Uslužbenca, ki je na letališču načrtno mešal prtljago, čaka zapor

Izgubljena prtljaga, ki ne pride na končno destinacijo, je ena od nočnih mor vsakega letalskega potnika. In čeprav gre večinoma za napako in nedolžno pomoto, so bili na singapurskem letališču potniki priča nameremu mešanju prtljage.

Kje pa je vaša prtljaga? Tay Boon Keh je letališki uslužbenec, ki je delal na singapurskem letališču Changi, ki velja za enega najlepših in najprometnejših letališč na svetu. 66-letni uslužbenec je pošteno zamešal štrene potnikom. Med novembrom 2016 in februarjem 2017 je na Changiju namerno zamenjal oznake na kar 286 kosih prtljage.

Ta je zaradi napačnih oznak odletela drugam kot njeni lastniki. Šlo je za prtljago potnikov, ki so bili v Singapurju zgolj v tranzitu in so potovali z letalsko družbo Singapore Airlines in njenim regionalnim prevoznikom SilkAir. Na napačne destinacije so odpotovali kovčki, ki bi morali med drugim odleteti v Perth, Manilo, Frankfurt, London in San Francisco.

Igubljena prtljaga zaradi jeze nad nadrejenimi

Zaradi zmešnjave s prtljago se je 66-letnik znašel pred sodiščem, za svoja dejanja pa bo odgovarjal z zaporno kaznijo. V zaporu mora preživeti 20 dni. Boon Keh je dejanja priznal, kot pravi, pa je to storil zaradi razočaranja in jeze, hkrati pa je bil v tem obdobju v hudi depresiji. Njegovi nadrejeni naj bi namreč ignorirali vse prošnje, naj na oddelku okrepijo število zaposlenih, saj so delavci preobremenjeni.

Foto: Unsplash

*UGODNE LETALSKE POVEZAVE: PREVERITE NA ISKALNIKU*

PREBERITE ŠE: Nasveti za racionalno pakiranje, ki jih morate poznati

9 nasvetov, kako na potovanje končno spakirati točno toliko, kot potrebujete

Ste tudi vi med tistimi, ki se na potovanje odpravijo s preveč prtljage? Čas je, da spoznate racionalno pakiranje.

Vedno dostopnejša potovanja z nizkocenovniki imajo tudi svoje omejitve – velikost prtljage. Ta je pri najugodnejših letalskih kartah prevoznikov kot so Ryanair, easyJet in Wizz Air precej strogo omejena, oziroma morate za večji kovček dodatno doplačati. In ker je ta cena pogosto višja od letalske karte same, se marsikdo raje omeji na osnovno ročno prtljago. Kako spakirat toliko, da ne bo presegla določenih omejitev z merami ali težo?

Priznamo, tudi mi kdaj spakiramo preveč parov nogavic in spodnjih hlač, čisto tako, za vsak primer. In ko se vračamo domov z nekaj novimi stvarmi iz potovanja, preklinjamo vsako nedotaknjeno stvar, ki je nismo uporabili. Kako se temu izogniti?

Komunicirajte s sopotniki

Če ne potujete čisto sami, prtljago uskladite z ljudmi, s katerimi potujete. Res ni smiselno, da bi vsak od vsak nosil svoj adapter, zobno pasto, kremo za sončenje in šampon …

Spakirajte stvari iz materialov, ki dihajo

Material oblačil je pomemben predvsem zato, da jih lahko oblečete več kot enkrat. V umetnih tkaninah, ki ne dihajo, se boste hitro spotili, v takšnem blagu pa se bakterije (in posledično smrad) najraje razvijajo. Investirajte v oblačila s tehnologijo, ki je namenjena za aktiven življenjski slog in povsem v redu bo, če kakšno stvar oblečete večkrat.

Takoj izberite manjši kovček 

Če boste stvari že v začetku začeli zlagati v velik kovček ali nahrbtnik, ga boste tudi zapolnili. Poskusite z najmanjšim, tako boste vsaj mentalno strnili seznam stvari, ki jih resnično potrebujete.

Okvirno načrtujte, kaj boste oblekli za vsak dan posebej

Razumemo, da je to skoraj nemogoče, če greste na potovanje za več tednov, vendar to ne bi smelo biti težko storiti za tedenski oddih (kar je v resnici enaka količina kot za več tednov – le da oblačila vmes perete). Sploh, če imate že okviren načrt vaših dejavnosti. Za dan, ko boste najbolj aktivni, izberite športne kose, za spanje v puščavi topel pulover, za romantično večerjo lepšo obleko in za ogled mošej nekaj, kar gre čez rame in kolena. Priporočamo tudi vsestranski velik šal ali sarong, ki bo uporaben na letalu (ko gre klima v minus), za prekrivanje ramen, kot odeja ali pa podlaga za piknik v naravi.

Izbirajte stvari, ki gredo skupaj

Upoštevajoč zgornjo točko je pametno, da imate v glavi že nekaj kompletov in stajlingov, ki gredo skupaj. Nevtralni barvni toni in usklajeno število zgornjih in spodnjih delov je prvi korak, tako boste lahko enaka oblačila skombinirali malo drugače. Kosi, ki jih lahko nosite le na en način, torej niso vaši prijatelji.

Spakirajte tisto, kar nosite tudi doma 

Če tistih čudnih hlač in majice nikoli ne oblečete niti doma, verjemite, da jih ne boste niti na potovanju. Pustite jih v omari, oziroma jih raje kar komu podarite, sicer jih boste le nosili nazaj – nenošene.

Ne pakirajte stvari “za vsak primer” 

Saj veste, tista čudovita, a neudobna in nepraktična obleka, pa vrtoglave petke in širok klobuk, ki jih boste dali nase samo v primeru, da vas na svojo jahto povsem nepričakovano povabi dubajski šejk. Če tega ni že v prvotnem načrtu, naj ne bo niti v kovčku. Če se kaj takšnega vendarle zgodi, pa imate vsaj dober izgovor za suvenirje v obliki nove garderobe.

Obutev, ki je uporabna v različnih razmerah 

Modni trendi danes spodbujajo nošenje super ob vseh priložnostih, zato res ne potrebujete veliko drugega – razen para sandal ali japonk za toplejše kraje. Udobna obutev je nuja, če nameravate veliko hoditi, športne superge z dobrim oprijemom pa gredo po novem tudi k oblekicam.

Perite perilo tudi na poti

Odlična opcija, kako spakirati manj, je ta, da na potovanju perilo tudi operete. To možnost nudijo številni hoteli in hostli, pa tudi pralnice boste našli vsepovsod – na primer po jugovzhodni Aziji vam kilogram perila operejo za 40 centov. Veselo pakiranje!

Foto: Unsplash

PREBERITE ŠE: Ideja za izlet: Velika planina in njena vijoličasta odeja žafranov

Seznam opravkov za dan pred potovanjem

Načrt potovanja je pripravljen, kovčki spakirani, še preden skočite na letalo, vlak, avtobus, ladjo, tuk tuk ali kaj drugega, pa poskrbite še za seznam desetih stvari, ki jih morate urediti pred novo dogodivščino.

#1 Napolnite vso elektroniko

Telefon, navigacijo, e-knjigo, otrokov nintendo, električni brivnik in zobno ščetko, računalnik, tablice in vso elektroniko, ki jo nameravate vzeti na pot. Ob tem seveda ne pozabite nazaj spakirati vseh polnilnikov. Preverite pa tudi, če imate prave adapterje za vtičnice, za tja, kamor ste namenjeni – sicer pa jih večinoma izposojajo ali prodajajo tudi v hotelih.

#2 Potrdi, potrdi, potrdi

Potrdite in preverite prihode in rezervacije za nastanitve in morebitne prevoze do njih, najeme avtomobilov in še zadnjič preverite, če je vaš online check-in na mestu.

#3 Download

Če se ne boste sprehajali po članicah EU, bo vaša povezava s spletom odvisna od Wi-Fi-ja, ki ne bo nujno povsod dober. Zato nujne stvari s spleta snemite že doma. Na primer mape in zemljevide, ki jih boste potrebovali, aplikacije, ki vam bodo lajšale potovanje, pa tudi glasbo in kakšen film, za krajšanje časa na transportu.

#4 Plačajte račune

Če vas ne bo dlje časa, poskrbite, da bodo računi doma plačani. Saj se nočete vrniti v mrzlo hišo brez vode in elektrike ali pa na poti ugotoviti, da so vam izklopili mobilni telefon. In v knjižnico vrnite tisto knjigo, ki bi jo morali že včeraj.

#5 Oglasite se na banki

Pri svoji banki preverite, ali jim je potrebno sporočiti, da boste v prihodnjih mesecih kreditno kartico uporabljali na različnih koncih po svetu. Tako se izognete morebitni blokadi kartice, ki jo lahko izvedejo preventivno, v izogib morebitnim zlorabam.

#6 Odjavite dostavo časopisov in pošte

Če vas ne bo dlje časa, o tem obvestite pošto, sicer bo vaš nabiralnik razneslo. V času vaše odsotnosti vas lahko poštne pošiljke čakajo na pošti! 30-dnevno hranjenje pošiljk kot poštno ležeče lahko uredite na vsaki pošti ali prek svojega dostavljalca pošte.

#7 Obvestilo o odsotnosti na mailu

Da vas med oddihom ne bodo zasipali s spletno pošto, lahko med nastavitvami poiščete avtomatično obvestilo o odsotnosti, ki ga bo kot vaš odgovor prejel vsak, ki vam bo pisal. Vanj ne pozabite napisati, kdaj boste spet dostopni in na koga se lahko v nujnih primerih obrnejo namesto vas.

#8 Preverite vremensko napoved

Čeprav jo preverjate že dva tedna pred odhodom, bo najbolj natančna dan prej. In četudi morebitno slabo vreme ne bo spremenilo vaših načrtov, se lahko vsaj pripravite na večjo gnečo na cesti ali zamude letal. In še vedno lahko iz prtljage odstranite pelerino ali dodate kakšen pulover.

#9 Na svojo odsotnost pripravite tudi dom

Zalijte rože, oziroma za to zadolžite sosedo, ji mimogrede v varstvo posodite še zlato ribico, zatesnite okna, odnesite smeti, spraznite hladilnik in posteljite posteljo – kaj bo sicer rekla soseda!

#10 Preverite prtljago

Upamo, da ste začeli pakirati že kakšen dan prej, kot tik pred odhodom, če ne, to v prihodnje toplo priporočamo. Tako imate več časa, da operete perilo ali skočite k sestri po boljši šal. Zmanjša pa se tudi verjetnost, da boste pozabili kakšno ključno stvar. Če letite, stehtajte prtljago in upoštevajte pravila količine, velikosti in prepovedi snovi in predmetov, ki jih ima v pogojih zapisana letalska družba, s katero potujete.

Uživajte!

Foto: Unsplash

PREBERITE ŠE:

12 uporabnih nasvetov za tiste, ki vas vleče v Vietnam

11 stvari, ki jih nikakor NE počnite na Tajskem

 

Zabavna rešitev, kako med prtljago na letališču takoj prepoznati svoj kovček

Če ste eden tistih popotnikov, ki svojo prtljago pospravi v črn ali rdeč kovček, ki se od sosedovega brez ostrega očesa le s težavo razloči, smo našli precej smešno rešitev.

Pri podjetju Firebox.com namreč lahko naročite prav posebno prevleko za kovček, ki bo poskrbela, da ga s traku za prevzem prtljage zagotovo ne bo vzel nihče drug kot vi – ne pomotoma, niti namenoma. Na njihovi spletni strani namreč lahko naročite personalizirano prevleko, na katero vam natisnejo vaš obraz. Ker pač nič ne vpije “to je moja prtljaga!” glasneje od prtljage, na kateri je natisnjen vaš obraz. Morebitne reklamacije izdelka zaradi unikatne narave produkta žal niso možne.

Prevleke prodajajo v treh različnih velikostih, za najmanjšo boste odšteli 22, za srednjo 28 in za največjo dobrih 33 evrov. Prevleke so narejene iz trpežne mešanice elastana in poliestra, ki bo prevzela tudi vlogo zaščite vašega kovčka, s katerim na letališču zagotovo ne bodo najlepše ravnali.

Če se vam ta zabavna poteza morda zdi preveč norčava, pa Vandraj še vedno prisega na nekoliko manj vpadljiv, a še vedno opazen barvast trakec ali nalepko, ki jo dodate svojemu univerzalnemu kovčku in ga lažje prepoznate z njuno pomočjo.

Foto: Firebox.com, Thinkstock

Ne pozabite na prtljago

»Pa, a ti to čisto resno?« me vpraša mož vsakič, ko zagleda pripravljeno prtljago, ki jo mora nekako zložiti v naš avtomobil. Na kar ga užaljeno pogledam izpod obrvi in začnem naštevati, kaj vse nujno potrebujemo, brez česa absolutno ne gremo na pot en otrok, drug otrok, jaz in konec koncev tudi on. In če zaradi prtljage tvegam družinski prepir, sem jo pripravljena tudi zavarovati.

Manj je več

Za pasom imamo precej družinskih potovanj in izletov, kar pomeni, da sem se iz izkušenj naučila, da ko je govora o prtljagi, je manj vedno več. Kajti na prvih skupnih potovanjih brez pol otroške sobe, tri četrt lekarne, vozička in 10 paketov plenic nismo šli nikamor. In to je bil le začetek seznama, ki je bil debelejši od prve knjige Igre prestolov.

Z vsakim novim potovanjem pa sem postajala bolj racionalna. Vzamem samo še zdravila, ki smo jih kdaj že uporabili. Oblačila na poti tudi operem, in se tako izognem, da jih ni preveč, plenic in vozičkov pa smo se končno znebili …

Mislim, da se mož ne bi smel pritoževati, čeprav ga razumem. Plenice in manj oblačil so nadomestili dražji kosi kot so tablica, poganjalček in rolerji ali celo kolo. Poleg tega pa brez 20 kil težke fotografske opreme, ki jo nujno potrebuje mož, in elektronskega bralnika, brez katerega ne zdržim jaz, še vedno ne gre. Če poleti k temu navržemo še vso našo opremo za kampiranje, ja, moža zelo dobro razumem.

prtljaga_shutterstock_317343629

Sveta trojica potovanj

Pomagati pa mu ne morem kaj dosti. Raje se umaknem in medtem ko on igra tetris s torbami, šotorom, nahrbtniki, mizico, stoli, spalkami in hrano, jaz po torbi še zadnjič pregledam vse dokumente. Kajti, če bi skoraj zagotovo pot preživeli brez še enih dolgih rokavov ali senčnika, brez potnega lista, kreditnih kartic in dobrega turističnega zavarovanja zagotovo ne bi šlo. To je sveta trojica vsakega potovanja. Če imam to, si lahko oddahnem, ko po dveh urah vožnje ugotovim, da smo lopatke in kanglice za plažo pozabili doma.

Po pravici povedano brez turističnega zavarovanja ne grem niti v Ikeo v Celovec. Za avto pa vedno vzamem še asistenco na poti, ker sama ne bi znala niti gume zamenjati, mož pa bi samo zato, da bi prišel do nje, potreboval več časa kot asistenca do nas. OK, priznam, da so zavarovanja moja poklicna deformacija. Ki pa jo priporočam tudi ostalim. Čeprav, po pravici povedano, so me za vsa ta zavarovanja prepričali otroci. Prej sem mislila: a) da nič ne more iti narobe in b) da je dovolj, da me (za)varujeta starša.  Zdaj, ko sva midva starša, morava: a) biti realna, saj stvari gredo rade narobe in b) imeti na voljo 24-urno pomoč.

Zavarujte prtljago

In ko je govora o prtljagi, če brez najbolj ljubih kosov absolutno ne gremo nikamor, si zagotovo ne želimo, da bi se jim kaj pripetilo. Sploh ko smo jih končno uspeli zložiti v avto. Nočemo, da bi nam jih kdo ukradel, ko se ustavimo na parkirišču, ker moramo že petič v eni uri na stranišče. Ali da bi prišlo do škode na kolesu, ki smo ga s skupnimi močmi pritrdili na avto. Zato jih imamo zavarovane.

Tega zagotovo niste vedeli, toda prtljaga ni del avtomobila, zato ni zavarovana z obveznim avtomobilskim zavarovanjem ali splošnim avtomobilskim kaskom. Morate jo zavarovati posebej z zavarovanjem, ja uganili ste, prtljage. In prtljaga je vse tisto, kar spravite v avto, ko se odpravljate na dopust: od otroških sedežev, strešnega kovčka – za katerega moža še vedno prepričujem, da ga nujno potrebujemo, do smuči, koles, šotora in zaslonov, ki ste jih vgradili naknadno, da otroci vsaj pol manj sprašujejo, če ste že prišli, saj že stotič gledajo Pujso Pepo, ki jo že vsi znate na pamet. Brez tega si ne predstavljate dopusta, zato ni možnosti, da bi jo pustili doma na varnem. Ne, pač stisnite zobe in jo naložite v avto, tudi tu bo z zavarovanjem na varnem. Če se kaj zgodi, pa naj za morebitne stroške poskrbi zavarovalnica.

In, ko je govora o stroških, se verjetno sprašujete, kako si sploh lahko privoščimo prtljago in dopust potem, ko poplačamo vsa zavarovanja? Hja, z akcijo Sprosti čas, lahko že ob sklenitvi zavarovanja avtomobilske odgovornosti (in pri tem res ne pozabite na asistenco), sklenete tudi zavarovanje prtljage v ali na vozilu in poleg tega pridobite še kupon za ugodnejšo sklenitev letnega turističnega zavarovanja.

Kar konec koncev znese veliko manj, kot nov šotor, kolo, tablica, fotoaparat in vse ostale stvari, ki jih nujno potrebujemo in se nam lahko v vozilu poškodujejo, uničijo ali nam jih ukradejo.

Ja, jaz to čisto resno. In to iz izkušenj kot mama, ki pakira, načrtuje potovanja in piše o zavarovanjih.

(Objava je promocijsko sporočilo.)

Inga Batur stoji za številnimi članki na spletni strani Vse bo v redu. Je tudi avtorica nagrajenega bloga o družinskih potovanjih CoolkidzCooltrips, kjer na zabaven način opisuje prigode s popotovanj po Sloveniji in tujini ter deli nasvete na podlagi trdo prigaranih izkušenj – kar te ne ubije, te krepi, ali kako že. O svojih dogodivščinah pa piše tudi za številne druge spletne medije, kot so Huffington Post, Mamalode, Scary Mommy. Prepričana je, da morajo biti družinska potovanja zabavna, drugače se ne splačajo.

Ingo najdeš na Facebooku in Twitterju.

 

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.