So rdeče uniforme stevardes AirAsia res preveč zapeljive?

Uniforme stevardes spadajo med ene tistih delovnih oprav, ki so zašle v marsikakšno fantazijo. A pravila oblačenja za stevardese so v resnici precej stroga, njihov videz pa je pomemben ravno toliko kot njihova usposabljanja, znanje in občutek za delo z ljudmi.

O novih uniformah stevardes letalske družbe AirAsia so nedavno razpravljali celo v malezijskem parlamentu. Dva poslanca vladajoče stranke sta namreč opozorila, da živo rdeče uniforme njihovih stevardes razkrivajo preveč. Poleg oprav stevardes AirAsie so jih zmotile tudi oprave v letalskih družbah Firefly in Malindo, saj naj bi bile na določenih mestih preveč prosojne.

PREBERITE ŠE: Šest stvari, s katerimi stevardese spravljate v slabo voljo

Poslanec Datuk Abdullah Mat Yasim je uniforme omenjenih družb označil za neprimerne, saj zaradi njih obstaja možnost, da se potniki med letom preveč razvnamejo. Oblačila, ki na tak način privabljajo poglede pa niso v skladu s pogledi najbolj razširjene vere v Maleziji – islama. “Komisija za letalstvo bi morala postaviti strožja pravila. Če stevardese nosijo zapeljiva in nespoštljiva oblačila, si lahko turisti o Maleziji ustvarijo napačno sliko,” je izjavil poslanec, ki ga je podprlo več somišljenikov.

Foto: Instagram in Facebook/AirAsia

PREBERITE ŠE:

10 stvari, ki vam jih želijo sporočiti piloti

Če boste v letalu sedeli na tem sedežu, boste deležni najboljše postrežbe

Izbira letalskega sedeža o vas pove veliko več, kot bi si mislili

Pet nasvetov, kako leteti manj stresno

Čeprav letenje smatramo za najbolj udoben način potovanja, se velikokrat izkaže, da je celoten proces potovanja z letalom precej utrudljiv. Težki kovčki, izgubljene letalske vozovnice, check in, turbolenca… Kaj hitro lahko postanemo precej živčni, zato smo pripravili pet nasvetov, ki bodo naslednji let nekoliko olajšali in potovanje naredili manj stresno.

#1 Za letenje si vzemi celoten dan dopusta

Tudi če tvoj let traja le dve uri, boš v resnici potoval precej dlje. Letu moraš namreč prišteti pot do letališča, čakanje v vrsti za vkrcanje, pregled prtljage… Na cilj boš gotovo prispel precej utrujen, zato si za pot do izbrane destinacije vzemi celoten dan in si po letu nekoliko spočij.

#2 Uporabi letališki longue

Potniki z vozovnicami višjega razreda ter potniki z nekaterimi karticami ugodnosti lahko v letališko longue cono vstopijo brezplačno, če pa moraš tudi ti na letališču čakati dlje časa, lahko kljub temu uporabiš prostore za počitek, seveda z določenim doplačilom. Ponavadi cena za dan v longueu znaša nekaj manj kot 50 evrov, v vstopnino pa je vključena tudi hrana in pijača, ki si jo lahko tam postrežeš, medtem, ko udobno čakaš na svoj let.

#3 Spočij si v letališkem hotelu

Če moraš na let čakati čez noč in potrebuješ prenočišče, boš najudobneje prenočil v letališkem hotelu. Morda se ti bo cena nočitve zdela malce za soljena, a če poiščeš hotel izven letališča in za prevoz do tja uporabiš letališki taksi, boš za nastanitev skupaj plačal enako ali celo več, pri tem pa zgubil tudi veliko časa in živcev.

Preberi še: Tri skrivnosti nakupovanja cenejših letalskih vozovnic

#4 Udobno se namesti in zaspi

Ko se vkrcaš na letalo, poišči čim bolj udobno pozicijo in poskusi zaspati. Če imaš težave z živčnostjo, poskusi z branjem knjige, ki te bo gotovo sprostila, ali pa si na ušesa nadeni slušalke s pomirjujočo glasbo. Ko boš zaprl oči, te bo enakomerno vibriranje letalskega motorja gotovo zazibalo v sladke sanje. In brez skrbi, ob pristanku te bodo stevardese zagotovo zbudile.

#5 Letalsko vozovnico si natisni doma ter jo skupaj s potnim listom pospravi v potovalno denarnico

Medtem, ko panično tekaš po letališču in iščeš pravo številko terminala, se kaj hitro zgodi, da založiš katerega izmed pomembnih dokumentov, ki jih potrebuješ za letenje. Zato je najbolj praktično, da si pred potovanjem omisliš potovalno denarnico, kjer boš lahko hranil potni list, denar ter letalsko karto – na enem mestu.

Preberi še: Zakaj z nizkocenovnimi prevozniki lahko letimo tako poceni?

Foto: Shutterstock, Pixabay

Prebrisani nasveti zaposlenih na letališču

Potovanja so zagotovo lepa in prav vsak od nas se jih veseli, bistveno manj prijetno pa je dolgo čakanje, gneča na letališčih in za povrh še morebitna izguba prtljage ali prestavljen let. Marsikomu, ki je kaj od tega že doživel, vedno bolj ljuba ideja postaja potovanje z vlakom. A za odkrivanje drugega konca sveta bo še vseeno treba stopiti na letalo.

Zato bodo zelo prav prišli nasveti tistih, ki so na letališču vsak dan. Katere trike za enostavnejše potovanje poznajo zaposleni na letališčih?

# Zvito

Ne plačujte vozička za prtljago, raje izberite tistega, ki pozabljen stoji sredi avle. Pa še zaslužili boste, ko ga boste vrnili.

# Pametno

Iz različnih pripomočkov, ki delujejo na baterije, vzemite le te ven. Veliko kovčkov pregledajo tudi zato, ker vibrirajo. Vse to pa podaljšuje čas odhoda.

Imate strah pred letenjem? Preberite, kako ga premagati.  <—

# Uporabno

Vse kar med izgubljeno prtljago čaka že več kot 90 dni, bo šlo v smeti. Zato, če ste pozabili polnilec za telefon, odkrito vprašajte zaposlene na oddelku izgubljeno in najdeno.

# Varčno

Namesto, da na letališču plačujete občutno preveč denarja za vodo, s seboj vzemite prazno steklenico, ki jo boste napolnili po varnostnem pregledu. Seveda, če ste na območju pitne vode.

letalo_shutterstock_378684229

# Zmrznjeno

Ali pa si vodo zmrznite. Dokler je tekočina zmrznjena, naj bi šla skozi varnostni pregled.

# Odžejajte se

Stevardese načeloma natočijo le poln kozarec izbrane pijače, a če boste prosili za celo pločevinko, vam jo bodo brez zadržkov dale.

# Prikupite se

Podkupite osebje na letalu s čokolado. Stevardese si namreč pogosto med seboj dajejo čokoladice, zato bodo ob vaši gesti mislile, da ste eden od njih. Seveda bodo z vami ravnali drugače.

Vas izmuči menjanje časovnih pasov? Preberite, kako premagati jet lag. <—

# Uporabite telefon

Če je let odpovedan ali prezaseden, pokličite na številko za informacije in se izognite čakanju v vrsti. Po telefonu vam bo vaša letalska družba namreč uredila vse, kar vam sicer lahko zaposleni na okencu.

# Internet

Sicer ni nujno, da bo delovalo, a na določenih letališčih je. Zavrtite nazaj uro na računalniku in si pridobite več časa na brezplačnem internetu.

# V pomoč

Sporočite svojo številko leta rent-a-car službi, kjer si boste sposodili avto. Tako bodo vedeli, kdaj vas lahko pričakujejo in bili obveščeni o morebitni zamudi. Sploh je to v veliko pomoč službam na majhnih letališčih, ki zgodaj zaprejo svoja vrata.

# Izberite sedež

Uporabite stran seatguru.com, ki pove kateri sedež je najboljši na katerem koli letalu. Ocenjujejo potniki!

Foto: Shutterstock

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.