Tokio 2020: Kako dobro poznate gostitelja poletnih olimpijskih iger?

Tokio 2021 bi v resnici moral biti Tokio 2020, a je pandemija prekrižala te načrte. Čeprav niti letošnje olimpijske igre niso popolnoma zagotovljene (zaenkrat kaže, da bodo potekale, a brez gledalcev), je prav, da se spoznamo z njihovim gostiteljem. Kako dobro poznate Tokio, glavno mesto Japonske?

V Tokiu boste jedli najbolje na svetu

Ne New York, ne Bangkok, ne Pariz, Tokio je dom več kot 160.000 restavracijam (za primerjavo: New York jih ima 30.000). A ni količina tista, ki Tokio postavlja na prvo mesto vsakega kulinaričnega navdušenca, ampak kvaliteta. V Tokiu gre za obsedenost s pravimi sestavinami in natančnost pri pripravi. Tokio je mesto z največ Michelinovimi zvezdicami in najmanjšimi restavracijami, kjer je prvinskost vrhunskega okusa zagotovljena. Tokio 2021

Skrivnost je v specializaciji restavracije oz. kuharja v eno jed. Restavracij z zahoda, kjer lahko naročiš vse od sushija do pizze, ni. Japonska kultura spoštuje mojstre, ki celo življenje izpopolnujejo svojo obrt in jo privedejo do perfekcije. Popolnost jedi je v Tokiu ponos, zato še vedno velja za veliko kulinarično prestolnico sveta.

Ramen.

V Tokiu boste postreženi od spredaj in zadaj

Čeprav je Tokio znan po majhnih hotelskih sobah, je znan tudi po odlični postrežbi. Ne samo v hotelih, tudi v restavracijah in trgovinah. Res je, da so Japonci zadržani in da je angleščina povečini lahko velik problem, a svoje goste vedno postrežejo od spredaj in zadaj. Za to pa nikoli ne sprejmejo napitnine. Če jim jo boste ponujali, jih lahko spravite v neprijeten položaj, saj bodo napitnino primorani zavrniti. Veliko dlje vas bo pripeljala lepa beseda hvaležnosti.

Skromnost, prvinskost in hvaležnost.

V Tokiu prebivalci strogo upoštevajo pravila

Tokio je mesto z največ prebivalci na svetu. Že sama japonska kultura spoštuje pravila, a so ta tudi nujno potrebna, da mesto živi v harmoniji. Prebivalci so vajeni potrpežljivo čakati na vrsto in strogo upoštevati prometne predpise za pešce. Tokio je dom prehoda za pešce, ki ga z vsako zeleno lučjo hkrati prehodi kar 2,500 ljudi.

Japonci se držijo še nekaterih pravil, ki se nam zdijo čudna, a je prav, da jih ob obisku upoštevate: Med hojo ne jejo, so ekstremno vljudni in ne zahtevajo zahvale, kihajo potiho in si v javnosti ne pihajo nosu, v javnosti se po telefonu pogovarjajo potiho, vedno hodijo po desni strani, na javnih straniščih uporabljajo svoje brisače, na ulicah nimajp smetnajkov, saj Japonci ne jejo ali pijejo med hojo.

Prehod za pešce Shibuya.

V Tokiu se morate izgubiti in vedno imeti s sabo gotovino

V Tokiu niso veliki ljubitelji kreditnih kartic in jih zavrnejo celo v nekaterih prestižnejših restavracijah in hotelih. Bankomati redko sprejmejo tuje kartice, zato je dobro vedno v žepu imeti nekaj gotovine. Lokalci in turisti se strinjajo, da Tokio ni mesto kot druga. Medtem ko lahko na glavnih ulicah vidiš trgovine, ki so si enake, se najlepše in najbolj pristne stvari odvijajo v stranskih ulicah. Ne bojte se izgubiti.

Glavne ulice so si podobne, a za evropske turiste vseeno zanimive. Vseeno ne pozabite izgubiti v tistih bolj pristnih.

Najboljši čas za obisk Tokia je med marcem in majem

Tokio je posebej lepo mesto, ko zacvetijo češnje. Na spletu lahko najdete vodiče po najlepših kotičkih mesta, ko so ta odeta v rožnato cvetje krošenj, glede na točen čas obiska. Čudovita drevesa so dober kontrast visokim stavbam Tokia, ki so hladne in stroge, ter simbolično razkrivajo resnično dušo mesta.

Najlepše je, ko cvetijo češnje.

Tokio še čaka na svoj turistični razcvet

Tudi pred pandemijo je bil Tokio šele na petem mestu priljubljenih turističnih destinacij v Aziji. Kljub svoji bogati zgodovini, kulturi in drugačnosti, ne privablja veliko turistov. Veliko upanja je bilo položenega prav v Tokio 2021 in olimpijske igre, ki naj bi turizem pospešile, a žal so te sanje sedaj padle v vodo.

Tokio 2021 bomo tako letos spremljali zgolj preko ekranov, a komaj čakamo, da bo svet spet bolj naklonjen turističnim potovanjem, da ga obiščemo tudi zares. V navdih pripenjamo še nekaj fotografij.

Mesto.

Japonski vrt v Tokiu.

Zvečer je obvezen sprehod po mavričnem mostu.

PREBERITE ŠE: Japonska in 8 zanimivosti, ki jih morda še ne poznate

Foto: Unsplash

 

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.