, v katero potuješ

Sploh, če potuješ v državo, ki ni del Evropske Unije, je več kot priporočljivo, da preveriš njene posebnosti in osnovno zakonodajo, predvsem pa se pozanimaj o njenem stališču do alkohola in oblačil. Steklenica vina v prtljagi v kateri izmed držav Bližnjega Vzhoda te lahko namreč stane celo zapora!

Foto: Pexles, Pixabay

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.