Vandraj insider: Maša Boh, Ljubljančanka, ki je nov dom našla v Londonu

Po svetu vandra vedno več Slovenk in Slovencev, nekateri med njimi pa so si prek naših meja našli tudi nov dom. Beg možganov ali lov za boljšim življenjem? V rubriki Vandraj insider bodo mladi, ki živijo in ustvarjajo v tujini, vsak torek z nami delili svojo zgodbo, izkušnje in najljubše kotičke mesta, v katerem živijo.

*****

Maša Boh v Londonu živi od septembra 2013 in kot pravi, še sama ne more verjeti, da bodo od tega koraka minila že štiri leta. Družabna, dinamična in kreativna Slovenka pravi, da ima železno voljo, zaradi katere ji uspejo izzivi, ki si jih zada.

Na Otok se je najprej podala v iskanju znanja o organizaciji dogodkov. Na University of Westminster je magistrirala na smeri Events & Conference Management, po študiju pa je dobila priložnost za trimesečno pripravništvo v marketingu na The Royal Society of Medicine in to je bil njen prvi korak v smeri želene kariere.

S čim se v Londonu ukvarjaš in preživljaš trenutno?

Trenutno sem kot Event Business Development Manager zaposlena pri The Royal Society of Medicine. Podjetje ima v lasti dve veliki posestvi – 1 Wimpole Street in Chandos House v središču Londona na Oxford Street, kjer organiziram takšne in drugačne dogodke, konference, večerje, poroke in podobno.

Trenutno je moja vloga v podjetju napovedovanje novih trendov, razumeti ekonomijo in predvidevati v katero smer se premika industrija organizacije dogodkov ter na podlagi tega določiti smer marketinga in pripeljati nove stranke za organiziranje eventov pri nas.

Se boš kdaj vrnila v Slovenijo?

Mislim, da ostajam v Londonu za vedno. Trenutno ne vidim, kako bi svoj slog življenja prilagodila Sloveniji. Tukaj sem si ustvarila življenje, imam redno službo, stanovanje, avto, prijatelje in fanta.

Te kdaj muči domotožje?

Seveda! Koga ne? Imam dneve, ko si zaželim govejo juho in dunajski zrezek, poslušam slovenske pesmi in si zaželim dobro kavo ob Ljubljanici. Moji starši pridejo pogosto na obisk, v Londonu pa prav tako živijo moj mlajši brat in slovenski prijatelji iz otroštva, zato to domotožje ni tako močno. če pa že pride do tega, je Slovenija vedno samo 2 uri stran.

[O mestu:]

Kako bi opisala mesto?

Mesto je čudovito! Imaš neomejene možnosti, da poskusiš čisto vse, kar ti srce poželi, kar pomeni odkrivanje samega sebe in tega, kaj ti je resnično všeč. To mi je najboljši del Londona.

In to, da imamo vse trgovine in restavracije odprte tudi v nedeljo. Življenje v Londonu se nikoli ne ustavi, vedno se nekaj dogaja in vsak vikend lahko počneš nekaj čisto novega in na čisto drugem delu mesta. Je pa seveda zaradi tega življenjski ritem izredno hiter, kar morda ne odgovarja vsem. Pomembno je, da si znaš vzeti čas zase.

Kako bi opisala tamkajšnje ljudi?  

Ah, Britanci, lahko jih ljubiš in sovražiš hkrati. Londončani imajo tisto tipično britansko prijaznost, do tebe bodo prijazni, ker mislijo, da to morajo, ne zato, ker bi to želeli. So izredno vljudni, ampak tudi nestrpni. Vsak, ki je že bil v Londonu in je uporabil podzemno, ve, o čem govorim. V času jutranje prometne konice so vsi nesrečni in če je kdo preglasen, mu namenijo oster pogled. A hkrati se vam bodo, če se boste v njih ponesreči zaleteli, vedno prvi prijazno opravičili. Njihov odnos s strankami je zato najboljši, kar sem jih kdaj izkusila.

Tukaj imajo vsi zelo razgibano življenje in vse se planira v najprej, zgodi se tudi, da se dve osebi ne uspeta ujeti na kosilu že mesec vnaprej. Svojega planerja še nikoli nisem uporabljala toliko, kot ga tu.

Tvoji trije razlogi za obisk mesta so …

  • Raznolika kultura in odkrivanje nečesa novega za vsakim vogalom
  • Definitivno hrana z vsega sveta
  • Big Ben!

Mesto je najlepše …

… poleti ob sončnem toplem dnevu, ker to le redko doživiš. Obisk parka ob takem dnevu je nujen!

[O urbanih kotičkih:]

Najljubši kotiček za sprostitev: Katerikoli park v Londonu.

Najboljšo kavo potrežejo v: Žal je še nisem našla. Na poti v službo pa “tall soya latte with origin espresso” v Starbucksu.

Najboljše kosilo najdeš pri: Toliko dobrih restavracij je na kupu. Nazadnje sem bila v Mr Bao v Peckhamu in je bilo odlično!

Tradicionalna jed, ki te je navdušila: Sladica Victoria sponge.

Muzej ali galerija, kamor te rado zanese: National gallery in War Museum.

Park, kjer najraje poležavaš: Richmond Park.

Najbolj podcenjena atrakcija v mestu: Open Markets, oziroma odprte tržnice.

Najbolj precenjena turistična točka v mestu: Zagotovo London Eye.

Najboljša zabava v mestu: Okrožje Shoredich.

Najljubši festival/dogodek v mestu: Notting Hill festival.

[Uporabno:] 

Najugodnejši prevoz po mestu? Tube.

Najugodnejša pot iz Slovenije do tja? Wizz Air.

[Plus in minus:]

Kakšne so prednosti in slabosti v primerjavi z življenjem v Sloveniji?

Raznolikost in neskončne možnosti so zagotovo prednost, saj ti nikoli ni dolgčas. Poleg tega v tujini bolj spoznaš samega sebe. Slaba plat tega je hiter življenjski ritem, mesto je veliko in polno ljudi, kar otežuje premike po njem in moraš včasih do doma potovati več kot eno uro.

In prednosti in slabosti dela v tujini?

Tu imaš veliko možnosti za hitro napredovanje, delaš lahko marsikaj. Res pa je, da gre za drugo kulturo, drug način dela in tudi drug jezik.

[Na hitro:]

Stopnja težavnosti iskanja stanovanja od 1 do 10: 10!

Stopnja težavnosti iskanja službe od 1 do 10: 8!

Občutek varnosti od 1 do 10: 9!

Stopnja težavnosti navezovanja novih prijateljstev od 1 do 10: 7!

 

Imaš tudi ti prijatelja, ki živi v tujini in bi z Vandraj bralci delil svojo izkušnjo? Ali pa morda sam živiš v zanimivem mestu? Piši nam na maja@vandraj.si ali eva@vandraj.si!

 

Foto: Arhiv Maše Boh

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.