Ideja za izlet: Krasna Vicenza in obisk sejma ročnih del Abilmente

Že načrtujete, katere kraje si želite ogledati v letu 2023? Imamo izjemno preprosto izvedljivo idejo in odlično ponudbo! Vicenza in obisk sejma ročnih del Abilmente!

Vicenza je cvetoče in svetovljansko mesto z bogato zgodovino in kulturo. “Palladijevo mesto” so leta 1994 uvrstili tudi na Unescov seznam svetovne dediščine. Tu najdete številne muzeje, galerije, trge, cerkve, razkošne vile in renesančne palače. Vicenza je vsekakor vredna obiska. Kdaj točno? Priporočamo, da se tja odpravite 25. februarja 2023. Zakaj prav takrat?

Vicenza in sejem, posvečen ročnemu delu in ustvarjanju

Če ste ljubitelji ročnih in unikatnih del, potem ne spreglejte Megabonove ponudbe za februarski voden izlet z avtobusom v Vicenzo, kjer lahko skočite na sejem Abilmente 2023 (klik). Sejem je posvečen ročnemu delu in ustvarjanju. Tu na svoj račun zagotovo pridejo ročni ustvarjalci, ljubitelji šivanja, kvačkanja in vezenja. Tu predstavljajo različne nove tehnike in najnovejše trende na tem področju, lahko pa nakupite tudi materiale za ustvarjanje. Vsekakor je sejem tudi prava paša za oči, saj so razstavljena različna ročna dela.

Po obisku sejma se nato odpravite na voden ogled mesta Vicenza, ki se ponaša s čudovito arhitekturo. Sprehodili se boste po slikovitem mestnem jedru in si ogledali številne renesančne stavbe. Večina njih so dela italijanskega renesančnega arhitekta Andree Palladia (1508 – 1580). Videli boste mestni muzej Palazzo Chiericati, prvo pokrito gledališče Teatro Olimpico (1580) ter Basillico, ki stoji na Piazza del Signori. Sprehodili se boste po glavni mestni ulici Corso Andrea Palladio, ki jo krasijo mogočne palače. In se seveda pocrkljali z dobro italijansko kulinariko!

Več o ponudbi Vicenza in sejem Abilmente 2023 preverite TUKAJ (klik).

FOTO: Shutterstock

 

To so najbolj čudaški muzeji na svetu

Na svetu poleg muzejev, ki pričajo o zgodovini, umetnosti ali naravi, obstajajo tudi takšni, ki slavijo druge vidike človeške kulture. Pogledali smo, kateri so najbolj čudaški muzeji na svetu. Eden od njih se nahaja čisto blizu nas – v Zagrebu.

Muzej propadlih razmerij v Zagrebu

Seveda se čudaški muzeji nahajajo tudi zelo blizu nas. V Zagrebu stoji prav poseben muzej, namenjen zgodbam o propadlih razmerjih. V muzeju si lahko ogledate raznorazne zanimive predmete, ki pričajo o ljubezni in njenem koncu. Ljudje so jih, skupaj s pričanji o svojih propadlih ljubezenskih zvezah, darovali muzeju. Čeprav bi si misili, da je muzej žalosten kraj, temu ni tako. Muzej je namenjen predvsem pogovoru s samim sabo, upanju o spravi in ponovnemu iskanju ljubezni. Muzej je doživel velik uspeh in vest o njem se hitro širi po vsem svetu.

Katakombe v Italiji

Katakombe so podzemeljski hodniki z grobovi oz. grobnice, ki so jih uporabljali zlasti prvi kristjani. Grobnice so okrašene s kostmi umrlih, kar jim daje strašljivo, a hkrati pomenljivo podobo. Najbolj znane so rimske katakombe, ki so odprte tudi za turiste. V Rimu je več različnih grobnic, ki si jih lahko ogledate. Vanje se spustite po ozkih stopnicah, ki peljejo pod zemljo, po kilometer dolgih hodnikih pa se nato sprehodite med različnimi vzorci kosti.

Muzej slabe umestnosti (MOBA) v Bostonu

Muzej slabe umetnosti je, kot že samo ime pove, namenjen najslabši umetnosti, ki jo predstavlja najboljši publiki. Odprt leta 1993 v majhni kleti, jo je hitro prerasel in se preselil v večje prostore. Muzej je znan po zelo strogem ocenjevanju umetnosti, ki je dovolj slaba, da jo razstavijo. Tudi čudaški muzeji imajo visoke standarde. MOBA je tako znan, da so ljudje po celem svetu pozorni na slabo umetnost na bolšjih trgih, v second-hand trgovinah in celo v smeteh. Če odkrijete nekaj zelo slabega, je torej MOBA pravi naslov.

Muzej las v Kapadokiji

Lončar iz Kapadokije Chez Galip je zaradi svojega muzeja las prišel v Gunnessovo knjigo rekordov. Njegov muzej las se je pričel po naključju, ko je prijateljico prosil, da mu za spomin odreže pramen svojih las. Zgodba je nekako zaokrožila in ženske so lončarju začele puščati pramene svojih las. V tridesetih  letih je nabral že čez 16.000 različnih pramenov. Vsi so označeni z identiteto darovalke in visijo po stenah nekakšne jame, ki jo danes lahko obiščete. Čudaško, kajne?

Muzej mumij v Mehiki

V majhnem mehiškem mestecu Guanajuato je v kripti Pantheon de Santa Paula izkopanih več sto trupel. Kraj je danes pod zaščito UNESCA in predstavlja največjo zbirko naravnih mumij na svetu. Trupla, ki so jih oblasti izkopale v primeru, da si družina ni zmogla privoščiti pokopa, so naravno mumificirala, verjetno zaradi klimatskih pogojev v regiji. Čeprav to ni edini muzej take vrste, je edinstven zaradi naravne mumifikacije.

 

FOTO: Unsplash

PREBERITE ŠE: Ideja za izlet: Med tulipane, narcise, dinozavre in na razstavo Salvadorja Dalija

Iščete idejo, kam na oddih v naši bližini? TUKAJ (klik) vas čaka kup imenitnih ponudb!

 

Evropa: Top destinacije za študentski žep

Evropa je res pestra. To so top evropske destinacije, ki obetajo obilo dogodivščin in so študentskemu žepu prijazne. Septembra je konec in študijsko leto se začenja, študentje pa že razmišljamo o naslednjih počitnicah. V študentskih letih so potovanja kar velik finančni zalogaj. Kljub temu se jim ne bi smeli odpovedati, saj je med študijem čas za odkrivanje sveta najprimernejši.

Preberi več

Kontroverzne skulpture v Pragi, ki jih morate poiskati

Češki umetnik David Černý je dal Pragi prav poseben hudomušen pečat, njegove skulpture pa so ene najbolj zabavnih v mestu. Kje jih najdete?

Med praškimi mističnimi mostovi, gradovi in tlakovanimi uličicami leži tudi temna politična zgodovina, ki je ob ugodnih vrčkih češkega piva pogosto pozabljena. David Černý je eden tistih umetnikov, ki teh stvari ne bo pustil potoniti v pozabo kar tako. Njegova umetnost je zato precej kontroverzna, pa tudi zabavna.

Vsako njegovo delo ni le izjemen primerek umetnosti, ampak nosi tudi globljo sliko, zgodbo, ki vam da misliti. David Černý je češki sodobni umetnik, eden najbolj razvpitih. Na naslovnice je prvič prišel leta 1991, ko je sovietski tank v središču Prage prebarval na roza. S tem ga je hotel postaviti kot vojni spomenik, a so ga oblasti označile za huligana in ga aretirale. Vendar ga to ni ustavilo. Njegova provokativna dela danes najdete po vsej Pragi, iskanje njegovih del pa je lahko zelo zabaven turistični podvig. Vandraj jih je med obiskom ujel kar nekaj, poglejmo, katera.

PROUDY

Eden najbolj obiskanih je zagotovo Proudy, delo, ki ga je postavil leta 2004. Dva bronasta moška, ki urinirata v plitek bazen, ki z obrisom označuje Češko. Na prvi pogled zgolj vulgaren primerek, je v bistvu precej umetniški. Kipa se v bokih premikata, z vodo, ki teče iz njunih genitalij, pa izpisujeta verze slavnih čeških literatov. A to še ni vse. Če želite, da v vodo izpišeta kaj drugega, pošljite sms z besedilom na +420 724 370 770 in izpisala bosta vaše besedilo. Najdete ju v Mali Strani, od Karlovega mostu na desno, tik pred muzejem Franza Kafke.

DOJENČKI

Gigantske Černyjeve dojenčke lahko najdete na dveh koncih. Ogromne skulpture, ki se plazijo po tleh, boste našli v Kampa Parku, na Mali Strani od Karlovega mostu na desno. Grozljivi gigantski dojenčki so simbol komunistične ere, ki je s totalitarizmom preprečevala, da bi kdajkoli zares odrasli.

ŽIŽKOV TELEVIZIJSKI STOLP 

216 metrov visok stolp velja za najgršega na svetu – tako so ga vsaj krstili prebivalci. Po njem se namreč plazijo Černyjevi dojenčki in vse skupaj je videti precej grozljivo. Med našim obiskom so bili dojenčki ravno na popravilu, zato jih še nekaj mesecev ne bodo vrnili na stolp.

MRTEV KONJ

Svaty Vaclav, ta nenavaden prizor mrtvega konja, ki narobe obrnjen visi s stropa, medtem ko ga jezdi Saint Wenceslas, boste našli v pasaži Paláce Lucerna. To delo je menda parodija na kip Saint Wenceslasa, ki stoji na vrhu trga Wenceslas. Wenceslas naj bi po legendi Čehom prijahal na pomoč, kadarkoli bi se znašli v težavah. Ker ga do daneš še nihče ni videl, se je Černy očitno pošalil z izgovorom, da je morda kriv mrtev konj.

OBEŠENI SIGMUND FREUD

Hanging Man oziroma Černyjev obešenec visi nad običajnim vidnim poljem, zato je povsem verjetno, da se pod njem sprehodite, ne da bi sploh opazili, da je tam. Gre za skulpturo Sigmuna Freuda, ki se drži na kovinsko palico in binglja nad ulico, polno pešcev. Kip je Černyjev odgovor na vlogo intelektualcev v 20. stoletju. Freudu se ne piše dobro, saj je videti, kot da bo pravkar zgrmel v globino, kar kaže na Černyjev dvom, da bodo intelektualci v prihodnosti sploh preživeli. Najdete ga na Husovi, tik ob restavraciji Švejk.

EMBRIO

Sredi žleba na Anenské námesti je nameščena rožnata gmota, ki šele, ko bo bolje pogledate, razvije obliko embrija. Če jo obiščete ponoči, bo celo žarela v rdeči! Embrio je Černyjeva metafora na težavnost ustvarjanja umetnosti v tako miselno omejenem svetu.

AVTO Z NOGAMI

Da bi videli to delo, se boste morali prebiti skozi gozdiček, do zadnjega dela nemške ambasade, kjer vrt krasi to zanimivo Černyjevo delo. Le pazite, da se ne potikate preblizu ograje, saj vas bodo varnostniki hitro pregnali.

METAMORFOZA, FRANZ KAFKA

11 metrov visoka glava Franza Kafke je tehnološko čudo izpod rok Černyja, saj se 42 prerezov panelov premika, dokler ne dobijo podobe Kafkovega obraza. Stoji pred nakupovalnim središčem Quadrio.

 

FOTO: Maja Fister

PREBERITE ŠE:

Konec raziskovanja Prage s kolesi

 

Prihodnja tri leta v znamenju Picassa

Ko govorimo o umetnosti, brez nekaterih imen seveda ne gre, v prihodnjih letih pa bo eno izmed njih še posebej izstopalo.

Španskemu mojstru Pablu Picassu bo v slabih treh letih posvečenih več kot 60 razstav, ki ga bodo osvetljevale v vseh njegovih odtenkih. Slikarja imajo v svojem programu razstavišča v Parizu, Neaplju, Rimu, Barceloni in Atenah. Francoski tisk trenutno govori o picassomaniji.

Picasso velja za enega najbolj ustvarjalnih umetnikov 20. stoletja. Poznavalci menijo, da je slikar v več kot 60 letih izdelal do 20.000 slik in risb. Ob tem ne upoštevajo keramik, grafik, kolažev in skulptur. Toda picassomanije ni mogoče pojasniti zgolj z neutrudno slo po ustvarjanju, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Po mnenju Bernarda Ruiza-Picassa, vnuka Pabla in njegove prve žene Olge, gre enega od vzrokov iskati v Picassovi univerzalnosti. Picasso danes pripada vsemu svetu, je pojasnil umetnostni poznavalec. Umetnik naj bi bil instrument, s katerim lahko razumemo večino zgodovine umetnosti v 20. stoletju.

Bernard Ruiz-Picasso je eden od pobudnikov Picassovega muzeja v španskem mestu Malaga, ki so ga odprli leta 2003. Tam se je njegov ded rodil 25. oktobra 1881. Ruiz-Picasso je galerist in kustos, sodeloval je pri razstavi del z naslovom Olga Picasso, ki so jo marca odprli v Picassovem pariškem muzeju.

Okoli 350 eksponatov prikazuje razgibano ljubezensko zgodbo med mojstrom in Olgo, ki je bila Picassu vir navdiha za številne kompozicije matere z otrokom. Hkrati odslikavajo Picassovo upodabljanje, ki se je začelo na tradicionalen način, končalo pa s kubizmom. Vmes sta njegovo modro in rožnato obdobje.

Za direktorja Picassovega pariškega muzeja Picasso uteleša umetnost, ki ves čas dopušča nove perspektive. Njegovo delo se nenehno obnavlja, je Laurent Le Bon pojasnil večno novo zanimanje za slikarja in kiparja. Le Bon je ključno prispeval k trenutni picassomaniji. Projekt Picasso-Sredozemlje, ki ga bo med pomladjo 2017 in 2019 v osmih državah izvedlo 60 ustanov, med drugim v Italiji, Španiji, Grčiji in Maroku, je bil njegova ideja. Na seznamu s Picassom vodi Francija z več kot 35 muzeji in kulturnimi institucijami.

“Picasso de Picasso” v Fundaciji Helene & Edouard Leclerc sodi med razstave, ki so nastale neodvisno od projekta direktorja Picassovega pariškega muzeja. Muzej iz Bretanje v bližini Bresta prikazuje več kot 200 del. Posebnost del, ki bodo na ogled do 1. novembra: Picasso jih je vse življenje hranil pri sebi, v različnih ateljejih. Po umetnikov smrti so delno prešla v dediščino Jacqueline, Picassove druge in zadnje soproge.

Drugačno razlago, zakaj je Picasso neizčrpna tema razstav, nudi Emmanuel Guigon, direktor Picassovega muzeja iz Barcelone. Po mnenju Francoza ne bo umetnik nikoli v nevarnosti, da bi se ga občinstvo naveličalo. Kajti Picasso naj bi bil genij. “Gre za enega od ustanoviteljev kubizma, enega največjih keramikov 20. stoletja, pomembnega grafika in kiparja,” je pojasnil Guigon.

Konec oktobra bo sam odprl razstavo, ki tematizira Picassa in Barcelono. Katalonska prestolnica, v kateri je Picasso študiral umetnost, je bila zanj vir navdiha za eno njegovih najslavnejših slik, Avignonske gospodične, prostitutk na rue d’Avignon.

Vir: STA
Foto: Shutterstock

V Benetkah zrasel 20-metrski zlat stolp

V znamenitih Benetkah se začenja 57. mednarodni bienale umetnosti, ki bo letos slavil kar umetnost samo. Beneški bienale velja za eno najpomembnejših razstav sodobne umetnosti na svetu, ki bo odprta med 13. majem in 26. novembrom.

Prav v ta namen je ob beneškem velikem kanalu na Campo San Vio mimoidoče presenetil 20-metrski pozlačen stolp, ki naznanja začetek bienala. Gre za delo velikega umetnika Jamesa Leeja Byarsa, katerega posebnost so bile instalacijske skulpture in izvedbena umetnost. Po besedah pokojnega umetnika, projekt predstavlja povezavo med nebom in zemljo, njegov namen pa je združiti človeštvo.

VANDRAJ priporoča // Enodnevni izlet v pravljične Benetke

Idejo za ta projekt je dobil že leta 1976, javnosti pa jo je prvič predstavil leta 1990 v berlinskem muzeju Martin-Gropius-Bau. Leta 2004 smo ga lahko videli v Schirn Kunsthalle v Frankfurtu, tokratna instalacija v Benetkah pa je pravzaprav prva realizacija umetnikovih prvotnih načrtov, da bi skulpturo predstavil na javnem mestu.

VANDRAJ priporoča // Iz Pirana do Benetk s katamaranom

Zlat stolp je mogoče videti z večih delov tega slavnega mesta na vodi, na ogled pa bo vse do konca bienala – 26. novembra. 

Foto: Richard Ivey, Michael Werner Gallery

AnB: Slovenski projekt, ki v potovanja prinaša umetnost

Vsi poznamo AirBnB, verjetno pa je malokdo že slišal za AnB, projekt, ki v potovanja vnaša umetnost.

Art and bed project – AnB – je projekt namenjen podpori lokalnim slovenskim umetnikom, hkrati
pa zagotavlja edinstveno in nepozabno kulturno doživetje v štirih vrhunskih hotelih v Ljubljani ter
interakcijo hotelskih gostov z lokalno umetniško sceno. Projekt ponuja kreativno rešitev tako
lokalnim umetnikom z mednarodnimi ambicijami, kot tudi mednarodnim popotnikom oziroma
obiskovalcem z »lokalnim apetitom«.

Projekt AnB, s sloganom »Hotel Artsperience« bo potekal od konca aprila do augusta 2017 ter predstavlja izbor lokalnih umetnikov in njihovih stvaritev. Projekt temelji na povezovanju turizma z umetnostjo, in vključuje štiri prodajne razstave z otvoritvami, ki v vsakem hotelu potekajo mesec dni. Anb zajema 24 razstavljalcev, torej šest v posameznem hotelu, kjer se vsak predstavi z dvema svojima deloma. Razstave poleg slik zajemajo tudi predstavitve razstavljalcev, tako na banerjih, kot tudi na letakih, ki so razdeljeni po sobah, kar mogoča razstavljalcu večjo prepoznavnost in povezovanje z mednarodno publiko.

Otvoritev razstave poteka v hotelu s prerezom traku, govorom in pogostitvijo, lokalnim umetnikom pa lahko prinese globalno prepoznavnost.

Če bi tudi ti svoje umetnine rad pokazal svetu, sodeluj v projektu AnB, prijave zbirajo do 15. maja!

Foto: Pexles

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.