Ula Furlan: “Zagreb zagotovo počasi postaja moj drugi dom” #VandrajInsider

V rubriki Vandraj insider nam znane in manj znane obiska vredne kotičke mest predstavijo tisti, ki v njih živijo, oziroma jih imajo za drugi dom. Kam na najboljši brunch, kje parkirati, kdaj v mestu ujeti najboljše festivale in kam se umakniti od turističnih točk, a vseeno doživeti utrip mesta? Tokrat nas je po sosednji prestolnici popeljala Ula Furlan, ki jo v Zagreb odnaša ljubezen.

Ula Furlan je simpatična igralka, voditeljica, novinarka in model, ki vse svoje karierne poti vodi z nalezljivim nasmehom na obrazu. Ljubezen do igralskih vod ima v genskem zapisu. Njen pokojni oče je ena od osrednjih filmskih osebnosti v Sloveniji in nekdanji Jugoslaviji – Silvan Furlan, medtem ko je voditeljsko žilico podedovala po mami – Miši Molk. Njeno razgibano življenje pa je zaradi ljubezni še nekoliko bolj pisano, saj je razpeta med Ljubljano in Zagrebom. Iz sosednje prestolnice namreč prihaja njen partner, znan hrvaški igralec.

V Zagreb vas vedno znova odnaša ljubezen. Je to vaš drugi dom?

Zagotovo počasi postaja. Vsakič sicer odkrijem še kaj novega, kakšen nov ovinek, neko njihovo “novo pravilo” ali pa novo podobo, okus, lokacijo. Prav zato mi je tudi pri srcu, ker je nekoliko večji od Ljubljane, bolj razgiban, dinamičen, nepredvidljiv.

Ni skrivnost, da ste med Ljubljano in Zagrebom razpeti zaradi zveze s hrvaškim igralcem Domagojem Jankovićem. Vaju je filmsko združil film?

 Je. Kratki film Scout, ki ga je napisal in režiral Alex Cvetkov, je tisti, ki naju je najprej filmsko sestavil v člana družine. Jaz v njem nastopam kot filmska starejša in odgovorna sestra, Domagoj pa je moj mlajši brat in neukrotljiva, nagajiva iskra življenja. Precej hitro je potem ta iskra preskočila iz okvirjev scenarija in platonskega odnosa v resnična poglavja zaresne ljubezni, ki pa je na trenutke vseeno velikokrat še vedno filmska.

Kako pogosto torej vozite skozi mejni prehod?

Dober dan” tja in nazaj na mejnih prehodih, če je dober mesec, rečem tam nekje 6-krat. Torej si privošim 3 srečanja oziroma obiske. Na hrvaški strani potem  “dober dan” rečem največkrat kar gospodom na cestnini, ki mi dan nemudoma obrnejo še s kakšnim prijaznim komplimentom. Policajev in carinikov za vstop v Hrvaško načeloma na sami meji ni več.

In potem na poti nazaj na slovenski strani za dobrodošlico kdaj prejmem kakšen pomenjliv: “Ooo, dober dan”, a to mislim, da je predvsem vznemirjenje, ko se na osebni izkaznici ob očetovem zasveti še mamin priimek in se ugotovi, da sem “od Mišike”. 

Če bi lahko iz obeh mest – Ljubljane in Zagreba – izluščili najboljše stvari, ki jih pri drugem pogrešate, katere bi to bile?

Ljubljanski šmek, to neko urejenost, mirnost, občutek, da vse nekako funkcionira, čistost, odzivnost – to kdaj pogrešam pri Zagrebu. A mnogokrat v Ljubljani pogrešam odprtost komunikacije, navite, malo bolj glasne, radostne vibracije, pa raznolikost možnosti za druženje, za it ven. To nepredvidljivost velikih mest, pretok energij, okusov, kulturne in siceršnje ponudbe.

Kako bi opisali Zagreb?

Zagreb verjetno zaradi podčrtaja te ljubezni dojemam kot enega ravno prav nabritega gentlemana. Je dinamičen, bister, poseben, duhovit, karizmatičen, čvrste samopodobe. Tudi malo retro, malo oldschool, nostalgičen, romantičen, kot stare popevke iz 60ih.

Pa tamkajšnje ljudi?

Doživljam jih kot odprte, razigrane, glasne, artikulirane. Ob sobotah in nedeljah še posebej fino “ogvantane”, saj se na Cvijetnom trgu radi zadržujejo paparaci in ovekovečijo mestne stajlinge prepoznavnih Zagrebčanov in Zagrebčank, ki to priložnost z veseljem izkoristijo. V spet nekaterih drugih, načeloma starejših, zaznam še jasno odzvanjajočo nekdaj avstroogrsko zgodovino in bonton. V tretjih pa prepihane gene in korenine s kakšnega otoka. Veliko emocije je, bolečine, ljubezni, patnje, lepote, strasti, narave, življenja, domovine. 

Že med sprehodom po mestni promenadi lahko potrdimo govorice, da so Zagrebčanke (in Zagrebčani!) šik. Kaj je njihova modna skrivnost?

Da na to nekaj dajo. Da jim to pomeni. Biti šik, biti viden, opažen, nagovorjen, lahko bi rekla, da je to za nekatere od njih komunikacijsko sredstvo. Osebni stil je mini vizitka in nenazadnje tudi dober “conversation starter”. V smislu: kje se to najde, vidi, kupi, kje so ta hip dobri popusti?

Katere so najpogostejše zmote, ki jih imamo o Zagrebu kot turisti, pa jih spregledamo, ko se enkrat v mestu udomačimo?

Mene vsako malo večje ali pa veliko mesto preseneti. Tudi Ljubljano še danees spoznavam – pa je v primerjavi s svetom ni “veliko skupaj”. Ravno zadnjič mi je mami odkrila na primer tak res poseben, krasen vinotoč v Ljubjani, ob Križankah.

Sicer pa se mi zdi zmotno predvsem predvidevanje, da vse že poznamo, da nas nič več ne more presenetit, navdušit. Jaz zato rada našpičim ušesa in pogled. Tega najraje obrnem v nebo, proti najvišjim nastropjem hiš, obsijanim balkonom in podobam, ki bi jih sicer hiteč od A do B, medtem, ko gledam v tla, telefon ali kam brez namena, lahko spregledala.

Predvsem pa so nekaj turistične zamenitosti, lokacije in prostori sami po sebi. Mirogoj in Maksimir bosta zaradi svoje veličastnosti vedno doživetje. Nekaj drugega pa so potem prostori in njihovi ljudje, ki s svojo vizijo in strastmi dajejo namen in vsebine malim “črnim luknjam”, ki postanejo gledališče ali preživelemu kvartovskemu baru, stari menzi, ki postane novo butično koncertno srečališče. Takšne najraje raziskujem in s takšnega gledišča lahko tudi v svojem mestu velikokrat še srečaš nekaj novega.

Kateri so vaši top 3 razlogi za obisk Zagreba?

Sprehod po bolšjih – Britanac, Hrelić – in siceršnjih trgih in parkih – Cvijetni, Zrinjevac, Maksimir. Pa pogled z Gornjega gradu, kjer stanuje najbolj ozka hiša in pod njenim balkonom vsakič malo romanticiram, kako bi bilo tam imeti na primer stalni naslov. Vedno je veliko kulturnega, na primer gledališčnega, glasbenega, umetniškega dogajanja – koncerti, razstave, festivali. Ravno se je končal na primer Festival Svetlobe. Jaz tudi rada prisluhnem starim popevkam o mestu Zagreb – Zagreb je najljepši grad, Trešnjevački plac. Tako kot o Ljubljani, recimo Šuštarski most. In potem s temi popevkami v ušesih na novo ali pa drugače raziskujem že poznano mesto in detektivsko oživljam nek stari čas in drugačne podobe. 

V katerem delu leta je Zagreb najlepši?

V vseh, ko ga obsije sonce. Mislim, da mu zlati žarek sijajno pristoji.

V jeseni se po kakšnih koncih lahko vede kot Pariz, ko piješ kavo na ozkem lesenem okenskem podaljšku, na križišču ulice s parkom in se nastavljaš v zadnje trenutke popoldanskega sonca, da te na oktober še malo pogreje.

V pomladi je očarljiv z vsakega okna ali ovinka, najbolj poseben pa je poleti, ko v vročini premolkne, ko obstane bolj prazen in sam. Ko je promet povsem obvladljiv, parkirnih mest kolikor hočeš, na razgreti asfalt pa se poleže še taka čudno prepečena, zapeljiva tišina.

 [O urbanih kotičkih:]

Najboljši brunch najdete pri: Eggspress, Broom44, Fetiš, Esplanada hotel, Otto&Frank, Market bistro, Beštija bistro ali pa nakup sveže pašte na tržnici Dolac, ki si jo z njihovo domačo šalšo doma pripraviš v 5 minutah.

Najboljšo kavo potrežejo v: Fetiš, Botaničar.

Kotiček za najlepše zmenke: Obisk hiše Miroslava Krleže in sprehod skozi Krležin gvozd.

Najlepši razgled nad mesto: Gornji grad, hotel Zonar roof top, Sljeme.

Najboljši šoping: House of Kiwi.

Muzej ali galerija, kamor vas rado zanese: Dom HDLU, KIC, Glarija SC, Muzej moderne umetnosti.

Najljubši kotiček za sprostitev: KunstTeatar.

Park, kjer najraje poležavate: Ribnjak.

Najbolj podcenjena atrakcija v mestu: KunstCaffe in glasbeni progam, Art Park in njihove umetniške vsebine, delavnice. Pa ulični koncerti sredi Bana Jelačića kar tako in sprehod na Sljeme.

Najbolj precenjena turistična točka v mestu: Morda Hungover museum ali Selfie museum.

Najboljša zabava: Kolaž, Werner party, Medika, Peti kupe, Pri Nami in Univerzitas koncert. Za študentske zabave pa na Tkalčićevo ulico, tam si ob 3 zjutraj pogosto kdo prepeva v noč, ko se vrača z zabave, kar slišiva do stanovanja (smeh).

Najljubši festival/dogodek: Vsak festival se nekako po svoje odrine v mesto. Zato je vedno posebno, ko so. Pa naj bo to Advent, Festival Svetlobe, Zagreb Music Fest, kašen drug festival gledališč, kulinarike.

Tradicionalna jed, ki vas je navdušila: “Grašak s noklicama”.

Top foto kadri, ki jih potrebujemo za Instagram: Esplanada hotel, trg Bana Jelačića s tramvaji v ozadju, Martićeva ulica, Cafe 505, Cvijetni trg, Dolac market, Mimara, Burgeraj, Oktagon. 

[Uporabno:]

Kateri je najugodnejši prevoz po mestu?

Tramvaj.

Pa najugodnejša pot iz Slovenije do tja?

Vlak ali pa BLA BLA car. 10 evrov in slabi dve uri. 

Kje ob obisku Zagreba najdemo najbolj praktično parkirno mesto?

Jaz najraje poiščem zastonj parkirišče ven iz centra mesta. Potem pa vzamem tramvaj ali Uber, Bolt do središča in sem tako tudi brez skrbi za stroške in plačevanje parkirnine.

Stopnja težavnosti navezovanja novih prijateljstev od 1 do 10 (10 = najtežje): 1

Občutek varnosti od 1 do 10 (10 = najbolj varno): 8

Uli Furlan in njenim dogodivščinam lahko sledite tudi na Instagram profilu @ulaf – TUKAJ.

FOTO: Osebni arhiv / Ula Furlan

PREBERITE ŠE: Amsterdam skozi oči Slovenke, ki dela v nizozemskem zdravstvu in uvaža slovensko vino #VandrajInsider

Imate tudi vi prijatelja, ki živi v tujini, veliko potuje, pozna najboljše kotičke za izlete po Sloveniji ali sosedih in bi z Vandraj bralci delil svojo izkušnjo? Ali pa morda sami živite v zanimivem mestu in radi raziskujete svet? Pišite mi na maja@vandraj.si!

Iščete idejo, kam na oddih v naši bližini? TUKAJ (klik) vas čaka kup imenitnih ponudb!

Ideja za čaroben izlet: ZAGREB in slikovit Festival svetlobe

Poznate Festival svetlobe, s katerim bodo v Zagrebu pozdravili pomlad? Ta brezplačen dogodek bo potekal že šesto leto zapored. Ujamete ga med 20. in 24. 3. 2024, ko bodo mesto preplavile čarobne svetlobne instalacije domačih in tujih umetnikov.

Prihod pomladi prinaša tudi več svetlobe! Dnevi kar na enkrat postanejo daljši, mestne ulice vedno bolj polne, sončna svetloba pa nas napolni z neko novo in svežo energijo. V Zagrebu prihod pomladi praznujejo z enim najbolj priljubljenih dogodkov na Hrvaškem. Prihaja Festival svetlobe!

Zagrebški Festival svetlobe je od leta 2017 vključen v mednarodno organizacijo Festival of Lights International, kar ga postavlja na svetovni zemljevid skupaj z mesti kot so Berlin, Sydney, New York in še mnoga druga.

Impresivne svetlobne instalacije po mestnem jedru Zagreba

Svetlobna umetnost bo mestno jedro Zagreba osvetila na prav poseben način. Ulice, parki, trgi, spomeniki in stavbe bodo od 20. 3. do 24. 3. 2024 postali slikarsko platno in igriva scenografija domačih in tujih svetlobnih umetnikov. Obiskovalci bodo občudovali njihove impresivne svetlobne instalacije, številne projekcije, igrive animacije in druge oblike svetlobne umetnosti. Točne ulice, kjer bodo poplesovale luči, si oglejte TU.

Ciklama: simbol festivala

V sodelovanju z mednarodno nevladno organizacijo World Wildlife Fund organizatorji festivala pomembno pozornost posvečajo ohranjanju rastlinskega in živalskega sveta. Ravno zaradi tega je letošnji glavni simbol navadna ciklama, ki je zaradi podnebnih sprememb iz leta v leto bolj ogrožena. Za vse naše prihodnje generacije pa je potrebno naravne lepote in divje vrste skrbno varovati, kar je tudi eno glavnih sporočil dogodka. Zagrebški Festival svetlobe 2024 se bo vključil še v globalni dogodek Ura za planet Zemljo in tako dodatno podprl pomembnost ohranjanja narave.

FOTO: Samir Cerić Kovačević

PREBERITE ŠE: Slovenska tetovatorka, h kateri v Zagreb po tetovažo prihajajo tudi Slovenci

Iščete navdih, kam na oddih? TUKAJ preverite odlično znižano ponudbo destinacij za vaš naslednji najljubši dopust – po Sloveniji ali pri naših sosedih.

Top 10 organiziranih adventnih izletov, ki jih ne zamudite v veselem decembru

Kakšen je recept za popoln adventni izlet? Vonj po praženih mandljih in kuhanem vinu, praznična okrasitev in lučke ob spremljavi božičnih pesmi ter dobri družbi. Pa mrzel nos in vroča lica ter če je le mogoče – organiziran prevoz ali celo nočitev v novem kraju, kjer niste prav vsak dan! Imamo 10 idej in ponudb, ki jih ne smete zamuditi (klik)!

Slovenci imamo z odlično geografsko lego to srečo, da nam za popoln adventni izlet ni treba potovati prav daleč. Kup imenitnih prazničnih sejmov imamo sicer tudi v naših krajih, če pa za praznični december radi pobegnete čez mejo in spoznate utrip kakšnega novega mesta, berite naprej!

#1 Trst

Trst je med Slovenci izjemno priljubljeno mesto za kratek izlet. Po nakupih, na kapučino, aperol spritz ali kar tako, na sprehod med mogočnimi stavbami. Tokrat se tja podajamo v veselem decembru, ko mesto zaživi v prav posebnih odtenkih!

Najprej si ogledate imeniten grad Miramare, ki ga je svoji ženi princesi Charlotte zgradil nadvojvoda Maximilijan Habsburški. Stoji na pečini nad morjem in je spremenjen v zanimiv muzej. Nato se zapeljete v Trst, mesto, ki je bilo nekoč glavno pristanišče avstro-ogrskega cesarstva. Njegovi najpomembnejši spomeniki se zato nanašajo prav na to zlato obdobje. Nato se podate na raziskovanje znamenitosti v središču mesta, kjer boste lahko doživeli praznični utrip. Lahko nakupite darilca, poskusite raznovrstne slaščice in ostale italijanske dobrote, prisluhnete uličnemu koncertu in se sprehodite po praznično okrašenih ulicah tik ob morju.

Kupon za organiziran izlet v predbožični Trst najdete TUKAJ, za Miklavžev sejem, ki bo 2. decembra, pa TUKAJ. 

#2 Zagreb

Advent v Zagrebu se je več let zapored okitil z naslovom najlepšega božičnega sejma v Evropi in to povsem upravičeno, res je čudovit! Vožnja proti prestolnici sosednje Hrvaške za Slovence ni pretiran zalogaj, vsekakor pa je mesto vredno obiska, sploh konec leta, ko se ovije v čarobne barve.

Kako torej preživeti dan v božično obarvanem Zagrebu? Po prihodu si najprej ogledate nekaj najpomembnejših znamenitosti mesta. Cerkev sv. Marka, katedralo, Donji in Gornji grad z vzpenjačo, čarobno okrašen trg Bana Jelačiča, Sabor, Banske dvore in Kamnita vrata. Nato pa se izgubite v božično okrašenem mestu in njegovih trgih. Tu se lahko posladkate s tradicionalnimi medenjaki v obliki srca, popijete nekaj toplega in dišečega, nakupite darilca ali obujete drsalke in se zavrtite na mestnem drsališču.

Na advent v Zagrebu z organiziranim prevozom? Ponudbo najdete TUKAJ.

Ne veste, kje bi preživeli novo leto? Če vam diši Zagreb, ponudbo za novoletni izlet najdete TUKAJ.

#3 Rim in Vatikan

Po prihodu v italijansko prestolnico kar za uvod skočite v znamenito papeško državo Vatikan. Tu si ogledate trg sv. Petra, ki ga v adventnem času krasi veličastno božično drevo. Nato stopite v baziliko sv. Petra in zagledate Michelangelov kip Pietà ter druge mojstrovine italijanskih umetnikov. Lahko se celo povzpnete na kupolo cerkve, od koder je krasen razgled na Vatikan z vrtovi ter na panoramo Rima.

Pot nato nadaljujete z ogledi kulturnozgodovinskih znamenitosti Večnega mesta, se sprehodite mimo Angelskega gradu in si malo več časa vzamete na trgu Navona z vodnjakom Štirih rek. Tu najdete najlepši božični sejem v Rimu, se sprehodite med pisanimi stojnicami, občudujete praznično okrašene fontane enega najlepših evropskih trgov, prisluhnete glasbi pouličnih muzikantov, nakupite darila in se okrepčate z dobrotami. Nato se sprehodite še do Panteona, ki slovi po največji prosto stoječi kupoli na svetu ter dalje do najbolj romantičnega vodnjaka Trevi. Ne pozabite vanj vreči kovanca za srečo, nato pa se zavijte v dišeče hotelske rjuhe, saj vas čaka nov dan!

Po zajtrku na drugi rimski dan skočite do mogočnega Koloseja, na razgledni grič Kapitol, od koder je najlepši možen pogled na Forum Romanum, politično, versko in komercialno središče starega Rima, pa tudi cesarske forume Trajana, Avgusta in Cezarja. Sprehodite se še do Španskega trga in znamenitih Španskih stopnic s cerkvijo Trinita dei Monti. Po večerji še malo pohajkujte po okrašenem mestu, nato pa si spet spočijte telo, saj je pred vami še tretji dan!

Štiridnevni organiziran izlet v predbožični Rim in Vatikan najdete TUKAJ.

Zjutraj vzemite čas za ogled katakomb, starokrščanskih podzemnih grobišč. Skočite še do znamenitosti v modernem delu Rima, nato pa se v smeri doma ustavite še v kraju Orvieto. Z vzpenjačo se povzpnete do visoko ležečega in slikovitega srednjeveškega mesteca, znanega po stolnici z znamenitim renesančnim pročeljem in po belem vinu. Sploh lahko bolje zaključite izlet?

#4 Gradec

Nakup božičnih daril, čudoviti razgledi na mestno središče, ogled ledenih jaslic in občudovanje praznične okrasitve … Doživite predbožični Gradec! Izlet začnete v  nakupovalnem centru Shopping City Seiersberg, kjer nakupite vsa božična darila in se izognete brezglavim nakupom v zadnjem trenutku. Po nakupovalnem postanku pa končno skočite do mestnega jedra, kjer se sprehodite preko otoka na Muri pod grajski hrib.

Na grajski grič se lahko (z doplačilom) povzpnete tudi z vzpenjačo, kjer vas na vrhu čaka znameniti graški stolp z uro. Z griča je čudovit razgled na mestno središče, ki je bilo zaradi svoje arhitekture uvrščeno na Unescovo listo svetovne dediščine.

Organiziran izlet v predbožični Gradec najdete TUKAJ.

Nato se sprehodite po mestnem trgu, mimo mestne hiše, najstarejše pekarne v Gradcu, dvorca Habsburžanov do deželnega dvorca, kjer si ogledate zanimive ledene jaslice. Nato pa se podate po praznično okrašenem mestu, na kuhano vino ali vročo čokolado in dan zaključite z rdečimi lici in nasmeškom na ustih.

#5 Beljak, Celovec in Vrbsko jezero 

Kako je videti adventna pravljica na Koroškem? Prvi postanek naredite v Beljaku, v srcu Koroške. Ogledate si znamenitosti mesta ob reki Dravi in se sprehodite po starem mestnem jedru, mimo župnijske cerkve Sv. Jakoba do Glavnega trga, kjer vas čaka tradicionalni božični sejem. Pot nato nadaljujete proti Celovcu in izkoristite postanek ob Vrbskem jezeru v kraju Vrba. Tu spijete kavo in občudujete ogromen, z mnogimi lučkami razsvetljen plavajoči adventni venec. V Celovcu si nato ogledate staro mestno jedro in Knežji kamen, simbol slovenske državnosti. Nato pa je spet čas za razkošen božični sejem, nakupe daril, kuhano vino in prepuščanje prazničnemu vzdušju.

Organizirana adventna pravljica na Koroškem vas čaka! Več o ponudbi TUKAJ.

#6 Dunaj 

Dunaj je že od nekdaj navduševal številne skladatelje, pisatelje in pesnike. Še danes je mesto, ki v sebi skriva najboljše in najelitnejše glasbene akademije in izpolnjuje sanje marsikaterega umetnika. Vsekakor si morate vzeti čas za ogled palače Schönbrunn, veličastne letne rezidence Habsburžanov, kjer je tudi manjši vsakoletni tradicionalni božični sejem. Načudite se lepotam v Muzeju lepih umetnosti, obiščite Mozartovo hišo in Hišo glasbe, pa tudi Dunajsko filharmonijo in katedralo Svetega Štefana. Tu najdete tudi razkošno palačo Belvedere in eksotične zunanje parke ter rastlinjake Botaničnega vrta. Dunaj pa skriva tudi številne arhitekturne bisere – cerkev svetega Karla (Karlshirche), svetovno znano mestno hišo ter parlament avstrijske vlade …

Organiziran izlet na predbožični Dunaj najdete TUKAJ.

Če pa bi radi na dunajskih ulicah vstopili v leto 2024, novoletno ponudbo najdete TUKAJ.

#7 Salzburg 

Prestolnico Solnograške in Mozartovo mesto boste v predbožičnem času doživeli v prav posebnem vzdušju. Sprehodite se po okrašenem in slikovitem starem mestnem jedru, ki ga zaznamujejo dvorci in palače, potepanje pa zaključite na stojnicah božičnega sejma.

Med sprehodom po starem mestnem jedru spoznate Rotovž, Mozartovo rojstno hišo in se sprehodite mimo Festivalne dvorane, kolegijske cerkve, benediktinske opatije ter Kapiteljskega trga s stolnico. Z dvigalom se lahko povzpnete tudi na grajsko utrdbo, od koder je čudovit razgled na mesto in okolico. Na adventnih stojnicah pravljično okrašenega mesta se obvezno posladkajte z Mozartovo kroglico in se pogrejte s kuhanim vinom in vročo čokolado. Priporočamo tudi ogled razgledne trdnjave Festung, od koder je v lepem vremenu čudovit pogled na mesto, Mozartovo rojstno hišo in Hišo narave.

Če vas mika adventni Salzburg, lahko odlično ponudbo za organiziran izlet najdete TUKAJ.

#8 Budimpešta

Praznična Budimpešta se tudi letos lahko pohvali z uvrstitvijo na sam vrh najlepših adventnih sejmov v Evropi! Na spletni strani European Best Destinations so tudi tokrat sestavili seznam najlepših božičnih sejmov in na prvem mestu je (spet!) prav Budimpešta! Letos se bo uradno ovila v praznične barve že 24. novembra, pisane lučke pa bodo gorele vse do 31. decembra 2023.

Že veste, kje boste silvestrovali? Kaj pa, če bi v novo leto vstopili v Budimpešti? Potem ko prečkate slovensko-madžarsko mejo, se najprej zapeljete ob južni obali Blatnega jezera, mimo znanega letovišča Siofok in naprej do Budimpešte. Po prihodu v madžarsko prestolnico najprej naredite krožni ogled mesta ter vzpon na Gerhardov hrib, ki se dviga nad grajskim kompleksom. Na vrhu hriba stoji Spomenik svobodi, ki je eden od pomembnih simbolov mesta, poleg pa sta trdnjava iz 19. stol. in Citadela, od koder je čudovit pogled na mesto. Nato se spustite v Pešto in si ogledate nekaj mestnih znamenitosti: Trg herojev z osrednjim 36 metrov visokim stebrom s kipom nadangela Gabrijela, Državno opero, ki sodi med najlepše v Evropi, mogočno neogotsko zgradbo Parlamenta ter baziliko sv. Štefana, Matijevo cerkev in še kaj … Po ogledih pa se pridružite novoletnemu praznovanju na mestnih trgih, kjer z veselo množico skočite v leto 2024.

Novo leto 2024 v Budimpešti lahko z organiziranim prevozom dočakate TUKAJ.

Če bi se tja odpravili že za advent, pa si preberite TO.

#9 Milano 

Milano, mesto mode in nogometa je prestolnica Lombardije, kjer si bogata preteklost in vznemirljiva sedanjost podajata roki. Mesto je tudi finančna in gospodarska prestolnica severne Italije. V adventnem času pa se ovije v prav posebne barve!

Ogled pričnete na veličastnem trgu Piazza Duomo z istoimensko stolnico, ki je največja gotska mojstrovina v Italiji in tretja največja cerkev v Evropi. Po ogledu se sprehodite pod arkadami galerije Vittorio Emanuele, kjer se vrstijo najlepše modne trgovine. Tukaj boste našli svetovno znane blagovne znamke, ki so prava paša za oči. Nato skočite v eno pravih kavarn, saj brez kapučina v Milanu ne gre. Sprehodite se še do slovite milanske operne hiše – Teatro alla Scala. Nato pa se sprehodite med stojnicami božičnega sejma na trgu Piazza Duomo in uživate v dišečih dobrotah ter nakupih darilc za najbližje.

Organiziran izlet v čarobni predbožični Milano ujamete TUKAJ.

#10 Beograd

Beograd je mesto, ki mu ni para. Priporočamo, da si zanj vzamete čas in se ga dobro naužijete. Z ogledom »belega« mesta začnete na sotočju Save v Donavo, kjer vas pričaka trdnjava Kalemegdan. Sprehodite se po glavni beograjski promenadi – ulici Kneza Mihajla, kjer je veliko lepih trgovin, galerij in knjigarn. Poglejte še saborno cerkev (beograjska stolnica), »konak knjeginje Ljubice« in največjo pravoslavno cerkev sv. Save na Vračarju. Zapeljite se še mimo stadiona Crvene Zvezde Marakana, Dedinj, kjer so rezidence najpomembnejših beograjskih politikov, in Hiše cvetja s Titovim grobom. Po kratkem odmoru v hotelu priporočamo, da se odpravite še na večerjo ob starogradskih pesmih v boemskem delu Beograda, na Skadarliji.

Predlagamo tudi izlet na Avalo in ogled Meštrovićevega spomenika neznanemu junaku iz prve svetovne vojne. Povzpnete se lahko na obnovljen telekomunikacijski stolp. Ali pa ostanete v mestu in greste na sprehod po beograjski tržnici Zeleni Venac, se sprehodite po okrašenem mestu, skočite v kakšen muzej – na primer muzej Nikole Tesle ali pa se zapeljete po Savi in Donavi.

Kup idej za nastanitve v prazničnem Beogradu vas čaka TUKAJ.

NE SPREGLEJTE: Imamo 10 idej in ponudb za organizirane adventne izlete, ki jih ne smete zamuditi (klik)!

FOTO: Shutterstock, Megabon

PREBERITE ŠE: TO so ene najbolj fotogeničnih term v Sloveniji 

Iščete navdih, kam na oddih? TUKAJ preverite odlično znižano ponudbo destinacij za vaš naslednji najljubši dopust – po Sloveniji ali pri naših sosedih.

Ideja za izlet: V Zagreb na Festival luči

Dodajte nekaj svetlobe svojemu življenju in dočakajte pomlad na najbolj zabaven način! V obdobju od 15. do 19. marca bo v čudovitem mestu Zagreb potekal Festival luči!

Festival luči je niz svetilnih instalacij v starem mestnem jedru, kjer lahko vidite, kako se umetniki, ki se ukvarjajo s svetlo, izražajo skozi svetlobo in kako se mesto spremeni v njihovo platno. Doživite čare barv, odtenkov, svetlobe, senc in se prepustite praznovanju pomladi!

Svetlobna umetnost

Razsvetlite, posvetlite, presenetite svoje življenje in se prepustite iluziji, žarečim barvam in luminisenci. Svetlobna umetnost je disciplina, ki se je odmaknila od tradicionalnih umetniških okvirov. To je umetnost, ki uporablja svetlobo kot način izražanja. Lahko rečemo, da s pomočjo manipulacije svetlobe, barve in sence nekako nastajajo nove skulpture in nove oblike. Festivali so galerije na odprtem, kjer si lahko ogledate igro luči.

Takšni festivali so znani po vsem svetu, med najbolj znanimi so tisti v Sydneyu, Singapurju, Pragi, Helsinkih in Avstriji. Nekateri izmed najlepših so Festival luči Amsterdam, Luminale v Berlinu in Lumiere Festival v Lyonu. Letošnji festival svetlobe se je v Zagreb vrnil že drugič in prepričani smo, da ga ne boste želeli zamuditi! V živo preverite, kako izgleda, ko se mesto spremeni v svetlobo.

Vse o letošnjem programu si preberite TUKAJ. Za namestitev v Zagrebu pa sledite TEJ POVEZAVI.

Foto: Shutterstock

Preberite še: 15 top nasvetov solo popotnice za vse, ki razmišljate o solo potovanju

 

 

Oddih v sveže prenovljenem hotelu z vodnim parkom v osrčju hrvaškega Zagorja

Hotel Terme Jezerčica se vrača v novi preobleki! Sveže prenovljen hotel s SPA centrom je priljubljena izbira za družinski oddih, kjer vsak član najde zabavo ali razvajanje po svojem okusu.

Hotel Terme Jezerčica v Spodnji Stubici se nahaja v osrčju hrvaškega Zagorja, na samem izviru naravne zdravilne termalne vode. Od Zagreba je oddaljen le 40 kilometrov in predstavlja idealno destinacijo za pobeg v naravo, wellness sprostitev ali aktiven oddih. Njihova lokacija je idealna za sproščujoč oddih – dovolj blizu, da ne boste zapravili celega dneva za pot, a hkrati dovolj daleč, da boste dobili občutek popolnoma novega sveta, daleč stran od rutine vsakdana.

Zabaven vodni park z bazeni in sodoben wellness center za pravo razvajanje

Vodni park Hotela Terme Jezerčica sestavlja osem bazenov z naravno termalno vodo in je primeren za vse starosti. Notranji vodni park z naravno termalno vodo je odprt vse leto in ponuja pet bazenov za vse starosti ter 2 velika whirlpoola. Zunanji vodni park je odprt v poletnih mesecih. Tam so gostom na voljo velik bazen, bazen s tremi tobogani, hidromasaža in masažni topovi.

V Wellness & SPA centru sta dva prostora za sprostitev in uživanje ob toplih napitkih. Poleg klasične, turške in finske savne vam ponujajo še aroma finsko savno, panoramsko finsko savno, infrardečo savno, zunanji whirlpool s teraso za sončenje in hladni zunanji bazen za fazo hlajenja.

Nočitev s polpenzionom za hedonističen oddih

Hotel nudi udobno namestitev v 52 sobah, ki odpirajo pogled na vrt ali gore. Dnevne penzionske obroke iz samopostrežne mize boste ujeli v odlični hotelski restavraciji, po naročilu pa ponujajo tudi odlične zagorske avtohtone jedi, ki jih kuharski mojstri dopolnjujejo z znanjem in veščinami mednarodne kuhinje.

Več o odličnih ponudbah za oddih v Hotelu Terme Jezerčica najdete TUKAJ.

FOTO: Megabon

PREBERITE ŠE: Od srečanja z medvedi do vožnje v orkanskem vetru: #INTERVJU z Dolenjko, ki svet raziskuje na motorju

Iščete idejo, kam na oddih v naši bližini? TUKAJ (klik) vas čaka kup imenitnih ponudb!

Predbožični sejmi pri naših sosedah, ki so več kot vredni obiska

V decembrskih dneh ni lepšega, kot za trenutek ustaviti čas in odpotovati v praznično dogajanje. Evropski predbožični sejmi so eni najlepših na svetu.

Zagreb

Čeprav Zagreb ni v skupini največjih evropskih prestolnic, vas bo december v Zagrebu prepričal v nasprotno. Imeli boste občutek, da ste v velikem in edinstvenem mestu. Zakaj? Adventni Zagreb se odvija na številnih lokacijah, kar obiskovalcem daje občutek, da celotno mesto živi samo za Advent. Okusite vroče miške z nutello, ogrejte se s kuhanim vinom in se sprehodite po starem mestu, okrašenem z več tisočimi lučkami. Zagreb je eden od razlogov, zakaj so predbožični sejmi v Evropi med najlepšimi na svetu.

Trst

Mesto je bilo nekoč glavno pristanišče avstro-ogrskega cesarstva, zato se njegovi najpomembnejši spomeniki nanašajo na to zlato obdobje. Občudovali jih boste lahko odete v praznične lučke. Praznični utrip ob morju vas bo prepričal s svojo očarljivostjo in okrasitvijo. Med sprehodom po okrašenih ulicah, boste lahko nakupili darila, popili cappuccino in poskusili raznovrstne slaščice in ostale italijanske dobrote.

Salzburg

Slikovito mestno jedro z dvorci in palačami ter starimi mestnimi hišami je idealno za romantičen sprehod z ogledovanjem božičnih izložb, ki oznanjajo prihajajoči božič. Salzburg ima v zimskem času vsako leto postavljeno tudi odprto drsališče, kjer se ob spremljavi božičnih pesmi zabavajo pari, družbe in cele družine. Posladkate se lahko na stojnicah z božičnimi dobrotami, obiščite pa tudi slavno slaščičarno Demel ter si privoščite tudi kakšen kos božanskih tort za domov.

Budimpešta

Praznična Budimpešta se lahko pohvali z uvrstitvijo na sam vrh najlepših adventnih sejmov v Evropi!

Opatija

V Opatiji lahko decembra ujamete božično pravljico, številne koncerte vrhunskih glasbenikov in bogato gastronomsko ponudbo. Vonj po sveže pečenih piškotih in miškah, cimetovih kolačkih, kuhanem vinu in dišečem čaju z rumom Opatijo iz poletne destinacije prelevi v sanjsko okrašeno Božičkovo deželo, ki jo obkrožajo adventne stojnice, ledeno gledališče, drsališče in hišice vilincev, kjer zaživi čarovnija. Advent v Opatiji so opazili tudi pri vplivni turistični organizaciji European Best Destinations, ki ga je v prazničnem času uvrstila med najlepša evropska mesta, poleg svetovnih mest, kot so London, Monte Carlo, Madrid, Nica in Praga.

Bi šli na adventni sejem z organizirano skupino in brez skrbi?
TUKAJ najdete odlične organizirane adventne izlete. 

 

Foto: Megabon, Unsplash

PREBERITE ŠE: Ideja za predbožično doživetje: Gasparijeve jaslice v naravni velikosti

Bi v katerem od teh mest ostali dlje časa?
TUKAJ (klik) vas čaka kup imenitnih ponudb!

Vprašanje meseca: Kje bomo pričakali novo leto? TUKAJ so odlične ideje!

Ste med tistimi, ki že oktobra vedo, kje bodo silvestrovali ali med tistimi, ki na vprašanje “Kje boste za novo leto?” vsak december skomignejo z rameni? Če ste med drugimi, imamo nekaj rešitev!

Novo leto bomo tokrat pričakali iz sobote na nedeljo. Na srečo pa je dela prost dan tudi ponedeljek, zato lahko kljub neugodno poravnanim dnevom konec leta izkoristimo za podaljšan vikend na lepšem.

Tisti, ki sredi decembra še vedno ne veste, kje točno se boste poslovili od starega in pričakali leto 2023 – brez panike! Ni (še) prepozno, da bi našli destinacijo, kjer bo skok v novo poglavje res imeniten! TU je nekaj namigov (klik)!

Novo leto na primer lahko pričakate v hotelu, kjer se čez dan razvajate v SPA centru, zvečer pa nazdravite na organizirani gala večerji z živo glasbo. V novo leto lahko skočite tudi na smučišču, kjer dan preživite na belih strminah, popoldne se ogrejete v savni, zvečer pa nazdravite s svojimi najljubšimi!

Od starega leta se lahko poslovite tudi v Triglavnem narodnem parku. Tam ob ognju pečete penice in skozi okno opazujete bele vršace. Ognjemet lahko vidite tudi pri hrvaških ponudnikih tik ob morju ali pa se odločite za nepozabno silvestrovanje v Beogradu, Mostarju, Zagrebu, Budimpešti ali na Dunaju! Če vam je v Evropi prehladno, pa lahko celo skočite na jug, vse do Egipta! All inclusive v Hurgadi za prvo jutro v 2023? Z veseljem!

IZBOR vseh naštetih idej za silvestrovo in Megabon ponudb najdete TUKAJ.

FOTO:  Shutterstock, Megabon

PREBERITE ŠE: Top 10 organiziranih adventnih izletov, ki jih ne zamudite v veselem decembru

Iščete navdih, kam na oddih? TUKAJ preverite odlično znižano ponudbo destinacij za vaš naslednji najljubši dopust – po Sloveniji ali pri naših sosedih.

Citybreak: Pomladna zaljubljenost v prvem romantičnem hotelu na Hrvaškem

Tokratna ideja za citybreak je blizu, a zato nič manj zanimiva. Zagreb, mesto parkov, kulture in odlične hrane, je posebej zanimivo marca, ko tam poteka Festival luči. Še posebej zanimivo bo, če oddih dopolnite z nočitvijo v najbolj romantičnem hotelu na Hrvaškem.

Vonj po pomladi Zagreb spremeni v živahno prestolnico, primerljivo z vsemi večjimi evropskimi. Zagrebčani svoj prosti čas najraje preživljajo zunaj, v lokalčkih, na ulicah, ob druženju in dobri hrani ter pijači. Ob prvem znaku odhajanje zime zato pokukajo na plano in zavzamejo mestne ulice. Da se pomlad približa še hitreje, jim pomaga Festival luči. Naš namig: Če se boste v Zagreb odpravili v paru, si nujno rezervirajte Hotel Phoenix, prvi romantičen hotel na Hrvaškem.

Kaj videti v Zagrebu?

1. Obiščite Muzej prekinjenih zvez je vse od odprtja top zagrebška atrakcija. Nudi popotovanje po zgodbah razvez s celega sveta. V muzeju hranijo več kot 3000 predmetov in zgodb, ki pričajo o ljubezni in njenem koncu. Čustveno, inovativno in nadvse zanimivo.

2. Sprehodite se po starem delu mesta – Gradcu in Kaptolu, kjer boste lahko občudovali arhitekturo starega mestnega jedra (tu stojita tudi zagrebška katedrala in cerkev Sv. Marka). Gradec in Kaptol je včasih delil potoček, ki pa so ga zasuli.

3. Začutite mestni utrip na trgu Bana Jelačiča. Zagreb je živahna prestočnica, ki bo poskrbela za dobro kavo, zanimive muzeje, zelene parke in večerno zabavo.

4. Okusite prepletanje tradicionalnega s sodobnim. V Zagrebu lahko dobite dobro tradicionalno hrvaško hrano, si privoščite klasično kavo s pogledom na trg, hkrati pa je mesto polno svetovnih restavracij in modernih varilnic piva.

5. Doživite Festival luči, ki poteka vsakega marca kot pozdrav pomladi. Ulice, trge, parke in znamenitosti se spremenijo v igrive svetlobne instalacije, ki jih dodatno dopolnjuje pester kulturni program.

V Hotel Phoenix za samo 87€ za 2

Hotel Phoenix je prvi romantični hotel s 4 zvezdicami v Zagrebu, ki je prejel prestižno nagrado svetovnega turističnega časopisa Luxury Travel Guide za najbolj romantičen hotel na Hrvaškem. Hotel Phoenix ponuja popolnoma nov koncept hotela, ki je namenjen parom, ki poleg nastanitve iščejo tudi uživanje in sprostitev od stresa. V kombinaciji z raziskovanjem mesta, bo to oddih, ki vam bo ostal v spominu.

Megabon je v sodelovanju s hotelom pripravil neverjetno ponudbo, ki vključuje polpenzion, koktejl dobrodošlicem, popoldansko malico in razvajanje v wellnessu za 2 osebi, za samo 87€. Romantično doživetje v wellnessu vključuje sproščanje v hidro masažnem bazenu (35°C) ter whirpoolu (28°C), vodno in zračno masažo, prostor za sproščanje, finsko savno, tretmaje z aroma soljo, prijetno glasbo in pitje zeliščnih čajev.

Za noro ponudbo in različne pakete za romantičen Hotel Phoenix
v Zagrebu, preverite TO POVEZAVO. 

 

Foto: Megabon, Unsplash

PREBERITE ŠE: Pula: 5 odličnih idej, kaj tam početi, ko niste v morju

 

 

 

 

Slovenska tetovatorka, h kateri v Zagreb po tetovažo prihajajo tudi Slovenci

Ana Kušter je večkrat nagrajena tetovatorka, ki ustvarja pod imenom Annoe’s Secret Garden. Iz Ljubljane, kjer je ustvarjala, se je pred dobrim letom preselila v Zagreb. Govorili sva o tej veji umetnosti, življenju v Zagrebu in izzivih, ki jih je prinesla selitev, kmalu za njo pa še koronakriza.

Annoe je tetovatorka brez dlake na jeziku, ki vam bo zlezla pod kožo. Dobesedno. Razvila je svoj prepoznaven slog, čeprav je svoje delo iz Ljubljane preselila v Zagreb, pa boste v njenem studiu vseeno srečali številne Slovence. Vsaj takrat, ko je prehajanje meje dovoljeno.

Povejte nam malo o sebi, kako bi se predstavili tistim, ki vas še ne poznajo?

Sem Ana in tetoviram (smeh). Sicer pa sem deloholik, precej dominantna, brutalno iskrena, družabna, empatična in strastna. Obožujem delo z ljudmi, raziskovanje psiholoških procesov, vedno me zanima, kaj se dogaja v ozadju. Iz ljudi – včasih tudi nenamerno – izvlečem tiste skrivnosti, ki nas najbolj veselijo ali pa najbolj bolijo. Vsekakor iščem resnico, tisto ‘bit’ človeka, ki je pod vsemi pregradami in zidovi, iščem pristnost. Mislim, da mi je življenje namenilo veliko preizkušenj, ki jih izkoristim v svoj prid, se lekcije naučim in potem to apliciram pri razumevanju želja mojih strank. Moja mati bi rekla: “energična ženska, ki sledi svojemu cilju.”

Lani septembra ste življenje v Ljubljani zamenjali za Zagreb. Kaj je bil glavni razlog za selitev v sosednjo Hrvaško?

Ljubezen. Blagoslovljena sem, da imam službo, ki jo lahko opravljam kjerkoli na svetu. Ironično, družina po očetovi strani je s Hrvaške in s prijateljcami smo se šalile, da bom šla tja tudi iskat fanta. Potem pa sem spoznala Ivana. Vse ostalo je zgodovina.

Sicer mi je zelo ljub Berlin, zato si nikoli nisem mislila, da bi se v primeru selitve – selila k sosedom. A Zagreb res ni predaleč, le 140 kilometrov od Ljubljane in sem lahko v dobri uri “doma” na kavi. Hkrati pa imam tako čudovite slovenske stranke, da jim razdalja ne predstavlja težave, ko se pridejo tetovirat. Ravno nasprotno, to si vzamejo kot izlet, obiščejo Zagreb, pozimi advent, poleti pa Jarun, kjer se med drugim odvija tudi festival Inmusic. Plus – Zagrebčani imajo ogromno nakupovalnih središč.

Po tetovažo k Slovenki na Hrvaško se torej vozi večji del vaših strank? 

Tako je. Najprej sem bila malo skeptična, ali se bodo ljudje res vozili, ampak sem neverjetno pozitivno presenečena. Tisti, ki niso vredni moje energije, so odpadli, ostala pa je večina mojih čudovitih ljudi. Ne samo, da si Slovenci za tattoo pri meni vzamejo prost dan, ampak tudi nikoli ne komplicirajo, spoštujejo moje delo, moje nasvete. Z večino mojih strank vzpostavim prijateljski odnos, tako da se velikokrat obrnem na njih za nasvete, izkušnje, pomoč.

Letos me je najbolj presenetilo, ko se mi je oglasila Slovenka, ki živi v Tokiju, da bi prišla do mene po tetovažo v Zagreb. Ali pa Grkinja, ki je pot sem načrtovala samo zaradi tetovaže. Veliko je takih, ki pridejo na tattoo iz cele Evrope in se ponovno vrnejo.

Glede na trenutne razmere, so takšna potovanja ustavljena. Kako je koronakriza vplivala na vaš posel? 

Koronakriza je neverjetno prizadela delo celotne kulture. Ne predstavljam si, kako je glasbenikom, toncem, organizatorjem, vsem zaposlenim v kulturi. Tetoverji smo bili par mesecev doma, potem pa smo spet lahko začeli delati. Problem v naši veji umetnosti je tudi to, da smo še zmeraj nedefinirani, oziroma pademo najbližje kozmetičnim studijem.

Nimamo regulative, prav tako ne uradnega izobraževalnega programa/izobrazbe, zato vsakič, ko država postavi nove mere in regulacije, mi samo upamo, da se bo kdo spomnil na nas.

Res bi se rada zahvalila Slovencem, ker smo večini zaradi koronakrize in prepovedi prehajanja meje morali tetoviranje prestaviti tudi po trikrat. To je neverjetno stresno tako za obstoj našega studia, kot tudi za njih. In vsi razumejo ter potrpežljivo čakajo, jaz pa lahko samo priznam, da je moje srce polno ljubezni, ker lahko rišem po koži tako čudovitih in razumevajočih ljudi.

V prvem valu se mi je par strank oglasilo, da jim je hudo, ker sem v situaciji, kjer ne morem delat in so mi na račun vnaprej poslali nakazilo, češ “Ne skrbi, Ana, tole je avans za naše naslednje ustvarjanje.” Meseci brez dela so minevali, prav tako pa so se začele nabirati položnice. Nisem imela dovolj strank na Hrvaškem, medtem ko je moj inbox kričal od sporočil Slovencev in počutila sem se totalno nemočno. Na pomoč mi je priskočil tattoo studio Tattoo room, od koder so mi poslali ogromno svojih klientov, ker so imeli sami preveč povpraševanja – kar me za tako vrhunsko delo niti malo ne čudi. Glavni preboj na hrvaškem trgu mi je pravzaprav uspel zaradi njihove nesebičnosti, spoštovanja in kolegialnosti. Mislim, da bi se večina artistov lahko zgledovala po njih. 

Grozno žal mi je tudi, da sem morala v začetku maja odpovedati svoje gostovanje v Berlinu. Tam ima še z dvema vrhunskima tattoo artistoma svoj studio ‘High Contrast’ piercinger Beni (@piercerbeni na Instagramu).

Kultura tetoviranja se je v Sloveniji v zadnjih letih močno razvila, kako odprti za to vejo umetnosti pa so Zagrebčani?

Moja prva želja ob odpiranju studia je bila, da dvignemo ozaveščenost in kulturo tetoviranja. Zaradi socialnih omrežij lahko spremljamo dela tattoo artistov po celem svetu, in veliko ljudi si želi tattoo stil izpod rok nekoga, ki ustvarja na drugem kontinentu. Moja naloga je, da lahko strankam omogočim tetoviranje pri določenemu artistu, če ga povabim v svoj studio, temu rečemo “guestspot”. V zameno pa artistu zapolnimo teden z našimi strankami. Upam, da bomo s tem uspeli toliko dvigniti marketing, da bomo ustregli vsem okusom in ljudem pokazali tudi nove kvalitetne stvari in da bo tudi za druge stile dovolj povpraševanja.

Trenutno je v Zagrebu najbolj priljubljen slog tako imenovani “fine line” – minimalističen stil, kjer so tetovaže majhne, natančne in s tankimi linijami. Imam srečo, ker tu moja preciznost ter čut za detajle prideta do izraza, izdelava takih tetovaž pa mi predstavlja neverjeten užitek. Pogrešam pa več barvnih tetovaž, več abstrakcij, več spontanosti, drznosti in svobode. Ker tetovaža ni samo risba na telesu, ampak predstavlja določeno dobo v življenju. Zato ta ne rabi imeti dobesednega pomena.

Kakšen je bil postopek odprtja in dela v tattoo studiu v tujini? Na kakšne izzive ste naleteli?

Tukaj imamo en izraz, ko pride do birokracije: “FTJJP”, kar pomeni: “fali ti još jedan papir” (smeh). Čeprav so Hrvati veliko stvari uspeli digitalizirati, je reševanje prebivališča in odpiranje podjetja še zmeraj korak za nami. Ampak s pomočjo mojega partnerja sem v pol leta uspela rešit vso birokracijo. Verjamem, da bi kje drugje za to potrebovala največ teden dni.

Kateri so – poleg vašega studia – vam najljubši kotički Zagreba? 

Čudovito odkritje je bar Swanky Monkey Garden, ki je lociran v samem centru Zagreba, hkrati pa umaknjen od mestnega vrveža. Imajo 3 čudovite terase v nadstropjih, odbite in inovativne zabave ter vrhunske koktajle.

Zelo pogrešam specialno kavo iz ljubljanskega Kana bara, zato sem srečna, da sem na vogalu ulice, kjer imamo naš novi studio, našla vrhunsko kavo Coopedota iz regije Tarrazu v Monocycle coffee baru. Dodaten plus je fenomenalna ekipa in atmosfera, da se počutim kot doma.

Zagreb ima široko ponudbo hrane, obožujem sushi iz Bota Šare, đevrek (pleskavico) iz Tpk-ja (Tvornica pljeskavica Kosta) in veganske delicije izpod rok Simple Green by Jelena.

Ker je pa moje delo večinoma sedeče, je kalorije treba pokurit. Najbolj personaliziran pristop, ogromno število naprav in profesionalno osebno trenerstvo sem našla v fitnes studiu Fitnes point u Sesvetama. Za ‘tetoverski’ hrbet je res treba redno skrbeti. Ko si zaželim sprehoda v naravi, se odpravim v park Jelenovac ali pa do jezera Bundek, ogromno in čudovito je tudi jezero Jarun. Sljeme pa je na wish listi, ko naberem dovolj kondicije.

S tetovatorsko kolegico Dolores Brbora (@dolores_b_tattoo na Instagramu) ste nedavno ustanovili art kolektiv Bura. Kakšne načrte imata?  

Najin cilj je živeti in ustvarjati tako, da se artisti med seboj podpiramo, rastemo in bodrimo, da bi se lahko razvijali in učili. Vsekakor sva mišljenja, da pozitiva žene dalje. Ne marava negativizma, pritoževanja in ogovarjanja. To je delo, kjer se nikoli ne nehaš učiti, moraš iti dalje, tako s tehničnega vidika kot z iskanjem nove kreative, novih, drugačnih stilov. Za naju konkurenca pomeni pozitivno stvar, ker le tako lahko konstantno napredujemo. Jaz se nekaj časa učim od nje, jo prehitim, in obratno. Super je tudi, da smo združili različne stile.

Dolores je specialist za watercolor, barvni realizem, hkrati pa odlično tetovira tudi male, precizne tetovaže. Tako lahko strankam omogočimo tetovaže v stilu, za katerega jaz nisem specializirana ali mi pa motiv ‘ne dogaja’ in obratno. Naša učenka Željka zaključuje fakulteto – modno oblikovanje, njene sveže ideje pa pripomorejo k temu, da z Dolores včasih pogledava tudi zunaj okvirjev. Željka ima zelo izrazit linijski stil, tako da ima tudi specifično publiko. Mislim, da ogromno pomeni tudi energija med stranko in artistom – isti ljudje se najdejo na istem kupu. 

Kakovost storitve se konstantno trudimo dvigniti, zato smo organizacijo in administracijo prepustili naši shop managerki Vjekoslavi. Ona skrbi, da dogovarjanje terminov teče nemoteno, da se čimbolj prilagodimo strankam, da imamo vsi dovolj dela in da ljudje ne čakajo predolgo. Artisti pa se lahko posvetimo kreativnemu ustvarjanju, namesto da bi v nedeljo zvečer odgovarjali na sporočila za termine.

Pri strankah želimo inspirirati iskrenost in kreativnost, ki nam bosta pomagali njihovo zgodbo naslikati na željeni način. Da bi to dosegli, sta zelo pomembni intimna komunikacija in povezava, zato smo poskrbeli za vrhunski ambient, kjer v današnjem preobremenjenem svetu za trenutek stranke pozabijo na skrbi in zunanji svet. Pri nas stranke najbolj obožujejo občutek varnosti in udobnosti, tako da se lahko maksimalno prepustijo in uživajo v procesu ter jim v spominu ostane pozitivna izkušnja in vrhunski izdelek na koži.

Sodobni tetovatorji ustvarjate unikate, torej podobe, ki jih nosi le en človek. So torej časi, ko si si iz knjige vzorcev izbral generičen motiv, davno mimo? 

Vsekakor. Knjige vzorcev so nadomestile knjige z našimi ‘wanna-do’ dizajni, kjer stranke lahko izberejo unikatne motive, ki smo jih narisali v stilu, ki nam najbolj leži. Ali pa stranka pride z referenčnimi slikami motiva, ki jim je všeč in potem mi to prilagodimo v našem stilu, na naš način. 

Kakšne stvari se najpogosteje najdejo v vašem portfelju?

Vesela sem, da so ljudje ugotovili, da obožujem tetovirati cvetje, botanične motive, vse, kar je povezano z naravo, domače ljubimce ter abstrakcije. Listke, cvetke, secesijske ornamente, ali pa samo vzeti čopič v roke po intimnem pogovoru in pustiti roko, da pelje čopič tja, kamor začuti.

Nedavno sem imela čast tetovirati dve čudoviti ženski, organizatorki festivala Green River Fest. Želeli sta skupno tetovažo, planet Zemljo. Začutila sem, da grem z njima lahko korak dlje, in sem predlagala, da namesto klasičnega motiva Zemlje vsaka vzame čopič v roke, in na prijateljico nariše svojo, abstraktno idejo planeta. To zahteva ogromno zaupanja, ne samo med njima, ampak tudi zaupanje do artista, da bo to idejo dobro tehnično zrealiziral. Tako sta nastali dve najbolj unikatni tetovaži, kjer je vsaka podpis druge osebe. Pri prvi se je v potezah razbralo, da je oseba avanturistična, odprta, močna in dominantna. Da velikokrat ideja prehiti planiranje. Njene poteze so močne, hitre, stroge in dominantne. Medtem ko je druga tetovaža bolj nežna, vnaprej premišljena, bolj kompleksna. In tu se prebere njun odnos, njun način komuniciranja, njuno delovanje. Tako različni, pa vendar tako kompatibilni.

Veseli me tudi, ko lahko poudarim čudovite dele (predvsem) ženskih teles, in strankam pomagam povrniti samozavest. Še zmeraj pa dam možgane na pašo, ko tetoviram enostavne linijske tetovaže ali napise, saj so za to potrebni le preciznost, občutek za estetiko ter kompozicija tetovaže na telesu, ne pa nujno tudi kreativnost.

Katere so najbolj nadležne stvari, ki jih tetovatorji v studiu prepogosto poslušajo?

Moram priznati, da imamo tako čudovite stranke, da so take situacije zelo redke. Ko pa se zgodijo, so to male stvari, ki se v večini primerov zgodijo zaradi prevelikega vzhičenja ali pa strahu, da tattoo ne bi bil tak, kot so si zamislili.

Tukaj je par simpatičnih stvari, s katerimi se lahko poistovetijo vsi artisti:

– ko nalepimo stencil pred začetkom tetoviranja in stranka reče: “Aha, to je to. Zdej pa lahko grem”

– ko klient s sabo zaradi poguma vzame 5 prijateljev, potem pa ima vsak od njih potrebo po spreminjanju ali komentiranju tetovaže. Tattoo je intimna stvar, ki je v večini primerov narisana za individuma, po obširnem pogovoru. Ne za prijatelja, mamo ali strica, ampak specifično za našo stranko

– sporočilo na Instagramu brez pozdrava, ampak samo “Kok stane tetovaža?” Vsekakor naš namen ni odirati ljudi, ampak clio stane manj od passata, mar ne?

Je Zagreb torej vaš novi dom ali se nameravate kdaj vrniti v Slovenijo? 

Ljubljano zelo pogrešam. Pogrešam pomlad in poletje, ko je vse zeleno, pivo ob Ljubljanici, poslušanje moje najljubše glasbe v studiu Boris sound sistema, kavo v Lepi žogi, urejenost mesta, preplesane noči v Gali Hali in na drugih alternativnih lokacijah. Vožnjo s kolesom po centru Ljubljane v vročih poletnih nočeh. Pogrešam prijatelje, družino in najboljšega mentorja na svetu – Turkota.

Slovenija je najlepša in najlubša država in upam, da se kdaj vrnem. Vleče me v prestolnico kulutre – Berlin. Hkrati pa me tolaži to, da sem, ko koronakriza mine, v dobri uri v Ljubljani na domači goveji juhici pri mami. Nikoli ne vem, kam me bo ponesla pot, vem pa, da se trudim ostati zvesta sama sebi in poslušati tisti plamen, ki me žene naprej.

Ani in njenemu delu lahko sledite tudi na Instagram profilu @annoesecretgarden.

Foto: Arhiv Ane Kušter

PREBERITE ŠE:
Slovenci in Slovenija skozi oči Japonke Kei #INTERVJU

ALI
Tereza: Hvaležna sem, da živim na delu sveta, kjer vedno lahko pobegnem v naravo #intervju

Iščete navdih, kam na oddih? TUKAJ preverite odlično znižano ponudbo destinacij za vaš naslednji najljubši dopust – po Sloveniji ali pri naših sosedih.

Advent v Zagrebu BO, a drugačen, kot smo ga vajeni

Prireditev Advent v Zagrebu je bila v minulih letih ocenjena kot ena najboljših v Evropi. Pred božičnimi in novoletnimi prazniki so hrvaško prestolnico obiskovale množice ljudi, številni tudi iz Slovenije.

Organizatorji številnih evropskih prazničnih sejmov so že napovedali, da jih letos ne bo, a Advent v Zagrebu ostaja. V nekaterih hrvaških mestih božično-novoletni sejmi bodo, a bodo zaradi epidemije nekoliko drugačni. V Zagrebu in na Reki so potrdili, da bodo tudi letos organizirali božično-novoletne sejme, ki bodo potekali od konca novembra do začetka januarja.

Advent v Zagrebu brez drsališča ter stojnic s hrano in pijačo

Zaradi nevarnosti širjenja novega koronavirusa bo tokrat nekoliko manj spremljevalnih prireditev. Zmanjšali so tudi število sejemskih hišk in stojnic, ki jih bodo razpršili na več mestnih lokacij.

Odločili so se, da letos ne bodo postavili enega najatraktivnejših zimskih prizorišč v mestu, velikega drsališča v parku pri glavni železniški postaji. Običajnih več sto sejemskih hišic in stojnic so skrčili na približno 20. Prodajale bodo spominke in bodo stale zgolj na osrednjem trgu bana Josipa Jelačića.

Priljubljene gostinske stojnice, ki so večinoma stale v središču mesta in so pritegnile množice ljudi, tokrat ne bodo dovoljene. “Praznično” hrano in pijačo, kot so klobase in kuhano vino, bodo lahko ponujali le gostinci pred svojimi lokali v različnih delih mesta. V ta namen jim bodo zagotovili dodatno mesto na prostem, ki pa ga bodo morali od svojih teras ločiti s pleksi steklom ali podobnimi pregradami.

V Zagrebu prebivalce pozivajo, naj tudi oni okrasijo okna svojih domov

Celotna prireditev se bo začela 28. novembra pod sloganom Advent v Zagrebu – začutite svetlobo, saj bo tokrat poudarek na praznični okrasitvi in razsvetljavi mestnih ulic, trgov in parkov. Vse prebivalce pozivajo, naj v decembrskem duhu okrasijo tudi okna svojih stanovanj.

V nacionalni koordinaciji gostincev ocenjujejo, da bodo po zaslugi Adventa v Zagrebu ohranili približno 4000 delovnih mest.

Foto: Unsplash, Maja Fister

PREBERITE ŠE: Slovenska tetovatorka, h kateri v Zagreb po tetovažo prihajajo tudi Slovenci

Iščete navdih, kam na oddih? TUKAJ preverite odlično znižano ponudbo destinacij za vaš naslednji najljubši dopust – po Sloveniji ali pri naših sosedih.

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.