Družinski glamping v Istri, kjer iz oljčnega nasada gledate Brione

Kako dobro v resnici poznate Istro? Če so nam istrska mesta, ki ležijo tik ob morju, že dobro znana, pa se le nekaj kilometrov v notranjosti skriva še veliko kotičkov, ki še čakajo na vaš obisk. Ste že slišali za Papafigo?

Papafigo je majhen družinski kamp, ki so ga leta 2021 postavili v očarljivi vasici Salvela pri Vodnjanu. Slikovit kotiček za oddih v oljčnem nasadu odpira imeniten pogled na morje in Brione – edini narodni park na tem območju.

Kdo je papafigo?

Pa veste, kaj pravzaprav je papafigo? Tako v Istri pravijo zlatorumenim pticam, ki so pri nas bolj znane kot kobilar ali vuga. Na Krasu mu pravijo tudi figojeu, v Istri pa papafigo. Zakaj? Ker se pogosto prehranjuje s figami in drugimi sadeži, poleg tega pa tudi z žuželkami in pajki. Med figami ga boste seveda našli predvsem, ko so zrele. Njegov habitat so grmičevja in gozdiči v Sredozemlju.

Zgodba, ki jo piše vsa družina

Kamp vodi družina Buršić, v njegovo zgodbo pa so vključeni prav vsi njeni člani – Mladen in Morena ter njuni otroci Roberta, Leonarda in Mauro. Mladen je odgovoren za upravljanje in oskrbo, kar vključuje vsakodnevne obiske tržnice za nakup svežih lokalnih živil. Morena je »šefica hiše« in skrbi za finance. Otroci poskrbijo, da imajo gostje nepozabno bivanje: Roberta jih sprejme na recepciji, Leonarda poskrbi za odlično kavo in zajtrk (in je tudi mojstrica za popravila!), Mauro pa pomaga pri vseh vrstah opravil.

 

Družinski kamp v nasadu oljk ima osem mobilnih hišk, sedem glamping šotorov, parcele za avtodome, na robu posestva pa leži tudi luksuzna vila, ki sprejme do 8 oseb. Nastanitve imajo sodobno opremljene spalnice, kopalnice, dnevne sobe in pokrite terase ter so klimatizirane. Popolna izbira za tiste, ki hrepenijo po sodobnem načinu kampiranja, ne da bi se morali odreči udobju doma.

Odlično Megabon ponudbo za oddih v Papafigo Glamping & Camping, ki jo lahko izkoristite do 13. julija 2024, najdete TUKAJ.

Glamping z bazenom in pogledom na Brione

Zgrabite kozarec dobrega vina ali penine in uživajte v osupljivem panoramskem razgledu na oljčne nasade, morje in otoke. Zunanji bazen ima površino 146 m2 in je razdeljen na dva dela: enega z globino vode do 25 cm, ki je priljubljen med najmlajšimi in drugega – večjega za odrasle. Ima tudi teraso za sončenje z ležalniki in senčniki, ki so za goste kampa brezplačni. Za najmlajše je na voljo park s toboganom in gugalnicami ter medijska soba z igralnimi konzolami. Ob doplačilu lahko obiščete tudi njihov wellness, ki obsega parno kopel in finsko savno, masažno kad in masažni prostor.

Restavracija, kjer prisegajo na lokalno in sezonsko

V osrednjem kampu je kot glavna stavba in srce posestva odlična restavracija Papafigo, ki je odprta tudi za zunanje goste. Ponujajo krasno morsko hrano in odlične priloge, a ne boste naredili napake niti, če naročite steak. Imajo tudi lep izbor lokalnih vin. Notranjost vam bo s sodobnim dizajnom zagotovo všeč, tudi tu pa boste našli rdečo nit oblikovanja – ptice!

A le počakajte, da si ogledate dve terasi! Tista na strehi osrednje stavbe ponuja edinstven panoramski pogled na okoliške oljčne nasade, morje in Brione. Ni treba posebej poudarjati, da sončni zahodi tukaj niso nič drugega kot spektakularni.

Ideja za izlet: Vodnjan, Fažana, Brioni in Pula

Če vas že zanese na te konce, vsekakor priporočamo obisk sosednjega Vodnjana. To slikovito mestece ima kar nekaj zanimivih točk. Med drugim vas bo že od daleč pozdravil zvonik cerkve Sv. Blaža, ki se dviga 62 metrov v nebo. Prav v tej cerkvi pa hranijo tudi 370 svetovno znanih svetniških relikvij in mumificirana telesa svetnikov, ki so znana tudi kot »vodnjanske mumije«. Domačini pravijo, da vam njihova bližina lahko podaljša življenje.

Ena od pomembnih arhitekturnih značilnosti Vodnjana in okolice so tudi kažuni. Kažuni so kamnite pastirske hišice s stožčasto streho, ki se včasih celo povežejo s suhozidi. V Istri jih je registriranih okoli 5 tisoč, več kot polovica prav na tem območju. Več o njih lahko spoznate tudi v Parku kažuna, po katerem sem lahko sprehodite brezplačno, mimo njih pa vodi tudi Jakobova pot. V Vodnjanu imajo (kot pravijo) celo najožjo in najkrajšo ulico v celotni Istri. Ob tem pa Trgovačka ulica z 200 hišnimi številkami in več kot kilometrom dolžine velja za najdaljšo v Istri!

Od tod se podajte še v Fažano, slikovito ribiško vasico, ki je ena od glavnih iztočnic za izlete v narodni park Brioni. Fažana ima prav poseben srednjeveški šarm, kjer boste našli replike amfor in rimskih mozaikov, pa tudi odlično hrano! Zaščitni znak tega kraja so ob dolgi ribiški tradiciji namreč sardele. Ob tem pa vam priporočamo tudi ogled Pule – od mogočne arene do odličnega akvarija! Dolgčas vam na tem koncu zagotovo ne bo!

FOTO: Papafigo Glamping & Camping, Maja Fister

PREBERITE ŠE: Ste vedeli, da se v hrvaški Istri blizu slovenske meje lahko sprehodite po puščavi?

Iščete idejo, kam na oddih v naši bližini? TUKAJ (klik) vas čaka kup imenitnih ponudb!

Camino Južna Istra: nova romarska pot med vinogradi, kažuni in morsko obalo

Camino Južna Istra je povsem nova romarska pot po Hrvaškem, ki je del znane Jakobove poti in povezuje izjemen nabor naravnih in kulturnih lepot Istre – od vinogradov, arhitekture do morja.

Camino Južna Istra je na novo speljana 193 kilometrov dolga krožna pot in je ena najbolj raznolikih na Hrvaškem. Na celotni poti lahko v svoji romarski knjižici zberete 18 pečatov. Simbol Jakobove poti, ki ga boste srečali, je rumena školjka na modri podlagi – Jakobova pokrovača. Razgledi nove istrske poti se vijejo od obale do notranjosti, od gozdov do vinogradov, od srednjeveških mest do kažunov.

Lahko jo opravite v več ločenih etapah, v nadaljevanju pa nekaj predlogov za razporeditev poti. Mi smo se na uradnem odprtju nove poti po njej skupaj s 500 udeleženci sprehodili v etapi, ki se začne v Vodnjanu, nadaljuje skozi Peroj in ob obali do Fažane steče z imenitnim razgledom na Brione.

Iz Peroja proti Fažani

Jakobova pot ali El Camino de Santiago kot duhovna preobrazba

Jakobova pot ali El Camino de Santiago (Santiago pomeni sveti Jakob) je skupno ime za več romarskih poti. Prav vse pa vodijo do svetišča svetega Jakoba v Santiago de Compostela v Galiciji na severozahodu Španije, enega pomembnejših krščanskih romarskih svetišč. Jakobove poti se vijejo domala po vsej Evropi. Ob tistih, ki opravljajo versko romanje, je tudi vedno več pohodnikov, ki gredo na pot zaradi potovanj ali športa, številni pa to izkušnjo opisujejo kot duhovno preobrazbo. Zgodovina romarskega Camina sega v 9. stoletje, Jakobovo pot pa so leta 1985 umestili tudi na UNESCOV seznam svetovne dediščine.

Park kažunov v Vodnjanu

Camino Južna Istra: 7 etap in nešteto razgledov

Romarska pot Camino Južna Istra je razdeljena na sedem romarskih poglavij, sedem etap, ki jih je najbolj idealno opraviti v enem tednu. Teden raziskovanja slikovitih mest kot sta Vodnjan in Pula ter štirih občin – Fažana, Ližnjan, Medulin in Marčana. Seveda jih lahko prehodite tudi v ločenih vikendih ali skozi leto.

V sodelovanju z Bratovščino svetega Jakoba je bila Camino Južna Istra zasnovana z namenom, da bi postala del hrvaške poti Camino kot del evropske mreže romarskih poti svetega Jakoba. Poleg Camina Južna istra ima Hrvaška še 8 delov poti – Camino Banovina, Camino Brač, Camino Gorski Kotar, Camino Imota, Camino Korčula, Camino Krk, Camino Podravina in Camino Šibenik. Za vsako od njih potrebujete od 3 – 8 dni.

V Vodnjanu vas bo že od daleč pozdravil zvonik cerkve Sv. Blaža, ki se dviga 62 metrov v nebo.

Camino Južna Istra: Predlog razporeditve na etape

  1. dan: Vodnjan – Barbariga, 28 km / 7 ur
  2. dan: Barbariga – Fažana – Pula, 30 km / 7,5 ure
  3. dan: Pula – Premantura, 23 km /6 ur
  4. dan: Premantura – Ližnjan, 27 km / 7 ur
  5. dan: Ližnjan – Marčana, 28 km / 6,5 ure
  6. dan: Marčana – Rakalj, 25 km / 6,5 ure
  7. dan: Rakalj – Loborika – Vodnjan, 32 km / 8 ur

Ozke tlakovane ulice Vodnjana

Vodnjan: mesto z mumijami, najožjo ulico in najvišjim zvonikom v Istri

Mi smo svojo etapo pred spustom do morja začeli na nadmorski višini 135 metrov – v Vodnjanu, slikovitem mestecu, ki ima kar nekaj zanimivih točk. Med drugim vas bo že od daleč pozdravil zvonik cerkve Sv. Blaža, ki se dviga 62 metrov v nebo. S tem je najvišji zvonik v Istri, meter višji od tistega v Rovinju. Spominja na zvonik bazilike Sv. Marka v Benetkah, po obsežni prenovi pa se nanj lahko tudi povzpnete in ujamete imeniten razgled.

Prav v tej cerkvi pa hranijo tudi 370 svetovno znanih svetniških relikvij in mumificirana telesa svetnikov, ki so znana tudi kot »vodnjanske mumije«. Gre za relikvije Sv. Sebastijana, Marije Egipčanske ter najbolj ohranjeno telo svetnice Nikoloze iz 15. stoletja, za katerega neuradno velja, da je najbolje ohranjen posmrtni ostanek v Evropi. Domačini pravijo, da vam njihova bližina lahko podaljša življenje.

V Vodnjanu boste videli tudi veliko gigantskih grafitov, ki z estetskimi podobami krasijo zidove hiš.

Ena od pomembnih arhitekturnih značilnosti Vodnjana in okolice so tudi kažuni. Kažuni so kamnite pastirske hišice s stožčasto streho, ki se včasih celo povežejo s suhozidi. V Istri jih je registriranih okoli 5 tisoč, več kot polovica prav na tem območju. Več o njih lahko spoznate tudi v Parku kažuna, po katerem sem lahko sprehodite brezplačno, mimo njih pa vodi tudi Jakobova pot.

Srednjeveško mestece v ozkih ulicah skriva številne stare hiše – izstopata hiši Benussi in Bembo, tu stojita tudi cerkev Sv. Jakova in rdeča palača Bradamante z okrasi na pročelju. Imajo (kot pravijo) celo najožjo in najkrajšo ulico v celotni Istri. Ob tem pa Trgovačka ulica z 200 hišnimi številkami in več kot kilometrom dolžine velja za najdaljšo v Istri!

V Vodnjanu imajo menda celo najožjo in najkrajšo ulico v celotni Istri. Ob tem pa Trgovačka ulica z 200 hišnimi številkami in več kot kilometrom dolžine velja za najdaljšo v Istri!

Vodnjan slovi tudi po pridelavi odličnega oljčnega olja. Mi smo se ustavili v trgovini ByIstria, kjer smo degustirali njihova olja Salvela in vina Medea, ki so plod vinogradov na Punti Grkova na rtu Marlera, kar je najjužnejša lega v Istri. Zdaj pa pot pod noge!

Razgledi, ki ne razočarajo

Prek slikovitih ulic Vodnjana nas je pot vodila mimo parka kažunov, po stezah ob nasadih oljk in vinogradov, ki jih ločujejo suhozidi in zaplate rdečih makovih cvetov. Sledimo oznakam pokrovače in se spuščamo proti morju, zato je korak lahek. Prednost pomladne hoje so vsekakor prijetne temperature pa tudi istrska pokrajina, ko je še vsa zelena in sveža, je nekaj posebnega.

Steza vodi tudi do cerkve Sv. Mihovila Banjolskega, nato pa skozi Peroj, med Slovenci še en priljubljen kotiček za oddih. Tu smo se priključili nedavno urejeni poti, ki ob morju vodi skozi vse obmorske vasice. Ob zvoku valov in galebov se za ovinkom kmalu pokaže obris Fažane, medtem ko z morja pozdravlja obris slavnih Brionov. Fažana je sicer glavno izhodišče za izlete v ta edinstven nacionalni park. Naša etapa se je v Fažani (za zdaj) sklenila s praznovanjem ob odprtju poti in gigantsko frtaljo iz kar 1200 jajc.

Fažana in frtalja iz 1200 jajc!

FOTO: Maja Fister

PREBERITE ŠE: Popolno darilo, ki ni za na polico: ISTRA, morje, vino in tartufi

Iščete idejo, kam na oddih v naši bližini? TUKAJ (klik) vas čaka kup imenitnih ponudb!

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.