Za potapljaške navdušence: To so najlepši koralni grebeni na svetu!

Koralne grebene lahko najdemo po celem svetu. Igrajo pomembno vlogo za podvodni ekosistem, hkrati pa so s svojimi barvami in bogatim morskih življenjem, prava paša za oči. Obstoj koralnih grebenov je danes ogrožen, zaradi klimatskih sprememb in onesnaženosti. Zato je sedaj še toliko bolj pomembno, da jih spoštujemo in se ob obisku ravnamo po navodilih lokalnih vodičev in upoštevamo vsa pravila. Kje pa najdemo najlepše koralne grebene?

Veliki koralni grebeni

Med vsemi koralnimi grebeni je zagotovo najbolj znan Veliki koralni greben. Je največji koralni grebeni na svetu, saj je sestavljen iz večih manjših, ki stojijo ob vzhodni obali Avstralije. Je pravi raj za potapljače in tiste, ki radi šnorkljajo. Vodni svet okoli njega je zelo bogat. Med opazovanjem grebena lahko vidite nenavadne korale, pisane ribice in večje morske živali kot so morski psi, želve in mante. 

Koralni greben v rdečem morju

Greben v rdečem morju, ki ga lahko obiščete iz Egipta, Izraela ali Djiboutija, je eden najstarejših koralnih grebenov. Dolg je 2000 kilometrov in nudi domovanje na tisoče vrstam rib. Če bi ga radi obiskali, je najlepše viden iz nacionalnega parka Ras Mohamed.

Koralni grebeni na Maldivih

Maldivi so koralni otoki oz. atoli, saj so nastali iz belih koral koralnih grebenov, ki jih obdajajo. Maldivi so dom nekaterim edinstvenim živalskim vrstam, ki pa za razliko od drugih grebenov, niso nevarne. Na Maldivih lahko plavate z mantami in kitovci, opazujete nenevarne morske pse in pisane ribice, ki brez strahu priplavajo do vas. Če greste na Maldive, nujno izberite atol, ki ima svoj lasten koralni greben, da bo izkušnja še lepša.

Koralni greben pri Belizeju

Greben je eden od najspektakularnejših na svetu zaradi kar več vrst koral, rib, rakov, mehkužcev in predvsem zaradi Velike Modre luknje. To je velika podvodna jama, ki je vidna celo iz Vesolja. Belize ima čudovite plaže, na katerih gnezdijo želve. V lagunah pa najdete različne vrste ptic, tudi flaminge.

Koralni greben v Indoneziji

Raja Ampat je odročno in neturistično rajsko otočje z izjemno pestrim in raznovrstnim podvodnim svetom. To je verjetno najmanj okrnjen in najbolj čist koralni greben na svetu. Poleg zanimivega morskega življenja, je samo otočje tako rajsko, da boste uživali kot še nikoli.

 

Foto: Unsplash

PREBERITE ŠE: Tega niste vedeli o ledeni kavi! (+ recept z belo čokolado in kokosom!)

Iščete navdih, kam na oddih? TUKAJ preverite odlično znižano ponudbo destinacij za vaš naslednji najljubši dopust – po Sloveniji ali pri naših sosedih.

Poznate izvor in pomen besedne zveze BUCKET LIST?

Na Vandraju vsako sezono pripravimo bucket list, ki vsebuje ideje za doživetja v določenem letnem času. Pa smo se vprašali, če sploh veste, kaj izraz pomeni in od kdaj je v uporabi? Zadeva je precej zanimiva!

Pomen in besedne zveze bucket list

Besedna zveza bucket list je v originalu sinonim za seznam doživetij, ki jih želite “obkljukati” oz. doživeti pred smrtjo. Izraz se je z uporabo razvil tudi v izraz za seznam doživetij, ki jih želite obkljukati v določenem obdobju, ne nujno do smrti. Na primer “do 30. leta” ali pa “to poletje”.

Primer takšnega seznama je tudi naš prispevek 20 nepozabnih dogodivščin, ki jih morate v Sloveniji in pri naših sosedih doživeti to pomlad, v katerem smo nanizali 20 idej za pomladna doživetja, ki jih ne smete zamuditi oz. jih morate obkljukati, da boste doživeli nepozabno pomlad. 

Na kratko gre torej za seznam doživetij, ki si jih želite v določenem obdobju doživeti.

Izvor besedne zveze bucket list

Kar je pri tej izredno razširjeni besedni zvezi zanimivo, je njen izvor. Od kje je prišla beseda bucket, je jasno. Iz izraza “to kick the bucket” (v prevodu: brcniti vedro), ki pomeni, da je nekdo umrl. Torej gre za izraz za smrt, ki je v uporabi že vse od poznega 18. stoletja.

Bucket list pa je v resnici izraz, ki je bil uporabljen kot naslov priljubljenega filma leta 2007. V njem Jack Nicholson in Morgan Freeman igrata upokojenca, obolela za rakom, ki pobegneta iz bolnišnice, da bi do smrti doživela še vse stvari na svojem seznamu želja. Režiser Justin Zackham je za ta seznam in naslov filma uporabil izraz the bucket list. S priljubljenim filmom se je izraz tako zelo razširil, da je težko verjeti, da pred njim praktično ni obstajal. Izraz z istim pomenom je bil pred tem uporabljen le na internetu za razne dnevnike in sezname pripravljene za natis. Za popularnost in širšo uporabo ter razumevanje besedne zveze pa je kriv prav film.

 

Foto: Unsplash

PREBERITE ŠE: 20 nepozabnih dogodivščin, ki jih morate v Sloveniji in pri naših sosedih doživeti to pomlad

Iščete idejo, kam na oddih v naši bližini? TUKAJ (klik) vas čaka kup imenitnih ponudb!

Ideje za dom, ki bodo navdušile popotnike

Če so potovanja velik del vašega življenjskega sloga in navdiha, jih lahko vključite tudi v svoj dom. Obris zemljevida sveta lahko preslikate na vse mogoče dele pohištva in stanovanja, od minimalističnih obrisov na stenah, do posteljnih pregrinjal s potiskom našega planeta.

Odslužene kovčke starih staršev, ki niso več uporabni za potovanja, vseeno pa nosijo veliko spominov in imajo za seboj preveč zgodb in kilometrov, da bi jih kar tako zavrgli, lahko preoblikujete v stenske police ali klubske mizice. Iz starega globusa, ki se mu je zlomilo stojalo pa lahko izdelate vandrovski lestenec. Zbrali smo nekaj idej za dom, ki bodo pisane na kožo predvsem ljubiteljem potovanj.

 

 

Foto: Unsplash, Instagram

PREBERITE ŠE: 5 najboljših popotniških nasvetov, ki bodo izboljšali vaše potovanje

Tako ugodno še niste potovali v osupljivi Dubaj!

Ukrepi se sproščajo, Expo je v polnem zagonu in čas je, da odpotujete ugodno v Dubaj. 6 dni in 5 noči, da boste Dubaj dobro raziskali, doživeli vse njegove svetove in o arabski pravljici razlagali še dolgo. 

Dubaj je čudovita dežela polna kontrastov. Na eni strani nepregledna puščava, tradicionalno beduinsko življenje pod neverjetnim zvezdnatim nebom in zgodbe iz 1001 noči. Na drugi strani največji dosežki današnjega časa – najvišje in najbolj ekstravagantne zgradbe na svetu, blišč, sijaj in neomejene možnosti nakupovanja. Odpotujte ugodno v Dubaj še letos!

Ne glede na to, katera stran vas bolj očara, za vse bo na majskem potovanju dovolj časa.

Zakaj v Dubaj?

Dubaj je nedvomno eno najbolj unikatnih mest na svetu. Ima vse – tradicijo in futurističen slog, zgodovino in najnovejšo tehnologijo, peščene plaže in puščavo, muzeje in nakupovalna središča, lokalno in visoko kulinariko. Za vse, ki radi raziskujete nove kraje, je Dubaj sanjska destinacija.

Tradicionalni Dubaj

Tradicionalni Dubaj priča o arabski kulturi, veri in življenju na območju puščave. V Dubaju si boste lahko ogledali muzeje, občudovali arhitekturo mošej in jahali kamelo v puščavi.

Oglejte si:

 • tradicionalni Dubaj s četrtjo Al Bastakye, kjer boste lahko občudovali značilno arabsko gradnjo in vetrne stolpe, s katerimi so nekoč hladili hiše
 • Heritage Village, muzej, ki so ga uredili kot tradicionalno vas in kjer boste spoznali, kako so na tem področju nekoč živeli
 • muzej Fort Al Fahidi v katerem je prikazana zgodovina mesta skozi različne faze razvoja
 • mošejo šejka Zayeda – eno največjih mošej na svetu, ki vas bo očarala s svojim razkošjem
 • vožnjo s tradicionalno arabsko ladjo po večernem Dubaju, kjer boste ob večerji uživali v čarobnem pogledu na osvetljeni Dubaj in njegove žareče nebotičnike
 • udeležili se boste lahko zanimive vožnje po puščavskih sipinah, tradicionalnega večera v kampu z lokalnimi specialitetami, trebušnim plesom, jahanjem kamel in drugimi presenečenji
 • Abu Dhabi
 • Sharjah, prestolnico ZAE

Sodobni Dubaj

Sodobni Dubaj vas bo osupnil. Dubaj je prostor, kjer se prepletata sodobna arhitektura in visoka tehnologija. Od umetno narejenih otokov do najvišje stolpnice na svetu, vsekakor pa ne smemo pozabiti tudi Expa 2020.

Ne spreglejte:

 • Palm Expirience
 • Dubai mall z akvarijem
 • Expo 2020
 • Burj Khalifa
 • Burj Al Arab
 • hotel Emirates Palace
 • Dubai Marina
 • Miracle Garden
 • letovišča Medinat Jumeira

VANDRAJ priporoča: Raziščite Dubaj v maju po nori ceni.

Poglejte TUKAJ. 

 

Foto: Unsplash

PREBERITE ŠE: TO so najbolj EKSOTIČNE destinacije za potovanja v 2022

 

Najboljše destinacije za potovanja v 2022

Naša sla po vandranju se je dobro držala. Vse do novega seznama National Geographica, na katerega so uvrstili najboljše destinacije za potovanja v 2022. Z eno roko pakiramo, z drugo prebiramo ukrepe. 2022, prosimo, bodi spet polno potovanj!!!

Seznam je nastal v sodelovanju z Nat Geo Travel in vsebuje 25 destinacij, ki so razporejene v podkategorije glede na področje potovanja. Od tradicionalnih do modernih, od narave do urbanih središč, ultimativen seznam za vsakega popotnika. To so najboljša potovanja 2022.

Uživanje v naravi

Caprivi Strip,  Namibija

Ozek pas zemlje na skrajnem severu države je zelen in poln življenja. Zaradi svoje lege med štirimi rekami, je idealen habitat za mnoge živalske vrste. National Geographic je Caprivi umestil na sam vrh senzama svetovnih safarijev.

Severna Minnesota, ZDA

Ugasnite luči in na tisoče zvezd bo osvetlilo nebo. To oddaljeno območje na meji s Kanado ima malo oz. nič svetlobne onesnaženosti. Domačini so si obljubili, da tako tudi ostane. Z iniciativo Heart of the Continent Dark Sky lahko območje postane največje območje temnega neba na svetu.

Bajkalsko jezero, Rusija

Najstarejše, največje in najbolj globoko sladkovodno jezero na svetu spada med svetovna čudesa, domačini pa mu rečejo kar morje. A kljub temu, da ga je pred kratkim pod okrilje vzel UNESCO, je jezero v veliki nevarnosti. Ogrožajo ga nenehna izpostavljenost onesnaževanju, državno zanemarjanje in množični turizem. Za njegov obstoj se bori neprofitna okoljska organizacija Great Baikal Trail Association, ki organizira sprehajalne poti okoli jezera. S prostovoljnim prispevkom ali delom, lahko postanete kamenček v zidu, ki bo jezero rešil pred najhujšim.

Gozdni rezervat Maya, Belize

Dirka za ohranitev enega največjih še živečih tropskih gozdov na svetu je pred kratkim dobila pomemben pospešek. Na večjem predelu območja so namreč uredili gozdni rezervat. Poleg tega, da bo rezervat pomagal rešiti enega izmed najbolj biotsko raznovrstnih gozdov, bo ohranil tudi pomemben živalski koridor, ki teče med Mehiko, Gvatemalo in Belizejem.

Viktorija, Avstralija

Vožnja po obobalni cesti The Great Ocean Road je drugačna kot je bila prejšnja leta. Medtem ko še vedno lahko vidite čudovito razgibano pokrajino in se ustavite ob glavnih znamenitostih, se vozite tudi mimo nedavno pogorelih predelov, ki puščajo vest o hudi naravni katastrofi in izgubljenih življenjih.

Najboljše pustolovščine

Kolesarska pot ob reki Seni, Francija 

Slikovita kolesarska pot je vredna samega Moneta, čigar hiša v Givernyju se nahaja na poti. 430 kilometrov dolga pot pelje od Pariza do morja in vsebuje tako znane kot manj poznane, spregledane kotičke, ki bodo navdušili s svojo lepoto. To kolesarsko pot so odprli oktobra 2020, na poti je 15 postojank, ki vključujejo vse od narave do urbanih središč, bogate kulturne dediščine in utripa francoskih naselij.

Pot Nepisiguit, Kanada

Pot ob reki in čudoviti slapovi Nepisiguit, ki so tisočletje stara postojanka za nomadska ljudstva tega kanadskega območja, vas bodo popeljali nazaj v času. 150 kilometrov dolga pot ob reki Nepisiguit sledi stopinjam nomadskega ljudstva Mi’gmaq. Razgibana narava in tisočletje stare legende so nepozabna dogodivščina za stare in mlade.

Camino de Costa Rica, Kostarika

Camino de Costa Rica se razteza skozi celotno Kostariko, od Karibskega morja do Pacifika. Ta 280 kilometrov dolga pot vas bo popeljala daleč stran od popularnih turističnih poti. Pot je razdeljena na 16 predelov, vsi pa vas popeljejo skozi odročne vasice in mesta, dežele staroselcev in skozi zavarovana naravna območja. Namen poti je pripeljati ekonomijo v ruralne predele. Na poti vas tako pričakajo lokalni medeni izdelki, organska kmetija in trajnostna pražarna kave.

Palau

Plavajte z morskimi psmi in pomagajte ohraniti kulturo in naravo otoka Palau. Takoj ob prihodu boste v potni list dobili štampiljko, s katero se strinjate, da boste na otoku za sabo pustili zgolj odtise stopal, ki jih morje lahko odnese. Vode na otoku Palau so dom enemu izmed najbogatejših vodnih ekosistemov na svetu. Tu biste našli več kot 700 vrst koral in več kot 1300 vrst rib, med katerimi je tudi več različnih vrst morskih psov.

S poudarkom na trajnostnem

Nacionalni park Yasuni, Ekvador

Po globalni prepoznavnosti pomembnosti ohranitve Amazonskega gozda, je Francija začela z iniciativo proti krčenju gozdov. Ekvador je prvi od petih poskusnih območij, kjer bodo v naslednjih 4. letih poskušali ohraniti biotski zaklad največjega deževnega gozda na svetu. Park Yasuni velja za enega najbolj biotsko raznovrstnih prostorov na Zemlji, saj je dom neverjetnemu številu živalskih vrst kot so mravljinčarji, kapibare, lenivci, ogroženi amazonski rečni delfin in več kot 600.000 vrst pisanih ptičev.

Dolina Ruhr, Nemčija

Nekoč bogata, groba, industrijska rudarska dolina, ki je dominirala na tem območju, je danes preurejena v parke in kulturne prostore na prostem. Najbolj priljubljen je Zeche Zollverein, ki je danes dom zunanjemu bazenu, drsališču in sprehajalnim potem, ki so del ogromnega zelenega parka Emscher.

Łódź, Poljska

Mesto s 700.000 prebivalci, ki je v preteklosti slovelo predvsem zaradi močne tekstilne industrije, je od leta 2017 tudi UNESCOvo mesto filma oz. Poljski Hollywood. Svojo industrijsko preteklost se je Łódź odločil spremeniti v zeleno prihodnost. Zelene površine pokrivajo že tretjino mesta, za ogrevanje uporaljajo biomaso, stare industrijske stavbe preurejajo v kulturne ustanove, parke in stanovanja. V bivšem mlinu za bombaž so ustvarili izredno priljubljen center za umetnost, oblikovanje, kulinariko in klub. Mesto, ki ga je vredno obiskati za navdih.

Nacionalni park Chimanimani, Mozambik

Park je, od ustanovitve oktobra 2020, popoln uspeh. Stoji na vrhu goratega obmejnega območja s sosednjo državo Zimbabwe, kjer se nahaja tudi najvišji vrh Mozambika Mount Binga (2.435m). Nekoč dom mnogim slonom, levom in ostalim živalim, od katerih ostajajo zgolj kamnite poslikave, danes hitro okreva po dolgoletni vojni in opustošenosti zaradi divjih lovcev. Rezervat ščiti območje in upa na vrnitev živalskih vrst.

Kultura in zgodovina

Hokkaido, Japonska

Dva nova muzeja obiskovalcem pripovedujeta o prvotnih prebivalcih Ainu. Staroselci, ki so šele leta 2019 dobili zakonsko urejeno zaščito pred marginalizacijo. Ainu so od nekdaj živeli trajnostno, njihova kultura pa je prepojena z duhovnimi verovanji, ki temeljijo na spoštovanju in hvaležnosti do narave. Območje je bogato tudi z naravnimi toplicami.

Gora Jingmai, Kitajska

Tu boste lahko spili popolno skodelico čaja. Gora Jingmai, na jugozahodu province Yunnan, je eno najstarejših kulturnih območij v državi, zato je umeščeno tudi na seznam UNESCOve svetovne dediščine. Pokrajino zaznamujejo čajne plantaže z več kot 1.13 milijona drevesi. Najstarejše drevo je staro že 1.400 let!

Procida, Italija

To barvito otoško mesto je bilo imenovano za Italijansko mesto kulture 2022. Leži 40 minut jugozahodno od Neaplja in se je odločilo leto naziva izkoristiti za opozarjanje, da izolacija ni prepreka, ko je govora o kulturi. Kdo bi vedel bolje kot to odročno mestece? Poleg tega bodo poskrbeli za ozaveščanje na področju trajnostnega potovanja.


Za družine

Z ladjico po Donavi

Vožnja po Donavi je kot vožnja po pravljici. Peljete se mimo gradov, srednjeveških mest in mogočnih palač, ki pripovedujejo o živahni evropski zgodovini. Donava vijuga skozi 10 evropskih držav – Nemčijo, Avstrijo, Slovaško, Madžarsko, Hrvaško, Srbijo, Romunijo, Bulgarijo, Moldavijo in Ukrajino. Večina tur zajema postanke v vsaj štirih državah, za otroke pa imajo pripravljene posebne delavnice na obali.

Licija, Turčija

Nomadsko ljudstvo Yörüks, sestavljeno iz različnih plemen od Irana do Balkana, je nekdaj romalo po Turški rivieri. Sedaj so se ustalili oz. živijo le še delno nomadsko. Za svoj dom so izbrali Licijo, kjer nadaljujejo s svojimi tisočletnimi tradicijami in še vedno živijo v šotorih, sredi sredozemskega goratega predela polnega oljk. Zadnja leta jih lokalne agencije vključujejo v itinerarje raziskovanj obiskovalcev Turčije in žanjejo velik uspeh. Najbolj pa je izkušnja zanimiva za otroke, ki z Yörüki pripravijo sirup iz granatnega jabolka, kuhajo tradicionalne jedi, molzejo koze ali pa pomagajo pri obiranju oljk.

Granada, Španija

Alhambra ali rdeča trdnjava je spomenik najdlje trajajoči in hkrati zadnji muslimanski dinastiji na Iberskem polotoku. Stoji na hribu nad Granado, enim od španskih najbolj slikovitih mest, in spada na seznam UNESCOve kulturne dediščine. Čudovite geometrijske oblike in mozaiki bodo s svojo simetrijo in matematičnimi koncepti začarali vse člane družine.

Bonaire, Karibi

Turkizno morje, vroče sonce, visoke palme, bele peščene plaže in sproščeno vzdušje, so tisto, zaradi česar je Bonaire popolna idilična tropska destinacija. V primerjavi z ostalimi Karibskimi otoki, je Bonaire tišji in relativno prvinski, neoskrunjen. Je dom najstarejšemu morskemu rezervatu na svetu, ki se razteza na 27.000 m2. Koralni grebeni, morska trava in mangrova ohranjajo bivališče več kot 57 vrstam koral in več kot 350 vrstam rib. Odlična izbira za ljubitelje vodnega sveta.

 

Foto: Unsplash

PREBERITE ŠE: 4 sanjske službe za vse, ki si želijo potovati in zraven zaslužiti

potovanja 2022 potovanja 2022 potovanja 2022 potovanja 2022 potovanja 2022

Kje se te dni potepajo naše Instagramerke?

Po ideje za potovanja danes hodimo na portale, bloge, podcaste, forume, You tube in seveda Instagram. Sploh slednji je s čudovitimi fotografijami in osebnimi izkušnjami tisti, ki nas vedno pritegne na poseben način. Pokukali smo, kje se te dni potepajo naše simpatične Instagramerke.

Ivjana Banić spet na Karibih

Ivjanin profil je vedno zabaven, poln smeha in volje do življenja. Vse to pa se še potencira, ko se preseli na Karibe. Ivjanine utrinke s tropov smo z navdušenjem spremljali že prejšnje runde, ko je živela na Barbadosu in potem na Havajih, saj na preprost, realen in zabaven način pokaže, kako izgleda življenje ob morju na drugem koncu sveta. Če vse skupaj gledaš iz drugega konca sveta, kjer se vse pripravlja na sneg, pa je opazovanje vročih plaž in Ivjaninih karibskih sončnih zahodov v družbi koktejla, toliko bolj dobrodošlo. Instagramerke 

Nina Plantan ravno nazaj iz Afrike

Od zadnjega intervjuja za Vandraj, ki ga lahko preberete tukaj, je Nina obiskala kar nekaj novih destinacij. Najbolj sveži so vtisi iz Afrike, kjer je raziskovala Namibijo. Na njenem profilu smo med drugim izvedeli, kako se umivajo ženske iz starodavnega plemena Himba, kako se oblačijo in kako si urejajo lase. Ninini zapisi te kar sami odnesejo na konce sveta, ki jih raziskuje.

Katarina Benček in Petra Parovel v Rogaški Slatini

Katarinine fotografije so nekaj posebnega, saj ji vedno znova uspe vanje ujeti pravi čar destinacije. Če je ona uživala v mirnem trenutku, s kozarcem vina v roki, pa je Petra Parovel izvrstno zajela živahen družinski trenutek ob odhodu na bazen. Dve čudoviti plati iste slovenske destinacije.

Lara Koren z družino v Dubaj

Lara je spakirala kovčke in skupaj z možem in tremi otroki poletela v Dubaj. Dubaj skozi njene oči je odkril malce drugačen zorni kot, kot smo ga vajeni. Dubaj s tremi malčki pač ni enak Dubaju v paru ali s prijateljicami. In kaj smo ugotovili? Destinacija je v resnici idealna za družinski oddih.

Jasna Žaler Culiberg po Afriki

V intervjuju z Jasno, ki smo ga objavili to poletje (preberite tukaj), smo spoznali Jasnino veliko družino in njihove dosedanje poti po različnih destinacijah. Tokrat pa je dolgo družinsko potovanje po Afriki združila z dobrodelnostjo. Njen Instagram je poln zanimivih fotografij, zapisov in videov iz te izjemne popotovalne izkušnje s petimi otroki.

Vanesa Rola s hčerko v čaroben Disneyland v Parizu

Obstaja otrok (ali odrasel), ki si ne želi v Disneyland? Kratko, a zelo sladko je Vanesa Rola predstavila družinski izlet, ki jih je vodil v Pariz. Lepe fotografije so se prepletale z zanimivim opazovanjem male popotnice, ki je brez težav prespala check-in in svoje utrujene nogice spočila v vozičku.

Nam že sledite na Instagramu? Sledite nam tukaj! 

 

instagramerke 

Česa ne smete pozabiti spakirati, če se odpravljate na počitnice z otroki

Ko se odpravljate na družinske počitnice z otroki, se količina prtljage ne podvoji, ampak vsaj potroji. Četudi je novi potnik čisto majhen, zahteva kup pripomočkov in oblek. Tole je seznam potrebščin, ki vam zna priti prav na počitnicah z majhnim otrokom.

Ne glede na to, ali se na družinske počitnice odpravljate z dojenčkom, malčkom ali najstnikom, predvsem preverite, kako je z zavarovanjem in kakšen je dostop do zdravnika. Vse ostalo lahko nekako urejate tudi med potjo, če bi bilo nujno.

Za dojenčka

– Podloga za previjanje
– Tetra plenice
– Plenice za enkratno uporabo
– Krema za ritko
– Vlažilni robčki
– Sudocrem (mini pakiranje, ker nikoli ne veš, kdaj bo ritka vneta)
– Steklenička

Osebna higiena

– Milo
– Losjon oz. kremica (npr. za na morje za zvečer po kopanju, ko je koža razdražena od sonca)
– Brisača
– Sončna krema
– Fiziološka raztopina
– Zobna ščetka
– Krtača in špangice za punčke
– Bepanten
– Razkužilni robčki

Igrače

– Igrače za na pot (letalo, letališče, avto, ladja, avtobus, …) naj bodo nove oz. take, ki jih že dolgo niso videli, da jim bodo zanimive. Za večje otroke so super kakšni delovni zvezki z nalepkami
– Igrača za spanje (v avtu in na destinaciji)
– Družabne igre
– Igrače za vodo/sneg/pesek… odvisno od destinacije

Hrana

Ko potujete z otroki, je pomembno, da imate ves čas s sabo vodo. Super je tudi v nahrbtniku vedno imeti kakšne prigrizke. Načeloma se hrana povsod lahko kupi, manjši problem je lahko le pri uvajanju goste hrane. Če vidite težavo, pripravite vnaprej:
– Kašice za zjutraj in zvečer
– Sadne in zelenjavne kašice
– Prepečenci, grisini, piškotki
– Lonček za pitje ali flaška
– Slinček (vsaj 3x)
– Žlička (ni nujno)

Zdravila

Pri zdravilih se o primernih izdelkih za določeno starost pogovorite s farmacevtom.

– Termometer
– Svečke ali sirup za zbijanje vročine
– zdravilo za drisko (probiotike) in proti zaprtju (laktuloza, glicerinske svečke)
– Zaščita pred insekti
– Zdravilo za alergijo
– Obliži (za rane ali morebitne žulje)
– Citatridina sprej (podobno kot bivacin)

Oblačila

Pri počitnicah z otroki velja pravilo glede oblek, da je bolje imeti več kot manj. Zato računajte več rezervnih kompletov.

– Spodnje hlače, spodnje majice, nogavice
– Hlače in majice (glede na vreme)
– Kopalke oz. smučarski komplet, odvisno od destinacije
– Pižama
– Kopalni plašč
– Kapa, šal, rokavice, bunda (po potrebi)
– Vsaj dva para čevljev (da se jih menjava, če se zmočijo, da ne pride do žuljev…)

Preverite zanimive ponudbe za družinske počitnice, kjer 2 otroka bivata gratis, TUKAJ.

PREBERITE ŠE: Nasvet iz prve roke: Kako na potovanje z majhnim otrokom

Foto: Unsplash

3 top popotniški dokumentarci, ki si jih lahko ogledate takoj

Ne glede na to ali ste na dopustu ali doma, ti popotniški dokumentarci bodo v vas zbudili popotniško slo. Ogledate si jih lahko takoj na telefonu, računalniku ali večjem zaslonu in se odpravite na virtualno potovanje v oddaljene neznane dežele, hkrati pa globoko vase.

1. Dan v življenju

Popotniški dokumentarci National Geographica so znani po vsem svetu in zagotovo ste si kakšnega že ogledali. Tokrat priporočamo dokumentarec Dan v življenju. Režiser Kevin Macdonald različnim ljudem po svetu postavi ista 3 vprašanja: “Kaj ljubiš? Česa se bojiš? Kaj imaš v žepu?” Dokumentarec spremlja različne ljudi po svetu na isti dan, 24.7.2010, in oriše čudovito sliko, kako različno je življenje glede na to, na katerem koncu sveta se nahajaš. Zanimivo je, da je letos dokumentarec spet med najbolj gledanimi, gledalcem pa navijajo, da bi ga ponovili sedaj, ko svetu vlada pandemija.

2. Okoli sveta na pedalih

Številko 2 med popotniškimi dokumentarci zaseda 90 minutni popotniški dokumentarec Okoli sveta na pedalih. Mlad nemški kolesar Felix Starck v enem letu prekolesari 22 držav in več kot 20.000 kilometrov. Namen? Najti smisel življenja. Dokumentarec ob katerem ne boste mogli mimo vprašanja: “Kaj bi se v resnici zgodilo, če se odločite vse pustiti za sabo in kar greste?” Dokumentarec si lahko pogledate na Netflixu.

3. Serija: Bedak v tujini

Če iščete najbolj zabavnega med popotniškimi dokumentarci, ste ga našli. Neskončne doze smeha z avtorjema Rickyjem Gervaisem in Stephenom Merchantom, ki na pot po svetu pošljeta komika Karla Pilkingtona. Ta se na svoji poti spopada z ekstremnimi izkušnjami, ki ga pahnejo daleč čez cono udobja in poskrbijo za zabavne in zanimive zaplete in razplete.

PREBERITE ŠE: To so najboljši podcasti na temo potovanj ta hip

Foto: Unsplash

“Morda pa odpremo turistično agencijo z literarnimi potovanji.” Urška Bračko, knjižna blogerka

Urška Bračko je energična knjižna blogerka, ki obožuje življenje, knjige in potovanja. Na svojem blogu Booknjiga zapisuje svoje misli in kritike knjig, poleg tega pa snema videe, vodi dogodke in sploh ji ne zmanjka ne ambiciozne mladostniške energije ne vedno novih idej. Z Urško sva se pogovarjali o njenem poletju in knjigah, ki jih bo zagotovo vzela na dopust. 

Urška Bračko, kakšna je po vašem mnenju popolna knjiga za na dopust?

To je pa res čisto odvisno od vsakega posameznika, bi rekla. Nekaterim pašejo bolj »lahke« knjige (pod to štejem kakšne kriminalke, lahkotne romane, ljubezenske romane), spet drugi pa na dopust raje vzamejo tiste knjige, ki jih čez leto ne uspejo prebrati in jim jih je na dopustu lažje, tudi poljudnoznanstvene knjige se znajdejo vmes.

Jaz recimo na dopust vzamem ponavadi neko mešanico vsega (če grem recimo z avtom, za na letalo imam seveda manj izbire), ponavadi berem kriminalke, da nadoknadim, kar mi ni uspelo čez leto, pa kratke zgodbe so super, ker nikoli ne veš, kaj te bo zmotilo, da knjige ne boš mogel prebrati do konca, kratka zgodba je pa pač (ponavadi) kratka 😊. Všeč so mi tudi daljše knjige, vendar je pri teh včasih problem že sama prostornina, ki zasede veliko.

Vse, kar potrebujem za dopust. – Urška Bračko, Foto: osebni arhiv

Potem je pa seveda tudi odvisno na kakšen dopust greš, jaz imam izjemno rada vodiče in jih potem kupim (če se da v slovenščini, ne zato ker ne bi znala angleško, ampak se mi lepo zdi) in lahko po njih tudi vidim, kje vse sem že bila. Na takih manjših potovanjih ali pa daljših, kjer ne moreš veliko nositi okoli prav pride tudi e-bralnik, ali pa če si kot jaz, ki berem tudi na telefonu, če je treba. Biblos imaš lahko kjerkoli seboj in z malo sreče bereš kar ti srce poželi.

Kje boste letos dopustovali? 

Uh, najraje bi pobegnila daleč stran, pa žal ne moremo. No ali pa, bomo še videli. Zaenkrat smo se dogovorili, da bomo verjetno šli v kamp na Hrvaško, ne preveč daleč, pa da se lahko gre tudi samo za kakšen vikend. S fantom imava motor, pa je potem res zabavno, pa še v prikolici imaš vse, ne rabiš sabo vozit stvari. Hmm, čeprav potem ne vem kam bi skrila knjige.

Boste s sabo vzeli knjige? Že veste, katere?

Knjige vedno vzamem na dopust, če ne v fizični, pa vsaj e-obliki. Ponavadi mi tistih fizičnih zmanjka, saj vse preberem. Zaenkrat še nimam točnega načrta, ponavadi pa vzamem tiste, ki mi jih čez leto ni uspelo prebrati. Že zelo dolgo si želim prebrati Liščka od Donne Tart, mogoče mi ga pa letos uspe.

Lanski dopust. Foto: Osebni arhiv 

Ste zaradi knjige kdaj vzljubili kakšno deželo in se jo odločili obiskati? 

Jaaaa, več je takšnih knjig! Sama izjemno obožujem potovanja, ko pa o nečem bereš, si pa še bolj želiš iti na določen kraj, mesto, deželo. In potem, ko si dejansko tam raziskuješ, občuduješ …

Če začnem z eno iz mojega otroškega oziroma že bolj proti najstništvu obdobja, je to vsekakor trilogija Njegova temna tvar, Philipa Pullmana. Zgodba se prične v Oxfordu in spomnim se, da takrat ob branju sicer temu nisem posvečala posebne pozornosti, samo požirala sem knjigo za knjigo. Sedaj kasneje, ko sem ugotovila, da grem lahko v Oxford na izmenjavo, me je pa tako začaral in ponesel spet nazaj v zgodbo, spomnila sem se krajev o katerih sem brala v knjigah, pa jih sedaj videla v živo. Res je enkratno doživetja. Seveda ti Oxford ponuja še mnogo drugih knjig, ki se tam dogajajo od Alice v čudežni deželi, do Narnije, celo Tolkien je tam živel, študiral, poučeval, tako da je to zame res eno sanjsko mesto.

Na izmenjavi v Oxfordu. Foto: Osebni arhiv

Je torej Oxford ultimativno sanjsko mesto za knjigoljube?

Absolutno. Oxford je tudi sanjsko mesto za vse, ki obožujemo Harry Potterja, saj ima ogromno lokacij, kjer so film dejansko snemali, je npr. ekipa jedla ali pa knjigarn in trgovinc, kjer dobiš vse živo v zvezi s to franšizo.

Ravno v Oxfordu sem prebrala knjigo Elif Shafak Tri Evine hčere, ki pa retrospektivno govori o preteklosti, ki se dogaja v Istanbulu, sedanjost pa v Oxfordu. Kaj mislite, si želim obiskati Istanbul? Ja seveda, z največjim veseljem. Upam, da nekega dne.

Istanbul je povezan še z eno knjigo, ki sem jo brala že pred časom in se delno dogaja tam (njen konec), to pa je knjiga Dana Browna Inferno. On ima itak eno tako čudežno moč, da bi šel v vse kraje in mesta, ki jih opiše v svojih knjigah in kar raziskoval hkrati z branjem! Preko te knjige sem se zaljubila tudi v Firence, ki pa niso tako zelo oddaljene, pa mi do tja še vseeno ni uspelo priti.

Vrata, ki so C.S. Lewisa navdihnila za Narnijo. Foto: osebni arhiv

Katera je zadnja knjiga, ki vas je navdušila nad neko destinacijo? 

Ne sicer zadnji, ampak najpomembnejši kraj, kamor si želim iti je Neapelj. Zanj ne dvomim, da ga ne bo še kakšna od kolegic omenila. Tam se namreč dogaja ena bolj slavnih tetralogij zadnjega časa, Neapeljski cikel. Oh, da bi mi bilo dano hoditi po istih ulicah kot Lilu in Eleni in odkrivati kraje, ki morda so ali pa niso. Verjetno bi knjigo kar še enkrat pričela brati, pa čeprav stojim za tem, da knjig ne berem dvakrat.

Zanimivo, da me takole potegnejo samo neke prevedene knjige, ne pa tudi domače. Saj ne, da Slovenci ne bi znali pisati o svojih krajih tako, ali pa tudi morda? Mogoče pa tudi zato, ker me že od nekaj vleče po svetu. Morda pa odpremo kakšno turistično agencijo z literarnimi potovanji.

Knjigarna Persefone v Londonu. Foto: Osebni arhiv

Urška Bračko, katera je vaša naj knjiga poletja 2021?

Uh, ali moram res samo eno izbrat? (smeh) Ker to je pa res vedno najtežje. V bistvu je najbolj pričakovana ravno nova knjiga Elene Ferrante Zlagano življenje odraslih.

Problem pri nas je tudi v tem, ker veliko založb ne napoveduje knjig veliko vnaprej, zato si ne moreš narediti nekega neučakanega seznama knjig, ki pridejo ravno čez poletje. Seveda obstajajo katalogi knjig, vendar se v njih zelo malokrat zavežejo k točnemu mesecu izida. 

Tako da naj knjigo poletja 2021 pa mislim, da moram še odkriti, pa boste morali spremljati moje profile (smeh).

Urška Bračko vas vabi na svoje profile: Blog, Instagram, Facebook in You tube

PREBERITE ŠE: “Nadvse si želim obiskati vasico Montolieu, kjer imajo kar 15 knjigarn in antikvariatov.” Alenka Štrukelj, knjižna blogerka

Iščete navdih, kam na oddih? TUKAJ preverite odlično znižano ponudbo destinacij za vaš naslednji najljubši dopust – po Sloveniji ali pri naših sosedih.

 

To so najboljši podcasti na temo potovanj ta hip

Najboljši podcasti na temo potovanj so tisti, ki v vas zbudijo slo po potovanju in vam hkrati ponudijo koristne informacije. Lahko so zabavni, nenavadni, pogovorni, profesionalni ali informativni, predvsem pa so zelo aktualni. To so najboljši popotniški podcasti po našem izboru ta hip:

1. Za navdihujoče zgodbe svetovnih popotnikov: ARMCHAIR EXPLORER 

Vsaka epizoda podcasta Armchair Explorer spremlja zgodbo svetovnega popotnika, ki deli svoje najboljše spomine, izkušnje in dogodivščine z gostiteljem, nagrajenim popotniškim avtorjem, Aaronom Millarjem. Med vsemi podcasti na temo potovanj je ta najbolj navdihujoč.

Od potapljanja ob razbitinah Titanika do sprehoda po vesoljski postaji in vse vmes. Vsaka zgodba navdihuje in navdušuje. Neverjetne zgodbe in Aaronova sposobnost, da iz svojih gostov potegne najboljše, je zmagovalna kombinacija, ki postavlja ta podcast v sam svetovni vrh popotniških podcastov.

Poslušajte TUKAJ

Podcasti na temo potovanj nas spremljajo na poti.

2. Za načrtovanje potovanj: AMATEUR TRAVELER

Najstarejši in zelo priljubljen med podcasti na temo potovanj, Amateur traveler podcast, v vsaki epizodi obišče določeno destinacijo. Zakaj jo obiskati, kako do nje, kaj videti, kako, kje jesti, kje spati…? Gostitelj Chris Christensen odgovori na vsa ta vprašanja. 

Od leta 2005 do danes je Chris v svojem podcastu predstavil že več kot 800 različnih destinacij. Mnogokrat se za nasvete obrne kar na mimoidoče domačine, ki lokacijo najbolje poznajo. Neke vrste moderni Lonely Planet, ki vam bo pomagal pri načrtovanju potovanja in vas spremljal na poti. 

Poslušajte TUKAJ

3. Za ljubitelje nenavadnega: ATLAS OBSCURA

Atlas Obscura podcast je tisti podcast, ki vas bo premamil v marsikatero neprespano noč, saj ga ne boste več želeli nehati poslušati. Raziskuje nenavadno, čudno, drugačno in predvsem unikatno. Atmosfera, ki jo ustvarja, vas kar posrka vase. 

Nova epizoda izzide vsak dan od ponedeljka do četrtka in le v nekaj minutah predstavi novo čudo skozi zgodbe zanimivih ljudi in njihovih doživetij. Kratke epizode o nenavadnih lokacijah in skrivnostih sveta so prepričale predvsem v času pandemije, ko so potovanja otežena in kar hrepenimo po nečem novem in drugačnem. 

Poslušajte TUKAJ

4. Za digitalne nomade: THE OFFBEAT LIFE

Moderna tehnologija je omogočila življenje, kjer služba ne pomeni več delo od 8h do 16h v dolgočasni pisarni. Danes je služba lahko tisto, kar delamo najraje na svetu. Služimo lahko tudi s tem, ko potujemo. Podcast The offbeat life slavi tako življenje, ponuja nasvete in informacije, kje začeti in kako uspeti. 

Epizode ponavadi spremljajo tiste, ki jim je uspelo in z veseljem delijo svoje izkušnje, napake in trike. Vsaka epizoda se poglobi v moderno delo vplivnežev, sodobnega turizma in življenje digitalnih nomadov. Vredno poslušanja za širjenje obzorij ali prvi korak k uresničitvi svojih sanj. 

Poslušajte TUKAJ

Digitalni nomadi so tisti, ki lahko svoje delo opravljajo od koderkoli na svetu.

5. Slovenski popotniški podcast: TA NORI SVET

Prvi popotniški podcast v slovenskem jeziku vodita gostiteljici Nina Puhek in Andreja Počkaj. Vsako epizodo se skozi pogovor z znanim Slovencem ali Slovenko preselita na določeno destinacijo, ki jo predstavita skozi izkušnje in spomine povabljenega gosta. 

Nino in Andrejo zanimajo tako eksotične kot domače destinacije. Tudi sami sta obiskali velik del sveta, zato postavljata prava vprašanja in skozi pogovore rišeta zanimive slike tega norega sveta. 

Poslušajte TUKAJ

 

Foto: Unsplash

PREBERITE ŠE: Michelin z videom o kuharski mojstrici Ani Roš in Hiši Franko 

Iščete navdih, kam na oddih? TUKAJ preverite odlično znižano ponudbo destinacij za vaš naslednji najljubši dopust – po Sloveniji ali pri naših sosedih.

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.