Santorini: Jahanje osla? Premislite še enkrat.

Jahanje zlorabljanih slonov na Tajskem, ogledi predstav z orkami v ujetništvu čez lužo in nenazadnje jahanje preobremenjenih osličkov v Grčiji, so le peščica stvari, ki jih lahko za boljši jutri kot potrošniki in onesneževalci preskočimo.

Porast turizma v vseh kotičkih sveta je dober za prihodke držav, hkrati pa obremenjujoč za floro in favno. Zadnja leta so osli na grškem otoku Santorini zaradi vedno večjega števila turistov, ki jih morajo dnevno prenašati, vedno bolj pohabljeni. Povpraševanje za jahanje oslov je veliko. Prav tako pa za domačine pomeni pomemben vir zaslužka.

Santorini je na enem delu otoka namreč precej strm. Do glavnega mesta Fira vodijo stopnice, po katerih se morajo vzpeti gostje, ki jih na otok pripeljejo križarke, ki se sidrajo v potopljeni kalderi. Hoja v klanec po klifu pa je za številne nekaj, česar na dopustu ne želijo početi. Imajo tudi tretjo možnost, vožnjo z vzpenjačo.

Pod pod (lastne) noge

Osel na hrbtu namreč lahko nosi 20 odstotkov svoje teže. Že prvi pogled na majhno žival in turista, ki se mu ne ljubi hoditi, pa jasno kaže, da je odstotek precej večji. Na otoku so v zadnjem letu za zaščito teh živali zagnali tudi kampanjo, ki prepoveduje preobremenitev oslov. Vendar je marsikdo še vedno ne upošteva. Če vas to poletje torej odnese na Santorini in imate več kot 50 kilogramov, spakirajte udobno obutev in pot pod noge. In brez skrbi, osličke boste lahko potrepljali in fotografirali tudi med potjo.

PREBERITE ŠE: Santorini in 8 grehov, ki jih tam nikar ne zagrešite

Santorini in 8 grehov, ki jih tam nikar ne zagrešite

Santorini je eden najbolj opevanih grških otokov. Očaral nas je z belimi hiškami, modrimi polkni in strehami ter klifi, ki se na eni strani otoka dvigajo nad morje in odpirajo pogled na potopljeno kaldero.

Priljubljeni Santorini je najjužnejši otok v Kikladih in je vulkanskega izvora. Vulkan je v fazi ugašanja in je nazadnje izbruhnil leta 1950. S klifov na zahodu otoka se vam odpira pogled na potopljeno kaldero. Medtem ko je vzhodni del bolj bogat s položnimi črnimi plažami.

Otok ima tudi svoje letališče, kjer dnevno pristaja tudi 30 letal. Ta pa pred pristankom zahrumijo nad plažo v Kamariju. A razgibana pokrajina ponuja nekaj za vsakogar. Od poležavanja na plažah, raziskovanja otoka z štirikolesniki, degustacij vin, do divjih zabav v glavnem mestu Fira. Otok je tudi priljubljena romantična destinacija za mladoporočence. Slovi po čudovitem sončnem zahodu v mestu Oia. Ta roko na srce ni nič kaj drugačen od tistega, ki ga gledamo v Istri. Če pa se tja v kratkem odpravljate, se izognite osmim grehom, ki jih turisti na Santoriniju pogosto počnejo.

Ne obtičite le v Oii

Oia je pravljično mestece na severu otoka in je tudi eden najbolj fotografiranih krajev v Grčiji. Mestece na klifu, posuto z belimi hiškami z modrimi strehami nosi naziv kraja z najlepšim pogledom na sončni zahod in potopljeno kaldero. Tudi hoteli tu imajo najbolj čudovite razglede z mini bazenčki, ki visijo nad klifom, pa tudi cene so tu najbolj zasoljene. A vsi ti nazivi so Oii prinesli tudi hrume turistov, ki se tik ob sončnem zahodu nagnetejo na ulice in v boju za najlepšo fotografijo zahoda (ki ni prav nič drugačna od sosedove in je verjetno ne bodo več dvakrat pogledali, ko se enkrat znajde v galeriji) pozabijo, zakaj so sploh tu. Namesto, da bi v miru počakali, da sonce pade v vodo, ta trenutek zamudijo medtem ko ga gledajo skozi ekran telefona. Takoj ob zahodu pa se obrnejo in odkorakajo v notranjost. Čar sončnega zahoda pride namreč šele, ko je sonce že pod morjem, zato je vredno užiti tudi ta trenutek. Kakorkoli že, sončni zahodi na Santoriniju so čudoviti tudi, če jih ne preživite v Oii (čeprav vsaj enega vsekakor priporočamo). Poleg tega mesteca otok ponuja kup zanimivih destinacij, ki jih vsekakor raziščite!

Ne preplačajte večerje na račun razgleda 

Pravilo restavracij na Santoriniju je, da v prvi vrsti ne plačate kakovosti hrane, ampak razgled. Seveda boste na top razgledih našli tudi top restavracije, a to ne pomeni, da v kakšni zakotni uličici hrana ne bo enako, če ne celo bolj okusna. Le razgleda ob njej ne bo tako imenitnega. Kosilo v starodavnem Akrotiriju s pogledom na črno plažo Perissa bo prav tako okusno kot v Oii ali Firi, le ugodnejše.

Ne padajte na tipične turistične zanke 

Ogled mesta med jahanjem oslička, ki komajda hodi pod težo turistov, namesto, da bi uporabili svoje noge? Romantičen izlet z ladjico, ki se izkaže za vse prej kot to, saj vama družbo dela še 30 drugih turistov, ki vas s komolcem dregajo v rebra? Ulična prodaja zapestnic, ki so vredne manj, kot ste mislili? Če vam takšne stvari ustrezajo, zakaj pa ne, a svoj denar lahko porabite za bolj izpopolnjujoče stvari.

Ne vdirajte na dvorišča za popoln selfie

V vrhuncu turistične sezone se v Oii in Firi naberejo turisti z vseh vetrov, ki lovijo tisti popoln razgled za najlepši selfie. Iskanje popolnega kotička za fotografijo in sedenje na strehah med gledanjem sončnega zahoda pa gre pogosto predaleč, saj marsikdo ne spoštuje zasebne lastnine. Skok čez ograjo na dvorišče z lepim razgledom se resnično ne spodobi.

Ne pozabite, da sonce na Santoriniju zahaja tudi drugje

Kot rečeno, Oia ni edini čarobni kraj na otoku. Čudovit sončni zahod lahko ujamete še z morja, iz zaliva Ammoudi Bay, z Imeriviglija, s svetilnika pri Akrotiriju … Če ste ljubitelji vina skočite do vinarne Santo ali pa zahod ujemite z oslovskih stopnic do Skale, pristanišča pri Firi. Spakirajte vino, hrano in pregrinjalo ter si piknik z razgledom naredite na hribu pred mestom. Možnosti je ogromno, zato nikar vsak večer ne stojte v gneči, ki se na najbolj popularnih uličicah Oie zbere ob zahodu.

Santorinija ne enačite z Mikonosom 

Medtem ko je Mikonos znan po divjih zabavah, boste te na Santoriniju zagotovo našli v Firi, drugod pa je otok čez noč precej tih. Prav zato še vedno ohranja status popolne destinacije za mladoporočence, hedoniste, tudi družine in tiste, ki večere raje preživijo v miru, stran od glavnega mesta, ki se zvečer edini zares prebudi.

Ne bojte se raziskovanja!

Če že pridete na otok, nikar ne obtičite le na enem delu. Izposodite si skuter, štirikolesnik ali avto in ga raziščite! Tudi avtobusne povezave so dobre, le malo bolj boste omejeni z voznim redom. Ta sicer ne drži vedno najbolj, obstajajo pa tudi taksiji ali taksi ladjice. Otok je resnično pester, od nakupov v Firi, do antičnega Akrotirija, družinskega Kamarija, vinotek, kuharskih tečajev, skritih črnih in rdečih plaž ter skrivnostnih jam.

Uživajte tudi brez fotografij 

V dobi družbenih omrežij se pogosto ujamemo med iskanjem popolnega kadra, medtem ko pozabimo uživati v trenutku. Med oddihom pozabite na fotografiranje vsega, kar vam pride na pot in sem in tja preprosto uživajte v razgledu.

Foto: Unsplash, Shutterstock

Santorini: Hotel v klifu Oie z neskončnim bazenom

Santorini je najjužnejši otok v Kikladih in je vulkanskega izvora. Na eni strani se otok dviguje s klifi, prav na tem noro fotogeničnem delu pa najdete hotel Perivolas, ki nam je ukradel srce.

Santorini je eden najbolj opevanih grških otokov, ki nas je očaral z belimi hiškami, modrimi polkni in strehami ter klifi, ki se na eni strani otoka dvigajo nad morje in odpirajo pogled na potopljeno vulkansko kaldero. A brez skrbi, vulkan je v fazi ugašanja in je nazadnje izbruhnil leta 1950. S klifov na zahodu otoka lahko opazujete njegove ostanke, medtem ko je vzhodni del bolj bogat s položnimi črnimi plažami.

NUJNO BRANJE PRED ODHODOM: Osem grehov, ki jih ne zagrešite na Santoriniju

Bele votline z bazeni, ki gledajo na morje

Poleg glavnega mesta Fira na zahodu najdete tudi mestece z imenom Oia. Ta kraj slovi po najlepših sončni zahodih, ki bele hišice obarvajo v oranžno-rožnate odtenke. In prav v Oii najdete hotel, v katerega smo se zaljubili. Na tem delu otoka so takšni hoteli sicer posebnost. Večino njih so vklesali v steno klifa, bele obokane stene v notranjosti pa dajejo občutek, kot da živite v čudoviti votlini.

A votline niso kar tako. Večina hotelčkov ima tudi svoje zunanje (ali kombinirane z notranjimi, ki se zlijejo v zunanje!) bazene in masažne kadi. S pogledom na morje, seveda. Tokrat smo pokukali v Hotel Perivolas, ki ga lahko občudujete na fotografijah.

Mir in intima sta ena od prednosti hotela, ki je od množic turistov umaknjen na rob klifa. Družina Psychas je hotel dizajnirala, zgradila in ga ima v upravljanju že od leta 1983. Hotel je razdeljen na 20 apartmajev in studiev, črne potke pa vas popeljejo do SPA-ja, restavracije in neskončnega bazena, ki je videti, kot da se konča šele v morju. Mamljivo, kajne?

Foto: Perivolas.gr

PREBERITE ŠE:

Osem grehov, ki jih ne zagrešite na Santoriniju

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.