7 zapovedi pri pakiranju, če greste na letalo le z ročno prtljago

Medtem ko izkušeni popotniki to storijo miže, je za tiste, ki letijo redkeje ali pa sploh prvič letijo z nizkocenivnim ponudnikom in le z ročno prtljago, vredno spomniti na nekaj zapovedi, ki vam bodo prihranile številne nevšečnosti že na začetku poti.

Potovanja z nizkocenovnimi ponudniki so lahko zelo ugodna, sploh, če potujete zgolj z ročno prtljago. Poleg nizke cene, je prednost potovanja zgolj z ročno prtljago tudi ta, da vam je med transportom s traku do/od prtljažnika letala nihče ne more izgubiti ali poškodovati. Pa tudi to, da vam ob pristanku ni treba čakati, da prtljago raztovorijo in jo prevzamete.

Vendar pa ima pakiranje kovčka ali nahrbtnika, ki ga smete vzeti s seboj na krov, svoja pravila. Da se vam že na letališču ne bi po nepotrebnem zapletlo, morate upoštevati pravila, ki jih predpisuje letalska družba. Nekatera so splošna in veljajo za vse (na primer, česa nikakor ne smete nesti na letalo), druga pa se nekoliko razlikujejo med prevozniki (na primer, kako velika in težka je lahko vaša prtljaga). Pred pakiranjem torej upoštevajte nekaj spodnjih zapovedi.

Preverite, kakšne dimenzije prtljage dovoljuje letalska družba, s katero potujete

Če letite le z ročno prtljago, pri letalski družbi preverite, kakšne so dovoljene dimenzije in teže prtljage. To vam običajno piše že v potrditveni elektronski pošti, ki jo dobite ob nakupu vozovnice, vsekakor pa to informacijo vedno najdete tudi na spletni strani družbe. Te podatke na primer pri Ryanairu najdete TUKAJ, pri EasyJetu TUKAJ, pri Wizz Airu TUKAJ. Medtem ko majhno ročno prtljago lahko na krov vzamete brezplačno, imate ob doplačilu seveda vedno na voljo tudi zakup večje prtljage, ki jo lahko oddate. Večinoma je ta ugodnejša, če jo dokupite že vnaprej, saj je doplačilo na letališču lahko višje.

Stroge varnostne zahteve glede ročne prtljage: omejitev tekočin in nevarnih predmetov

Varnostne zahteve velevajo, da so lahko prostornine vsake tekočine, ki jo prenašate v ročni prtljagi, velike največ 100 ml. To torej pomeni, da v ročni prtljagi ne smete imeti litrskega šampona, ampak le največ 100 ml embalažo. Te embalaže morate nato zapakirati v prozorno vrečko, ki pa ima lahko v seštevku največjo prostornino enega litra. (V oddani prtljagi omejitve na 100 ml embalaže ni.) Takšne mini potovalne embalaže lahko kupite že v drogeriji, sicer pa si lahko omislite tudi potovalne embalaže za večkratno uporabo, v katere že doma prelijete svojo kozmetiko.

Prostorninska omejitev ne velja za zdravila in otroško hrano. Namig: Če boste na letališče prišli s plastenko vode, ki jo nameravate piti na letalu, jo boste morali ob pregledu sprazniti ali zavreči. Zato predlagamo, da si jo kupite oziroma napolnite šele po pregledu, torej v notranjosti letališča.

Izjema so še brezcarinske tekočine (na primer parfumi in alkohol), kupljene na katerem koli letališču ali od katerega koli letalskega prevoznika, ki jih lahko prenašate v ročni prtljagi, če sta izdelek in račun spravljena v zatesnjeni varnostni vrečki z rdečim robom, ki ste jo dobili ob nakupu. Vrečke do prihoda na končni cilj potovanja ne odpirajte.

V ročni prtljagi prav tako niso dovoljeni ostri predmeti, ki bi se lahko uporabili kot orožje (v to skupino lahko padejo pilica za nohte, škarjice, odpirač, žepni nož …). Na letalu (tudi v oddani prtljagi) pa niso dovoljene tudi eksplozivne, vnetljive snovi in orožje.

Ne zakopljite vrečke s kozmetiko ali elektronike na dno ročne prtljage

Med pakiranjem imejte v mislih tudi to, da lahko ob rentgenskem pregledu od vas zahtevajo, da prtljago tudi odprete in pokažete. Običajno so problematične prav tekočine in potencialno nevarni kozmetični pripomočki. Zato poskrbite, da to spakirate na vrh prtljage, kjer bo enostavno dostopno za pregled, sicer boste imeli veliko dela s pospravljanjem. Enako velja za elektroniko, na primer računalnik ali fotoaparat, ki ga prav tako postavite ločeno na transportni pladenj in si s tem prihranite čas in živce.

Dokumenti naj bodo vedno pri roki

Letalsko vozovnico in osebni dokument morate pokazati več kot enkrat, zato ju imejte vedno pri roki. Uporabno je, če ima vaša torba žepek, ki bo namenjen samo dokumentom, še bolj priročno (in varno) pa je, če imate dokumente kar na sebi – v žepu puloverja ali mini torbici, od katere se ne ločite.

Nepogrešljive malenkosti za udobje med letom

Ko gre za letenje z nizkocenovnikom, na udobje ni ravno za računati. Lahko pa si pot polajšate z nekaj triki. Obvezen del prtljage je na primer velika ruta, ki jo zloženo lahko uporabite kot blazino, v primeru premočne klime pa kot odejo. Če imate odprto obutev, si za na letalo spakirajte dodatne nogavice. Za osvežitev ne pozabite mokrih robčkov, za malo miru pa so uporabni tudi čepki za ušesa in slušalke.

Spakirajte racionalno

Ne, res ne potrebujete trikrat več spodnjic, kot traja potovanje. Uporaben trik pri pakiranju je, da že vnaprej po dnevih sestavite kombinacije oblačil, ki gredo skupaj. In ne, tistih hlač, ki jih doma nikoli ne nosite, ne boste oblekli niti na potovanju. Odstranite jih iz kovčka! Uporabna alternativa je tudi to, da na potovanju uporabite pralnico – bodisi javne pralnice ali pa pralni stroj, če ga imate v nastanitvi. Na tak način lahko spakirate občutno manj stvari. Namig: oblačila bodo zavzela manj prostora, če jih boste zvili v rolico – na tak način bodo tudi bolj pregledno zložena.

Ne oblecite se v terminatorja  

Kaj mislimo s tem, da se oblecite “preprosto”? Brez težkih kovinskih pasov, okrepljenih bulerjev, visokih škornjev in jaken s kovinskimi neti. Tudi brez ogromno nakita. Vse to bi namreč piskalo in vse to boste morali na pregledu sleči in odstraniti. Tudi priljubljeni kombinezoni, torej enodelni kompleti niso najbolj pametna izbira, saj so težavni za slačenje.

FOTO: Unsplash

PREBERITE ŠE: Magična jesen v Istri: Vino, tartufi, odlične nastanitve in pobeg pred meglo

Iščete idejo, kam na oddih v naši bližini? TUKAJ (klik) vas čaka kup imenitnih ponudb!

Uslužbenca, ki je na letališču načrtno mešal prtljago, čaka zapor

Izgubljena prtljaga, ki ne pride na končno destinacijo, je ena od nočnih mor vsakega letalskega potnika. In čeprav gre večinoma za napako in nedolžno pomoto, so bili na singapurskem letališču potniki priča nameremu mešanju prtljage.

Kje pa je vaša prtljaga? Tay Boon Keh je letališki uslužbenec, ki je delal na singapurskem letališču Changi, ki velja za enega najlepših in najprometnejših letališč na svetu. 66-letni uslužbenec je pošteno zamešal štrene potnikom. Med novembrom 2016 in februarjem 2017 je na Changiju namerno zamenjal oznake na kar 286 kosih prtljage.

Ta je zaradi napačnih oznak odletela drugam kot njeni lastniki. Šlo je za prtljago potnikov, ki so bili v Singapurju zgolj v tranzitu in so potovali z letalsko družbo Singapore Airlines in njenim regionalnim prevoznikom SilkAir. Na napačne destinacije so odpotovali kovčki, ki bi morali med drugim odleteti v Perth, Manilo, Frankfurt, London in San Francisco.

Igubljena prtljaga zaradi jeze nad nadrejenimi

Zaradi zmešnjave s prtljago se je 66-letnik znašel pred sodiščem, za svoja dejanja pa bo odgovarjal z zaporno kaznijo. V zaporu mora preživeti 20 dni. Boon Keh je dejanja priznal, kot pravi, pa je to storil zaradi razočaranja in jeze, hkrati pa je bil v tem obdobju v hudi depresiji. Njegovi nadrejeni naj bi namreč ignorirali vse prošnje, naj na oddelku okrepijo število zaposlenih, saj so delavci preobremenjeni.

Foto: Unsplash

*UGODNE LETALSKE POVEZAVE: PREVERITE NA ISKALNIKU*

PREBERITE ŠE: Nasveti za racionalno pakiranje, ki jih morate poznati

9 nasvetov, kako na potovanje končno spakirati točno toliko, kot potrebujete

Ste tudi vi med tistimi, ki se na potovanje odpravijo s preveč prtljage? Čas je, da spoznate racionalno pakiranje.

Vedno dostopnejša potovanja z nizkocenovniki imajo tudi svoje omejitve – velikost prtljage. Ta je pri najugodnejših letalskih kartah prevoznikov kot so Ryanair, easyJet in Wizz Air precej strogo omejena, oziroma morate za večji kovček dodatno doplačati. In ker je ta cena pogosto višja od letalske karte same, se marsikdo raje omeji na osnovno ročno prtljago. Kako spakirat toliko, da ne bo presegla določenih omejitev z merami ali težo?

Priznamo, tudi mi kdaj spakiramo preveč parov nogavic in spodnjih hlač, čisto tako, za vsak primer. In ko se vračamo domov z nekaj novimi stvarmi iz potovanja, preklinjamo vsako nedotaknjeno stvar, ki je nismo uporabili. Kako se temu izogniti?

Komunicirajte s sopotniki

Če ne potujete čisto sami, prtljago uskladite z ljudmi, s katerimi potujete. Res ni smiselno, da bi vsak od vsak nosil svoj adapter, zobno pasto, kremo za sončenje in šampon …

Spakirajte stvari iz materialov, ki dihajo

Material oblačil je pomemben predvsem zato, da jih lahko oblečete več kot enkrat. V umetnih tkaninah, ki ne dihajo, se boste hitro spotili, v takšnem blagu pa se bakterije (in posledično smrad) najraje razvijajo. Investirajte v oblačila s tehnologijo, ki je namenjena za aktiven življenjski slog in povsem v redu bo, če kakšno stvar oblečete večkrat.

Takoj izberite manjši kovček 

Če boste stvari že v začetku začeli zlagati v velik kovček ali nahrbtnik, ga boste tudi zapolnili. Poskusite z najmanjšim, tako boste vsaj mentalno strnili seznam stvari, ki jih resnično potrebujete.

Okvirno načrtujte, kaj boste oblekli za vsak dan posebej

Razumemo, da je to skoraj nemogoče, če greste na potovanje za več tednov, vendar to ne bi smelo biti težko storiti za tedenski oddih (kar je v resnici enaka količina kot za več tednov – le da oblačila vmes perete). Sploh, če imate že okviren načrt vaših dejavnosti. Za dan, ko boste najbolj aktivni, izberite športne kose, za spanje v puščavi topel pulover, za romantično večerjo lepšo obleko in za ogled mošej nekaj, kar gre čez rame in kolena. Priporočamo tudi vsestranski velik šal ali sarong, ki bo uporaben na letalu (ko gre klima v minus), za prekrivanje ramen, kot odeja ali pa podlaga za piknik v naravi.

Izbirajte stvari, ki gredo skupaj

Upoštevajoč zgornjo točko je pametno, da imate v glavi že nekaj kompletov in stajlingov, ki gredo skupaj. Nevtralni barvni toni in usklajeno število zgornjih in spodnjih delov je prvi korak, tako boste lahko enaka oblačila skombinirali malo drugače. Kosi, ki jih lahko nosite le na en način, torej niso vaši prijatelji.

Spakirajte tisto, kar nosite tudi doma 

Če tistih čudnih hlač in majice nikoli ne oblečete niti doma, verjemite, da jih ne boste niti na potovanju. Pustite jih v omari, oziroma jih raje kar komu podarite, sicer jih boste le nosili nazaj – nenošene.

Ne pakirajte stvari “za vsak primer” 

Saj veste, tista čudovita, a neudobna in nepraktična obleka, pa vrtoglave petke in širok klobuk, ki jih boste dali nase samo v primeru, da vas na svojo jahto povsem nepričakovano povabi dubajski šejk. Če tega ni že v prvotnem načrtu, naj ne bo niti v kovčku. Če se kaj takšnega vendarle zgodi, pa imate vsaj dober izgovor za suvenirje v obliki nove garderobe.

Obutev, ki je uporabna v različnih razmerah 

Modni trendi danes spodbujajo nošenje super ob vseh priložnostih, zato res ne potrebujete veliko drugega – razen para sandal ali japonk za toplejše kraje. Udobna obutev je nuja, če nameravate veliko hoditi, športne superge z dobrim oprijemom pa gredo po novem tudi k oblekicam.

Perite perilo tudi na poti

Odlična opcija, kako spakirati manj, je ta, da na potovanju perilo tudi operete. To možnost nudijo številni hoteli in hostli, pa tudi pralnice boste našli vsepovsod – na primer po jugovzhodni Aziji vam kilogram perila operejo za 40 centov. Veselo pakiranje!

Foto: Unsplash

PREBERITE ŠE: Ideja za izlet: Velika planina in njena vijoličasta odeja žafranov

Seznam opravkov za dan pred potovanjem

Načrt potovanja je pripravljen, kovčki spakirani, še preden skočite na letalo, vlak, avtobus, ladjo, tuk tuk ali kaj drugega, pa poskrbite še za seznam desetih stvari, ki jih morate urediti pred novo dogodivščino.

#1 Napolnite vso elektroniko

Telefon, navigacijo, e-knjigo, otrokov nintendo, električni brivnik in zobno ščetko, računalnik, tablice in vso elektroniko, ki jo nameravate vzeti na pot. Ob tem seveda ne pozabite nazaj spakirati vseh polnilnikov. Preverite pa tudi, če imate prave adapterje za vtičnice, za tja, kamor ste namenjeni – sicer pa jih večinoma izposojajo ali prodajajo tudi v hotelih.

#2 Potrdi, potrdi, potrdi

Potrdite in preverite prihode in rezervacije za nastanitve in morebitne prevoze do njih, najeme avtomobilov in še zadnjič preverite, če je vaš online check-in na mestu.

#3 Download

Če se ne boste sprehajali po članicah EU, bo vaša povezava s spletom odvisna od Wi-Fi-ja, ki ne bo nujno povsod dober. Zato nujne stvari s spleta snemite že doma. Na primer mape in zemljevide, ki jih boste potrebovali, aplikacije, ki vam bodo lajšale potovanje, pa tudi glasbo in kakšen film, za krajšanje časa na transportu.

#4 Plačajte račune

Če vas ne bo dlje časa, poskrbite, da bodo računi doma plačani. Saj se nočete vrniti v mrzlo hišo brez vode in elektrike ali pa na poti ugotoviti, da so vam izklopili mobilni telefon. In v knjižnico vrnite tisto knjigo, ki bi jo morali že včeraj.

#5 Oglasite se na banki

Pri svoji banki preverite, ali jim je potrebno sporočiti, da boste v prihodnjih mesecih kreditno kartico uporabljali na različnih koncih po svetu. Tako se izognete morebitni blokadi kartice, ki jo lahko izvedejo preventivno, v izogib morebitnim zlorabam.

#6 Odjavite dostavo časopisov in pošte

Če vas ne bo dlje časa, o tem obvestite pošto, sicer bo vaš nabiralnik razneslo. V času vaše odsotnosti vas lahko poštne pošiljke čakajo na pošti! 30-dnevno hranjenje pošiljk kot poštno ležeče lahko uredite na vsaki pošti ali prek svojega dostavljalca pošte.

#7 Obvestilo o odsotnosti na mailu

Da vas med oddihom ne bodo zasipali s spletno pošto, lahko med nastavitvami poiščete avtomatično obvestilo o odsotnosti, ki ga bo kot vaš odgovor prejel vsak, ki vam bo pisal. Vanj ne pozabite napisati, kdaj boste spet dostopni in na koga se lahko v nujnih primerih obrnejo namesto vas.

#8 Preverite vremensko napoved

Čeprav jo preverjate že dva tedna pred odhodom, bo najbolj natančna dan prej. In četudi morebitno slabo vreme ne bo spremenilo vaših načrtov, se lahko vsaj pripravite na večjo gnečo na cesti ali zamude letal. In še vedno lahko iz prtljage odstranite pelerino ali dodate kakšen pulover.

#9 Na svojo odsotnost pripravite tudi dom

Zalijte rože, oziroma za to zadolžite sosedo, ji mimogrede v varstvo posodite še zlato ribico, zatesnite okna, odnesite smeti, spraznite hladilnik in posteljite posteljo – kaj bo sicer rekla soseda!

#10 Preverite prtljago

Upamo, da ste začeli pakirati že kakšen dan prej, kot tik pred odhodom, če ne, to v prihodnje toplo priporočamo. Tako imate več časa, da operete perilo ali skočite k sestri po boljši šal. Zmanjša pa se tudi verjetnost, da boste pozabili kakšno ključno stvar. Če letite, stehtajte prtljago in upoštevajte pravila količine, velikosti in prepovedi snovi in predmetov, ki jih ima v pogojih zapisana letalska družba, s katero potujete.

Uživajte!

Foto: Unsplash

PREBERITE ŠE:

12 uporabnih nasvetov za tiste, ki vas vleče v Vietnam

11 stvari, ki jih nikakor NE počnite na Tajskem

 

Zabavna rešitev, kako med prtljago na letališču takoj prepoznati svoj kovček

Če ste eden tistih popotnikov, ki svojo prtljago pospravi v črn ali rdeč kovček, ki se od sosedovega brez ostrega očesa le s težavo razloči, smo našli precej smešno rešitev.

Pri podjetju Firebox.com namreč lahko naročite prav posebno prevleko za kovček, ki bo poskrbela, da ga s traku za prevzem prtljage zagotovo ne bo vzel nihče drug kot vi – ne pomotoma, niti namenoma. Na njihovi spletni strani namreč lahko naročite personalizirano prevleko, na katero vam natisnejo vaš obraz. Ker pač nič ne vpije “to je moja prtljaga!” glasneje od prtljage, na kateri je natisnjen vaš obraz. Morebitne reklamacije izdelka zaradi unikatne narave produkta žal niso možne.

Prevleke prodajajo v treh različnih velikostih, za najmanjšo boste odšteli 22, za srednjo 28 in za največjo dobrih 33 evrov. Prevleke so narejene iz trpežne mešanice elastana in poliestra, ki bo prevzela tudi vlogo zaščite vašega kovčka, s katerim na letališču zagotovo ne bodo najlepše ravnali.

Če se vam ta zabavna poteza morda zdi preveč norčava, pa Vandraj še vedno prisega na nekoliko manj vpadljiv, a še vedno opazen barvast trakec ali nalepko, ki jo dodate svojemu univerzalnemu kovčku in ga lažje prepoznate z njuno pomočjo.

Foto: Firebox.com, Thinkstock

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.