9 nasvetov, kako na potovanje končno spakirati točno toliko, kot potrebujete

Ste tudi vi med tistimi, ki se na potovanje odpravijo s preveč prtljage? Čas je, da spoznate racionalno pakiranje.

Vedno dostopnejša potovanja z nizkocenovniki imajo tudi svoje omejitve – velikost prtljage. Ta je pri najugodnejših letalskih kartah prevoznikov kot so Ryanair, easyJet in Wizz Air precej strogo omejena, oziroma morate za večji kovček dodatno doplačati. In ker je ta cena pogosto višja od letalske karte same, se marsikdo raje omeji na osnovno ročno prtljago. Kako spakirat toliko, da ne bo presegla določenih omejitev z merami ali težo?

Priznamo, tudi mi kdaj spakiramo preveč parov nogavic in spodnjih hlač, čisto tako, za vsak primer. In ko se vračamo domov z nekaj novimi stvarmi iz potovanja, preklinjamo vsako nedotaknjeno stvar, ki je nismo uporabili. Kako se temu izogniti?

Komunicirajte s sopotniki

Če ne potujete čisto sami, prtljago uskladite z ljudmi, s katerimi potujete. Res ni smiselno, da bi vsak od vsak nosil svoj adapter, zobno pasto, kremo za sončenje in šampon …

Spakirajte stvari iz materialov, ki dihajo

Material oblačil je pomemben predvsem zato, da jih lahko oblečete več kot enkrat. V umetnih tkaninah, ki ne dihajo, se boste hitro spotili, v takšnem blagu pa se bakterije (in posledično smrad) najraje razvijajo. Investirajte v oblačila s tehnologijo, ki je namenjena za aktiven življenjski slog in povsem v redu bo, če kakšno stvar oblečete večkrat.

Takoj izberite manjši kovček 

Če boste stvari že v začetku začeli zlagati v velik kovček ali nahrbtnik, ga boste tudi zapolnili. Poskusite z najmanjšim, tako boste vsaj mentalno strnili seznam stvari, ki jih resnično potrebujete.

Okvirno načrtujte, kaj boste oblekli za vsak dan posebej

Razumemo, da je to skoraj nemogoče, če greste na potovanje za več tednov, vendar to ne bi smelo biti težko storiti za tedenski oddih (kar je v resnici enaka količina kot za več tednov – le da oblačila vmes perete). Sploh, če imate že okviren načrt vaših dejavnosti. Za dan, ko boste najbolj aktivni, izberite športne kose, za spanje v puščavi topel pulover, za romantično večerjo lepšo obleko in za ogled mošej nekaj, kar gre čez rame in kolena. Priporočamo tudi vsestranski velik šal ali sarong, ki bo uporaben na letalu (ko gre klima v minus), za prekrivanje ramen, kot odeja ali pa podlaga za piknik v naravi.

Izbirajte stvari, ki gredo skupaj

Upoštevajoč zgornjo točko je pametno, da imate v glavi že nekaj kompletov in stajlingov, ki gredo skupaj. Nevtralni barvni toni in usklajeno število zgornjih in spodnjih delov je prvi korak, tako boste lahko enaka oblačila skombinirali malo drugače. Kosi, ki jih lahko nosite le na en način, torej niso vaši prijatelji.

Spakirajte tisto, kar nosite tudi doma 

Če tistih čudnih hlač in majice nikoli ne oblečete niti doma, verjemite, da jih ne boste niti na potovanju. Pustite jih v omari, oziroma jih raje kar komu podarite, sicer jih boste le nosili nazaj – nenošene.

Ne pakirajte stvari “za vsak primer” 

Saj veste, tista čudovita, a neudobna in nepraktična obleka, pa vrtoglave petke in širok klobuk, ki jih boste dali nase samo v primeru, da vas na svojo jahto povsem nepričakovano povabi dubajski šejk. Če tega ni že v prvotnem načrtu, naj ne bo niti v kovčku. Če se kaj takšnega vendarle zgodi, pa imate vsaj dober izgovor za suvenirje v obliki nove garderobe.

Obutev, ki je uporabna v različnih razmerah 

Modni trendi danes spodbujajo nošenje super ob vseh priložnostih, zato res ne potrebujete veliko drugega – razen para sandal ali japonk za toplejše kraje. Udobna obutev je nuja, če nameravate veliko hoditi, športne superge z dobrim oprijemom pa gredo po novem tudi k oblekicam.

Perite perilo tudi na poti

Odlična opcija, kako spakirati manj, je ta, da na potovanju perilo tudi operete. To možnost nudijo številni hoteli in hostli, pa tudi pralnice boste našli vsepovsod – na primer po jugovzhodni Aziji vam kilogram perila operejo za 40 centov. Veselo pakiranje!

Foto: Unsplash

PREBERITE ŠE: Ideja za izlet: Velika planina in njena vijoličasta odeja žafranov

10 trikov, kako na potovanju varčevati z baterijo na telefonu

Tehnologija nam je marsikaj olajšala, hkrati pa moramo prav zaradi nje neprestano iskati vtičnice in brezžične povezave. Pametni telefoni so veliko spremenili tudi v popotniški fotografiji, saj zaradi kakovosti kamer marsikdo na potovanje sploh več ne vzame masivnega fotoaparata, ampak to vlogo prevzame kar telefon. Kar pa pomeni, da se tudi njegova baterija prazni hitreje in boste zaradi nje morda kakšno fotografijo morali shraniti zgolj v spomin. Kako upočasniti hitro praznenje? Imamo nekaj nasvetov. Preberi več

Pet trikov za brezskrben oddih na plaži

Poletje je zdaj tudi uradno tu, prvi dopusti in počitnice pa bodo marsikoga odnesli na morje. Vandraj je zbral nekaj nasvetov, kako karseda brezskrbno uživati na plaži – brez strganih japonk, vode v ušesih, utopljenih pametnih telefonov in ukradenih denarnic.

#Zaščita telefona s kuhinjskimi pripomočki

Večina pametnih telefonov še ni vodoodpornih in čeprav smo na dopustu, te le redko izklopimo in pustimo doma. Da ga ne bi ponesreči zmočili in da vanj ne bi nasuli preveč mivke, si omislite plastičen ovitek, ki ga prekrije v celoti. Pri nas jih sicer najdete bolj redko, mi smo svojega na spletu naročili TULE. A obstaja še ugodnejša različica, ki jo imate zagotovo doma. Telefon preprosto pospravite v plastično kuhinjsko vrečko s patentom za zapiranje – zaslon bo na dotik deloval tudi skozi njo!

#Kako rešiti strgano japonko?

Se vam je med hojo že kdaj nerodno strgala japonka? Ne glede na njihov cenovni razred, se (pre)pogosto zgodi, da vam sredinski del paščka izpade iz mehkega podplata. Temu se lahko izognete tako, da na spodnji deli japonke, kjer pašček pogleda skozi spodnjo stran podplata, podstavite plastično zanko, ki jo navadno uporabljamo v kuhinji, na primer za zapiranje vrečk. Podobno bosta učinkovali tudi sponka za papir ali podložka, ki jo sicer uporabimo pri privijanju matic.

#Na plažo z rjuho

Če boste dopust preživeli na peščeni plaži, boste najmanj živcev z mivko izgubili, če bo ta povsod drugje, kot tam, kjer ležite. Temu se lahko izognete z uporabo rjuhe z elastičnim patentom, ki sicer objema rob vmetnice. Okoli rjuhe postavite torbe ali plastenke z vodo, da ustvarite ograjo iz blaga, ki bo poskrbela, da veter peska ne bo nametaval na vaše ležišče.

https://www.instagram.com/p/BCJ47V7Q_jm/?tagged=beachhacks

#Voda v ušesih

Se vam ob skoku v morje pogosto zgodi, da vam v ušesih ostane voda, od katere vam kar odmeva v glavi? Sprostite jo tako, da napihnete gumijast balon. Seveda pa še vedno povsem deluje stara tehnika skakanja na eni nogi in stresanja z glavo.

#Nenavadne zaščite pred krajo

Kraje vrednih predmetov na plažah niso redek pojav, zato jih nikar ne nosite tja. Če jih morate med skokom v morje na obali pustiti brez nadzora, jih dobro skrijte pod brisačo, v čevelj ali pod kakšen kamen. Vandraj ima v rokavu še nekaj trikov, ki pa bodo učinkoviti le dokler zanje ne slišijo vsi – s tatovi vred. Vredne predmete lahko skrijete na primer v prazno embalažo kreme za sončenje. Na družbenih omrežjih pa smo naleteli še na en, precej nenavaden trik. Če dopustujete z malimi otroki, lahko denar, mobilnik in ključe zavijete kar v pleničko – čisto, seveda. Te vam zagotovo nihče ne bo odnesel.

Foto: Instagram, Pixabay

Video: YouTube

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.