Ula Furlan: “Zagreb zagotovo počasi postaja moj drugi dom” #VandrajInsider

V rubriki Vandraj insider nam znane in manj znane obiska vredne kotičke mest predstavijo tisti, ki v njih živijo, oziroma jih imajo za drugi dom. Kam na najboljši brunch, kje parkirati, kdaj v mestu ujeti najboljše festivale in kam se umakniti od turističnih točk, a vseeno doživeti utrip mesta? Tokrat nas je po sosednji prestolnici popeljala Ula Furlan, ki jo v Zagreb odnaša ljubezen.

Ula Furlan je simpatična igralka, voditeljica, novinarka in model, ki vse svoje karierne poti vodi z nalezljivim nasmehom na obrazu. Ljubezen do igralskih vod ima v genskem zapisu. Njen pokojni oče je ena od osrednjih filmskih osebnosti v Sloveniji in nekdanji Jugoslaviji – Silvan Furlan, medtem ko je voditeljsko žilico podedovala po mami – Miši Molk. Njeno razgibano življenje pa je zaradi ljubezni še nekoliko bolj pisano, saj je razpeta med Ljubljano in Zagrebom. Iz sosednje prestolnice namreč prihaja njen partner, znan hrvaški igralec.

V Zagreb vas vedno znova odnaša ljubezen. Je to vaš drugi dom?

Zagotovo počasi postaja. Vsakič sicer odkrijem še kaj novega, kakšen nov ovinek, neko njihovo “novo pravilo” ali pa novo podobo, okus, lokacijo. Prav zato mi je tudi pri srcu, ker je nekoliko večji od Ljubljane, bolj razgiban, dinamičen, nepredvidljiv.

Ni skrivnost, da ste med Ljubljano in Zagrebom razpeti zaradi zveze s hrvaškim igralcem Domagojem Jankovićem. Vaju je filmsko združil film?

 Je. Kratki film Scout, ki ga je napisal in režiral Alex Cvetkov, je tisti, ki naju je najprej filmsko sestavil v člana družine. Jaz v njem nastopam kot filmska starejša in odgovorna sestra, Domagoj pa je moj mlajši brat in neukrotljiva, nagajiva iskra življenja. Precej hitro je potem ta iskra preskočila iz okvirjev scenarija in platonskega odnosa v resnična poglavja zaresne ljubezni, ki pa je na trenutke vseeno velikokrat še vedno filmska.

Kako pogosto torej vozite skozi mejni prehod?

Dober dan” tja in nazaj na mejnih prehodih, če je dober mesec, rečem tam nekje 6-krat. Torej si privošim 3 srečanja oziroma obiske. Na hrvaški strani potem  “dober dan” rečem največkrat kar gospodom na cestnini, ki mi dan nemudoma obrnejo še s kakšnim prijaznim komplimentom. Policajev in carinikov za vstop v Hrvaško načeloma na sami meji ni več.

In potem na poti nazaj na slovenski strani za dobrodošlico kdaj prejmem kakšen pomenjliv: “Ooo, dober dan”, a to mislim, da je predvsem vznemirjenje, ko se na osebni izkaznici ob očetovem zasveti še mamin priimek in se ugotovi, da sem “od Mišike”. 

Če bi lahko iz obeh mest – Ljubljane in Zagreba – izluščili najboljše stvari, ki jih pri drugem pogrešate, katere bi to bile?

Ljubljanski šmek, to neko urejenost, mirnost, občutek, da vse nekako funkcionira, čistost, odzivnost – to kdaj pogrešam pri Zagrebu. A mnogokrat v Ljubljani pogrešam odprtost komunikacije, navite, malo bolj glasne, radostne vibracije, pa raznolikost možnosti za druženje, za it ven. To nepredvidljivost velikih mest, pretok energij, okusov, kulturne in siceršnje ponudbe.

Kako bi opisali Zagreb?

Zagreb verjetno zaradi podčrtaja te ljubezni dojemam kot enega ravno prav nabritega gentlemana. Je dinamičen, bister, poseben, duhovit, karizmatičen, čvrste samopodobe. Tudi malo retro, malo oldschool, nostalgičen, romantičen, kot stare popevke iz 60ih.

Pa tamkajšnje ljudi?

Doživljam jih kot odprte, razigrane, glasne, artikulirane. Ob sobotah in nedeljah še posebej fino “ogvantane”, saj se na Cvijetnom trgu radi zadržujejo paparaci in ovekovečijo mestne stajlinge prepoznavnih Zagrebčanov in Zagrebčank, ki to priložnost z veseljem izkoristijo. V spet nekaterih drugih, načeloma starejših, zaznam še jasno odzvanjajočo nekdaj avstroogrsko zgodovino in bonton. V tretjih pa prepihane gene in korenine s kakšnega otoka. Veliko emocije je, bolečine, ljubezni, patnje, lepote, strasti, narave, življenja, domovine. 

Že med sprehodom po mestni promenadi lahko potrdimo govorice, da so Zagrebčanke (in Zagrebčani!) šik. Kaj je njihova modna skrivnost?

Da na to nekaj dajo. Da jim to pomeni. Biti šik, biti viden, opažen, nagovorjen, lahko bi rekla, da je to za nekatere od njih komunikacijsko sredstvo. Osebni stil je mini vizitka in nenazadnje tudi dober “conversation starter”. V smislu: kje se to najde, vidi, kupi, kje so ta hip dobri popusti?

Katere so najpogostejše zmote, ki jih imamo o Zagrebu kot turisti, pa jih spregledamo, ko se enkrat v mestu udomačimo?

Mene vsako malo večje ali pa veliko mesto preseneti. Tudi Ljubljano še danees spoznavam – pa je v primerjavi s svetom ni “veliko skupaj”. Ravno zadnjič mi je mami odkrila na primer tak res poseben, krasen vinotoč v Ljubjani, ob Križankah.

Sicer pa se mi zdi zmotno predvsem predvidevanje, da vse že poznamo, da nas nič več ne more presenetit, navdušit. Jaz zato rada našpičim ušesa in pogled. Tega najraje obrnem v nebo, proti najvišjim nastropjem hiš, obsijanim balkonom in podobam, ki bi jih sicer hiteč od A do B, medtem, ko gledam v tla, telefon ali kam brez namena, lahko spregledala.

Predvsem pa so nekaj turistične zamenitosti, lokacije in prostori sami po sebi. Mirogoj in Maksimir bosta zaradi svoje veličastnosti vedno doživetje. Nekaj drugega pa so potem prostori in njihovi ljudje, ki s svojo vizijo in strastmi dajejo namen in vsebine malim “črnim luknjam”, ki postanejo gledališče ali preživelemu kvartovskemu baru, stari menzi, ki postane novo butično koncertno srečališče. Takšne najraje raziskujem in s takšnega gledišča lahko tudi v svojem mestu velikokrat še srečaš nekaj novega.

Kateri so vaši top 3 razlogi za obisk Zagreba?

Sprehod po bolšjih – Britanac, Hrelić – in siceršnjih trgih in parkih – Cvijetni, Zrinjevac, Maksimir. Pa pogled z Gornjega gradu, kjer stanuje najbolj ozka hiša in pod njenim balkonom vsakič malo romanticiram, kako bi bilo tam imeti na primer stalni naslov. Vedno je veliko kulturnega, na primer gledališčnega, glasbenega, umetniškega dogajanja – koncerti, razstave, festivali. Ravno se je končal na primer Festival Svetlobe. Jaz tudi rada prisluhnem starim popevkam o mestu Zagreb – Zagreb je najljepši grad, Trešnjevački plac. Tako kot o Ljubljani, recimo Šuštarski most. In potem s temi popevkami v ušesih na novo ali pa drugače raziskujem že poznano mesto in detektivsko oživljam nek stari čas in drugačne podobe. 

V katerem delu leta je Zagreb najlepši?

V vseh, ko ga obsije sonce. Mislim, da mu zlati žarek sijajno pristoji.

V jeseni se po kakšnih koncih lahko vede kot Pariz, ko piješ kavo na ozkem lesenem okenskem podaljšku, na križišču ulice s parkom in se nastavljaš v zadnje trenutke popoldanskega sonca, da te na oktober še malo pogreje.

V pomladi je očarljiv z vsakega okna ali ovinka, najbolj poseben pa je poleti, ko v vročini premolkne, ko obstane bolj prazen in sam. Ko je promet povsem obvladljiv, parkirnih mest kolikor hočeš, na razgreti asfalt pa se poleže še taka čudno prepečena, zapeljiva tišina.

 [O urbanih kotičkih:]

Najboljši brunch najdete pri: Eggspress, Broom44, Fetiš, Esplanada hotel, Otto&Frank, Market bistro, Beštija bistro ali pa nakup sveže pašte na tržnici Dolac, ki si jo z njihovo domačo šalšo doma pripraviš v 5 minutah.

Najboljšo kavo potrežejo v: Fetiš, Botaničar.

Kotiček za najlepše zmenke: Obisk hiše Miroslava Krleže in sprehod skozi Krležin gvozd.

Najlepši razgled nad mesto: Gornji grad, hotel Zonar roof top, Sljeme.

Najboljši šoping: House of Kiwi.

Muzej ali galerija, kamor vas rado zanese: Dom HDLU, KIC, Glarija SC, Muzej moderne umetnosti.

Najljubši kotiček za sprostitev: KunstTeatar.

Park, kjer najraje poležavate: Ribnjak.

Najbolj podcenjena atrakcija v mestu: KunstCaffe in glasbeni progam, Art Park in njihove umetniške vsebine, delavnice. Pa ulični koncerti sredi Bana Jelačića kar tako in sprehod na Sljeme.

Najbolj precenjena turistična točka v mestu: Morda Hungover museum ali Selfie museum.

Najboljša zabava: Kolaž, Werner party, Medika, Peti kupe, Pri Nami in Univerzitas koncert. Za študentske zabave pa na Tkalčićevo ulico, tam si ob 3 zjutraj pogosto kdo prepeva v noč, ko se vrača z zabave, kar slišiva do stanovanja (smeh).

Najljubši festival/dogodek: Vsak festival se nekako po svoje odrine v mesto. Zato je vedno posebno, ko so. Pa naj bo to Advent, Festival Svetlobe, Zagreb Music Fest, kašen drug festival gledališč, kulinarike.

Tradicionalna jed, ki vas je navdušila: “Grašak s noklicama”.

Top foto kadri, ki jih potrebujemo za Instagram: Esplanada hotel, trg Bana Jelačića s tramvaji v ozadju, Martićeva ulica, Cafe 505, Cvijetni trg, Dolac market, Mimara, Burgeraj, Oktagon. 

[Uporabno:]

Kateri je najugodnejši prevoz po mestu?

Tramvaj.

Pa najugodnejša pot iz Slovenije do tja?

Vlak ali pa BLA BLA car. 10 evrov in slabi dve uri. 

Kje ob obisku Zagreba najdemo najbolj praktično parkirno mesto?

Jaz najraje poiščem zastonj parkirišče ven iz centra mesta. Potem pa vzamem tramvaj ali Uber, Bolt do središča in sem tako tudi brez skrbi za stroške in plačevanje parkirnine.

Stopnja težavnosti navezovanja novih prijateljstev od 1 do 10 (10 = najtežje): 1

Občutek varnosti od 1 do 10 (10 = najbolj varno): 8

Uli Furlan in njenim dogodivščinam lahko sledite tudi na Instagram profilu @ulaf – TUKAJ.

FOTO: Osebni arhiv / Ula Furlan

PREBERITE ŠE: Amsterdam skozi oči Slovenke, ki dela v nizozemskem zdravstvu in uvaža slovensko vino #VandrajInsider

Imate tudi vi prijatelja, ki živi v tujini, veliko potuje, pozna najboljše kotičke za izlete po Sloveniji ali sosedih in bi z Vandraj bralci delil svojo izkušnjo? Ali pa morda sami živite v zanimivem mestu in radi raziskujete svet? Pišite mi na maja@vandraj.si!

Iščete idejo, kam na oddih v naši bližini? TUKAJ (klik) vas čaka kup imenitnih ponudb!

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.