City break: Jesenska Budimpešta

Budimpešta je zadnja leta prestolnica, ki se vedno večkrat znajde na seznamu najlepših evropskih mest. Turiste prepriča s svojo čudovito arhitekturo, modro Donavo in trendi muzejem.

Budimpešta je izredno gostoljubno in prijetno mesto. Lepa modra Donava, nešteto prijetnih lokalov in odlična hrana. Slovenci živimo tako blizu tega čudovitega mesta, da ga lahko obiščemo za en vikend oziroma praznike! Budimpešta je od glavnega mesta naše države oddaljena le 4 ure vožnje, zato je idealna ideja za kratek city break.


Budimpešta: Kaj videti?

Mestni center in grajski hrib Budim

Po dolgih letih turških vpadov in totalitarizma je končno prišel čas, da Budimpešta zasije v vsej svoji lepoti. In verjemite, jesen je obdobje, ko je to mesto najlepše. Ravno prav toplo, da obiščete grajski hrib Budim, ki je bil leta 1987 vpisan na seznam UNESCOVE dediščine. Budimski grad je bil večkrat porušen in dozidan, v njem pa je bil že davno zgrajen labirint. V gradu je danes postavljena vinska fontana, iz katere ves čas teče rdeče vino. Tam lahko uživate tudi ob pogledu na dela madžarskih slikarjev in kiparjev, saj so v njem prostori Narodne galerije.

Z umetnin vam bo pogled zagotovo ukradel razgled čez reko Donavo, kjer ponosno stojijo mogočne stavbe. Najveličastnejši med njimi je zagotovo madžarski parlament, okrašen s kupolo in neogotskimi stolpiči. Čas je, da prečkate enega najlepših mostov na Donavi (Szechenyjev verižni most) in okusite življenje desne strani mesta, Pešte.

Glavne turistične postojanke tega dela, ki jih ne gre spregledati, so državna opera, cerkev svetega Štefana, pokrita mestna tržnica, Trg junakov ter mestni park za njim, kjer stoji kopija sedmograškega gradu Vajadahunyad. V parku lahko pozdravite tudi pando v tamkajšnjem velikem živalskem vrtu ali se zavrtite na vrtiljakih zabaviščnega parka.

UNESCOVA tisočletna železnica

Mestni promet v Budimpešti je zelo živahen, zanesljiv in poceni. Trolejbusi, avtobusi, tramvaji, podzemna železnica… Slednja ima tri zgrajene linije, najbolj znana pa je M1, zgodovinska podzemna železnica, ki vas bo popeljala v leto 1896, ko je bila zgrajena. Budimpešta je namreč prva v Evropi pod zemljo pognala električni vlak. Danes M1 imenujejo tudi milenijska železnica ter je uvrščena na UNESCOV seznam.

Kje jesti?

Ko boste lačni, poiščite eno izmed prijetnih restavracij v živahnem delu mesta in si privoščite lokalno hrano. Poskusite madžarski golaž, piščančji paprikaš ali druge mesne jedi. Madžari so znani po tem, da vsemu primešajo vsaj malo paprike in kar močno začinijo jedi.

Budimpešta ima bogato nočno življenje

V večernih urah se sprehodite po lepo osvetljenem osrčju mesta. Nočna Budimpešta slovi po svojem bohemskem vibe-u. Opazili boste, koliko prijetnih lokalov premore to mesto. Usedite se v enega izmed teh, ki so nastali v zavetju ruševin (lokalci jim pravijo »ruin pubs«) in  si naročite kozarec tokajca, ki prihaja iz istoimenske vinske regije Tokaj na Madžarskem.

Večer lahko nadaljujete v enem izmed dlje odprtih klubov v mestu, Piaf. Ikoničen nočni lokal je znan po svojih live showih, kjer neznani pevci, oblečeni v glasbene ikone kot je recimo Edith Piaf, pojejo njihove pesmi. Vzdušje kluba pritegne marsikaterega obiskovalca, v preteklosti sta se v njem zabavala celo Bon Jovi ter sam španski kralj.  Pred vhodom v klub morate pozvoniti na zvonec, zaposleni pa odločijo, ali vas spustijo vanj ali ne, kar je skoraj tako vznemirljivo, kot igra rulete.

Muzej slaščic in sebkov

Budimpešta je stičišče bohemske kulture, bogatega nočnega življenja ter arhitekture, ki na obiskovalcu pusti močan vtis. Zadnja leta pa mlajše turiste privablja Muzej slaščic in sebkov, iz katerega se vrnete z najbolj zabavnimi in norimi fotografijami za svoja družabna omrežja ali foto knjigo.

Budimpešta: Kje spati?

Budimpešta nudi vrsto nastanitev za vse vrste turistov. Ne glede na to, ali greste z družino, v paru, s prijatelji ali sami, prepričani smo, da vam bo ena od Megabonovih ponudb kot pisana na kožo! Preverite njihovo ponudbo TUKAJ.

Nekaj dobrih namigov:

Za družino priporočamo: A&O hotel
Za mestni oddih s prijatelji: Impulso Fashion Hotel ali Deans College Hotel
Za romantičen oddih: Boutique Hotel Budapest
Za mestno-termalni oddih: The Aquincum Hotel
Za zahtevnejše goste: Hotel President

Vso ponudbo in še več hotelov najdete TUKAJ.

Za ugodne namestitve v Budimpešti preverite to povezavo!

 

Foto: Shutterstock

PREBERITE ŠE: Ideja za oddih: po sprostitev in na hladno pivo v Laško

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.