7 zanimivih velikonočnih tradicij po svetu

Velika noč v našem prostoru pomeni predvsem bogato obloženo mizo in praznovanje vstajenja Kristusa od mrtvih. Preden je bil praznik krščanski, pa so ljudje v tem obdobju praznovali predvsem prihod pomladi, barv, svetlobe in toplote. Poglejte, katera praznovanja so se obdržala vse do danes:

Pisani zmaji na Bermudi

Na Bermudi velika noč pomeni ustvarjanje in spuščanje pisanih zmajev visoko pod nebo. Barviti, doma narejeni zmaji različnih oblik simbolizirajo Jezusovo vnebovzetje. Svoje mize Bermudčani ob tej priložnosti obložijo s toplimi kruhki in polenovko. Ob sončnem vzhodu pa se udeležijo maše na plaži.

Razbijanje loncev na Krfu v Grčiji

Če boste v času velike noči na Krfu, pazite, kje hodite! Na velikonočno soboto, točno ob 11.00, Grki na Krfu iz svojih balkonov zmečejo glinene lonce. Ti se na ulici seveda razbijejo in s tem ustvarjajo glasen zvok. Po mnenju nekaterih ta navada ponazarja potres, ki je sledil Jezusovemu vstajenju. Po mnenju drugih pa gre za navado iz 16. stoletja, ko so ljudje iz hiše zmetali vse, česar niso več potrebovali in stanovanje pripravili za nove začetke. Neke vrste spomladansko čiščenje.

Barvite preproge v Gvatemali

Na veliko noč se sivi tlakovci ulic v Antigvi spremenijo v raznobarvne preproge. Ljudje ustvarijo mavrične podobe iz barvnega prahu, zelenjave in rož. Skupaj okrasijo ulice, ki so dolge tudi do 800 metrov. Vzorce, ki so tradicionalni ali krščanski, ustvarijo lokalni umetniki. Ko so pripravljene, se na velikonočni petek čeznje sprehodi velikonočna procesija. Tej sledi čiščenje ulic in za barvitimi umetninami ne ostane nič.

Velikonočne čarovnice na Finskem

Na Finskem se na veliko noč pomešata dve praznovanji: velika noč in noč čarovnic. Otroci se oblečejo v čarovnice, hodijo od hiše do hiše in prosijo za čokoladna jajčka ali kovance. Med obiski vsem sosedom zaželijo zdravo leto. Ustvarijo tudi posebne “butarice” iz mačic, k jih okrasijo z barvnimi traki in peresi. Te butarice odganjajo zle duhove, ki naj bi v času pred veliko nočjo razgrajali po ulicah.

Priprava gromozanske omlete v Franciji

Od leta 1973 v mestu Bessières vsako leto pripravijo gromozansko omleto, ki je narejena iz kar 15.000 jajc. Prostovoljci pripravijo omleto v ponvi s premerom 4 metre, mešajo pa jo z dolgimi lesenimi kuhalnicami. Okoli ponve se vsako leto zbere več tisoč ljudi, ki čakajo na svoj del omlete. Legenda pravi, da se je s svojo vojsko nekoč blizu mesta ustavil Napoléon Bonaparte. Za večerjo naj bi takrat jedel tako dobro omleto, da je meščanom naročil, da poberejo vsa jajca in zjutraj njegovi vojski pripravijo gromozansko omleto.

Čokoladni bilbiji namesto čokoladnih zajčkov v Avstraliji

Zajec ima v Avstraliji precej drugačen sloves od tega v Evropi in ZDA. Zajec je v Avstraliji invazivna vrsta, ki ogroža avstralskega dolgouhega vrečarja – bilbija. Bilbi je zaradi tega ogrožena vrsta in leta 1991 je neprofitna družba, ki se bori za Avstralijo brez zajca, sprožila kampanjo, da se čokoladni zajec zamenja s čokoladnim bilbijem. Del sredstev od prodaje se namenja za ohranitev vrste.

Lov na zajce na Novi Zelandiji

Tudi na Novi Zelandiji imajo z zajci težave, saj so tudi tam v resnici invazivna vrsta, ki škoduje izvorni biotski raznovrstnosti. Za veliko noč se zato na Novi Zelandiji odvije pravi lov za zajci, katerega namen je zmanjšanje zajčje populacije. Zajci so smatrani kot škodljivci, ki ogrožajo tako rastlinje kot kmetije na območju.

 

 

Foto: Unsplash, Shutterstock

PREBERITE ŠE: Nepozabno križarjenje: Pet slikovitih otokov in dve čudoviti mesti

 

Iščete idejo, kam na oddih v naši bližini? TUKAJ (klik) vas čaka kup imenitnih ponudb!

Recept: Velikonočne vroče štručke (Hot cross buns)

Vroče štručke “s križem” oz. hot cross buns tradicionalno ne smejo manjkati na velikonočni mizi v Angliji in ZDA. Postrežene morajo biti tople in mehke, ponavadi z maslom. Slovijo po tem, da jih je lažje kupiti kot ustvariti, ampak glede na naše izkušnje s peko raznoraznega kruha iz časa pandemije, se bomo tega recepta lotili precej samozavestno.

Vroče štručke so bile v nekem obdobju celo prepovedane!

Nihče ni prepričan, kdaj se je tradicija z vročimi štručkami začela. Prve zapisane vire o njih najdemo v otroški pesmici iz leta 1733: ‘One a penny, two a penny, hot cross buns’, a zagotovo so jih jedli že pred tem. Nekateri viri pravijo, da jih je v 12. stoletju pekel menih iz Svetega Albansa in jih na veliki petek delil revnim. Štručke naj bi zaradi svojih začimb imele čarobne zdravilne učinke. Okoli leta 1500 jih je zato krajica Elizabeta I celo prepovedala in dovolila izključno za veliko noč, božič in na pogrebih.

Kako jih pripravimo

Vroče štručke zahtevajo kar nekaj časa in potrpljenja, ampak bo vredno!

Za štručke: 

  • 750g bele moke za kruh
  • 1 žlička soli
  • 90g narezanega masla
  • 1 žlička cimeta
  • 60g lahkega muscovado sladkorja
  • 150g različnega suhega sadja
  • 90g nasekljanih posušenih marelic
  • 7g suhega kvasa
  • 300ml toplega mlega
  • 2 jajci

Za križe:

  • 90g bele moke
  • 2 žlici sladkorja v prahu

Priprava:

  1. V veliko posodo stresite moko in sol. Dodajte maslo v kockah in zmešajte, da dobi masa strukturo krušnih drobtin. Vmešajte začimbe, sladkor, kvas in suho sadje. Na sredini naredite luknjo in vanjo vlijte mleko in jajca, ki ste jih prej zmešali skupaj. Mešajte dokler ne dobite mehkega testa.
  2. Testo položite na pomokano površino in knetite 1o minut, da bo testo mehko in elastično. Položite testo v naoljeno posodo, pokrijte in pustite vzhajati 45 minut. Vzemite testo in ga rahlo gnetite še nekaj minut.
  3. Razdelite testo na 12 delov in vsakega oblikujte v štručko. Postavite na peki papir in nežno pokrijte z naoljeno folijo. Pustite vzhajati v toplem prostoru 45 minut. Štručke morajo vzhajati dokler ne podvojijo svoje velikosti. Potem jim z ostrim nožem na vrhu vrišemo križ.
  4. Zmešajte moko s 3 – 4 žličkami mrzle vode, da nastane pasta. S pasto zapolnite križ na vrhu štručk.
  5. Segrejte pečico na 200°C in pecite štručke 15 do 20 minut.
  6. Sladkor zmešajte z žličko vrele vode, da nastane sirup. Ko vzamete štručke iz pečice jih še vroče namažite s sirupom. Ohladite štručke.
  7. Štručke postrezite z maslom in marmelado.

 

Dober tek!

 

Foto: Unsplash

PREBERITE ŠE: 3 super recepti za nepozaben pomladni piknik v naravi

Iščete idejo, kam na oddih v naši bližini? TUKAJ (klik) vas čaka kup imenitnih ponudb!

 

Ideja za luksuzen velikonočni oddih: Hotel Miramare

Zakaj ne bi podaljšanega velikonočnega vikenda izkoristili za luksuzno razvajanje v čudovitem petzvezdničnem hotelu ob morju?

Utrip očarljivega mesta tik ob sinje modrem morju

Zgodovinski hotel Miramare je bil zgrajen leta 1906 in predstavlja kulturno dediščino očarljive in priljubljene Crikvenice.   Popolnoma prenovljen leta 2021 vabi stare in nove goste na popoln luksuzen oddih ob jadranski obali.

Stoji tik ob plaži, v središču mesta, kar njegovim gostom daje vse vrste prednosti. Do morja in popolne sprostitve je le nekaj korakov, hkrati pa je ob potopu v modro morje ves čas čutiti zgodovinsko bogat utrip mesta.

100 let tradicije gostoljubja

Hotel Miramare vas bo na vsakem koraku opomnil, da ni novinec v turizmu. V vseh sobah, v jedilnici, na bazenih, v spa coni in celo na hodnikih, boste čutili gracioznost arhitekture in srce gostoljubja, ki na tem mestu vlada že celo stoletje.

V jedilnici boste lahko čutili, vohali in okusili Mediteran. Z velikim spoštovanjem do hrane, vam bodo pripravili jedi iz sezonskih, lokalnih sestavin. Vaši čuti bodo navdušeni. V šik hotelski kavarni se boste lahko predali užitku ob najboljši italijanski skodelici kave in vrhunski tortici.

Bazeni, savne in Spa salon za piko na i

Namen oddiha je, da se pustite razvajati in si napolnite baterije. Kot prerojeni se boste počutili tudi že po obisku hotelskega notranjega bazena, s katerega lahko uživate v širokih razgledih na morje. Še bolj se boste sprostili v sprostitveni coni, kjer boste lahko uživali v finski ali turški savni in v hidromasažnem jacuzziju.

Če ste že na luksuznem oddihu, si morate privoščiti razvajanje v hotelskem Spa centru. Na izbiro imate številne tretmaje, med katerimi izberete idealnega zase in se prepustite strokovnjakom, ki vam bodo pomagali najti občutek popolne zen sprostitve telesa in duha.

Za ugodnejši luksuzen oddih v hotelu Miramare sledite TEJ POVEZAVI.

Foto: Megabon

PREBERITE TUDI: Ideja za oddih: Družinski dopust v večkrat nagrajenem Zaton Holiday Resortu

Recept: velikonočna solata in praznična pinca

Prazniki so tu in miza se bo spet šibila pod težo velikonočne pojedine, ki se ji le redko kdo lahko izogne. Velikonočni pirhi, potica in šunka so seveda stalnica, če pa želiš praznični meni nekoliko popestriti, smo zate poiskali dva velikonočna recepta, ki bosta zagotovo pritegnila pozornost tvojih gostov.

Izbrali smo velikonočno pinco, ki jo poznamo le na slovenskih, hrvaških in italijanskih tleh, ter nekoliko bolj eksotično in osvežujočo velikonočno solato, ki bo s pisanimi barvami in svežim okusom odlična protiutež obilici mesa in peciva.

Velikonočna pinca

Za velikonočno pinco potrebujemo:

  • 250 gramov moke
  • 50 mililitrov mleka
  • 20 gramov sladkorja
  • 25 gramov kvasa
  • 60 gramov masla
  • 20 gramov medu
  • 2 rumenjaka
  • 1 ščepec soli
  • 3 žlice pelinkovega likerja
  • 1 zavitek vanilijevega sladkorja
  • 1 čajna žlička limonine lupine
  • 1 čajna žlička pomarančne lupinice

Za premaz:

  • 1 žlica mleka
  • 1 rumenjak

V skledo stresemo moko in na sredini oblikujemo vdolbinico, vanjo nadrobimo kvas in prelijemo z mlekom. Premešamo in pustimo, da vzhaja.

Stopimo maslo in primešamo sladkor, med, rumenjak, sol, vanilijev sladkor, limonino lupinico, pomarančno lupinico in pelinkovec. Vse skupaj primešamo moki in zgnetemo v gladko testo. Pokrito naj počiva še 30 minut. Testo oblikujemo v hlebec, nato ga položimo v pekač, obložen s papirjem za peko in pokrijemo. Počiva naj še 15 minut.

Nato zmešamo mleko in rumenjak ter ju premažemo po površini hlebčka. Nato vanj zarežemo s škarjami (ali z nožem) ter ga položimo v pečico. Pečemo približno 40 minut na 180 stopinjah.

Velikonočna solata

Potrebujemo:

  • 7 korenčkov
  • 1 avokado
  • šopek peteršilja
  • šopek bazilike
  • pol rdeče grenivke
  • dve pesti praženih pinjol
  • poper
  • sok ene grenivke
  • sok ene pomaranče
  • sol

Priprava solate je enostavna. Olupimo korenčke, jih narežemo na kolobarje in prelite z dvema žlicama olivnega olja v pečici pečemo dobre pol ure, da se zmehčajo. Olupimo in narežemo avokado, narežemo polovico grenivke in sesekljamo začimbe. Vse postavimo v posodo, potresemo s pinjolami, solimo in popramo ter prelijemo s sokom pomaranče in grenivke.

Dober tek in vesele praznike!

Foto: Shutterstock 

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.