8 najslabših potez, ki lahko uničijo potovanja

Načrt potovanja je narejen, prtljaga spakirana, prenočišča in prevozi plačani in dogodivščina se lahko prične. Ste morda na kaj ključnega vseeno pozabili?

Da se vaše potovanje ne sprevrže v kaj neprijetnega, bodite pozorni na spodnjih 8 stvari.

Ne pozabite preveriti svojega potnega lista in zahtev za vize

Si predstavljate, da prispete na letališče, polni navdušenja, da se vaša dogodivščina začenja, pa se izkaže, da ne smete na letalo? Če je vaš potni list veljaven manj kot pol leta, se to zelo verjetno lahko zgodi. Enako tudi, če si niste vnaprej uredili vize, če država, kamor letite, to zahteva.

Ne pozabite na dobro turistično zavarovanje

Nesreča ne počiva niti, kadar ste na dopustu vi. Če morda kolebate, če se res splača nameniti tistih nekaj deset evrov za zavarovanje v tujini, ne bodite trapasti. V primeru, da boste potrebovali oskrbo, bo to v tujini veliko dražje, kot če si že doma omislite dobro zavarovanje, ki vse to krije. Vendar pa preden izberete pravega, ne pozabite prebrati drobnega tiska.

Preverite sobo, preden jo sprejmete 

Če ste že kdaj spali v hotelski postelji skupaj s stenicami in se zbudili polni pikov in ugrizov, te napake ne boste več ponovili. Preden plačate za sobo, poglejte, če je vredna svoje cene.

Ne pozabite na cepiva

Ko smo že pri pikih … Če se odpravljate v kraje, kjer razsajajo bolezni, ki jih vaše telo doma ni navajeno, je obisk popotniške ambulante pred potovanjem nujen! Tu vam bodo tudi povedali, kakšna cepiva, zdravila, morebitne antimalarike in podobno potrebujete za vašo destinacijo. 

Ne naredite preveč optimističnega načrta poti

Če bo vaš oddih načrtovan na sekundo natančno, vas čaka živčna vojna in brezglavo hitenje. Če je vaš načrt preobsežen, časa za potovanje pa manj od alinej, ki ste si jih zapisali, ne boste uživali. Včasih je bolje kaj privarčevati za še en izlet.

Preberite še: 10 stvari, ki jih MORATE početi na potovanjih

Pustite si dovolj časa za prestope med leti

Če imate prestopne lete (ali druge prevoze), pazite, da boste imeli dovolj časa, da ujamete drugo letalo/vlak/avtobus. Ne, pol ure ni dovolj za prestop, tudi če nimate prtljage. In verjemite, 3 ure čakanja na letališču v resnici minejo veliko hitreje, kot se zdi.

Naj varnost ne trpi na račun denarja

Pri potovanjih je smiselno varčevati, a le pri stvareh, ki na ta račun niso bolj nevarne. Spati v zelo nevarni soseski samo zato, ker je tam ceneje ali pa ne vzeti dodatne čelade, ker je dražje, je neumno.

Ne ogrožajte življenj na račun dobrega selfieja 

S tem mislimo življenj kogarkoli. Bodisi živali, drugih ljudi in samih sebe. Binglanje z dreves, kukanje iz vlaka (ja, tistega na Šrilanki imamo v mislih), poziranje z ogroženimi živalskimi vrstami in še bi lahko naštevali. Ena od statistik pravi, da naj bi med oktobrom 2011 in novembrom 2017 prav zaradi selfiejev umrlo kar 259 ljudi! Takšna fotka res ni toliko vredna.

PREBERITE ŠE: Kaj morate vedeti, preden na dopustu najamete motor

Popotniška zavarovanja od A do Ž

Turistična zavarovanja so na poti neprimerljivo uporabnejša od talismana za srečo, pa vendar ne krijejo vsega.

Najboljše zapravljen denar je tisti, za katerega nato ne dobite nič. Ja, tudi to obstaja, vsaj v primeru popotniškega zavarovanja. Kajti čeprav morda kdo prisega na talismane sreče, daleč od doma vendar ni dobro preizkušati delovanja Murphyjevega zakona. Raje bolj sproščeno stopajte okoli z zavarovalno polico v žepu, upajoč, da vam je ne bo treba koristiti.

Paleta možnosti

Več zavarovalnic ponuja zavarovanja za tujino, vsaka več paketov, vsak ima drugačen obseg storitev. A četudi se ponudba od zavarovalnice do zavarovalnice ne razlikuje pretirano, so toliko večji odmiki med posamičnimi paketi. Zatorej natančno preberite ali vprašajte, kaj vsak zajema in česa ne, ob tem pa imejte v mislih, kam potujete in kakšna pustolovščina je pred vami – zgolj poležavanje v letovišču ali se vam obeta bolj adrenalinsko odkrivanje sveta.

Pri čem vam bo zavarovalna polica v pomoč

Ob nujni zdravstveni pomoči, ki krije tudi stroške prevoza v domovino, turistično zavarovanje,vsaj pri zajetnejših paketih, obsega tudi stroške pravne pomoči in tiste, ki izhajajo iz odgovornosti, stroške poškodbe, uničenja ali izginotja zavarovane prtljage zaradi tatvine, vloma ali ropa, stroške prekinitev potovanja ali poznejšo vrnitev zaradi nepredvidenih dogodkov, zlorabo plačilnih kartic in stroške izdelave novih dokumentov. A ne pozabite – vselej do določenih zneskov!

Adrenalin se zaračuna dodatno

Če načrtujete visokogorsko hribolazenje, odkrivanje morskih globin ali se vam kolca po katerem drugem adrenalinskem športu, kot so smučanje, srfanje ali prosto plezanje, morate za zavarovanje v primeru nesreče poskrbeti dodatno z višjo premijo ali posebnim zavarovanjem.

PREBERI še // Seznam stvari, ki jih potrebuješ za azijsko backpackersko izkušnjo

Zobje in lepota so luksuz

Nujna zobozdravstvena oskrba je sicer zajeta (do določenega zneska, seveda), a ne računajte na izdelavo nadomestnih zob, plomb ali zalivk. In medtem ko so vse pogostejša tudi lepotno obarvana potovanja, ko se v daljne dežele odpravite na lepotni popravek ali dva, ne pričakujte pomoči zavarovalnice, če se pri tovrstnih posegih kaj zalomi.

Višja sila

Če imate smolo in se znajdete v državi, kjer vam počitnikovanje kruto prekine naravna katastrofa, denimo potres, ali izbruhnejo nemiri, morda celo vojna ali teroristični napad, to ne bo na plečih zavarovalnice. Podobno tudi, če se znajdete v središču epidemije.

Ko je odgovornost izključno na vaših plečih

Trume glasnih in razigranih turistov, ki se podkrepijo z nekaj kozarčki preveč, so pogost prizor v turistično obleganih krajih. A če se vam v pijanem stanju kaj primeri, boste posledice, tudi finančne, nosili izključno vi. Kot tudi, če so v nesrečo vpletene druge opojne, običajno prepovedane substance. Ali če kaj naredite namenoma – bodisi sebi bodisi drugemu.

Če greste bolni na pot

V zavarovalno polico zajeta nujna zdravstvena oskrba ne vključuje zdravljenja zdravstvenih stanj, s katerimi ste se na pot že podali. Naj gre za poškodbe, ki se vam doma še niso povsem zacelile, ali za že obstoječe in kronične bolezni (če ne gre, vsaj v večini zavarovanj, za akutna in smrtno nevarna stanja pri boleznih srca, ledvičnih kamnih, astmi in sladkorni bolezni).

PREBERI še // Šest katastrof na potovanjih, ki jih lahko preprečiš

Nosečnice prepuščene same sebi

Če se vam na poti primeri, da rodite, bodo stroški na novopečeni mamici. Ne nazadnje je ta že pred odhodom vedela za svoje stanje. Tako so tudi težave, povezane z nosečnostjo, na plečih bodoče mamice, razen pod določenimi pogoji in v primerih smrtne nevarnosti.

Članek je napisala novinarka Tina Podobnik

Foto: Thinkstock

Ne pozabite na prtljago

»Pa, a ti to čisto resno?« me vpraša mož vsakič, ko zagleda pripravljeno prtljago, ki jo mora nekako zložiti v naš avtomobil. Na kar ga užaljeno pogledam izpod obrvi in začnem naštevati, kaj vse nujno potrebujemo, brez česa absolutno ne gremo na pot en otrok, drug otrok, jaz in konec koncev tudi on. In če zaradi prtljage tvegam družinski prepir, sem jo pripravljena tudi zavarovati.

Manj je več

Za pasom imamo precej družinskih potovanj in izletov, kar pomeni, da sem se iz izkušenj naučila, da ko je govora o prtljagi, je manj vedno več. Kajti na prvih skupnih potovanjih brez pol otroške sobe, tri četrt lekarne, vozička in 10 paketov plenic nismo šli nikamor. In to je bil le začetek seznama, ki je bil debelejši od prve knjige Igre prestolov.

Z vsakim novim potovanjem pa sem postajala bolj racionalna. Vzamem samo še zdravila, ki smo jih kdaj že uporabili. Oblačila na poti tudi operem, in se tako izognem, da jih ni preveč, plenic in vozičkov pa smo se končno znebili …

Mislim, da se mož ne bi smel pritoževati, čeprav ga razumem. Plenice in manj oblačil so nadomestili dražji kosi kot so tablica, poganjalček in rolerji ali celo kolo. Poleg tega pa brez 20 kil težke fotografske opreme, ki jo nujno potrebuje mož, in elektronskega bralnika, brez katerega ne zdržim jaz, še vedno ne gre. Če poleti k temu navržemo še vso našo opremo za kampiranje, ja, moža zelo dobro razumem.

prtljaga_shutterstock_317343629

Sveta trojica potovanj

Pomagati pa mu ne morem kaj dosti. Raje se umaknem in medtem ko on igra tetris s torbami, šotorom, nahrbtniki, mizico, stoli, spalkami in hrano, jaz po torbi še zadnjič pregledam vse dokumente. Kajti, če bi skoraj zagotovo pot preživeli brez še enih dolgih rokavov ali senčnika, brez potnega lista, kreditnih kartic in dobrega turističnega zavarovanja zagotovo ne bi šlo. To je sveta trojica vsakega potovanja. Če imam to, si lahko oddahnem, ko po dveh urah vožnje ugotovim, da smo lopatke in kanglice za plažo pozabili doma.

Po pravici povedano brez turističnega zavarovanja ne grem niti v Ikeo v Celovec. Za avto pa vedno vzamem še asistenco na poti, ker sama ne bi znala niti gume zamenjati, mož pa bi samo zato, da bi prišel do nje, potreboval več časa kot asistenca do nas. OK, priznam, da so zavarovanja moja poklicna deformacija. Ki pa jo priporočam tudi ostalim. Čeprav, po pravici povedano, so me za vsa ta zavarovanja prepričali otroci. Prej sem mislila: a) da nič ne more iti narobe in b) da je dovolj, da me (za)varujeta starša.  Zdaj, ko sva midva starša, morava: a) biti realna, saj stvari gredo rade narobe in b) imeti na voljo 24-urno pomoč.

Zavarujte prtljago

In ko je govora o prtljagi, če brez najbolj ljubih kosov absolutno ne gremo nikamor, si zagotovo ne želimo, da bi se jim kaj pripetilo. Sploh ko smo jih končno uspeli zložiti v avto. Nočemo, da bi nam jih kdo ukradel, ko se ustavimo na parkirišču, ker moramo že petič v eni uri na stranišče. Ali da bi prišlo do škode na kolesu, ki smo ga s skupnimi močmi pritrdili na avto. Zato jih imamo zavarovane.

Tega zagotovo niste vedeli, toda prtljaga ni del avtomobila, zato ni zavarovana z obveznim avtomobilskim zavarovanjem ali splošnim avtomobilskim kaskom. Morate jo zavarovati posebej z zavarovanjem, ja uganili ste, prtljage. In prtljaga je vse tisto, kar spravite v avto, ko se odpravljate na dopust: od otroških sedežev, strešnega kovčka – za katerega moža še vedno prepričujem, da ga nujno potrebujemo, do smuči, koles, šotora in zaslonov, ki ste jih vgradili naknadno, da otroci vsaj pol manj sprašujejo, če ste že prišli, saj že stotič gledajo Pujso Pepo, ki jo že vsi znate na pamet. Brez tega si ne predstavljate dopusta, zato ni možnosti, da bi jo pustili doma na varnem. Ne, pač stisnite zobe in jo naložite v avto, tudi tu bo z zavarovanjem na varnem. Če se kaj zgodi, pa naj za morebitne stroške poskrbi zavarovalnica.

In, ko je govora o stroških, se verjetno sprašujete, kako si sploh lahko privoščimo prtljago in dopust potem, ko poplačamo vsa zavarovanja? Hja, z akcijo Sprosti čas, lahko že ob sklenitvi zavarovanja avtomobilske odgovornosti (in pri tem res ne pozabite na asistenco), sklenete tudi zavarovanje prtljage v ali na vozilu in poleg tega pridobite še kupon za ugodnejšo sklenitev letnega turističnega zavarovanja.

Kar konec koncev znese veliko manj, kot nov šotor, kolo, tablica, fotoaparat in vse ostale stvari, ki jih nujno potrebujemo in se nam lahko v vozilu poškodujejo, uničijo ali nam jih ukradejo.

Ja, jaz to čisto resno. In to iz izkušenj kot mama, ki pakira, načrtuje potovanja in piše o zavarovanjih.

(Objava je promocijsko sporočilo.)

Inga Batur stoji za številnimi članki na spletni strani Vse bo v redu. Je tudi avtorica nagrajenega bloga o družinskih potovanjih CoolkidzCooltrips, kjer na zabaven način opisuje prigode s popotovanj po Sloveniji in tujini ter deli nasvete na podlagi trdo prigaranih izkušenj – kar te ne ubije, te krepi, ali kako že. O svojih dogodivščinah pa piše tudi za številne druge spletne medije, kot so Huffington Post, Mamalode, Scary Mommy. Prepričana je, da morajo biti družinska potovanja zabavna, drugače se ne splačajo.

Ingo najdeš na Facebooku in Twitterju.

 

Šest obveznosti pred potovanjem

Za nekoga so potovanja stres in kupica logističnih podvigov, za druge droga, brez katere ne moremo več. Pa vendar za ooboje velja, da se je potrebno na pot pripraviti in določene stvari pred pričetkom urediti ali na njih vsaj pomisliti. Mi smo pripravili nekaj kljukic, ki jih je pred potovanjem priporočljivo narediti.

Preveri veljavnost dokumentov

Dejstvo je, da nas velika večina ne ve, kdaj točno mu poteče osebna izkaznica ali potni list. Ni bila ravno najbolj zabavna zgodba v trenutku, ko sem prišla na hrvaško mejo in mi policist reče: »Gospa Kuhar, ali imate morda zraven še kakšen drug dokument razen osebne izkaznice, ki vam je potekla?« In smo obračali nazaj proti domu. Ampak, to je mačji kašelj v primerjavi s tem, če si nekje na letališču, let imaš čez nekaj ur, ti pa ugotoviš, da je tvoj potni list pretekel. Ali morda, da si šele na letališču seznanjen, da te bo dežela, v katero si namenjen, pričakala kdaj drugič, oziroma takrat ko boš imel urejeno vizo. Torej, ne pozabi dokumentov, preveri veljavnosti in vprašaj strica Googla, če potrebuješ vizo za tvoj novi potep.

shutterstock_192317234

Zavarovanje, da ali ne?

Super in priporočljivo je, če se na pot odpravljamo s pozitivno naravnanimi mislimi in smo osredotočeni na to, da se nam bodo na potovanju dogajale lepe stvari.  Da se bomo domov vrnili zdravi, s polno culo veselih in nepozabnih spominov. Ampak, tako kot v življenju, tako tudi na potovanju nikoli ne vemo, kaj vse negativnega nas lahko na poti preseneti. Nekaj takšnih nočnih mor lahko predstavlja izgubljena prtljaga, morda poškodba med tem, ko si osvajal novo plezalno smer. Kaj pa zastrupitev z bakterijo, za katero prej nisi še nikoli slišal in je oskrba zdravljenja doma zagotovo najboljša? Na tvoji karti pa je datum vrnitve šele čez 2 meseca, v žepu pa bore malo za novo karto, katero si navsezadnje že plačal. V takšnih primerih je še kako dobro imeti v žepu zavarovalnega Joly-ja, ki ti sicer ne bo rešil osnovne težave takoj, bo pa še kako pomagal, da bo rešena prej in ceneje kot bi bila sicer. Vložek zavarovanja je v primerjavi s stroški, ki lahko nastanejo z zdravljenjem ali nakupom nove letalske karte na poti minimalen.

shutterstock_171882809

Baterija telefona je prazna, polnilec ne ustreza stikalu

Telefon ali računalnik te opozarja, da bo počasi potreboval novo energijsko hrano, ti pa ugotoviš, da tvoj polnilec nikakor ne paše v stikalo. Pa ravno takrat, ko si želel prenesti slike na računalnik in z njimi podražiti svoje najbližje, ki doma ljubosumno pa vendar radovedno pričakujejo tvoj glas. Kljub temu, da se trudiš, študiraš nekoliko drugačne luknje na stikalu, ti ne uspe. To se ti lahko pripeti v Veliki Britaniji, Avstraliji, ZDA, Malti, Švici, Dubaju, Indiji, Južno Afriški Republiki, Pakistanu, Izraelu, Danski, na Kitajskem, Kanadi, Mehiki, Braziliji in na Japonskem. Adapter za vtičnice lahko po navadi kupimo na cilju, v trgovinah z elektronsko opremo ali letališču.

shutterstock_354423707

Ne bodi izpostavljen plen lovcem na zaklade turistov

Velikokrat so turisti v mestih kot božična jelka. Krasijo jih številne torbe in nahrbtniki, za vratom fotoaparat in videz, da jim v denarnici ne primanjkuje denarja. To pa seveda zelo diši tistim, ki ga nimajo, ali pa ga želijo prislužiti na lahek in kradljiv način. Zato vredne predmete na nosi seboj, če jih lahko pustiš kje v sefu hotela. In potovanje ni morda najboljša priložnost, da svetu pokažeš, kako zelo dobro ti gre od rok uskladitev dragih modnih dodatkov. Bodi preprost in se kot kameleon čim bolj zlij z okoljem v katerem si. Previdnost ni nikoli odveč.

shutterstock_169108877

Ali ni prikupno, ko te nekdo iz drugega konca sveta vpraša: »Kako si?«

Vsekakor ni neumno, da preden se odpravimo v neko novo državo, kaj o njej tudi preberemo, naredimo mini raziskavo. Glavna se bo tako ali drugače pričela na kraju samem. Kakšne so njihove navade, kakšna je njihova kultura. Posebni aduti so fraze v lokalnem jeziku. Te ti bodo na poti velikokrat prišle prav. Če drugega ne, boš na ljudeh priklical nasmeh na obrazih in rade volje ti bodo pokazali smer, ki vodi do dobre hrane, prenočišča ali celo večerje kar pri njih doma.

shutterstock_335850218

Kako je pa s cepljenjem?

Velikokrat je na nas samih ali se bomo preventivno cepili ali ne. Preventivna cepljenja, ki so priporočljiva so cepljenja proti hepatitisu A in B, tifusu in klopnem meningitisu. Resnično obvezna so cepljenja proti rumeni mrzlici za območja, kjer obstaja nevarnost za bolezen. Večina držav z rumeno mrzlico ob prihodu zahteva potrdilo o cepljenju. Nekatere države zahtevajo potrdilo o cepljenju ob povratku iz območij z rumeno mrzlico. Cepljenje z enim odmerkom je potrebno opraviti vsaj deset dni pred odhodom, potrdilo pa velja deset let. Prav tako ne pozabi preveriti ali odhajaš na območje malarije in zaščito proti njej.

shutterstock_283016963

Naj bodo tvoja potovanja varna, zdrava in udobna. Na veliko stvari lahko pred odhodom vplivaš tudi sam.

Foto: Shutterstock

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.