S temi nasveti boste v 2023 potovali večkrat in bolje!

Zadnji dve leti sta bili glede potovanj nepredvidljivi, vse pa kaže, da leta 2023 ne bo več tako. Spet lahko v miru načrtujemo svoja potovanja in se veselimo novih dogodivščin. S temi nasveti boste v 2023 potovali večkrat in še bolje kot kdajkoli prej!

Vzemite si čas za raziskovanje svojega domačega mesta

Ko nas zagrabi potovalna mrzlica, je rešitev lahko veliko bližje kot si mislimo. Ste se kdaj kot turist odpravili v svoje domače mesto? V muzej, gledališče, po ulicah, ki pričajo o tem ali onem zgodovinskem obdobju? Ste se fotografirali na najlepših točkah? Spili najboljšo kavo in opazovali mimoidoče? Poskusite! Navdušeni boste. Hkrati pa boste prihranili nekaj denarja in si lahko privoščili daljše potovanje v tujino. potovanja 2023

Ustvarite si potovalno tablo vizij

Tabla vizij ali “vision/mood board” je odličen način, kako splanirati naslednje potovanje in se ga dodatno veseliti. Ustvarite tablo s fotografijami in idejami, kaj boste videli, kaj jedli, obiskali, počeli… Tablo lahko naredite ali za vaše naslednje potovanje ali za potovanje, ki si ga želite v prihodnosti. V tem primeru vam tabla služi kot navdih in orodje za manifestacijo.

Potovanja vključite v svoj mesečni finančni plan

Se vam zdi, da nikakor ne zberete dovolj za svoje sanjsko potovanje ali za izlete, ki si jih želite? Planirajte vsak mesec! Naredite si finančni plan, poglejte, kje bi lahko prihranili in poskusite 5-10% svojih prihodkov postaviti na stran za svoje potovanje. Morda bo trajalo dlje časa, ampak vsekakor manj kot če se sploh ne lotite.

Poizkusite nekaj, česar še nikoli niste

Pravo zadovoljstvo se začne ko stopite izven svoje cone udobja. Poskusite nekaj povsem novega. Nekaj, česar se morda malce bojite ali pa nekaj, s čimer že nekaj časa oklevate. Pa naj bo to nova svetovna jed, izlet v neznano ali kaj večjega.

Naučite se skuhati tradicionalno jed države, ki jo želite obiskati

Hrana je velik del vsake kulture. Skoznjo spoznavamo ljudi in kraje. Poglejte svojo tablo vizij in si izberite jed, ki jo boste poskusili pripraviti kar doma. To bo še polepšalo vašo izkušnjo s potovanjem in vas zbližalo s kulturo, ki jo boste spoznavali! Pa dober tek!

Investirajte v dober potovalni kovček

Prtljaga je velik del vsakega potovanja. Kvaliteta kovčka pa je ključna za vašo izkušnjo tako na letališču kot na samem potovanju. Naj bo lahek, mobilen in z veliko predali. Naučite se tudi optimalno spakirati in svet vam bo ležal na dlani!

Naučite se osnov novega jezika

Danes se lahko osnov jezika naučite na spletu ali s pomočjo številnih (tudi brezplačnih) aplikacij. Naučite se osnov novega jezika. To ni samo praktično, je tudi odlično za vaše možgane in samopodobo.

Na družbenih omrežjih sledite profilom, ki vas navdihujejo

Naredite “čistko” na svojih družbenih omrežjih in si izberite le profile, ki vas navdihujejo, vas motivirajo in vam pomagajo s koristnimi informacijami. Ne pozabite slediti Vandraj.si 😉

 

 

PREBERITE ŠE: Priporočamo: Top popotniški intervjuji za svež navdih v 2023

Iščete idejo, kam na oddih v naši bližini?
TUKAJ (klik) vas čaka kup imenitnih ponudb!

Foto: Unsplash

potovanja 2023, potovanja 2023, potovanja 2023

Priporočamo: Top popotniški intervjuji za svež navdih v 2023

Popotniški intervjuji so čtivo, ki v nas vedno prebudi nove ideje, val navdiha in prižge tisto iskrico navdušenja nad odkrivanjem novih krajev, razgledov, obrazov, vonjev in okusov. To so intervjuji, ki ste jih na Vandraj najraje prebirali v letu 2022.

To so Vandraj popotniški intervjuji, ki ste jih v 2022 morda zamudili, pa jih res ne bi smeli! 🙂 Toplo priporočamo v branje!

Imate tudi vi prijatelja, ki živi v tujini, veliko potuje, pozna najboljše kotičke za izlete po Sloveniji ali sosedih in bi z Vandraj bralci delil svojo izkušnjo? Ali pa morda sami živite v zanimivem mestu in radi raziskujete svet? Pišite mi na maja@vandraj.si!

#1 Z bivalnikom in psičkom po Evropi: “Naučila sva se še bolj ceniti vse, kar imava”

Lana in Matej se rada predstavita kot svobodni duši, ki stremita k “nenavadnemu” življenju. V Vandraj intervjuju smo klepetali o njuni poti s predelanim bivalnikom po Evropi, kjer sta imela tudi družbo štirinožnega kosmatinca. KLIK.

#2 Home exchange: “Stanovanje v Ljubljani sva zamenjala za vilo z bazenom v Provansi.”

Si predstavljate, da bi si lahko privoščili sanjske počitnice v Provansi, v vili z bazenom? Lahko si jih! Kako? Sanja Cvitić se je pred leti zaljubila v Home exchange, potovanja z menjavo nepremičnin. Kako je to videti in kje vse je bila, je razkrila v našem intervjuju – KLIK.

#3 Slovenka, ki je kot prostovoljka skrbela za geparde v Afriki 

Živa Loparnik se je pred kratkim vrnila z afriške dogodivščine s posebnim namenom. Kot prostovoljka je v Afriki delala z gepardi, ogroženo vrsto divjih mačk. Kako (ne)varno je lahko takšno delo, kaj vse ji tovrstne izkušnje dajo in nekaj razlogov, zakaj lahko tudi vi postanete prostovoljci, najdete v tokratnem Vandraj intervjuju – KLIK.

#4 Par, ki z 31-letnim defenderjem lovi neverjetne dogodivščine

Nino Jazbec in Darja Vuka zadnja leta na overland potovanjih spremlja njun najljubši – defender, avto, ki sta ga lastnoročno preuredila v dom na kolesih. Tega sicer kmalu čaka zaslužena upokojitev, a podmladek – defender številka 2 – že čaka na nove podvige … KLIK na intervju!

#5 Intervju: Kako svoj kletni prostor spremeniti v priljubljeno turistično namestitev

Vsi, ki imate v lasti kakšno dodatno sobo ali celo nepremičnino, ste ob porastu turizma v Sloveniji zagotovo pomislili, da bi prostor začeli oddajati. Maja in Primož nista razmišljala predolgo. Zavihala sta rokave, preuredila kletni prostor svoje hiše in ustvarila ljubek apartma za 4 osebe v Iški vasi. V prve pol leta skoraj ne zadihata od rezervacij. Kako in zakaj jima je uspelo? KLIK.

#6 Amsterdam skozi oči Slovenke, ki dela v nizozemskem zdravstvu in uvaža slovensko vino

Amsterdam je bil za božič že peto leto mesto, ki mu Slovenka Katja Podvinšek reče dom. Kaj nam je povedala o svojem skoku čez mejo in kje so najboljši predeli mesta, kjer se je našla, preverite v tokratnem Vandraj insiderju – klik.

#7 Tretji Slovenec, ki se je podal na zahtevno Apalaško pot: “Na taki poti ugotoviš, kako malo je potrebno za srečo.” 

Apalaško pot zaradi njene zahtevnosti, dolžine in starosti imenujejo “mati vseh poti”. Dolga je 3500 km in se razteza čez štirinajst hribovitih ameriških zveznih držav na vzhodu ZDA. Za predstavo zahtevnosti poti: skupnega vzpona je toliko kot da bi se šestnajstkrat z nivoja morja povzpel na Everest. Luka Zevnik je na poti že več kot 140 dni, najin dialog je potekal počasi, vsakič ko je Luka prišel do interneta in zbral dovolj moči, da odgovori na moja vprašanja. KLIK.

#8 Vandraj insider: München skozi oči Slovenke in Maročana, ki tam živita

Katja Guiri je Slovenka, poročena z Maročanom, s katerim živita v Nemčiji. Med drugim stoji za projektom Time to Trawell, v tokratnem Vandraj insiderju pa nam je predstavila München in vse njegove kotičke, ki jih je vredno obiskati – KLIK.

#9 “Puščavo si ljudje zmotno predstavljajo kot dolgočasno.” – Anže Petrič o varnosti, predsodkih, lepotah in ljubezni do arabskega sveta

Z Anžetom, navdušenim popotnikom po arabskem svetu, je beseda stekla, še preden se je intervju sploh dobro začel in precej mukoma sva se ob koncu ustavila. Ko nekdo o stvareh govori s takim žarom, ljubeznijo in strastjo, veš, da bo končni izdelek zanimiv. Pa ne samo zanimiv, poln navdiha, novih zornih kotov in motivacije, da se na pot podaš tudi sam. Že jutri, če se da! KLIK!

#10 POTOPIS: Toskana in potovanje z otrokom od a do ž

Preden (virtualno) skočimo v Toskano in pokažemo, kako lepo je lahko potovanje z otrokom, naj se ti najprej predstavimo. Smo tričlanska družina – mami Nastja, oči Luka in že skoraj dve leti star otrok Liam. KLIK.

#11 “Na potovanjih mi največ pomenita svoboda in dostop do domačinov.” – Urška Repnik

Urška Repnik je ženska, ki s svojimi prodornimi modrimi očmi in močno energijo zavzame vsak prostor. Pove tako, kot je. Odločno, naravnost, brez sprenevedanja, a vedno z neko iskrico v očeh. Taka je v prostoru, taka je na Instagramu in taka je bila, ko smo spremljali njen dopust v Mehiki.

#12 “O tem potovanju sem sanjal 7 let!” – Anže Petrič o potovanju po Iranu in aktualnih protestih

Anže Petrič je o potovanju v Iran sanjal dolgih 7 let. Kar trikrat je moral pot iz takšnih in drugačnih razlogov prestaviti, tokrat pa mu je končno uspelo. 7 let sanjarjenj, načrtovanj, raziskovanj in želja se je končno uresničilo tega septembra. Je bilo pričakovanje preveliko? Je Iran vse to kar je Anže želel ali ga je pustil hladnega? Kako so aktualni protesti vplivali na njegovo pot? Je Iran sploh primerna turistična destinacija? O vsem tem v tokratnem zanimivem intervjuju – klik.

#13 1000 ur zunaj: Gozdarka iz Bohinja z najboljšimi idejami, kaj početi v naravi 

Lucija Odar je mama, partnerka in gozdarka iz Bohinja, ki je zaljubljena v hribe. Navdušila nas je s projektom 1000 ur zunaj, ki ima prav poseben namen. Ustvarila je ilustracijo drevesa s 1000 listi, ki si jo lahko natisnete in nato za vsako uro, ki jo preživite zunaj, pobarvate en listek. Cilj je, da v enem letu pobarvate celo krošnjo. Odličen izziv, kako k uživanju trenutkov na svežem zraku spodbuditi vso družino, kajne? KLIK ZA BRANJE.

Imate tudi vi prijatelja, ki živi v tujini, veliko potuje, pozna najboljše kotičke za izlete po Sloveniji ali sosedih in bi z Vandraj bralci delil svojo izkušnjo? Ali pa morda sami živite v zanimivem mestu in radi raziskujete svet? Pišite mi na maja@vandraj.si!

PREBERITE ŠE: H(r)ana: Slovenski par, v družbi katerega ne boste slabo jedli #intervju

Iščete idejo, kam na oddih v naši bližini? TUKAJ (klik) vas čaka kup imenitnih ponudb!

“O tem potovanju sem sanjal 7 let!” – Anže Petrič o potovanju po Iranu in aktualnih protestih

Anže Petrič je o potovanju v Iran sanjal dolgih 7 let. Kar trikrat je moral pot iz takšnih in drugačnih razlogov prestaviti, tokrat pa mu je končno uspelo. 7 let sanjarjenj, načrtovanj, raziskovanj in želja se je končno uresničilo tega septembra. Je bilo pričakovanje preveliko? Je Iran vse to kar je Anže želel ali ga je pustil hladnega? Kako so aktualni protesti vplivali na njegovo pot? Je Iran sploh primerna turistična destinacija? O vsem tem v tokratnem zanimivem intervjuju. 

Anže, zakaj Iran? 

7 let nazaj, niti se ne spomnim, kako in zakaj, mi je v oči padel Iran. Začel sem malo raziskovati o njem, na Instagramu, v knjigah, filmih, dokumentarnih oddajah, … in se navdušil. Iran je zibelka civilizacije, država z izjemno bogato kulturo, zgodovino, arhitekturo, naravo. Je drugačen, zanimiv. 

Kljub vsemu, kar naštevate, Iran ni ravno priljubljena turistična destinacija… 

Res je. Ko človeku omeniš Iran, ne pomisli na vse te lepote, ampak najprej pomisli na slabe stvari. Ljudje se verjetno najprej spomnijo na Iraško – Iransko vojno. Mislijo, da je to nevarno okolje, vojno območje. Ne zdi se jim varno, strah prevlada. 

Kako težko pa je kot turist priti v Iran?

Iz Slovenije je v resnici zelo enostavno. S Teheranom nas povezuje Turkish airlines, ki leti iz Ljubljane v Istanbul in nato v Teheran. Vem, da je tudi direkten let v Teheran iz Dunaja. Povratna karta za Turkish me je prišla okoli 400€, s prtljago in obroki vred. Za vstop v Iran pa potrebuješ vizo. 

Je vizo težko pridobiti?

Ne, nič težje kot za druge države, kjer se zahteva viza. Ni enostavno, kot so na primer tiste online vize, tu moraš vseeno predložiti kar nekaj dokumentov. Ni pa nemogoče. Izpolniti moraš obrazce, vedeti, kje boš spal, koliko časa boš potoval, kaj si boš ogledal, kar niti ni redkost, saj to zahtevajo mnoge države, tudi evropske za neevropske državljane. Ker je iranska ambasada v Ljubljani, je še bolj enostavno, saj ti lahko pri vsem zelo pomagajo. Jaz sem dnevno v Ljubljani in sem, ko je bilo treba, odšel na ambasado in vse uredil. 

Ste imeli najprej vizo ali najprej letalsko karto in hotele? 

Najprej letalsko karto in hotele. Brez tega v resnici ne moreš zaprositi za vizo, saj želijo točno vedeti, kdaj boš tam in kje točno se boš za čas celotnega potovanja nahajal. 

Kako pa je z rezervacijo hotelov? Je enostavno? 

Ne (smeh). Zaradi sankcij zahoda v Iranu ne delujejo spletne aplikacije kot so Booking, Expedia, Air bnb, … Za vse rezervacije se dogovarjaš direktno s hoteli preko Whats Appa ali Instagrama, po sporočilih. Hotele sem poiskal s pomočjo Lonely Planeta, Google zemljevidov, Trip Advisorja, skratka kar je bilo na voljo in preko različnih kanalov, nato pa jih kontaktiral preko sporočil. Največjo težavo sem imel z državnimi hoteli, ki so tehnološko popolnoma nenapredni. Pri njih pa niti sporočila niso prišla v poštev, nikakor nisem našel nobenega kontakta. Na koncu sem nekako izbrskal nek Instagram profil, kjer so mi odgovorili, da mi ne morejo pomagati in mi dali kontakt, ki me je po mojih treh prošnjah le usmeril na osebo odgovorno za te javne hotele. Gospod mi je končno uredil tudi rezervacije javnih hotelov in me celo povabil na srečanje v Teheranu. Ko sva s prijateljem končno prispela v omenjen javni hotel, je izgledalo, da še zaposlenim ni jasno, kako nama ga je uspelo rezervirati (smeh). 

So hoteli polni?

Zelo odvisno, kje. V Teheranu in Yazdu sta bila hotela polna. Srečala sva veliko skupino Slovakov. Ponekod, sploh v teh javnih hotelih, pa so naju bili tako veseli, da so se želeli fotografirati z nama.

Kakšne so cene za hotele? 

Midva sva spala v 4 in 5 zvezdičnih hotelih, vedno z vključenim zajtrkom in za to v povprečju plačala 25-30€ na noč za oba. 

Kako je z denarjem? 

V Iranu uporabljajo uradno valuto Rial, v vsakdanjem življenju pa se pogovarjajo v Tomanih. Edina razlika je v tem da ima Toman eno 0 manj. Ker je njegova vrednost v primerjavi z eurom zelo zelo nizka, naše bančne kartice pa v Iranu ne delujejo, sva okoli potovala z miljoni rialov (smeh). To je bila res velika napaka. Naslednjič vem, da si bom vzel iransko bančno kartico, ki jo naročiš od doma in jo potem prevzameš v Iranu. S to kartico potem lahko plačuješ vse in ne hodiš okoli s šopom denarja. 

Pa hrana? Kje sta jedla, kaj sta jedla? 

Jedla sva v restavracijah, sprobala sva vse od kebaba, do tradicionalne perzijske jedi Ghormeh sabzi in iranske različice McDonaldsa. Perzijska hrana je odlična, a je zelo močna, zelo mastna. Jaz sem imel lažjo prebavno težavo. Ampak bi kljub temu ponovil takoj. Izvrsten okus, zares. 

Taka hrana gre lažje “dol” z alkoholom, ki v Iranu žal ne pride v poštev, a ne? 

Res je. Sicer, da smo si na jasnem, alkohol je. A vedno pod mizo. Jaz že tako ne pijem alkohola, zato bi bilo res čudno, če bi tam začel (smeh). Med najinim potovanjem sva enkrat bila blizu tega, da bi z novimi znanci spili kakšen kozarec, a se potem nisva odločila. 

Kako zelo vpliva islamska ureditev države na turiste? 

Vpliva. Predvsem na obleko. Iran ima vrhovnega vodjo in zakone, ki jih sprejemajo glede na vero. Vsi, moški in ženske, morajo nositi dolga ohlapna oblačila. Tudi midva sva morala imeti dolge hlače, ohlapne, ne sme se videti obrisa tvoje postave. Ženske morajo nositi hijab. Za razliko od Tunizije, o kateri sva pred kratkim govorila, je tukaj režim zares strog in ženske morajo nisiti hijab. Sicer je tako, da “zapiha veter” in hijab “zdrsne s čela”, ampak ob nepravem srečanju z nepravo osebo imaš zaradi tega lahko kakšno težavico. 

Kako je z ženskimi turistkami? 

Tudi turistke morajo nositi hijab. Sicer pa lahko hodijo okoli same, najamejo avto, vse isto kot moški. 

Kako dolgo sta potovala, kaj sta si ogledala? 

Vse skupaj sva bila v Iranu 17 dni. Najina pot je potekala med mesti Teheran, Yazd, Kerman, Shiraz, Marvdasht, Pasargadae in Isfahan. Najela sva avto in si ogledala ogromno. Moji plani so bili veliki, sem imel dolgo časa za načrtovanje. 

Ogledala sva si tako arhitekturo, zgodovino, muzeje, naravo. Veliko sva se pogovarjala z domačini. To so tako prijazni ljudje. Jaz še nikjer nisem srečal tako zelo prijaznih ljudi. Pomagali so nama na vsakem koraku. Z največjim veseljem. Se z nama fotografirali, naju spraševali, iskali stik z nama, naju vabili k sebi domov in naju prosili za kontakt. 

V Teheranu sva si med drugim ogledala Golestan palace, Iranian Carpet Museum, Milad Tower, Azadi Tower, Grand Bazaar in Sa’dabad Complex. Iz Teherana sva odšla tudi na dva dnevna izleta: na Alamutov grad in do obale Kaspijskega jezera. 

V Yazdu sva si pogledala Narin Castle, Museum of water, Jameh Mosque, Tomb of Sayyed Roknaddin, Saheb a Zaman Zurkaneh, Ateskadeh in Amr Chakmaq mosque complex. Tu sva spoznala tudi antično perzijsko vero Zoroastrianizem. Kakšna bogata kultura in kakšna zgodovina je to! Ogledala sva si tudi tempelj večnega ognja, ki gori že več kot 1500 let! 

V mestu Shiraz sva si ogledala Hafez tomb, Sa’adi tomb, Nasir-Al-Molk mosque (Roza mošeja), Aramgah-e Shah-e Cheragh, Arg of Karim Khan, Vakil Hammam in Eram garden.

V Marvdashtu sva obiskala Persepolis, Naqsh-e-Rostam in Naqsh-e-Rajab. 

V Isfahanu pa sva si ogledala Si O Seh Pol, Khajoo Pol, Naqsh e Jahan square or Imam square, Sheikh Lotfollah Mosque, Shah Mosque, Ali Qapu Palace, Qeysarieh portal – Bazaar entrance. 

So protesti kako vplivali na vajino potovanje? 

So. Sicer šele zadnjih nekaj dni, ko so se razmahnili po celi državi. Nisva se počutila ogroženo, saj so nama res povsod dajali kontakte in nama obljubili pomoč. Po šesti uri zvečer nisva smela zapuščati hotela. Protesti se tam namreč dogajajo ponoči. Kot turista, ki se vmešavata v iransko politiko, bi naju najprej zaprli. Zaradi omejitev aplikacij kot so Skype, Viber, Instagram… sva zgubila stik z domačimi. Ko je ugasnil cel internet, pa sva ostala tudi brez navigacije. Ko se voziš po avtocesti, ni problema. Nastane pa problem ob iskanju določene destinacije v samem mestu. Ko so spet prižgali internet, sva bila zares vesela. Pa to je res še najmanj. To ti ljudje preživljajo že desetletja. 

Kaj morajo še vedeti turisti, ki obiščejo Iran? 

Da je čudovit, da so ljudje prekrasni, da je arhitektura dih jemajoča, da je doživetje sončnega zahoda v puščavi nekaj nepozabnega. Da je hrana odlična in da jih naj ne bo strah. To je noro doživetje. Midva sva jedla datlje naravnost iz palme, pila sva odličen mangov sok, se družila z domačini in se spoznavala z njihovo kulturo. Aja, morda še to: Tam mesece in leta štejejo drugače. Novo leto je spomladi, trenutno pa je pri njih leto 1401. Doma imam sedaj piškote z rokom trajanja do 1401 (smeh). Jaz se v Iran zagotovo še vrnem, ko se protesti končajo.

Anže vse, ki vas zanima več o Iranu in potovanju, vabi na svoj Instagram profil, kjer mu lahko pišete tudi v zasebno sporočilo in vam bo z veseljem pomagal z vsemi informacijami!

 

Foto: Anže Petrič

PREBERITE ŠE: “Puščavo si ljudje zmotno predstavljajo kot dolgočasno.” – Anže Petrič o varnosti, predsodkih, lepotah in ljubezni do arabskega sveta

 

Za potapljaške navdušence: To so najlepši koralni grebeni na svetu!

Koralne grebene lahko najdemo po celem svetu. Igrajo pomembno vlogo za podvodni ekosistem, hkrati pa so s svojimi barvami in bogatim morskih življenjem, prava paša za oči. Obstoj koralnih grebenov je danes ogrožen, zaradi klimatskih sprememb in onesnaženosti. Zato je sedaj še toliko bolj pomembno, da jih spoštujemo in se ob obisku ravnamo po navodilih lokalnih vodičev in upoštevamo vsa pravila. Kje pa najdemo najlepše koralne grebene?

Veliki koralni grebeni

Med vsemi koralnimi grebeni je zagotovo najbolj znan Veliki koralni greben. Je največji koralni grebeni na svetu, saj je sestavljen iz večih manjših, ki stojijo ob vzhodni obali Avstralije. Je pravi raj za potapljače in tiste, ki radi šnorkljajo. Vodni svet okoli njega je zelo bogat. Med opazovanjem grebena lahko vidite nenavadne korale, pisane ribice in večje morske živali kot so morski psi, želve in mante. 

Koralni greben v rdečem morju

Greben v rdečem morju, ki ga lahko obiščete iz Egipta, Izraela ali Djiboutija, je eden najstarejših koralnih grebenov. Dolg je 2000 kilometrov in nudi domovanje na tisoče vrstam rib. Če bi ga radi obiskali, je najlepše viden iz nacionalnega parka Ras Mohamed.

Koralni grebeni na Maldivih

Maldivi so koralni otoki oz. atoli, saj so nastali iz belih koral koralnih grebenov, ki jih obdajajo. Maldivi so dom nekaterim edinstvenim živalskim vrstam, ki pa za razliko od drugih grebenov, niso nevarne. Na Maldivih lahko plavate z mantami in kitovci, opazujete nenevarne morske pse in pisane ribice, ki brez strahu priplavajo do vas. Če greste na Maldive, nujno izberite atol, ki ima svoj lasten koralni greben, da bo izkušnja še lepša.

Koralni greben pri Belizeju

Greben je eden od najspektakularnejših na svetu zaradi kar več vrst koral, rib, rakov, mehkužcev in predvsem zaradi Velike Modre luknje. To je velika podvodna jama, ki je vidna celo iz Vesolja. Belize ima čudovite plaže, na katerih gnezdijo želve. V lagunah pa najdete različne vrste ptic, tudi flaminge.

Koralni greben v Indoneziji

Raja Ampat je odročno in neturistično rajsko otočje z izjemno pestrim in raznovrstnim podvodnim svetom. To je verjetno najmanj okrnjen in najbolj čist koralni greben na svetu. Poleg zanimivega morskega življenja, je samo otočje tako rajsko, da boste uživali kot še nikoli.

 

Foto: Unsplash

PREBERITE ŠE: Tega niste vedeli o ledeni kavi! (+ recept z belo čokolado in kokosom!)

Iščete navdih, kam na oddih? TUKAJ preverite odlično znižano ponudbo destinacij za vaš naslednji najljubši dopust – po Sloveniji ali pri naših sosedih.

Poznate izvor in pomen besedne zveze BUCKET LIST?

Na Vandraju vsako sezono pripravimo bucket list, ki vsebuje ideje za doživetja v določenem letnem času. Pa smo se vprašali, če sploh veste, kaj izraz pomeni in od kdaj je v uporabi? Zadeva je precej zanimiva!

Pomen in besedne zveze bucket list

Besedna zveza bucket list je v originalu sinonim za seznam doživetij, ki jih želite “obkljukati” oz. doživeti pred smrtjo. Izraz se je z uporabo razvil tudi v izraz za seznam doživetij, ki jih želite obkljukati v določenem obdobju, ne nujno do smrti. Na primer “do 30. leta” ali pa “to poletje”.

Primer takšnega seznama je tudi naš prispevek 20 nepozabnih dogodivščin, ki jih morate v Sloveniji in pri naših sosedih doživeti to pomlad, v katerem smo nanizali 20 idej za pomladna doživetja, ki jih ne smete zamuditi oz. jih morate obkljukati, da boste doživeli nepozabno pomlad. 

Na kratko gre torej za seznam doživetij, ki si jih želite v določenem obdobju doživeti.

Izvor besedne zveze bucket list

Kar je pri tej izredno razširjeni besedni zvezi zanimivo, je njen izvor. Od kje je prišla beseda bucket, je jasno. Iz izraza “to kick the bucket” (v prevodu: brcniti vedro), ki pomeni, da je nekdo umrl. Torej gre za izraz za smrt, ki je v uporabi že vse od poznega 18. stoletja.

Bucket list pa je v resnici izraz, ki je bil uporabljen kot naslov priljubljenega filma leta 2007. V njem Jack Nicholson in Morgan Freeman igrata upokojenca, obolela za rakom, ki pobegneta iz bolnišnice, da bi do smrti doživela še vse stvari na svojem seznamu želja. Režiser Justin Zackham je za ta seznam in naslov filma uporabil izraz the bucket list. S priljubljenim filmom se je izraz tako zelo razširil, da je težko verjeti, da pred njim praktično ni obstajal. Izraz z istim pomenom je bil pred tem uporabljen le na internetu za razne dnevnike in sezname pripravljene za natis. Za popularnost in širšo uporabo ter razumevanje besedne zveze pa je kriv prav film.

 

Foto: Unsplash

PREBERITE ŠE: 20 nepozabnih dogodivščin, ki jih morate v Sloveniji in pri naših sosedih doživeti to pomlad

Iščete idejo, kam na oddih v naši bližini? TUKAJ (klik) vas čaka kup imenitnih ponudb!

Ideje za dom, ki bodo navdušile popotnike

Če so potovanja velik del vašega življenjskega sloga in navdiha, jih lahko vključite tudi v svoj dom. Obris zemljevida sveta lahko preslikate na vse mogoče dele pohištva in stanovanja, od minimalističnih obrisov na stenah, do posteljnih pregrinjal s potiskom našega planeta.

Odslužene kovčke starih staršev, ki niso več uporabni za potovanja, vseeno pa nosijo veliko spominov in imajo za seboj preveč zgodb in kilometrov, da bi jih kar tako zavrgli, lahko preoblikujete v stenske police ali klubske mizice. Iz starega globusa, ki se mu je zlomilo stojalo pa lahko izdelate vandrovski lestenec. Zbrali smo nekaj idej za dom, ki bodo pisane na kožo predvsem ljubiteljem potovanj.

 

 

Foto: Unsplash, Instagram

PREBERITE ŠE: 5 najboljših popotniških nasvetov, ki bodo izboljšali vaše potovanje

Tako ugodno še niste potovali v osupljivi Dubaj!

Ukrepi se sproščajo, Expo je v polnem zagonu in čas je, da odpotujete ugodno v Dubaj. 6 dni in 5 noči, da boste Dubaj dobro raziskali, doživeli vse njegove svetove in o arabski pravljici razlagali še dolgo. 

Dubaj je čudovita dežela polna kontrastov. Na eni strani nepregledna puščava, tradicionalno beduinsko življenje pod neverjetnim zvezdnatim nebom in zgodbe iz 1001 noči. Na drugi strani največji dosežki današnjega časa – najvišje in najbolj ekstravagantne zgradbe na svetu, blišč, sijaj in neomejene možnosti nakupovanja. Odpotujte ugodno v Dubaj še letos!

Ne glede na to, katera stran vas bolj očara, za vse bo na majskem potovanju dovolj časa.

Zakaj v Dubaj?

Dubaj je nedvomno eno najbolj unikatnih mest na svetu. Ima vse – tradicijo in futurističen slog, zgodovino in najnovejšo tehnologijo, peščene plaže in puščavo, muzeje in nakupovalna središča, lokalno in visoko kulinariko. Za vse, ki radi raziskujete nove kraje, je Dubaj sanjska destinacija.

Tradicionalni Dubaj

Tradicionalni Dubaj priča o arabski kulturi, veri in življenju na območju puščave. V Dubaju si boste lahko ogledali muzeje, občudovali arhitekturo mošej in jahali kamelo v puščavi.

Oglejte si:

 • tradicionalni Dubaj s četrtjo Al Bastakye, kjer boste lahko občudovali značilno arabsko gradnjo in vetrne stolpe, s katerimi so nekoč hladili hiše
 • Heritage Village, muzej, ki so ga uredili kot tradicionalno vas in kjer boste spoznali, kako so na tem področju nekoč živeli
 • muzej Fort Al Fahidi v katerem je prikazana zgodovina mesta skozi različne faze razvoja
 • mošejo šejka Zayeda – eno največjih mošej na svetu, ki vas bo očarala s svojim razkošjem
 • vožnjo s tradicionalno arabsko ladjo po večernem Dubaju, kjer boste ob večerji uživali v čarobnem pogledu na osvetljeni Dubaj in njegove žareče nebotičnike
 • udeležili se boste lahko zanimive vožnje po puščavskih sipinah, tradicionalnega večera v kampu z lokalnimi specialitetami, trebušnim plesom, jahanjem kamel in drugimi presenečenji
 • Abu Dhabi
 • Sharjah, prestolnico ZAE

Sodobni Dubaj

Sodobni Dubaj vas bo osupnil. Dubaj je prostor, kjer se prepletata sodobna arhitektura in visoka tehnologija. Od umetno narejenih otokov do najvišje stolpnice na svetu, vsekakor pa ne smemo pozabiti tudi Expa 2020.

Ne spreglejte:

 • Palm Expirience
 • Dubai mall z akvarijem
 • Expo 2020
 • Burj Khalifa
 • Burj Al Arab
 • hotel Emirates Palace
 • Dubai Marina
 • Miracle Garden
 • letovišča Medinat Jumeira

VANDRAJ priporoča: Raziščite Dubaj v maju po nori ceni.

Poglejte TUKAJ. 

 

Foto: Unsplash

PREBERITE ŠE: TO so najbolj EKSOTIČNE destinacije za potovanja v 2022

 

Najboljše destinacije za potovanja v 2022

Naša sla po vandranju se je dobro držala. Vse do novega seznama National Geographica, na katerega so uvrstili najboljše destinacije za potovanja v 2022. Z eno roko pakiramo, z drugo prebiramo ukrepe. 2022, prosimo, bodi spet polno potovanj!!!

Seznam je nastal v sodelovanju z Nat Geo Travel in vsebuje 25 destinacij, ki so razporejene v podkategorije glede na področje potovanja. Od tradicionalnih do modernih, od narave do urbanih središč, ultimativen seznam za vsakega popotnika. To so najboljša potovanja 2022.

Uživanje v naravi

Caprivi Strip,  Namibija

Ozek pas zemlje na skrajnem severu države je zelen in poln življenja. Zaradi svoje lege med štirimi rekami, je idealen habitat za mnoge živalske vrste. National Geographic je Caprivi umestil na sam vrh senzama svetovnih safarijev.

Severna Minnesota, ZDA

Ugasnite luči in na tisoče zvezd bo osvetlilo nebo. To oddaljeno območje na meji s Kanado ima malo oz. nič svetlobne onesnaženosti. Domačini so si obljubili, da tako tudi ostane. Z iniciativo Heart of the Continent Dark Sky lahko območje postane največje območje temnega neba na svetu.

Bajkalsko jezero, Rusija

Najstarejše, največje in najbolj globoko sladkovodno jezero na svetu spada med svetovna čudesa, domačini pa mu rečejo kar morje. A kljub temu, da ga je pred kratkim pod okrilje vzel UNESCO, je jezero v veliki nevarnosti. Ogrožajo ga nenehna izpostavljenost onesnaževanju, državno zanemarjanje in množični turizem. Za njegov obstoj se bori neprofitna okoljska organizacija Great Baikal Trail Association, ki organizira sprehajalne poti okoli jezera. S prostovoljnim prispevkom ali delom, lahko postanete kamenček v zidu, ki bo jezero rešil pred najhujšim.

Gozdni rezervat Maya, Belize

Dirka za ohranitev enega največjih še živečih tropskih gozdov na svetu je pred kratkim dobila pomemben pospešek. Na večjem predelu območja so namreč uredili gozdni rezervat. Poleg tega, da bo rezervat pomagal rešiti enega izmed najbolj biotsko raznovrstnih gozdov, bo ohranil tudi pomemben živalski koridor, ki teče med Mehiko, Gvatemalo in Belizejem.

Viktorija, Avstralija

Vožnja po obobalni cesti The Great Ocean Road je drugačna kot je bila prejšnja leta. Medtem ko še vedno lahko vidite čudovito razgibano pokrajino in se ustavite ob glavnih znamenitostih, se vozite tudi mimo nedavno pogorelih predelov, ki puščajo vest o hudi naravni katastrofi in izgubljenih življenjih.

Najboljše pustolovščine

Kolesarska pot ob reki Seni, Francija 

Slikovita kolesarska pot je vredna samega Moneta, čigar hiša v Givernyju se nahaja na poti. 430 kilometrov dolga pot pelje od Pariza do morja in vsebuje tako znane kot manj poznane, spregledane kotičke, ki bodo navdušili s svojo lepoto. To kolesarsko pot so odprli oktobra 2020, na poti je 15 postojank, ki vključujejo vse od narave do urbanih središč, bogate kulturne dediščine in utripa francoskih naselij.

Pot Nepisiguit, Kanada

Pot ob reki in čudoviti slapovi Nepisiguit, ki so tisočletje stara postojanka za nomadska ljudstva tega kanadskega območja, vas bodo popeljali nazaj v času. 150 kilometrov dolga pot ob reki Nepisiguit sledi stopinjam nomadskega ljudstva Mi’gmaq. Razgibana narava in tisočletje stare legende so nepozabna dogodivščina za stare in mlade.

Camino de Costa Rica, Kostarika

Camino de Costa Rica se razteza skozi celotno Kostariko, od Karibskega morja do Pacifika. Ta 280 kilometrov dolga pot vas bo popeljala daleč stran od popularnih turističnih poti. Pot je razdeljena na 16 predelov, vsi pa vas popeljejo skozi odročne vasice in mesta, dežele staroselcev in skozi zavarovana naravna območja. Namen poti je pripeljati ekonomijo v ruralne predele. Na poti vas tako pričakajo lokalni medeni izdelki, organska kmetija in trajnostna pražarna kave.

Palau

Plavajte z morskimi psmi in pomagajte ohraniti kulturo in naravo otoka Palau. Takoj ob prihodu boste v potni list dobili štampiljko, s katero se strinjate, da boste na otoku za sabo pustili zgolj odtise stopal, ki jih morje lahko odnese. Vode na otoku Palau so dom enemu izmed najbogatejših vodnih ekosistemov na svetu. Tu biste našli več kot 700 vrst koral in več kot 1300 vrst rib, med katerimi je tudi več različnih vrst morskih psov.

S poudarkom na trajnostnem

Nacionalni park Yasuni, Ekvador

Po globalni prepoznavnosti pomembnosti ohranitve Amazonskega gozda, je Francija začela z iniciativo proti krčenju gozdov. Ekvador je prvi od petih poskusnih območij, kjer bodo v naslednjih 4. letih poskušali ohraniti biotski zaklad največjega deževnega gozda na svetu. Park Yasuni velja za enega najbolj biotsko raznovrstnih prostorov na Zemlji, saj je dom neverjetnemu številu živalskih vrst kot so mravljinčarji, kapibare, lenivci, ogroženi amazonski rečni delfin in več kot 600.000 vrst pisanih ptičev.

Dolina Ruhr, Nemčija

Nekoč bogata, groba, industrijska rudarska dolina, ki je dominirala na tem območju, je danes preurejena v parke in kulturne prostore na prostem. Najbolj priljubljen je Zeche Zollverein, ki je danes dom zunanjemu bazenu, drsališču in sprehajalnim potem, ki so del ogromnega zelenega parka Emscher.

Łódź, Poljska

Mesto s 700.000 prebivalci, ki je v preteklosti slovelo predvsem zaradi močne tekstilne industrije, je od leta 2017 tudi UNESCOvo mesto filma oz. Poljski Hollywood. Svojo industrijsko preteklost se je Łódź odločil spremeniti v zeleno prihodnost. Zelene površine pokrivajo že tretjino mesta, za ogrevanje uporaljajo biomaso, stare industrijske stavbe preurejajo v kulturne ustanove, parke in stanovanja. V bivšem mlinu za bombaž so ustvarili izredno priljubljen center za umetnost, oblikovanje, kulinariko in klub. Mesto, ki ga je vredno obiskati za navdih.

Nacionalni park Chimanimani, Mozambik

Park je, od ustanovitve oktobra 2020, popoln uspeh. Stoji na vrhu goratega obmejnega območja s sosednjo državo Zimbabwe, kjer se nahaja tudi najvišji vrh Mozambika Mount Binga (2.435m). Nekoč dom mnogim slonom, levom in ostalim živalim, od katerih ostajajo zgolj kamnite poslikave, danes hitro okreva po dolgoletni vojni in opustošenosti zaradi divjih lovcev. Rezervat ščiti območje in upa na vrnitev živalskih vrst.

Kultura in zgodovina

Hokkaido, Japonska

Dva nova muzeja obiskovalcem pripovedujeta o prvotnih prebivalcih Ainu. Staroselci, ki so šele leta 2019 dobili zakonsko urejeno zaščito pred marginalizacijo. Ainu so od nekdaj živeli trajnostno, njihova kultura pa je prepojena z duhovnimi verovanji, ki temeljijo na spoštovanju in hvaležnosti do narave. Območje je bogato tudi z naravnimi toplicami.

Gora Jingmai, Kitajska

Tu boste lahko spili popolno skodelico čaja. Gora Jingmai, na jugozahodu province Yunnan, je eno najstarejših kulturnih območij v državi, zato je umeščeno tudi na seznam UNESCOve svetovne dediščine. Pokrajino zaznamujejo čajne plantaže z več kot 1.13 milijona drevesi. Najstarejše drevo je staro že 1.400 let!

Procida, Italija

To barvito otoško mesto je bilo imenovano za Italijansko mesto kulture 2022. Leži 40 minut jugozahodno od Neaplja in se je odločilo leto naziva izkoristiti za opozarjanje, da izolacija ni prepreka, ko je govora o kulturi. Kdo bi vedel bolje kot to odročno mestece? Poleg tega bodo poskrbeli za ozaveščanje na področju trajnostnega potovanja.


Za družine

Z ladjico po Donavi

Vožnja po Donavi je kot vožnja po pravljici. Peljete se mimo gradov, srednjeveških mest in mogočnih palač, ki pripovedujejo o živahni evropski zgodovini. Donava vijuga skozi 10 evropskih držav – Nemčijo, Avstrijo, Slovaško, Madžarsko, Hrvaško, Srbijo, Romunijo, Bulgarijo, Moldavijo in Ukrajino. Večina tur zajema postanke v vsaj štirih državah, za otroke pa imajo pripravljene posebne delavnice na obali.

Licija, Turčija

Nomadsko ljudstvo Yörüks, sestavljeno iz različnih plemen od Irana do Balkana, je nekdaj romalo po Turški rivieri. Sedaj so se ustalili oz. živijo le še delno nomadsko. Za svoj dom so izbrali Licijo, kjer nadaljujejo s svojimi tisočletnimi tradicijami in še vedno živijo v šotorih, sredi sredozemskega goratega predela polnega oljk. Zadnja leta jih lokalne agencije vključujejo v itinerarje raziskovanj obiskovalcev Turčije in žanjejo velik uspeh. Najbolj pa je izkušnja zanimiva za otroke, ki z Yörüki pripravijo sirup iz granatnega jabolka, kuhajo tradicionalne jedi, molzejo koze ali pa pomagajo pri obiranju oljk.

Granada, Španija

Alhambra ali rdeča trdnjava je spomenik najdlje trajajoči in hkrati zadnji muslimanski dinastiji na Iberskem polotoku. Stoji na hribu nad Granado, enim od španskih najbolj slikovitih mest, in spada na seznam UNESCOve kulturne dediščine. Čudovite geometrijske oblike in mozaiki bodo s svojo simetrijo in matematičnimi koncepti začarali vse člane družine.

Bonaire, Karibi

Turkizno morje, vroče sonce, visoke palme, bele peščene plaže in sproščeno vzdušje, so tisto, zaradi česar je Bonaire popolna idilična tropska destinacija. V primerjavi z ostalimi Karibskimi otoki, je Bonaire tišji in relativno prvinski, neoskrunjen. Je dom najstarejšemu morskemu rezervatu na svetu, ki se razteza na 27.000 m2. Koralni grebeni, morska trava in mangrova ohranjajo bivališče več kot 57 vrstam koral in več kot 350 vrstam rib. Odlična izbira za ljubitelje vodnega sveta.

 

Foto: Unsplash

PREBERITE ŠE: 4 sanjske službe za vse, ki si želijo potovati in zraven zaslužiti

potovanja 2022 potovanja 2022 potovanja 2022 potovanja 2022 potovanja 2022

Kje se te dni potepajo naše Instagramerke?

Po ideje za potovanja danes hodimo na portale, bloge, podcaste, forume, You tube in seveda Instagram. Sploh slednji je s čudovitimi fotografijami in osebnimi izkušnjami tisti, ki nas vedno pritegne na poseben način. Pokukali smo, kje se te dni potepajo naše simpatične Instagramerke.

Ivjana Banić spet na Karibih

Ivjanin profil je vedno zabaven, poln smeha in volje do življenja. Vse to pa se še potencira, ko se preseli na Karibe. Ivjanine utrinke s tropov smo z navdušenjem spremljali že prejšnje runde, ko je živela na Barbadosu in potem na Havajih, saj na preprost, realen in zabaven način pokaže, kako izgleda življenje ob morju na drugem koncu sveta. Če vse skupaj gledaš iz drugega konca sveta, kjer se vse pripravlja na sneg, pa je opazovanje vročih plaž in Ivjaninih karibskih sončnih zahodov v družbi koktejla, toliko bolj dobrodošlo. Instagramerke 

Nina Plantan ravno nazaj iz Afrike

Od zadnjega intervjuja za Vandraj, ki ga lahko preberete tukaj, je Nina obiskala kar nekaj novih destinacij. Najbolj sveži so vtisi iz Afrike, kjer je raziskovala Namibijo. Na njenem profilu smo med drugim izvedeli, kako se umivajo ženske iz starodavnega plemena Himba, kako se oblačijo in kako si urejajo lase. Ninini zapisi te kar sami odnesejo na konce sveta, ki jih raziskuje.

Katarina Benček in Petra Parovel v Rogaški Slatini

Katarinine fotografije so nekaj posebnega, saj ji vedno znova uspe vanje ujeti pravi čar destinacije. Če je ona uživala v mirnem trenutku, s kozarcem vina v roki, pa je Petra Parovel izvrstno zajela živahen družinski trenutek ob odhodu na bazen. Dve čudoviti plati iste slovenske destinacije.

Lara Koren z družino v Dubaj

Lara je spakirala kovčke in skupaj z možem in tremi otroki poletela v Dubaj. Dubaj skozi njene oči je odkril malce drugačen zorni kot, kot smo ga vajeni. Dubaj s tremi malčki pač ni enak Dubaju v paru ali s prijateljicami. In kaj smo ugotovili? Destinacija je v resnici idealna za družinski oddih.

Jasna Žaler Culiberg po Afriki

V intervjuju z Jasno, ki smo ga objavili to poletje (preberite tukaj), smo spoznali Jasnino veliko družino in njihove dosedanje poti po različnih destinacijah. Tokrat pa je dolgo družinsko potovanje po Afriki združila z dobrodelnostjo. Njen Instagram je poln zanimivih fotografij, zapisov in videov iz te izjemne popotovalne izkušnje s petimi otroki.

Vanesa Rola s hčerko v čaroben Disneyland v Parizu

Obstaja otrok (ali odrasel), ki si ne želi v Disneyland? Kratko, a zelo sladko je Vanesa Rola predstavila družinski izlet, ki jih je vodil v Pariz. Lepe fotografije so se prepletale z zanimivim opazovanjem male popotnice, ki je brez težav prespala check-in in svoje utrujene nogice spočila v vozičku.

Nam že sledite na Instagramu? Sledite nam tukaj! 

 

instagramerke 

Česa ne smete pozabiti spakirati, če se odpravljate na počitnice z otroki

Ko se odpravljate na družinske počitnice z otroki, se količina prtljage ne podvoji, ampak vsaj potroji. Četudi je novi potnik čisto majhen, zahteva kup pripomočkov in oblek. Tole je seznam potrebščin, ki vam zna priti prav na počitnicah z majhnim otrokom.

Ne glede na to, ali se na družinske počitnice odpravljate z dojenčkom, malčkom ali najstnikom, predvsem preverite, kako je z zavarovanjem in kakšen je dostop do zdravnika. Vse ostalo lahko nekako urejate tudi med potjo, če bi bilo nujno.

Za dojenčka

– Podloga za previjanje
– Tetra plenice
– Plenice za enkratno uporabo
– Krema za ritko
– Vlažilni robčki
– Sudocrem (mini pakiranje, ker nikoli ne veš, kdaj bo ritka vneta)
– Steklenička

Osebna higiena

– Milo
– Losjon oz. kremica (npr. za na morje za zvečer po kopanju, ko je koža razdražena od sonca)
– Brisača
– Sončna krema
– Fiziološka raztopina
– Zobna ščetka
– Krtača in špangice za punčke
– Bepanten
– Razkužilni robčki

Igrače

– Igrače za na pot (letalo, letališče, avto, ladja, avtobus, …) naj bodo nove oz. take, ki jih že dolgo niso videli, da jim bodo zanimive. Za večje otroke so super kakšni delovni zvezki z nalepkami
– Igrača za spanje (v avtu in na destinaciji)
– Družabne igre
– Igrače za vodo/sneg/pesek… odvisno od destinacije

Hrana

Ko potujete z otroki, je pomembno, da imate ves čas s sabo vodo. Super je tudi v nahrbtniku vedno imeti kakšne prigrizke. Načeloma se hrana povsod lahko kupi, manjši problem je lahko le pri uvajanju goste hrane. Če vidite težavo, pripravite vnaprej:
– Kašice za zjutraj in zvečer
– Sadne in zelenjavne kašice
– Prepečenci, grisini, piškotki
– Lonček za pitje ali flaška
– Slinček (vsaj 3x)
– Žlička (ni nujno)

Zdravila

Pri zdravilih se o primernih izdelkih za določeno starost pogovorite s farmacevtom.

– Termometer
– Svečke ali sirup za zbijanje vročine
– zdravilo za drisko (probiotike) in proti zaprtju (laktuloza, glicerinske svečke)
– Zaščita pred insekti
– Zdravilo za alergijo
– Obliži (za rane ali morebitne žulje)
– Citatridina sprej (podobno kot bivacin)

Oblačila

Pri počitnicah z otroki velja pravilo glede oblek, da je bolje imeti več kot manj. Zato računajte več rezervnih kompletov.

– Spodnje hlače, spodnje majice, nogavice
– Hlače in majice (glede na vreme)
– Kopalke oz. smučarski komplet, odvisno od destinacije
– Pižama
– Kopalni plašč
– Kapa, šal, rokavice, bunda (po potrebi)
– Vsaj dva para čevljev (da se jih menjava, če se zmočijo, da ne pride do žuljev…)

Preverite zanimive ponudbe za družinske počitnice, kjer 2 otroka bivata gratis, TUKAJ.

PREBERITE ŠE: Nasvet iz prve roke: Kako na potovanje z majhnim otrokom

Foto: Unsplash

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.