Ideja za oddih: V Terme Dobrna na sproščanje v neokrnjeno naravo

Še preden so temperature morja in jezer dovolj visoke za kopanje, se lahko namakate v topli termalni vodi. Tokrat vam kot odlično idejo predstavljamo čudovite Terme Dobrna.

Objem narave z bližino mesta

Terme Dobrna, nekje na pol poti med Celjem in Velenjem, tistim, ki ne morejo brez mesta, omogočajo hiter skok po nakupih, ogled predstave ali obisk kina. Prav tako ponujajo obiske velenjskega Muzeja Premogovništva in Muzeja Velenje na Velenjskem gradu. Obiščete lahko različne kmetije v okolici, ekomuzej hmeljarstva in pivovarstva, najmlajši pa bodo uživali na farmi jelenov na Kmetiji Lamperček.

Termalno doživetje

Poleg sproščanja, ponudb za dva in romantičnih predlogov za preživljanje skupnih trenutkov v dvoje, so Terme Dobrna tudi družinam prijazne terme. Za najmlajše so na voljo dovolj prostorne sobe. Prav tako izstopajo z bazenskim kompleksom za vodna doživetja, kjer bodo otroci uživali v čofotanju, smehu in sprostitvi. V otroškem mini klubu se najmlajši prepustijo domišljiji in ustvarjajo na kreativnih delavnicah. Rišejo ter se igrajo. S sprehodi, kolesarjenjem in obiskom Športnega parka pa so ob koncu dneva ravno toliko utrujeni, da imajo starši še vedno trenutke zase.

Za ljubitelje športa

Poleg storitev za zdravje in dobro počutje Terme Dobrna poskrbijo tudi za aktivno preživljanje prostega časa. Športni park ponuja peščena igrišča za tenis, balinišče, kegljišče, vrtni šah, trim stezo, mogoča je tudi izposoja koles. Tisti, ki šport jemljete tudi malo bolj resno, lahko izkoristite sprehajalne in kolesarske poti ter izlete v bližnjo okolico. Zvečer se pa lahko družite ob poslušanju žive glasbe, plešete in nastopate, ali le uživate v gledanju izvajanja plesnih korakov svojih najdražjih.

Na krožniku zdravo in lokalno

S spodbujanjem lokalnega, tradicionalnega in zdravega prehranjevanja Terme Dobrna prispevajo k temu, da se skupaj z vonji in okusi vrnemo v preteklost, uživamo v hrani ter spodbujamo lokalne pridelovalce. Z vsemi jedmi boste zadovoljni, saj pri pripravi upoštevajo tradicijo in sodobne smernice priprave zdrave hrane.

Z Megabonom v Terme Dobrna, v Hotel Vita 4* , po ugodni ceni TUKAJ.

PREBERITE ŠE: Krk: Družinski hotel v Njivicah za popoln poletni oddih s polpenzionom

 

Iščete idejo, kam na oddih v naši bližini? TUKAJ (klik) vas čaka kup imenitnih ponudb po odličnih cenah!

 

Vir fotografij: Shutterstock in Terme Dobrna

Veste, zakaj na predvečer prvega maja kurimo kresove in kje bodo goreli letos?

Običaj kurjenja kresov ima v slovenski kulturi dolgo zgodovino. Zakurijo se ob različnih tradicijah, ampak prvomajski nosijo poseben pomen. Letos bodo spet zagoreli v vsej svoj polnosti. Zakaj kres in kje vse ga lahko obiščete letos?

Kresovi že od davnine pa vse do danes

Prižiganje velikega ognja je običaj, ki so ga povzele mnoge kulture po vsem svetu, tudi slovenska. Kres je bil od nekdaj povezan z verovanjem, s soncem, s prižiganjem in ugašanjem luči, s prehajanjem zimskega v poletni čas in obratno. Izhaja iz starih verovanj, ko so ljudje verjeli, da soncu s prižiganjem ognja pomagajo pri uravnavanju njegove moči. Danes kresovi niso več verski obredi, ampak predvsem družabno dogajanje. Stremenje v žareč ogenj deluje pomirjajoče, svetloba in toplota pa ustvarjata posebno vzdušje, primerno za zabavo in pogovore dologo v noč. kres

Prvomajski kres nosi poseben pomen

Prvomajski kres oz. kres na večer pred prvim majem je tudi družaben dogodek, a nosi pomembno politično sporočilo. Vse od leta 1890 je 1. maj praznik delavcev. Vladajoče opozarja o pomembnosti delavskega razreda, njegovi moči in številčnosti. Kres na večer pred praznikom zato ne izhaja iz verskega obreda, ampak iz kresov, ki so jih kurili v opozorilo, v opomin. Običaj se ohranja že več kot 100 let in tradicija se nadaljuje tudi letos. Kres spremljajo koncerti, nastopi, sindikalni govori in druženje.

Kam se letos lahko odpravite na kres?

Štajerska

30. april ob 19:30: Panorama pod gradom, Ptuj

30. april ob 16:00: Pred gasilskim domom Ruše – najprej otroški program, nato veselica s skupino Gadi in Dejan Dogaja bandom

Pomurje 

30. april

ob 10:00: Trg zmage, Murska Sobota, postavitev mlaja

od 17:00: Černelavci, kresovanje, ansambel Štrk 

od 20:00: Gornja Radgona

Ljubljana 

30. april, Rožnik, kresovanje:

19:30: koncert, skupina J&B, kres, skupina Rock Partyzani

Primorska 

30. april

19:00: Markovec, Koper, pohodniki se bodo zbrali pri koprski Taverni in se nato z baklami in ob spremljavi godbe na pihala iz Marezig podali do Markovca, kjer bodo prižgali kres pri tamkajšnji osnovni šoli.

19:00: Kanal, kresovanje in DJ Mrsky.

19:00: Boršt, Koper – zasedba, Ni Panike in Mužika sv. Lazarja

19:00: Lucija, Piran, na makadamskem parkirišču.

19:00: Ankaran, na plaži pri Valdoltri, poleg kresa bodo zakurili še javni roštilj

PREBERITE ŠE: INTERVJU s Slovenko, ki jo je želja po boljšem življenju odpeljala v Celovec

Iščete idejo, kam na oddih v naši bližini? TUKAJ (klik) vas čaka kup imenitnih ponudb!

 

Obiščite sedem najlepših gradov v Sloveniji

Brez ideje za naslednji družinski izlet? To so najlepši gradovi v Sloveniji. Sedem njih! Gradovi prinašajo spomin na preteklost in burijo našo domišljijo. Zgodbe o princesah in vitezih, skrivnih hodnikih in vojaških obleganjih. Na sprehodu skozi prostor in čas se bo našlo nekaj za vsakega.

Grad Snežnik, Stari trg pri Ložu

Kateri so torej najlepši gradovi v Sloveniji? Grad Snežnik je bil postavljen med 10. in 11. stoletjem. Prva ideja obiska sedmih najlepših gradov v Sloveniji. Stoji pod Snežnikom. V čudoviti naravi in zraven jezera. Grad ima romantični pridih, zato je priljubljen prostor za poroke. Je muzej bivalne kulture 19. stoletja. Je eden redkih gradov v Sloveniji, ki ima ohranjeno originalno opremo. Zgrajen je bil z namenom zavarovanja trgovske poti med Kranjsko in Istro ter Kvarnerjem. 

grad sneznik stari trg pri lozu

Grad Rajhenburg, Brestanica

Rajhenburg stoji nad sotočjem reke Save in potoka Brestanica. Obiskovalci se lahko seznanijo z zgodovino gradu in kraja. Grad gosti stalne in gostujoče razstave. Na grajskem dvorišču so poleti festivali, dogodki in gledališke razstave. Na gradu ohranjajo trapistovsko dediščino z dnevi čokolade, vina in likerjev ter mnogo drugega. V grajski kleti je galerija vina. Tam lahko obiskovalci poskusijo lokalna vina. V čokoladnici izdelujejo domačo brestaniško čokolado. Celotno izkušnjo dopolni kavarana. Tam lahko ob dobri kavi in ročno narejenim pecivom obiskovalci uživajo razgled na dolino reke Save.

grad rajhenburg brestanica

Predjamski grad, Postojna

Osemsto let star grad Erazma Predjamskega, slovitega viteza, je vklesan v živo skalo.  Grad je mešanica narave in človeških rok. Vpisal se je v Guinessovo knjigo rekordov kot največji jamski grad na svetu. Obiskovalci lahko za popolno pravljično izkušnjo obiščejo še Postonjsko jamo.

Legenda o uporniškem vitezu

Legenda Erazma Predjamskega že stoletja buri domišljijo. Za gradom se skozi skalo vijejo tuneli. Skozi njih je Erazem Predjamski v svojem času odhajal na roparske pohode. Sprehodite se skozi grad po stopinjah vitezov in princes. Prisluhnite odmevu stopal po kamnitih tleh. Morda pa duh uporniškega viteza še vedno hodi po hodnikih gradu. Kdo ve?

grad jama postojna

Ljubljanski grad, Ljubljana

Ljubljanski grad je srednjeveška znamenitost Ljubljane. Stoji na Grajskem griču nad starim mestnim jedrom. Legenda pravi, da ga straži ljubljanski zmaj. Na grad se lahko obiskovalci odpravijo peš po sprehajalni poti ali pa z vzpenjačo. Grajski stolp je razgledna točka, s katere se vidi celotno mesto. Na gradu so razstave in kulturne prireditve. V času božičnih praznikov je grad osvetljen s pravljičnimi lučmi. Ob obisku Ljubljane je vzpon na grad nujen del izleta.

ljubljanski grad ljubljana

Blejski grad, Bled

Bled že sam po sebi spada med najbolj priljubljene destinacije v Sloveniji. Obvezni del izleta pa je seveda obisk Blejskega gradu. Na gradu gostje izkusijo pravo srednjeveško izkušnjo. Na gradu je muzej. Tam se obiskovalci lahko spoznajo z zgodovino kraja in gradu. Potem obisk grajske tiskarne, kjer hranijo rekonstrukcijo Guttenbergove lesene tiskalske stiskalnice. Grajska klet ponuja degustacijo lokalnih vin in izkušnjo stekleničenja vina. Po sprehodu po gradu se prepustite razvajanju v restavraciji Blejski grad s pogledom na otoček in Alpe.

blejski grad bled

Grad Otočec, Dolenjska

Grad Otočec je poseben zaradi dveh stvari. Prva, je edini vodni grad v Sloveniji. Druga, grad je hotel in v njemu lahko prenočite. Izlet na grad Otočec je aktivna in sproščujoča zabava za vso družino. Obiskovalci se lahko sprehodijo po slikovitem grajskem parku ob reki Krki ali pa na bližnjem igrišču igrajo golf. V grajski restavraciji vas bodo razvajali z lokalnimi okusi, primernimi za kralje. Zraven poskusite cviček iz grajske kleti. To vino je značilno za okoliš.

grad otocec otocec

Celjski grad, Celje

Stari grad Celje. Nekoč dom grofov Celjskih. Bili so najpomembnejša vladarska družina v slovenski zgodovini. Povzpnite se na Friderikov stolp. To je štirinadstropni obrambni stolp. Imenovan je po Frideriku II. Celjskem.  Legenda pravi, da je bil v stolpu zaprt. Če pozorno prisluhnete, po stolpu še vedno odmevajo njegovi klici na pomoč. Vsako zadnjo soboto v avgustu na gradu poteka program Živa zgodovina. Tam obiskovalci stopijo v preteklost in se podrobneje spoznajo z zgodovino mesta in gradu. Naslednja destinacija? Najlepši gradovi v Sloveniji!

celjski grad celje
FOTO: Shutterstock

PREBERITE ŠE: To so najbolj čudaški muzeji na svetu

Iščete še več navdiha, kam na oddih? TUKAJ preverite odlično znižano ponudbo destinacij za vaš naslednji najljubši dopust – tokrat po Sloveniji.

Zakaj je slovenski San Simon idealna izbira za vaš pomladni oddih?

Hotelsko naselje San Simon v Izoli se nahaja v bujnem mediteranskem zelenju, v neokrnjenem kotičku slovenske obale, na kraju, kjer so še danes vidni ostanki antičnega pristanišča Haliaetium iz rimskih časov. V malem mestu z bogato zgodovino in zanimivo arhitekturo boste našli vse, kar potrebujete za svoj pomladni morski oddih.

V San Simonu boste ravno prav odmaknjeni in ravno prav blizu pestremu dogajanju v Izoli

San Simon se nahaja le streljaj od Izole. Izola je živahno mediteransko mesto, ki ga prepoznate po prisrčnosti in gostoljubnosti prijaznih prebivalcev. Svoje ime dolguje otoku, na katerem je nastala, svojo identiteto pa ljudem, ki ohranjajo tradicijo trdne skupnosti dveh narodov, njunih različnih jezikov in skupne ljubezni do svojega kraja. Izolska duša se še vedno ohranja v ribištvu ter pridelavi vina in olja, zaradi česar je tako zelo drugačna od sosednjih obmorskih mest.

Izola je znana tudi po utripu kulturnih prireditev in praznovanj. Čar ribiških navad in gostij, ples, zabava in športne prireditve so neizčrpen vrelec, iz katerega se Izola vedno znova napaja z življenjem in vsako jutro znova ohranja svoj privlačen nasmeh.

San Simon se nahaja ob eni najlepših slovenskih plaž

V San Simon Resortu se nahaja urejena plaža, ki je delno betonirana, peščena in mivkasta. Lep zaliv z mivko in lepim nizkim pristopom v morje je zelo primeren za najmlajše. Promenada vodi do plaže po Belvederejem in nato do Mesečevega zaliva na lev strani, proti plaži Delfin in ventru pa na desni strani.

Spomladi prioporočamo sprehod med plažami, prvo nastavljanje sončnim žarkom in za najbolj pogumne že prve velikonočne ali prvomajske skoke v vodo.

Plaža se nahaja v neposredni bližini Hotela Haliaetum oz. Hotela Mirta.

Destinacija za kulinarike in športnike

Izola poskrbi za počitnikovanje v celoti. Za spoznavanje kulinarike se lahko odpravite v najboljše restavracije spridihom lokalnih dobrot ali se udeležite Izolskih okusov. Med sprehodom lahko uživate v čarih starodavnega ribiškega mesteca in poslušate morje. Plaža in različne aktivnosti od supanja do golfa in od ribištva do kolesarjenja, vam bodo krajšale in popestrile dan.

Od arheološkega parka do svetilnika in vse vmes

San Simon na robu Izole je odlična izhodiščna točka za sprehode. Obiščite arheološki park, sprehodite se vse do svetilnika, na koncu izolskega polotoka. Oglejte si Palačo Besenghi degli Ughi, Manizolijevo palačo ali Hišo morja – Izolano.

S kolesi se popeljite po Poti zdravja in prijateljstva skozi stara mesta in vasi. Pot je speljana ob morju ter med vinogradi in nasadi oljk. Popeljali se boste skozi kratke osvetljene in urejene predore, prečkali doline in se vzpeli prek gričev.

Čudovit pa je tudi sprehod ob pristanišču ali dan na priljubljeni plaži San Simon.

Preživite vikend v resortu San Simon

Resort leži tik ob morju, stran od mestnega vrveža in prometa. Je odlično izhodišče za raziskovanje obmorske kulture in zgodovine, saj se neposredno ob resortu nahajajo arheološki park rimske vile in ostale poti, ki vodijo k odkrivanju starega ribiškega mestnega jedra ter zaledja Istre.

Na novo prenovljen hotel Haliaetum in hotel Mirta bosta poskrbela za udoben spanec, dobro hrano in raznorazne animacije za otroke in odrasle. Če si poleg sprostitve od morja in sredozemske narave želite še več, se boste lahko potopili v Wellness & Spa Mirta, ki ima tudi prenovljen bazen z ogrevano morsko vodo.

Odlično ponudbo za namestitev, ki vam bo pričarala čudovit pomladni oddih, sledite TEJ POVEZAVI.

Odlično ponudbo za Hotela Haliaetum in Mirta
si lahko ogledate na TEJ POVEZAVI

 

Foto: Megabon, Shutterstock

Iščete navdih, kam na oddih? TUKAJ preverite odlično znižano ponudbo destinacij za vaš naslednji najljubši dopust – po Sloveniji ali pri naših sosedih.

 

PREBERITE ŠE: 20 nepozabnih dogodivščin, ki jih morate v Sloveniji in pri naših sosedih doživeti to pomlad

 

 

20 nepozabnih dogodivščin, ki jih morate v Sloveniji in pri naših sosedih doživeti to pomlad

Komaj smo jo dočakali! Tu je, topla, nežna, cvetoča, pomlad. Najboljši letni čas za izlete in doživetja. Tu jih je 20 nepozabnih, ki jih preprosto morate obkljukati pomladi 2022!

Doživite fantastično Frido Kahlo v Trstu (do 23. julija)

Je kaj lepšega kot pomlad v Trstu? Ja! Pomlad v Trstu in razstava Fride Kahlo. Razstava del ikonične slikarke Fride Kahlo bo na ogled vsak dan 9.30-20.30, od 12. marca do 23. julija 2022, v Salone degli Incanti v Trstu. Svoje vstopnice si zagotovite TUKAJ. Pomladni dan v Trstu bo popoln, če si privošite še sprehod po Napoleonovi poti in najboljši tržaški sladoled (preberite TUKAJ).

Foto: Salone degli Incanti

Sprehodite se Od češnje do češnje v Brdih  (4. in 5. junij)

Pomladna Brda so odlična ideja, sploh, ko se tam odvija Praznik češenj. Najbolj rdeč in najbolj sladek praznik v Brdih. Obiskovalce Goriških Brd bo pričakala tržnica s češnjami, ponudba domačih enogastronomskih izdelkov, degustacije, razstava češenj, koncerti ter bogat otroški in zabavni program. Posebej zanimiv je pohod Od češnje do češnje, ki se bo zgodil 5. junija in bo potekal po briških gričih in dolinah, skozi briške vasi, mimo naravnih znamenitosti. Na pohodu se vam bodo na posameznih točkah odpirali popolnoma drugačni razgledi, ki vam bodo pričarali Brda v vsej njihovi razgibanosti in raznolikosti.

Privoščite si pozno kosilo na Odprti kuhni (18. marec – 23. oktober)

V prebujeni vrvež mestnega središča Ljubljane se je vrnila Odprta kuhna. Zdaj jo že vsi poznamo, zato samo na kratko: Na Pogačarjevem trgu že deseto leto diši po pisanih kulinaričnih dobrotah! Preizkusite slastne ulične stvaritve izpod rok priznanih chefov, spijte osvežilen koktejl in klepetajte s prijatelji v sproščeni, a živahni petkovi atmosferi.

Izvedite vse o pridobivanju soli na Solinarskem prazniku v Piranu (23. in 24. aprila)

Praznik je posvečen potovanju v preteklost in vsakdanje življenje tedanjega časa. Obiskovalci bodo lahko spoznali mnoge zanimivosti in skrivnosti tradicije pridelave soli, ki je stara več kot 700 let in je bila zelo pomemben vir zaslužka za mesto. Na Tartinijevem trgu bo tržnica, posvečena soli in drugim darovom narave, gastronomska ponudba in raznolik kulturno-umetniški program, v katerem bodo sodelovale folklorne skupine, glasbeniki in solinarska družina. Otroci se bodo lahko zabavali na ustvarjalnih delavnicah.

Razvajajte svoje brbončice na festivalih izolskih okusov

Izola zaradi bližine zaledja ponuja odličen preplet istrske in morske kulinarike. Tradicionalne jedi zaledja so pripravljene predvsem iz pridelkov domače zemlje, ki rasejo ob vinogradih in oljčnih nasadih, ob morju pa na jedilnikih prednjačijo ribe in sadeži morja. Na dnevih izolskih okusov vas ob določenih sobotah čaka tudi Pomol okusov in različni dnevi določene sestavine: Dnevi divjih špargljev, Dnevi domačih pedočev, Dnevi kraljice sardele, Dnevi kalamarov in Dnevi bakalaja. Več TUKAJ.

Preizkusite svoje zmožnosti na Kočevsko outdoor festivalu (3. – 5. junij)

Kočevsko Outdoor Festival je tekaški dogodek, ki ga organizira izkušena ekipa, ki ima za sabo že več kot 20 izvedb tekaških prireditev: Soča Outdoor Festival, Ultra Trail Vipava Valley in Julian Alps Trail Run. Ker verjamejo, da ima destinacija Kočevsko ponuditi veliko, so se odločili tekaški dogodek narediti tudi v tem prostoru. Kočevsko je pristno divja, a nadvse prijazna destinacija, ki jo enostavno morate obiskati. In kako bolje raziskati Kočevske gozdove kot v tekaškem koraku? Več o dogodku TUKAJ.

Privoščite si vikend v pomladni Budimpešti

Budimpešta je eno izmed tistih mest, ki se ves čas pojavlja visoko na lestvicah najlepših metropol sveta, a ostaja precej neobiskana. Kljub osupljivi arhitekturi, poživljajočim termam in edinstveni kulturi, prestolnica Madžarske še kar sameva v senci starih predsodkov. Veliko svetovnih popotnikov se je kar nekako boji. Ne vedo kaj pričakovati, kako se je lotiti. In ali domačini sploh znajo angleško? Odgovor je DA. Za obisk Budimpešte izberite pomlad in uživajte v svetočih prizorih. Če bi si Budimpešto radi ogledali bolj konkretno, boste na TEJ POVEZAVI našli več različnih hotelov po odlični ceni.

Doživite filmski festival Kino Otok pod zvezdami (1. – 5. junij)

Obmorska Izola pred začetkom glavne poletne sezone vsako leto znova zaživi kot pravi filmski otok. Mediteranski karakter festivala Kino Otok se kaže v ravnovesju med sproščenostjo in temperamentom, ki učinkuje kot čarobna otoška formula – kdor ga je kdaj koli obiskal, se želi vedno znova vračati. Festival je vse od leta 2004 festival v pravem pomenu besede: živo srečanje ustvarjalcev in obiskovalcev ob filmski umetnosti, z odličnim izborom filmov in s prepoznavnimi gosti z vsega sveta. Več o festivalu in dogajanju TUKAJ.

Sladkajte se na Festivalu čokolade v Radovljici (23. in 24. april)

Radovljico je nujno treba obiskati v času Festivala čokolade. Premamila vas bo bogata ponudba pralin, čokoladnih tablic ter drugih čokoladnih grižljajev izpod rok slovenskih in tujih mojstrov čokolade. Zabavali in sprostili se boste tudi ob pestrem spremljevalnem programu. Poleg raznolikosti čokolade vas bodo na odru navdušili Boštjan Gorenc – Pižama, Trkaj, Batista Cadillac, Ansambel Saša Avsenika, v parku pa animacija z artisti, gibalne in kulinarične delavnice za otroke. Izjemno festivalsko vzdušje ki spremlja največji sejem čokoladnih izdelkov v Sloveniji vas bo prepričalo, da pridete naslednjič kar za ves vikend!

Uživajte na koncertu festivala MENT v Kinu Šiška (8. – 10. junij)

Slovenski festival glasbenih odkritij, ki se osredotoča na lokalne, regionalne in evropske scene, se vrača k tridnevnemu klubskemu formatu z mednarodno glasbeno konferenco, ki vsako leto privabi več sto evropskih glasbenih profesionalcev. Letošnji koncertni program vključuje več kot 80 glasbenikov iz 25 držav. Na sredinem otvoritvenem večeru v Kinu Šiška bo kot glavni gost nastopil enigmatični ameriški zvezdnik, kantavtor in producent Yves Tumor. V četrtek in petek pa se bodo ob številnih drugih mednarodnih gostih in domačih talentih predstavili ukrajinska hip-hop ikona Alyona Alyona, britanska kantavtorica Martha Skye Murphy in francoska avant-pop usvarjalka Oklou. Uživajte v glasbi!

Sprehodite se po cvetoči Veliki planini

Velika planina je vedno prijetna ideja za izlet, zdaj, ko bo sneg končno skopnel in je pomlad tudi po koledarju že stopila skozi vrata, pa bo njene planote s prvimi znanilkami pomladi zajela še bolj barvita podoba. Glavni razcvet vijoličnih žafranov ob idealnih vremenskih razmerah običajno pričakamo že drugo polovico aprila, popoln razcvet pa traja od 10 do 14 dni. Če bi na Veliki planini preživeli več dni, sledite tej povezavi za odlično namestitveno idejo!

Uživajte v Laški medenki v Laškem

Med jedmi z znakom Okusi Laškega je Laška medenka prava kraljica! V njej je med laških čebelarjev, smetano zanjo pa so pregreli in v medenki uporabili mojstri, ki obvladajo tudi zahtevnejše kuharske in slaščičarske postopke. Okusite jo lahko v Thermani Laško, obisk pa lahko izkoristite tudi za poto v bazene s toplo termalno vodo.

Raziskujte Pomurje

Pomurje je slovenska pokrajina, ki nudi ogromno! Neskončna polja, narodni park Goričko, reko Muro in vsa naselja vmes. Tu boste odlično jedli, se zelo sprostili in uživali v tehnološko naprednih turističnih točkah, kot so Expano, Vulkanija in Vinarium. Pomurje je popolnoma svoj svet gostoljubnih in prijaznih ljudi, povezovanja in čudovite narave. Kaj vse lahko počnete tam, si preberite tukaj.

Privoščite si piknik v naravi

Pomlad kar kliče po pikniku v topli zeleni travi. Naj bo to v gorah, ob morju, ob potočku, ob polju ali ob jezeru. Ko vse okoli diši po pomladnem cvetju, ko v ozadju pojejo ptice in ko se na veliki dekici znajdejo pisani grižljaji. Po pojedenem se zleknete v mehko travo in uživate v ravno prav toplem pomladnem soncu. Če ne veste, kaj bi pripravili v piknik košaro, kliknite na to povezavo in si pripravite nepozaben piknik!

Preživite prvi maj v pristni Istri

Hrvaški polotok Istra je poln tradicije in pristnih doživetij. Poleg vrhunske istrske gastronomije in turistično razvite obale z bistrim morjem, vas bodo očarala mestna središča z ozkimi ulicami in bogato zgodovino. Ta slikovita mesta so na primer Umag, Novigrad, Poreč, Rovinj in Pula. Le nekaj minut iz turističnih središč se boste lahko sprehodili med živahnim zelenjem. Notranjost Istre je namreč prepoznavna po gričih, na katerih stojijo nasadi oljk in vinogradov. Prvi maj v Istri je odlična ideja za vse, ki obožujete morje in odlično istrsko hrano. Več o tem, kam in kako: TUKAJ.

Potopite se v naravne terme v Toskani

Saturnia je topliško mesto v Toskani, kjer najdete prav poseben vir vode. Potok s pretokom okrog 800 litrov na sekundo tvori velike naravne terme – bazene in kaskade, ki se idilično zlivajo eden v drugega. Našli jih boste pod imenom Cascate del Mulino, kar v prevodu pomeni Slap pri mlinu. Prav ta stari mlin še vedno stoji med bazenčki, zaradi česar so še bolj fotogenični.Več o naravnmih termah si preberite TUKAJ.

Obiščite trajnostno naravnani Tübingen

Tübingen je očarljivo univerzitetno mestece na jugozahodu Nemčije, malo nižje od Stuttgarta. Kot da pravljična arhitektura ne bi bila dovolj, je to eno najbolj zelenih, trajnostnih in veganskih mest na svetu. Tübingen združuje čudovito zgodovinsko arhitekturo srednjega veka in sodobno, mladostno energijo univerzitetnega, kozmopolitanskega mesta. Zgrajeno je okoli starega dela mesta, nad katerim se vzdiguje srednjevešli grad in skozi katerega teče reka Neckar. Mestece na prvi pogled izgleda kot iz kakšne pravljice. Ko se poglobiš še v njegovo prebivalstvo, njihove vrednote in ideje, ti postane jasno, da zunanjost v resnici popolnoma odraža notranjost. Več o pravljičnem mestecu preberite TUKAJ.

Skočite v pravljični Hallstatt

Očarljiva vasica ob jezeru, dobre tri ure iz Ljubljane, vam bo omogočila doživetje prave Avstrije. V Hallstattu se lahko sprehodite ob čudovitem jezeru, obiščete ledeno jamo, se sprehodite po rudniku soli, obiščete stojnice s klobasami in kislim zeljem, se povzpnete na Rudolfov stolp po čudovite razglede in še in še in še. Odlična ideja za krajši pomladni izlet ali podaljšan vikend!

Doživite poseben dan z alpakami

Na obrobju krajinskega parka Goričko, v Dolencih pri Šalovcih, leži kmetija Mali raj. Na kmetiji se pase več kot 160 različnih domačih živali (alpake, ovce, burske koze, nemške koze in osel).  Na kmetiji se boste izletniki naužili svežega zraka, se lahko odpravili na pot po gozdu ali sprostili ob prijaznem klepetu s kakšnim domačinom. Najbolj pa boste navdušeni, če so vam všeč alpake! Več o kmetiji Mali raj TUKAJ.

Privoščite si brunch na Krku

Kaj je vaš najljubši del prebujanja v hotelu, poleg svežih dišečih belih rjuh? Za nas zagotovo hotelski zajtrk! A ker na dopustu pogosto radi malo dlje spimo, si vedno želimo, da bi namesto zajtrka lahko šli na brunch – torej nekaj med zajtrkom in kosilom (angleško: breakfast + lunch = brunch). Corinthia Baška Sunny Hotel je očitno slišal naše dolgoletne želje. Zajtrke zdaj strežejo od 7h do 13h! Ob polpenzionu pa po celodnevnem hedonizmu ujamete še odlično večerjo.

 

Uživajte v pomladi!!!

 

FOTO: Unsplash

PREBERITE ŠE: H(r)ana: Slovenski par, v družbi katerega ne boste slabo jedli #intervju

Iščete idejo, kam na oddih v naši bližini? TUKAJ (klik) vas čaka kup imenitnih ponudb!

 

Ideja za izlet na deževen dan: Tehniški muzej Slovenije

Tehniški muzej Slovenije v gradu Bistra je odlična ideja za izlet za otroke in odrasle tudi, ko zunaj dežuje.

Marca se je za obiskovalce znova odprl Tehniški muzej Slovenije, ki bo navdušil z novimi in starimi razstavami. Čeprav je okolica gradu čudovita ob lepem vremenu, je obisk Bistre odlična ideja tudi za izlet na deževen dan.

Kdaj in kako obiskati muzej v Bistri?

Tehniški muzej Slovenije je od marca do maja ob vikendih odprt med 9.00 in 19.00. Parkirišče je na voljo pred muzejem.

Ker je muzej s številnim raznovrstnim gradivom, vsebinsko in prostorsko zelo obsežen, svetujejo predhodni izbor glede na zanimanje ter ob enem obisku ogled le nekaj zbirk, ogled ostalih pa ob prihodnjem obisku, ali pa daljši obisk z več odmori. Če vas zanimajo vodeni ogledi, preverite dogodke tukaj. 

Tehniški muzej Slovenije – neštete zgodbe, ki jih pripovedujeta tehniška dediščina in narava

Ob slabem vremenu vas bo navdušil sprehod po čudovitem gradu, med zbirko Titovih avtomobilov in napravami, ki pričajo o razvoju kmetijstva. Odkar so muzeji in galerije ponovno odprli svoja vrata, si je v Tehniškem muzeju Slovenije (TMS) mogoče ogledati več razstav, ki obiskovalce seznanjajo z bogato domačo tehniško tradicijo in dediščino.

V Bistri je prvič na ogled razstava medicinskih instrumentov in pripomočkov. V muzejskem kompleksu na prostem si lahko ogledate fotografsko razstavo Z vami že 70 let: Tehniški muzej Slovenije 1951–2021, v živo pa sta na ogled tudi razstavi Tehnika za šport, ki predstavlja presek slovenskih športnih proizvajalcev za aktivnosti na kopnem, v zraku in vodi, ter Robot.si, ki ponuja vpogled v začetke slovenske industrijske robotike.

Več o razstavah in muzeju si preberite TUKAJ 

Predstavitveni film ob 70-letnici muzeja

Da si boste še lažje predstavljali, kam se odpravljate na nepozaben izlet, si poglejte predstavitveni video:

 

Foto: Tehniški muzej Slovenije

PREBERITE ŠE: Ideja za izlet z otroki: po znanje in zabavo v Tehnopark Celje

Iščete navdih, kam na pomladni oddih? TUKAJ preverite odlično znižano ponudbo destinacij za vaš naslednji najljubši dopust – po Sloveniji ali pri naših sosedih.

izlet na deževen dan izlet na deževen dan 

5 super idej za ugoden pomladni vikend oddih pri nas in naših sosedih

Toplo vreme, cvetoča drevesa in nasmejani ljudje, … končno je čas za super pomladni oddih. Kam? To so naše ideje:

Za družine: Večkrat nagrajen Zaton Holiday Resort

Vse se začne z 1,5 km dolgo, večinoma peščeno, plažo. Nadaljuje se s čistim morjem v središču čudovitega Jadrana. To dopolnijo vrhunski apartmaji. In vse to je šele začetek. Ko pridemo do ogrevanih bazenov in količine aktivnosti, hitro ugotovimo, da je Zaton Holiday Resort sanjska destinacija za družinski pomladni oddih.

Zaton Holiday Resort ni samo odlična izbira za vse, ki obožujete morje in borovce, je odlična izbira za vse, ki si želite aktivnega dopusta, bogate animacije in kupa atrakcij za otroke. To bo pomladni oddih, ki vas bo zbližal.

Preberite VEČ: TUKAJ

Za hedoniste: Utrip očarljivega mesta tik ob sinje modrem morju

Zakaj ne bi podaljšanega velikonočnega vikenda izkoristili za luksuzno razvajanje v čudovitem petzvezdničnem hotelu ob morju?

Zgodovinski hotel Miramare je bil zgrajen leta 1906 in predstavlja kulturno dediščino očarljive in priljubljene Crikvenice.   Popolnoma prenovljen leta 2021 vabi stare in nove goste na popoln luksuzen oddih ob jadranski obali. Stoji tik ob plaži, v središču mesta, kar njegovim gostom daje vse vrste prednosti. Do morja in popolne sprostitve je le nekaj korakov, hkrati pa je ob potopu v modro morje ves čas čutiti zgodovinsko bogat utrip mesta. To bo pomladni oddih, ki vas bo sprostil.

Preberite VEČ: TUKAJ

City break: Pomladna Budimpešta

Budimpešta je eno izmed tistih mest, ki se ves čas pojavlja visoko na lestvicah najlepših metropol sveta, a ostaja precej neobiskana. Kljub osupljivi arhitekturi, poživljajočim termam in edinstveni kulturi, prestolnica Madžarske še kar sameva v senci starih predsodkov. Veliko svetovnih popotnikov se je kar nekako boji. Ne vedo kaj pričakovati, kako se je lotiti. In ali domačini sploh znajo angleško? Odgovor je DA.

V resnici je Budimpešta izredno gostoljubno in prijetno mesto. Lepa modra Donava, nešteto prijetnih lokalov in odlična hrana. Res imamo srečo, da živimo tako blizu tega čudovitega mesta, saj ga lahko obiščemo že ta vikend oziroma praznike! Budimpešta je od glavnega mesta naše države oddaljena le 4 ure vožnje, zato je idealna ideja za kratek city break. (Skoraj tako romantično in navdihujoče, kot citybreak v Parizu, le ceneje in bližje.)

Preberite VEČ: TUKAJ

Za ljubitelje morja: Pristno mediteranska Istra

Hrvaški polotok Istra je poln tradicije in pristnih doživetij. Poleg vrhunske istrske gastronomije in turistično razvite obale z bistrim morjem, vas bodo očarala mestna središča z ozkimi ulicami in bogato zgodovino. Ta slikovita mesta so na primer Umag, Novigrad, Poreč, Rovinj in Pula.

Le nekaj minut iz turističnih središč pa se boste lahko sprehodili med živahnim zelenjem. Notranjost Istre je namreč prepoznavna po gričih, na katerih stojijo nasadi oljk in vinogradov. To bo pomladni oddih, ki vas bo navdihnil.

Preberite VEČ: TUKAJ 

Za gorske navdušence: Velika planina

Svet planin, svežega zraka, čudovite narave in dih jemajočih razgledov vas bo očaral! Tako zelo, da boste želeli ostati več dni. Velika planina se s čarobnostjo, neokrnjeno naravo, edinstveno pastirsko tradicijo, izjemnimi razgledi in tradicionalnimi dobrotami, uvršča med najlepše planote, tako doma kot tudi v svetu.

Blizu Ljubljane in le nekaj kilometrov od Kamnika, najdete spodnjo postajo nihalke, s katero se lahko popeljete na to čarobno lepotico. Tisti, ki ste malo bolj aktivni pa se boste zagotovo razveselili označenih pohodniških poti, ki vas bodo med zelenimi gozdovi popeljale do vrha. To bo pomladni oddih za vse, ki obožujete svež gorski zrak in vijolično preprogo iz žafranov.

Preberite VEČ: TUKAJ

Iščete navdih, kam na pomladni oddih? TUKAJ preverite odlično znižano ponudbo destinacij za vaš naslednji najljubši dopust – po Sloveniji ali pri naših sosedih.

Foto: Unsplash, Shutterstock

PREBERITE ŠE: INTERVJU: “Kam na morje z otroki? V Maslinico!”

Ideja za oddih: 5 razlogov, zakaj še v marcu v Cerklje na Gorenjskem

Cerklje na Gorenjskem so majhna občina, a naj vas to ne zavede. V njej se skriva vsaj 100 razlogov za obisk, mi bomo izpostavili le peščico.

1. Smučajte na Krvavcu

Težko začnemo seznam brez očitnega: smučanje na Krvavcu. Še cel marec bo smučišče zagotovo obratovalo in časa za vijuganje po belih strminah bo dovolj. Krvavec je priljubljeno slovensko smučišče, primerno za začetnike in tiste, ki smučanje obvladate. Za sprostitev po smučanju pa priporočamo obisk savne in jaccuzzijev v Hotelu Silvester.  Cerklje na Gorenjskem

2. Spijte kavico na Gradu Strmol

Od dvanajstih srednjeveških dvorcev na območju današnje cerkljanske občine je grad Strmol edini, ki se je ohranil vse do danes. Grad hrani bogato zbirko historičnega pohištva, slik in drugih antikvitet. Park je opremljen s fontano in baročno plastiko, prineseno z nekdanjega gradu Zalog pri Moravčah. Na gradu lahko spijete kavico in se sprehodite po sobanah ter parku.

3. Obiščite čebelarski muzej

V zasebnem čebelarsko-kmečkem muzeju vas bodo z veseljem popeljali po zgodovini razvoja čebelarstva. Ogledate si lahko različne predmete, ki so jih nekoč uporabljali čebelarji za pridobivanje medu. Z razstavljenimi predmeti, kot so lončeno posodje in drugi uporabni predmeti ter čevljarski pripomočki, se predstavlja tudi tradicija življenja nekoč. Skozi sobe v obnovljeni stari hiši vas bo skozi čas vodila bogata zbirka čebelarstva in kmečkega orodja.V muzeju je lično urejena prodajalna, kjer se kupijo različne vrste domačega medu, propolis, cvetni prah, medeno žganje in izdelki iz čebeljega voska.

4. Nadihajte se svežega zraka

Cerklje na Gorenjskem so odlična izhodiščna točka za številne pohode. Povzpnite se na Kriško planino, Štefanjo goro ali planino Dolga njiva. Obiščite Dom na Gospincu ali Dom na Krvavcu. Opazujte ptice, sprehodite se med mestnimi znamenitostmi ali pa se podate do ribnikov Lahovče in Češnjevek. Po vseh aktivnostih pa priporočamo oddih v Hotelu Silvester, kjer si lahko privoščite wellness razvajanje v dvoje. 

5. Razvajajte se v wellnessu hotela Silvester

Kako se sliši VIP oddih za 2 z jacuzzijem, finsko in turško savno in knajpanjem? V hotelu Silvester lahko po ugodni ceni najamete sobo in ostanete več dni, ali pa zgolj najamete wellness za 2 uri in uživate v romantiki.  Preverite tukaj.

Verjamemo, da bi v Cerkljah radi preživeli več dni, si izposodili kolo, skuter ali avto, igrali biljard in okusili tradicionalno hrano. Vse to in še več lahko po ugodni ceni doživite v Hotelu Silvester. Priporočamo! Preverite ponudbo TUKAJ. 

 

Foto: Megabon, Unsplash

PREBERITE ŠE: Pula: 5 odličnih idej, kaj tam početi, ko niste v morju

Last minute ideje za prihajajoče zimske počitnice

Kam še lahko greste med zimskimi počitnicami? Izbrali smo ene terme, eno smučanje in eno morje, še več idej in ponudb pa najdete na povezavi na dnu prispevka.

Po vodno zabavo v Thermano Laško

Laško je sotočje dobrega počutja in zdravja, pivovarstva, čebelarstva in zeliščarstva. Svoj sproščujoč dan lahko začnete v pivnici termalne vode in s tem poživite in revitalizirate svoje telo. Dan lahko nadaljujete v Termalnem centru s stekleno kupolo, kjer vas čaka bazen z valovi, hitra reka, rekreacijsko-masažni bazen s slapovi in talnimi izviri, trije whirlpooli, otroško vodno zabavišče, Keipp kotiček, tobogan. Sproščanje vas čaka tudi v Svetu savn, kjer je na voljo več tematskih savn – finska, parna, infrardeča, savna Sanarium in Loconium. To so last minute ideje. 

Kaj vse še lahko počnete tu? Spoznajte mesto in pivovarsko tradicijo na različnih dogodkih in z izvirnimi pustolovščinami. Lahko pobegnete iz sobe pobega, kjer je bil zvarjen prvi vrček piva. Za kulinarično razvajanje in čudovite razglede nam mestom, obiščite grad Tabor, kjer kuha priznani kuharski mojster Marko Pavčnik. Če vas zanimajo več kot 500 let stara hiša s črno kuhinjo, s slamo krita kašča in kozolec toplar, pa se odpravite do domačije našega pesnika Antona Aškerca.

Preverite ponudbo TUKAJ 

Na smučanje na Golte

Turistično-rekreacijski center Golte vas bo očaral s spojem bogate turistične ponudbe, čudovitega naravnega okolja in urejenega smučišča, primernega za vse smučarje. V neposredni bližini Mozirja in na nadmorski višini več kot 1400 metrov boste doživeli začetek zime na popoln način – 12 kilometrov raznovrstnih smučarskih prog, 2 vlečnici, 3 sedežnice in za najmlajše goste tudi tekoči trak za začetnike.

Za začetnike je na voljo tudi šola smučanja, kjer vas bodo licencirani učitelji pripravili na vaše prve zavoje. Če pa smučanje morda ni za vas, pa se lahko zabavate na urejenem sankališču ob hotelu ali pa se podate na sprehod po čudoviti okolici in uživate v dih jemajočih razgledih na okolico in dolino.

Preverite ponudbo (od nedelje do torka) TUKAJ

Na morje v Portorož

Slovenska obala je čudovita v vseh letnih časih. Kavica na soncu, igrišče na plaži in zvok ter vonj morja bodo poskrbeli za super družinski oddih. Sprehodite so do Pirana in si oglejte akvarij, ali pa zaplavajte v slanih bazenih Lifeclass.

LifeClass Hoteli 4* v Portorožu so vedno dobra ideja! Zaplavajte v svet zdravih užitkov, poskrbite za vaše dobro počutje, bivajte v stilu Mediterana, naj vas prebudi šumenje morja in objame sonce, prepustite se eleganci, razvajanju in prestižu, poskrbite za sprostitev in regeneracijo, preživite oddih aktivno in poskrbite za dobro počutje vašega telesa, naj se vaš dan zaključi v dobri družbi. Vse to in še več vam ponuja mednarodna hotelska veriga LifeClass. Hotele LifeClass dopolnjuje najobširnejša termalna, zdravstvena in wellness ponudba v Evropi.

Preverite ponudbo TUKAJ.

Še več idej in ponudb, kjer 2 otroka bivata gratis, najdete na
TEJ POVEZAVI.

 

Foto: Megabon

PREBERITE ŠE: Ideja za družinski oddih: V najboljši hotel za otroke na Hrvaškem (tudi z veliko družino)

 

Na lovu za NAJ DRUŽINSKO DESTINACIJO 2022

Mami blogerke so skupina mamic in očkov, ki že več kot pet let skrbijo za koristne in zabavne vsebine za slovenske starše. Vsak/a s svojim  blogom skrbi za svoje področje, vsake toliko pa združijo moči in poskrbijo za projekte, ki tako ali drugače doprinašajo k vzgoji in počutju slovenskih družin. En takih je tudi projekt NAJ DRUŽINSKA DESTINACIJA.

Družinski oddihi so pomemben del družinskega življenja, saj poskrbijo, da se družina odmakne od vsakdana in okrepi vezi med člani. Ko oddihi vključujejo otroke, si želimo, da je destinacija čimbolj otrokom in staršem prijazna, saj se želimo osredotočiti samo na zabavo in sprostitev. naj družinska destinacija

Projekt NAJ DRUŽINSKA DESTINACIJA je prvič zaživel leta 2019, ko so Mami blogerke obiskale 10 destinacij – 8 slovenskih (Golte, Moravske toplice, Panonska vas, Gozd Martuljek, Kranjska Gora, Bohinj, Topolšica in Tržič) in 2 srbski (Beograd in Novi sad). Svoje izkušnje so delile na blogu in družbenih omrežjih in tako bralcem in sledilcem omogočile vpogled v družinske destinacije iz prve roke.

Mami blogerke med raziskovanjem Kranjske Gore. Foto: Mateja Tamše

Po začasnem premoru se iskanje nadaljuje z novim partnerjem

Žal je leto 2020 prineslo splošno zaustavitev na turističnem področju, zato so projekt začasno prekinile. V letu 2022 pa se vračajo k iskanju. Ker bodo tokrat iskale tudi pri naših sosedih, so k sodelovanju povabile Megabon, turistični portal z ugodnimi ponudbami namestitev in izletov, ki dobro pozna širšo ponudbo. S skupnimi močmi bodo poiskali novih 10 naj družinskih destinacij, zaradi sodelovanja pa v še malo bolj dodelani obliki in izjemno prednostjo za bralce in sledilce.

Kako bo potekalo iskanje NAJ DRUŽINSKE DESTINACIJE 2022

Mami blogerke so že na začetku iskanja skupaj s sledilkami in sledilci določile pogoje, ki jih mora destinacija izpolnjevati, da se sploh uvrsti med top 10 najboljših. Ko so destinacije izbrane, se vsak mesec, od februarja do decembra, posvetijo eni. Najprej destinacijo raziščejo in predstavijo, potem jo obiščejo in se javljajo v živo, na koncu napišejo mnenje, kjer izpostavijo prednosti in slabosti. K podajanju mnenja povabijo tudi starše, ki so destinacijo že obiskali.

Pogoji, ki jih upoštevajo pri iskanju:

  • Primerno za družine z majhnimi otroki
  • Prostorna nastanitev z možnostjo otroške posteljice
  • Finančno dostopna opcija
  • Veliko narave
  • Zabava in animacija
  • Zanimivosti v okolici nastanitve
  • Dobra kulinarična izkušnja
  • Lahko dostopno z avtom in parkirno mesto za avto
  • Varnost
  • Otrokom prijazno

Moravske toplice. Foto: Dinamik

Beograd. Foto: Mateja Tamše

Kje lahko spremljate projekt in kako si zagotovite možnost, da destinacije obiščete tudi sami

Projekt lahko spremljate na blogu Mami blogerke in na družbenih kanalih Mami blogerk, kjer bo zadnji teden v mesecu potekala tudi nagradna igra, v kateri bodo eni družini podarile vikend oddih na naj družinski destinaciji meseca. 

Prvo destinacijo bodo Mami blogerke obiskale že drugi vikend v februarju. Za prvi mesec so izbrale Family Hotel Lišanj v Novem Vinodolskem na Hrvaškem. Spremljajte dogajanje in mi že držimo pesti za to, da bo konec meseca vikend oddih v čudovitem družinskem hotelu vaš.

Projekt spremljajte na Instagramu Mami blogerk in Megabona

 

PREBERITE TUDI: Ideja za družinski oddih: V najboljši hotel za otroke na Hrvaškem (tudi z veliko družino)

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.