Neža Praprotnik: “Amsterdam je mesto, kjer je obvezno imeti kolo, povsem običajno pa je na njem prevažati še enega ali dva prijatelja” #vandrajinsider

Tokrat smo v insajderju klepetali z Nežo Praprotnik, bodočo modno oblikovalko, ki že tri leta živi v nizozemskih Benetkah. Kakšno je tamkajšnje življenje, česa ne smete izpustiti, ko obiščete Amsterdam in kaj iz Slovenije tam manjka, preberite v spodnjem intervjuju.

Kako bi se opisali tistim, ki vas še niso spoznali? amsterdam

Pozitivna, vztrajna, vedno pripravljena na nove dogodivščine in velika ljubiteljica športa. Rada uživam v vsakem trenutku, tudi če je to še nekaj tako majhnega. Poleg tega pa definitivno tudi oseba, ki verjame, da se s trdim delom da doseči prav vse. amsterdam

Od kdaj živite v Amsterdamu? Kaj vas je tja odneslo?

Preselila sem se leta 2016, takoj po zaključeni gimnaziji, tako da danes živim v Amsterdamu že skoraj tri leta. V Amsterdam me je odnesel študij mode, smer Fashion Design (University of Applied Sciences-Amsterdam Fashion Institute), ki je bil tisto leto med najbolje uvrščenimi na svetu.

S čim se tam ukvarjate/preživljate?

Prvi dve leti sem po večini vsak dan preživela na fakulteti – od jutra do večera, pa tudi kdaj ponoči, ker je študij zelo zahteven. Letos opravljam “minor” in “specialization”, ki sta v sklopu druge univerze, tako da imam nekaj prostega časa, ki ga večinoma preživim s prijatelji, fantom, raziskovanjem novih kavarnic v mestu, v toplejših mesecih pa sproščanjem v parku, vožnjo z ladjico po kanalih ali pa se odpravim teči v bližnji park.

Se boste kdaj vrnili v Slovenijo?

Trenutno ta možnost zame ni realna. Eden izmed razlogov je definitivno izbrana smer študija in kariere. Poleg tega pa sem se neverjetno navezala na moj drugi dom (prvi je še in vedno bo v Sloveniji). Res sem vzljubila Amsterdam, spoznala odlične prijatelje in ljubezen. Mogoče pa nekoliko kasneje v življenju, nikoli ne reci nikoli.

Vas kdaj ujame domotožje?

Seveda, ampak se veliko slišim z mami in bližnjimi prijatelji. Skoraj vsak dan, tako da to ne predstavlja velike ovire.

Kaj iz Slovenije najbolj pogrešate?

Definitivno družino in prijatelje. Med drugim pa naravo, sonce (ki je tukaj zeeelo, ampak res zelo redko), smučanje, cedevito in pa domačo mamino kuhinjo.

[O mestu:]

Kako bi opisali Amsterdam?

Živahno, prijetno mesto, v katerem ni mogoče biti zdolgočasen. Mesto, ki nudi neskončne možnosti glede hrane, trgovin, različnih študijev, muzejev, možnosti za potovanja, enodnevne izlete itd. Mesto v katerem ne poznajo ‘neturistične sezone’ kot na primer v Ljubljani, tako da so majhne, ozke ulice vedno polne in živahne. Seveda mesto v katerem je nujno imeti kolo, povsem običajno je tudi prevažati enega ali pa dva prijatelja na njem. Poleg tega pa tudi nikoli ne zmanjka novih barov in pa okusov piva, ki ga še niste poskusili. Imajo namreč ogromno ponudbo kraft piva.

Pa njegove ljudi?

Izjemno prijazni, odprti, direktni, nasmejani in vedno ‘on the go’.

Katera je najbolj nadležna stran mesta?

Primanjkovanje naravnih površin in gozdov. Dolge vrste v trgovinah, plačevanje je večinoma mogoče samo s kartico, tako da, če plačilni avtomat ne dela, preprosto ne moraš kupiti ničesar. Pa tudi izjemna gneča na kolesarskih poteh.

Katere so najpogostejše zmote, ki jih imamo o mestu kot turisti, pa jih spregledamo, šele, ko tam živimo?

Definitivno je Amsterdam znan po ‘Red light districtu’ in marihuani. Največja zmota je, da ljudje mislijo, da sta to dve največji ‘zanimivosti’, vendar pa temu še zdaleč ni tako. Red Light District namreč ni tako poln, marihuano pa lahko opaziš samo v samem centru mesta, kjer je njen edini namen, da privabijo turiste. Četudi se zdi kolesarjenje v samem centru odlična ideja, sama tega ne bi priporočala, saj so promet in njegova pravila povsem drugačna kot pa na primer v Ljubljani.

Vaši trije razlogi za obisk so …

Izjemna arhitektura in število ter kakovost muzejev; majhna država, kjer lahko v vsakem mestu najdeš nekaj za vsakega posameznika in pa veliko priložnosti za gurmanske užitke.

Mesto je najlepše …

… Na sončen dan poleti ali spomladi, ker je lepo vreme preprosto najbolj cenjena stvar s strani Nizozemcev in mesto dobi poseben čar, saj se vsi odpravijo v park, na obalo ali v bližnji bar.

Stvari, zaradi katerih je tam vredno živeti:

Urejenost države, odlično izhodišče za potovanja v druge prestolnice, topel sprejem ljudi in živahnost mesta. Plus, vse je na dosegu roke.

[O urbanih kotičkih:]

Najljubši kotiček za sprostitev: Oosterpark ali Pllek (plaža Amsterdama)

Najboljšo kavo postrežejo v: Boterham, Amsterdam Oost

Najboljše kosilo najdete pri: (tradicionalno nizozemsko kosilo so sendviči), tako da Stach in pa Teds.

Tradicionalna jed, ki vas je navdušila: bonensoep, erwtensoep in bitterballen

Muzej ali galerija, kamor vas rado zanese: Van Loon

Park, kjer najraje poležavate: Oosterpark

Najbolj podcenjena atrakcija v mestu: De Pijp, soseska, ki je ne smete spregledati

Najbolj precenjena turistična točka v mestu: celotna nakupovalna ulica Kalverstraat

Najboljša zabava v mestu: Leidseplein

Najljubši festival/dogodek v mestu: Koningsdag (27.4.), ko se celotno mesto obarva oranžno in po celem Amsterdamu na dobesedno vsakem koraku poteka drug festival

[Uporabno:]

Kateri je najugodnejši prevoz po mestu?

Metro, tram, kolo in pa uber (taxi).

Pa najugodnejša pot iz Slovenije do tja?

Letališče Brnik-Amsterdam z Adrio ali Transavio.

[Plus in minus:]

Katere so prednosti in slabosti v primerjavi z življenjem v Sloveniji?

Prednosti so definitivno številne karijerne priložnosti za vsa področja, država je odlično urejena, pozitivno raznolik življenjski slog prebivalcev – ljudje veliko bolj uživajo vsak dan (zdi se kot da je vsak dan sobota), vse skupaj se zdi bolj umirjeno.

Slabosti pa kot sem že omenila primanjkuje narave, hribov in sončnih dni.

Kaj pa prednosti in slabosti dela v tujini?

O tem trenutno še težko kaj rečem, glede na to, da se še nisem redno zaposlila.

[Na hitro:]

Stopnja težavnosti iskanja stanovanja od 1 do 10 (10 = najtežje): 9

Stopnja težavnosti navezovanja novih prijateljstev od 1 do 10 (10 = najtežje): 2

Občutek varnosti od 1 do 10 (10 = najbolj varno): 7

Foto: Neža Praprotnik

Preberite še:

Nara: Pravljično mesto na Japonskem, po katerem se sprehajajo srne

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.