Koper: Bi šli na brezplačno razstavo o Tomosu?

V prostorih nekdanjega skladišča soli Libertas v Kopru odpirajo razstavo Tomos, ki bo obiskovalce popeljala na popotovanje skozi čas, delovanje, razvoj in dosežke edine slovenske tovarne motornih koles.

Tovarna Tomos je zaznamovala desetletja tako v koprski občini kot v širšem domačem in mednarodnem prostoru, z njo pa so zrasle, živele, delale in ustvarjale številne generacije.

Brenčanje frčotov, motorjev Avtomatik, je zaznamovalo več generacij Jugoslovanov, Slovencev, predvsem pa prebivalcev Istre. Od prihoda poštarja zjutraj, množičnih odhodov na delo v tovarne pa do poletnih večernih srečanj najstnikov na križiščih ulic.

Razstava bo na ogled do vključno 10. maja, vstop je prost

Razstava je razdeljena na šest tematskih sklopov: Tomos in Koper, Tomos in morje, Tomos in mobilnost, Propaganda Tomos, Tomos in dom ter Jaz in Tomos.

Razstavo si lahko ogledate od 18. 3. 2021 do 10. 5. 2021 po sledečem urniku:
sreda – petek: 17.00 – 20.30
sobota-nedelja: 15.00 – 20.30.

Vstop je prost!

Pregledno razstavo, pri kateri so sodelovali številni avtorji, k prispevku v obliki kratke zgodbe ali fotografije pa so povabili tudi navadne občane, je mestna občina pripravila skupaj z DruštvomTomos, Pokrajinskim muzejem Koper, Pomorskim muzejem Sergeja Mašera Piran, fakulteto za humanistične študije, fakulteto za pomorstvo in promet, Obalnimi galerijami Piran, Pokrajinskim arhivom Koper, RTV Koper, Osrednjo knjižnico Srečka Vilharja Koper in Avtomatik Deloviščem.

Foto: Visit Koper

PREBERITE ŠE: Tak je prenovljen portoroški hotel z notranjo plažo in hamamom

Iščete navdih, kam na oddih? TUKAJ preverite odlično znižano ponudbo destinacij za vaš naslednji najljubši dopust – po Sloveniji ali pri naših sosedih.

Spoznajte ljudstvo, ki izginja, preden bo prepozno

V Etiopiji živi ljudstvo, kateremu grozi izmurtje. Preden se to zgodi, jih lahko spoznate kar v Ljubljani.

V začetku januarja se je v AS Galeriji v Ljubljani odprla razstava Izginjajoča ljudstva reke Omo, ki predstavlja etnične skupine in ljudstva, ki živijo na vzhodnem in zahodnem bregu reke Omo ter v bližini jezera Turkana. Fotografije so bile posnete na enem izmed najbolj oddaljenih območij na Zemlji, kjer avtohtona ljudstva še vedno živijo tako kot pred stoletji.

Neverjetne fotografije je v objektiv ujel Arne Hodalič s kolegico, nadarjeno studijsko fotografinjo Katjo Bidovec. Fotografije sta posnela na zanimiv način – v prenosnem studiu, črnem šotoru, s pomočjo dveh močnih studijskih bliskavic, s katerima sta lahko zelo natančno osvetljevala portrete naključno izbranih predstavnikov posameznih ljudstev.

»Želela sva dobiti učinek, kot da bi bile fotografije posnete v pravem fotografskem studiu, čeprav je bilo fotografiranje izvedeno na zelo oddaljenih in težko dostopnih območjih ter v zelo težkih razmerah,« je povedal fotograf Arne Hodalič.

etiopija_2

Etnične skupine in njihova kultura postopoma izginjajo zaradi obsežnega namakanja in projektov hidroelektrarn vzdolž reke Omo, zato fotografa svojega dela nista vzela zgolj kot projekt, temveč kot »sociološki in antropološki prispevek prihodnjim generacijam.«

Razstavo si lahko ogledate vse do 25. marca, 10. marca ob 18.30 pa bo organiziran voden ogled razstave. Število mest je omejeno, zato prosijo za potrditev udeležbe do 8. marca na pr@as.si.

etiopija1

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.