Sicilija: 5 dni na očarljivem italijanskem otoku le 298€!

Sicilija, biser Sredozemlja, navdušuje s svojo bogato zgodovino, slikovitimi obalami, vulkanskimi pokrajinami in izjemno kulinariko.

Sicilija je destinacija, kjer se zgodovina sreča z lepoto narave, kjer kulturna dediščina plete svojo zgodbo skozi ozke ulice mest in kjer se okusi tradicije stopijo v vsakem grižljaju. Neodkrite skrivnosti, prijazni domačini in očarljiva pokrajina so dovoljšen razlog, da ne odlašate in odkrijete čare tega izjemnega italijanskega otoka.

5 razlogov, zakaj Sicilija

1. Bogata zgodovina

Začnite svoje odkrivanje Sicilije s potepanjem po njenih zgodovinskih utrdbah. Obiščite antična grška gledališča, kot je gledališče Taormina, kjer boste doživeli edinstveno kombinacijo arhitekture in panoramskih razgledov. Ne pozabite obiskati tudi Valle dei Templi v Agrigentu, ki ponuja eno najlepših arheoloških najdišč na svetu.

2. Vulkan Etna

Sicilijo krasita dva veličastna vulkana, a najbolj impresiven je zagotovo Etna. Vzpon na ognjenik ponuja neverjetne poglede na okoliške kraje in morje. Če niste ljubitelj pohodništva, se lahko odpravite na organiziran izlet ali vožnjo z žičnico in uživate v spektakularnih razgledih z vrha.

3. Barvita mesta in prijazni ljudje

Sicilija slovi po svojih barvitih mestih, kot sta Palermo in Sirakuze, kjer se prepletata zgodovina in sodobnost. Očarani boste nad slikovitimi ulicami, živahnimi trgi in prijaznimi domačini, ki bodo z vami z veseljem delili zgodbe o svoji kulturi. Ne spreglejte lokalnih tržnic, kjer boste okušali sveže pridelke in tradicionalne sicilijanske dobrote.

4. Čarobne plaže

Sicilija je obdana z osupljivimi plažami z zlato obarvanim peskom in kristalno čistim morjem. San Vito Lo Capo, Mondello in Cefalù so le nekateri dragulji ob obali, kjer se lahko sprostite ob zvoku valov in uživate v sončnem zahodu ob obzorju.

5. Kulinarično razvajanje

Sicilijanska kuhinja je pravo doživetje za vaše brbončice. Poskusite lokalne specialitete, kot so arancini, pašta s sardelami in slastne sladice, kot so kanoli. Ne pozabite poskusiti tudi sicilijanskega vina in oljčnega olja, ki sta pridelana na teh rodovitnih tleh.

5 dni Sicilije le 298€!

V kolikor bis e na pot želeli odpraviti v lastni režiji, a potrebujete nekaj pomoči pri letalskih kartah in hotelih, vam priporočamo TO ponudbo. Za 5 dni na Siciliji, z letalom, boste odšteli le 298€!

 

Foto: Shutterstock

PREBERITE ŠE: Potopis: Oman in njegove najlepše točke v 14 dneh (in 1 slaba izkušnja)

Nara: Pravljično mesto na Japonskem, po katerem se sprehajajo srne

Japonska je polna prizorov, ki vam bodo vzeli dih. Eden takšnih krajev na tem koncu sveta je tudi Nara. Mesto, ki slovi po templjih in srnah, jelenih ter bambijih, ki se prosto sprehajajo po ulicah.

Nara je polna posebnih in neobičajnih stvari, obiskovalce pa najbolj navdušujejo njeni prebivalci. Srne! V Nari živi dobrih 300 tisoč ljudi ter več kot 1000 srn in jelenov. Ti uživajo posebne privilegije, saj se povsem prosto sprehajajo po celem mestu.

Največ jih boste ujeli v mestnih parkih, a se nikar ne čudite, če jih zagledate kar na ulici, pred pragom trgovine in pred templji. Čeprav so divje, so vajene ljudi. Lahko jih hranite, vendar pazljivo, saj niso prav nič plašne. Mimogrede, naša hrana zanje ni najbolj primerna, v Nara parku pa boste naleteli na “deer crackers”. Krekerje iz pšenične moke in riževih otrobov brez dodanega sladkorja. So produkt fundacije za zaščito divjadi v Nari. Del profita od prodaje krekerjev gre prav v namen zaščite teh čudovitih živali.

Do leta 1637 je bila za njihov odstrel celo zagrožena smrtna kazen, a zakon danes ni več veljaven. Po stari legendi so srne svete živali, pomočnice bogov. Zato imajo prav posebno protekcijo.

Od Nare do Jelenovega grebena v Podčetrtku

Mimogrede, če Japonske in njenih srn v kratkem ne boste uspeli odkljukati s svojega seznama stvari, ki jih še želite doživeti, imamo alternativo. Ta je precej bližje. V Sloveniji! Na Štajerskem v Podčetrtku namreč leži domačija Jelenov greben. Tudi tu vam nasproti pritečejo jeleni damjaki in mufloni. Namesto sušija pa lahko pojeste kaj bolj domačega.

Foto: Shutterstock

PREBERITE ŠE: Japonska in 8 zanimivosti, ki jih še ne poznate

Iščete navdih, kam na oddih? TUKAJ preverite odlično znižano ponudbo destinacij za vaš naslednji najljubši dopust – po Sloveniji ali pri naših sosedih.

Na dopust nikar brez teh stvari!

Poletje je skoraj že tu in z njim prihaja čas za zaslužen oddih in poletne počitnice. Velika večina se vas odpravlja na dopust v tujino. Čeprav je morda najbolj vznemirljiva misel na poletni dopust izbira destinacije in načrtovanje aktivnosti, pa je ključnega pomena, da ne pozabite na nekaj pomembnih stvari, ki jih morate nujno vzeti s seboj na pot.

Se dopustovanja običajno lotevate sistematično in si pripravite seznam? Ali pa pakiranje vzamete bolj z levo roko in stvari prepuščate naključju? Kakorkoli že, v nadaljevanju vam predstavljamo osem stvari, brez katerih se na dopust skoraj ne morete odpraviti. In ne, to niso zgolj kopalke in krema za sončenje!

Kaj torej vzeti s sabo na dopust?

#1 Osebni dokument 

Ne glede na to ali boste dopustovali v Sloveniji ali v tujini, osebni dokument je najpomembnejša stvar, ki jo morate vzeti s seboj na poletni oddih. Pred odhodom preverite veljavnost vašega potnega lista ali osebne izkaznice in se prepričajte, da je res v vaši prtljagi. Ni namreč hujšega kot to, da se na državni meji spomnite, da ste doma pozabili osebni dokument!

Če potujete v tujino, je pomembno, da preverite tudi morebitne vizumske obveznosti za vašo destinacijo. Številne države lahko obiščete zgolj z osebno izkaznico, a kljub temu je priporočljivo s sabo vzeti še potni list, če ga imate. Naredite tudi kopije osebnih dokumentov in jih shranite na varnem mestu, stran od originalov. Kopije vam lahko pridejo prav v primeru izgube ali kraje dokumentov.

#2 Potrditve rezervacij, letalske karte in ostali dokumenti

Vsa dokumentacija za dopust je sedaj lahko priročno shranjena na pametnem telefonu. Letalske karte, potrditve rezervacij nočitev, polica turističnega zavarovanja …  Kljub temu se lahko kaj hitro kaj zalomi, na primer, na letališču vam zmanjka baterije na mobilnem telefonu. Da se to ne bo zgodilo, si lahko pripravite tudi tiskane kopije. Razmislite tudi, katere dokumente potrebujete za vstop v določeno državo, in si dokumente pripravite ter shranite na ustrezno mesto.

#3 Denar in bančne kartice

Brez denarja se seveda na dopust ne boste odpravili. Čeprav imate s sabo običajno dovolj gotovine in bančne kartice, se kljub temu pozanimajte, ali morda v državi, v katero se odpravljate, uporabljajo katero drugo valuto. Tako lahko gotovino pravočasno zamenjate ali poskrbite za način plačevanja, ki s sabo ne bo potegnil visokih provizij. Še posebej pred daljšimi potovanji se pozanimajte, ali bo vaša bančna kartica v ciljni državi sploh delovala. Preverite tudi višino limita porabe in veljavnost kartice ter poskrbite za rezervni način plačevanja.

#4 Potovalna lekarna

Smiselno je tudi pripraviti potovalno lekarno. Naj vsebuje osnovne potrebščine, kot so obliži, dezinfekcijska sredstva, protibolečinska zdravila, zdravila za alergije, zdravila za lajšanje prebavnih težav, zaščito pred soncem in tudi kremo za lajšanje opeklin. Preverite tudi morebitna zdravstvena priporočila za vašo destinacijo dopusta, saj morda potrebujete obvezna cepljenja.

#5 Elektronske naprave in ustrezni polnilci

Elektronske naprave so nepogrešljiv del našega življenja tudi na dopustu. Prepričani smo, da mobilnega telefona ne boste pozabili, toda polnilec lahko kaj hitro ostane doma. Že prej se pozanimajte o električnih vtičnicah v državi, kamor potujete, saj boste morda potrebovali adapter. Še posebej priročna je prenosna baterija, ki vam lahko pride prav, če vam med potjo zmanjka baterije na telefonu.

#6 Primerna oblačila in obutev

Seveda vemo, da so oblačila prva stvar, ki jo boste spakirali. Kljub temu vas opozarjamo, da razmislite, kaj točno boste potrebovali glede na destinacijo vašega dopusta. Bo vaš dopust aktiven in boste potrebovali športna oblačila in superge? Ali nameravate počitnice preživeti ležerno in bodo dovolj natikači? Razmislite o tem, še preden se odpravite na pot, saj še posebej z neprimerno obutvijo pogosto pride do raznih nezgod in poškodb.

#7 Potrebščine za osebno nego

Tudi kozmetika in ostale potrebščine za osebno nego naj najdejo prostor v vaši prtljagi, toda pazljivo! Glede na sredstvo prevoza je lahko namreč odvisno, v kakšni obliki jih lahko vzamete s sabo. Če greste na pot z letalom, bodite pozorni na omejitve glede tekočin in embalaže ter kozmetiko primerno zapakirajte. Če greste na pot z avtom, tega izziva ne boste imeli, a kljub temu razmislite, kaj vse sploh potrebujete in smiselno spakirajte.

#8 Turistično zavarovanje za primer nezgode ali bolezni na potovanju v tujini

Izkušeni popotniki veste, da lahko gre na potovanju marsikaj narobe. Žal nesreča ne počiva niti na poletnem dopustu. Dobro je, da ste že vnaprej pripravljeni. Da bodo skrbi manjše, razmislite o sklenitvi zdravstvenega zavarovanja za tujino.

Turistično zavarovanje vam nekoliko olajša skrbi, če v tujini zbolite, se poškodujete, izgubite osebne dokumente ali prtljago. Z njim se lahko izognete tudi visokim stroškom zdravljenja v tujini.

Ste na tem mestu rekli “pa saj imam evropsko kartico zdravstvenega zavarovanja”? To je odlična novica, saj v mnogih primerih pride zelo prav, a žal ni vedno dovolj.

Zakaj evropska kartica zdravstvenega zavarovanja ni dovolj?

Evropska kartica ne zagotavlja nikakršnega varstva, če potujete v večino držav izven Evropske unije. Tudi v državah, kjer lahko uveljavljate pravice, so te omejene na nujne in potrebne zdravstvene storitve. Dobro je tudi vedeti, da evropska kartica zdravstvenega zavarovanja ne krije stroškov nekaterih nujnih storitev, kot so stroški vrnitve domov. Čeprav je priporočljivo, da jo imate, evropska kartica zavarovanja torej ni nadomestilo za turistično zavarovanje.

Zakaj potrebujete nezgodno zavarovanje za tujino? 

Turistično zavarovanje krije stroške nujnega zdravljenja v tujini in nujne medicinske pomoči v primeru bolezni ali nezgode brez neposrednega plačevanja storitev.

S sklenitvijo turističnega zdravstvenega zavarovanja poskrbite tudi, da imate v tujini na voljo 24-urno asistenčno pomoč v slovenščini. To pomeni, da se lahko kadarkoli obrnete na asistenčni center, ki vas usmeri na pravo mesto in zagotovi organizacijo nujne zdravstvene pomoči v tujini.

Nekatera zavarovanja, kot je na primer Merkur Popotnik, pa poleg asistenčne pomoči vključujejo še brezplačen pogovor z zdravnikom družinske medicine na daljavo dr. Merkur in ostale ugodnosti. Tako se lahko tudi kjerkoli v tujini prepričate, da je z vami vse v redu.

Kaj nudi dobro turistično zavarovanje? 

Turistično zavarovanje nudi tudi vrsto drugih storitev, kot je prevoz do zdravstvene ustanove v tujini ali v domovino, krijejo zdravila in zdravniške pripomočke, nujne zobozdravstvene storitve, povračila stroškov letališkega salona v primeru odpovedi ali prestavitve leta, povračila v primeru izgube ali kraje dokumentov ter nadomestilo žrtvi nasilja. Običajno vsebuje tudi široko kritje v primeru okužbe s Covid-19.

Zavarovanje Merkur Popotnik vsebuje tudi nova, inovativna in ekskluzivna kritja, ki so med potovanjem zelo priročna. Poleg zgoraj naštetih kritij vključuje tudi rehabilitacijo po vrnitvi iz tujine, pa tudi recimo oskrbo hišnih ljubljenčkov in ostala ekskluzivna kritja. Prav tako vključuje tudi kritje Covid-19, kar je v današnjih časih zelo dobrodošlo, saj vam s tem omogoča še bolj brezskrben dopust.

Kdaj in kje skleniti turistično zavarovanje 

Zavarovanje sklenite vsaj en dan pred odhodom v tujino. Veljavnost zdravstvenega zavarovanja običajno začne teči šele naslednji dan po sklenitvi in plačilu premije ali celo kasneje. Turistično zavarovanje z medicinsko asistenco v tujini Merkur Popotnik lahko sklenete kar preko spleta in to samo z nekaj kliki. Zavarovalno polico boste takoj ob sklenitvi prejeli na elektronski naslov. Začetek zavarovanja je tako možen že z dnem sklepa zavarovanja.

Kateri paket izbrati?  

Zavarovanje Merkur Popotnik lahko prilagodite svojim potrebam in sklenete posamično ali družinsko zavarovanje. Izbirate lahko med osnovnim in popolnim paketom ter tremi zavarovalnimi vsotami: 25.000 €, 50.000 € ali 100.000 €.

Kaj narediti, če v tujini potrebujete pomoč?

Pokličite asistenčno številko +386 1 300 55 00, ki vam je na voljo 24 ur na dan in 7 dni v tednu. Sodelavci iz asistenčnega centra vam bodo po posredovanju osebnih podatkov svetovali in organizirali zdravljenje. Ključno je, da se na asistenčni center obrnete čim prej (preden si sami organizirate pomoč).

Samozavestno na poletni dopust

Načrtovanje in priprava sta za brezskrben poletni dopust ključnega pomena. V članku razkrivamo, kaj je osem nujnih stvari, ki jih morate vzeti s sabo. Dobra novica je, da lahko turistično zavarovanje Merkur Popotnik sklenete enostavno preko spleta in polico takoj ob sklenitvi prejmete na elektronski naslov, začetek zavarovanja pa je tako možen že z dnem sklepa zavarovanja!

PREBERITE ŠE: Potovalna lekarna: Katerih 10 stvari ne smete pozabiti spakirati

Kako premagati strah pred letenjem in uživati v potovanju v zraku

Strah pred letenjem je pogost izziv, s katerim se srečujejo mnogi popotniki. Če ste eden od njih, brez skrbi! Obstaja več načinov, kako se lahko spoprimete s tem strahom in se vseeno odpravite na svoje sanjske destinacije.

Ste eden tistih, ki sanja o eksotičnih destinacijah, a se vedno ustavi pri letenju? Niste edini. V resnici je strah pred letenjem izredno pogost pojav, a brez dobrega razloga. Statistično gledano je letenje eden najvarnejših načinov prevoza. Letalske nesreče so izjemno redke v primerjavi z drugimi oblikami prevoza, kot so avtomobili, vlaki ali ladjice. Kljub temu, da so letalske nesreče redke, pa se tudi nenehno dela na izboljšanju varnosti in zmanjševanju tveganja. Letalska industrija si prizadeva za zagotavljanje najvišjih standardov varnosti.

Razumevanje strahu pred letenjem

Strah pred letenjem je pogosto povezan z različnimi dejavniki, kot so strah pred višino, izgubo nadzora ali letalskimi nesrečami. Pomembno je, da se zavedate, da je ta strah pogost in da ga je mogoče obvladati. Začnite z razumevanjem svojega strahu, da boste lahko bolje obravnavali njegove vzroke. Če boste vedeli, kaj je tisto, česar se pravzaprav bojite, boste lažje pridobili informacije, ki bodo pomirile prav vaš strah.

Informacije o varnosti letalskega potovanja

Ena ključnih točk, ki vam lahko pomaga premagati strah pred letenjem, je razumevanje varnosti letalskega potovanja. Letalske družbe in organi za letalsko varnost izvajajo številne varnostne ukrepe, da bi zagotovili potnikom varno potovanje. Letenje je statistično eno najvarnejših načinov potovanja. S pridobivanjem informacij o teh varnostnih ukrepih in statistiki letalske varnosti boste morda lahko zmanjšali svojo tesnobo.

Priprava na let:

Priprava na let je ključna za premagovanje strahu pred letenjem. Tu je nekaj koristnih nasvetov:

  • Pridobite podatke o letalu in izkušenem osebju: Preverite podatke o letalu, letalski družbi in izkušenem osebju, kar vam lahko pomaga izboljšati občutek varnosti.
  • Udobna oblačila in sedež: Nosite udobna oblačila, ki vam omogočajo neovirano gibanje. Pri rezervaciji leta izberite sedež, ki vam najbolj ustreza, na primer bliže krilom, kjer so tresljaji manj opazni.

Tehnike obvladovanja strahu:

Obvladovanje strahu pred letenjem vključuje uporabo različnih tehnik sproščanja. Tu jih je nekaj, ki jih lahko poskusite:

  • Globoko dihanje: Med letom izvajajte počasno in globoko dihanje skozi nos, saj to pomaga zmanjšati stres in tesnobo.
  • Vizualizacija: Predstavljajte si prijetne situacije med letom, kot so čudoviti razgledi ali sproščujoči prizori, ki jih boste doživeli na cilju. Vizualizacija pozitivnih izkušenj lahko pomaga zmanjšati strah.
  • Tehnike sprostitve: Poskusite s tehnikami sprostitve, kot sta progresivna mišična relaksacija ali meditacija. To vam bo pomagalo sprostiti telo in um ter zmanjšati stres.

Razumevanje letalskih pojavov

Turbulenca, tresenje med vzletom in pristankom ter spremembe pritiska v kabini so pogosti letalski pojavi, ki lahko prispevajo k občutku nelagodja. Pomembno je, da razumete, da so ti pojavi običajni in da ne ogrožajo varnosti letala. Piloti so izurjeni za obvladovanje teh situacij, zato ni razloga za skrb.

Spoznavanje delovanja letala, navigacije, varnostnih postopkov in izkušenosti pilotov vam lahko pomaga pridobiti zaupanje in razumeti, da so letala zasnovana za varno potovanje.

Uporaba razpoložljivih virov podpore

Ne pozabite, da niste sami. Obstajajo številni viri podpore, kot so terapevti, podporna skupina za strah pred letenjem ali celo posebni programi za premagovanje strahu pred letenjem. Pridružite se skupnosti, poiščite strokovno pomoč ali se pogovorite s strokovnjakom za letalsko varnost, ki vam lahko ponudi dodatne informacije in nasvete.

Strah pred letenjem je pogost, vendar ga je mogoče premagati. S kombinacijo razumevanja strahu, informacij o varnosti letalskega potovanja, priprave na let, tehnik obvladovanja strahu ter izobraževanja o letalstvu lahko zmanjšate svojo tesnobo in uživate v prijetnem letenju. Ne pozabite, da je letenje eden najvarnejših načinov potovanja, zato si vzemite čas za premagovanje strahu in raziskovanje sveta s samozavestjo.

 

PREBERITE ŠE: Z avtom po Balkanu: 10-dnevni plan potovanja

Foto: Shutterstock

“Ljudje si puščavo predstavljajo popolnoma napačno.” #INTERVJU

Včasih je intervjuje delati težko. Iz ljudi moraš vleči odgovore, postavljati dodatna vprašanja, se poskušati teme lotiti na drugačen način, da izluščiš za bralce kaj uporabnega. To ni tak intervju. Z Anžetom, navdušenim popotnikom po arabskem svetu, je beseda stekla, še preden se je intervju sploh dobro začel in precej mukoma sva se ob koncu ustavila. Ko nekdo o stvareh govori s takim žarom, ljubeznijo in strastjo, veš, da bo končni izdelek zanimiv. Pa ne samo zanimiv, poln navdiha, novih zornih kotov in motivacije, da se na pot podaš tudi sam. Že jutri, če se da!

Anže Petrič, kako bi se predstavili tistim, ki vas še ne poznajo?

Sem Anže Petrič, študiral sem turizem, zato se z njim ukvarjam tako poslovno kot ljubiteljsko. Obožujem potovanja in izlete. Navdušujejo me narava, zgodovina in arhitektura. Rad hodim v hribe, rad spoznavam preteklost in kulturo krajev, močno pa uživam tudi v vrvežu živahnih mest.

Glede na objave na vašem Instagram profilu, se posebej navdušujete nad arabskim svetom. Kako to?

V resnici ne vem, vse se je začelo, ko sem bil še otrok in sem izvedel za egipčanske piramide. Od takrat je bil obisk tega dela sveta moja želja. Na koncu Egipt ni bil ne moja prva arabska destinacija, niti ne najljubša, ampak je bil le dober povod, da sem odkril in raziskal ta čudoviti svet. Vse mi je všeč. Ljudje, narava, mesta, puščava. Tam sem doživel najlepše sončne vzhode in zahode. Vse mi je všeč.

Katere arabske države ste že razsikali?

Egipt, Tunizijo, Maroko, Jordanijo, Iran, Združene arabske emirate in Turčijo, če jo štejemo tukaj zraven.

Egipt pa vas torej ni prepričal?

Nikakor in v nobenem pogledu. Zelo me je razočaral. Je veliko lepših stvari za videti v arabskem svetu. Ljudje v Egiptu so katastrofalni. So agresivni, vsiljivi, moteči, vlečejo te na vse strani, da bi zaslužili. Ker so ljudje pomembna sestavina vsake destinacije, mi je žal v spominu ostalo predvsem to in zasenčilo vse ostalo. Odnosi z ljudmi, s prodajalko, turističnim vodičem, taksistom ali mimoidočim je tisto, kar pusti vtis neke dežele. Če odnosi niso pravi, to ubije lepo izkušnjo, žal.

Pa ni ta vsiljivost značilna za arabski svet?

Je, je. V večini. Razen v visoko razvitih državah, kot so Katar, Dubaj, Kuwajt. Ampak povsod te, ko enkrat ali drugič rečeš “ne”, pustijo pri miru. V Egiptu te ne. V Egiptu smo se nekajkrat pošteno prestrašili, ko so nas kar vlekli v neke trgovine, ne da bi mi sploh vedeli, kaj se dogaja. Nekdo nas je na primer peljal v neko sobo in na lepem ugasnil luč. Hotel nam je pokazati sliko, ki se sveti v temi, ampak, ko je ugasnil luč in ker ga  nismo razumeli, nam je bilo izredno neprijetno in smo se ustrašili, kaj se dogaja.

Se sicer v teh državah počutite varno?

Zelo. Počutim se varno. Včasih še bolj kot v Evropi. Verjetno, ker sem se navadil na njihov način življenja. Navadil sem se, da te na ulici kar ustavijo in začnejo pogovor. Vsakič ko zapustimo dom in se odpravimo v neko deželo, kjer imajo ljudje drugačne navade, se moramo zavedati, da zadeve tam potekajo drugače. Nismo več doma, ljudje se bodo do nas obnašali drugače kot smo vajeni in mi smo tisti, ki se moramo prilagoditi. Sprejeti moramo drugačnost, ki ne pomeni nujno nevarnosti. Jaz imam veliko več lepih izkušenj kot slabih. Veliko več. Zato se vedno znova vračam.

Ljudje imajo v zahodnem svetu kar velik predsodek pred potovanji v islamske države. Je predsodek upravičen?

Moja izkušnja je taka, da v vsaki veri obstajajo skrajneži. Skrajneži obstajajo v Evropi, v ZDA, kjer sem jih na primer videl na lastne oči, obstajajo povsod, ni pa jih veliko. Jaz na svojih potovanjih nikoli nisem imel slabe izkušnje. Menim, da je nujno upoštevati navodila pristojnih organov, ki odsvetujejo ali dajo zeleno luč na potovanja v določene države. Absolutno ne bi potoval v države, kjer grozi neka nevarnost. Ampak kar vse države pa niso že same po sebi nevarne. Sploh ne. Osamljeni primeri terorizma se pa danes žal lahko zgodijo kjerkoli.

Katera je najlepša izkušnja iz vaših popotovanj?

Najbolj me je prevzela izkušnja z Mrtvim morjem v Jordaniji. Mrtvo morje se nahaja v najgloblji depresiji na svetu in ko se od daleč bližaš temu pojavu, ti pogled na obzorje vzame dih. Izgleda kot da se bližaš koncu sveta. In ko prideš tja, se Zemlja še enkrat “vdre” in šele tam je Mrtvo morje. Res zanimiva izkušnja. Čudovite izkušnje imam tudi z gostoljubjem naključnih domačinov. Brez težav te povabijo domov, postrežejo, zelo so topli. Je pa res, da je včasih za prijaznostjo namera po zaslužku. To je težko ločiti.

Na svojih potovanjih greste radi pogledati tudi “za vogal”, na manj turistične predele. Je velika razlika?

Največji razkol je viden v Združenih arabskih emiratih. Na eni strani je Dubaj: razkošje, vse se blešči, visoke stavbe, trgovine, luksuz, popolne plaže, ponudba … Potem pa se pelješ v Fujariah, sosednji emirat, kjer smo želeli obiskati eno plažo, in naletiš tam na sicer lepo plažo, ki pa je polna smeti, alg, mrtvih živali, mehurčkov nafte, … Nekje se plačuje cena za blišč. Jaz rad najamem avto in države raziskujem sam. Ko se voziš in ustaviš kje izven mest, je občutek, kot da se vračaš kar nekaj deset let v preteklost.

Verjetno ste že zverzirani v barantanju?

Ja, sem. Skrivnost je, da poznaš cene. Vse se najde na internetu. Če poznaš cene, postavljaš pravo ceno in si lahko prepričan, da boš dosegel svoje. Vztrajaš, zagotovo bodo prišli za tabo in sprejeli.

Vaše zadnje popotovanje je bila študijska tura po Tuniziji. Fotografije iz ture bodo krasile tale intervju. Kako se študijske ture razlikujejo od samostojnega potovanja?

Zelo se razlikujejo. Cilj študijskih tur je, da se turistični delavci spoznamo z določeno destinacijo, da jo doživimo na lastne oči, da jo potem lažje priporočamo in svetujemo strankam, glede hotelov, izletov, cen in vsega ostalega. Te ture so zanimive, a zelo naporne in časovno skoncentirane tako, da v najkrajšem času vidimo čimveč. V Tuniziji smo bili 6 dni in videli okoli 40 hotelov in kar nekaj lepih izletov. Potovali smo s čarterjem iz Ljubljane. Vse, ki bodo potovali kot gostje, bodo imeli torej čarter, hotel, slovenskega predstavnika in organizirane izlete ob doplačilu.

Zdaj, ko ste Tunizijo spoznali, zakaj in komu bi jo priporočili kot odlično počitniško destinacijo?

Ljudje imamo o severni Afriki svojo predstavo. Predstavljamo si jo kot puščavo. Tunizija je tudi puščava, čudovita puščava, ampak je tudi zelo zelena! Veliko je polj. Poznani so po odličnem oljčnem olju, olivah, oljčnem lesu in po vinu. Preden sem jo obiskal, sem si jo predstavljal zelo podobno Egiptu, saj sta državi geografsko zelo blizu, pa ni bilo tako. Ljudje so veliko bolj obzirni, topli in prijazni, dežela je veliko bolj zelena, presenetila me je pa tudi zaradi zgodovine. V Tuniziji stoji eden večjih rimskih amfiteatrov na primer.

Torej Tunizija niso samo resorti?

Tunizija so tudi resorti, dražji in cenejši, kvalitetnejši in … manj kvalitetni. A je še veliko več! Resort je ponavadi izhodišče za izlete. Ponavadi stoji blizu plaže, ima na sredi velik bazen, iz hotela pa potekajo potem izleti naokoli. Tunizija je čudovita dežela. Polna lepe narave, mešanice kultur in bogate zgodovine. Pa seveda puščava in plaže!

Tunizija te preseneti. Obvezno obiščite Saharo, glavno mesto Tunis, rimski amfiteater v El Jemu, plažo in mesto Hammamet, Djerbo, Djerbahood, Sidi Bou Said, …

Ali je v resortih v Tuniziji dostopen alkohol?

Je. V Tuniziji imajo odlično vino, imajo tudi svojo znamko piva. Tako da ni omejitev na tem področju.

Kaj vas je v Tuniziji najbolj navdušilo?

Puščava. Vedno znova me navduši. Ljudje si puščavo zmotno predstavljajo kot zelo dolgočasno. Pa ni! Najprej, poznamo več vrst puščave. Lahko je peščena, lahko je kamena, je zelo raznolika. V puščavi doživiš čisti mir. To je posebna tišina. Obožujem sipine. Ni svetlobne onesnaženosti. Če v puščavi preživiš noč, so ti zvezde na dlani.

V Tuniziji smo obiskali tudi gorsko oazo in doživeli tako sončni vzhod kot zahod. Za sončni vzhod smo vstali zelo zgodaj zjutraj, ampak je bilo zelo vredno. Sončni vzhod je lepši kot sončni zahod. Sončni vzhod na slanem jezeru je moj najljubši spomin celotnega potovanja.

Bi Tunzijo priporočali kot poletno destinacijo?

Absolutno. Ne samo, da je čudovita, je tudi razmeroma blizu in zelo ugodna. Izleti so fantastični, dogajanja je ogromno. Čarter vozi iz Ljubljane, v resortih so slovenski predstavniki. Meni se zdi odlična destinacija za poletne počitnice. Puščava, morje, arhitektura, mestna središča, medine… to vse je res posebno doživetje.

Je Tunizija primerna za samostojno potovanje?

Poleg all inclusive resorta in agencijske organizacije si lahko potovanje po Tuniziji organizirate tudi sami. Je lepo potovanje. Vem, da leti redna linija iz Benetk, prepričan pa sem, da je še kakšna linija iz bližine. Obstajajo pa tudi zasebni hoteli, poleg resortov.

Obiskali ste tudi Djerbo. Kaj bi bolj priporočili Djerbo ali celino?

Djerba je bolj odmaknjena, čudovita, ampak na celini se mi zdi, da lahko doživiš in vidiš več. Djerba je primarno turistično naravnana in polna resortov.

HITRIH 5

Najljubša država: Jordanija

Najljubše mesto: Dubaj

Najljubši jezik: Slovenščina

Najljubša hrana: Špinačne palačinke

Najljubše prevozno sredstvo: Avto

Anže Petrič utrinke s svojih potovanj deli na svojem Instagram profilu. Sledite mu TUKAJ!

Bi Tunizijo obiskali tudi vi? Preverite ugodno ponudbo TUKAJ! 

Foto: Anže Petrič, Tunizija

PREBERITE ŠE: Slovenka, ki je kot prostovoljka skrbela za geparde v Afriki #INTERVJU

Alicante: Sončna obala, bogata kultura in osupljive znamenitosti

Alicante, špansko pristaniško mesto, se nahaja na slikoviti sončni obali Costa Brava. Skozi vse leto privablja številne obiskovalce, predvsem zaradi svojega čudovitega podnebja, kulturne dediščine in čudovitih plaž. Potrebujete več razlogov, zakaj bi morali obiskati to čudovito mesto?

Alicante je mesto, ki ponuja popolno kombinacijo sončnih plaž, bogate kulture, zgodovinskih znamenitosti in živahnega vzdušja. Ne glede na to, ali iščete oddih na plaži, želite odkrivati ​​zgodovinske bisere ali se preprosto potopiti v lokalno kulturo, Alicante vam bo zagotovo izpolnil željo.

300 dni sonca na leto in neskončne plaže

Alicante ima izjemno ugodno podnebje, kjer sonce sije več kot 300 dni na leto. To pomeni, da lahko uživate v aktivnostih na prostem skozi vse leto, od sproščanja na plaži do sprehodov po mestu.

Neskončne plaže so eden glavnih atributov te destinacije. Playa del Postiguet, ki se nahaja ob samem mestnem središču, je ena izmed najbolj priljubljenih. Njena mehka zlata obala in čisto turkizno morje vabita obiskovalce k sprostitvi in uživanju v sončnih žarkih. Prav tako pa lahko obiščete tudi bližnje plaže, kot so San Juan, El Campello in Playa de la Albufereta.

Veličasten grad in očarljivo mestno jedro

Ena od najpomembnejših znamenitosti v Alicanteju je spektakularen grad Santa Barbara, ki se dviga na vrhu gore Benacantil. Utrdba, ki sega vse do 9. stoletja, ponuja čudovite razglede na mesto, morje in obalo.

Alicante ima tudi očarljivo staro mestno jedro, imenovano El Barrio, ki vas bo očaralo s svojim slikovitim ozračjem. Tlakovane ulice, barvite hiše in številne tapas restavracije vas bodo prevzele. Sprehodite se skozi ozke ulice, odkrijte skrite trge in občutite pristno špansko vzdušje.

Živahno mesto, polno kulturne raznolikosti

Alicante je mesto, ki združuje bogato zgodovino in raznoliko kulturo. Prepustite se kuhinji, ki je znana po okusnih morskih sadežih, tapasih in slastnih rižotah. Prav tako si lahko ogledate tradicionalne španske plesne predstave, kot je flamenko, ter se udeležite različnih kulturnih festivalov, ki potekajo skozi vse leto.

Alicante ponuja tudi pestro nočno življenje, ki privablja obiskovalce vseh starosti. V središču mesta boste našli številne bare, restavracije in klube, kjer se lahko zabavate vse do jutranjih ur. Odpravite se na sprehod po Explanadi, znani promenadi ob obali, kjer boste lahko uživali v uličnih predstavah.

Let iz Trevisa

Začutite sončne žarke na svoji koži, raziskujte ozke ulice starega mestnega jedra in se prepustite edinstvenim okusom in vonjem Alicanteja. To mesto vam bo zagotovo ostalo v spominu kot eno izmed najlepših potovanj na španski obali.

Če vas zanima ugodna opcija letala in nastanitve, sledite TEJ POVEZAVI.

Bi obiskali Alicante? Ugodna opcija letala in nastanitve, vas čaka na TEJ POVEZAVI

 

Foto: Shutterstock

PREBERITE ŠE: Z avtom po Balkanu: 10-dnevni plan potovanja

Iščete navdih, kam na oddih? TUKAJ preverite odlično znižano ponudbo destinacij za vaš naslednji najljubši dopust – po Sloveniji ali pri naših sosedih.

Otok Krf: 7 stvari, ki jih morate doživeti v “grški Dalmaciji”

Krf z beneško trdnjavo, britanskimi palačami in francosko esplanado po vzoru pariške ulice Rue de Rivoli, se vam na prvi pogled morda sploh ne bo zdel grški. A kultura in kulinarika ter zelenje in modrina vas bodo v hipu spomnili, da doživljate pravo grško pravljico.

Otok Krf spada med najbolj zelene grške otoke. Ima zelo bogato zgodovino, kulturno dediščino, prečudovite plaže in neokrnjeno naravo. Je najbolj naseljen in svetovljanski od Jonskih otokov, poln dogajanja in raznolike arhitekture.

Množični turizem je dele otoka spremenil v gmote, vendar presenetljivo veliko otoka še vedno sestavljajo oljčni nasadi, gore ali gozdovi. Na Krfu boste lahko raziskovali zgodovino in kulturo ali pa preprosto uživali na čudovitih plažah. Katere pa so tiste stvari, ki jih nikakor ne smete zamuditi?

Odlična ponudba za počitnice na Krfu TUKAJ

Mesto Krf

Mesto Krf, obdano z zeleno-turkiznim morjem, velja za eno najlepših grških mest in zlahka boste razumeli, zakaj, ko se boste sprehajali po ozkih ulicah. Staro mestno jedro z benečansko arhitekturo je tako edinstveno in slikovito, da je celo zaščiteno pod UNESCOm.

Cerkev Sv. Gregorja

Čeprav cerkev izgleda bolj kot dorski tempelj, so jo v resnici zgradili Britanci v 19. stoletju. Obiščite jo za čudovite fotografije, pozanimajte pa se tudi, če so na sporedu kakšni koncerti. Koncerti v cerkvi so namreč ena izmed najlepših izkušenj, ki jih lahko doživite na Krfu.

Odlična ponudba za počitnice na Krfu TUKAJ

Tunel ljubezni v Sidariju

Na Krfu se v modrini morja in belini skal skriva ljubezenski tunel. Ljudska legenda pravi, da če skozenj zaplavate z ljubljeno osebo, se boste zagotovo s to osebo kmalu poročili. Sidari je torej odlična ideja, če nameravate dokončno utrditi svojo ljubezen, je pa tudi edinstvena izkušnja za vse ostale.

Plaža Paleokastrica

Plaža Paleokastrica se nahaja v bližini istoimenske vasice in velja za zaščitni znak otoka Krfa. To mesto je zelo priljubljeno med obiskovalci, njegova glavna značilnost pa je njegova dolžina in raznolikost, ki omogoča vsakomur in vsem, da najdejo popoln kraj za počitek ali aktivnost.

Plaža Glyfada

Glyfada je dolga in široka plaža z zlato peščeno površino. Ker je obdana s številnimi slikovitimi zalivi in ​​gorami, pokritimi z gozdovi in ​​cvetjem, velja za eno najlepših grških plaž. Plaža je super primerna za sončenje in za aktivno preživljanje prostega časa. Uporabite močno zaščitno kremo in uživajte na pesku in soncu!

Odlična ponudba za počitnice na Krfu TUKAJ

Grška pojedina

Iz Krfa ne morete brez dobre grške pojedine! Rezervirate lahko večerjo ob tradicionalnem grškem plesu in vinu, ali pa se preprosto ustavite v številnih otoških restavracijah in gyros stojnicah. Grška hrana je sveža, polna okusa in barv.

Samostan Vlacherna

Samostan Vlacherna s čudežno ikono Matere Božje spada med najbolj fotografirane motive otoka Krf. Stoji na svojem otočku, ki pa je danes dostopen po brvi. Po legendi naj bi bil »mišji otok«, ki se vidi s samostana, okamnela ladja, s katero se je Odisej vrnil v domovino.

Odlična ponudba za počitnice na Krfu TUKAJ

 

Foto: Shutterstock

PREBERITE ŠE: Iskija: Ugodno na najlepši otok na svetu po izboru popotnikov

VANDRAJ OBDARUJE #4: Kuharska knjiga SIMPLE, Yotam Ottolenghi

Skozi praznični december tudi Vandraj obdaruje svoje bralce! Tokrat v sodelovanju z Založbo Vida podarjamo odlično kuharsko knjigo Yotama Ottolenghija: SIMPLE. Kako lahko sodelujete? Berite naprej!

NAGRADNI ŽREB JE KONČAN: nagrajenka je Ana Žugelj! Nagrajenka bo o prevzemu darila obveščena po elektronski pošti. V naslednjih prazničnih tednih bomo na Vandraj še naprej obdarovali svoje bralce. Da ne bi česa zamudili, nas spremljajte tudi na Facebooku!

Kuharska knjiga SIMPLE, Yotam Ottolenghi

Ottolenghi SIMPLE: kuharica je polna barvitih fotografij Jonathana Lovekina in prinaša več kot 130 povsem novih jedi, ki vsebujejo vse izvirne sestavine in kombinacije okusov, po katerih je poznan Ottolenghi. Vendar s preobratom! Vsakodnevno boste svoje brbončice lahko razvajali skoraj brez napora, ko boste na hitro pripravili pečena jajca s porom in zatarjem, široke rezance z rožno hariso, črnimi oljkami in kaprami, lososa iz ponve s salso iz pinjol kot v filmu Bridget Jones ali narastek friand z ringloji, robidnicami in lovorom. Vsak človek kuha drugače. In Yotamovi recepti res izstopajo, ker ustrezajo vsem vrstam kuhanja. S svojo ekipo je zasnoval zabaven in enostaven sistem, s katerim boste zlahka ugotovili, kakšne vrste »simple« kuhar ste. Morda najraje skuhate v 30 minutah, uporabite največ 10 sestavin, obroke pripravljate vnaprej ali pa vse skuhate v enem loncu? Ta kuharica Založbe Vida ima nekaj za vsakega!

Pravila in pogoji nagradne igre Vandraj obdaruje

Obvestilo ob povečanem številu prevar

POZOR! Naš edini uradni Facebook profil je: Vandraj. Vandraj vam v zvezi z obdarovanjem na nobenem družbenem omrežju ne bo pisal zasebnih sporočil, vam začel slediti, vas prosil za podatke ali zahteval karkoli več od tega, kar piše v navodilih v TEJ OBJAVI! Nagrajenec bo obveščen po elektronski pošti.

VANDRAJ OBDARUJE #3: Paket treh potovalnih družabnih iger!

Skozi praznični december tudi Vandraj obdaruje svoje bralce! Tokrat v sodelovanju s podjetjem Dexy Co d.o.o. podarjamo set treh potovalnih iger Piatnik Fun 2 GO! Kako lahko sodelujete? Berite naprej!

NAGRADNI ŽREB JE KONČAN: nagrajenka je Nika Frece! Nagrajenka bo o prevzemu darilnega bona obveščena po elektronski pošti. V naslednjih prazničnih tednih bomo na Vandraj še naprej obdarovali svoje bralce. Da ne bi česa zamudili, nas spremljajte tudi na Facebooku!

Nepogrešljiv spremljevalec na potovanju: Paket treh žepnih družabnih iger!

Kaj vzamemo na vsake počitnice ali potovanje? Nepogrešljiv set treh priljubljenih družabnih iger! V setu Piatnik Fun 2 GO, ki ga podarjamo skupaj s podjetjem Dexy Co, najdete priljubljene igre – karte Enka, družabno igro Jamb in potovalno različico priljubljene komunikacijske igre Activity. Prednost potovalnih različic pakiranj družabnih iger je vsekakor to, da so manjše in v prtljagi vzamejo bistveno manj prostora!

Pravila in pogoji nagradne igre Vandraj obdaruje

Obvestilo ob povečanem številu prevar

POZOR! Naš edini uradni Facebook profil je: Vandraj. Vandraj vam v zvezi z obdarovanjem na nobenem družbenem omrežju ne bo pisal zasebnih sporočil, vam začel slediti, vas prosil za podatke ali zahteval karkoli več od tega, kar piše v navodilih v TEJ OBJAVI! Nagrajenec bo obveščen po elektronski pošti.

VANDRAJ OBDARUJE #2: Fotoknjiga za popotniške spomine

Skozi praznični december tudi Vandraj obdaruje svoje bralce! Tokrat v sodelovanju s podjetjem DigiFot d.o.o. podarjamo bon za FOTOKNJIGO! Kako lahko sodelujete? Berite naprej!

NAGRADNI ŽREB JE KONČAN: nagrajenka je Nina Rupar! Nagrajenka bo o prevzemu darilnega bona obveščena po elektronski pošti. V naslednjih prazničnih tednih bomo na Vandraj še naprej obdarovali svoje bralce. Da ne bi česa zamudili, nas spremljajte tudi na Facebooku!

Fotoknjiga za popotniške spomine

Kam pa vi shranite fotografije s popotniških doživetij, izletov in drugih nepozabnih trenutkov? Fotoknjiga je odlična ideja, kako te spomine ujeti v obliko, ki je ne boste kar tako izgubili. Pri podjetju DigiFot lahko izdelate fotoknjigo različnih dimenzij, fotografije pa lahko umestite v čudovite tematske predloge in ozadja. Naj živijo spomini!

Obvestilo ob povečanem številu prevar

POZOR! Naš edini uradni Facebook profil je: Vandraj. Vandraj vam v zvezi z obdarovanjem na nobenem družbenem omrežju ne bo pisal zasebnih sporočil, vam začel slediti, vas prosil za podatke ali zahteval karkoli več od tega, kar piše v navodilih v TEJ OBJAVI! Nagrajenec bo obveščen po elektronski pošti.

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.