Če razmišljate, da bi šli za vikend v Rim, ne odlašajte. Najlepše znamenitosti Rima lahko pogledate že v dveh dneh. Je sploh katero mesto, ki se lahko primerja z njim? Je sploh še v katerem mestu toliko znamenitosti, o katerih lahko govorimo samo v presežnikih? In k sreči od nas ni tako zelo oddaljen, da ga ne bi obiskali vsaj enkrat. 

Še posebej si ga splača ogledati izven visoke turistične sezone, ko ni trum turistov in neskončnih dolgih kolon za nakup vstopnic. In ko je bivanje ugodneje. Marca in aprila je kar idalen čas za obisk, najmanj turistov pa je januarja in februarja (z izjemno valentinovega). Ne spreglejte spodaj naštetih znamenitosti Rima.

Kolosej – prva od znamenitosti Rima

To je zagotovo eno najbolj znanih in najveličastnejših znamenitosti Rima, njegove rimske antične arhitekture. Obisk Rima zagotovo ne more biti popoln, če ne obiščete Koloseja. Zgradili so ga v letih 70 in 80 in sprejel je do 80.000 gledalcev.Poleg gladiatorskih iger so se tu odvijale še druge predstave. Npr. lažne morske bitke, lovi na živali, usmrtitve, poustvaritve znamenitih bitk in drame na osnovi klasične mitologije. Zagotovo je vredno počakati v vrsti, da si ga ogledate od znotraj. Ogled se vam bo vtisnil do konca življenja.

Vatikan – čeprav ni v Rimu, je čisto rimski

Seveda ni obiska Rima brez obiska Vatikana. Če ste ga do sedaj občudovali le prek filmov, vas bo zagotovo presentila tudi veličastnost Trga Svetega Petra. Na koncu trga občudujte baziliko Svetega Petra, ki je ena bolj prepoznavnih in opevanih religijskih stavb na svetu. Njena notranjost je res izjemna. Občudujte arhitekturo in kako jo krasijo svetlobni žarki, ki pronicajo vanjo čez dan. Manj znan biser so vatikanski vrtovi, za katerih ogled se je treba vnaprej napovedati. Vrtovi so polni simetričnih poti in zavitih oblik in spominjajo na tistega iz Alice v čudežni deželi. In ko boste že v Vatikanu, ne smete izpustiti tudi obiska Sikstinske kapele. Ta je del kompleksa vatikanskega muzea. In je najslavnejša kapela na svetu. Slovi po svoji arhitekturni postavitvi, ki spominja na tempelj iz Stare zaveze. Znana je po okrasju in Michelangelovi in po svojem namenu – v njej volijo novega papeža.

Panteon – tempelj vseh templjev

Eno najbolj ohranjenih rimskih zgradb na svetu je Panteon. V veliki meri zato, ker je bila v svoji zgodovini stalno v uporabi. Tudi Panteon, tempelj vseh templjev, je med najbolj popularnimi znamenitostmi Rima, če ne kar sveta. Zgrajen je bil okoli leta 120. Od 7. stoletja dalje je Panteon služil kot cerkev, posvečena sveti Mariji in mučencem.

Rimski forum – srce antičnega Rima  

Rimski forum je bil stoletja središče vsakdanjega življenja v Rimu, prostor za govore, sojenja, gladiatorske tekme, jedro trgovine in zmagoslavnih procesij. Ta trg je še danes obdan z razvalinami več pomembnih starih vladnih zgradb središča Rima. Srce antičnega Rima so častili kot najbolj slavno mesto srečanj na svetu in v vsej zgodovini. Mnoge najstarejše in najpomembnejše strukture starodavnega mesta, npr. tempelj Veste, kraljeva rezidenca, so na forumu ali blizu njega.

Piazza Navona – utrip mesta med vodnjaki

V središču Rima je nezgrešljiv tudi najlepši, najbolj atraktiven baročni trg. Na Piazzi Navona dominirajo trije vodnjaki, Fontana dei Quatro Fiumi (vodnjak štirih rek) in Fontana del Moro, ki ju je naredil Gian Lorenzo Bernini; ter Fontana del Nettuno Giaccoma dela Porta. Ta velik trg je poln umetnikov in uličnih prodajaln. In tu so še kavarne in restavracije, zaradi česar ponuja naravno čaroben utrip.

Španske stopnice – nič več za počitek s čudovitim razgledom

Prostrane Španske stopnice sestavlja 138 stopnic. Stopnice, ki trg Piazza di Spagna (Španski trg) povezujejo s cerkvijo Trinita dei Monti, so bile obnovljene leta 2016. Turisti pa na njih ne smejo več posedati. Mestne oblasti skušajo že dlje časa odvrniti turiste od slabih navad in vedno znova uvajajo nove prepovedi. Nazadnje so tako sklenili prepoved sedenja na vseh zgodovinskih spomenikih. Ljudi lahko doleti do 400 evrov globe, če sedijo na spomenikih, se po mestu sprehajajo zgoraj brez, se kopajo v vodnjakih ali za seboj po zgodovinskih stopnicah vlečejo kovčke.

Villa Borghese z vrtovi – za oddih od trušča rimskih cest

Vrt Borghese je tretji največji rimski park. Znan je kot park muzejev, saj je dom številnih muzejev. Vrtovi nudijo številne nepozabne in vznemirljive izkušnje. Vstop v park je brezplačen, muzeji pa se vnaprej rezervirajo in plačajo. Vodeni ogledi v galerijah namreč sprejemajo le omejeno število ljudi. V parku je tudi živalski vrt. Turisti lahko najamejo tudi čolne in zaplavajo med racami, labodi in gosmi.

Fontana di Trevi – da boste spet občudovali znamenitosti Rima

Če bo tudi vas Rim tako očaral, kot številne druge, potem se za konec odpravite še do baročnega vodnjaka Trevi. Staro izročilo pravi, da si obiskovalec Rima s tem, ko preko ramena vrže en kovanec v fontano, zagotovi, da se bo še vrnil v večno mesto. Čistilci redno praznijo vodnjak, poberejo kovance in jih preštejejo. Po mnenju nekaterih naj bi se v fontani vsako leto nabralo na stotisoče evrov, ki jih mesto pokloni v dobrodelne namene.

Rim skriva neomejeno število draguljev. In ko se boste zaljubili vanj, se boste zagotovo spet vrnili. Za krajše pobege si oglejte ugodne ponudbe TUKAJ.

Foto: Pixabay

Preberite še: Čudovita Praga za pičlih 24 evrov.

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.