Vandraj insider: Skok v Sydney, mesto dobrih vibracij

Po svetu vandra vedno več Slovenk in Slovencev, nekateri med njimi pa so si prek naših meja našli tudi nov dom. Beg možganov ali lov za boljšim življenjem? V rubriki Vandraj insider bodo mladi, ki živijo in ustvarjajo v tujini, vsak teden z nami delili svojo zgodbo, izkušnje in najljubše kotičke mesta, v katerem živijo.

 *****

Tokrat smo odvandrali na drug konec sveta – v Avstralijo, kjer se nam je iz Sydneya oglasila Natalija Brumec. A še prej poglejmo, kako se je tam znašla. V Mariboru rojena gospodična iz Poljčan se je po končanem študiju na Fakulteti za družbene vede v Ljubljani, smer Komunikologija – medijske in komunikacijske študije, preselila v London, kjer je dobila ponudbo za službo. Čeprav naj bi na Otoku ostala le nekaj mesecev, so se ti raztegnili na sedem let, v katerih je vmes raziskovala tudi druge zanimive kotičke Evrope in Afrike, se za dobrodelne namene povzpela na Kilimanjaro in skoraj leto dni potovala po Južni Ameriki, kjer je učila španščino in sodelovala pri različnih prostovoljnih projektih.

Glavna krivca za njeno ljubezen do potovanj, nemiren raziskovalni duh in strast do odkrivanja novih kultur sta verjetno kar njena starša, oba velika avanturista. Skupaj z njima in bratom Renejem, ki sedaj živi v Pragi, je že kot otrok veliko prepotovala, največkrat so bile to dolge ture z avtodomom. “Danes sem jima hvaležna za čarobno otroštvo, saj sta pripomogla k temu, kar sem in da zmeraj sledim svojim sanjam,” nam je zaupala Natalija. In kako je pristala v Sydneyu?

Od kdaj živite v Sydneyju in s čim se tam ukvarjate oziroma preživljate?

V Sydney sem se s fantom preselila oktobra 2015. Fant je dobil možnost napredovanja v službi in s tem povezano sponzorstvo, tako da sva prišla v Sydney oborožena z delovnima vizama, ki nama omogočata, da tukaj delava štiri leta. Glede na nedavne legislacijske spremembe migrantov in viz, je to izjemna sreča in neizmerna priložnost, ki je enostavno nisva mogla izpustiti.

Še prej sem v Londonu delala kot projektni vodja javnomnenjskih raziskavah, kar je bilo področje mojega študija. S prihodom v Sydney pa sem se podala na novo karierno pot “wellbeinga” in ravno končujem diplomski študij iz manualne terapije. V prostem času pa se redno ukvarjam z jogo in plesom.

Se boste kdaj vrnili v Slovenijo?

V prihodnosti bi rada prišla bližje domu, vsaj na isto celino. Avstralija je čaroben kontinent, edina slaba stran je, da je na drugem koncu sveta.

Vas kdaj ujame domotožje?

Menim, da je dom tam, kjer si ga ustvariš. Je pa res, da je pomembno deliti trenutke z ljudmi, ki so nam blizu. Zato pogrešam družino in prijatelje, nostalgija na Slovenijo pa me vedno znova omehča.

Kaj iz Slovenije najbolj pogrešate?

Najbolj pogrešam babičino kuhinjo (smeh)!

[O mestu:]  

Kako bi opisali Sydney?

V Sydneyu ti nikoli ne zmanjka plaž in kotičkov za raziskovanje, vendar je dokaj mlado in neidentificirano mesto, predvsem glede na faktor oddaljenosti in sveže zgodovine, zaradi česar Avstralija za zgled še zmeraj gleda proti Zahodu. To je zelo aktivno mesto, diha z letnimi časi – oziroma v poletnem surferskem stilu – in težko najdeš koga, ki se ne ukvarja s športom. Je mesto, ki odpira vrata ogromno študentom in backpackerjem, ki polnijo ulice, hostle in plaže s svežimi vibracijami.

Trije razlogi za obisk mesta so … sončni vzhodi ob obali, surfanje in hrana!

Mesto je najlepše … na začetku poletja, ker še ni prevroče in so dnevi že daljši.

[O urbanih kotičkih:]

Najljubši kotiček za sprostitev: Coogee Beach.

Najboljšo kavo potrežejo v: Kavarnic je tukaj malo morje in težko je najti eno, kjer delajo najboljšo kavo, saj jo najdeš skoraj povsod. Kdo bi si mislil, da so Avstralci takšni “kofetkarji”. Dobro kavo v povprečju dobiš za 4 avstralske dolarje.

Najboljše kosilo najdete pri: Prav tako kot kava, je tudi tukajšnja hrana odlična. Ne samo vpliv Azije, tudi njihov odnos do hrane in zdravega načina življenja je nalezljiv. Če sem v Londonu na vse pretege iskala kakšen dober plac z ugodno, vendar zelo okusno hrano, mi tukaj tega ni treba. Avstralci spominjajo na ležerne gurmane in je obisk restavracij tukaj res nestresna in denarnici prijazna izkušnja. Povprečno lahko dobiš zelo dobro kosilo / večerjo za 15 avstralskih dolarjev na osebo.

Tradicionalna jed, ki vas je navdušila: Pica, obložena s kengurujevim, emujevim in krokodiljim mesom.

Muzej ali galerija, kamor vas rado zanese: Museum of Contemporary Art.

Park, kjer najraje poležavate: Rushcutters Bay in Botanical Gardens.

Najbolj podcenjena atrakcija v mestu: Sydney Observatory.

Najbolj precenjena turistična točka v mestu: Opera House Bar.

Najboljša zabava v mestu: The Glenmore Hotel, Sydney Opera Bar, Coogee Pavilion in vsekakor poletni BBQ na plaži.

Najljubši festival/dogodek v mestu: Sydney Summer Festival in New Years Eve.

[Uporabno:]

Kateri je najugodnejši prevoz po mestu?

Avtobus! Ali vlak, če živiš bolj izven centra mesta. Tukaj ni podzemnih železnic in promet na cesti je zjutraj lahko nočna mora. Povprečna cena povratne avtobusne vozovnice iz Bondi Beach do centra mesta je na primer AUD$10. Lahko pa skočiš na ferry ladjo, če si na severni strani mostu – povratna karta stane okoli AUD$7.

Kakšna je najugodnejša pot iz Slovenije do tja?

Letalo: Dunaj – Dubaj – Sydney bi bila ena od možnosti, saj ni direktnega leta iz Evrope. Če naletiš na povratno karto okoli 800-900 evrov, je to izjemno dobra cena, drugače pa se vse vrti okoli 1000-1200 evrov, sploh v poletnih mesecih (december, januar, februar) lahko še več.

[Plus in minus:]

Katere so prednosti in slabosti v primerjavi z življenjem v Sloveniji?

Menim, da ima enega najlepših pristanišč na svetu, z ikonično Sydney operno hišo in Harbour Bridgom. Zime tukaj dejansko ni, trenutno smo v sezoni zime in imamo povprečne dnevne temperature okoli 20 stopinj, ponoči lahko včasih pade tudi do 5 stopinj nad ničlo. Slabost je ta, da njihova infrastruktura ni pripravljena na mrzle temperature in je lahko včasih v stanovanju bolj mrzlo kot na cesti.

Kaj pa prednosti in slabosti dela v tujini?

Prednost je ta, da Slovenci večinoma govorimo kar nekaj tujih jezikov in se mi zdi, da nas to velikokrat postavi v prednost pred drugimi. Slabost življenja v Sydneyu je predvsem drago zdravstvo in cene nepremičnin so izjemno visoke.

[Na hitro:]

Stopnja težavnosti iskanja stanovanja od 1 do 10: 7

Stopnja težavnosti iskanja službe od 1 do 10: 5

Občutek varnosti od 1 do 10: 8

Stopnja težavnosti navezovanja novih prijateljstev od 1 do 10: 5

 

Foto: Osebni arhiv Natalije Brumec

 

Imate tudi vi prijatelja, ki živi v tujini in bi z Vandraj bralci delil svojo izkušnjo? Ali pa morda sami živite v zanimivem mestu? Pišite nam na maja@vandraj.si ali eva@vandraj.si!

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.