Djerba – pustite strah doma in si privoščite počitnice na otoku tisočerih palm

Tunizija, nekoč zelo priljubljena destinacija med Slovenci, se ob pričetku poletne sezone počasi  pobira na noge. Še kar nekaj časa bo potrebno, da bo turistična panoga v Tuniziji, v kateri je zaposlen vsak sedmi Tunizijec, pridobila zaupanje nekdanjih in bodočih gostov. Dogodek, ki si ga nikjer na svetu ne želimo, je v deželi med morjem in puščavo, zmanjšal zasedenost hotelov kar za 70 %. Posledično temu so državne oblasti zelo poostrile varnostne nadzore, tako v mestih, kot v obmorskih letoviščih. Vse to z namenom, da v bodoče iz te države ne bi prihajalo več do krvavih novic o terorizmu.

tunizija_1_shutterstock_259669097

Kljub temu, da so se številni organizatorji potovanj letos izognili Tuniziji, pa za slovenske to očitno ne velja, saj je ponovno vzpostavljena charterska letalska povezava med Slovenijo in Tunizijo. V deželi, kjer se prepleta zahodni in arabski svet, boste danes na krajih, ki so nekoč pokali po šivu zaradi masovnega turizma, imeli veliko več miru. Turističnemu delavcu ne boste v napoto, kakor se to zna zgoditi v špici ali ob koncu sezone, saj v delu niso preveč obremenjeni.

Četudi je Tunizija zaznamovana z grenkim priokusom lanskega dogodka, pa kljub vsemu še vedno ostaja dežela sonca, peščenih plaž, prijaznih in podjetniško naravnanih ljudi. Ne gre spregledati niti okusne hrane in starodavna ter lepo ohranjena mesta na prepihu civilizacij.

Danes bomo odvandrali na Djerbo. Največji otok Severne Afrike slovi po svoji idilični podobi, ki jo krasijo oljčni nasadi in neštete dateljnove palme, zaradi katerih ga mnogi imenujejo kar »otok tisočerih palm«.  Ko enkrat obiščete otok, preprosto ne smete izpustiti ogleda otoških mestec, glavnega in hkrati največjega Houmt Souka. Zaradi bližine največje puščave sveta, Sahare, je otok odlično izhodišče za adrenalinske safari ture, ki počitnice popestrijo z nepozabno avanturo. Tunizijo spoznajte na drugačen način ter odkrijete njene čare, zaradi katerih se mnogi turisti vračajo v »deželo arabske pravljice«.

tunizija_2_shutterstock_14007682

In kam se lahko odpravite razen po sonce in počitek na peščene plaže?

# Houmt Souka

Glavno mesto Djerbe, ki se nahaja na severozahodu otoka in katerega zametke so zgradili Rimljani, danes predstavlja najpomembnejše mesto na otoku, ki ga enostavno morate obiskati. Ena največjih znamenitosti v mestu je trdnjava Borj El Kebir, zgrajena v 15. stoletju v namen zaščite pred tujimi vdori. V neposredni bližini trdnjave se nahaja tudi pristanišče. Mesto slovi po pestri ponudbi trgovinic, restavracij, tukaj pa najdete tudi edini kino na otoku. Odkrijte življenjski ritem domačinov ravno na ulicah Houmt Souka.

# Na otok flamingov z gusarsko ladjo

Je majhen otok v bližini otoka Djerba. Do tja vozijo ladje, na katerih se boste lahko predajali morskih užitkom, čas pa vam bodo krajšali tudi animatorji z različnimi gusarskimi predstavami.

# Obisk krokodilje farme

Na otoku se nahaja največja krokodilja farma v Sredozemlju. Na farmi prebiva več kot 400 krokodilov iz Madagaskarja.

tunizija_3_shutterstock_52635145

# Matmata in Douz

Prečkajte morsko ožino in se podajte v Matmati, oziroma v »Mesečevo pokrajino«, kjer lahko obiščete tradicionalno berbersko bivališče, saj nekateri Berberi živijo še danes v svoji kulturi in jeziku. Oglejte si mesto Douz, ki se ponaša tudi z imenom»Vrata v Saharo«, kjer se pričnejo prave peščene sipine saharskega peska.

# Zavijte v objem Sahare

Sahara je največja puščava na svetu. Obiščete lahko delček puščave, ki  se sicer razteza kar na 8,6 milijona kvadratnih kilometrov velikem območju.

tunizija_4_shutterstock_390168529

Posledično dogodkom in trudu Tunizije, da bi ponovno pridobi goste na svojo stran,  cene počitniških paketov še nikoli niso bile ugodnejše, kot so letos. Odhodi so iz Slovenije zagotovljeni. Za samo 279 € na osebo boste poleteli iz Slovenije, na cilju pa uživali sedem dni sonca in all inclusiva. Za vsa vprašanja, ki se vam bodo porajala na Djerbi, pa boste lahko za rokav pocukali predstavnike. Ni naključje, da je na otoku užival tudi Odisej, ki je dobro vedel, katere kotičke mora izbrati na svoji odisejadi.

Foto: Shutterstock

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.