To so najvarnejše države za popotnike. Kje je Slovenija?

Primerna varnost je ena od pomembnih točk, ki jih radi odkljukamo, ko se odločamo za novo popotniško in dopustniško destinacijo. Slovenija se je poleg Švice, Finske, Norveške, Islandije in Grenlandije znašla na samem vrhu najvarnejših dežel v Evropi!

Slovenija je ena izmed najvarnejših držav na svetu za popotnike, saj zelo dobro napreduje po vseh treh ključnih kazalnikih. Ti so razdeljeni na varnosti, zdravstvena tveganja in varnost v cestnem prometu. Zemljevid svetovnih tveganj za leto 2020, ki ga je objavila mednarodna nevladna organizacija za zdravstveno in potovalno varnost SOS, lahko najdete na tej povezavi.

Slovenija v družbi Švice, Finske, Norveške, Islandije in Grenlandije

Slovenija se na lestvici uvršča med države z zanemarljivim tveganjam za potovalno varnost v Evropi. Na vrhu seznama je poleg Švice, Finske, Norveške, Islandije in Grenlandije. Tudi v kategoriji zdravstvenih tveganj se uvršča med države z najnižjo stopnjo tveganja. Države, kjer je tveganje z varnostnega vidika neznatno, so Norveška, Grenlandija, Finska, Islandija, Švica in Slovenija. Ko gre za zdravje, je med najvarnejšimi večina evropskih držav, poleg njih pa še Kanada, ZDA, Nove Zelandija, Avstralija, Južna Koreja in Japonska.

Nekoliko slabša je uvrstitev Slovenije na področju varnosti v cestnem prometu. Kar zadeva prometno varnost, je nizko tveganje sicer v večini evropskih držav ter na Japonskem, v Avstraliji in na Novi Zelandiji.

Največ nevarnosti v Libiji, Somaliji, Afganistanu in Venezueli 

Lestvica gre seveda tudi v negativno smer. Ko gre za varnost, so glede na objavljen zemljevid najmanj varne države Afganistan, Sirija, Jemen, Irak in nekateri deli Nigerije. Med državami, ki predstavljajo največje tveganje, ko gre za zdravje, so Gvineja, Sierra Leone, Liberija, Jemen in Severna Koreja. Glede prometne varnosti so najnevarnejše države Belize, Dominikanska republika in Savdska Arabija. Libija in Somalija sta se skupaj z Afganistanom in Venezuelo odrezali slabo v vseh treh kategorijah.

FOTO: Unsplash/Aleš Krivec

PREBERITE ŠE: Neža Bricelj: Ljudje, ki v Tokiu živijo že leta, ga še ne poznajo zares

Slovenija med najbolj varnimi državami na svetu

Global Peace Index je na lestvici najbolj varnih držav v Evropi in po vsem svetu Slovenijo v Evropi umestila na visoko peto, na globalni ravni pa osmo mesto.  

Slovenija ni priljubljena destinacija zgolj zaradi njenih lepot in razgibane pokrajine. Obiskovalcem je všeč tudi na račun varnosti. Odlična umestitev na omenjeni lestvici ponovno potrjuje, da je Slovenija ena najbolj varnih turističnih destinacij na svetu.

Peti najvarnejši v Evropi in osmi najvarnejši na svetu

Letošnja raziskava Global Peace Index (GPI) je zajela 163 držav. Med njimi pa se je Slovenija znašla na odličnem 8. mestu. V Evropi se uvrščamo na 5. mesto najbolj varnih držav.

Najvarnejša je Islandija

Najboljše rezultate dosegajo evropske države z Islandijo na čelu, ki ostaja najvarnejša država na svetu. Slovenija je od lani izboljšala uvrstitev na lestvici in se uvrstila na 8. mesto.

Od sosednjih držav je višje le Avstrija, ki se nahaja na 4. mestu. Madžarska se nahaja na 21. mestu, Hrvaška na 28. mestu in Italija na 39. mestu.

Raziskava GPI ocenjuje miroljubnost oziroma varnost držav na podlagi meril, ki se nanašajo na izvoz orožja, število zapornikov, delovanje državnih organov in kriminaliteto. Več si lahko preberete tukaj.

Foto: Shutterstock

PREBERITE ŠE: Ptuj in Ljubljana: Mesti, ki gresta Britancem težko z jezika

Kaj morate vedeti, preden na dopustu najamete motor

Skozi Rim na vespi, pa raziskovanje grških otočkov, prašnih cest Tajske in iskanje razgledov na riževe terase Balija kar s skuterjem? Odlično! A preden se podate na to dogodivščino, še malo razmislite.

Prometne nesreče med turisti, ki med dopustom rentajo skuterje ali štirikolesnike, niso nobena redkost. Pravzaprav število tovrstnih nesreč vsako leto narašča. Velik odstotek ljudi, ki svoje popotniške destinacije raziskujejo na motorju, vse preostale dni v letu niti slučajno niso motoristi. Kar pomeni, da so v vožji veliko manj suvereni in izkušeni.

Raziskovanja novih krajev na tak način vam nikakor ne odsvetujemo, saj je to eden boljših načinov za odkrivanje novih kotičkov, vsekakor pa priporočamo, da upoštevate spodnje nasvete in ravnate odgovorno.

Preverite, če sploh imate dovoljenje za vožnjo

O tem, kakšne so specifike v državi, kamor se podajate, se seveda pozanimajte vnaprej. Če greste precej dlje od doma, je velika verjetnost, da potrebujete mednarodno vozniško dovoljenje. V EU praviloma z vozniškim dovoljenjem B kategorije (torej za avto) lahko vozite štirikolesnik in skuter s 50 ccm. Za kaj močnejšega pa bo treba opraviti izpit za drugo kategorijo.

Preučite cestno prometne predpise 

Če se vključujete v promet, ki ni enak kot doma, se boste morali prilagoditi. Vozijo po levi ali desni? Imajo kakšne lokalne prometne nenavadnosti? Bodite pripravljeni, sploh, če ste v kraju, kjer je promet kaotičen.

Zavarujte se v praksi 

Tudi če ste v krajih, kjer policisti ne preganjajo motoristov, ki ne nosijo čelad, ne bodite nespametni. Nikar na cesto brez čelade! Nosite jo za svojo varnost, ne za to, da se izognete kazni. Poleg tega verjetno ni treba posebej poudarjati, da japonke in natikači niso najprimernejša obutev za na motor, četudi je le mini skuter.

Zavarujte se na papirju

Pri izposoji vzeti še zavarovanje za vozilo ali ne? Seveda! Nesreča ne počiva in tudi če niste krivi vi, to izposojevalnice ne bo zanimalo. Vzemite nezgodno zavarovanje in se izognite nepotrebnim stroškom, ki bi jih morali kriti, če poškodujete vozilo. Preden pa skuter prevzamete, si ga dobro oglejte, opozorite na že obstoječe praske in poškodbe, ter jih tudi fotografirajte kot dokazno gradivo, da jih niste pridelali vi.

Seveda pa ne zavarujte zgolj prevoznega sredstva. V tujini – ne glede na to, ali boste sploh najemali skuter – toplo priporočamo turistično nezgodno zavarovanje. Zdravljenje in oskrba poškodb v tujini vas lahko drago staneta, zato nikamor brez dobrega zavarovanja za tujino, ki si ga uredite doma, še pred odhodom. Srečno pot!

Foto: Unsplash

PREBERITE ŠE:

Slovenki, ki s petimi evri na dan že pol leta kolesarita čez Južno in Srednjo Ameriko

To je razlog, zakaj imajo okna v letalih majhne luknjice

Če ste eni tistih srečnežev, ki svoje letalske dogodivščine preživite na sedežu ob oknu, ste jih zagotovo že opazili. Majhne luknjice v oknih letala.

Prednosti sedenja ob oknu v letalu so očitne. Najboljši razgled ob jasnem vremenu. In prostor, kamor lahko naslonite glavo, ko veke postanejo težke. In ko tako gledate skozi majhno odprtino, opazite naslednje. Dejstvo, kako majhen je videti svet s te višine. Ugotovite, kako lahkotno krila letala režejo skozi oblake. In še nekaj – opazite tisto sumljivo majhno luknjico v oknu.

Brez panike, tam je z namenom

Ta luknjica je tam z razlogom. Pogosto se okoli nje naredi snežinka, ki je posledica kondenza zaradi nizkih zunanjih temperatur. In zakaj je tako pomembna? Kot je pred časom za ScienceAlert pojasnil Mark Vanhoenacker, pilot letalskega prevoznika British Airways, so okna letala sestavljena iz treh slojev.

Prvi in tretji sloj uravnavata razliko med tlakoma v letalu in zunaj, v srednjem pa najdete omenjeno luknjico. Ko se letalo dviga, tlak zunaj pada, v letalski kabini pa ostaja višji od zunanjega. Ta majhna luknica je prezračevalna in poskrbi, da se steklo ne zarosi ter potniki lahko še vedno jasno opazujemo zunanji svet. Poleg tega uravnava tudi tlak med stekloma, ki bi sicer lahko počila. Prav ta luknjica ima torej veliko vlogo pri varnosti letala.

Ne spreglejte: 11 vrst potnikov, na katere naletite na letališču

Foto: Unsplash

PREBERITE ŠE:

Devet napak, ki jih NE počnite pri rezervaciji hotela

Slovenija med top 7 najvarnejšimi državami za potovanja v letu 2019

Slovenija se skupaj z Dansko, Finsko, Norveško, Švico, Islandijo in Luksemburgom uvršča med za potovanja najvarnejše države.

Mednarodni organizaciji International SOS in Control Risks sta objavili zemljevid tveganj med potovanji v letu 2019. Zemljevid razvršča države glede na stopnjo tveganja, ki popotnike čaka v določenem delu sveta.

Interaktivni zemljevid je bil ustvarjen z namenom, da organizacije bolje razumejo tveganja v državah in na trgih, kjer poslujejo in kamor potujejo.

Najbolj nevarna so potovanja v Sirijo, Libijo, Afganistan in Somalijo

Za sedem najvarnejših velja, da je tveganje neznatno. Za preostali del Zahodne Evrope, Kanado, ZDA in Avstralijo velja, da je tveganje pri potovanju nizko.

Srednje tveganje za turiste predstavlja obisk Rusije, Turčije, Savdske Arabije in Brazilije. Visoko tveganje pa obisk Mehike, Venezuele in DR Konga. Med države z najvišjo, pravzaprav ekstremno stopnjo tveganja pa so Sirija, Libija, Afganistan, Somalija, Južni Sudan, Mali in Jemen.

Zemljevid obenem prikazuje tudi oceno stopnje tveganja vsake države za zdravje in prometno varnost. Slovenija sodi med države z nizkim tveganjem za zdravje, nekoliko slabše od najboljših pa se naša država odreže pri prometni varnosti. Več o raziskavi lahko preberete tukaj.

PREBERITE ŠE: 10 najslabših in 10 najboljših držav za “freelancerje”: Slovenija na dnu

Preberite še:

Lonely Planet: Slovenija med top 10 destinacijami, vrednimi obiska v 2019

 

Bohinjsko jezero v vrhu med najbolj čistimi kopališči

Evropski parlament verjame v ohranjanje čistosti evropskih kopalnih voda, zato redno preverja onesnaženost na okoli 21.000 evropskih kopališčih. Med top tremi kraji, kjer lahko obiskovalci brezskrbno čofotajo in se ohladijo v poletni vročini, je vselej turistično oblegano Bohinjsko jezero.

Vsako leto pravilom EU za kopalno vodo ustreza več kopališč. Od 21.000 jih je 96 odstotkov primernih za kopanje, 85 odstotkov kopališč pa je celo odlično ocenjenih. To je 287 kopališč več kot leta 2015, pojasnjuje Evropski parlament v animiranem filmu, ki ga je nedavno objavil na svojih spletnih straneh in družbenih omrežjih.

Poleg čiste in varne vode Bohinjskega jezera na pragu Julijskih Alp je Evropski parlament prepričala tudi hrvaška prodnata plaža Podrače, biser Makarske riviere, ravnodušni pa niso ostali niti do francoske reke Gardon, prek katere teče starodavni rimski akvadukt Pont du Gard.

Vir: STA
Foto: Thinkstock

11 najbolj varnih držav na svetu – na seznamu tudi Slovenija

V začetku junija je izšel jubilejni, deseti, The Global Peace Index 2016, v katerem je objavljen seznam najbolj varnih držav na svetu. Seznam, ki je nastal v sodelovanju z organizacijo Vision of Humanity Inštituta za ekonomijo in mir, vključuje 163 držav, v vsaki izmed njih pa je bilo analiziranih 23 faktorjev v treh kategorijah; stopnja varnosti v družbi, prisotnost notranjih in mednarodnih konfliktov in militarizacija.

Za najbolj varno državo na svetu je ocenjena Isladnija, ki je v vseh treh kategorijah dobila najvišje ocene. Druga najbolj varna država je Danska, naši sosedje Avstrijci pa so na tretjem mestu. Slovenija se je znašla na desetem mestu!
Izmed 11 najbolj varnih držav na svetu jih je kar osem v Evropi. Na lestvici pa so še Japonska, Kanada in Nova Zelandija.

islandija_2

Seznam najbolj varnih držav na svetu:

11. Finska
10. Slovenija
9. Japonska
8. Kanada
7. Švica
6. Češka
5. Portugalska
4. Nova Zelandija
3. Avstrija
2. Danska
1. Islandija

Foto: Unsplash

Sama v Indijo? Nepozabna izkušnja!

Vsekakor Indija ni dežela za vsak želodec in za vsako dušo, saj od popotnika terja veliko mero energije in potrpežljivosti. Je izziv za vsakogar iz našega dela sveta, ne glede na to, koliko izkušenj imamo s potovanji . Ko prestopiš prag te kaotične države, vstopiš v film, kjer se vedno kaj dogaja, četudi si tega ne želiš. Še posebej, če se na pot odpraviš kot ženska in to po možnosti sama. Biti ženska v Indiji ni vedno lahko, ampak, če veš kaj pričakovati, je nepozabno.

IMG_1325

Ko sem se prvič sama odpravila v na glavo postavljeno državo, novice o množičnih posilstvih in ogroženosti žensk v Indiji še niso prodrle do mene. Zato sem se po večini počutila varno in strah je bil odveč. Moja prva stran indijskega papirja se je pričela pisati pred šestimi leti. Od takrat pa do danes se je nabralo precej zgodb, saj je Indija še vedno moja občasna gostiteljica. In zgodbe so tiste, ki ostanejo za vedno.

» Gospa, vi ste v napačni vrsti. To je vrsta za moške.«

Potovanje z vlakom po Indiji je posebno doživetje. Ne samo, ker lahko čez okno zreš v raznoliko in prostrano pokrajino, ampak ker lahko vsakodnevni utrip te pisane kulture spremljaš tudi v vagonu. In ker so vlaki zmeraj polno zasedeni, je potrebno kupiti karte kar precej časa vnaprej. Seveda je najbolj elegantna in preprosta oblika, da jih kupite preko spleta (Makemytrip, Cleartrip). Da sem se tega naučila, sem morala izkusiti, kako je, če kupiš karto fizično na eni izmed železniških postaj v Hyderabadu, kjer sem živela nekaj mesecev.

IMG_0189

Ko sem prišla do okenc, sem najprej zagledala dolgo vrsto, v kateri so stale samo ženske. Ker so bile ostale krajše, sem se postavila v eno izmed njih. Ravno, ko sem prišla na vrsto, sem bila seveda deležna čudnega pogleda. Resen gospod na drugi strani mi je kaj kmalu povedal, da je to vrsta za moške in da naj se prestavim v vrsto za ženske. Kljub mojemu moledovanju, da nisem vedela in da bom drugič to upoštevala, mi ni izdal karte. Tako sem se prestavila v neskončno in edino vrsto namenjeno ženskam, medtem ko so fantje kaj hitro prišli do svoje vozovnice.

Podobna zgodba je v kinih, zabaviščnih parkih in krajih kjer je potrebna karta ali vozovnica. Fantje levo, punce desno ali obratno. In da ne bo pomote. Spolna segregacija je v Indiji prisotna na vsakem koraku. V mestnih avtobusih je mesto za ženske v sprednjem delu avtobusa, za moške v zadnjem.

Ko sem v Delhiju sama vstopila v prvi vagon podzemne železnice, ki se je ustavil pred mojim nosom, sem se počutila kot panda v živalskem vrtu. Seveda se mi ni sanjalo, da obstaja poseben vagon samo za ženske. In medtem ko sem bila kot na razstavi, je do mene pristopil moški ter dejal: »Ni prijetno, a ne? Drugič raje poglej, kam vstopaš, če si sama.« In res sem drugič to naredila.

Sedaj pa si zamislite, da ste moški rojen v Indiji. Že od malega obiskujete šolo, kjer ste dan za dnem obdani samo s fanti. Veliko izobraževalnih ustanov v Indiji je namreč še vedno ločenih po spolu. Od punc ste ločeni na podzemni, na avtobusu, v vrstah. Tudi ko hormoni pričnejo noreti, o seksu nimate pojma, ker se o tem ne govori na glas. Četudi si želite okusiti žensko telo, ga ne boste zlahka dobili, saj mora ta počakati na poročno noč. In če vam starši še niso izbrali neveste, ki bi v družino prinesla dovolj bogato doto? Da, potem se nekega dne tak moški znajde pred žensko, si jo vzame in spolno prisvoji ne glede na vse okoliščine. Ventil se odpre in potlačeni nagoni privrejo na plano. Žal v skrajni obliki.

547516_4094772134414_1813634223_n

Ali se lahko fotografiram s teboj?

Na začetku se zdi zabavno, ko se ti v naročju kar naenkrat znajde novorojeno dete, njegov oče pa ta prizor fotografsko obeležuje. Malo manj postane zabavno, ko se to dogaja kjerkoli na javnih površinah, kjer se pojavi tvoja bela koža. Kar na lepem se zraven tebe znajde moški, ki se želi s tabo fotografirat. Ali njegova žena morda?  Ali kar celotna družina še z dedkom in babico po vrhu. Zato lahko mirno rečeš ne in odpeketaš svojo pot. Bela koža je v Indiji kot magnet. Velika večina nas vidi kot kokoši, ki dnevno nesemo zlata jajca. Kljub temu, da najbogatejšim Indijcem ne sežem niti do najmanjšega mezinčka na nogi. Tudi naši magnati jim ne.

In kaj kmalu mi je postalo jasno, zakaj smo ženske vsak vikend dobile toliko povabil na zabavo s strani domačinov. V osnovi ne, ker bi jim bile tako zelo zanimive ali tako prijetna družba. Gre za to, da če moški v klub ali pub vstopi z belo punco, je potem glavni v mestu in na vasi. Seveda telefoni istih oseb niso bili dosegljivi, ko bi od njih potrebovale manjšo uslugo čez teden. Ampak, da prideš do te ugotovitve, ni potrebno do dosežeš globino zapletene indijske kulture.

IMG_0539

Lepa beseda lepo mesto velikokrat NE najde

Indija je idealna za trening, kako se naučiti postaviti zase, še posebej, če si ženska in ti manjka hrbtenice. Zakaj? Ker si prisiljena v to. Čez čas sem ugotovila, da prijazen obraz in prijazna beseda v milijonskem mestu žal velikokrat ne delujeta. Na splošno gre za precej militantno družbo, ki na tak način pač deluje. Torej z vpitjem, piščalko in ustrahovanjem.  In ko prijazni prijemi ne dosežejo želenega, deluje le še grd pogled in povzdignjen glas. To nam je ženskam tako ali tako velikokrat položeno v zibelko, če vprašate moške.

IMG_0918

Cimra se je nekega večera sama vračala iz mesta. Ko je ugotovila, da je pristala v rikši s pijanim voznikom, ga prosila, da ustavi. Ta ni ustavil in je peljal naprej. Poklicala je policijo, ampak tudi to ni zaleglo. Šele, ko je nanj pričela histerično kričati, ji je ustavil nekaj ulic pred domom. Domov je pridrvela panično in opozorila na to, da ji je sledil. Čez nekaj časa je potrkalo na naša vrata. Danes z nasmehom na obrazu, takrat prestrašena se spomnim, da sva odšle v kuhinjo in vsaka je pograbila svojo ponev za obrambo. Odprli sva vrata, s ponvami v rokah, ko se je pred nama narisala podoba presenečenega policista. Seveda ni pričakoval dobrodošlice s ponvami, ampak vinjenega voznika smo kaj kmalu umirili. Zato se ponoči punce nismo nikoli več nikamor odpravljale same. In zato je priporočljivo, ko potujete same po Indiji, da do vašega naslednjega cilja pridete podnevi oziroma begajoče ne iščete namestitev v večernih urah.

»V tvojih laseh je hudič!«

Indija je dežela barv. Kamor koli pogledaš je svet pisan in kot mavrica. Bodi so to sariji bleščečih odtenkov ali stojnice obložene s sladkim sadjem. Vsekakor pa se je potrebno ogniti barve kože, ki je v Indiji ni priporočljivo veliko izpostavljati. Še posebej naj bodo pokrita ramena.

IMG_1302

In ko že misliš, da veš o njihovi kulturi veliko, si iz dneva dan bolj presenečen. Kot tisti dan, ko sem se z avtobusom odpravila na drugo stran mesta. Na sebi sem imela majico z rokavi in dolge hlače, na kar ženska, ki je sedela za mano, prične kričati name in kazati na moje lase. Na moji glavi je sicer res koš skodranih las, ki so bili takrat spuščeni. Šele čez nekaj časa sem jo razumela, da je v mojih laseh hudič in, da naj si jih spnem. In sem jih spela. Če sem s tem pregnala hudiča, še danes ne vem.

Kljub temu, da je Goa precej turistična in polna zahodnjakov v kopalkah, pa je nekaj povsem običajnega, da boste na plaži dobile družbo. Še posebej, če boste v kopalkah lovile sončne žarke in se podile za valovi indijskega oceana. Brez kakršnega koli sramu, nas je po nekaj minutah na plaži obdalo nekaj vaških fantov. Posedli so se zraven nas in nas gledali, kot da bi bile televizijski ekran. Da je bila scena še bolj bollywoodska, je v našo bližino prišla še sveta krava, ki je našla svoje mesto na plaži tik pred nami. In na drugi strani fantje, ki so nam ponujali najboljšo masažo na plaži in se nikakor niso pustili odgnati. Dobrodošli v Indiji.

IMG_1180

Vasi Himalaje so drug obraz Indije

Indija ni samo katastrofalen zrak, revščina, smetišče na prostem in gneča v mestih. Ta ogromna podcelina je čudež narave. In žal je velikokrat tako, da se domačini ne zavedajo v kako lepi deželi živijo, saj je okoljevarstvena osveščenost še vedno v povojih ali je sploh ni.

Kako zelo čudno so me gledale tamkajšne sodelavke v vrtcu, ko sem želela otroke naučiti, da pospravijo za seboj. Ni jim potrebno, ker bo za njimi pospravila žena, ki je radostna, da lahko za nekaj rupijev dnevno počisti za njimi. In potem, ko ti otroci zrastejo, nekateri pridejo do zelo pomembnih in dobro plačanih položajev. Takrat se odpravijo na oddih v Himalajo. Pripeljejo se z najnovejšim avtomobilom, popolno naličeni in našemljeni. Avto se ustavi sredi vasi in brez slabe vesti smeti poletijo in okrasijo gorsko idilo. Žal tam ni prisotne žene, ki bi za njimi pospravljala za šalico riža.

IMG_2127

Je pa v himalajskih vaseh prisotno obilo dobre volje domačinov in prijaznih ter nevsiljivih ljudi. Tam se zdi, da lahko ponovno zadihaš s polnimi pljuči, saj ti nihče nič noče. Otroci so navihano nasmejani in nihče od njih se ne pritožuje, da do šole hodijo tudi do dve uri. V razredu, kjer si učilnico deli 40 otrok je smrtna tišina. Ne poznajo hiperaktivnosti, dodatna strokovna pomoč jim je tujka in učitelji so deležni pozornosti. Njihovo otroštvo ni prikrajšano zaradi prevelike skrbi staršev, kakor smo vedno pogosteje priča v našem delu sveta. Je le preprost ritem življenja z naravo in družino. To so kraji, kjer je življenje umirjeno in kjer čas prevzame druge dimenzije. Še posebej, če se podaš višje, v objem himalajskih gora.

IMG_2340

Pravijo, da je strah votel, okrog pa ga nič ni in da dobro privlači dobro. Odpraviti se na pot v Indijo kot ženska s strahom v kosteh, je brezsmiselno. Je pa na poti še kako smiselno poslušati svojo intuicijo in se postaviti zase, ko je to potrebno. Kamor koli na svetu se podamo, naletimo tako na slabe kot dobre ljudi. Vendar je velika verjetnost, da bomo naleteli na slednje, če bomo tudi sami v dobri koži, ki bo oddajala pozitivne in ne preveč naivne frekvence. Pa srečno in veselo pot v Indijo Koromandijo, kjer so nepozabne zgodbe zagotovljene.

Foto: Barbara Kuhar

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.