Kapadokija: Slikovit (k)raj v Turčiji, ki vas bo očaral

Je to Luna? Ne, Kapadokija. Kraj v Turčiji, ki je videti kot prizor iz pravljice.

Kapadokija, zgodovinska regija v centralni Anatoliji je priljubljena destinacija za oddih. Zakaj? Zaradi svojih geoloških, zgodovinskih in kulturnih značilnosti. Iz Slovenije do tja se lahko podate z letalom – s prestopom v Istanbulu, od koder imajo dobro urejeno letalsko in železniško povezavo.

Impresiven razgled tako z balona kot s tal

Kapadokija slovi po poletih z baloni, ki jo tudi delajo tako fotogenično, saj je kulisa neba, posutega z baloni, nekaj res posebnega. Najzanimivejši in najpogosteje obiskani kraji so Ürgüp, dolina Ihlara, Selime, Güzelyurt, Uçhisar, Avanos, Zelve in Göreme, ki je tudi središče balonarstva.

Stožci in stolpi iz drugega planeta: Kapadokija ali Luna?

Pokrajina je zanimiva tudi zaradi tal, ki so sestavljena iz vulkanskih kamnin. Erozija pa je poskrbela za nešteto minaretom podobnih nenavadnih stožcev in stolpov. Zanimive so tudi luknje v skalah, ki so služile kot domovanja domačinov. Prebivalci Kapadokije so v preteklosti v sklade mehkih ognjeniških kamnin vklesali hiše, cerkve in samostane, njena podzemna mesta in jamske vasice pa nam dajo občutek, kot da smo pristali na Luni.

Iščete navdih, kam na oddih? TUKAJ preverite odlično znižano ponudbo destinacij za vaš naslednji najljubši dopust – po Sloveniji ali pri naših sosedih.

Foto: Shutterstock

PREBERITE ŠE: Slovenski par, ki se je podal na enoletno poročno potovanje po svetu #intervju

Ciper in 6 krajev, ki jih morate videti na tem vročem otoku

Ciper je otoška država, ki se lahko pohvali s čistim morjem, številnimi plažami, bogato zgodovino in starodavnimi ostanki Grkov in Rimljanov.

Otok Ciper je razdeljen na dve samostojni državi, grški in turški del. Severni del otoka nosi ime Severni Ciper. Okupirala ga je Turčija in ga razglasila za samostojno državo, ki pa jo priznavajo le oni. Ta del otoka je torej izrazito turški, od kulture, jezika, valute (turška lira), hrane in arhitekture, medtem ko je južni del grški. Na grškem delu boste plačevali z evri in načeloma velja za dražjega od turškega.

Med bolj znanimi mesti je dvojna prestolnica – mejna Nikozija, ki je razdeljena na turški in grški del. Drugo največje mesto je Limassol, ki slovi po dolgih plažah z neštetimi verigami znanih lokalov (Starbucks, Pizza Hut, KFC, McDonalds, Burger King …), žurerskih lokalih in pristanišču. Tretje največje je Larnaka, kjer je tudi eno od letališč in prav tako pestro nočno (in dnevno) življenje. V Larnaki je tudi slano jezero, kjer v zimskih mesecih prezimijo plemenci! A poleti boste tam našli zgolj slano dno.

Most ljubezni blizu Agie Nape

Po otoku je razvejan avtobusni promet, a urniki niso ravno zanesljivi. Vozijo tudi taksiji, a najboljša izbira za raziskovanje otoka je najem avtomobila. Promet ni kaotičen in čeprav vozijo po levi, najem vozila nikakor ni misija nemogoče. Mi smo se tokrat potepali po južnem delu in to je najmanj 6 krajev, ki jih tam ne izpustite.

Ciper kot rojstni kraj boginje Afrodite: Afroditina skala (Petra tou Rominou)

Na južni obali Cipra blizu mesta Pafos (Paphos) stoji Afroditina skala, grško Petra tou Rominou. Bela skala na prodnati plaži s turkizno vodo naj bi bila kraj, kjer se je rodila boginja Afrodita. Legenda pravi, da je Kronos svojemu očetu Uranu odrezal testise, ki so padli v vodo ob obali Cipra. Iz valov in morske pene se je rodila Afrodita, boginja lepote, strasti, plodnosti in zaščitnica zaljubljencev.

Skala je priljubljena turistična točka. Še ena legenda pa obljublja večno mladost, lepoto in plodnost tistim, ki okoli skale preplavajo tri kroge. Če se boste tja podali z avtomobilom, ga parkirajte na velikem označenem parkirišču, čez cesto pa se spustite skozi prijetno hladen tunel na robu parkirišča pri trgovinici, ki vas bo popeljal direktno k skali. Na eno od skal lahko tudi splezate in ujamete prav poseben razgled, a za to vam priporočamo dobro obutev! Gneča ob skali je navadno precejšnja, a brez skrbi, plaža le nekaj deset metrov na levo ali desno od skale je prav tako čudovita, a občutno bolj prazna.

Afroditina skala

Pafos in arheološki park

Pafos je mesto, ki najbolj slovi po arheološkem parku. Za vstopnico boste odšteli 4,5 evra, ogromno območje pa obsega številne arheološke najdbe, med drugim tudi izjemno zbirko rimskih mozaikov pa tudi lepo ohranjen amfieteater. Priporočamo, da se tja v vročih poletnih mesecih raje odpravite zgodaj zjutraj ali pozno popoldne (zadnji vstop je ob 19h, park se zapre od 19:30).

Arheološki park Pafos

Razbitina ladje EDRO III

Blizu Pafosa boste naleteli na prav poseben – mogočen, a strašljiv prizor. Po prašni cesti, ki pelje mimo številnih nasadov banan, boste zagledali ogromno razbitino nasedle ladje. EDRO III je nasedla v neurju decembra 2011 na poti na Rodos. Vseh deset članov posadke so rešili s helikopterjem, a ladji ni bilo pomoči. Tik ob turkizni klifasti obali je nasedla na skale. Zaradi preveč kompliciranega projekta odstranitve so to idejo opustili. Zato bo ladja na tem mestu propadala še lep čas.

Razbitina ladje Edro III

Plaža Nissi

Plaža Nissi je eden od turkiznih biserov Agie Nape in verjetno najslavnejša plaža na otoku. Če jo boste obiskali v vrhuncu sezone (poletni meseci), na njej zagotovo ne boste sami. Pravzaprav bo gneča ogromna. A če boste Ciper obiskali v kakšnem mirnejšem, a zagotovo še vedno zelo toplem mesecu, boste imeli turkizno peščeno plažo z bližnjim otočkom, do katerega se lahko kar sprehodite po plitvini, bolj zase. Nissi je zagotovo vredna obiska, če želite več intime, pa boste okoli Agie Nape (pa tudi na zahodu ali vzhodu) našli veliko bolj osamljenih, a prav tako čistih in peščenih zalivov.

Plaža Nissi

Most ljubezni 

Le streljaj od plaže Nissi v smeri proti parku Cape Greco boste našli še en osupljiv prizor – tako imenovan most ljubezni (love bridge). Gre za naraven skalnat most, s katerega pogumni celo skačejo v morje.

Cape Greco in Protaras

 Polotok Cape Greco je poln klifov in pečin, pod katerimi turkizni valovi udarjajo v steno. Tu najdete številne morske jame, naravne skalnate mostičke in druge stvaritve narave, ki vas bodo očarale. Če boste že na tem koncu, priporočamo še skok v Protaras, kjer vas čakata lepi turkizni plaži Fig Tree in Vrisy.

Foto: Maja Fister, Shutterstock

PREBERITE ŠE: Maja Novak: “Delo na zasebni jahti je najlepša in najtežja izkušnja v mojem življenju”

Iščete navdih, kam na oddih? TUKAJ preverite odlično znižano ponudbo destinacij za vaš naslednji najljubši dopust – po Sloveniji ali pri naših sosedih.

 

Turčija: Pamukkale po nori ceni in še 5 razlogov za obisk enega najlepših krajev na svetu

Na kaj pomislite, ko kdo omeni Turčijo? Na morje in sonce? Res je, Turčija velja za eno najbolj priljubljenih obmorskih destinacij na svetu. A ima poleg morja še veliko biserov. Mednje gotovo spada mesto Pamukkale. Njegova čudesa so del svetovne dediščine.

Ta kraj, ki je videti kot iz pravljice, bo na vas tudi vplival blagodejno in pozitivno. Prepričani smo, da vročih vrelcev in belih apnenčastih teras ne boste obiskali samo enkrat. V Pamukkale se boste gotovo še vrnili.

V Pamukkale: ko za teden dni zapraviš manj kot doma!

Ko se odločamo za dopust, je eno glavnih meril pri izbiri gotovo cena. Ste kdaj računali, koliko denarja porabite doma v enem tednu? Če bi zajtrk in večerjo jedli zunaj, bi na teden porabili krepko čez 100 evrov. Za sedem nočitev bi odšteli še nekaj več kot 200 evrov. Torej smo po tem izračunu že čez 300 evrov. Pa še: za ta denar morate sedeti doma in ničesar ne morete obiskati. Niti ne pomislite na vožnjo z avtomobilom ali taksijem, kaj šele na letalski prevoz. Mi pa smo za vas izbrskali neverjetno ponudbo (KLIK). Za hotel s petimi zvezdicami v Turčiji, vključno z letalskim prevozom iz Ljubljane, zajtrkom in večerjo boste odšteli manj, kot bi porabili, če bi doma v svoji dnevni sobi gledali televizijo. Pa še ogledali si boste antično mesto Hierapolis, Antalyo s slapom Karpuzkaldiran in čudovite Pamukkale.

Pamukkale: prednosti obiska izven sezone

Največji obisk v kraju Pamukkale beležijo v poletnih mesecih. Od novembra do aprila boste tam videli malo ljudi. Zato boste 17 izvirov termalne vode, katerih temperatura se razlikuje od 35 °C do 100 °C, takrat imeli samo zase. Apnenčaste terase so videti kot beli bazenčki, napolnjeni s termalno vodo sinje modre barve. Nizajo se drug pod drugim. Kot bi bili iz oblakov belega puha, od koder tudi ime. Pamukkala po turško pomeni bombažni grad. To enostavno morate videti na lastne oči. Brez prerivanja. Še manj pa razočaranj, ker si zaradi gneče niste uspeli ogledati ravno tistega, kar vas je najbolj zanimalo. Temperature ob Egejskem morju so dolgo prijetne, pa še denarnici je dopust v tem času bolj prijazen.

Pamukkale: blagodejni zdravilni učinki termalne vode

Legenda pravi, da se boste pomladili za pet let, če se boste v tej termalni vodi kopali samo 10 minut. Že samo to bi bil dovolj dober razlog, da obiščete Pamukkale. Verjetno je to eden pomembnejših dejavnikov, da ta čudovit naravni fenomen obišče toliko ljudi. Voda ima odlične zdravilne lastnosti in pomaga ljudem, ki imajo težave s slabo prekrvavitvijo, kožnimi boleznimi in predvsem revmo. Tudi zdrave ljudi termalna voda sprošča, krepi in poživlja telo in duha.

Pamukkale in brez česa se tja ne odpravite

Ko boste obiskali Pamukkale, priporočamo, da imate s seboj nahrbtnik. Mimo bazenčkov se po terasi lahko sprehajate samo bosi. Hoja v čevljih je tam prepovedana. Čevlje boste lahko pospravili v nahrbtnik in tako upoštevali pravila. Hkrati boste tako poskrbeli za svojo varnost. V primeru zdrsa boste namreč lažje lovili ravnotežje, če bosta vaši roki prosti.

Brez odtisa – naj Pamukkale občudujejo tudi naslednje generacije

Medtem ko ves svet občuduje Pamukkale, se vedno najde nekdo, ki živi po načelu ”pravila so zato, da se kršijo”. Kot vsaka turistična atrakcija imajo tudi v mestu Pamukkale svoja pravila, ki jih moramo upoštevati. Eno od teh je, da se tam sprehajate bosi. Tako varujete krhke kamnine, zaradi katerih so Pamukkale pravzaprav tako čudovite. Spadate v tisto skupino ljudi, ki z vsakega potovanja s seboj prinese spominek, a ga ni kupil v trgovini? In ste prišli na idejo, da bi domov lahko odnesli košček bombažnega gradu? Ne počnite tega in ne krušite kamnin. Le tako boste ohranili lepoto tega čudovitega kraja, da ga bodo lahko občudovale tudi naslednje generacije.

Samo en klik in bogatejši boste za nepozabno izkušnjo. Pamukkale, Hierapolis in Antalya samo tukaj po NORI ceni.

Foto: Megabon, Shutterstock

Turčija: Dopust, na katerem lahko zapravite nič evrov

Ste naveličani vsako leto enakih počitnic? Imate čez glavo enakih ali podobnih destinacij? Mogoče spadate v skupino tistih, ki so poletje preživeli na drugi celini in se na evropsko morje ne vračajo več? Če ste na zgornja vprašanja odgovorili z ”da”, v nadaljevanju preberite, zakaj je Turčija (klik) prava izbira za poletje.

Čudovito morje in sanjske plaže

Le kdo nima rad čistega morja? Turčija je gotovo prava rešitev, če želite lepe plaže in kristalno morje. Bi radi prijateljem in znancem na Instagramu pokazali, kje se nahajate? A se bojite, da boste na plaži ostali brez telefona? Brez skrbi. Mirno se lahko fotografirate, po ”fotošutingu” pa ohladite v morju. V Turčiji je kraja sramotno dejanje. Turki slovijo po svoji poštenosti, zato ste lahko brez skrbi.

Lepo vreme

Se vam je že zgodilo, da ste poletne počitnice preživeli na morju, a se niste kopali? Pa tako ste čakali ta dopust … In na dopustu vas pričaka slabo vreme. No, tega vam Turčija ne bo zagodla. Zagotavljamo vam kopanje. Tudi če vas preseneti dež, se boste tiste tri ure (v celem dopustu!) s pomočjo hotelskih animatorjev gotovo zabavali.

Prijazni ljudje

Ste na morju doživeli neprijetno izkušnjo z lokalnimi prebivalci ali zaposlenimi? Turčija je znana po izredno prijaznih ljudeh. Imeli boste občutek, da vam berejo misli. Ko boste želeli nekaj narediti, bodo vedno en korak pred vami in to naredili namesto vas. Kljub relativno napornemu delu ob težkih vremenskih razmerah vas bodo vedno pozdravili s pristnim nasmehom.

Prijazno denarnici

Si želite dopusta, na katerem ne zapravite ničesar? Naj vam Turčija pokaže, da je to mogoče. V hotelu vam poleg nočitve postrežejo z vsemi obroki. Upamo si trditi, da ne boste ostali lačni. Izbira jedi in pijače je ogromna, morali boste biti res izbirčni, če boste s hrano nezadovoljni. Za dopust v Turčiji lahko odštejete toliko denarja, kot boste zanj plačali ob rezervaciji. Zveni neresnično? Prepričajte se sami.

Pokukajte na Megabon in si poglejte ponudbe (tukaj), ki vas iz Ljubljane odpeljejo v Turčijo. Izberite termin, ki vam ustreza, in si privoščite prave počitnice. V nočitve z all inclusive ponudbo je vključen tudi povratni letalski prevoz do turškega letališča in prevoz z letališča do hotela.

Foto: Megabon, Shutterstock

Istanbul: Kaj je hamam in kje najdete najboljše tri

Turške hamame oziroma kopeli so nekoč redno obiskovali sultani, danes pa služijo turistom in nostalgičnim lokalcem. Dve uri trajajoča sprostitev med visokimi marmornatimi stropi, ki vključuje masažo in piling, je vredna vsake lire.

Ena kopel, ki je v dopoldanskem času rezervirana za ženske in v popoldanskem za moške

Kot se za muslimansko državo spodobi, so moški in ženske ločeni. V dopoldanski izmeni v hamamu kraljujejo ženske, popoldne pa jih zamenjajo moške roke. Hamamov je po Turčiji polno, najbolj znane pa lahko najdete v Istanbulu. Cene se gibljejo od 10 do 100 evrov, skladno s tem pa tudi nivo higiene. V cenejšem vam bodo piling naredili z enako gobico, kot so pred vami podrgnili še vsaj deset drugih, v dražjih pa jih bodo odprli pred vami. Še niste preveč občutljivi, vam priporočamo obisk obeh, saj je vsak po svoje svojevrstno doživetje.

3 najboljši Hamami v Istanbulu

#1 Kilic Ali Paşa Hamam

Hamam, v katerem vas bodo pričakale gospe z odlično angleščino in zastonj pijačo dobrodošlice, bi moral biti na vašem “must do” seznamu. Cena ne sega v nebo, vseeno pa vas ne bo treba skrbeti, da bi domov odnesli glivično okužbo. Arhitektura je osupljiva in za dve uri se boste počutili kot pravi Sultan.

#2 Ayasofya Hurrem Sultan Hamam

Eden dražjih, a zagotovo tudi lepših hamamov na svetu. Zgrajen je bil po načrtih Mimarja Sinana, glavnega Otomanskega arhitekta. Na željo Hurrem, takratne Sultanove žene v 16. stoletju. Stoji med slavno Modro mošejo in Ayo Sophio in ponuja edinstveno izkušnjo, za katero pa bo potrebno odšteti okoli 100 evrov.

#3 Çinili Hamam

Lociran na azijski strani vam Cinili Hamam ponuja pristno izkušnjo. Ne moremo vam obljubiti, da se boste med tretmajem počutili kot Sultan, si boste pa zagotovo lažje predstavljali, kako v storitvah hamama uživajo domačini. Priporočamo ga vsem pustolovcem, ki si želijo pristne turške izkušnje.

Foto: Shutterstock

Preberite še:

Vandraj insider: Istanbul skozi oči Slovenke, zaljubljene v Turka in Turčijo

Istanbul: Top 10 stvari, ki jih tam morate doživeti

Istanbul je za marsikaterega popotnika le postojanka, kjer se ustavi zgolj na letališču. A to mesto, ki leži na dveh celinah, je resnično vredno obiska in raziskovanja.

Bizanc, Konstantinopel, Carigrad, Istanbul so imena, ki označujejo nekoč mesto osvajalcev, haremov, sultanov, cesarjev in rubinastih zakladov. Del ekipe Vandraj si je za mesto vzel slabih 5 dni, a to ne pomeni, da okusa mesta ne morete ujeti tudi v manj ali si zanj vzeti občutno več časa. Iz Ljubljane boste tja najhitreje prišli z letalom – Turkish Airlines, ugodne cene pa ista družba nudi tudi iz Zagreba. Slovenci za vstop ne potrebujemo vizuma, potrebujemo pa potni list.

Danes moderno mesto se prepleta z zgodovinskimi ostanki iz bogate preteklosti, leži na dveh celinah in sedmih gričih – kar pomeni, da boste tudi veliko hodili v hrib, zato udobna obutev ni slaba ideja. Ob prihodu v mesto si kupite še Istanbulkart (6 turških lir za prazno kartico, na katero nato nalagate denar). Z njo nato plačujete javni prevoz – metro, ladje, avtobuse …

Hrana, hrana, hrana

V Istanbulu zagotovo ne boste lačni. Kebabi, bureki, lokum, turški med in baklave vas bodo spremljali na vsakem koraku. Privoščite si tudi simit, okrogle prestam podobne kruhke, posute s sezamom, ki jih prodajajo kar na ulici in stanejo 1,75 lire, torej manj kot 30 centov! Na vsakem vogalu pečejo tudi koruzo in v jesenskem času ogromne marone, dobite pa lahko tudi školjke! Všeč vam bodo tudi pide, turške pice v obliki čolnička.

Če se boste sprehodili čez most Galata, vam bodo v oči takoj padli ribiči, ki jih je ogromno! Ribe pa hitro pristanejo na žaru. Za 12 lir boste dobili okusen sendvič v beli bageti z ribo, solato in čebulo. Poskusite še mesne kroglice kofte in kumpir – ogromen pečen krompir, ki ga prerežejo na pol, dodajo maslo in sir ter priloge po izbiri – od salame, koruze, francoske solate, oliv, zelja …

Zapomnite si tudi izraz meze. To pomeni, da boste na mizo dobili kup hladnih predjedi v sicer manjših količinah, kar je odličen način, kako poskusiti ogromno različnih jedi, a vseeno imeti prostor za vse. Na tak način strežejo tudi zajtrke! Dopoldneve torej izkoristite za kahvalti, turške zajtrke, kjer vam na mizo prav tako prinesejo manjše porcije VSEGA. Poskusite še čorbe, turške raviole in gözleme – neke vrste polnjeno palačinko oz tortiljo. Seveda pa vsega skupaj ne pozabite poplakniti s turškim ali jabolčnim čajem! Dober tek!

Skok v Azijo

Le kdaj boste naslednjič lahko rekli, da ste bili v enem oddihu tako v Evropi kot Aziji? Istanbul je mesto, ki leži na dveh celinah. Evropo in Azijo loči naravna morska ožina imenovana Bospor. Med sprehajanjem ob obali vas bodo ponudniki križarjenj vabili na ture, a mesto lahko prek vode vidite tudi precej ugodneje. Za 3 turške lire (0.50 evra)! Kako? Skočite na ladjico, ki je del javnega prevoza in jo lahko plačate z Istanbulkart. Predlagamo, da se s pomola Eminönü zapeljete do Kadıköya, pisanega dela, kjer lahko dobro jeste in nakupujete. Na Azijsko stran greste lahko tudi prek mostu Bosphorus, kjer ujamete avtobus ali taksi. Lahko skočite tudi na marmaray, podzemno železnico, ki prečka Bospor pod morsko gladino.

Mošeje

Ne glede na to, s katerega konca boste gledali na mesto, povsod boste videli silhuete čudovitih mošej, ki se bohotijo s sosednjih gričev mesta in silijo v nebo. V okrožju Sultanahmet ne spreglejte dveh, ki sta najbolj slavni. Prva je Modra džamija iz 17. stoletja. Vanjo lahko vstopite brezplačno, a zakriti. Če nimate svoje naglavne rute (ženske), vam jo posodijo na vratih. Poleg nje najdete še cerkev Sv. Modrosti – Hagia Sofia, ki je bila v preteklosti dolgo največja cerkev krščanskega sveta, kasneje spremenjena v mošejo, danes pa je tu muzej.

Čudovito kuliso za fotografije boste ujeli pri mošeji Ortaköy, saj se vam v ozadju bohoti še most Bosphorus oziroma most 15 July Martyrs, ki se ponoči obarva v čudovite rdeče luči in je med najdaljšimi na svetu.

Do Taksima

Za trg Taksim in park Gezi ste zagotovo že slišali pri poročilih. Tu se namreč zbirajo protestniki, ki zavračajo ideje turškega predsednika Erdoğana. A brez skrbi, vse ostale dni je Taksim povsem običajen mestni trg.

Od Taksima se sprehodite po ulici Istiklal, po kateri se dnevno sprehodi toliko ljudi, kolikor nas domuje v Sloveniji. Peš cono izjemoma prevozi prikupen rdeč tramvaj. Tu boste ujeli kup trgovin, ulično hrano in opazovali mešanico lokalcev in turistov. Ko pridete do konca ulice pa vas čaka že stolp Galata, ki ga poglejmo v naslednji točki. 

Stolp Galata 

Enega najlepših razgledov nad mesto boste ujeli prav s stolpa Galata. Brez skrbi, do vrha vozi dvigalo. Vstopnina: 35 lir.

Cisterna bazilika

Nekoč je bila to največja vodna cisterna v mestu, s svojimi 336 marmornimi stebri pa je še danes mogočna podzemna konstrukcija, ki je vredna obiska. Visoke ionske in korintske stebre boste opazovali v pridušeni svetlobi, na koncu pa vas čaka tudi glava mitološkega bitja Meduze. Vstopnina: 20 lir.

Palače 

Mogočnih zgradb v Istanbulu res ne manjka. Skočite lahko do palače Topkapi z bogatimi zbirkami porcelana, orožja in zakladnico draguljev. Ogleda vredna je tudi palača Dolmabahçe v okrožju Beşiktaş, le streljaj od slavnega stadiona in s pogledom na morje ter azijsko stran mesta.

Po nakupih

V mestu je kup velikih šoping centrov in outletov, a če si za nakupe ne nameravate vzeti celega popoldneva, lahko to opravite kar spotoma. Trgovine vas bodo obdajale povsod po mestu, zato ni bojazni, da vam šoping uide. Za posebno izkušnjo pa predlagamo, da se podate tudi na njihove tržnice.

Ena najbolj slavnih je zagotovo Grand bazar, velika pokrita tržnica, kjer se vam bo zmešalo od možnosti in prepredenih uličic z vsem mogočim. Tu seveda ne pozabite spoštljivo a vztrajno barantati! Priporočamo tudi obisk Egipčanskega bazarja, kjer bo zadišalo po začimbah, prodajajo pa tudi ostale stvari.

Sončni zahod s terase z razgledom

Glede na to, da mesto leži na gričkih, ni težko najti kotička, od koder se vam bo odprl lep razgled nad mesto. Predlagamo, da si privoščite večerjo v kakšni od restavracij, ki ima teraso na strehi (teh res ni malo!) in uživate v čudovitem razgledu – namig, sončni zahodi v Istanbulu imajo prav poseben čar!

Hamam

Nenazadnje ste na dopustu, od hoje po tem mogočnem mestu pa vas verjetno boli že celo telo. Privoščite si turško kopel! Nekateri hamami so namenjeni zgolj moškim, drugi so le za ženske, nekaj pa jih je tudi takšnih, kjer se lahko razvajata oba. Masaža in piling sta vedno dobra ideja!

FOTO: Maja Fister

NUJNO BRANJE:

Vandraj insider: Istanbul skozi oči Slovenke, zaljubljene v Turka in Turčijo

Kapadokija: (k)raj v Turčiji, ki vas bo očaral

Ugoden povratni let: Istanbul iz Ljubljane!

Bizanc, Konstantinopel, Carigrad, Istanbul so imena, ki označujejo nekoč mesto osvajalcev, haremov, sultanov, cesarjev in rubinastih zakladov.

Istanbul je mesto, ki leži na dveh celinah. Evropo in Azijo loči naravna morska ožina imenovana Bospor. Današnja podoba mesta je moderna, ki se harmonično prepleta z kulturno-zgodovinskimi spomeniki in ostanki bizantinskih in osmanskih časov, tudi orientalsko barantanje je posebno doživetje.

POVRATNI LET: LJUBLJANA-ISTANBUL-LJUBLJANA (KLIK)

Kaj si ogledati?

Ne spreglejte Modre džamije iz 17. stoletja in cerkve Sv. Modrosti – Hagia Sofia, ki je bila v preteklosti dolgo največja cerkev krščanskega sveta, kasneje spremenjena v mošejo, danes pa je tu muzej. Skočite še do pokrite tržnice Kapali Čaršija in Egipčanskega bazarja, kjer boste našli vse, kar vam srce poželi in se naučili barantati, nadaljujte še do palače Topkapi z bogatimi zbirkami porcelana, orožja in zakladnico draguljev, pa nekdanjega Hipodroma in starega zbiralnika vode – podzemne cisterne Yerebatan Saray, ki vas bo osupnil.

OBVEZNO BRANJE PRED OBISKOM ISTANBULA: Vandraj insider: Istanbul skozi oči Slovenke, zaljubljene v Turka in Turčijo

Šoping, barantanje, hrana, hrana in hrana!

Preizkusite se v barantanju na tržnici, okusite turški čaj, razvajajte brbončice in raziščite žuborečo prestolnico, ki vas nikakor ne bo pustila ravnodušnih.

PREBERITE SI: Šopek razlogov, zakaj je Carigrad vreden obiska!

Foto: Shutterstock

Ne zamudite še:

Kapadokija: (k)raj v Turčiji, ki vas bo očaral

Istanbul: Konec leta bo zaživelo novo največje letališče na svetu

 

 

Vandraj insider: Istanbul skozi oči Slovenke, zaljubljene v Turka in Turčijo

Vandraj insider je kotiček, kjer mladi, ki živijo in ustvarjajo v tujini, z nami delijo svojo zgodbo, izkušnje in najljubše kotičke mesta, v katerem živijo. Tokrat nas je v Istanbul popeljala Eva Šalamon Kaplan. 

Eva je v Turčiji povsem domača. Tam namreč dela že zadnjih osem let, zadnje leto in pol pa je njen dom Istanbul. Tja jo je odnesla ljubezen, skozi svoje novo mesto pa nas je popeljala v spodnjem Insiderju, kjer nam je zaupala kup uporabnih informacij o tem pisanem mestu, v katerem lahko iz Evrope v Azijo pridete v pol ure za 1 evro. 

Kako bi se opisali tistim, ki vas še niso spoznali?

Iskrena, radovedna, zaljubljena v Turka in Turčijo.

Od kdaj živite v Istanbulu? Kaj vas je tja odneslo?

V Istanbulu sem eno leto in pol, od marca 2017, ko sem dobila službo, dobesedno spakirala svoje življenje v velik pink kovček in se preselila čez noč. Vedno sem imela rada izzive, ampak ta je bil najbolj filmski. Pred tem sem 7 poletij (pre)živela na jugu Turčije v Antaliyi, kjer sem delala kot turistična vodnica. Spomnim se dneva, ko sem rekla, da če bi kdaj živela v Turčiji, bi želela biti v Istanbulu. In tukaj sem.

S čim se tam ukvarjate/preživljate?

Trenutno delam v marketingu v mednarodni nevladni organizaciji, v prostem času pa vandram naokoli in pišem o Turčiji in mojih turških dogodivščinah na Facebook strani ME in Turkey.

Se boste kdaj vrnili v Slovenijo?

Verjetno na stara leta. Mislim, da mi bo takrat dovolj turškega živžava in direndaja in si bom želela miru. Istanbul je izredno živo mesto, kjer potrebuješ ogromno energije. Odkar sem tukaj, precej bolj cenim čas in mir, ki ga imamo v Sloveniji za izvoz.

Vas kdaj ujame domotožje?

Zelo redko. V Turčiji se po 8 letih počutim zelo domače. Le decembra me malo prime, saj imam zelo rada božič in božično vzdušje. Sem namreč ena tistih, ki si že novembra vrtijo božične pesmi. In tega vzdušja tukaj ni čutiti. V Istanbulu ni božičnih tržnic, okrašeni so samo nakupovalni centri. Zato se sedaj že drugo leto zapored v tem času odpravljam v Slovenijo in iskreno rečeno že komaj čakam, da po enem letu vidim družino in Slovenijo.

Kaj iz Slovenije najbolj pogrešate?

Govejo juho in pašteto.

[O mestu:]

Kako bi opisali Istanbul?

Carsko mesto na dveh celinah in sedmih gričih. Mesto kontrastov, najlepših sončnih zahodov, pisanih bazarjev in toplih ljudi. Prvi vtis mesta je kaos: promet, gneča, ljudje, stavbe – nič se ne ujema, nič ne gre po pravilih in ravno to dela mesto bogato in pisano. Tukaj se naučiš, da lahko življenje teče počasneje oz yavaš yavaš (počasi, počasi) kot pravijo Turki in da se na koncu vse nekako samo od sebe izzide.

Pa tamkajšnje ljudi?

Topli, dobrohotni, izredno gostoljubni, včasih celo preveč. Ko jih ogovoriš, čutiš drugačnost, prijaznost, odprtost. Imajo neverjeten smisel za humor in so izredno iznajdljivi. Ne mine dan, ko se ne nasmejim njihovi “turški” inovativnosti, pa naj bo to na cesti, ko sredi 5 pasovnice prodajajo vodo za žejne šoferje ali pa ko z dronom lovijo mobilno omrežje da lahko dedki v vasi, kjer ni telefonskega omrežja telefonirajo (smeh).

Katera je najbolja nadležna stvar mesta/države?

Ležernost (dokler se je ne navadiš), zapletena birokracija in zvitost prodajalcev.

Katere so najpogostejše zmote, ki jih imamo o mestu/državi kot turisti, pa jih spregledamo, ko enkrat tam živimo?

Da so vse ženske zakrite, da so vsi Turki temnopolti in bradati mačoti, da imajo več žen, da pišejo v arabščini. Kot pribito pa drži, da kadijo kot Turki.

Trije razlogi za obisk so?

Odlična hrana, romantični razgledi in raj za nakupe.

Mesto je najlepše …

… spomladi, ker dobesedno zacveti. Celo mesto krasi več kot 20 milijonov pisanih tulipanov, ki so že v osmanskih časih lepšali vrtove Topkapi palače (palače otomanskih sultanov). Na trgu Sultanahmeda celo vsako leto pripravijo pravo atrakcijo – preprogo iz tulipanov.

Katere so stvari, zaradi katerih je tam vredno živeti?

Zaradi sproščujoče skoraj melanholične atmosfere, ki jo je čutiti prav povsod – od kavarnic, turških domov do pisarn. Ker je kul občutek živeti v edinem mestu na svetu, kjer lahko iz Evrope v Azijo prideš v pol ure za 1 evro. Ker spiti turško kavo ponavadi pomeni tudi pogledati v prihodnot – skoraj vsaka Turkinja tukaj zna vedeževati iz kavine usedline. Ker ima vsaka soseska v Istanbulu drugačno “osebnost”. Ker so Turki tako ponosni na svojo nacionalnost, da še tebe okužijo z njo. Ker se lahko umakneš na eno izmed mnogih teras v mestu in uživaš v zlatih sončnih zahodih celo leto, medtem ko se noro mestno življenje nadaljuje pod tabo. Ker te pogreje pri srcu, ko vidiš kako vsi skrbijo in hranijo tukajšnje potepuške mačke in pse in predvsem zato, ker mesta nikoli zares ne “poštekaš”, vedno najdeš nekaj novega, zanimivega in drugačnega.

[O urbanih kotičkih:]

Najljubši kotiček za sprostitev: Kadıköy obala

Najboljšo (turško) kavo potrežejo v: Mimkahve

Najboljše kosilo najdete pri: Food Clan

Tradicionalna jed, ki vas je navdušila: Menemen

Najboljši šoping je: Vadistanbul

Muzej ali galerija, kamor vas rado zanese: Topkapi palača

Park, kjer najraje poležavate: Florya Atatürk Ormanı

Najbolj podcenjena atrakcija v mestu: soseska Balat

Najbolj precenjena turistična točka v mestu: Grand bazar

Najlepši razgled nad mestom najdemo: Mikla restavracija v Beyoğlu

Najboljša zabava: Moda

Najljubši festival/dogodek: Mesec Ramazan (mesec postenja), takrat ob sončem zahodu v celem mestu vlada praznično vzdušje, ki se nadaljuje vse do zgodnjih jutranjih ur.

Top foto kadri, ki jih potrebujemo za Instagram: Istanbulski trajekti, Karaköy in Balat soseska, Grand Bazar, Suleymaniye mošeja, Galata most, Istiklal ulica na Taksimu, Galata stolp, Ortaköy mošeja in most čez Bospor.

 

[Uporabno:]

Kateri je najugodnejši prevoz po mestu?

Javni mestni promet je tukaj zelo razvejan in dostopen, ni važno ali greš na minibus, avtobus, metrobus (avtobus, ki ima svojo linijo in ni odvisen od prometa), metro, tramvaj, marmaray (podzemna železnica, ki prečka Bospor pod morsko gladino) ali pa vzameš trajekt, cene se gibljejo tam od 3 TL do 5 TL (trenutno 0,50 – 1 EUR).

Pa najugodnejša pot iz Slovenije do tja?

Spomladanska ali jesenska akcija Turkish Airlines iz Ljubljane (povratna karta za dobrih 100 evrov).

 

[Plus in minus:]

Katere so prednosti in slabosti v primerjavi z življenjem v Sloveniji?

+ : Ljudje so prijaznejši in v večji meri pripravljeni pomagati, gostoljubnost, ki presega meje zahodnega človeka, milejše podnebje, vroča in dolga poletja, dobre in ugodne prometne povezave po celi državi.

– : Velika gneča, grozni prometni zamaški, daljši delovniki, manj prostega časa.

Kaj pa prednosti in slabosti dela v tujini?

+: več priložnosti za zaposlitev, urejen prevoz na delo.

-: večja tekmovalnost, prilagajanje delovni kulturi države, urejanje dokumentov za prebivanje in delo.

[Na hitro:]

Stopnja težavnosti iskanja stanovanja od 1 do 10 (10 = najtežje): 5

Stopnja težavnosti iskanja službe od 1 do 10: 8

Stopnja težavnosti navezovanja novih prijateljstev od 1 do 10: 6

Občutek varnosti od 1 do 10 (10 = najbolj varno): 7

FOTO: Eva Šalamon Kaplan

Evi lahko sledite tudi na Instagramu in Facebooku.

Na Facebooku lahko sledite tudi VANDRAJ. Če želite z nami podeliti tudi vaše popotniške utrinke, nas označite na našem Instagram profilu z #vandraj ali @vandraj

PREBERITE ŠE:

Vandraj insider: Laro je iz Slovenije v Los Angeles odnesel film

Jesensko potovanje po Turčiji

Turčija svojim gostom nudi veliko več kot le sonce, plaže in morje. V Turčiji najdemo osupljive naravne lepote, kulturne in zgodovinske znamenitosti, zanimiva mesta in impresivne stavbe. Je to morda vaša naslednja sanjska destinacija za popoln oddih?

Poznate Likijo? Področje izvira iz starega veka in se nahaja v današnji jugozahodni Turčiji. Dinamični zgodovini pod vplivom močnih civilizacij so danes priča zanimive izkopanine mest iz časa antike. Ob edinstvenih antičnih izkopaninah, vas bo Turčija vsekakor očarala še z ugodno klimo, gastronomijo, kulturo in naravnimi lepotami.

Ne zamudite največjih znamenitosti tega potovanja: Efez – edinstveno rimsko mesto, ki fascinira s svojo velikostjo in ohranjenostjo in kjer se v bližini nahaja hiša Device Marije. Obiska vredsta sta tudi Pamukkale – kompleks naravnih bazenčkov s termalno vodo, v katerih je nekoč uživala tudi Kleopatra in Antalya – eno najlepših mest turške riviere.

Kako na pot? Na Megabonu vas za 269 evrov na osebo popeljejo na 8-dnevno potovanje, ponudbo preverite TUKAJ.

Prvi dan: polet proti Antalyi

Let iz Ljubljane proti Antalyi. Po pristanku vas pričaka vaš vodnik. Sledi transfer do hotela in namestitev v hotelu na območju Kemerja ali Beleka.

Drugi dan: Myra

Zajtrk v hotelu. Ta dan se boste peljali ob obali, s katere se vam ponujajo čudoviti prizori. Kmalu prispete v Myro. Obiskali boste grobnice, vklesane v stene, ki so del fascinantnih znamenitosti Turčije. Pri Myri se nahaja cerkev sv. Nikolaja, kjer je sv. Nikolaj tudi pokopan. Nočitev na območju Mugle.

Tretji dan: Likija

Zajtrk v hotelu, nato se lahko podate na vožnjo z ladjico po dolini reke Dalyan. Dostop do plaže Iztuzu, tako imenovane ‘’plaže želv’’, ki je na samem koncu lagune, je mogoč le z ladjo. Sledi krajši postanek za kopanje, nato pa povratek proti obali. Z avtobusom vožnja nadaljujete proti Kusadasiju, kjer sta na območju Kusadasija predvideni naslednji dve nočitvi.

Četrti dan: Efez

Po zajtrku bomo obiskali antično mesto Efez, eno izmed največjih arheoloških izkopanin na svetu. Ohranjenost tega zgodovinskega mesta je izredna. Antikvitete čakajo na vas, da jih raziščete: agora oz. javni prostor, kjer se je odvijalo trgovsko in politično življenje, Artemidin tempelj, Celsusova knjižnica, kopališči, eno največjih gledališč tistega časa, aleja iz marmorja in še kaj.

Peti dan: Pamukkale

Zajtrk v hotelu, sledi vožnja skozi čudovito dolino Meander proti Pamukkalam, kar v slovenščini pomeni ‘’bombažni grad’’. Snežno bele terase iz apnenca se vidijo že od daleč. Ustvarja jih odtekajoča termalna voda, usedline pa nastajajo v obliki bazenčkov in so kot bela čipka, naravni čudež in prava paša za oči. Po prihodu v hotel boste imeli možnost kopanja v termalni vodi vašega hotela. Nočitev na območju Pamukkal.

Šesti dan: Hierapolis – Antalya

Ruševine znamenitega mesta Hierapolis se raztezajo nad apnenčastimi terasami. Tam je mogoče videti temelje Apolonovega templja iz 3. stoletja in razkošno rimsko gledališče, kot tudi druge ostanke iz tistega časa. Nato sledi vožnja preko gorovja Taurus nazaj v Antalyo. Na poti postanek v tkalnici svetovno znanih turških preprog, kjer boste spoznali celoten proces ročnega tkanja in imeli priložnost ugodnega nakupa. Dve nočitvi na območju Kemerja ali Beleka.

Sedmi dan: Antalya – slap Karpuzkaldiran

Po zajtrku sledi ogled Antalye, enega najlepših mest turške riviere. Med drugim boste lahko občudovali mestne znamenitosti: minaret Yivli Minare, stolp z uro na stari mestni trdnjavi, Hadrijanova vrata iz leta 130 p.n.št., pristanišče in najbolj ohranjen del mestnega obzidja. Center starega mestnega jedra, nekoč rimsko pristanišče, je danes marina iz katere potekajo ozke uličice s številnimi lokali, trgovinicami in manjšimi hoteli, ki so preurejene hiše še iz časa otomanskega cesarstva. Zaradi svoje lege v Sredozemlju, je turistično in kulturno središče tega območja. Med izletom boste imeli tudi številne možnost nakupovanja, še posebej nakita in usnjenih izdelkov po ugodnih cenah. Za zaključek dneva si bomo privoščili ogled znamenitega slapa Karpuzkaldiran.

Osmi dan: povratek domov

Zajtrk v hotelu. V skladu s časom odhoda, vas bo avtobus zapeljal do letališča, od koder boste pot nadaljevali proti domu.

Na pot se lahko za 269 evrov odpravite prek Megabona: Kupon je unovčljiv za potovanje od 29. novembra do 6. decembra 2018. Več o ponudbi preverite TUKAJ.

Foto: Shutterstock

PREBERITE ŠE:

Dubaj: Neupravičena “ne morem si privoščiti” destinacija

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.