Izlet po notranjosti Istre: Momjan, Grožnjan, Oprtalj, puščava in gurmanski postanki

Slovenci ob omembi Istre najprej pomislimo na obmorske turistične kraje kot so Umag, Novigrad, Rovinj, Poreč in Pula. A hrvaška Istra ni le zahodna obala. Tokrat pojdimo nekoliko stran od morja proti notranjosti, tik ob slovensko mejo. Spoznajmo Momjan, Grožnjan in Oprtalj. Če jih še ne poznate, naj bo to ideja za naslednji potep!

Momjan: od kaštela do konobe, kjer diši po boškarinu z rožmarinom

Momjan leži čisto blizu hrvaško-slovenske meje. Od Umaga in od Portoroža je oddaljen skoraj enako – okoli 17 kilometrov. Nad morje se dviga na 289 metrih, ima pa le okoli 200 stalnih prebivalcev. Ena od pomembnih točk Momjana je zagotovo Momjanski grad. Ruševine srednjeveškega gradu, ki datirajo v 13. stoletje, ponujajo čudovit razgled na okoliško pokrajino. Pred starodavnimi zidovi gradu z visečim mostom so še vidni ostanki obzidja, stolpov in portala z lokom ter dva veličastna kamnita polstebra. Obnova gradu je v načrtu, glede na pospešene renovacije hiš in gradenj v okolici, pa se bo kraj v naslednjih letih turistično šele zares razcvetel.

V Momjanu lahko skočite tudi v Hižo kaštela in se sprehodite skozi zgodovino ter si predstavljate življenje v srednjeveških gradovih. Obožujete lepe razglede? Dober kilometer od naselja na 326 m visokem griču stoji cerkev sv. Maura z lepim razgledom – na jugu preko Istre na Učko, proti severu pa na Piranski zaliv.

Momjan je znan tudi po svojih vinogradih in vinskih kleteh, zato ne preskočite kakšne dobre degustacije. Posebej znan je momjanski muškat. In kam na kosilo? Konoba Rino je ena tistih, ki vas bo k sebi povabila že z vonjavami, ki prihajajo iz kurišča sredi glavnega notranjega prostora. Na odprtem ognju cvrčijo zrezki boškarina, ki v družbi rožmarina omamno zadišijo še preden jih postavijo na mizo. Mimogrede, boškarin je priljubljeno ljudsko ime za istrsko govedo z velikimi rogovi, ki je avtohtona in zaščitena vrsta.

Grožnjan: mesto umetnikov in tlakovanic ulic, ki vas bo očaralo

Iz Momjana nato nadaljujemo v Grožnjan. Razdalja med njima je zanemarljiva – približno 7 kilometrov, kar je 10 minut vožnje z avtomobilom. Grožnjan leži na griču nad desnim bregom reke Mirne, zato ponuja čudovit razgled na okoliško pokrajino – od vinogradov, nasadov oljk in zelenih gričkov.

Grožnjan je še ena čudovita istrska vasica, znana po svoji umetniški in kulturni sceni ter starodavni arhitekturi. Sprehodite se po ozkih ulicah in raziskujte čudovito ohranjeno arhitekturo, vključno s starimi kamnitimi hišami, obrambnimi stolpi in mestnimi vrati.

Grožnjan je znan kot »mesto umetnikov«, zato tu ne manjka umetniških galerij, trgovinic in delavnic. Številne zapuščene hiše so preuredili v slikarske ateljeje, ki kraju dajejo dušo. Grožnjan slovi tudi po glasbenih festivalih, ki privabljajo glasbenike in ljubitelje jazz glasbe s celega sveta.

Istrska puščava: nenavadne sipine iz laporja, ki so videti kot iz drugega planeta

Ste vedeli, da se v hrvaški Istri blizu slovenske meje lahko sprehodite po puščavi? Kljub svojemu imenu Piski ni prava puščava kot je na primer Sahara, je pa vizualno prav tako imenitna. Istrska puščava je edinstven fenomen peščenih sipin iz laporja, ki so videti kot nekaj z drugega planeta. Iz enega na drug peščen griček lahko plezate in občudujete sedimentne kamnine, ki so v Istri sicer pogoste, edinstven pojav pa je, da so skoncentrirane na tako veliki površini, ki bi jo lahko primerjali z nekaj nogometnimi igrišči. Več o njej smo pisali že v TEM prispevku, vsekakor priporočamo obisk!

Oprtalj: na omamne tartufe in degustacijo olivnega olja!

Iz istrske puščave pa naprej do še enega slikovitega naselja na gričku nad reko Mirno, ki ima okoli 100 prebivalcev. Oprtalj je znan po številnih kulturno-zgodovinskih spomenikih, zaspano mestece pa nosi duh Istre, kot smo jo poznali nekoč. Oprtalj se ponaša s čudovito ohranjeno srednjeveško arhitekturo, ki vključuje kamnite hiše, ozke ulice, stare mestne zidove in stolpe. Na mestnem trgu v sredini vasi pa stoji tudi župnijska cerkev svetega Jurija.

Tako kot nekoliko slavnejši sosednji Motovun (do katerega pridemo v nadaljevanju) je tudi Oprtalj znan po omamnih tartufih, zlasti zaradi bližine tartufarskih območij, kot je Motovunski gozd. In če se po Motovunu turistov zadnja leta tre, je tu zgodba zaenkrat še malo drugačna. Če pa smo že pri omamno dišečih specialitetah – čas za malico! Streljaj od tod stoji Agroturizam Nežić, kotiček, kjer boste začutili domačnost, vsekakor pa zavohali tudi tartufe.

Nadja in Paolo bosta poskrbela za odlično kulinarično izkušnjo, z veseljem pa bosta z vami delila tudi kakšno skrivnost, ki bi jo morali poznati o tartufih in istrskih kulinariki. Mimogrede, imajo tudi nastanitve!

Poleg tartufov ta del Istre slovi tudi po vinogradih in odličnem vinu, v okolici pa so tudi številne oljarne, kjer pridelujejo kakovostno olivno olje. Zelo blizu stoji zaselek Ipši, kjer se piše še ena imenitna družinska zgodba. Tu so doma večkrat nagrajena in ekološko pridelana ekstra deviška oljčna olja in vina Ipša.

Družina Ipša z ustanoviteljem in gonilno silo podjetja Claudiom, njegovo ženo Iris in najmlajšo generacijo, ki sledi družinskemu poslu, slovi po svoji predanosti kakovosti in tradicionalnim metodam pridelave. Njihovo ekstra deviško oljčno olje je Izdelano iz lokalnih sort oljk, kot je istrska belica. Bili so tudi med prvimi v Istri, ki so videli potencial v degustacijah olivnega olja, ne zgolj vina. In toplo vam priporočamo, da jih (s predhodno najavo) obiščete na prav takšni degustaciji. Če ne le zaradi omamnih vonjev in okusov, pa že zgolj zaradi imenitnega razgleda na istrske griče – med drugim iz njihovega vrta lahko pomahate Motovunu, ki se bohoti na sosednjem griču.

Motovun: slikovito srednjeveško mesto kot iz razglednice

In če ga že omenjamo skozi celotno besedilo, za konec tokratne dogodivščine obiščimo še Motovun! To čudovito srednjeveško mestece na gričku osrednje Istre je zagotovo najbolj znano med zgoraj omenjenimi.

Tu je bil kar 25 let doma Motovunski filmski festival, ki je privabljal številne obiskovalce in ljubitelje filma, a letos ga tam ne boste več našli. Od 24. do 28. julija 2024 ga lahko v novi preobleki kot Cinehill ujamete v Gorskem kotarju, v objemu narave pri planinskem centru Petehovac nad mestom Delnice na 1000 metrih nadmorske višine.

Motovun vsekakor ostaja zanimiva turistična destinacija, o čemer priča tudi število obiskovalcev, ki ga ne moremo primerjati s tistim v zgoraj omenjenih istrskih biserih. Motovun slovi po bogati zgodovini in arhitekturi, tudi on pa ima čudovite razglede na okoliško istrsko pokrajino. Staro mestno jedro vas bo očaralo z ozkimi, tlakovanimi uličicami, kjer se vrstijo kamnite hiše. Mesto obdaja obzidje, seveda pa ima tudi obrambne stolpe in mestna vrata. Tudi tu ne pozabite na tartufe, vino in olivno olje! Se srečamo v Istri!

FOTO: Maja Fister

PREBERITE ŠE: Ste vedeli, da se v hrvaški Istri blizu slovenske meje lahko sprehodite po puščavi?

Iščete idejo, kam na oddih v naši bližini? TUKAJ (klik) vas čaka kup imenitnih ponudb!

Butični hotel v Rovinju s skrivnim vrtom za jesensko razvajanje ob vinu in tartufih

Ko se poletne sezona poslovi, zadihajo tudi tlakovana stara jedra istrskih mestec. Rovinj je odlična ideja za vikend pobeg!

Rovinj s svojim slikovitim starim in tlakovanim mestnim jedrom velja za eno lepših mestec hrvaške Istre. Ulice starega mestnega jedra Rovinja vas bodo kar same vabile k odkrivanju umetniških ateljejev, ki na vsakem koraku krasijo pročelja kamnitih stavb.

Rovinj: od umetniških ateljejev, slikovitih ulic in stolpa nad mestom

Med sprehodom po mestu boste prišli do največje znamenitosti Rovinja, cerkve sv. Evfemije. Ta s svojim 60 metrov visokim stolpom nudi prekrasen razgled na mesto, njegovo okolico in prostrano morje. Stolp je tudi najvišja točka Rovinja. Pravzaprav gre za repliko zvonika bazilike sv. Marka v Benetkah. Bronast kip sv. Evfemije na vrhu stolpa se obrača v smeri vetra, ki jo kaže s svojo desno roko.

Oddih v butičnem hotelu, ki stoji v nekdanji škofovski palači iz 17. stoletja

Vas mika morski oddih, kjer se boste razvajali? Hotel Angelo d’Oro se nahaja v nekdanji škofovski palači iz 17. stoletja in izžareva eleganco in prijetno vzdušje tradicionalne istrske zasebne vile v starem mestnem jedru Rovinja. Le streljaj od vseh zanimivih reči! Vsaka soba je edinstvena, vse pa imajo tople, nežne in zemeljske odtenke ter nudijo sodobno udobje v tradicionalnem stilu.

Oaza – skriti vrt znotraj starega obzidja

Hotel Angelo d’Oro pa skriva tudi eno redkih zelenih oaz znotraj starega obzidja Rovinja. Skriti vrt!

Tu najdete miren in zelen prostor za zajtrk in kavo čez dan in sproščujoč salon zvečer, kjer lahko hotelski gostje pod zvezdnatim nebom pijejo pijačo ali degustirajo vina iz majhne, ​​a dobro založene vinske kleti. Vsekakor pa si v Istri privoščite tudi kakšno jed s tartufi. Naj se oddih začne!

Megabon ponudbo za oddih v tem butičnem hotelu v Rovinju najdete TUKAJ – klik!

FOTO: Shutterstock, Megabon/Hotel Angelo d’Oro

PREBERITE ŠE: Ankaran: V butičen hotel s solno jamo in na lov za tartufi

Iščete idejo, kam na oddih v naši bližini? TUKAJ (klik) vas čaka kup imenitnih ponudb!

Kulinarični izlet po Istri: Lov na omamne tartufe!

Tartufi so ena tistih stvari, ki jih ljubite ali sovražite. Ta dominanten vonj in okus je nekaj resnično posebnega. Veste, kako in kje jih iščemo?

Poznate vse skrivnosti o tartufih? So tartufi res afrodizijak? Zakaj so pri lovu psi zamenjali prašiče? Ali jih res nabirajo samo zgodaj zjutraj? Odgovore na ta vprašanja lahko ujamete na prav posebni turi, lovu na tartufe.

Istra je čarobna za vse vrste doživetij, prisegamo pa tudi na tamkajšnjo kulinariko. S srednjeveškimi vasicami na slikovitih hribčkih v notranjosti in z urbanimi obmorskimi mesti navdušuje v vseh letnih časih. In kaj nam je na tem koncu Slovenije zadišalo tokrat? Tartufi!

Vandraj priporoča: Iskanje tartufov v družbi tartufarke Sare in njene psičke Lise (ponudbo preverite TUKAJ)

Ideja za izlet: lov na tartufe

Vrata v skrivnostni svet tartufov vam na Primorskem odpirata tartufarka Sara in njena psička Lisa. Na poldnevni turi se skupaj z njima lahko odpravite v gozd do skritega kotička, kjer s kančkom sreče med koreninami dreves izbrskate ta dišeči gomolj. In kaj z njim?

Po lovu si na omenjeni turi skuhate in privoščite tipične istrske testenine – fuže s tartufi, kot se za ta konec spodobi, pa se hrani prileže še kozarec vina lokalnega vinarja.

Tura je primerna kot pol- ali enodnevni izlet po Istri, individualno, za zaključene družbe ali družine z otroki. Poleg omamno dišečega kosila pa si na tem koncu dežele lahko privoščite še različne degustacije – oljčno olje, vino, sezonska zelišča ali sezonsko sadje in še kaj.

Kupon za dišeč izlet med tartufi najdete TUKAJ! Unovčljiv je od 1. 9. do 15. 12. 2018 in od 1. 2. do 30. 6. 2019.

FOTO: Shutterstock

PREBERITE ŠE:

Idiličen jesenski oddih v hotelu Kempinski Adriatic

S kolesom po Istri – 2. del: Po sledeh istrskih tračnic Parenzane

Prvomajski prazniki so kot za nalašč za nova odkrivanja in doživetja. Eni ste se podali v daljne kraje, drugi ste izkoristili čas za počitek, mi pa smo se podali v raziskovanje na dveh kolesih po Istri. Že kar nekaj časa nas je dražila ideja, da odkolesarimo po poti, po kateri je nekoč vijugal vlak iz Trsta v Poreč. In zato smo stopili na pedala in zavili na Parenzano, ki nas je vodila do očarljivih srednjeveških mest skozi čarobno pokrajino Istre, vse do bogatih okusov in prijaznih ljudi.

Smo praktično na začetku kolesarske sezone, zato naj bo naša prvomajska izkušnja vaš navdih, za katerega od prihajajočih sončnih vikendov.

123 kilometrov dolga železniška proga, je med letoma 1902 in 1935 pomenila življenje za istrske kraje. Vlak je namreč vsak dan vozil skozi hribovite kraške predele Istre in poleg potnikov prevažal sol, oljčno olje, sadje, zelenjavo, vino … Danes progo ohranjajo pri življenju številni kolesarji željni razmiganih kolesarskih poti ter razgledov, dobre hrane in istrske uživancije.

Poletje v školjki

Parenzani smo se pridružili v sečoveljskih solinah. Z nadobudno in navihano družbo sem se počutila, kakor da bi pravkar vstopila v film Poletje v školjki.

Morda je k temu pripomogel očarljiv razgled na soline in misel na poletne dni, ki se bližajo. Od nekod pa se je prikradlo tudi navdušenje nad tem, da nam ljubki bazeni dajejo sol že dolgih 700 let, kateri se ni mogel upreti niti Jamie Oliver. In če bi se nekaj stoletij nazaj rodila v Piranu solinarski družini, bi lahko pozabila na lepote kolesarjenja po Istri. Ta čas bi že bila nameščena v solinarski hišici in družini pomagala pri pripravi petol za novo sezono.

Po rdeči zemlji med oljčnimi nasadi in vinogradi

Urejena in dobro označena pot nas je vodila po viaduktih, tunelih, mimo nekdanjih železniških postaj. Naš prvi cilj je bila manjša vasica pred Porečem. In res ni lepšega, ko prikolesariš na cilj, si v večernih urah z družbo zakuriš ogenj in spiješ kozarec ali dva vina, ki smo ga našli kar pri sosedovih. V Istri skorajda ni vrat, kjer se na drugi strani ne bi znašel ali pridelovalec vina ali oljčnega olja ter navsezadnje nekdo, ki te k dobri kapljici pomaga usmeriti.

Juho s tartufi, meso s tartufi, solato s tartufi in morda še kaj sladkega s tartufi

Tako nekako je zvenelo naročilo našega Roka, ki se ni dal motiti, medtem ko so njegove brbončice uživale v okusih tartufa. Istra je namreč raj za tiste, ki nas okus tartufa enostavno začara.

Prvi del sklopa člankov o kolesarjenju, si lahko preberet tukaj. Kako se dobro pripraviti na kolesarske počitnice pa tu.

Naše raziskovanje se je zato ob postojankah v konobah spremenilo v nepozabne gurmanske užitke, ki so nas popeljali v svet tartufa, divjih špargljev, pršuta, sira, malvazije, terana in podobnih dobrot. Bogastvu okusov, ki jih nudi istrski polotok zna biti občasno naporno, še posebej, če je pred teboj še nekaj kilometrov na kolesu.

Mesteca za romantične duše

Potovanje s kolesom je zelo priročno. Ustaviš se kjerkoli želiš, pobožaš oslička na poti,  ne ubadaš se s parkirnimi mesti in pokuriš manj živcev. No, pustimo menjavo zračnic, ki je bila naš redni spremljevalec na poti. Smo se pa zato lahko pripeljali v jedro srednjeveških mestec. Obvezni postojanke na poti sta slikoviti Motovun in boemsko umetniški Grožnjan, kjer smo tudi prespali. Domačini so nas povabili, da se ponovno vrnemo v juliju, ko se srednjeveški kamni spojijo z jazz glasbo – Jazz is back, je ime festivala, ki se tam odvija. V Motovunu pa se bodo zadnji vikend v juliju obesila filmska platna za vedno bolj prepoznaven filmski festival.

Česa ni priporočljivo pozabiti doma, ko se odpravimo na Parenzano

Če ne želite obstati na poti, je obvezna oprema set za krpanje gum in vsaj ena rezervna zračnica, čeprav sem bila rekorderka in v treh dneh porabila kar tri. Rezervna zračnica vam popolnoma nič ne pomaga, če nimate tlačilke, ki po možnosti deluje in ima različne nastavke.

Ker nekateri daljši tuneli niso razsvetljeni, je lučka dobrodošla. Priporočam še sončno kremo, sončna očala, dovolj vode, fotoaparat in obilo dobre volje.

Kakšno časovnico ubrati

Parenzane se lahko lotite kot športnega izziva in jo prevozite v zgolj enem dnevu. To je seveda predlog za tiste, ki imate že kolesarsko utrjeno ta zadnjo in ste vajeni dnevnih razdalj kot je 123 kilometrov. Drugim raje predlagam, da se prepustite naravi, ogledom in kulinaričnim užitkom, ki vam jih ponuja Istra in si za to vzamete dva dni.

1. dan: Trst – Motovun / Grožnjan

2. dan: Motovun / Grožnjan – Poreč

Nazaj se lahko odpraviti po isti poti s kolesom ali se pustite zapeljati s posebej organiziranimi prevozi za kolesa in njihove lastnike.

Če ste kolesar, ljubitelj dobre hrane, obožujete vonj borovih gozdičkov, vas prevzamejo ljubke vasice in še nisti prekolesaril Parenzane, ne vem, kaj še čakate. Parenzana in njene bogate zgodbe vas pričakujejo še letos.

Po sledeh Parenzane:

  • Dolžina: 123 km
  • Višinska razlika: 1080 m
  • Najvišja točka: 310 m (Grožnjan)
  • Najnižja točka: 2 m (Koper, Izola, Poreč)
  • Teren: 28% asfalt, 72% makadam
  • Težavnost: 3/5
  • Primerno kolo: gorsko kolo

Foto: Damijan Janežič in www.parenzana.net

V mitu o tartufih je erotična tudi cena

Neobičajen gomolj, nenavadna oblika in intenziven vonj – to je tartuf. Z drugimi besedami diamant, biser in zlato kuhinje. Vrhunska delikatesa, ki je že pred 4000 leti dražila mezopotamske vladarje, je danes ena najprestižnejših sestavin svetovne gastronomije. V vrhunski kulinariki ga izredno cenijo, predvsem zaradi intenzivnega okusa in vonja.

Ampak ali je ta zlat gomolj nenavadnega vonja, ki se uvršča med enega najdražjih prehrambnih afrodiziakov na svetu, res tako čaroben in učinkovit? V Istri, kjer uspevajo, so zanj vedeli že rimski cesarji in avstro-ogrski plemiči, ki so ga ponesli vse do dunajskega dvora. Pritegnil jih ni samo edinstven okus, ampak tudi misel, da bodo med rjuhami še bolj zablesteli. Veliki francoski gastronom Brilliant Savarin je v 18. stoletju napisal izjemno delo Filozofija okusov, ki je zaslovela po vsem  svetu. V tej knjigi je kar nekaj poglavij posvečenim tartufom. V  njih opeva njihovo dragocenost in lastnosti. Prav njemu pa gre pripisati izjavo, da je tartuf »diamant kuhinj«, zaradi katerega »so ženske nežnejše in moški ljubeznivejši«.

shutterstock_366295124

Tartufi tako že več stoletij slovijo kot afrodiziak, kljub temu, da znanstvena stran tega fenomena ni nikoli potrdila. Morda privlačnost pričara prav njegova cena. Najbolj prestižen je žlahtni beli tartuf. Cena se giblje od 1500 do 3000 evrov za kilogram, odvisno do ponudbe in povpraševanja. Glavna sezona nabiranja je od septembra do konec decembra. Cene črnega tartufa so precej nižje, približno 200 evrov za kilogram. Poletna gomoljka navadno raste od maja do konec novembra.

To opevano čudo, za katerega še ni opredeljeno ali ga smatramo kot jed ali kot le začimbo jedi, uspeva samo na redkih delih v Evropi. Človek ga lahko najde le s pomočjo dobro treniranega psa ali prašiča na območjih v Franciji, Italiji ter v Istri. To so kraji kjer domuje blaga klima, male temperaturne razlike in siva glinena zemlja. Najbolj priznani beli tartufi prihajajo prav iz hrvaške Istre in uspevajo v tako imenovanem »Bermudskem trikotniku« tartufov. Ta se nahaja med Pazinom, Bujami in Buzetom v dolini reke Mirne. Območje obdaja motovunski gozd, ki je največje prebivališče belega tartufa sploh. Zato morda ni presenečenje, da je bil tukaj najden tudi največji tartuf na svetu, ki je z 1310 grami zapisan v Guinnessovo knjigo rekordov. Srečni najditelj je bil sin istrskega »kralja tartufov« Giancarla Zigantea.

shutterstock_247435099

V Sloveniji rastejo tartufi v slovenski Istri in v okolici Postojne. Čudežen pridelek narave uspeva v simbiozi z nekaterimi drevesnimi vrstami, ki vplivajo na intenzivnost njegovega vonja in značilnost okusa. Prava najdišča so seveda najstrožje varovana družinska skrivnost. Zato se tartufe nabira zgodaj zjutraj, še bolje v temi, tik pred svitom zato, da dobre lokacije ostanejo skrite očem.

Vsak, ki je kdaj okusil tartuf in ga tudi vzljubil, mu bo ostal zvesti oboževalec. Tisti, ki ste na poti, naj vas opozorimo, da lahko postanete odvisnik od njega, kakor od vsakega drugega greha.

Velikokrat se ne zavedamo privilegija dežele v kateri živimo. Ta nam omogoča, da se usedemo v avto in čez kratek čas smo že postreženi s svežimi tartufi. Lahko vas napotimo v zaspano istrsko vas Belvedure, kjer boste kaj kmalu postali budni. Še posebej, ko bo pred vami vaš gostitelj zmešal domače fuže »okrašene« z opojnimi tartufi.

Lahko pa svoje brbončice in najdražje presenetite tudi v  domači kuhinji. Zato vam dajemo še nekaj idej za pripravo jedi, ki bodo imele okus po »zlatu«. Naj vam tekne.

Recepti so povzeti po  jb-vino

Istrski fuži s tartufato

– 80 g tartufate,
– nekaj kapljic oljčnega olja z okusom belih tartufov,
– 320 g istrskih fužov
– 80 g masla
– 200 ml smetaneza kuhanje
– sol, poper, parmezan

Maslo raztopimo v ponvi (pazite, da se maslo ne prežge). Maslu dodamo smetano za kuhanje, začinimo in hitro pokuhamo. Istrske fuže skuhamo “al dente” (ne smejo se lepit za zobe), odcedimo in prelijemo z omako. Dodamo Tartufato in par kapljic oljčnega olja z okusom belih tartufov. Postrežemo z naribanim parmezanom.

tartufi_shutterstock_217506841

Polenta s tartufi s šampinjoni 

– 80 g tartufate s šampinjoni,
– oljčno olje z okusom črnih tartufov,
– 200 g polente,
80 g masla,
sol

Ko kuhamo polento, moramo upoštevati razmerje vode in polente, in sicer 1:3, oziroma 1:4, odvisno od tega, ali želimo gosto ali redko polento. Vodo za polento posolimo in dodamo maslo, ko voda zakuha, vmešamo polento. Kuhamo na majhnem ognju 2 do 3 minuti in pri tem stalno mešamo. Ko je polenta skuhana, ji primešamo proizvod Tartufi s šampinjoni in dodamo nekaj kapljic oljčnega olja z okusom črnega tartufa

Solata iz puranjih prsi in olja z okusom belega ali črnega tartufa

– 20 ml oljčnega olja z okusom belega ali črnega tartufa,
– 20 ml oljčnega olja,
– 10 ml balzamičnega kisa,
– 400 g puranjih prs,
– 100 g rdečega radiča,
– 100 g zelene solate,
– 100 g rukole,
– 100 g motovilca,
– sol, poper,
– 80 g parmezana

Puranja prsa narežemo na rezance, začinimo in prepražimo na oljčnem olju. Meso odcedimo in pustimo, da se ohladi. Solato očistimo, operemo, odcedimo. Radič in zeleno solato narežemo na rezance, dodamo rukolo in motovilec, ter ohlajeno meso. Vse začinimo z balzamičnim kisom in oljčnim oljem z okusom belih ali črnih tartufov. Na premešano solato dodamo parmezan narezan na lističe.

Foto: Shutterstock

Če bi se na tartufe raje odpravili kar v Istro, poiščite svoj oddih TUKAJ 

Preberite še:

Zgodbe iz lonca: šparglji in slasten recept vrhunskega Tomaža Kavčiča

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.