Vandraj insider: V Münchnu je našla samo sebe in povsem nov poklic

Po svetu vandra vedno več Slovenk in Slovencev, nekateri med njimi pa so si prek naših meja našli tudi nov dom. Beg možganov ali lov za boljšim življenjem? V rubriki Vandraj insider bodo mladi, ki živijo in ustvarjajo v tujini, vsak torek z nami delili svojo zgodbo, izkušnje in najljubše kotičke mesta, v katerem živijo.

*****

Vandraj insider tokrat raziskuje München, kraj, kjer si je življenje na novo zgradila Ljubljančanka Dajana Podgorelec. Prav na današnji dan minevajo tri leta, odkar sta se z možem odločila, da je čas za novo poglavje. Dajana se nam je opisala kot družabna, komunikativna in malo komplicirana perfekcionistka, ki v novem mestu pogreša “našo” kavo, še vedno sovraži nemščino, priznava pa, da je ob selitvi iz Slovenije končno našla samo sebe.

S čim se v Münchnu trenutno ukvarjate in preživljate? 

V München sem se preselila malo po diplomi iz Fakultete za upravo v Ljubljani. Ker sem takrat znala točno štiri nemške besede, zaradi jezika v svojem poklicu na žalost nisem našla dela. Zato sem iskala kakršnokoli delo v trgovini in ga na srečo tudi hitro dobila. Tam sem delala do lani, nato pa končno zbrala pogum in uresničila svoje dolgoletne sanje. Šla sem na trimesečno izobraževanje za umetnico ličenja, trenutno pa se izobražujem za kozmetičarko. Povsem druga smer od tega, kar sem študirala v Sloveniji, ampak končno sem našla poklic, ki ga opravljam z veseljem. Konec koncev pa bom imela po koncu izobraževanja kar tri nazive, kar zagotovo ne škodi.

Se boste kdaj vrnili v Slovenijo? 

Nikoli. Najverjetneje ne bom ostala niti v Münchnu. Nekega dne bi spet rada imela svojo hišo, kar pa je tukaj nemogoče. Razen, če si milijonar.

Vas kdaj ujame domotožje?

Ne. V Slovenijo pridem v povprečju šestkrat na leto, tako, da ni hudega.

[O mestu:]

Kako bi opisali mesto?

Zelo je čisto. Ponuja veliko atrakcij in na vsakem vogalu se vedno nekaj dogaja. Obenem pa ponuja številne parke, kjer ljudje poležavajo na odejah in se sproščajo. Na žalost pa je to tudi najdražje mesto v Nemčiji. Nepremičnine so nesramno drage.

In kako bi opisali njegove ljudi?

Zelo, zelo so zaprti. Ne pogovarjajo se o svojem zasebnem življenju, višina plače je zanje tabu tema. In včasih so zelo neučakani v prometu.

Trije razlogi za obisk mesta so … Olympiapark, Marienplatz in okrožje Biergarten!

Mesto je najlepše … poleti, ker je veliko zelenic, parkov in jezer, ki v tem času najbolj zaživijo.

[O urbanih kotičkih:]

Najljubši kotiček za sprostitev: Vsi parki, poleti pa na odeji ob Isarju.

Najboljšo kavo potrežejo v: McCafe! Drugod so tako drage in zanič, pogrešam našo kavo!

Najboljše kosilo najdeš v: skoraj vseh grških restavracijah, ki jih je ogromno!

Tradicionalna jed, ki je navdušila: Nisem ravno ljubiteljica njihove hrane, če že, potem sta to velika presta in weißwurst.

Muzej ali galerija, kamor vas rado zanese: Bmw Welt – vsakič, ko dobim obiske.

Park, kjer najraje poležavate: Minutko od mojega stanovanja je Ostpark.

Najbolj podcenjena atrakcija v mestu: Je ni.

Najbolj precenjena turistična točka v mestu: Oktoberfest!

Najboljša zabava v mestu: Na vsakem kotičku se nekaj dogaja.

Najljubši festival/dogodek v mestu: Koncerti v Olympiaparku!

[Uporabno:]

Najugodnejši prevoz po mestu?

6,50 evra stane dnevna karta za vse: avtobus, tram, U-bahn (podzemna) in S-bahn (hitri vlak – kombinacija podzemne in po površju).

Najugodnejša pot iz Slovenije?

Flixbus za 19 evrov v eno smer, vožnja traja 5 ur. Moraš pa ga malo prej rezervirat.

[Plus in minus:]

Katere so prednosti in slabosti v primerjavi z življenjem v Sloveniji?

Ob nedeljah je čisto vse zaprto, prej se mi je to zdelo grozljivo, zdaj pa štejem kot ogromen plus, saj si družine vzamejo čas zase in ne lezejo v šoping centre. Tukajšnji način hitrega življenja onemogoča navezovanje novih prijateljstev.

Slabosti? Neznanje nemškega jezika mi je zaprlo številne možnosti v kariernem razvoju. Na začetku mi je bila nemščina nočna mora. No, še vedno jo sovražim.

Kaj pa prednosti in slabosti dela v tujini?

Prednost sta hitro napredovanje in karierni razvoj, zelo cenijo končano šolsko izobrazbo. V plači je velika razlika med tistimi, s končano srednješolsko izobrazbo ter tistimi, ki so naredili višjo oziroma master. V Sloveniji je pri tem neka minimalna razlika. Slabost je delovni urnik, ki je nekje med 9. in 18. uro.

[Na hitro:]

Stopnja težavnosti iskanja stanovanja od 1 do 10: 20! Prej dobiš službo, kot stanovanje! Kar se nama je tudi zgodilo.

Stopnja težavnosti iskanja službe od 1 do 10: 8

Občutek varnosti od 1 do 10: Prej 10, zdaj 8.

Stopnja težavnosti navezovanja novih prijateljstev od 1 do 10: 7

Imate tudi vi prijatelja, ki živi v tujini in bi z Vandraj bralci delil svojo izkušnjo? Ali pa morda sami živite v zanimivem mestu? Pišite nam na maja@vandraj.si ali eva@vandraj.si!

    

Foto: Osebni arhiv Dajane Podgorelec

Vandraj Insider: July Jones, pevka, ki ustvarja v Londonu

Po svetu vandra vedno več Slovenk in Slovencev, nekateri med njimi pa so si prek naših meja našli tudi nov dom. Beg možganov ali lov za boljšim življenjem? V rubriki Vandraj insider bodo mladi, ki živijo in ustvarjajo v tujini, vsak torek z nami delili svojo zgodbo, izkušnje in najljubše kotičke mesta, v katerem živijo.

*****

July Jones je mlada umetnica, ki jo že od malih nog spremlja glasba, popolnemu tujcu pa bi se opisala kot kantavtorica, pevka in LGBT aktivistka, ki jo je petje poneslo že v marsikatero državo sveta. Njeno kariero je zaznamovalo šolanje v ZDA, nato pa jo je pot ponesla v London, kjer trenutno že dve leti ustvarja za glasbenike pod okriljem močnih glasbenih založb, pred kratkim pa je izšel tudi njen prvenec Jump in the water, ki mu lahko prisluhneš tukaj. Kmalu si boš za pesem lahko ogledal tudi njen videospot, natančneje 9.junija, do takrat pa o njenem ustvarjanju in življenju v britanski prestolnici (z druge perspektive, kot ga je opisala Maša Boh v prejšnjem Vandraj Insiderju) lahko bereš v spodnjem intervjuju.

[O July:]

Kaj te je odneslo v tujino?

V tujino me je odneslo že zelo zgodaj, imam veliko srečo, da prihajam iz družine, ki je vedno veliko potovala. Kot najstnica sem na Youtubu z videom dosegla 500,000 ogledov, kar me je pripeljalo do nemške založbe, s katero sem podpisala prvo glasbeno pogodbo, zato sem veliko prepotovala po Nemčiji. Poleti 2010 sem se udeležila poletne šole v Los Angelesu, na letalu nazaj pa sem sedela zraven Slovenca iz podjetja New Intelligence, ki je ravno odpiral program za izmenjavo študentov, ki je Slovencem omogočil končati srednjo solo v Ameriki. Takoj po sestopu z letala sem bila trdno odločena, da bom gimnazijo končala v ZDA, kar se je kmalu tudi uresničilo. Po srednji šoli sem bila sprejeta na Berklee College of Music v Bostonu, vendar pa sem  šolnino zavrnila, saj sem se želela osredotočiti na sodobni pop stil glasbe. Ker sem bila pod okriljem založb že od malih nog, sem vedela, katere so moje prednosti in v kateri glasbeni industriji želim ustvarjati. Zato sem se pri osemnajstih letih odločila, da se preselim v London. Tukaj trenutno ustvarjam svojo glasbo in pišem za različne izvajalce v založbah v pop smeri, hkrati pa obiskujem tudi  univerzo Academy of Contemporary Music, kjer študiram glasbeni biznis.

Si že od nekdaj vedela, da želiš postati pevka?

Od malih nog sem obiskovala glasbeno šolo, kjer sem se učila glasbeno teorijo, klavir in flavto. Pri enajstih pa sem pričela z učenjem solo petja pri Diegu Barioss Rossuu, ki me je popeljal v stil soul/pop glasbe.

Kako bi opisala svojo glasbo?

Moj stil glasbe bi poimenovala kot sodoben elektronični soul/pop. Pomembno je poudariti, da se kot glasbeniki razvijamo izjemno hitro. Moj glavni cilj v glasbi pa je potiskati svojo glasbo v sodobne vode in ustvarjati nekaj, kar še ni bilo ustvarjeno. Prepričana sem, da je kvaliteta bolj kot v zgodovini, v prihodnosti glasbe.

Naslovnica prvenca Jump in the water

Je v Londonu ustvarjanje lažje?

London je poln inspiracij, seveda je bilo prvo leto zelo težko, saj je finančno London zelo zahteven, ampak kot kjerkoli drugod si moraš vedno ustvariti svoje ime in priložnosti. Ker je publika veliko večja, imaš tu veliko več možnosti ustvarjanja, vendar pa je tudi veliko konkurence.

Se boš kdaj vrnila v Slovenijo?

Slovenija bo vedno moja najljubša država. Je moj dom, kamor se rada vrnem, vendar se tam ne vidim živeti v prihodnosti.

Te kdaj muči domotožje? Kaj najbolj pogrešaš?

Ker sem že od malega po svetu, sem se naučila ustvariti dom, kjer koli živim. Vsekakor pa pogrešam čist zrak, slovenski sonček in občutek ljudi. Najbolj pogrešam kosilo ob Ljubljanici in pa večere z družino. Želim si, da bi bili Slovenci bolj ponosni in hvaležni za Slovenijo.

Kolikokrat letno obiščeš Slovenijo in kaj je tisto, kar najprej narediš, ko se vrneš?

V Slovenijo se poskusim vrniti dvakrat letno. Najprej seveda obiščem družino in se najem dobrega kosila pri babi.

[O mestu:]

Pridevniki, ki najbolje opišejo mesto, v katerem živiš?

Inspirativno, multikulturno in kaotično.

Pa njegove ljudi?

Brez predsodkov, kreativni in delavni.

Tvoji trije razlogi za obisk mesta so…

Svetovno znane znamenitosti kot so Buckingham palace, London Eye, Green Park, Hyde Park, Oxford Circus ter multikulturnost in arhitektura.

Mesto je najlepše…

…poleti, ko ljudje poležavajo v parkih.

A post shared by July Jones (@julyjones) on

[O urbanih kotičkih:]

Najljubši kotiček za sprostitev: Hyde Park

Najboljšo kavo potrežejo v: Look Mum No Hands Cafe

Najboljše kosilo najdeš pri: veganska restavracija My Village Cafe

Tradicionalna jed, ki te je navdušila: Mogoče ne šteje kot jed, vendar si nikoli ne bi mislila, da bom kavo zamenjala za čaj.

Muzej ali galerija, kamor te rado zanese: Tate Morden Street

Park, kjer najraje poležavaš: Hyde Park

Najbolj podcenjena atrakcija v mestu: The Seven Noses of Soho

Najbolj precenjena turistična točka v mestu: London Eye

Najboljša zabava v mestu: Heaven, Zoo bar

Najljubši festival/dogodek v mestu: Pride

Najraje nakupuješ v: Oxford Circus

Kje v mestu najdeš najboljšo živo glasbo: Grand Union Hotel, Ronnie Scotts, Marmelade Jam

[Uporabno:]

Najugodnejši prevoz po mestu?

Avtobus, vendar priporočam podzemno železnico.

Najugodnejša pot iz Slovenije do Londona?

Wizz Air.

Najuporabnejši nasvet?

Ne plačuj z brezstično kartico, vedno potuj z Oyster card.

[Plus in minus:]

Prednosti in slabosti v primerjavi z življenjem v Sloveniji?

Vsekakor priložnosti za zaposlitev, kreativnost, inspiracija. Slabosti pa so veliko ljudi, slab zrak, mesto ni najbolj čisto.

Kaj pa v primerjavi z Ameriko?

London je veliko bližje, vse je povezano s podzemno železnico, zato se zdi, kot da si del skupnosti. V povprečju pa je vreme zelo slabo, kar vpliva na ljudi. Ljudje v Ameriki te hitreje sprejmejo za svoje.

Kakšne pa so prednosti in slabosti dela v tujini?

Tujina je zelo težka, a glavno je, da veš, kaj želiš in slediš vsojim sanjam. Če res verjameš, v kar delaš in se vsak dan trudiš za uspeh, ti tujina lahko povrne veliko več. Težko pa je seveda začeti v tuji državi, kjer nimaš stalnega doma in začneš na začetku, kar je včasih težko sprejeti.

A post shared by July Jones (@julyjones) on

[Na hitro:]

Stopnja težavnosti iskanja stanovanja od 1 do 10 (10 je najtežje): 7

Stopnja težavnosti iskanja službe od 1 do 10: 7

Stopnja težavnosti navezovanja novih prijateljstev od 1 do 10: 6

Kako varno se počutiš v Londonu od 1 do 10: 10

July lahko spremljaš na Facebooku in Instagramunjen prihajajoči videospot pa si boš 9. junija lahko ogledal na kanalih Youtube, Spotify in iTunes.

Imaš tudi ti prijatelja, ki živi v tujini in bi z Vandraj bralci delil svojo izkušnjo? Ali pa morda sam živiš v zanimivem mestu? Piši nam na maja@vandraj.si ali eva@vandraj.si!

Foto: July Jones

Vandraj insider: Manchester skozi oči Luka N. Cvikla

Po svetu vandra vedno več Slovenk in Slovencev, nekateri med njimi pa so si prek naših meja našli tudi novi dom. Beg možganov ali lov za boljšim življenjem? V rubriki Vandraj insider bodo mladi, ki živijo in ustvarjajo v tujini, vsak torek z nami delili svojo zgodbo, izkušnje in najljubše kotičke mesta, v katerem živijo.

*****

Luka N. Cvikl, 29-letni lastnik digitalnega podjetja Nuuk Digital, je svojo kariero v tujini pričel junija leta 2014, najprej v Dublinu, danes pa je njegov dom v Manchestru. Ko ni v službi, čas preživlja z igranjem nogometa s prijatelji ali v družbi svoje punce. Za velikega ljubitelja nogometa je Manchester zagotovo idealno mesto, o tem, kaj vse lahko tam počneš in kako poteka manchestrsko življenje, pa si preberi spodaj.

[O tebi:]

 S čim se v Manchestru ukvarjaš/preživljaš?

V Dublinu in v Manchestru imamo svoje podjetje Nuuk Digital, ki se posveča start-upom s celega sveta.

Se boš kdaj vrnil v Slovenijo?

Razen za praznike oziroma za obisk družine zaenkrat vrnitev v Slovenijo ni ne v kratkoročnih, ne v dolgoročnih načrtih.

Te kdaj muči domotožje?

Seveda vsak kdaj pogreša družino in prijatelje, ampak z domotožjem nimam prevelikih težav. Na srečo sem se pogosto selil v preteklosti, zato sem tega navajen.

[O mestu:]

Pridevnik, ki najbolje opiše mesto, v katerem živiš?

Živahno!

Kako pa bi ga opisal z več besedami?

Manchester je zelo živahno mesto, polno mladih ljudi, saj so v mestu kar tri večje univerze v Veliki Britaniji, sicer pa je mešanica kulture, zabave in športa – predvsem nogometa.

Pa njegove ljudi?

Ljudje so zelo odprti, prijazni in precej radi govorijo. Kamor koli greš, naletiš na nekoga, ki bi se z veseljem pogovarjal o nogometu, vremenu ali pa vsakdanjih dogodkih.

Tvoji trije razlogi za obisk Manchestra so…

Nogometne tekme! Tekme Citya in predvsem Uniteda so prava turistična atrakcija, bolj kot kar koli drugega. Pa obisk muzeja industrijske revolucije in pa pozimi božičnega marketa, ki je res odličen in ga priporočam vsakomur.

Mesto je najlepše…

Pozimi, ker smo na srečo tako visoko na severu Anglije, da sneg ni redkost in naredi božično vzdušje še toliko lepše.

[O urbanih kotičkih:]

Najljubši kotiček za sprostitev: Moj balkon v MediaCityu, kjer je okolica res mirna in imamo kar nekaj zelenja okoli nas.

Najboljšo kavo postrežejo v: The Leaf, čeprav turisti najraje zahajajo v Starbucks.

Najboljše kosilo najdeš pri: Nando’s – pa nisem ravno “fan” piščanca.

Tradicionalna jed, ki te je navdušila: Angleška hrana ni ravno presežek, priporočil pa bi Shepherd’s pie.

Muzej ali galerija, kamor te rado zanese: Glede na to, da imam rad nogomet – National Football Museum.

Park, kjer najraje poležavaš: Alexandra park

Najbolj podcenjena atrakcija v mestu: Curry mile – miljo dolga ulica, kjer se nahajajo restavracije z azijsko hrano in jedmi Bližnjega Vzhoda.

Najbolj precenjena turistična točka v mestu: Ne bi rekel, da Manchester slovi kot turistično mesto, tako da precenjene atrakcije niti ni.

Najboljša zabava v mestu: Deansgate in Printworks.

Najljubši festival/dogodek v mestu: Definitivno tekma Manchester Uniteda.

[Uporabno:]

Najugodnejši prevoz po mestu?

Tram – povezave so odlične in karte poceni.

Najugodnejša pot iz Slovenije do Manchestra?

Čeprav obstaja direktna povezava Ljubljana – Manchester je letalski ponudnik letov linijo kar precej precenil, tako, da najugodnejša opcija ostaja preko Italije – Treviso, Benetke – v poletnem času pa preko Hrvaške, iz Zagreba direktno v Manchester.

[Plus in minus:]

Kakšne so prednosti in slabosti v primerjavi z življenjem v Sloveniji?

Prednost je vsa ponudba in izbira, ki jo imamo na voljo in pa predvsem mentaliteta ljudi, ki te obkrožajo. Slabost pa je to, da so družina in prijatelji na drugem delu Evrope.

Kaj pa prednosti in slabosti dela v tujini?

Prednosti so seveda (ponavadi) višja plača, boljši pogoji za delo in pa konkurenca, ki te žene še višje. Slabosti pa… mislim, da ne najdem ničesar slabega.

[Na hitro:] 

Stopnja težavnosti iskanja stanovanja od 1 do 10 (10=najtežje): Tri

Stopnja težavnosti iskanja službe od 1 do 10: Sedem

Stopnja težavnosti navezovanja novih prijateljstev od 1 do 10: Dve

*****

Imaš tudi ti prijatelja, ki živi v tujini in bi z Vandraj bralci delil svojo izkušnjo? Ali pa morda sam živiš v zanimivem mestu? Piši nam na eva@vandraj.si ali maja@vandraj.si !

Foto: Luka N. Cvikl, Pixabay

Vandramo z Aljo Bitenc

Tokrat vandramo z Aljo Bitenc, navdušenko nad modnimi dodatki, pastelnimi barvami in potovanjem ter ustvarjalko bloga ABC Style. Klepetali smo o njenih najljubših destinacijah, potovanju in še marsičem.

img_6875

Tvoje najljubše potovanje, ki si ga že doživela?

Trenutno sem popolnoma navdušena nad Karibi. Dominikanska Republika me je prevzela in tja se bom sigurno še vrnila. Dolge peščene plaže, palme, brezskrbno poležavanje, sangria in španski ritmi so zame definitivno definicija popolnega potovanja.

img_1161

Destinacija, ki je naslednja na seznamu potovanj?

Vedno sem si želela obiskati Azijo, ampak mislim, da bo morala ta še malo počakati. Ravno v teh dneh se odločamo med Kubo in Mehiko. Nekako me vsakič znova bolj vleče na ta del sveta. Jaz navijam za Cancun v februarju, naslednja destinacija pa bo po vsej verjetnosti septembrski New York.

Sanjsko potovanje, na katerega pa veš, da boš morala še malo počakati?

Filipini. Že nekaj časa me vleče na ta del morja, ampak bo za nekaj časa to potovanje ostalo še sanjsko, predvsem zaradi pomanjkanja časa. Ko bom enkrat odšla tja, si želim ostati vsaj en mesec in raziskati vse skrite otočke in plaže, ki jih Filipini premorejo.

Najbolj fotogenično mesto na svetu je …

Vsako mesto, ki ima zanimive stavbe in hude coffee shope. V mojih mislih je to New York ali pa L.A.

Kaj na potovanjih najraje fotografiraš?

Vibe mesta, palme in detajle.

img_1601

Kaj vsebuje tvoja potovalna torba?

iPhone, prenosno baterijo za polnjenje (brez tega ne grem), stekleničko za vodo in čistilne robčke. To se je vedno izkazalo za nepogrešljivo.

Najboljša družba na potovanju je …

Tista, v kateri najbolj uživam tudi, ko sem doma.

Letalo ali vlak?

Definitivno letalo, uživam na letalih. Občutka občudovanja dragih trgovin na letališčih, vzhičenosti pred vkrcanjem na letalo, brezskrbnega gledanja filmov med oblaki in pogleda na svet pod mano ne zamenjam za nič.

Kaj si najraje kupuješ na potovanjih?

Oblačila in modne dodatke, pa lokalne dobrote, kozmetiko… Vsekakor ne maram klasičnih »spominčkov«, na katerih se doma nabira prah. Ko sem doma, mi prej spomine na potovanje na dan prinese torbica, ki jo nosim vsak dan, dober čaj ali pa dišeča krema za obraz, kot pa magnetek na hladilniku.

img_0242

Če ne bi živela v Ljubljani, bi svoj naslov spremenila v?

New York! Sicer tam še nisem bila, ampak je bilo od vedno moje sanjsko mesto. Zlahka bi se navadila jutranje kavice v 46. nadstropju z razgledom na mesto, vseh modnih dogodkov, pa tempa življenja, v katerem ljudje živijo. Mogoče ni tako, kot si predstavljam, vam sporočim, ko bom enkrat tam.

img_8739img_3027img_2654img_9731img_1452

Foto: Alja Bitenc

Vandramo s Tjašo Džafić, Tjasha

V rubriki Vandramo z se znajdejo tisti, čigar fotografije občudujemo na Instagramu. In Tjaša Džafić, ki se je pred tremi leti iz Ljubljane preselila v Dubaj, je zagotovo ena izmed njih. Najdete jo pod imenom @Tjasha. Pripravite se na veliko lepega in tudi sladkega.

Tvoje najljubše potovanje, ki si ga že doživela?

Zagotovo New York, septembra 2010. Tam sem en mesec preživela z najboljšo prijateljico. Pa Zanzibar, ki sem ga obiskala lani septembra. To potovanje bo vedno imelo posebno mesto v mojem srcu.

Destinacija, ki je naslednja na seznamu potovanj?

Šrilanka. Obupno si želim pobegniti nekam med zelenje in dež.

Tjas¦îa2

Sanjsko potovanje, na katerega pa veš, da boš morala še malo počakati?

Joj, ta pa je težka. Šla bi namreč po svetu. Ampak čisto zares pa Japonska in Islandija. Pa tudi na kakšen fin road trip po Ameriki me vleče.

Najbolj fotogenično mesto na svetu je …

New York. Obupno si ga želim spet obiskati in to v zelo bližnji prihodnosti.

New York

Kaj na potovanjih najraje fotografiraš?

V bistvu mi je najbolj pomembno ujeti različne trenutke. Tiste, ki bi se jih rada še dolgo spominjala. Pa naj bo to kava in rogljič v super lepi kavarni ali pa razgled iz 67. nadstropja ogromne stolpnice.

Kaj vsebuje tvoja potovalna torba?

iPhone + zunanja dodatna baterija, očala, lipbalm, kremo za roke + kremo z zaščitnim faktorjem, veliko plastenko vode in obvezno kakšen prigrizek. No, in seveda denarnico in Moleskine.

lifestyle14

Najboljša družba na potovanju je …

Tisti ljudje, ki so okoli mene tudi, ko ne potujem.

Letalo ali vlak?

Letalo. Čeprav me zdaj, ko sem daleč od Evrope, zelo mika ideja, kako z lahkoto po Evropi potuješ z vlakom ali avtom.

Kaj si najraje kupuješ na potovanjih?

To je pa povsem odvisno od destinacije. Ko letim v Evropo, si naredim kar eno mini zalogo vseh stvari, ki jih v Dubaju ne najdem ali pa so tu občutno dražje. V ostalih primerih je to kakšen manjši spomin. Na Zanzibarju sem si recimo kupila čisto naravno kozmetiko iz papaje.

Če ne bi živela v Dubaju, bi svoj naslov spremenila v?

Šla bi nekam, kjer vsaj dvakrat na mesec dežuje in kjer je ogromen park za vogalom tvoje hiše, osnovno prevozno sredstvo pa je kolo.

Dubaj7

Dubaj5

Zanzi

Zanzi2

lifestyle3

Zanzi3

lifestyle10

Vandrali smo že z marsikom. Preveri!

Foto: Tjaša Džafić

Vandramo z Anjo, byanjaroos

Znova se nam je čas ustavil na enem od Instragram profilov. In sicer pri Anji oziroma pri byanjaroos. Tako je ljubiteljica potovanj, dizajna, kave in kulinarike poimenovala svoj prostor na Instagramu. S svojimi fotografijami želi prenesti občutek, ki ga v tistem trenutku čuti na določenem mestu. Mi smo mnenja, da ji to odlično uspeva.

Tvoje najljubše potovanje, ki si ga že doživela?

Do sedaj New York. Utrip mesta je amazing, ljudje so prijazni, ogromno lepih trgovinic in restavracij.

Destinacija, ki je naslednja na seznamu potovanj?

Naslednja je Italija v septembru, do takrat pa upam še na kakšen spontan skok v Copenhagen, London, Berlin ali Pariz.

IMG_2481

Sanjska destinacija, za katero pa veš, da te bo morala še malo počakati?

Upam, da Japonska naslednjo pomlad in pa roadtrip po Ameriki.

Najbolj fotogenično mesto na svetu je …

Amsterdam in London.

IMG_2480 IMG_2478

Kaj na potovanjih najraje fotografiraš?

Hočem ujeti vibe mesta in pa celotno izkušnjo – hiške,  ljudi, hrano, kavo, lepe kavarne in trgovine z notranjo opremo, butične hotele.

IMG_2479 IMG_2489

Kaj vsebuje tvoja potovalna torba?

iPhone in polnilec, polaroid fotoaparat, steklenička vode, sončna očala, krema, lip balm in denarnica.

Najboljša družba na potovanju je …

Iphone in fotoaparat in pa perfect travel buddy.

Letalo ali vlak?

Letalo do destinacije, ostalo pa kolo.

IMG_2486

Kaj si najraje kupuješ na potovanjih?

Ponavadi si kupujem zrna kave iz hipsterskih kavarnic ter oblačila in izdelke za dom lokalnih oblikovalcev.

Če ne bi živela v Ljubljani,bi najraje stalni naslov spremenila v …

Trenutno je naslov spremenjen v Utrecht, Nizozemska.

IMG_2487

FullSizeRender

IMG_2493

IMG_2485

IMG_2496

IMG_2491

IMG_2482

IMG_2484

IMG_2483

Foto: Anja, byanjaroos

Vandramo z Ano Hribar, Fensišmensi

Ana Hribar je tista simpatična punca, ki nas že deset let navdušuje s svojo ljubko znamko za vse fensi in šmensi modne navdušenke. Poleg Fensišmensi denarnic ustvarja tudi istoimenski blog, za katerega lahko rečemo, da je dobesedno “za oči spočit”. Zraven tega vsak dan uspe oddelati še poln delovnik, v objektiv ujeti kakšen lep trenutek, jogirati in uživati polno življenje. Skratka, kreativni multipraktik. Ker tako kot mi zelo rada potuje, smo z njo poklepetali o najljubših destinacijah, fotografiji in še marsičem.

petitenget-bali-fensismensi-blog

Tvoje najljubše potovanje, ki si ga že doživela?

Vsa potovanja so mi bila ljuba zaradi krajev in občutkov, ki sem jih doživljala, eno pa še vedno ostaja na vrhu. To je bila Florida leta 2004. Tri ženske, veliko smeha, veliko shoppinga, veliko zabave.

Destinacija, ki je naslednja na seznamu potovanj?

Berlin. Obiskala bom delavnico joge Kino MacGregor in jo združila z nekaj dnevi vandranja po mestu. Tja se odpravljamo štiri punce.

Sanjska destinacija, za katero pa veš, da te bo morala še malo počakati?

Japonska in ZDA. Deželi, ki bi ju obiskala po dolgem in počez, a rabiš več časa in malo več v denarnici.

Najbolj fotogenično mesto je…

Do sedaj še najbolj Seminyak na Baliju. Ta mi najbolj sede na oko.

seminyak-bali-fensismensi-blog

Kaj na potovanjih najraje fotografiraš?

Mini trenutke. Poulične impresije.

Kaj vsebuje tvoja potovalna torba?

Zemljevid z označenimi točkami, ki jih želim obiskati, bidon za vodo, krema za sončenje, sončna očala in nova Fensišmensi denarnica.

FENSISMENSI-DENARNICA

Najboljša družba na potovanju je…

Tisti, ki je najboljša družba tudi doma.

Letalo ali vlak?

Letalo. Obožujem letenje. Obožujem letališča.

Kaj si najraje kupuješ na potovanjih?

Običajno kupujem malenkosti. Stvari, ki jih ne najdeš nikjer drugje. Takšne stvari, ki jih doma uporabljaš pogosto in ti uporaba vsakokrat odpelje misli tja. Na primer male krožnike, posodice, celo lokalno sol. Morda se sliši smešno, da bi z Balija prinesel sol, doma pa si potem vsak dan posuješ malo Balija na hrano.

bali-canang-fensismensi-blog

Če ne bi živela v Ljubljani, bi svoj naslov najraje spremenila v…

V Sloveniji nekje na Primorsko, v svetu pa v Singapur.

Tri najboljše koncept trgovine v Evropi?

Rossana Orlandi v Milanu, Gud Shop v Ljubljani in Manufactum.

Kje pa črpaš navdih za svoje ustvarjanje?

V svoji radosti do lepega. Iz ideje, da lahko nekaj lepega ustvariš sam, s svojimi rokami in dobrim okusom.

Ano lahko obiščete na instagramu, blogu ali pa si privoščite kakšno njeno denarnico v trgovinici Ika na naslovu Ciril Metodov trg 13 v Ljubljani.

bali-street-food-fensismensi-blogcocoon-club-fensismensi-blogbloesem-shop-singapore-fensismensi-blogpri-frizerju-fensismensi-blogrevolver-cafe-bali-fensismensi blogSINGAPORE-CHINATOWN-FENSISMENSI-BLOGSINGAPORE-MARINA-SANDS-FENSISMENSI-BLOGJALAN-AJRUNA-BALI-FENSISMENSI-BLOGSINGAPORE-TIONG-BAHRU-FENSISMENSI-BLOG (1)singapore-fensismensi-blog (1)

Foto: Ana Hribar

Vandramo z Majo Fister

Ta teden Vandramo z Majo Fister. Punco, ki je ni strah pripraviti nahrbtnika in se na pot odpraviti povsem sama. Takšno je bilo njeno zadnje potovanje. Štirje meseci po Aziji so ji spremenili pogled na svet in jo napolnili z izkušnjami, ki se jih bo spominjala celo življenje. O svojem potovanju po Aziji je pisala tudi na blogu.

Vandrali smo že z Aljo, Sisi, Sašem in Anjo.

Tvoje najljubše potovanje, ki si ga že doživela?

Zadnje! Pred kratkim sem se vrnila s 4-mesečnega solo potepanja po jugovzhodni Aziji, ki se je izkazalo za nič in vse, pa hkrati še več od tega, kar sem pričakovala.

Destinacija, ki je naslednja na seznamu potovanj?

Tale seznam se po vsakem odkljukanem potovanju sumljivo podaljša. Mudi se mi v Mjanmar, pa na Japonsko, vedno glasneje me kličeta še Kanada in Južna Amerika, pa tudi njena severna sestra ni slaba. Da Afrike sploh ne omenjam …

2c 2a 1

Sanjska destinacija, za katero pa veš, da te bo morala še malo počakati?

Takšna, s katere se ni treba vrniti.

Najbolj fotogenično mesto na svetu je …

Lani bi rekla Amsterdam ali Porto, letos tajski otoček Koh Tao. Ali pa indonezijski Giliji. Ali pa vietnamski Halong Bay. Ali pa … No, danes je tudi Ljubljana lušna pozerka.

Kaj na potovanjih najraje fotografiraš?

Otroke in starčke. Pa nenavadne stvari, ki jih pri nas ni.

1b 1c 2b

Kaj vsebuje tvoja potovalna torba?

Čim manj! Kar nekaj let je trajalo, da sem se naučila pakirati racionalno. Ne, res več ne potrebujem 20 parov nogavic! Če že česa na poti zmanjka, imaš pa vsaj dober izgovor za potovalni šoping.

Najboljša družba na potovanju je …

Tista, ki jo spoznaš na poti in ti ustreza njena energija. Takšna, od katere se naučiš nekaj novega in te pogosto spravlja v jok. Tisti jok, ki pride od neustavljivega smeha.

Letalo ali vlak?

Oboje! Pa še tuk tuk.

3 3b 3c

Kaj si najraje kupuješ na potovanjih?

Ker sovražim nabiralce prahu, so moji popotniški suvenirji večinoma oblačila. Ker sem jih itak premalo spakirala.

Če ne bi živela v Ljubljani, bi najraje stalni naslov spremenil v …

Bambusov bungalov 3, Gili Air, Indonezija.

Foto: Osebni arhiv

Vandramo z Anjo Sečnik

Anja Sečnik je kreativna vodja in del mlade ekipe, ki ustvarja izjemno popularna slovenska hip branda Equa in Goat Story.

Po izobrazbi je jezikoslovka in profesorica nemščine, sedaj pa ob delu študira notranji dizajn. Največji vsakodnevni izziv in zadovoljstvo išče v kreativnosti, ki jo črpa iz svojega zanimivega življenja. Zaposlena in razdeljena med Dunajem in Ljubljano, vedno najde čas za tiste pomembne stvari, ki jo dopolnujejo in ji dajejo energijo, da je ves čas v koraku s časom in trendi. Ob vsem tem obožuje fotografijo in razume njeno pomembnost v ustvarjanju uspešne vizualne identitete branda, se sprošča s potovanji in surfanjem, spotoma pa popije kakšen gin tonik (our kind of girl) ter poleg vsega pripravlja še novi blog.

Kot da to še ni dovolj, bi jo skoraj življenjska pot odnesla v Singapur, ampak se je na naše zadovoljstvo odločila, da njena krivulja sreče še vedno ostaja Ljubljana. Sedaj ob podaljšanih vikendih uživa v raziskovanju tujih mest.

Tvoje najljubše potovanje, ki si ga že doživela?

Vedno znova me odnese v jugovzhodno Azijo, tam se počutim že prav domače in ravno ta občutek mi daje največ zadovoljstva, ko sem v tujini. Bali pa je sigurno na prvem mestu. Easy vibe, zanimivi ljudje, vsak kotiček ima nekaj slastnega, fotogeničnega, surf spoti in ta »bikini kinda life«, čas se ustavi in to je zame vse.

Destinacija, ki je naslednja na seznamu potovanj?

Letošnje poletje bo zaznamovano z učenjem španščine in surfanjem v Nicaragui. Nad tem me je navdušil oče, ki je pozimi prepotoval srednjo Ameriko. To bo moje prvo potovanje, na katerega se bom odpravila sama, nekaj novega.

Sanjsko potovanje, za katerega pa veš, da boš morala še malo počakati?

Spakirat in za eno leto okoli sveta. Ampak lahko ostane še malo sanjsko, rada sem daydreamer.

Najbolj fotogenično mesto na svetu je …

Ob dobri svetlobi, kjerkoli.

Kaj na potovanjih najraje fotografiraš?

Modrino, detajle, butične kotičke, dobrote in #fwis!

Kaj vsebuje tvoja potovalna torba?

Za dolge lete sem opremljena z Equa stekleničko za vodo, hidracijskim serumom za kožo in šalom. Če nimam prvih dveh, pridem na destinacijo čisto posušena, če nimam zadnjega pa prehlajena.

Najboljša družba na potovanju je …

Hladno pivo.

Letalo ali vlak?

Letalo. Že samega leta in teh prvih 24 ur potovanja se vedno veselim. Ob gin-tonikih pogledam vse filme s seznama, na postankih pa letim k Chanelovim policam in se naslajam nad sampli.

Kaj si najraje kupuješ na potovanjih?

Lokalne fashion/interier brande. Na zadnjem potovanju sem odkrila nekaj dobrih v Singapurju in jupi, dostavljajo tudi v Slovenijo. Vedno domov prinesem tudi kakšne lokalne dobrote in male zaklade z obale. Odmrla korala z Gilija, velika kot pest je sedaj najlepši detajl v kopalnici.

Če ne bi živela na Dunaju in v Ljubljani, bi najraje stalni naslov spremenila v…

Ljubljana in Dunaj sta mi super. Trenutno živim v Ljubljani in sem za vikende na Dunaju, morda bo enkrat spet obratno. Na tistem (še) sanjskem enoletnem potovanju okoli sveta pa morda najdem še kak stalni naslov.

Tri najboljše koncept trgovine na Dunaju?

Za fashion in interier Kauf dich glücklich in Die Sellerie, pa nujno v Burggasse 24, take vintage trgovine ni daleč naokoli.

Trije najboljši lokali na Dunaju?

Ulrich, Kussmaul in Motto am Fluss. Vsi trije so super za vse obroke dneva in večera, na gin pa potem v Loos bar.

Kaj bi izpostavila kot posebnost Dunaja, ki ljudem še ni znana?

Večina jih ne ve, da je Dunaj postal res kul. V vsakem Bezirku je drugačen vibe, sploh 7. Bezirk pa je totalno hip, hudi lokali, hud folk, pozabite Walzer pa Sacher.

Katera je največja razlika med Dunajem in Ljubljano?

Sushi je poceni, pa zajtrki so do 16.ure.

Nasvet za bralce: Kako preživeti 24 ur v Dunaju?

Za začetek brunch na Naschmarktu, recimo v Deli na malo orienta. Ob lepem vremenu potem v enega od številnih »vrtov«, Burggarten, Volksgarten ali pa v MQ, kulinarika, kultura, uživancija. Zvečer na musical in pa na bosna-štant na Currywurst.

Foto: Anja Sečnik @anjascnk

Vandramo s Sašom Kraljem

Tokrat v rubriki Vandramo s … gostimo Sašo Kralja, ki je te dni polno zaposlen pri organizaciji ljubljanskega tedna mode. Sašo pri projektu LJFW skrbi za odnose z mediji, ki jih odlično razume, saj je dolga leta delal kot novinar. Kasneje je delal pri BMW Slovenija, kjer je bil direktor marketinga, potem pa ga je premamila moda. Sedaj z majhno ekipo vsako leto poskrbi, da se slovenski oblikovalci predstavijo potencialnim strankam.

Kot vsi, ki najdejo prostor na naši strani, tudi Sašo rad potuje in odkriva nove kraje.

Tvoje najljubše potovanje, ki si ga že doživel?

Zadnje ljubo potovanje je bilo praznovanje prijateljičinega rojstnega dne v Atenah: po tradicionalni grški večerji s pogledom na akropolo smo noč preplesali v klubu Estate, naslednje dopoldne pa rahlo utrujeni »brunchevali« ob srkanju mimoz.

Destinacija, ki je naslednja na seznamu potovanj?

Najlažje si sebe, sploh zdaj, v času cvetenja česenj, zamišljam na Japonskem. Kako sedim v eni od urbanih kavarn v tokijskem predelu Shibuya, kako se v veleblagovnici Isetan opremljam z zalogo sakeja in pokupim vse, kar vsebuje sledi yuza, meni ljubega citrusa. Da, Japonska bo zagotovo naslednja daljna destinacija.

mBeograd_

S prijatelji v Beogradu.

Sanjsko potovanje, na katerega pa veš, da boš moral še malo počakati …

Medeni tedni.

Najbolj fotogenično mesto na svetu je …

Pariz. Verjetno zato, ker sem ga poleg Londona največkrat obiskal in zato zašel v največ skritih kotičkov.

mFrenchie_Covent_Garden_London-1

Londonska pregreha.

Kaj na potovanjih najraje fotografiraš?

Ponavadi potovanja načrtujem skozi prizmo hrane: katero restavracijo moram obiskati, kje se pije najboljša kavica, na kateri tržnici diši najboljši chorizo sendvič, kje se odkrije najboljša granolo. Zato se tudi na fotografijah največkrat znajdejo krožniki in skodelice.

Kaj vsebuje tvoja potovalna torba?

Poleg kozmetike in oblačil sta v kovčku vedno Navigo in Oyster kartica za podzemno železnico – tudi če se ne odpravljam v Pariz ali London. Ter čokolino in barcaffe za prijatelje v tujini.

mBrunch_Marcel_Pariz-1

Brunch v Parizu.

Najboljša družba na potovanju je …

Osebe, ki so mi blizu, in neznanci, ki naključno prekrižajo pot.

Letalo ali vlak?

Letalo. Z okusnim obrokom na krovu in brez kričečih otrok.

mLV_Foundation_Pariz-1

Louis Vuitton Foundation v Parizu.

Kaj si najraje kupuješ na potovanjih?

Kuharske knjige in začimbe. Ponavadi več začimb, saj so – lažje. Če bi kupil vse knjige, ki si jih želim, bi imel na letališču zagotovo težave s prekomerno težo prtljage.

Če ne bi živel v Ljubljani, bi najraje stalni naslov spremenil v …

Zaenkrat bi ostal v Ljubljani z rednimi pogostimi vikend skoki v evropske prestolnice in daljšimi oddihi na toplem.

Foto: Osebni arhiv

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.