VANDRAJ PODARJA: Sladice iz Budimpešte

Prišel je čas decembrskih obdarovanj! Vandraj bo tokrat med svojimi bralci razdelil DVE kuharski knjigi z najboljšimi recepti iz bogate budimpeštanske in madžarske tradicije.

Že poznate sladko plat Madžarske? Ulice madžarskih mest so polne kavarn in slaščičarn. Če vas bo v prazničnem decembru odneslo na izlet v Budimpešto, pa se le pripravite na pojedino! V kuharici Sladice iz Budimpešte in močnate dobrote madžarske kulinarike iz založbe Totaliteta, boste našli kup idej, kaj vse od madžarske kulinarike morate preizkusiti. Če že ne na izletu, pa v domači kuhinji!

Za prste obliznit: Recepti nekdanjega predsednikovega glavnega kuharja

Na primer slastno torto Doboš, ki krasi tudi naslovnico knjige in kostanjev pire, pa slane prigrizke. Ne pozabite tudi na zavitke – na primer višnjeve ali tople sladice. Nam se sline najbolj pocedijo ob orehovih palačinkah, mareličnih cmokih in kurtoših, večna uspešnica pa so tudi kokosove kroglice ali sladki krhki flancati.

Avtor kuharske knjige Tamás Bereznay je pravi ambasador madžarske kulinarike, kot nekdanji predsednikov glavni kuhar pa verjemite, da dobro ve, kaj pomeni ustvariti sladico, ki bo vedno navdušila.

Kako je kuharica lahko vaša?

Kaj morate storiti, da eno od kuharic dostavimo na vaš dom? Navodila so preprosta.

  1. Skočite na naš Facebook profil (kliknite tukaj),
  2. če še niste, všečkate Vandraj na Facebooku,
  3. všečkate objavo Sladice iz Budimpešte ter
  4. v komentarju pod objavo označite osebo, s katero bi najraje pojedli slavno madžarsko tortico.

Sodelujete lahko do četrtka, 6. 12. 2018 do 12. ure, ko bomo izbrali dva srečneža, ki prejmeta kuharsko knjigo Sladice iz Budimpešte in močnate dobrote madžarske kulinarike iz založbe Totaliteta. Držimo pesti!

 

Foto: Shutterstock, Vandraj

Norveški praznik in skandinavske slaščice, ki sodijo zraven

Na Norveškem so 17. maja praznovali Constitution day ali praznik otrok, kot mu pravijo mnogi. Za razliko od drugih narodov, ki ponavadi organizirajo parade v čast preteklim dogodkom, Norvežani s tem praznikom slavijo prihodnost. Tako po vsej državi simbolno priredijo povorke in sprevode, kjer skozi glavne ulice korakajo otroci osnovnih šol, kot simbol prihodnjih rodov. Ta dan je dela prost, mesta pa so odeta v norveške zastave. Vse skupaj je zelo veličastno in slavnostno, seveda pa zraven sodijo praznične jedi, ki v tem primeru niso tipično slavnostno kosilo. Na dan, ko se slavi prihodnost, Norvežani namreč tradicionalno jedo hrano, ki jo najraje jedo otroci. Hot doge, torte in slaščice, torej. Najbolje od vsega pa je, da na ta dan lahko poješ toliko sladoleda, kot ti poželi srce.

Čeprav je praznik že mimo, smo se odločili, da ta dan vseeno malce obeležimo tudi pri nas. Saj veš, vsak izgovor za sladkanje je dober in danes bomo pekli, kot pravi Norvežani. Prilagamo preproste recepte za tradicionalne in okusne norveške slaščice. Pa brez slabe vesti, praznik je pač praznik.

Norveška smetanova torta z jagodami

Biskvit

3/4 skodelice moke
1 čajna žlička pecilnega praška
6 jajc, ločeni beljaki in rumenjaki
1 skodelica sladkorja

Krema

3 rumenjaki
2 čajni žlički masla
1,5 skodelice smetane za kuhanje
1/4 skodelice sladkorja
2 stroka vanilije
Pol skodelice jagodne ali marelične marmelade
350 g svežih jagod

Premaz

1,5 skodelice sladke smetane
2 čajni žlički sladkorja v prahu
1 strok vanilije

Za torto najprej zmešaj moko s pecilnim praškom ter postavi na stran.V veliki skledi stepi jajčne beljake v sneg ter mu postopoma dodaj sladkor.V manjši skledi penasto umešaj 3 jajčne rumenjake, moko postopoma umešaj v sneg iz beljakov in vse skupaj zmešaj.

Z maslom namaži dva pekača premera 20 cm, ter testo razdeli med njiju. Segrej pečico na 180°C ter peci biskvit 30 minut oziroma do trenutka, ko se bo sredina biskvita ob pritisku s prstom vrnila v prvotni položaj.

Za polnilo zmešaj jajčne rumenjake, maslo, smetano za kuhanje in sladkor. Na zmernem ognju ob mešanju kuhaj dokler ni mešanica gladka. Razreži vanilijin strok ter semena postrgaj v mešanico. kremo odstavi z ognja ter počakaj, da se shladi.

Oba biskvita vzdolžno prereži, da dobiš 4 biskvitne sloje za torto. Začni z enim slojem biskvita, ki ga namažeš s polovico polnila. Nadaljuj z naslednjim slojem biskvita, ki ga premažeš z jagodno ali marelično marmelado, ter nanjo položiš narezane sveže jagode (nekaj najlepših jagod prihrani za vrh torte). Sloju marmelade in jagod sledi tretji nivo biskvita, ki ga premažeš s preostalo polovico polnila ter prekriješ z zadnjim nivojem biskvita.

Največ 1 uro preden postrežeš torto, stepeš smetano, pri koncu stepanja pa vmešaš še sladkor v prahu ter izdolbeš strok vanilije. S smetano premažeš vrh torte ter nanjo zložiš preostale jagode.

Sladoled iz rikote in rabarbare

Za 12 porcij rožnatega sladoleda potrebujemo:

3 skodelice sesekljane rabarbare
25o gramov jagod
¾ skodelice sladkorja
2 žlici svežega limoninega soka
1 čajna žlička limonine lupinice
1 skodelica rikote
½ akacijevega medu
1,5 skodelica sladke smetane
1/2 skodelice mleka s 3,8% maščobe
¾ skodelice praženih, sesekljanih makadamia oreščkov

Zmešaj rabarbaro, jagode, sladkor, limonin sok in lupinico v ponvici. Naj zavre, nato pa na zmanjšani temperaturi praži 10 do 15 minut, dokler se rabarbara ne razpusti. Odstavi z ognja in počakaj, da se ohladi.

V skodelici stepaj rikoto in med, dokler zmes ne postane kremasta. Stepi sladko smetano in jo vmešaj. Dodaj rabarbarino mešanico ter vse skupaj mešaj, dokler ne postane gladka krema.

Vse skupaj daj v napravo za sladoled ali pa v zmrzovalnik (kjer bo trajalo malce dlje, pomembno pa je, da na vsake toliko časa zmes premešaš). Tik preden je sladoled pripravljen, dodaj makadamia oreščke. Ko je sladoled ohlajen, ga postrezi v posodice.

Skandinavska jabolčna pita

Za 8 sladkosnedov potrebuješ:

2 beljaka
¾ skodelice rjavega sladkorja
1 vanilijev sladkor
Ščepec soli
1 majhna žlička pecilnega praška
½ skodelice moke
1 žlička cimeta
½ sesekljanih pekan orehov (lahko tudi navadnih)
2 skodelici narezanih jabolk na kocke

Ogrej pečico na 180 stopinj Celzija in namaži pekač za pito z maslom. Penasto stepi beljake, dodaj sladkor, vanilijo, cimet, med, moko in pecilni prašek. Skandinavska pita se od klasične razlikuje po tem, da se testa prej ne peče, ampak vse sestavine zmeša skupaj. V zmes torej nežno umešaj še oreščke in jabolka in vse skupaj zlij v model. Peci približno 25 minut do pol ure in zlato rumeno pito postrezi s kepico vanilijevega sladoleda.

Foto: Shutterstock

V mitu o tartufih je erotična tudi cena

Neobičajen gomolj, nenavadna oblika in intenziven vonj – to je tartuf. Z drugimi besedami diamant, biser in zlato kuhinje. Vrhunska delikatesa, ki je že pred 4000 leti dražila mezopotamske vladarje, je danes ena najprestižnejših sestavin svetovne gastronomije. V vrhunski kulinariki ga izredno cenijo, predvsem zaradi intenzivnega okusa in vonja.

Ampak ali je ta zlat gomolj nenavadnega vonja, ki se uvršča med enega najdražjih prehrambnih afrodiziakov na svetu, res tako čaroben in učinkovit? V Istri, kjer uspevajo, so zanj vedeli že rimski cesarji in avstro-ogrski plemiči, ki so ga ponesli vse do dunajskega dvora. Pritegnil jih ni samo edinstven okus, ampak tudi misel, da bodo med rjuhami še bolj zablesteli. Veliki francoski gastronom Brilliant Savarin je v 18. stoletju napisal izjemno delo Filozofija okusov, ki je zaslovela po vsem  svetu. V tej knjigi je kar nekaj poglavij posvečenim tartufom. V  njih opeva njihovo dragocenost in lastnosti. Prav njemu pa gre pripisati izjavo, da je tartuf »diamant kuhinj«, zaradi katerega »so ženske nežnejše in moški ljubeznivejši«.

shutterstock_366295124

Tartufi tako že več stoletij slovijo kot afrodiziak, kljub temu, da znanstvena stran tega fenomena ni nikoli potrdila. Morda privlačnost pričara prav njegova cena. Najbolj prestižen je žlahtni beli tartuf. Cena se giblje od 1500 do 3000 evrov za kilogram, odvisno do ponudbe in povpraševanja. Glavna sezona nabiranja je od septembra do konec decembra. Cene črnega tartufa so precej nižje, približno 200 evrov za kilogram. Poletna gomoljka navadno raste od maja do konec novembra.

To opevano čudo, za katerega še ni opredeljeno ali ga smatramo kot jed ali kot le začimbo jedi, uspeva samo na redkih delih v Evropi. Človek ga lahko najde le s pomočjo dobro treniranega psa ali prašiča na območjih v Franciji, Italiji ter v Istri. To so kraji kjer domuje blaga klima, male temperaturne razlike in siva glinena zemlja. Najbolj priznani beli tartufi prihajajo prav iz hrvaške Istre in uspevajo v tako imenovanem »Bermudskem trikotniku« tartufov. Ta se nahaja med Pazinom, Bujami in Buzetom v dolini reke Mirne. Območje obdaja motovunski gozd, ki je največje prebivališče belega tartufa sploh. Zato morda ni presenečenje, da je bil tukaj najden tudi največji tartuf na svetu, ki je z 1310 grami zapisan v Guinnessovo knjigo rekordov. Srečni najditelj je bil sin istrskega »kralja tartufov« Giancarla Zigantea.

shutterstock_247435099

V Sloveniji rastejo tartufi v slovenski Istri in v okolici Postojne. Čudežen pridelek narave uspeva v simbiozi z nekaterimi drevesnimi vrstami, ki vplivajo na intenzivnost njegovega vonja in značilnost okusa. Prava najdišča so seveda najstrožje varovana družinska skrivnost. Zato se tartufe nabira zgodaj zjutraj, še bolje v temi, tik pred svitom zato, da dobre lokacije ostanejo skrite očem.

Vsak, ki je kdaj okusil tartuf in ga tudi vzljubil, mu bo ostal zvesti oboževalec. Tisti, ki ste na poti, naj vas opozorimo, da lahko postanete odvisnik od njega, kakor od vsakega drugega greha.

Velikokrat se ne zavedamo privilegija dežele v kateri živimo. Ta nam omogoča, da se usedemo v avto in čez kratek čas smo že postreženi s svežimi tartufi. Lahko vas napotimo v zaspano istrsko vas Belvedure, kjer boste kaj kmalu postali budni. Še posebej, ko bo pred vami vaš gostitelj zmešal domače fuže »okrašene« z opojnimi tartufi.

Lahko pa svoje brbončice in najdražje presenetite tudi v  domači kuhinji. Zato vam dajemo še nekaj idej za pripravo jedi, ki bodo imele okus po »zlatu«. Naj vam tekne.

Recepti so povzeti po  jb-vino

Istrski fuži s tartufato

– 80 g tartufate,
– nekaj kapljic oljčnega olja z okusom belih tartufov,
– 320 g istrskih fužov
– 80 g masla
– 200 ml smetaneza kuhanje
– sol, poper, parmezan

Maslo raztopimo v ponvi (pazite, da se maslo ne prežge). Maslu dodamo smetano za kuhanje, začinimo in hitro pokuhamo. Istrske fuže skuhamo “al dente” (ne smejo se lepit za zobe), odcedimo in prelijemo z omako. Dodamo Tartufato in par kapljic oljčnega olja z okusom belih tartufov. Postrežemo z naribanim parmezanom.

tartufi_shutterstock_217506841

Polenta s tartufi s šampinjoni 

– 80 g tartufate s šampinjoni,
– oljčno olje z okusom črnih tartufov,
– 200 g polente,
80 g masla,
sol

Ko kuhamo polento, moramo upoštevati razmerje vode in polente, in sicer 1:3, oziroma 1:4, odvisno od tega, ali želimo gosto ali redko polento. Vodo za polento posolimo in dodamo maslo, ko voda zakuha, vmešamo polento. Kuhamo na majhnem ognju 2 do 3 minuti in pri tem stalno mešamo. Ko je polenta skuhana, ji primešamo proizvod Tartufi s šampinjoni in dodamo nekaj kapljic oljčnega olja z okusom črnega tartufa

Solata iz puranjih prsi in olja z okusom belega ali črnega tartufa

– 20 ml oljčnega olja z okusom belega ali črnega tartufa,
– 20 ml oljčnega olja,
– 10 ml balzamičnega kisa,
– 400 g puranjih prs,
– 100 g rdečega radiča,
– 100 g zelene solate,
– 100 g rukole,
– 100 g motovilca,
– sol, poper,
– 80 g parmezana

Puranja prsa narežemo na rezance, začinimo in prepražimo na oljčnem olju. Meso odcedimo in pustimo, da se ohladi. Solato očistimo, operemo, odcedimo. Radič in zeleno solato narežemo na rezance, dodamo rukolo in motovilec, ter ohlajeno meso. Vse začinimo z balzamičnim kisom in oljčnim oljem z okusom belih ali črnih tartufov. Na premešano solato dodamo parmezan narezan na lističe.

Foto: Shutterstock

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.