To so knjige, ki jih slovenske knjižne blogerke priporočajo za jesensko branje

Dišeča svečka, topla odeja, vroč napitek in dobra knjiga. To so besede, ki najlepše opišejo dolge jesenske večere. Za prve tri stvari boste morali poskrbeti sami, za dobre knjige pa poskrbimo mi.

Po nasvet smo se obrnili k slovenskim knjižnim blogerkam. Katere so najboljše knjige za jesensko branje po njihovem izboru?

Monika, ustvarjalka bloga Vonj po knjigah, priporoča:

Eva Mahkovic: Toxic

Eva Mahkovic me je že pred leti navdušila s prvencem Na tak dan najbolj trpi mastercard, to jesen pa navdušuje z avtofikcijo v premišljeno oblikovani knjigi Toxic.

Kot piše Manga G. Renko v spremni besedi, je Evino pisanje žanr, ki je v slovenskem prostoru najbolj trdovratno spregledan. Piše avtofikcijo mlade urbane ženske, ki ni z obrobja družbe, nima eksistenčnih težav, nima tragične življenjske zgodbe, ampak ji je kljub temu težko živeti. Kar je za družbo seveda največkrat nesprejemljivo. Družba ima vedno na zalogi cel kup problemov, ki so pač hujši od problemov Eve Mahkovic, oziroma vsake urbane mlade ženske, ki se v tem opisu najde. Njen “struggle” pač ni upravičen in se ga ne jemlje resno. Prav zato menim, da je slovenski literatni prostor s knjigo Toxic ogromno pridobil.

Hkrati pa je to tudi knjiga, ki nam odstira pogled v fascinanten um in doživljanje avtorice. In tudi knjiga, ki bo za marsikatero milenijko polna nostalgije, morda pa tudi travmatičnih spominov na (lepotne) standarde, ki so nam jih vsiljevali mediji in družba. Veliko vlogo v Toxic imajo namreč tudi najstniška leta in avtorica nas tekom knjige sili tudi k razmišljanju o tem, da so leta “girlhooda” leta, ki nas pomembno zaznamujejo in ki se jih nikoli ne bomo zares osvobodile.

Martina, ustvarjalka bloga Knjižni šepet, priporoča:

Shirley Jackson: V hiši med hribi straši

V hiši med hribi straši je knjiga, ki vas bo popeljala v svet raziskovanja nadnaravnega. Raziskovalec nadnaravnih pojavov John Montague se odpravi v hišo med hribi, da bi preučil domneve o njeni paranormalnosti. Tam se mu pridružijo tri povsem različne osebe, vsaka s svojo edinstveno zgodbo. Vprašanje, ki se poraja, pa je, ali se v resnici dogajajo nadnaravni pojavi v hiši ali gre le za odsev psihe njenih prebivalcev.

Knjiga vas bo prevzela s svojo izjemno pripovednostjo. Avtorica Shirley Jackson z vsako besedo ustvari živopisno sliko, ki bralce popelje v temačen in nadnaraven svet, poln skrivnosti. Dovršeni opisi in izjemni dialogi omogočajo, da se poglobite v psihološko plat zgodbe, ki raziskuje vprašanja izolacije in resničnosti.

Roman je kot nalašč za jesensko branje, saj se popolnoma ujema z misticizmom in nadnaravnimi elementi, ki so značilni za to sezono. Ko se narava odene v barve rdečih in oranžnih odtenkov, se v zraku čuti občutek skrivnosti, ki se prepleta s strašljivo vsebino knjige.

Zgodba vas bo zajela in vam vlila strah v kosti, hkrati pa vas bo navdušila s svojo mojstrsko izpeljano grozljivo atmosfero.

Patricia, ustvarjalka bloga Na valovih vrstic, priporoča:

Samo Rugelj: Soncu naproti

Samo Rugelj je že velikokrat obiskal Kreto, tokrat pa si je želel izkusiti tisto divjo plat Krete. Z ženo Renate sta se odločila, da bosta prehodila malce divjo in surovo Evropsko pešpot E4, ki ima najlepši del prav na Kreti. Pot sta dokaj dobro načrtovala, naletela pa sta tudi na težave. Predvsem zato, ker sta se na pot odpravila v prihajajočem vrhuncu poletja, kjer jima vročina ni prizanesla. Pot je bolj prijazna do pohodnikov pred ali po koncu poletja, a vseeno ni enostavna. Na poti sta se srečevala s čudovitimi plažami, kupi kamenja, čudovitimi odmaknjenimi vasicami, hribi in dolinami. Kreta ima svoj čar, kar smo začutili tudi bralci preko Samovega pripovedovanja.

Res sem uživala ob branju, saj zna Samo res dobro pripovedovati. Počutila sem se, kakor da se z njima sprehajam skozi pokrajino in uživam kretske lepote. Potopis vsekakor priporočam, tako tistim, ki se ukvarjate s pohodništvom in tistim, ki pohodništvo raje doživljate skozi prepovedi. Samo je zgodbo opremil tudi s čudovitimi fotografijami, ki lepo zaokrožijo celotno pripoved. Morda vam zgodba polepša jesenske dni in spomne na poletje.

Ajda, ustvarjalka bloga Ajda naklada, priporoča:

Daisy Johnson: Sestri

Jesen je čas, ko pogosteje posežemo po bolj srhljivi in temačni literaturi. Za tiste, ki nimate radi branja, po katerem ne bi mogli zaspati, je roman Sestri ravno pravšnja izbira. Sestri July in September sta si tako po starosti, kot v vseh drugi pogledih izredno blizu. Z materjo živita v čudaški hiši, v kateri se ves čas dogajajo nenavadne reči. Knjigo dela grozljivo vzdušje in za kurjo polt ne potrebuje paranormalnih pojavov – samo okolje je tako srhljivo, da ne potrebuje nikakršnih dodatkov. Ves čas se bralec sprašuje, kaj je bil usodni dogodek, h kateremu se sestri ves čas vračata.

Zdi se, da ima bralec odgovor skozi celo knjigo tako rekoč na dlani, a istočasno je še kako daleč. Če torej želite srhljivo branje, ki ni predolgo in vam ne bo povzročilo nočnih mor – sta Sestri prava izbira.

Urška, ustvarjalka bloga Booknjiga, priporoča:

Hervé Le Tellier: Anomalija

Čeprav vas bo sprva naslovnica morda odbila (tako kot je mene), tokrat ne zaupajte instinktu in knjigo Anomalija vseeno vzemite v branje, saj vam ne bo žal. Skupina različnih ljudi se znajde na letalu in v nenavadno močni nevihti, ki se je pojavila sredi čist jasnine. Kljub temu varno pristanejo, vendar tri mesece za tem pristane točno enako letalo z vsemi podvojenimi ljudmi. Kje se je zgodila anomalija, kaj to pomeni za osebne identitete in kako ljudje rešujejo to zagato? Se vmeša vojska in bo odstranila vse dvojnike? Jih bodo znanstveno preučevali ali bodo individualni dvojniki vzeli stvari v svoje roke?

Mojstrsko zapisana zgodba na začetku ni čisto jasna, saj spremljamo veliko število likov, vendar zaupajte avtorju Hervé Le Tellierju in v drugi polovici knjige boste nagrajeni za svojo vztrajnost. Z vsakim poglavjem boste namreč želeli vedeti še več, dokler ne obrnete zadnje strani.

Skupaj z našimi knjižnimi blogerkami smo v preteklosti pripravili že nekaj seznamov in intervjujev:

Pomladno branje: Te knjige priporočajo slovenske knjižne blogerke

To so knjige, ki vam jih za letošnje poletje priporočajo slovenske knjižne blogerke

“Knjige odstrejo nekatere dimenzije, ki jih med obiskom destinacije lahko spregledaš.” #INTERVJU

“Nikamor ne grem brez knjig.” – Monika Manfreda, Vonj po knjigah

“Nadvse si želim obiskati vasico Montolieu, kjer imajo kar 15 knjigarn in antikvariatov.” Alenka Štrukelj, knjižna blogerka

“Morda pa odpremo turistično agencijo z literarnimi potovanji.” Urška Bračko, knjižna blogerka

PREBERITE ŠE: Temačni turizem v Sloveniji: To so top 4 najbolj srhljive destinacije pri nas

Foto: osebni arhiv

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.