Na slovenskih smučiščih zadovoljni z iztekajočo se sezono

Glede na trenutni obisk so smučišča letos dosegla približno 15-odstotno rast

V Smučarskem centru Cerkno so imeli doslej 29 odstotkov večji obisk kot v istem obdobju lanske sezone, čeprav so obratovali nekaj dni manj. »Z letošnjo zimsko sezono smo zelo zadovoljni, ne nazadnje je naše smučišče obiskalo približno 82.000 smučarjev,« je sporočil vodja trženja in prodaje v družbi Hotel Cerkno Uroš Žajdela. Družba Hotel Cerkno, ki je imela doslej zelo dobro zasedene vse nastanitvene zmogljivosti, pričakuje, da bo smučišče Cerkno v tej sezoni obratovalo do 26. marca.

Skoraj povsod dosegajo rast

Rast obiska dosegajo tudi upravljavci žičnic na Mariborskem in Areškem Pohorju, javno podjetje Marprom, kjer so z zimsko sezono prav tako zadovoljni. Poleg 2000 sezonskih vozovnic so doslej prodali približno 60.000 dnevnih in večdnevnih, kar je približno 30 odstotkov več kot lani. Več kot lani so doslej našteli tudi skupnih smučarskih dni. V Marpromu načrtujejo, da bi na areškem delu Pohorja smučarska sezona trajala do konca marca, na mariborskem delu pa jo bodo zaradi razmeroma toplega vremena najverjetneje morali končati že prej.

S sezono so razmeroma zadovoljni tudi na Kopah, kjer so doslej pripeljali več kot 65.000 smučarjev. To je 22 odstotkov več kot v istem obdobju lanske sezone. Kot je sporočil direktor družbe Vabo Boštjan Paradiž, so predvsem zadovoljni s povečanim obiskom, ki je rezultat dostopnih cen vozovnic z malico. Ob tem je sicer smučišče v celotni sezoni dodatno zasneževalo, saj naravnega snega ni bilo vseskozi zadosti, celotno smučišče pa so odprli razmeroma pozno, šele 19. januarja. Na Kopah računajo, da bodo sezono končali v nedeljo, 2. aprila.

Približno desetino večji obisk kot v istem obdobju lani imajo na Krvavcu. Do vključno 9. marca so v 93 obratovalnih dneh prepeljali okoli 150.000 obiskovalcev. V družbi RTC Krvavec so z obiskom zadovoljni in sezono ocenjujejo kot solidno. Kot pravi Luka Vrančič iz RTC Krvavec, jih veseli, da se število obiskovalcev ne zmanjšuje, a dodaja, da jih je še vedno manj kot v doslej najboljših zimskih sezonah. Na Krvavcu glede na trenutne razmere načrtujejo, da bodo naprave v tej sezoni obratovale do velikonočnega ponedeljka, to je do 17. aprila.

Na Voglu za zdaj odtenek slabše

Nekoliko manj so s sezono zadovoljni na Voglu. Kot so pojasnili, so do vključno 8. marca obratovali 86 smučarskih dni, kar je pet dni oziroma en odstotek manj kot v lanski zimski sezoni. Prepeljali so dobrih 53.600 smučarjev, kar je štiri odstotke manj kot v primerljivem obdobju lanske sezone.

Vzrok za manjši obisk so predvsem pozne snežne padavine v januarju in razmeroma muhasto vreme v februarju, pravijo v družbo Žičnice Vogel Bohinj, kjer letošnjo sezono ocenjujejo kot primerljivo z lansko, saj upajo, da bodo tudi marca rezultati primerljivi z lanskimi. »Glede na izkušnje in z dobro mero optimizma načrtujemo konec sezone z začetkom velikonočnih praznikov,« napovedujejo v družbi Žičnice Vogel Bohinj.

Tudi v Kranjski Gori poudarjajo, da je smučišče vso sezono od lanskega 2. decembra zaradi izredno majhne količine naravnega snega obratovalo izključno na umetnem snegu, zaradi česar so bili obratovalni stroški izredno visoki. Z zasneževanjem so Žičnice Kranjska Gora do vključno 9. marca imele 97 obratovalnih dni in prepeljale 179.850 smučarjev, kar je slabih pet odstotkov več kot v lanski celotni sezoni, ki so jo končali 28. marca. Letošnjo sezono bodo zagotovo obratovali do nedelje, 19. marca, so napovedali v družbi RTC Žičnice Kranjska Gora.

Na Kaninu do sredine maja

Na Rogli dosegajo šestodstotno rast obiska v primerjavi z istim obdobjem lanske sezone. V letošnji so od 3. decembra lani do vključno 8. marca letos v 96 dneh našteli dobrih 164.300 smučarjev. Z letošnjo zimsko sezono so za zdaj na Rogli zadovoljni, v prihodnjih tednih si še naprej obetajo lepo vreme in dober obisk. Smučarsko sezono bodo predvidoma končali 9. aprila, so sporočili iz družbe Unior, program turizem.

Na najviše ležečem slovenskem smučišču na Kaninu, kjer so sezono zagnali 23. decembra lani, so z dosedanjim obiskom zelo zadovoljni. Konec sezone v dogovoru z upravitelji italijanskega dela Kanina Sella Nevea načrtujejo za sredino maja.

Članek je bil objavljen v Delovem Tripu

Foto: Shutterstock

Trije smučarski oddihi, ki stanejo manj kot 210 evrov

Smučanje zadnja leta velja za drag šport, ki si ga je težko privoščiti, a z malce premisleka lahko do nekajdnevne zabave na snežnih strminah pride prav vsak zimski navdušenec. Preverili smo cene in ponudbe ter izbrali nekaj smučarskih destinacij, ki omogočajo, da smučamo brez da bi popolnoma izpraznili denarnico.

shutterstock_350094863

#1 Jahorina

Jahorina je smučišče, ki že desetletja z veseljem gosti slovenske smučarje. Žičnice, ki so bile zgrajene za zimske olimpijske igre, ki jih je Sarajevo gostilo leta 1984, so modernizirane in dograjene, tako da se danes lahko spustimo po 20 kilometrih odlično urejenih smučarskih prog. Jahorina se ponaša tudi z mnogimi novimi hoteli s prijaznim osebjem, prijetnimi spa in wellness centri ter bazeni. Glavna prednost pa so gotovo nizke cene, ki na Jahorini definitivno ne pomenijo slabe kvalitete.

Megabon priporoča// Dve nočitvi na jahorini za 59 evrov!

 

#2 Mariborsko Pohorje

Mariborsko Pohorje kot največji smučarski center v Sloveniji odlikujejo odlično urejene snežne strmine, bogata ponudba spa in wellness storitev ter neposredna bližina Maribora, kamor se lahko po smučanju odpravite na odlično večerjo, kino ali zabavo. Seveda ne smemo pozabiti, da je Pohorje praktično tudi zaradi hitrega dosega saj je od Ljubljane oddaljeno le uro vožnje, za pot iz Novega Mesta ali Kopra pa boste porabili le dve uri. Poleg dnevne smuke, ki jo zagotavljajo vzpenjača, tri dvosedežnice, štiri in šest sedežnica ter kar 16 žičnic, se po 10 kilometrov dolgi progi lahko spustite tudi v času nočne smuke.

Megabon priporoča// Dvakrat nočitev s polpenzionom že za 142 evrov!

shutterstock_98540534-1

#3 Kronplatz

Glavno smučarsko središče v Val Puserii se ponaša s 105 kilometri smučarskih prog, ob katerih stoji 30 smučarskih koč in različnih restavracij. Najdaljša steza je dolga pet kilometrov, navdušenci nad tekom na smučeh pa boste lahko uživali na 180 kilometrih tekaških prog. Smučišče je opremljeno tudi z bazenom in pokritim drsališčem, številne apres-ski zabave pa bodo poskrbele tudi za nočno dogajanje.

Megabon priporoča// Štirje dnevi smučanja z nočitvami 209 evrov!

Foto: Shutterstock

V kopalkah rezervirajmo smučarske počitnice

Verjamemo, da v teh dneh objokuješ dejstvo, da se poletje izteka in da te ob misli na krajše dni, toplejša oblačila in padec temperatur obdajajo mešani občutki. A konec poletja si lahko polepšamo z rezervacijo smučarskih počitnic. Ja, prav zdaj je čas za razmislek o tem, saj se kapacitete že polnijo. »Zdaj je na voljo več različnih kapacitet in če želimo biti nastanjeni v neposredni bližini smučišča, imamo sedaj večjo izbiro. Zgodnja rezervacija je priporočena tudi za večje skupine smučarjev, izbira apartmajev za veliko oseb je izredno majhna in seveda se ti hitro napolnijo. Moramo vedeti, da so v Alpah vsi objekti relativno majhni. Kasneje kot bomo rezervirali, težje bomo dobili točno tisto, kar si želimo,« pravi Dejan Romih iz agencije Mount Vacation.

Če smo poleti navajeni last minute ponudb, ki nas razvajajo, da lahko z izbiro dopusta odlašamo do zadnjega, pa pri smučanju takšnih ponudb praktično ni. Se pa izplača rezervirati prej. »Razlike v cenah med rezervacijo zdaj in sredi zime so lahko tudi 30-odstotne,« pravi Romih.

Zimska sezona ima dva vrhunca – novoletne praznike in zimske šolske počitnice. »Kapacitete za to obdobje bodo do 30. septembra zagotovo razprodane.«

smucanje_dolomiti_shutterstock_223330297

Dolomiti, Italija.

In kam naj se odpravimo?

Če obožuješ smučanje po ‘celcu’ potem sogovornik priporoča Chamonix v Franciji, Passo Tonale in Livigno v Italiji, v Avstriji pa Saalbach Hinterglemm.

Za družine so najbolj prijazna smučišča Bad Kleinkirchheim v Avstriji, v Franciji Puy Saint Vincent in v Italiji Passo Tonale.

Najbolj zahtevni smučarji boste na svoj račun prišli v Val Thorens v Franciji, v Avstriji v Schladmingu in v Italiji v Arrabi, ki je del Dolomitov.

smucanje_chamonix_shutterstock_282046424

Chamonix, Francija.

Dva raja za smučarje

Prav posebno doživetje predstavlja smučanje v francoskem Megevu. Megeve je prestižno smučarsko središče ob Mont Blancu. O kakšnem prestižu govorimo? Cena za najem apartmaja za en teden se prične pri 10.000 in konča pri 80.000 evrih. »Gre za posebne destinacije, ki bi si jih zagotovo vsak želel enkrat doživeti,« pravi Romih.

Če lahko o Megevu za enkrat samo sanjamo, pa je o smučanju v Chamonixu vredno razmisliti. »Med slovenskimi smučarji ta destinacija še ni tako zelo priljubljena, a je ekstremno drugačna in bi jo vsak smučar moral spoznati,« priporoča Dejan Romih.

VANDRAJ priporoča: preveri bogato ponudbo

smucanje_megeve_shutterstock_141161614

Megeve. Francija.

Torej, izberi smučišče, preveri, če je tvoja smučarska oprema pripravljena in začni nabirati kondicijo! Smučanje je tik pred vrati.

Foto: Shutterstock

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.