TURISTIČNI BONI od A do Ž: Takšna so najnovejša pravila

Slovenija bo s turističnimi boni pomagala slovenskemu turizmu, vsak državljan pa si bo lahko z njimi privoščil počitnice.

Že pred časom smo izvedeli, da bomo po epidemiji od države prejeli vaucherje, ki so mnogim poznani pod besedno zvezo turistični boni. Vsakemu državljanu naj bi pripadalo počitnikovanje v vrednosti 200 evrov, a do sedaj nihče še ni dobro vedel, kako vse skupaj deluje. Vlada je sedaj potrdila, da bomo bone lahko koristili od 19. junija naprej, veljali pa bodo do konca leta, torej 31. decembra 2020.

“Turistični bon je dobroimetje v informacijskem sistemu Finančne uprave eDavki, ki ga ima vsaka oseba s stalnim prebivališčem v Republiki Sloveniji in ga lahko unovči pri ponudnikih turističnih storitev za nočitve z zajtrkom v Sloveniji,” navajajo na uradni strani Republike Slovenije. Vsem polnoletnim državljanom tako pripada bon v znesku 200 evrov, mladoletnim pa v višini 50 evrov.

Uporaba bona je unovčljiva pri vseh slovenskih turističnih ponudnikih. Turistični boni niso izplačljivi, tako, da jih lahko unovčite le za počitnikovanje, torej nočitev z ali brez zajtrka.  Da ne boste zmedeni, bonov seveda ne dobite v fizični obliki. “Upravičenci bonov ne bodo prejeli, saj bon ne obstaja v fizični obliki, temveč je evidentiran kot dobroimetje v korist upravičenca v informacijskem sistemu FURS (eDavki), do katerega bodo imeli dostop vsi ponudniki storitev. Vse v zvezi z unovčitvijo bona bodo upravičenci lahko uredili pri ponudniku storitve, kjer bodo nameščeni,” razlagajo na uradni spletni strani RS.

Kaj pa, če sam ne želim na počitnice?

Turistični boni so prenosljivi znotraj družinskega kroga. “Bon je mogoče prenesti le enkrat (pridobitelj ga ne more prenesti naprej), in sicer v celotni vrednosti bona. Če je upravičenec bon delno že koristil, bona v preostali vrednosti ni mogoče več prenesti,” navajajo na uradni strani.

In kje pravzaprav bone lahko koristimo?

Kot že omenjeno, bone sprejemajo vse slovenske turistične nastanitve, torej, kot navaja FURS, spodaj zapisani subjekti.

  • Dejavnost hotelov in drugih podobnih nastanitvenih obratov,
  • Počitniški domovi in letovišča,
  • Turistične kmetije s sobami,
  • Oddajanje zasebnih sob gostom,
  • Planinski domovi in mladinska prenočišča,
  • Druge nastanitve za krajši čas,
  • Dejavnost avtokampov, taborov.

V spodnjem videu si lahko ogledate tudi animacijo postopka unovčitve bona pri turističnih ponudnikih.

Turistične bone tako lahko izkoristite tudi preko spletnih strani, ki omogočajo popuste. Na primer spletni portal Megabon je na svoji strani posebej označil nastanitve, ki jih lahko plačate s turističnimi boni. “Postopek nakupa se ne spremeni: PLAČILO TAKOJ poravnate Megabonu, PLAČILO PONUDNIKU pa s turističnim bonom navedete pri ponudniku. Cene pa še vedno ostajajo akcijske,” razlagajo pri Megabonu.

Iščete navdih, kam na oddih? TUKAJ preverite odlično znižano ponudbo destinacij za vaš naslednji najljubši dopust – po Sloveniji ali pri naših sosedih.

Če se še niste odločili, kje bi želeli unovčiti turistične bone, smo za vas na Vandraj pripravili kup idej. Slovenija je namreč zares čudovita in morda je ravno 2020 pravo leto, da jo dodobra spoznate!

Foto: Unsplash

Preberite še: Grčija: Da bodo privabili turiste, Grki počnejo tole

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.