Vandraj insider: “Na Norveškem niso vsi blond in nimamo le snega, mraza in teme!”

Po svetu se potika vedno več Slovenk in Slovencev, nekateri med njimi pa so si prek naših meja našli tudi nov dom. Beg možganov ali lov za boljšim življenjem? V rubriki Vandraj insider bodo mladi, ki živijo in ustvarjajo v tujini, vsak teden z nami delili svojo zgodbo, izkušnje in najljubše kotičke mesta, v katerem živijo.

*****

Norveška je dežela, ki je očarala tudi Anito Lah, trmasto Gorenjko, ki mora vedno narediti točno to, kar si je zamislila: “Zato zdaj živim na Norveškem,” nam je pojasnila nasmejana Anita, ki ji ne manjka norih idej in želja po dogodivščinah. Zato smo Norveško tokrat raziskovali z njeno pomočjo.

Od kdaj živite na Norveškem? Kaj vas je tja odneslo?

Avgusta 2015 sem Norveško prvič obiskala kot turistka, se zaljubila v državo in naravo ter se leto kasneje že preselila iz Slovenije na sever. 

S čim se tam ukvarjate/preživljate?

Delam kot varuška.

Se boste kdaj vrnili v Slovenijo?

Nikoli ne reci nikoli ampak trenutno se mi to ne zdi verjetno. 

Vas kdaj ujame domotožje?

Ja, se zgodi. Ampak s tem bolj mislim da pogrešam družbo – družino in prijatelje. Samega življenja v Sloveniji ne pogrešam. 

Kaj iz Slovenije najbolj pogrešate?

Vedno isti odgovor – burek! In pa večurno kofetkanje po barih.

[O mestu:]

Kako bi opisali kraj, v katerem živite?

Živim v malem mestu Ulsteinvik s 6000 prebivalcev, tako da tukaj ni veliko za opisati. Kljub temu se počutim da imam vse “na dosegu”. Uro stran do malo večjega mesta Ålesund, letališča, vmes pa nešteto možnosti za pohode v hribe ali uživanje na plaži. Norveško na splošno pa na kratko najlažje opišem kot deželo neskončnih fjordov, hribov, slapov in tunelov, z veliko dobre hrane in piva.

Pa tamkajšnje ljudi?

Nerada ocenjujem ljudi, ker smo si preveč različni, ampak osebno bi jih opisala kot prijazne in odprte ljudi. Sama še nisem imela slabih izkušenj. Res, da se kot tujec težko prebiješ v krog Norvežanov, ampak ko si enkrat v tem krogu, so vsi zelo odprti, sproščeni in pripravljeni pomagati na kakršenkoli način. Sama sem bila nad ustrežljivostjo že velikokrat zelo presenečena. So pa tudi narod, ki se po večini ukvarja s športom in vsako soboto poje ogromno sladkarij.

Katera je najbolj nadležna stvar mesta/države?

Vreme in razdalje. Mene vreme sicer ne moti toliko, ampak zna biti zelo nadležno, ko dežuje dva meseca brez prestanka. In pa razdalje! Te imajo tukaj čisto drug pomen, kot v Sloveniji. Slovenci smo razvajeni. V dveh urah pridemo na katerikoli konec države, medtem ko tukaj rabiš 2 uri ali več do naslednjega “bližnjega” mesta in posledično se veliko potuje znotraj države kar z letalom.

Katere so najpogostejše zmote, ki jih imamo o mestu/državi kot turisti, pa jih spregledamo, ko enkrat tam živimo?

“Ali so res vsi blond?” je vprašanje, ki je še vedno najbolj pogosto. In odgovor je NE. In pa definitivno, da je na Norveškem vedno sneg, mraz in tema. OGROMNA zmota! Snega je res da dovolj v notranjosti države in pozimi ni veliko dneva, ampak ljudje pozabijo na dolžino dneva v spomladanskih/poletnih mesecih.

Je pa tudi precej miselnosti o tem, kako so Norvežani bogati, kar tudi ni res. Plače so zelo visoke, ampak večina ob tem ne pomisli na visoke cene hrane, goriva, vrtcev in življenja na splošno. Je pa vseeno res, da si povprečna norveška družina lahko privošči več kot povprečna slovenska družina. 

Vaši trije razlogi za obisk so …

Norveška je en sam ogromen razlog za obisk. Težko izpostavim 3, ker bi s tem zapostavila najmanj 15 drugih. Predlagam pa: manj oziroma hitre obiske mest, več voženj skozi nacionalne parke. Sama vedno pravim, da se prava Norveška zgodi, ko človek pride ven iz okolice Osla.

Mesto je najlepše …

Poleti zaradi dolgih dni – 21 ur dolg dan v Ålesundu! In pozimi zaradi zimske idile med zasneženimi hribi in fjordi. In zaradi severnega sija!

Stvari, zaradi katerih je tam vredno živeti:

Narava, občutek varnosti, občutek svobode.

 

[O urbanih kotičkih:]

Najljubši kotiček za sprostitev: Kjerkoli na samem ob obali, česar ni težko najti.

Najboljšo kavo potrežejo v: Barcaffe v termo skodelici v hribih.

Najboljše kosilo najdete pri: Nas doma. Kosila po restavracijah tukaj niso navada.

Tradicionalna jed, ki vas je navdušila: Uf, več njih. Moja najljubša pa “fiskebolle”. Ribje kroglice, narejene iz rib, mleka in krompirjevega škroba.

Muzej ali galerija, kamor vas rado zanese: Raje kar akvarij v Ålesundu (Atlanterhavsparken).

Park, kjer najraje poležavate: Parkov nimamo. Imamo pa čudovite plaže, ki so super za poležavanje.

Najbolj podcenjena atrakcija v mestu: Mislim, da je ni.

Najbolj precenjena turistična točka v mestu: Geiranger. Čudovit fjord, ampak po mojem mnenju precenjen.

Najboljša zabava v mestu: 17. Maj (Dan državnosti).

Najljubši festival/dogodek v mestu: Jugendfest, Ålesund.

[Uporabno:]

Kateri je najugodnejši prevoz po mestu?

Če govorimo nasplošno o Norveški, je definitivno najboljša in najlažja varjanta osebni avto. Javni prevozi so dragi in kot že rečeno, so med mesti dolge razdalje. V večjih mestih pa so na voljo javni avtobusi in tramvaj.

Pa najugodnejša pot iz Slovenije do tja?

Med Norveško in Slovenijo ni letalske povezave, tako da sta že do Osla potrebna dva leta. Do Ålesunda oziroma drugih mest se potem doda še vsaj en let, kar je vzrok za drage letalske karte. Najdejo se cenejše karte iz okoliških letališč (Italija, Avstrija) in v poletnih mesecih tudi kar nekaj dobrih povezav s Hrvaško.
Tistim, ki imajo to možnost, pa 100% priporočam potovanje z avtom. Pri več osebah se stroški delijo, doživetje pa je neprimerljivo.

 

[Plus in minus:]

Katere so prednosti in slabosti v primerjavi z življenjem v Sloveniji?

Mislim, da si mora vsak poiskati svoje prednosti. Jaz se že v osnovi veliko bolje počutim na Norveškem, kot v Sloveniji. Sama miselnost ljudi, način življenja in podnebje, mi tukaj veliko bolj odgovarjajo. Velika prednost pa je definitivno tudi umirjenost, saj se mi zdi, da je tukaj veliko manj hitenja.

Slabosti pa … Sicer je odvisno od posameznika, ampak splošno gledano imajo Norvežani precej slabše socialno življenje, oziroma, kot pravijo sami, se jim po poroki, oziroma po rojstvu otrok, socialni krog skrči na ožje družinske člane. In pa definitivno oddaljenost. V Sloveniji se ni problem zapeljati kamorkoli na izlet, vključno s sosednjimi državami.

Kaj pa prednosti in slabosti dela v tujini?

Težko podam konkretne informacije glede na to, da je moja trenutna služba precej drugačna od neke redne zaposlitve. Definitivno ni tako preprosto dobiti službe, kot si marsikdo v Sloveniji misli. Je pa res, da se (načeloma) vsi veliko bolj držijo pravil glede delovnih ur, nadur, plače, dopusta …

[Na hitro:]

Stopnja težavnosti iskanja stanovanja od 1 do 10 (10 = najtežje): 5

Stopnja težavnosti iskanja službe od 1 do 10: 5

Stopnja težavnosti navezovanja novih prijateljstev od 1 do 10: 8 (precej lažje pa je navezati poznanstva).

Občutek varnosti od 1 do 10 (10 = najbolj varno): 10

 

Foto: Osebni arhiv Anite Lah

 

Imate tudi vi prijatelja, ki živi v tujini in bi z Vandraj bralci delil svojo izkušnjo? Ali pa morda sami živite v zanimivem mestu? Pišite nam na maja@vandraj.si ali eva@vandraj.si!

PREBERITE ŠE:

Vandraj insider: “Na letališču v Valenciji, ko sem čakal na letalo za Mallorco, sem spoznal svojo ženo …”

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.