Ustvarite čudovite spomine: Nasveti za fotografiranje na dopustu

Fotografije so odličen način, da zabeležimo te trenutke in jih delimo s prijatelji ter družino. Ne glede na to, ali uporabljate profesionalno kamero ali pa samo pametni telefon, lahko z le nekaj triki vaše fotografije izpadejo fantastično.

Raziskujte in načrtujte

Preden se odpravite na potovanje, raziščite destinacijo in poiščite znamenitosti, skrite kotičke in lokalne posebnosti. S tem boste lahko ustvarili seznam krajev, ki jih želite fotografirati, ter razmislili o najboljšem času dneva za obisk posameznih lokacij. Načrtovanje vam bo omogočilo, da izkoristite najlepše svetlobne pogoje in se izognete gneči turistov. Naši nasveti za fotografiranje pa bodo dodali piko na i.

Izkoristite zgodnje jutro in pozno popoldne

Najlepša svetloba za fotografiranje se običajno pojavi zgodaj zjutraj in pozno popoldne, ko sonce ni preveč visoko na nebu. Te ure, imenovane tudi »zlata ura«, ustvarjajo toplejše in mehkejše svetlobne pogoje, ki dajo vašim fotografijam prav poseben čar. Poskusite se zbuditi zgodaj in izkoristite jutranjo svetlobo ali pa ostanite zunaj tudi v popoldanskih urah.

Uporabite kompozicijo

Kompozicija je ključnega pomena pri ustvarjanju privlačnih fotografij. Uporabite pravilo tretjin, tako da svoj subjekt postavite na eno od linij delitve ali na presečišče teh linij. Prav tako eksperimentirajte z različnimi perspektivami, kot so nizki ali visoki koti, da dodate zanimivost vašim fotografijam. Ne bojte se eksperimentirati in odkrivati novega!

Poudarite lokalno kulturo in identiteto

Na potovanjih se osredotočite na zajemanje lokalne kulture, tradicije in identitete kraja. Fotografirajte lokalno prebivalstvo, njihove običaje, tržnice, ulične umetnike in arhitekturo, ki je značilna za destinacijo. Te fotografije bodo vašim spominom dodale globino.

Izkoristite naravne elemente

Narava je pogosto navdih za čudovite fotografije. Izkoristite lepoto naravnih elementov kot so gore, plaže, jezera, gozdovi in sončni zahodi. Bodite pozorni na linije, barve in vzorce v naravi, ki vam lahko pomagajo ustvariti močne in slikovite kompozicije. Prav tako ne pozabite na majhne podrobnosti, kot so cvetje, listje ali skalne formacije, ki dodajo edinstveno noto vašim fotografijam.

Igrajte se s svetlobo in sencami

Svetloba in sence igrajo ključno vlogo pri ustvarjanju vzdušja in razpoloženja na fotografijah. Bodite pozorni na različne svetlobne situacije, kot so žarki sonca skozi drevesa ali odboj svetlobe od vodne površine. Igrajte se s kontrasti med svetlimi in temnimi območji, da ustvarite dramatičnost in globino v svojih fotografijah.

Ujemite trenutke in emocije

Najlepše fotografije so pogosto tiste, ki zajamejo pristne trenutke in izražajo čustva. Bodite pozorni na spontane trenutke, nasmehe, poglede in geste ljudi ter poskusite ujeti njihove emocije. Tudi pri fotografiranju pokrajine ali arhitekture se osredotočite na trenutek, ko svetloba in okoliščine prenašajo določeno vzdušje ali zgodbo.

Uporabite različne perspektive

Namesto, da se omejujete na običajne ravne posnetke, eksperimentirajte z različnimi perspektivami. Poiščite različne kote, povzpnite se na višjo točko, poiščite zanimive okvire ali se približajte, da ujamete podrobnosti. Spreminjanje perspektive bo dodalo raznolikost in zanimivost vašim fotografijam.

Vključite se v zgodbo

Ko fotografirate, se vključite v zgodbo kraja ali dogodka. Ne omejujte se samo na dokumentiranje, ampak poskusite tudi sodelovati in se povezati z okoljem in ljudmi. To vam bo omogočilo, da ujamete bolj avtentične in intimne trenutke ter ustvarite globlje povezave s kraji.

Ne pozabite na tehniko

Nazadnje, ne pozabite na osnovne tehnične vidike fotografiranja. Bodite pozorni na osvetlitev, ostrenje, kompozicijo in izbiro pravega objektiva ali nastavitev na vašem fotoaparatu ali telefonu. Preučite svojo opremo in se naučite izkoristiti njene funkcije, da boste lahko potegnili najboljše iz vsakega trenutka.

Ne pozabite, da gre pri fotografiranju na potovanju tudi za uživanje v trenutku in doživljanje kraja, zato ne pretiravajte s fotografiranjem in si vzemite čas predvsem za samo doživetje. Ujemite trenutke, ki vas navdihujejo, in ustvarite spomine, ki bodo trajali celo življenje.

 

PREBERITE ŠE: Nasveti za starše: Prvič na morje z dojenčkom – brezskrbno uživanje ob obali

Foto: Shutterstock

Iščete navdih, kam na oddih? TUKAJ preverite odlično znižano ponudbo destinacij za vaš naslednji najljubši dopust – po Sloveniji ali pri naših sosedih.

15 top nasvetov slovenske popotnice o potovanjih in življenju

Andreja Počkaj je izkušena popotnica, ki se trenutno potepa po Ugandi! Samo v zadnjem letu smo jo na njenem Instagramu spremljali na potovanjih po Islandiji, Peruju, Boliviji, Irski, Maleziji … in povsod je potovala sama! Nenavadno? Za 2024 solo potovanje ne bi smelo biti tabu. Sploh, če upoštevamo nasvete, ki jih je Andreja delila iz prve roke.

1. Najpomembneje: ZAUPAJ SEBI in SVOJI POTI

“Nihče na svetu te ne pozna bolje kot se poznaš sam. In naj se sliši še tako ezoterično, je pomembno, da poslušaš svoje občutke. Ne delaj stvari, ki ti ne pašejo, sploh pa ne zaradi koga drugega. Ne hodi nekam, ker bi tja radi drugi, tebi pa ni do tega. Če ti ljudje okoli tebe niso ok, se odstrani. To je tvoje solo potovanje. Ne potuj potovanja nekoga drugega!”

2. Nihče ni tvoj prijatelj. Tvoji prijatelji so doma.

“Ja, lepo je spoznavati nove ljudi, ampak pazi, kaj komu poveš! Pa ne mislim samo lokalnega prebivalstva, mislim tudi na sopotnike, ki jih srečaš na poti. Solo popotniki si radi zaupamo in zgodi se, da kdaj kdo postane prijatelj. Ampak do takega prijateljstva je dolga pot. Uživaj z novimi znanci, ampak pazi na mero! (Sploh pri solo popotnicah je pomembno, da znamo jasno izraziti besedo NE!)”

3. Poslušaj svoje telo!

“No, priznam, tale mi ne gre vedno. Ravno v tem trenutku imam grozne žulje na nogah. Vsak od nas v resnici ve, koliko zmore. Ne sili v nevarnost, če veš, da ne bo šlo. Ne it na treking, če ti ni za hodit po gozdu in vlagi. Počivaj, ko moraš. Nič ni bolj pomembno od tvojega zdravja!”

4. Skleni zavarovanje

“Dobro turistično zavarovanje je obvezno, ko potuješ. Nikoli ne veš, kaj se lahko zgodi in niti ni nujno, da v tvoji pristojnosti. Storitve zdravstvene oskrbe znajo biti zelo drage, zato ne tvegaj. Priporočam tudi dodatna zavarovanja za letalske prevoze, prtljago, dokumente… Jaz imam kar letno turistično zavarovanje.”

5. Redno se javljaj domačim

“Ni treba, da vsak trenutek svojega potovanja obeležite na družbenih omrežjih, kot to počnem jaz, je pa prav, da se javite sem in tja. Naj nekdo vedno ve, kje ste.”

6. Kupi si lokalno SIM kartico

“Da se izogneš nepotrebnim stroškom in lahko ostajaš v stiku. Zdaj so na voljo tudi e-Sim kartice. Meni sicer ne odgovarja, ampak mogoče pa pride prav komu, ki ni stalno na telefonu.”

7. Stiki v sili

“V telefon si dodaj hitre številke najpomembnejših ljudi. Če shraniš v telefon, so vidne tudi, ko menjaš sim kartice. Poskrbi tudi, da imaš letalske karte i podobne vstopnice vedno shranjene na več mestih oz. vedno dostopne od kjerkoli.”

8. Ne hodi okoli z večjimi količinami denarja

“Sedaj imamo na voljo kartice in plačevanje s telefonom in je lažje kot včasih, ampak moramo pa biti previdni, da kartic in telefonov ne dajemo nikomur v roke! Ne dovolimo, da kdo kartico fotografira ipd. Kar se da, rezervirajte in plačajte kar preko spleta. Jaz imam več kartic, denar si sama nakazujem iz ene na drugo, na telefonu pa imam aplikacijo Revolut. In NE POZABI: podatke o karticah deli še z nekom domačim.”

9. Preventiva je pomembna!

“Poskrbi za cepljenja, ki so na voljo. Uporabljaj kvaliteten repelent, sončno kremo z visokim SPF, s seboj imej potovalno lekarno, …”

10. Pojdi na organizirane ture

“Obkroži se z ljudmi, ki imajo podobne interese. Ni se ti treba družiti, ampak imel/a pa boš občutek varnosti.”

11. Priložnost dela tatu

“To na žalost velja doma in povsod drugod. Nekateri te bodo okradli zelo odkrito, z agresivno prodajo nečesa nad ceno. Tu smo ženske še posebej velike tarče. Tu res težko pomagaš, lahko si samo jezna. Potem pa so tukaj še zasede tatov. Ponavadi je to 4-6 ljudi, ki ne izgledajo nevarni. Vedno bodo pozorna in pomembne stvari stiskaj k sebi.”

12. Ponoči ne hodi okoli

“No, predvsem sam/a ne! Ne zaupajte lokalnim “frajerjem”, ne posegajte po substancah, ki lahko zameglijo vaš razum, in svoje solo potovanje osredotočite predvsem na varne dnevne izkušnje.”

13. Brez panike!

“Jaz sem že večkrat zamudila avtobus, let, izgubila potni list, se poškodovala, močno zbolela, … To je vse del potovanj. Vedno obstaja rešitev, vse se lahko popravi in uredi. Brez panike. To je del potovanj. Z izkušnjami postaja lažje.”

14. Glej, kaj ješ

“Ne bom lagala, slej ko prej se boš zastrupil/a s hrano. Tako je. Na različnih koncih sveta imamo ljudje različne želodce. Ni lahko, ko moraš sam čez to in preživeti par dni v postelji, ampak je pa to izkušnja, da si naslednjič bolj pozoren/a. In pa voda s pipe. Ne, tudi, če pravijo, da lahko, raje ne.”

15. Uživaj!

“Zelo verjetno je še kaj, kar sem pozabila. Pomembno je, da veš, da je solo potovanje popolnoma drugačno od potovanj, ki si jih deliš. Vsako solo potovanje je nov korak k spoznavanju sebe. Morda ti bo super, morda se boš sam/a sebe ustrašil/a. Vse je ok, vse je normalno. Predlagam, da najprej začneš s kakšnimi krajšimi izleti po Evropi, nato pa nadaljuješ z daljšimi. Najprej v bolj turističnih državah, potem pa naprej. In predvsem: Uživaj!”

 

Andrejo spremljajte na njenem Instagram profilu.
Prepričani smo, da boste od nje izvedeli še veliko koristnih informacij!

Foto: Andreja Počkaj, Instagram

PREBERITE ŠE: “Stanovanje v Ljubljani sva brezplačno zamenjala za vilo z bazenom v Provansi!” #INTERVJU

S temi nasveti boste v 2024 potovali večkrat in bolje!

S temi nasveti boste v 2024 potovali večkrat in še bolje kot kadarkoli prej!

Vzemite si čas za raziskovanje svojega domačega mesta

Ko nas zagrabi potovalna mrzlica, je rešitev lahko veliko bližje kot si mislimo. Ste se kdaj kot turist odpravili v svoje domače mesto? V muzej, gledališče, po ulicah, ki pričajo o tem ali onem zgodovinskem obdobju? Ste se fotografirali na najlepših točkah? Spili najboljšo kavo in opazovali mimoidoče? Poskusite! Navdušeni boste. Hkrati pa boste prihranili nekaj denarja in si lahko privoščili daljše potovanje v tujino. potovanja 2023

Ustvarite si potovalno tablo vizij

Tabla vizij ali “vision/mood board” je odličen način, kako splanirati naslednje potovanje in se ga dodatno veseliti. Ustvarite tablo s fotografijami in idejami, kaj boste videli, kaj jedli, obiskali, počeli… Tablo lahko naredite ali za vaše naslednje potovanje ali za potovanje, ki si ga želite v prihodnosti. V tem primeru vam tabla služi kot navdih in orodje za manifestacijo.

Potovanja vključite v svoj mesečni finančni plan

Se vam zdi, da nikakor ne zberete dovolj za svoje sanjsko potovanje ali za izlete, ki si jih želite? Planirajte vsak mesec! Naredite si finančni plan, poglejte, kje bi lahko prihranili in poskusite 5-10% svojih prihodkov postaviti na stran za svoje potovanje. Morda bo trajalo dlje časa, ampak vsekakor manj kot če se sploh ne lotite.

Poizkusite nekaj, česar še nikoli niste

Pravo zadovoljstvo se začne ko stopite izven svoje cone udobja. Poskusite nekaj povsem novega. Nekaj, česar se morda malce bojite ali pa nekaj, s čimer že nekaj časa oklevate. Pa naj bo to nova svetovna jed, izlet v neznano ali kaj večjega.

Naučite se skuhati tradicionalno jed države, ki jo želite obiskati

Hrana je velik del vsake kulture. Skoznjo spoznavamo ljudi in kraje. Poglejte svojo tablo vizij in si izberite jed, ki jo boste poskusili pripraviti kar doma. To bo še polepšalo vašo izkušnjo s potovanjem in vas zbližalo s kulturo, ki jo boste spoznavali! Pa dober tek!

Investirajte v dober potovalni kovček

Prtljaga je velik del vsakega potovanja. Kvaliteta kovčka pa je ključna za vašo izkušnjo tako na letališču kot na samem potovanju. Naj bo lahek, mobilen in z veliko predali. Naučite se tudi optimalno spakirati in svet vam bo ležal na dlani!

Naučite se osnov novega jezika

Danes se lahko osnov jezika naučite na spletu ali s pomočjo številnih (tudi brezplačnih) aplikacij. Naučite se osnov novega jezika. To ni samo praktično, je tudi odlično za vaše možgane in samopodobo.

Na družbenih omrežjih sledite profilom, ki vas navdihujejo

Naredite “čistko” na svojih družbenih omrežjih in si izberite le profile, ki vas navdihujejo, vas motivirajo in vam pomagajo s koristnimi informacijami. Ne pozabite slediti Vandraj.si 😉

 

 

PREBERITE ŠE: 12 najboljših stvari, ki jih lahko počnete po svetu leta 2024

Iščete idejo, kam na oddih v naši bližini?
TUKAJ (klik) vas čaka kup imenitnih ponudb!

Foto: Unsplash

potovanja 2023, potovanja 2023, potovanja 2023

Je Kitajski zid res viden iz vesolja?

Poiskali smo nekaj zanimivih dejstev o potovanjih, svetu in destinacijah, ki ste jih že ali pa jih še boste nekoč obiskali.

1. Najdaljši komercialni let 30 ur, najkrajši 2 minuti

Letalska družba Qantas je med leti 1943 in 1945 izvajala lete med Avstralijo in Šrilanko, ki so jih imenovali kar “leti z dvojnim sončnim vzhodom”. Let je trajal več kot 30 ur, potniki pa so lahko med letom kar dvakrat občudovali sončni vzhod. Danes je najdaljši let dolg 17 ur in 50 minut. To je let med Singapurjem in New Yorkom. Najkrajši let pa traja približno minuto in pol, saj leti med škotskima otokoma Westray in Papa Westray, ki stojita le slabe 3 kilometre narazen. svet

2. 17 držav na svetu je popolnoma brez rek

Na svetu je 17 držav, ki nimajo nobene reke. Najbolj znana med njimi je Savdska Arabija.

V Savdski Arabiji ne boste našli nobene reke.

3. Kitajci upoštevajo isti čas na obeh koncih Kitajske

Čerpav se država razteza na petih geografskih časovnih pasovih, se od enega do drugega konca Kitajske uporablja le en čas.

4. Najdaljše uradno ime države na svetu nosi Velika Britanija

Velika Britanija je država, ki nosi najdaljše uradno ime na svetu. Uradno se namreč imenuje Združeno kraljestvo Velike Britanije in Severne Irske. svet

5. Različna obroka za pilota in kopilota

Po standardni konvenciji morata pilot in kopilot za isti let pojesti različna obroka pred vzletom. To je zato, da ne bi pri obeh prišlo do zastrupitve s hrano. Če bi prišlo do težav pri enem, lahko tako drugi prevzame letalo.

Pilot in kopilot ne smeta zaužiti istega obroka pred letenjem.

6. Na Švedskem je popularna pizza z banano

Res je, na Švedskem na pizzi jejo banano! Pizza se imenuje Tropicana, na njej pa se poleg banane znajdejo paradižnikova omaka, sir, šunka, ananas in curry!

7. Kitajski zid v resnici ni viden iz vesolja

Kljub splošnemu prepričanju, Kitajski zid iz vesolja ni viden s prostim očesom. Je preozek, da bi bilo to možno. Je pa iz vesolja viden kompleks belih plastičnih rastlinjakov v španski Andaluziji. Razteza se na 260 km2 in je prostor, kjer pridelajo večino zelenjave in sadja zase in za izvoz. Zaradi bele barve in plastičnega materiala, mu ob pogledu iz vesolja rečejo tudi “plastično morje”:

Kitajski zid ni viden iz vesolja!

8. V Sudanu več piramid kot v Egiptu

V Sudanu je več antičnih piramid kot v Egiptu. V Egiptu jih je nekaj čez 100, v Sudanu pa kar 250. Piramide so nastale med leti 2500 pred. Kr. in 300 n.št.

9. Na otoku Yap kamni kot plačilno sredstvo

Na otoku Yap v Mikroneziji še vedno uporabljajo kamne kot plačilno sredstvo. Vrednost kamna sloni na njegovi velikost in poreklu. Kamne uporabljajo pri tradicionalnih ceremonijah, kot so poroke na primer, za vsakdanjo rabo pa so že začeli uporabljati ameriške dolarje. Na otroku za trgovanje uporabljajo tudi školjke.

10. Najsrečnejši jezik na svetu je španščina

Glede na raziskavo je španščina jezik, ki vsebuje največ pozitivnih, veselih besed. Sledijo ji portugalščina, angleščina, indonezijščina in francoščina.

Splača se naučiti špansko!

 

Foto: Unsplash 

PREBERITE ŠE: 7 najbolj nenavadnih destinacij na svetu, ki jih morate obiskati

 

svet 

Prihodnost turizma: Kmalu potovanja brez potnih listov?

Potovanje skozi eno izmed najboljših letališč na svetu bo naslednje leto še bolj enostavno. Kmalu sledijo še ostala.

Potniki si želijo udobnejšega in hitrejšega potovanja, zato se letališke družbe po vsem svetu trudijo optimizirati postopek identifikacije. Preverjanje letalskih kart in potnih listov je zamuden in za leto 2023 nepotreben postopek. Kakšne so rešitve?

Biometrična tehnologija

Letališče Changi v Singapurju naj bi z letom 2024 uvedlo avtomatizirano carinsko odobritev. To bo potnikom omogočilo odhod iz države brez potnih listov. Potniki bodo tako potovali le s pomočjo biometričnih podatkov.

Singapur bo ena izmed prvih držav na svetu, ki bo uvedla avtomatizirano carinsko odobritev brez potnih listov. Biometrična tehnologija, skupaj s programsko opremo za prepoznavanje obraza, je na letališču Changi deloma že v uporabi v avtomatiziranih pasovih na carinskih kontrolnih točkah.

Prihajajoče spremembe bodo zmanjšale potrebo potnikov po ponovnem predstavljanju svojih potnih dokumentov na kontrolnih točkah. Tako bodo omogočile bolj tekočo obdelavo podatkov. Biometrija bo uporabljena za ustvarjanje “enotnega žetona za preverjanje pristnosti”, ki bo uporabljen na različnih avtomatiziranih kontrolnih točkah. To bo odpravilo potrebo po fizičnih potovalnih dokumentih, kot so letalske karte in potni listi.

Letališče Changi

Letališče Changi v Singapurju je pogosto ocenjeno kot najboljše letališče na svetu in tudi eno izmed najbolj obiskanih. Obratuje za več kot 100 letalskih družb, ki letijo v približno 100 držav po vsem svetu. Letališče je destinacija že samo po sebi, trenutno pa ima štiri terminale. Načrtuje tudi širitev, z dodajanjem petega terminala za rastoče število potnikov.

Prihodnost potovanj?

Napovedi pravijo, da je nemoteno potovanje že zajelo svet in biometrična identifikacija bi kmalu lahko postala prihodnost potovanja.

Leta 2018 je letališče Dubaj uvedlo biometrična “pametna vrata”, ki uporabljajo prepoznavanje obraza za preverjanje identitete potnikov v samo petih sekundah. Potniki lahko prav tako uporabijo svoje prstne odtise ali skeniranje obraza za overjanje, namesto da bi se zanašali na fizične potne liste. Drugod po svetu se tehnologija prepoznavanja obraza že delno uporablja na letališčih kot so hongkonško mednarodno letališče, letališči Narita in Haneda v Tokiu, letališče Indira Gandhi v Delhiju, londonsko letališče Heathrow in pariško letališče Charles de Gaulle.

Digitalni identifikacijski dokumenti, skladni z mednarodnimi standardi Mednarodne organizacije za civilno letalstvo (ICAO) na Arubi, omogočajo popotnikom, da potujejo z varnimi digitalnimi različicami svojih potnih listov na mobilnih telefonih. V ZDA večje letalske družbe, kot so American Airlines, United in Delta, že nekaj let eksperimentirajo z biometričnim prijavljanjem, oddajo prtljage in vkrcanjem na izbranih letališčih.

Kako je z varnostjo podatkov?

Pri vsem tem se poraja vprašanje, kako bo v tem primeru z varnostjo podatkov? Razvojalci sistemov obljubljajo, da bodo potniki ohranili nadzor nad svojimi podatki. Mednarodna organizacija za civilno letalstvo (ICAO) bo poslrbela za visoko varnost s posebnimi standardi, ki bodo morali biti izpolnjeni.

 

Foto: Shutterstock

PREBERITE ŠE: Morje, kulinarika in wellness: Kako dobro poznate Kvarner?

Iščete navdih, kam na oddih? TUKAJ preverite odlično znižano ponudbo destinacij za vaš naslednji najljubši dopust – po Sloveniji ali pri naših sosedih.

Česa ne pozabite spakirati, če se odpravljate na počitnice z otroki

Ko se odpravljate na družinske počitnice z otroki, se količina prtljage ne podvoji, ampak vsaj potroji. Četudi je novi potnik čisto majhen, zahteva kup pripomočkov in oblek. Tole je seznam potrebščin, ki vam zna priti prav na počitnicah z majhnim otrokom.

Ne glede na to, ali se na družinske počitnice odpravljate z dojenčkom, malčkom ali najstnikom, predvsem preverite, kako je z zavarovanjem in kakšen je dostop do zdravnika. Vse ostalo lahko nekako urejate tudi med potjo, če bi bilo nujno.

Za dojenčka

– Podloga za previjanje
– Tetra plenice
– Plenice za enkratno uporabo
– Krema za ritko
– Vlažilni robčki
– Sudocrem (mini pakiranje, ker nikoli ne veš, kdaj bo ritka vneta)
– Steklenička

Osebna higiena

– Milo
– Losjon oz. kremica (npr. za na morje za zvečer po kopanju, ko je koža razdražena od sonca)
– Brisača
– Sončna krema
– Fiziološka raztopina
– Zobna ščetka
– Krtača in špangice za punčke
– Bepanten
– Razkužilni robčki

Igrače

– Igrače za na pot (letalo, letališče, avto, ladja, avtobus, …) naj bodo nove oz. take, ki jih že dolgo niso videli, da jim bodo zanimive. Za večje otroke so super kakšni delovni zvezki z nalepkami
– Igrača za spanje (v avtu in na destinaciji)
– Družabne igre
– Igrače za vodo/sneg/pesek… odvisno od destinacije

Hrana

Ko potujete z otroki, je pomembno, da imate ves čas s sabo vodo. Super je tudi v nahrbtniku vedno imeti kakšne prigrizke. Načeloma se hrana povsod lahko kupi, manjši problem je lahko le pri uvajanju goste hrane. Če vidite težavo, pripravite vnaprej:
– Kašice za zjutraj in zvečer
– Sadne in zelenjavne kašice
– Prepečenci, grisini, piškotki
– Lonček za pitje ali flaška
– Slinček (vsaj 3x)
– Žlička (ni nujno)

Zdravila

Pri zdravilih se o primernih izdelkih za določeno starost pogovorite s farmacevtom.

– Termometer
– Svečke ali sirup za zbijanje vročine
– zdravilo za drisko (probiotike) in proti zaprtju (laktuloza, glicerinske svečke)
– Zaščita pred insekti
– Zdravilo za alergijo
– Obliži (za rane ali morebitne žulje)
– Citatridina sprej (podobno kot bivacin)

Več o potovalni lekarni si preberite: Potovalna lekarna: Katerih 10 stvari ne smete pozabiti spakirati

Oblačila

Pri počitnicah z otroki velja pravilo glede oblek, da je bolje imeti več kot manj. Zato računajte več rezervnih kompletov.

– Spodnje hlače, spodnje majice, nogavice
– Hlače in majice (glede na vreme)
– Kopalke oz. smučarski komplet, odvisno od destinacije
– Pižama
– Kopalni plašč
– Kapa, šal, rokavice, bunda (po potrebi)
– Vsaj dva para čevljev (da se jih menjava, če se zmočijo, da ne pride do žuljev…)

Preverite zanimive ponudbe za družinske počitnice, kjer 2 otroka bivata gratis, TUKAJ.

PREBERITE ŠE: Nasvet iz prve roke: Kako na potovanje z majhnim otrokom

Foto: Unsplash

Potovalna lekarna: Katerih 10 stvari ne smete pozabiti spakirati

Ko gremo na pot, se je nanjo treba dobro pripraviti. Ne glede na to, kam potujemo, je zelo pomembno, da ne pozabimo na zdravje. Tu je seznam stvari, ki jih mora vsebovati vsaka dobro pripavljena potovalna lekarna.

1. Analgetiki

Analgetiki skrbijo za lajšanje bolečin, pomagajo pri glavobolu in zobobolu ter pomagajo zniževati telesno temperaturo. Najbolj znani analgetiki so paracetamol in ibuprofen.

2. Antihistaminiki

Antihistaminiki skrbijo za zdravljenje alergijskih reakcij, srbečice, koprivnice ali izpuščajev.

3. Zdravila proti driski

Zdravila proti driski kot so loperamid, smekta ali probiotiki, pripomorejo pri lajšanju simptomov driske.

4. Protivirusna zdravila

Protivirusna zdravila pomagajo pri zdravljenju virusnih okužb, kot so prehladi ali gripa.

5. Sredstva proti potovalni slabosti

Na pot vzemite tudi sredstva proti potovalni slabosti kot so tablete ali obliži, ki lajšajo slabost in bruhanje.

6. Prva pomoč

V vaši torbi ne sme manjkati prva pomoč – obliži, sterilne gaze, razkužilo za rane, pinceta in škarje.

7. Zaščita pred soncem

Ne glede na to, kam potujete, s seboj imejte sončno kremo z visokim zaščitnim faktorjem, balzam za ustnice in sončna očala.

8. Sredstva proti insektom

Zaščitite se pred neželenimi piki in s seboj vzemite repelent proti komarjem in drugim insektom.

9. Zdravila na recept

Če jemljete kakšna zdravila na recept, poskrbite, da jih boste vzeli s seboj v zadostni količini za celotno potovanje.

10. Osebna nega

V potovalno lekarno pašejo tudi higienski vložki, tamponi, zobna pasta, zobna ščetka, milo in šampon.

 

To je le nekaj ključnih predmetov, ki bi jih mora vsebovati potovalna lekarna. Pred odhodom na potovanje se še dodatno posvetujte s svojim zdravnikom ali farmacevtom, da boste imeli vse potrebne informacije o zdravilih in cepivih, ki jih morda potrebujete za vašo destinacijo.

 

 

Foto: Unsplash

PREBERITE ŠE: 5 najboljših in najbolj varnih mest za solo ženske popotnice

Iščete idejo, kam na oddih v naši bližini? TUKAJ (klik) vas čaka kup imenitnih ponudb!

 

Priporočamo: Top popotniški intervjuji za svež navdih v 2023

Popotniški intervjuji so čtivo, ki v nas vedno prebudi nove ideje, val navdiha in prižge tisto iskrico navdušenja nad odkrivanjem novih krajev, razgledov, obrazov, vonjev in okusov. To so intervjuji, ki ste jih na Vandraj najraje prebirali v letu 2022.

To so Vandraj popotniški intervjuji, ki ste jih v 2022 morda zamudili, pa jih res ne bi smeli! 🙂 Toplo priporočamo v branje!

Imate tudi vi prijatelja, ki živi v tujini, veliko potuje, pozna najboljše kotičke za izlete po Sloveniji ali sosedih in bi z Vandraj bralci delil svojo izkušnjo? Ali pa morda sami živite v zanimivem mestu in radi raziskujete svet? Pišite mi na maja@vandraj.si!

#1 Z bivalnikom in psičkom po Evropi: “Naučila sva se še bolj ceniti vse, kar imava”

Lana in Matej se rada predstavita kot svobodni duši, ki stremita k “nenavadnemu” življenju. V Vandraj intervjuju smo klepetali o njuni poti s predelanim bivalnikom po Evropi, kjer sta imela tudi družbo štirinožnega kosmatinca. KLIK.

#2 Home exchange: “Stanovanje v Ljubljani sva zamenjala za vilo z bazenom v Provansi.”

Si predstavljate, da bi si lahko privoščili sanjske počitnice v Provansi, v vili z bazenom? Lahko si jih! Kako? Sanja Cvitić se je pred leti zaljubila v Home exchange, potovanja z menjavo nepremičnin. Kako je to videti in kje vse je bila, je razkrila v našem intervjuju – KLIK.

#3 Slovenka, ki je kot prostovoljka skrbela za geparde v Afriki 

Živa Loparnik se je pred kratkim vrnila z afriške dogodivščine s posebnim namenom. Kot prostovoljka je v Afriki delala z gepardi, ogroženo vrsto divjih mačk. Kako (ne)varno je lahko takšno delo, kaj vse ji tovrstne izkušnje dajo in nekaj razlogov, zakaj lahko tudi vi postanete prostovoljci, najdete v tokratnem Vandraj intervjuju – KLIK.

#4 Par, ki z 31-letnim defenderjem lovi neverjetne dogodivščine

Nino Jazbec in Darja Vuka zadnja leta na overland potovanjih spremlja njun najljubši – defender, avto, ki sta ga lastnoročno preuredila v dom na kolesih. Tega sicer kmalu čaka zaslužena upokojitev, a podmladek – defender številka 2 – že čaka na nove podvige … KLIK na intervju!

#5 Intervju: Kako svoj kletni prostor spremeniti v priljubljeno turistično namestitev

Vsi, ki imate v lasti kakšno dodatno sobo ali celo nepremičnino, ste ob porastu turizma v Sloveniji zagotovo pomislili, da bi prostor začeli oddajati. Maja in Primož nista razmišljala predolgo. Zavihala sta rokave, preuredila kletni prostor svoje hiše in ustvarila ljubek apartma za 4 osebe v Iški vasi. V prve pol leta skoraj ne zadihata od rezervacij. Kako in zakaj jima je uspelo? KLIK.

#6 Amsterdam skozi oči Slovenke, ki dela v nizozemskem zdravstvu in uvaža slovensko vino

Amsterdam je bil za božič že peto leto mesto, ki mu Slovenka Katja Podvinšek reče dom. Kaj nam je povedala o svojem skoku čez mejo in kje so najboljši predeli mesta, kjer se je našla, preverite v tokratnem Vandraj insiderju – klik.

#7 Tretji Slovenec, ki se je podal na zahtevno Apalaško pot: “Na taki poti ugotoviš, kako malo je potrebno za srečo.” 

Apalaško pot zaradi njene zahtevnosti, dolžine in starosti imenujejo “mati vseh poti”. Dolga je 3500 km in se razteza čez štirinajst hribovitih ameriških zveznih držav na vzhodu ZDA. Za predstavo zahtevnosti poti: skupnega vzpona je toliko kot da bi se šestnajstkrat z nivoja morja povzpel na Everest. Luka Zevnik je na poti že več kot 140 dni, najin dialog je potekal počasi, vsakič ko je Luka prišel do interneta in zbral dovolj moči, da odgovori na moja vprašanja. KLIK.

#8 Vandraj insider: München skozi oči Slovenke in Maročana, ki tam živita

Katja Guiri je Slovenka, poročena z Maročanom, s katerim živita v Nemčiji. Med drugim stoji za projektom Time to Trawell, v tokratnem Vandraj insiderju pa nam je predstavila München in vse njegove kotičke, ki jih je vredno obiskati – KLIK.

#9 “Puščavo si ljudje zmotno predstavljajo kot dolgočasno.” – Anže Petrič o varnosti, predsodkih, lepotah in ljubezni do arabskega sveta

Z Anžetom, navdušenim popotnikom po arabskem svetu, je beseda stekla, še preden se je intervju sploh dobro začel in precej mukoma sva se ob koncu ustavila. Ko nekdo o stvareh govori s takim žarom, ljubeznijo in strastjo, veš, da bo končni izdelek zanimiv. Pa ne samo zanimiv, poln navdiha, novih zornih kotov in motivacije, da se na pot podaš tudi sam. Že jutri, če se da! KLIK!

#10 POTOPIS: Toskana in potovanje z otrokom od a do ž

Preden (virtualno) skočimo v Toskano in pokažemo, kako lepo je lahko potovanje z otrokom, naj se ti najprej predstavimo. Smo tričlanska družina – mami Nastja, oči Luka in že skoraj dve leti star otrok Liam. KLIK.

#11 “Na potovanjih mi največ pomenita svoboda in dostop do domačinov.” – Urška Repnik

Urška Repnik je ženska, ki s svojimi prodornimi modrimi očmi in močno energijo zavzame vsak prostor. Pove tako, kot je. Odločno, naravnost, brez sprenevedanja, a vedno z neko iskrico v očeh. Taka je v prostoru, taka je na Instagramu in taka je bila, ko smo spremljali njen dopust v Mehiki.

#12 “O tem potovanju sem sanjal 7 let!” – Anže Petrič o potovanju po Iranu in aktualnih protestih

Anže Petrič je o potovanju v Iran sanjal dolgih 7 let. Kar trikrat je moral pot iz takšnih in drugačnih razlogov prestaviti, tokrat pa mu je končno uspelo. 7 let sanjarjenj, načrtovanj, raziskovanj in želja se je končno uresničilo tega septembra. Je bilo pričakovanje preveliko? Je Iran vse to kar je Anže želel ali ga je pustil hladnega? Kako so aktualni protesti vplivali na njegovo pot? Je Iran sploh primerna turistična destinacija? O vsem tem v tokratnem zanimivem intervjuju – klik.

#13 1000 ur zunaj: Gozdarka iz Bohinja z najboljšimi idejami, kaj početi v naravi 

Lucija Odar je mama, partnerka in gozdarka iz Bohinja, ki je zaljubljena v hribe. Navdušila nas je s projektom 1000 ur zunaj, ki ima prav poseben namen. Ustvarila je ilustracijo drevesa s 1000 listi, ki si jo lahko natisnete in nato za vsako uro, ki jo preživite zunaj, pobarvate en listek. Cilj je, da v enem letu pobarvate celo krošnjo. Odličen izziv, kako k uživanju trenutkov na svežem zraku spodbuditi vso družino, kajne? KLIK ZA BRANJE.

Imate tudi vi prijatelja, ki živi v tujini, veliko potuje, pozna najboljše kotičke za izlete po Sloveniji ali sosedih in bi z Vandraj bralci delil svojo izkušnjo? Ali pa morda sami živite v zanimivem mestu in radi raziskujete svet? Pišite mi na maja@vandraj.si!

PREBERITE ŠE: H(r)ana: Slovenski par, v družbi katerega ne boste slabo jedli #intervju

Iščete idejo, kam na oddih v naši bližini? TUKAJ (klik) vas čaka kup imenitnih ponudb!

“O tem potovanju sem sanjal 7 let!” – Anže Petrič o potovanju po Iranu in aktualnih protestih

Anže Petrič je o potovanju v Iran sanjal dolgih 7 let. Kar trikrat je moral pot iz takšnih in drugačnih razlogov prestaviti, tokrat pa mu je končno uspelo. 7 let sanjarjenj, načrtovanj, raziskovanj in želja se je končno uresničilo tega septembra. Je bilo pričakovanje preveliko? Je Iran vse to kar je Anže želel ali ga je pustil hladnega? Kako so aktualni protesti vplivali na njegovo pot? Je Iran sploh primerna turistična destinacija? O vsem tem v tokratnem zanimivem intervjuju. 

Anže, zakaj Iran? 

7 let nazaj, niti se ne spomnim, kako in zakaj, mi je v oči padel Iran. Začel sem malo raziskovati o njem, na Instagramu, v knjigah, filmih, dokumentarnih oddajah, … in se navdušil. Iran je zibelka civilizacije, država z izjemno bogato kulturo, zgodovino, arhitekturo, naravo. Je drugačen, zanimiv. 

Kljub vsemu, kar naštevate, Iran ni ravno priljubljena turistična destinacija… 

Res je. Ko človeku omeniš Iran, ne pomisli na vse te lepote, ampak najprej pomisli na slabe stvari. Ljudje se verjetno najprej spomnijo na Iraško – Iransko vojno. Mislijo, da je to nevarno okolje, vojno območje. Ne zdi se jim varno, strah prevlada. 

Kako težko pa je kot turist priti v Iran?

Iz Slovenije je v resnici zelo enostavno. S Teheranom nas povezuje Turkish airlines, ki leti iz Ljubljane v Istanbul in nato v Teheran. Vem, da je tudi direkten let v Teheran iz Dunaja. Povratna karta za Turkish me je prišla okoli 400€, s prtljago in obroki vred. Za vstop v Iran pa potrebuješ vizo. 

Je vizo težko pridobiti?

Ne, nič težje kot za druge države, kjer se zahteva viza. Ni enostavno, kot so na primer tiste online vize, tu moraš vseeno predložiti kar nekaj dokumentov. Ni pa nemogoče. Izpolniti moraš obrazce, vedeti, kje boš spal, koliko časa boš potoval, kaj si boš ogledal, kar niti ni redkost, saj to zahtevajo mnoge države, tudi evropske za neevropske državljane. Ker je iranska ambasada v Ljubljani, je še bolj enostavno, saj ti lahko pri vsem zelo pomagajo. Jaz sem dnevno v Ljubljani in sem, ko je bilo treba, odšel na ambasado in vse uredil. 

Ste imeli najprej vizo ali najprej letalsko karto in hotele? 

Najprej letalsko karto in hotele. Brez tega v resnici ne moreš zaprositi za vizo, saj želijo točno vedeti, kdaj boš tam in kje točno se boš za čas celotnega potovanja nahajal. 

Kako pa je z rezervacijo hotelov? Je enostavno? 

Ne (smeh). Zaradi sankcij zahoda v Iranu ne delujejo spletne aplikacije kot so Booking, Expedia, Air bnb, … Za vse rezervacije se dogovarjaš direktno s hoteli preko Whats Appa ali Instagrama, po sporočilih. Hotele sem poiskal s pomočjo Lonely Planeta, Google zemljevidov, Trip Advisorja, skratka kar je bilo na voljo in preko različnih kanalov, nato pa jih kontaktiral preko sporočil. Največjo težavo sem imel z državnimi hoteli, ki so tehnološko popolnoma nenapredni. Pri njih pa niti sporočila niso prišla v poštev, nikakor nisem našel nobenega kontakta. Na koncu sem nekako izbrskal nek Instagram profil, kjer so mi odgovorili, da mi ne morejo pomagati in mi dali kontakt, ki me je po mojih treh prošnjah le usmeril na osebo odgovorno za te javne hotele. Gospod mi je končno uredil tudi rezervacije javnih hotelov in me celo povabil na srečanje v Teheranu. Ko sva s prijateljem končno prispela v omenjen javni hotel, je izgledalo, da še zaposlenim ni jasno, kako nama ga je uspelo rezervirati (smeh). 

So hoteli polni?

Zelo odvisno, kje. V Teheranu in Yazdu sta bila hotela polna. Srečala sva veliko skupino Slovakov. Ponekod, sploh v teh javnih hotelih, pa so naju bili tako veseli, da so se želeli fotografirati z nama.

Kakšne so cene za hotele? 

Midva sva spala v 4 in 5 zvezdičnih hotelih, vedno z vključenim zajtrkom in za to v povprečju plačala 25-30€ na noč za oba. 

Kako je z denarjem? 

V Iranu uporabljajo uradno valuto Rial, v vsakdanjem življenju pa se pogovarjajo v Tomanih. Edina razlika je v tem da ima Toman eno 0 manj. Ker je njegova vrednost v primerjavi z eurom zelo zelo nizka, naše bančne kartice pa v Iranu ne delujejo, sva okoli potovala z miljoni rialov (smeh). To je bila res velika napaka. Naslednjič vem, da si bom vzel iransko bančno kartico, ki jo naročiš od doma in jo potem prevzameš v Iranu. S to kartico potem lahko plačuješ vse in ne hodiš okoli s šopom denarja. 

Pa hrana? Kje sta jedla, kaj sta jedla? 

Jedla sva v restavracijah, sprobala sva vse od kebaba, do tradicionalne perzijske jedi Ghormeh sabzi in iranske različice McDonaldsa. Perzijska hrana je odlična, a je zelo močna, zelo mastna. Jaz sem imel lažjo prebavno težavo. Ampak bi kljub temu ponovil takoj. Izvrsten okus, zares. 

Taka hrana gre lažje “dol” z alkoholom, ki v Iranu žal ne pride v poštev, a ne? 

Res je. Sicer, da smo si na jasnem, alkohol je. A vedno pod mizo. Jaz že tako ne pijem alkohola, zato bi bilo res čudno, če bi tam začel (smeh). Med najinim potovanjem sva enkrat bila blizu tega, da bi z novimi znanci spili kakšen kozarec, a se potem nisva odločila. 

Kako zelo vpliva islamska ureditev države na turiste? 

Vpliva. Predvsem na obleko. Iran ima vrhovnega vodjo in zakone, ki jih sprejemajo glede na vero. Vsi, moški in ženske, morajo nositi dolga ohlapna oblačila. Tudi midva sva morala imeti dolge hlače, ohlapne, ne sme se videti obrisa tvoje postave. Ženske morajo nositi hijab. Za razliko od Tunizije, o kateri sva pred kratkim govorila, je tukaj režim zares strog in ženske morajo nisiti hijab. Sicer je tako, da “zapiha veter” in hijab “zdrsne s čela”, ampak ob nepravem srečanju z nepravo osebo imaš zaradi tega lahko kakšno težavico. 

Kako je z ženskimi turistkami? 

Tudi turistke morajo nositi hijab. Sicer pa lahko hodijo okoli same, najamejo avto, vse isto kot moški. 

Kako dolgo sta potovala, kaj sta si ogledala? 

Vse skupaj sva bila v Iranu 17 dni. Najina pot je potekala med mesti Teheran, Yazd, Kerman, Shiraz, Marvdasht, Pasargadae in Isfahan. Najela sva avto in si ogledala ogromno. Moji plani so bili veliki, sem imel dolgo časa za načrtovanje. 

Ogledala sva si tako arhitekturo, zgodovino, muzeje, naravo. Veliko sva se pogovarjala z domačini. To so tako prijazni ljudje. Jaz še nikjer nisem srečal tako zelo prijaznih ljudi. Pomagali so nama na vsakem koraku. Z največjim veseljem. Se z nama fotografirali, naju spraševali, iskali stik z nama, naju vabili k sebi domov in naju prosili za kontakt. 

V Teheranu sva si med drugim ogledala Golestan palace, Iranian Carpet Museum, Milad Tower, Azadi Tower, Grand Bazaar in Sa’dabad Complex. Iz Teherana sva odšla tudi na dva dnevna izleta: na Alamutov grad in do obale Kaspijskega jezera. 

V Yazdu sva si pogledala Narin Castle, Museum of water, Jameh Mosque, Tomb of Sayyed Roknaddin, Saheb a Zaman Zurkaneh, Ateskadeh in Amr Chakmaq mosque complex. Tu sva spoznala tudi antično perzijsko vero Zoroastrianizem. Kakšna bogata kultura in kakšna zgodovina je to! Ogledala sva si tudi tempelj večnega ognja, ki gori že več kot 1500 let! 

V mestu Shiraz sva si ogledala Hafez tomb, Sa’adi tomb, Nasir-Al-Molk mosque (Roza mošeja), Aramgah-e Shah-e Cheragh, Arg of Karim Khan, Vakil Hammam in Eram garden.

V Marvdashtu sva obiskala Persepolis, Naqsh-e-Rostam in Naqsh-e-Rajab. 

V Isfahanu pa sva si ogledala Si O Seh Pol, Khajoo Pol, Naqsh e Jahan square or Imam square, Sheikh Lotfollah Mosque, Shah Mosque, Ali Qapu Palace, Qeysarieh portal – Bazaar entrance. 

So protesti kako vplivali na vajino potovanje? 

So. Sicer šele zadnjih nekaj dni, ko so se razmahnili po celi državi. Nisva se počutila ogroženo, saj so nama res povsod dajali kontakte in nama obljubili pomoč. Po šesti uri zvečer nisva smela zapuščati hotela. Protesti se tam namreč dogajajo ponoči. Kot turista, ki se vmešavata v iransko politiko, bi naju najprej zaprli. Zaradi omejitev aplikacij kot so Skype, Viber, Instagram… sva zgubila stik z domačimi. Ko je ugasnil cel internet, pa sva ostala tudi brez navigacije. Ko se voziš po avtocesti, ni problema. Nastane pa problem ob iskanju določene destinacije v samem mestu. Ko so spet prižgali internet, sva bila zares vesela. Pa to je res še najmanj. To ti ljudje preživljajo že desetletja. 

Kaj morajo še vedeti turisti, ki obiščejo Iran? 

Da je čudovit, da so ljudje prekrasni, da je arhitektura dih jemajoča, da je doživetje sončnega zahoda v puščavi nekaj nepozabnega. Da je hrana odlična in da jih naj ne bo strah. To je noro doživetje. Midva sva jedla datlje naravnost iz palme, pila sva odličen mangov sok, se družila z domačini in se spoznavala z njihovo kulturo. Aja, morda še to: Tam mesece in leta štejejo drugače. Novo leto je spomladi, trenutno pa je pri njih leto 1401. Doma imam sedaj piškote z rokom trajanja do 1401 (smeh). Jaz se v Iran zagotovo še vrnem, ko se protesti končajo.

Anže vse, ki vas zanima več o Iranu in potovanju, vabi na svoj Instagram profil, kjer mu lahko pišete tudi v zasebno sporočilo in vam bo z veseljem pomagal z vsemi informacijami!

 

Foto: Anže Petrič

PREBERITE ŠE: “Puščavo si ljudje zmotno predstavljajo kot dolgočasno.” – Anže Petrič o varnosti, predsodkih, lepotah in ljubezni do arabskega sveta

 

Za potapljaške navdušence: To so najlepši koralni grebeni na svetu!

Koralne grebene lahko najdemo po celem svetu. Igrajo pomembno vlogo za podvodni ekosistem, hkrati pa so s svojimi barvami in bogatim morskih življenjem, prava paša za oči. Obstoj koralnih grebenov je danes ogrožen, zaradi klimatskih sprememb in onesnaženosti. Zato je sedaj še toliko bolj pomembno, da jih spoštujemo in se ob obisku ravnamo po navodilih lokalnih vodičev in upoštevamo vsa pravila. Kje pa najdemo najlepše koralne grebene?

Veliki koralni grebeni

Med vsemi koralnimi grebeni je zagotovo najbolj znan Veliki koralni greben. Je največji koralni grebeni na svetu, saj je sestavljen iz večih manjših, ki stojijo ob vzhodni obali Avstralije. Je pravi raj za potapljače in tiste, ki radi šnorkljajo. Vodni svet okoli njega je zelo bogat. Med opazovanjem grebena lahko vidite nenavadne korale, pisane ribice in večje morske živali kot so morski psi, želve in mante. 

Koralni greben v rdečem morju

Greben v rdečem morju, ki ga lahko obiščete iz Egipta, Izraela ali Djiboutija, je eden najstarejših koralnih grebenov. Dolg je 2000 kilometrov in nudi domovanje na tisoče vrstam rib. Če bi ga radi obiskali, je najlepše viden iz nacionalnega parka Ras Mohamed.

Koralni grebeni na Maldivih

Maldivi so koralni otoki oz. atoli, saj so nastali iz belih koral koralnih grebenov, ki jih obdajajo. Maldivi so dom nekaterim edinstvenim živalskim vrstam, ki pa za razliko od drugih grebenov, niso nevarne. Na Maldivih lahko plavate z mantami in kitovci, opazujete nenevarne morske pse in pisane ribice, ki brez strahu priplavajo do vas. Če greste na Maldive, nujno izberite atol, ki ima svoj lasten koralni greben, da bo izkušnja še lepša.

Koralni greben pri Belizeju

Greben je eden od najspektakularnejših na svetu zaradi kar več vrst koral, rib, rakov, mehkužcev in predvsem zaradi Velike Modre luknje. To je velika podvodna jama, ki je vidna celo iz Vesolja. Belize ima čudovite plaže, na katerih gnezdijo želve. V lagunah pa najdete različne vrste ptic, tudi flaminge.

Koralni greben v Indoneziji

Raja Ampat je odročno in neturistično rajsko otočje z izjemno pestrim in raznovrstnim podvodnim svetom. To je verjetno najmanj okrnjen in najbolj čist koralni greben na svetu. Poleg zanimivega morskega življenja, je samo otočje tako rajsko, da boste uživali kot še nikoli.

 

Foto: Unsplash

PREBERITE ŠE: Tega niste vedeli o ledeni kavi! (+ recept z belo čokolado in kokosom!)

Iščete navdih, kam na oddih? TUKAJ preverite odlično znižano ponudbo destinacij za vaš naslednji najljubši dopust – po Sloveniji ali pri naših sosedih.

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.