Pozor: tako nikoli ne jejte sushija

Sushi v Evropi postaja vedno bolj popularna jed, ki že dolgo ni več rezervirana samo za tiste s polnimi denarnicami.

Če pri obedovanju sushija, ki smo ga kupili v lokalni trgovini in zmazali v udobju svojega kavča, ni zadrege, kako se ga pravilno lotiti, ta lahko nastane v kakšni od bolj finih restavracij. Zato smo, v izogib zadregi, na kup zbrali nasvete slavnega sushimojstra z Japonske.

Zlata štiri pravila:

#1 Sushi se je z rokami

Pozabite na zadrego, če palčk ne obvladate. Sushi naj bi jedli z rokami. Tako ga namreč tudi pripravijo pravi japonski sushimojstri.

Palčke pa se lahko uporablja le, če vam vonj po ribah na prstih ne diši preveč.

#2 Zmerno s sojino omako

V sojino omako naj bi na hitro pomočili le ribo in ne tudi riža. Riž se prehitro napije sojine omake in na ta način izniči okus ribe.

#3 Kam z wasabijem

Po nasvetih japonskega sushimojstra – zagotovo ne v sojino omako. Wasabija naj sploh ne bi bilo treba dodajati, saj je ponavadi dodan med plast ribe in riža, če pa imate radi pikantno ga dodajte na sredino ribe.

#4 Kako pojesti sushi

V enem samem grižljaju. Verjemite, če se želite izogniti koščkom riža po celi mizi in rdečici na obrazu, ko nikakor ne morete pregrizniti ribe, sushi pojejte v enem kosu.

Če ste ljubitelj sushija, boste od zdaj naprej lahko uživali brez pomislekov ali to delate prav. Če ga pa še niste poskusili, zdaj res nimate več izgovorov, da ga ne bi.

Foto: Unsplash

Ne spreglejte: Pred skokom v Azijo: Kako pravilno uporabljati jedilne paličice

Preberite še:

Slovenka, ki je kot prostovoljka v revnih delih Peruja otroke učila angleščino #intervju

 

Lačni všečkov? Če imate veliko sledilcev, lahko v Milanu jeste zastonj sushi.

Pa smo tam! V Milanu so v priljubljeni restavraciji z japonsko hrano uvedli plačevanje s sledilci na Instagramu. Sushi za všeček?

Če gledate priljubljeno Netflixovo serijo Black Mirror, se pripravite na preslikavo prizorov v realnost. Kam morate, da vam na račun sledilcev na Instagramu podarijo brezplačen sushi? V Milano!

Lastniki priljubljene restavracije This Is Not A Sushibar so se odločili, da bodo priljubljenost pretočili v valuto. Več sledilcev, kot imate na Instagramu, manj plačate za obrok. Kako zadeva deluje?

Kriteriji, ki služijo restavraciji in tistim z veliko sledilci

Gostje lahko na račun sledilcev dobijo več brezplačnih krožnikov ali celo ves obrok. Kaj morajo storiti? Najprej potrebujejo profil na Instagramu. Nato morajo fotografijo svoje hrane objaviti z oznako #thisisnotasushibar. 

Ob plačilu nato pokažejo svojo objavo, na podlagi katere jim izračunajo popust. Vendar pa se nikar ne veselite prehitro. Če imate manj kot 1000 sledilcev, ne bo iz tega nič. Kriterij je namreč sledeč.

Gostje, ki imajo med 1000 in 5000 sledilci, za objavljeno fotografijo z zahtevano oznako dobijo en brezplačen krožnik izbrane jedi. Tisti, ki imajo med 5 in 10 tisoč sledilci, dobijo dva krožnika, tisti z 10 do 50 tisoč oboževalci, se brezplačno najejo s štirimi hodi in tisti, ki imajo med 50 in 100 tisoč sledilcev, dobijo osem brezplačnih hodov. Da bi dobili zastonj vse, pa bo treba imeti kar prek 100 tisoč sledilcev.

Čeprav se vse skupaj sliši kot tekmovanje popularnosti na račun brezplačnega sušija, ima zadeva dva cilja. Drugi je seveda inovativna stimulacija gostov, da restavraciji na eleganten način dvigujejo prepoznavnost. Oglaševanje influencerjev s kompezacijo za obrok, torej, kar sicer ni nič novega. Pa dober tek!

Foto: Unsplash

PREBERITE ŠE:

Pred skokom v Azijo: Kako pravilno uporabljati jedilne paličice

Štiri najboljše japonske jedi, ki niso sushi + letalska karta v Tokio za 491 evrov

Sushi že dolgo ni več neznanka, japonske restavracije po Evropi rastejo kot gobe po dežju, počasi pa se širijo tudi med slovenske uličice. Druga japonska jed, ki nam pade na pamet je ramen juha, slana krepčilna jed odličnega okusa. Danes pa bomo pokukali malce globlje v japonsko kulinarično raznolikost in bolje spoznali štiri jedi, katere je po mnenju Japoncev absolutno treba preizkusiti.

Okonomiyaki

Jed, ki je na hitro videti kot nekakšna slana palačinka, prekrita s praženo zelenjavo, je ena najbolj priljubljenih japonskih prigrizkov zaključenih družb. Samo ime pravzaprav pomeni »vse na žaru«, ponavadi pa vključuje veliko praženega zelja, kalčkov, mlade čebule, malih kozic (rakcev) ali tanko narezanih svinjskih želodcev in jajca, ki ga spečejo na vrhu. V nekaterih pokrajinah sestavine zmešajo, drugje pa jih položijo v sloje, ki izgledajo še bolj mamljivi. Jed se pogosto prelije tudi z Worcestershire ribjo omako. Nekateri ji pravijo kar japonska pizza.

jap_1_shutterstock_318604550

Donburi

Donburi je poimenovan po posodi, v kateri je postrežen, sestavljen pa je iz različnih vrst zelenjave ter mesa, položenega na riž. Najpopularnejši različici jedi sta sestavljeni iz mehko kuhanega jajca ali svinjskega kotleta. Jed je slana, a hkrati polna okusov, zato je priljubljena tako med otroci kot odraslimi. Predvsem je jed razširjena ob obali, saj velja za krepčilno, a osvežilno poletno jed. V različnih restavracijah boste jed našli tudi pod imeni unaju, unadon, oyakodon ali katsudon.

jap_2_shutterstock_380029528

Oden

Najboljši oden boste našli na japonskih stojnicah z ulično prehrano, okoli katerih se kar tre ljudi. Eden izmed najbolj priljubljenih prigrizkov je, prav tako kot večina japonskih jedi, sestavljen iz podobnih sestavin. Kuhano jajce, zelenjava ter meso ali ribe so poljubno zmešani v veliki posodi, iz katere je jed servirana. Oden postrežejo s posebno sorto gorčice in azijsko repo. Gurmani kvaliteto jedi ocenijo po intenzivnosti vonja repe, ki vase vpije okuse preostalih sestavin.

jap_3_shutterstock_297151238

High-End Tempura

Tempuro pogostokrat povezujemo z mastno ocvrto zelenjavo in rakci, na Japonskem pa tempura velja za precej zdravo prestižno jed, ki je izjemno lahkotna, a vseeno prijetno hrustljava. V najboljših restavracijah jed pripravljajo tako, da kuhar pred očmi gostov pripravi krožnik za vsakega posebej, glede na glavno sestavino pa izbere tudi ujemajočo se omako.

jap_4_shutterstock_217392235

Foto: Shutterstock

PREBERITE ŠE:

12 uporabnih nasvetov za tiste, ki vas vleče v Vietnam

11 stvari, ki jih nikakor NE počnite na Tajskem

 

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.