Južna Koreja: Po Oskarjih zaradi filma Parazit poskok obiskov snemalnih lokacij

Na nedavnih Oskarjih je slavila južnokorejska satirična srhljivka Parazit, ki je pobrala kar štiri zlate kipce. To je tudi prvi neangleški film, ki mu je v zgodovini podeljevanja nagrad uspelo pobrati glavne oskarje. Poleg zlatih kipcev pa so domov odnesli tudi veliko turistično zanimanje.

Vse od podelitve oskarjev lokalni in tuji turisti množično obiskujejo snemalne lokacije filma Parazit. Po veliki zmagi južnokorejske satirične srhljivke režiserja Boonga Joon-hoja so na lokacijah, kjer so film snemali, zaznali izjemen porast obiska.

Film Parazit je družinska tragikomedija o konfliktu med premožnimi in tistimi, ki nimajo za osnove. Pobral je oskarje za najboljši film, za režijo, za najboljši izvirni scenarij in za najboljši mednarodni film. Tako je postal prvi neangleški film, ki mu je v zgodovini podeljevanja nagrad uspelo pobrati vse glavne oskarje.

V piceriji po Oskarjih podvojili zaslužek

Vse od podelitve prestižnih filmskih nagrad vlada v Južni Koreji izjemno navdušenje, številni Korejci in turisti pa obiskujejo filmske lokacije. Lastnica picerije Sky Pizza v južnem Seulu, kjer imajo sicer prostora le za deset gostov, je v tem tednu zaznala podvojen obisk.

Poleg picerije je ena od snemalnih lokacij iz filma tudi supermarket Pig Rice, kjer Kimovemu sinu prijatelj ponudi dobro plačano delo zasebnega inštruktorja pri družini Park. Porast strank opaža tudi njen lastnik, ki je nad takšno slavo navdušen.

Bodo Korejci izkoristili turistično promocijo, ki jo je prinesel Parazit?

Na mestni upravi razmišljajo celo o tem, da bi v skladu s fenomenom Parazit na lokalni turistični strani tudi posebej predstavili štiri odmevne snemalne lokacije. Filmi in serije so namreč v zadnjih letih dvignili turistično zanimivost številnim krajem.

Dubrovnik, ki je bil za turiste zanimiv že sicer, je na primer po izjemnem uspehu serije Igra prestolov to odlično izkoristil v turistične namene. A v Južni Koreji pravijo, da te prepoznavnosti najverjetneje ne bodo uspeli izkoristiti na tak način. Tamkajšnji prebivalci si namreč želijo zgolj miru, zato potencialne nove turistične ponudbe ne pozdravljajo.

Foto: IMDb

PREBERITE ŠE: Slovenski par, ki je dal odpoved in se spontano preselil v Dubaj #intervju

Iščete navdih, kam na oddih? TUKAJ preverite odlično znižano ponudbo destinacij za vaš naslednji najljubši dopust – po Sloveniji ali pri naših sosedih.

Uganeš, katero je najdražje mesto na svetu?

The Economist Intelligence Unit je objavil seznam najdražjih mest za bivanje v letu 2016. Raziskava je vključevala 400 posameznih cen za 160 različnih produktov in storitev v 133 posameznih mestih sveta. V vsaki izmed tovrstnih raziskav statistika skupaj zajame več kot 50 000 posameznih cen. V raziskavo so vključene cene hrane, pijače, oblačil, gospodinjskih aparatov, stroški elektrike in goriva, kozmetičnih izdelkov, najemnin, rekreacijskih programov, šolnin…

Letos, že tretje leto zapored, na lestvici najdražjih mest vodi Singapur. Sledita mu bančniška prestolnica Zurich in Hong Kong, ki se je v zadnjih dvanajstih mesecih povzpel kar za sedem mest. Top 10 zaokrožujejo še Ženeva, Pariz, London, New York, Copenhagen, Los Angeles in Seul.sing3sing1

Zakaj Singapur?

Singapur se v najvišji cenovni razred uvršča predvsem zaradi visokih cen javnega prevoza, saj so njegove cene kar 2,7 krat višje kot v New Yorku. Vseeno pa singapurske cene ne vodijo v vseh kategorijah. Svetovljanski gurmani namreč pravijo, da se obisk Singapurja lahko celo izplača. Cene hrane so namreč kar za 33% nižje, kot v Seulu.

Za lažjo predstavo

Za trikilometersko vožnjo s taksijem boste v povprečju odšteli 6€. Steklenica piva vas v singapurskih trgovinah stane med 5€ in 7€, v barih pa kar 8€. BigMac sendvič v McDonaldsu znaša 3€, za liter mleka pa boste v povprečju morali odšteti 2,13€. Mesečna najemnina za 85 kvadratnih metrov veliko opremljeno stanovanje v dražjem delu mesta znaša 2600€, v cenejšem delu mesta pa 1860€. Za ljubitelje prebujanja s skodelico kave in pokajeno cigareto Singapur ni najbolj ugodno mesto, saj kapučino stane od 4€ naprej, škatlica cigaret pa 8€.sing6singapurbR

Najcenejše mesto je zambijski Lusaki

Čeprav kar tri azijske prestolnice zasedajo najvišja mesta na lestvici, pa so na dnu lestvice kar štiri indijska mesta. New Delhi, Mumbai, Bangalore in Chennai so najcenejša mesta na cenovni lestvici 133 držav, še manj denarja pa boste odšteli za bivanje v zambijski Lusaki, zato priporočamo, da kar začnete planirati obisk njihovega safarija!

Foto: Shutterstock, Colorcoat

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.