Heviz: Zato morate vsaj enkrat v življenju doživeti terme na Madžarskem

Terme na Madžarskem so prav posebno doživetje. Prestolnica madžarskih term in zdravilišč je Heviz. In samo tukaj se lahko tudi pozimi kopate v največjem naravnem biološko aktivnem termalnem jezeru na svetu. Pa ob enem sprehodite še do Blatnega jezera ali s čolnom raziskujete čudovito jamsko jezero.

Heviz – jezero za zimsko kopanje

Heviz, poznan že v času Rimljanov, se nahaja na zahodnem delu Blatnega jezera, kar pomeni, da je od Ljubljane oddaljen okoli tri ure vožnje. To pa ni tako daleč za kakšen vikend pobeg. Jezero Heviz ima isto ime kot kraj, saj ime Heviz dejansko pomeni termalna voda. In menda si boste pozdravili številne bolezni, če se boste potopili v njegovo vodo ali podmazali z blatom. Vroča termalna voda prihaja v jezero skupaj s hladno iz vrelca, ki je 38 metrov pod zemljo.

Med poletjem je njegova temperatura okrog 38 °C, a tudi pozimi nikoli ne pade pod 24°C. Zato lahko v njem zaplavate med lokvanji tudi v zimskem času.

Kaj še lahko počnete?

Poleg tega, da se lahko okrepčate v čardah, značilnih madžarskih restavracijah z glasbo in folkloro, lahko najdete tudi drugo zabavo. Preizkusite se lahko tudi v vožnji s segway vozilom. V vožnji uživajo čisto vsi, od otrok do starejših.

Greste lahko tudi do palače v Blatenskem Kostelu (Keszethely), ki je ena večjih in najbolj obiskanih na madžarskem. Zgrajena je na ruševinah starega gradu.

S čolnom po jamskem jezeru

Zelo zanimiva za ogled je tudi jama Tapolca. Samo pol ure stran iz Heviza jo boste našli. S čolnom se boste vozili po čudovito modrem podzemnem jezeru in občudovali jamo, v katerem ni kapnikov. Našli so jo čisto po naključju pred dobrimi stotimi leti pod istoimenskim mestom. Nastala je pa zaradi mešanja hladne vode iz jame s termalno vodo, ki izvira iz globin. To povzroča razjedanje apnenca in sčasoma ustvarja vse večje prehode v jami.

Heviz z okolico je lep v vseh letnih časih

Seveda pa morate nujno na sprehod. Balaton je lep v vseh letnih časih. Na voljo je veliko pešpoti. Zelo se splača obiskati razgledni hrib Balatongyörök – Szépkilátó. Najdete lahko tudi ostanke vulkana v parku Balaton Felvideki.

Kaj pa prenočišče?

Čeprav običajno za vikend radi mahnemo do naše južne sosede, je okolica Blatnega jezera v kombinaciji z edinstvenim termalnim kopanjem top ideja za vikend pobeg. Bivate lahko v enem lepših hotelov regije. In to s 59 % popustom. To je Palace Hotel Heviz, samo 200 metrov stran od jezera. Svoj oddih rezervirajte TUKAJ.

Foto: Pixabay in Megabon

Preberite še: Čudovita Praga za pičlih 24 evrov

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.