Prihodnost turizma: Kmalu potovanja brez potnih listov?

Potovanje skozi eno izmed najboljših letališč na svetu bo naslednje leto še bolj enostavno. Kmalu sledijo še ostala.

Potniki si želijo udobnejšega in hitrejšega potovanja, zato se letališke družbe po vsem svetu trudijo optimizirati postopek identifikacije. Preverjanje letalskih kart in potnih listov je zamuden in za leto 2023 nepotreben postopek. Kakšne so rešitve?

Biometrična tehnologija

Letališče Changi v Singapurju naj bi z letom 2024 uvedlo avtomatizirano carinsko odobritev. To bo potnikom omogočilo odhod iz države brez potnih listov. Potniki bodo tako potovali le s pomočjo biometričnih podatkov.

Singapur bo ena izmed prvih držav na svetu, ki bo uvedla avtomatizirano carinsko odobritev brez potnih listov. Biometrična tehnologija, skupaj s programsko opremo za prepoznavanje obraza, je na letališču Changi deloma že v uporabi v avtomatiziranih pasovih na carinskih kontrolnih točkah.

Prihajajoče spremembe bodo zmanjšale potrebo potnikov po ponovnem predstavljanju svojih potnih dokumentov na kontrolnih točkah. Tako bodo omogočile bolj tekočo obdelavo podatkov. Biometrija bo uporabljena za ustvarjanje “enotnega žetona za preverjanje pristnosti”, ki bo uporabljen na različnih avtomatiziranih kontrolnih točkah. To bo odpravilo potrebo po fizičnih potovalnih dokumentih, kot so letalske karte in potni listi.

Letališče Changi

Letališče Changi v Singapurju je pogosto ocenjeno kot najboljše letališče na svetu in tudi eno izmed najbolj obiskanih. Obratuje za več kot 100 letalskih družb, ki letijo v približno 100 držav po vsem svetu. Letališče je destinacija že samo po sebi, trenutno pa ima štiri terminale. Načrtuje tudi širitev, z dodajanjem petega terminala za rastoče število potnikov.

Prihodnost potovanj?

Napovedi pravijo, da je nemoteno potovanje že zajelo svet in biometrična identifikacija bi kmalu lahko postala prihodnost potovanja.

Leta 2018 je letališče Dubaj uvedlo biometrična “pametna vrata”, ki uporabljajo prepoznavanje obraza za preverjanje identitete potnikov v samo petih sekundah. Potniki lahko prav tako uporabijo svoje prstne odtise ali skeniranje obraza za overjanje, namesto da bi se zanašali na fizične potne liste. Drugod po svetu se tehnologija prepoznavanja obraza že delno uporablja na letališčih kot so hongkonško mednarodno letališče, letališči Narita in Haneda v Tokiu, letališče Indira Gandhi v Delhiju, londonsko letališče Heathrow in pariško letališče Charles de Gaulle.

Digitalni identifikacijski dokumenti, skladni z mednarodnimi standardi Mednarodne organizacije za civilno letalstvo (ICAO) na Arubi, omogočajo popotnikom, da potujejo z varnimi digitalnimi različicami svojih potnih listov na mobilnih telefonih. V ZDA večje letalske družbe, kot so American Airlines, United in Delta, že nekaj let eksperimentirajo z biometričnim prijavljanjem, oddajo prtljage in vkrcanjem na izbranih letališčih.

Kako je z varnostjo podatkov?

Pri vsem tem se poraja vprašanje, kako bo v tem primeru z varnostjo podatkov? Razvojalci sistemov obljubljajo, da bodo potniki ohranili nadzor nad svojimi podatki. Mednarodna organizacija za civilno letalstvo (ICAO) bo poslrbela za visoko varnost s posebnimi standardi, ki bodo morali biti izpolnjeni.

 

Foto: Shutterstock

PREBERITE ŠE: Morje, kulinarika in wellness: Kako dobro poznate Kvarner?

Iščete navdih, kam na oddih? TUKAJ preverite odlično znižano ponudbo destinacij za vaš naslednji najljubši dopust – po Sloveniji ali pri naših sosedih.

Kako bodo izgledala letališča leta 2040?

Tehnologija iz dneva v dan presega meje mogočega in kar se je še pred 20 leti zdelo popolnoma nemogoče, je danes lahko nekaj popolnoma vsakdanjega. Z leti pa se razvijajo tudi letališča in lajšajo proces potovanja. Samo pomisli, kako močno je potovanje ljudem približal  internet.

Podjetje z letališkimi hotelskimi kapacitetami Airport Parking and Hotels (APH) je ustvarilo vizijo, kako naj bi letališča izgledala v letu 2040. Predvidevajo, da bo potovanje veliko bolj prilagojeno in prijazno potnikom, saj bodo s pomočjo tehnologije, ki jo danes zaenkrat uporabljamo v medicini, občutno pospešili in olajšali vkrcavanje pa tudi izkrcavanje z letala.

letalisce

Varnostni pregled brez čakalnih vrst

Največ časa na letališčih ponavadi izgubimo, ko čakamo na check-in. Vsak potnik se mora iz varnostnih razlogov sprehoditi skozi detektor kovin in skozi scanner zapeljati svoje kovčke, ki jih morajo nekateri nato odpreti za podrobnejši pregled. Skratka, v izogib nevarnim situacijam na letalu, lahko na letališču izgubimo kar nekaj živcev.

PREBERI ŠE // 10 najboljših letališč na svetu

Leta 2040 bo drugače. Letališča bodo imela molekularne varnostne scannerje, skozi katere se bomo sprehodili, ti pa bodo neverjetno hitro in podrobno pregledali naša telesa in prtljago. Tako se bomo izognili čakanju v vrstah, napoved prihodnosti pa je zelo mogoča, saj se te naprave danes že uporabljajo v medicinske namene.

letalll

Potnih listov, check-in obrazcev ter letalskih kart ne bomo več izgubljali

Neprestano preverjanje check-in obrazca, letalske karte ter potnega lista ali osebne izkaznice zna biti precej mučno in lahko povzroči veliko stresa. Marsikomu se je verjetno že zgodilo, da je med čakanjem na letališču založil enega od dokumentov ter sebi in svojim sopotnikom povzročil mini paniko. Leta 2040 bo vkrcavanje precej preprostejše, saj bo vsak potnik imel biometrični žeton za identifikacijo, ki bo služil kot enoten zapis potnega lista in letalske karte.

letall

Čas, ki bi ga sicer preživeli čakajoč v dolgih vrstah na varnostne preglede, bomo tako lahko uporabili za pogovor z virtualnimi asistenti na letaliških ekranih, ki bodo tekoče govorili več jezikov sveta ali pa za nakupovanje v duty-free trgovinah.

PREBERI ŠE // Pet aplikacij za lažje potovanje

S pomočjo biometričnih scannerjev, kot je na primer ekspresni identifikacijski pregled očesa, bomo tako lahko potovali hitreje in bolj udobno, lažji pa bo tudi končni prevzem prtljage, saj bomo s pomočjo GPS sledilnikov in aplikacije na mobilnih telefonih hitreje locirali tudi svoje kovčke.

letal

Letališča prihodnosti bodo tudi bolj ekološka in učinkovita, letala pa bodo tišja in sestavljena iz biorazgradljivih materialov.

Foto: APH

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.