Cotswolds: angleško podeželje z dojenčkom, enoletnico in triletnico #INTERVJU

Spoznajte Cotswolds! Angleško podeželje ima pravljične vasice z lično arhitekturo in kamnitimi hiškami z urejenimi vrtički. Pa zelene ravnice, polne drobnice in slikovite gričke, bogato zgodovino, edinstvene pube, vse skupaj pa ima duh angleške aristokracije. Kar sicer ne pomeni, da ni dostopno tudi navadnim smrtnikom. Gremo?

Tokrat nas bo na virtualni potep v Vandraj intervjuju popeljala Maša Črešnik. Velika verjetnost obstaja, da jo poznate z Instagrama, kjer jo spremlja več kot 18 tisoč ljudi. Sicer pa je mama trem deklicam – vse so mlajše od treh let in pol! –, navdušena fotografinja in popotnica, ki obožuje jesen in dež. Idealna destinacija za ljubitelje jesenskih barv, meglic in debelih volnenih nogavic? Cotswolds!

Kako bi se opisali tistim, ki vas še ne poznajo? 

Čeprav je to eno izmed najtežjih vprašanj, lahko z gotovostjo rečem, da sem control freak. Tega se sicer zadnja leta, odkar sem mami, odvajam, ampak vedno bom rada imela stvari pod nadzorom. Sicer pa obožujem udobje, dež, najraje sem s svojo družino. In če imam na izbiro potovati na sever, sneg, dež ali pa sonce, vročino, morje, bom vedno izbrala prvo opcijo. 

Pravkar ste se vrnili z družinskega potepa po slikoviti angleški pokrajini Cotswolds. Kako ste se odločili za to destinacijo?

To je bila ena izmed najinih velikih želj že nekaj časa. Cotswolds sem verjetno zaznala že nekaj let nazaj v kakšnem filmu, se niti ne spomnim prav, ampak ideja se mi je fiksirala v spomin. In tako smo jo letos končno izpeljali.

Kam ste leteli in kako ste se premikali med okoliškimi kraji? 

Let smo rezervirali iz Ljubljane v London (Luton) z družbo Wizzair. Lahko bi izbrali tudi Bristol, ki je bližje samemu okrožju, vendar je bil let v London nekoliko cenejši. Na letališču smo vzeli rent-a-car in se po okolišu prevažali z avtom. Imajo sicer kar dobro urejene tudi povezave z avtobusi in vlaki, vendar je s 3 majhnimi otroki meni to predstavljalo večje breme, kot vožnja po levem pasu.

Glede na to, da potujete s tremi otroki, ki še potrebujejo avtosedež, kakšna je bila logistika z najemom avtomobila?

Ko potuješ z malčki, imaš pri letalskih družbah opcijo, da s seboj vzameš gratis tudi avtosedeže. Vendar – ker so tri, midva pa samo dva, bi bila logistika pretežka, zato smo si izposodili tudi sedeže. Prihodnjič zagotovo vzameva svoje. Odvisno je tudi od rent-a-carja, ampak tile niso bili najboljši, razen lupinice, ki je bila še kar v redu. V vsakem primeru smo morali malo improvizirati, da so bili res varni.

Koliko kilometrov ste prevozili in katere vasice ste imeli na seznamu? Česa tam ne smemo spregledati?

Iskreno – kilometrov nisem niti pogledala, smo jih pa prevozili kar nekaj. Obiskali smo 11 vasic. Nekaj pomembnih smo tudi izpustili, ker smo urnik prilagajali otrokom. Odkljukali smo Chipping Campden, Broadway, Stow-on-the-Wald, Bourton-on-the-Water, Upper Slaughter, Lower Slaughter, Bibury, Blockley, Winchcome, Stanton in Snowshill.

Dvakrat smo obiskali farmo, neke vrste živalski vrt z lokalnimi živalmi, ki jih lahko tudi hraniš in crkljaš. Vsaka izmed teh vasic zase je posebna, prav vsako bi priporočala in najboljši nasvet – izgubite se! Vsaka okoliška vasica ima nekaj za ponudit in tudi če je ni na seznamu “najlepših”, pusti svoj vtis. Ljudje so noro prijazni, hiške so kot iz filmov, občutek pa nepozaben.

Vaše izhodišče za raziskovanje Cotswoldsa je bila idilična vasica Chipping Campden. Po čem slovi in kaj vse ponuja?

Vasica slovi predvsem po glavni ulici (High street), na kateri se vrstijo lokalne trgovine. Včasih je bil Chipping Campden ena izmed glavnih vasih z odlično volno. Chipping naj bi pomenil market (Chipping Campden – market place), kjer je že od nekdaj bil znan po lokalnih prodajalnah. Arhitektura v vasici je filmsko krasna, ljudje pa te sprejmejo že prvi dan, ko se vseliš – tudi če samo za dan ali dva. Takoj postaneš njihov. 

Potujeta torej s tremi hčerkami, starimi od dobre tri leta navzdol. Kakšen logistični izziv je dvema odraslima voditi tri majhne otroke, hkrati tovoriti vso prtljago in navigirati pot?

Ha, to je bil večji podvig, kot sva mislila. Ampak – nam je uspelo! Otroci so stari 4 mesece, leto in 4 mesece in pa 3 leta in pol. Najlažje je potovati z najmlajšo, ker je res nezahtevna. Olivija – najstarejša – ima že svoje želje, svoje muhe, medtem ko ima Viktorija – srednja – OGROMNO energije, ki jo mora potrošit.

Prvi dan, ko smo prileteli, sem se vsaj trikrat vprašala “ZAKAJ NAM JE TEGA TREBA?” (smeh). Jan me je hitro pripravil k desetim globokim vdihom in je šlo. Samo tempo smo morali ujeti. Prtljaga je bila težava samo prvi in zadnji dan, vmes smo bili pa enako kot doma. Preden greš od doma se moraš obleči tako doma kot na potovanju, tako da tu ni bilo neke spremembe. 

Kako prijazna destinacija za mlade družine je angleško podeželje? 

Zelo prijazna. A je odvisno od tega, kakšen tip človeka si. Tukaj ni otroških klubov, animatorjev, tukaj si animator ti in tvoj urnik, ki ga pripraviš. Imaš pa ogromno dejavnosti, s katerimi lahko tudi otroke zelo lepo animiraš. Obisk okoliških farm, sprehod z alpakami, park z različnimi vrstami ptic, igrala na vsakem koraku, že blatne luže so zadostovale, da sta se Viktorija in Olivija imeli prav super.

Prav Cotswolds, idilično angleško podeželje, privlači tudi angleške bogataše. Med elito, ki ima tam v lasti nepremičnine, so avtorica Harryja Potterja JK Rowling, družina Beckham, člani angleške kraljeve družine, pa Kate Winslet, Liz Hurley, Hugh Grant, Kate Moss … Menda jih ni težko srečati kar na ulici katere od vasic. Vas je kaj podobnega doletelo?

Do zdaj tega nisem sploh vedela, že googlam, kje ima kdo hišo (smeh). Ne, nisva srečala nikogar. In čisto iskreno – v vasicah je bil čudež, če smo srečali 20 ljudi. Pravi odklop.

V prav teh idiličnih vasicah so posneli tudi številne filme in serije. Ste obiskali kakšne filmske snemalne lokacije?

Obiskali smo Snowshill, kjer smo spoznali prijazna Američana in njun lokalni vodič nam je povedal, da so točno tam snemali Bridget Jones. Kar me je šokiralo, saj sem film gledala vsaj 20-krat, pa nisem vedela, kje je posnet (smeh). Obiskali pa smo tudi Blockley, kjer je posnet Father Brown. Hiša, ki naj bi bila v božični uspešnici Holiday, je odmaknjena nekje 2 uri, filma pa niti niso snemali v tej hiši, ampak je bila samo inspiracija za model hiše, ki so jo zgradili v studiu. 

Angleška kulinarika ni zgolj “fish and chips”. Katera tradicionalna hrana je tam najpogosteje na meniju?

English breakfast je ena stvar, ki jo moraš tam poskusit. Fish and chips pa je klasika, ki se ji ne moreš upreti. Ker smo zaradi logistike kuhali sami, smo se posluževali bolj juhic, rižot in minešter.

Cotswolds ste raziskovali dva tedna. Koliko časa priporočate za obisk?

Bili smo dva tedna, pa vsaj dva bi še lahko ostali. Odvisno je od tega, kakšna imaš pričakovanja in v kakšni zasedbi potuješ. Cotswolds si lahko izbereš tudi za vikend destinacijo in uživaš nekaj kratkih dni v miru na deželi. Če bi rad obiskal več vasic, pa vsaj 4-5 dni. 

Kakšen finančni zalogaj je takšno dvotedensko raziskovanje angleškega podeželja? 

Cene so odvisne od vsakega posameznika. Kakšno nastanitev izbereš, kje ješ, kakšen avto rentaš (če ga), od kje letiš, kdaj letiš, katero sezono izbereš za obisk. Hrana v restavracijah je mogoče 10 odstotkov dražja kot pri nas, cene hrane v trgovini pa se skoraj niso razlikovala od naših. Edini res visok strošek je bil najem avta, to pa zato, ker smo mi vzeli kombi. Če bi izbrali manjši avto, bi bil strošek občutno manjši. Lahko prideš skozi zelo poceni, ali pa potovanje izpelješ na zelo drag način. 

Kateri deli Cotswoldsa so presegli vaša pričakovanja in kje vas niso najbolj navdušili? 

Chipping Campden se je meni osebno res vsedel v srce. Ravno prav velika vasica z nekaj trgovinami in prijaznimi domačini. Zelo mi je bil všeč tudi Snowshill. Najmanj navdušena sem nad Bourton-on-the-Water, ker je izjemno turističen in izgubi čar, ni več pristno in avtentično. Vsaka vasica ima predvsem lokalne pube, lokalne trgovine, v teh turističnih pa se že pojavljajo kitajske, tajske in druge restavracije, ki potem ne dajejo več tega angleškega vtisa. Tudi ljudi je tam občutno več.

Kakšen tip popotnice ste sicer? Kako si organizirate potovanje?

Ko še nisem bila mami, je bilo vsako moje potovanje organizirano v nulo. Dober primer je bila Islandija – potovanje sem organizirala za 5 odraslih in v Wordov dokument zapisala prav vsako malenkost. V predstavitvi so imeli zapisane cene kruha, izračun kilometrov in koliko bencina bomo potrošili, kaj si bomo kateri dan ogledali. To je z majhnimi otroki skoraj nemogoče. Zato sva tokrat rekla, da pripraviva okvirni seznam lokacij, ki si jih želiva obiskat. Ker trenutno za organizacijo niti nimam toliko časa, nama je malo pomagala tudi sestrična in pripravila nekaj idej. Potem sva pa rekla, da bova sproti videla – odvisno od počutja punc. Vreme naju ni motilo, tako da smo bli res na free.

Kaj si želite, da bi vedeli, preden ste se podali na to pot? 

Tako kot je bilo, je popolno. Šli smo z velikimi pričakovanji, ki jih je Cotswolds upravičil. Mene osebno je totalno navdušil in vem, da se še vrnemo tja. 

In kam vas bo odneslo v prihodnje?

Zdaj pa potujemo v Marbello. Tam smo sicer že bili, ampak so tudi v Španiji noro prijazni ljudje in se radi vračamo. Sedem dni sončka še preden se predamo v zimo.

FOTO: Osebni arhiv/Maša Črešnik

Maši Črešnik lahko sledite tudi na Instagramu – tu @masa.cresnik.

PREBERITE ŠE: Mlada Slovenka, ki svet raziskuje s kombijem in v družbi dveh psov #INTERVJU

Imate tudi vi prijatelja, ki živi v tujini? Ali pa veliko potuje, pozna najboljše kotičke za izlete po Sloveniji ali sosedih? Bi z Vandraj bralci delil svojo izkušnjo? Morda sami živite v zanimivem mestu in radi raziskujete svet? Pišite mi na maja@vandraj.si!

Iščete idejo, kam na oddih v naši bližini? TUKAJ (klik) vas čaka kup imenitnih ponudb!

Nasveti za starše: Prvič na morje z dojenčkom – brezskrbno uživanje ob obali

Prvo morje z dojenčkom je poseben trenutek za starše. Čeprav lahko potovanje z dojenčkom prinese nekaj izzivov, je lahko to tudi čudovita izkušnja za celo družino. Predstavili vam bomo nekaj ključnih nasvetov za brezskrbno uživanje na obali, koristne informacije o zaščiti pred soncem ter ideje za malico, ki bodo vašemu dojenčku zagotovile potrebno energijo, vam pa prijeten dopust.

Priprava na obisk morja:

 • Preverite namestitev: Izberite namestitev, ki je prijazna do družin z dojenčki. Bodite pozorni na prisotnost otroških posteljic, varnostnih naprav in drugih potrebnih rekvizitov.
 • Pakiranje: Pri pakiranju upoštevajte vse potrebe dojenčka. Ne pozabite na oblačila za zaščito pred soncem, plenice, vlažne robčke, brisače in plavalne pripomočke za dojenčka. Primerna oprema je ključna za prvo morje z dojenčkom.

Zaščita pred soncem:

 • Uporaba sončne kreme: Izberite kakovostno sončno kremo z visokim zaščitnim faktorjem, primerno za dojenčke. Nanesite jo na izpostavljeno kožo dojenčka 30 minut pred izpostavljanjem soncu in jo redno ponavljajte skozi dan.
 • Oblačila za zaščito pred soncem: Oblecite dojenčka v lahka oblačila s dolgimi rokavi in hlačnicami ter širokimi klobuki, ki bodo zaščitili obraz in vrat.
 • Senco: Iščite senco, še posebej med najbolj sončnimi urami. Uporabite senčnik ali pokrivalo, da zagotovite dovolj sence za dojenčka.

Malica in prehrana:

 • Dobro načrtovanje obrokov: Poskrbite, da boste imeli pri roki dovolj hrane za dojenčka. Pripravite prigrizke, kot so narezano sadje, zelenjava ali žitarice, ki bodo dojenčku zagotovile energijo med igro na plaži.
 • Hidracija: Pazite, da dojenček ostane dobro hidriran. Ponudite mu dovolj vode ali materinega mleka/mlečne formule skozi ves dan, da preprečite dehidracijo.

Priprava na kopanje:

 • Temperatura vode: Preden se odločite za kopanje dojenčka v morju, preverite temperaturo vode. Poskrbite, da je primerno toplo za dojenčka, da se izognete prehladu ali pregretju.
 • Plavalni pripomočki: Za zagotovitev varnosti dojenčka v vodi, uporabite ustrezne plavalne pripomočke, kot so napihljivi obročki ali majhni plavalni jopiči. Vedno pa bodite z dojenčkom v bližini in ga nikoli ne puščajte brez nadzora.

Prilagajanje na novo okolje:

 • Rutina in spanje: Poskusite ohraniti dnevno rutino dojenčka tudi med počitnicami. S tem mu boste pomagali pri prilagajanju na novo okolje. Poskrbite tudi za mirno in udobno okolje za spanje.
 • Igra in raziskovanje: Morje je polno novih zvokov, vonjav in vizualnih dražljajev. Dovolite dojenčku, da raziskuje in se igra na obali, ob upoštevanju varnostnih ukrepov. Dotikanje morske vode, igra s peskom in opazovanje valov bodo dojenčku prinesli veliko veselja.

Varovanje pred insekti:

 • Zaščita pred pikom insektov: Na območjih ob morju se lahko pojavijo tudi insekti, ki lahko pikajo. Uporabite primerno zaščito pred insekti, kot so repelenti, lahkotna oblačila z dolgimi rokavi in hlačnicami ter mreže proti komarjem, da preprečite pike in neprijetnosti.

Prvo morje z dojenčkom je posebno doživetje, polno novih izkušenj. S pravilno pripravo, zaščito pred soncem, primerno prehrano in upoštevanjem varnostnih ukrepov lahko starši zagotovijo brezskrbno uživanje na obali. Ne pozabite si vzeti čas za uživanje v trenutkih skupaj z dojenčkom, opazovanje morskih valov in ustvarjanje nepozabnih spominov. Srečno potovanje!

 

PREBERITE ŠE: Potovalna lekarna: Katerih 10 stvari ne smete pozabiti spakirati

Iščete navdih, kam na oddih? TUKAJ preverite odlično znižano ponudbo destinacij za vaš naslednji najljubši dopust – po Sloveniji ali pri naših sosedih.

Nasvet iz prve roke: Kako na potovanje z majhnim otrokom

Po čudovitem potopisu, Mehika z otroki, smo mamico Jasno prosili, če lahko z nami deli nekaj nasvetov, kako si olajšati potovanje z majhnim otrokom.

Kako se pripraviti na potovanje z majhnim otrokom?

Naj najprej poudarim, da so naši otroci že od majhnega vajeni celodnevnih izletov. To je precej dobra priprava na daljše potovanje z majhnim otrokom, saj tako dinamiko oziroma potek izletov zgolj prenesejo na večdnevno avanturo. Pomembno je, da se otroci zavedajo, da je že sama pot do destinacije del potovanja, predvsem pa da vejo, kaj pričakovati. Zato je pred potovanjem pomembno, da se z njimi veliko pogovarjamo. O tem, kako bo pot potekala, predvsem pa si skupaj z njimi ogledamo fotografije in videe krajev, ki jih bomo obiskali. Vključimo jih tudi v izbiro izletov na samem potovanju. Tako se otroci počutijo vključene v organizacijo in si hkrati zvizualizirajo potovanje. To je osnova, da se otrok počuti pripravljenega, predvsem pa, da se jim tako vzbudi zanimanje in en kup pričakovanj.

Pomembno je, da otroke vključite v organizacijo in načrtovanje.

Lahko z dobro organizacijo in pogovori preprečiš trmo?

Kljub temu, da s pogovori in vključevanjem poskrbimo, da bodo otroci sami sledili toku dogajanja, to seveda ne pomeni, da na potovanju ne bo izpadov trme, slabe volje in podobnega. Bo pa vsega tega občutno manj. Pa saj vemo, da imamo tudi odrasli take trenutke, še posebej, ko smo utrujeni, lačni in zaspani, Prav je, da otroke naučimo, da je to povsem normalno in da je to zgolj en izmed izzivov, ki nam jih postavi vsako potovanje.

Kako se pripraviti, če potujemo z dojenčkom?

Pri dojenčku je najbolj pomembno, da sta starša mirna oziroma da gresta na pot brez strahu in stresa. Da to dosežeta, se je potrebno dobro pripraviti, pa vseeno vedeti, da bo potrebna tudi spontanost ter sprotno prilagajanje dojenčku in okoliščinam.

Ker je velika razlika med npr. štirimesečnim in devetmesečnim dojenčkom, je seveda vso pripravo potrebno prilagoditi njihovi starosti. Najprej se vprašajte, kaj bo vaš dojenček na poti nujno potreboval. Vključite hrano, opremo, oblačila, igrače ipd. Ker je naš sedemmesečnik že jedel gosto hrano, smo s seboj v ročni prtljagi vzeli termovko z vročo vodo, termo posodico s slano kašico, silikonski krožniček in žličko, plastično vilčko, flaško in vodo v plastenki.

Voziček imate lahko pri sebi vse do vkrcanja na letalo.

Kako je s hrano za dojenčka?

Jaz sem za s seboj v majhnih plastičnih posodicah spakirala tudi žitno kašico v prahu in ovsene kosmiče, da sem mu na daljšem letu lahko v le nekaj minutah pripravila obrok. Žitno kašico sem samo zalila z vročo vodo – to dobiš pri stevardesi, zato je dobro s seboj vzeti termovko. Vrela voda iz termovke pride zelo prav tudi v primeru, da vaš dojenček pije adaptirano mleko. Za naslednji obrok pa sem z vročo vodo prelila ovsene kosmiče, pustila 10 minut, da so se zmehčali, in vanje vmešala še pretlačeno banano (zato s seboj vzamem plastično vilčko). Če so vaši dojenčki vajeni kupljenih sadnih kašic, pa seveda vzemite kar takšno.

Kaj še ne sme manjkati v torbi za na letalo?

V dojenčkovo torbo za na letalo prav tako ne pozabite spakirati vlažilnih robčkov, pleničk in previjalne podloge. Otroka lahko previjete kar na stranišču, kjer je na voljo previjalna miza. Sicer gre bolj na tesno s prostorom in ob turbulencah precej trese, ampak se da. S seboj vzemite tudi dovolj rezervnih oblačil, predvsem pa kakšne dolge hlačke in majčko, nogavičke in odejico, ker je na letalu precej močna klima. Mi smo našega dojenčka med spanjem z odejico pokrili tudi čez ušeska in del glave, da mu hladen zrak ni pihal direktno v glavo. Kar se spanja tiče, se lahko pred potovanjem na spletni strani letalske družbe označi, da vam za dojenčka pripravijo posteljico.

Pri nas žal te opcije niso imeli, zato je spal kar v naročju. Otroci do 2. leta starosti namreč nimajo svojega sedeža, razen če ga doplačate. Našega dojenčka smo najlažje uspavali z dojenjem ali pitjem čaja po flaški, nekajkrat pa je zaspal tudi samo z zibanjem. Vam pa zaradi izenačevanja pritiska v ušesih priporočam, da dojenček vsaj med vzletom in pristankom pije. Za malo večje otroke podobno dosežete z liziko. Mimogrede, za večje otročke lahko pred potovanje na spletni strani letalske družbe (mi smo leteli s Turkish Airlines) izberete otroški meni, je pa na voljo še kar nekaj drugih menijev (brezglutenski, veganski itd.).

Tim je večino 13-urnega leta prespal v naročju.

Kaj pa dojenček počne na letalu, ko ne spi?

Če ni turbulenc, se lahko sprehajate po letalu. Naš je pri tem prav užival, ker so ga ostali potniki in osebje ogovarjali, se mu smejali, ga vzeli v naročje in ga zabavali. Mi smo na letalo vzeli tudi nosilko, ampak nam ni prišla prav, ker so prehodi med sedeži preozki, da bi normalno hodili z dojenčkom v nosilki. Vam bo pa prav prišla na letališču, sploh če imate daljši postanek med leti, da ni ves čas v vozičku. Pa če se vrnemo nazaj na letalo – na določenih delih letala je prostor, kjer lahko na tla pogrnete odejico (ali dekico, ki jo dobite na letalu) in dojenčka odložite, da se malo pretegne in razmiga. S seboj ne pozabite vzeti tudi kakšne njegove najljubše igračke, predvsem pa tudi take, ki jih ne uporablja vsak dan, ker se bo z njimi še bolj zamotil. Vam pa iz naše izkušnje povem, da bodo na letalu najbolj zanimive ravno tiste stvari, ki niso igrače (slušalke, letaki, embalaže od hrane, žličke ipd.). 

Kako je z vozičkom?

Načeloma imate svoj voziček lahko pri sebi vse do vstopa na letalo in ga tik pred vkrcanjem zapakirate v veliko vrečo (jo dobite) ter pred vrati letala oddate osebju. Ko pristanete, vam voziček predajo pri izhodu iz letala ali pa vas počaka pri prtljagi. Se je pa glede tega dobro pozanimati, ko oddate prtljago, ker imajo različne letalske družbe različna pravila, predvsem pa je vse odvisno od velikosti letala. Imate pa tudi to opcijo, da svoj voziček oddate skupaj s prtljago in si marelo sposodite na letališču. Jo potem lahko koristite vse do vkrcanja. Pa še nekaj. Družine z majhnimi otroki imajo pri vkrcanju prednost, ampak priporočam, da greste na letalo med zadnjimi, ker drugače bodo morali otroci že pred samim poletom vsaj pol ure čakati na svojem sedežu, da se vsi potniki vkrcajo in posedejo. Je le lažje, da se te pol ure gibljejo na letališču. 

Na letalo se vkrcajte zadnji.

Kako poskrbeti za varnost na poti?

Mi smo za varnost malčkov na letališču poskrbeli tako, da smo se že pred odhodom dogovorili, da ves čas hodita ob nama oz. kar pred nama, da ju imava lahko stalno na očeh. Na letališču sva jima na roko napisala MAMA in zraven mojo telefonsko številko. Nato pa smo se zmenili, da v primeru, da nas kateri nenadoma izgubi iz vidnega polja, obstane na mestu in glasno kriči mami, ati. Tako se izognemo temu, da vsak odtava na svojo stran letališča in zato otroka lažje najdemo, saj ponavadi ni daleč. Če pa se po več klicih vseeno ne pojaviva, pa mora prvemu mimoidočemu pokazati napis na roki. Tako bo vsak razumel, da se je otrok izgubil in predvsem vedel koga poklicati.

Kaj pa dokumenti, prtljaga… ?

Seveda je na potovanju potrebno ves čas dobro paziti tudi na prtljago, denar in dokumente. Mi dokumente in večino denarja shranimo kar v manjšo torbico, ki jo en od naju nosi spredaj na trebuhu namesto na strani ali na hrbtu, da je vedno na vidnem mestu. Še boljša rešitev pa so torbice, ki se kar pod oblačili zapnejo okoli pasu. Po nekaj denarja damo tudi v kakšen nahrbtnik ali dva, da imamo  zalogo v primeru, da nam ukradejo torbico. Vedno naredimo tudi po nekaj kopij dokumentov, ki jih prav tako shranimo v dva nahrbtnika. Nahrbtnike vedno nosimo tako, da jih imamo stalno na očeh. Pri nas ima ponavadi tisti, ki hodi zadaj, svoj nahrbtnik obrnjen naprej, hkrati pa opazuje nahrbtnike vseh ostalih. To je še posebej pomembno, kadar stojimo v vrsti ali kjer je velika gneča. Tega se držimo tako na letališču kot tudi na samem potovanju.

Pred potovanjem lahko na spletni strani letalske družbe izberete meni, ki vam najbolj ustreza (otroški, brezglutenski, vegetarijanski itd.)

Na kaj še ne smemo pozabiti preden se odpravimo na pot?

Preden se odpravimo na potovanje z majhnim otrokom, ap tudi sicer, si je dobro prebrati napotke za potovanje na izbrano destinacijo na strani Ministrstva za zunanje zadeve (www.gov.si) in na strani www.zdravinapot.si, kjer dobimo informacije glede vize, konzularne pomoči ter nujnih in priporočenih cepljenj.

Poleg zgoraj omenjenega, si doma ne pozabite napisati in natisniti (v več izvodih) seznama s telefonskimi številkami in naslovi, ki bi vam tekom potovanja utegnili priti prav. Mi na ta seznam vključimo naslednje podatke: naslov in kontaktno številko nastanitve, najbližjega slovenskega veleposlaništva ali konzulata (v primeru, da izgubite ali vam ukradejo dokumente) in slovenskega Ministrstva za zunanje zadeve.

Od letalske družbe je odvisno, kakšne animacijske pakete imajo pripravljene za otroke. Pozanimajte se.

Kako pa je z bančnimi karticami, zavarovanjem…?

Zapišemo si tudi številko za takojšen preklic bančne kartice in splošno številko izbrane banke, čeprav se da danes že skoraj vse urediti tudi preko spletne banke. Mi smo imeli npr. težavo z eno izmed kartic, pa smo zadevo uredili kar preko videoklica z banko. Vseeno pa je dobro, da imamo zapisano tudi telefonsko številko, v primeru, da ravno v tistem trenutku nimamo dostopa do interneta.

Seveda nikakor ne pozabite urediti turističnega zdravstvenega zavarovanja. Naredite tudi kopije kartic, ki jih dobite ob sklenitvi zavarovanja, in jih shranite v nahrbtnike skupaj z ostalimi kopijami. Na seznam pa si zapišite tudi kontaktno številko izbrane zavarovalnice. To je le nekaj predlogov, seveda seznam prilagodite sami destinaciji in lastnim potrebam. 

Tako, ko uredimo vse formalnosti in se skupaj z otroki pripravimo na potovanje, je čas, da se odpravimo na pot. Polni pričakovanj in predvsem mirni, ker gremo dobro pripravljeni. Tudi na vse nepričakovane izzive, ki še dodatno začinijo družinska potovanja!

Jasni lahko sledite na Instagramu Lajf z mulci, kjer najdete še več idej za potovanje z majhnim otrokom in kup potovalnih dogodivščin.

 

PREBERITE ŠE: Mehika z otroki: 12-dnevni potopis mamice Jasne s koristnimi nasveti

Top 8 Instagram profilov popotnikov, ki potujejo z otroki

Instagram je poln popotniških profilov, kjer lahko najdete navdih za svoje naslednje potovanje. Organizacija in izvedba le-teh je s tehnologijo postala precej enostavnejša, vedno več popotniških družin pa dokazuje, da potovanja niso nič groznega. Niti če potujete z majhnimi otroki.

Zbrali smo nekaj popotniških družinic, ki svoje dogodivščine in popotniške nasvete delijo tudi na Instagramu, velik del njih pa podobne vsebine deli tudi na istoimenskih blogih.

@nappy_nomad_

Fotogeničen parček potuje odkar je njuna dojenčica dopolnila sedem tednov. Trenutno so na Mauritiusu, na blogu pa najdete uporabne nasvete za potovanje z dojenčkom – od tega, kaj spakirati, do obveznih cepiv, zdravil in prve pomoči.

@travelmadmum

Britanski parček bo junija dobil drugega otroka, že ob prihodu prvorojenke Esme pa je porodniški dopust izkoristil na najboljši možen način. Na potovanju! Ustvarjata tudi blog z nasveti za potovanja z najmlajšimi in med nosečnostjo, s 85 tisoč sledilci samo na Instagramu, pa so ju letos razglasili za najboljši popotniški blog na Otoku.

@jakeanddannie

Jake in Dannie sta se s hčerko Liso na enoletnem potovanju po Evropi – trenutno so v Benetkah. Oba sta fotografa, ki sta zaprla svoj studio, prodala hišo in začela ustvarjati popotniški blog ter najbolj slikovit in vsestranski družinski album, kar jih je kdaj bilo.

@ourcuriousgeorgia 

Kanadski par se je skupaj z dojenčico Georgio preselil v Vietnam, kjer dela in raziskuje dežele jugovzhodne Azije, ob tem pa ustvarjajo tudi vlog, ki ga objavljajo na YouTubu.

@theworldwidewebers 

Mlada družinica iz Washingtona je hčerkino prvo leto življenja preživela na štirih kontinentih, v več kot 40 državah in na več kot 70 letalih, svoje dogodivščine pa deli na blogu in Instagramu. 

@ourwanderingtribe

Vandrovska par z dvema otrokoma živi in dela na Tajskem, v prostem času pa raziskujejo svet – pred kratkim so bili na primer na Baliju, kmalu pa gredo na Japonsko, v Rusijo in Kanado. Keith in Serah s hčerko Margaret in sinom Laurenom ustvarjata tudi istoimenski blog z nasveti o potovanjih z otroki.

@elaratheexplorer

Elara raziskuje svet z odlične perspektive – z očetovih ramen. Fotografije snema njena mama Hetal, ki je pravzaprav nekdanja tekmovalka ameriškega MasterChefa.

@wereoutofhere

Pod imenom We’re Out Of Here stoji kanadska družina s štirimi člani, ki so prodali vse svoje imetje in se podali na pot okoli sveta. Trenutno se nahajajo v južni Afriki, z otrokoma pa je par obiskal že 19 držav.

 

Foto: Instagram

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.