Skorajda ni popotnika, pohodnika, avanturista in ljubitelja narave, ki bi se v raziskovanje sveta podal brez spalne vreče. Mnogi, tudi Vandrovci, uživamo v tem, da nas zjutraj prebudi zvok morja na divji plaži ali ptičje žvrgolenje pod drevesi.

Danes je spalna vreča skorajda nepogrešljiv člen vsakega potovanja. Katero spalno vrečo boš izbral, je odvisno predvsem od tvoje poti in kaj boš tam počel. Na portalu Travel + Leisure ponujajo nasvete za nakup dobre spalne vreče.

Pred nakupom preveri temperature, ki te čakajo na potovanju

Pred izbiro spalne vreče ugotovi, v kakšnih razmerah jo boš potreboval. Ali bo to poletna noč ob jezeru, spanje pri znancu na kavču ali pa boš osvajal vrhove nad 3000 metri? Temperaturna vrednost, ki je napisana na spalni vreči naj ustreza najnižji nočni temperaturi, pri kateri nameravaš zaspati. Če si zmrzljive narave, se raje odloči za vrednosti, ki so nekaj stopinj nižje od pričakovane.

spalna_shutterstock_140070907

Izberi torej spalno vrečo, ki bo ustrezala tvojim temperaturam na potovanju. Velikokrat se izkaže, da je najbolj priročno, da kupimo spalno vrečo, v kateri bomo lahko poleti spali ob reki in takšno, ki nas bo v mrzlih nočeh ohranila živega pred sibirskim mrazom.

Obstajajo sledeči tipi spalnih vreč, glede na temperature

  • Zgornji limit oz. T(Max). Najvišja temperaturna vrednost, kjer se med spanjem pri odprti zadrgi še ne potite. Zgornji limit je testiran pri normalnih poletnih pogojih.
  • Spodnji limit oz. T(Limit). Temperaturna vrednost, pri kateri je spanec še vedno nemoten oz. se v spalni vreči še vedno ohranja toplota.
  • Komfortna stopnja oz. T(Comforf). Temperaturna vrednost, pri kateri je spanje najbolj udobno.
  • Ekstremni limit oz. T (Extreme). Je testirano pri najnižji temperaturni vrednosti, kjer lahko človek preživi 6 ur. To je najnižja temperatura, ki zagotavlja preživetje. Udobje seveda ni komfortno, a vas še vedno reši pred zmrznjenjem.

Kako velika in težka naj bo spalna vreča?

Seveda si na poti ne želimo spalne vreče, ki zavzame polovico nahrbtnika in po nepotrebnem bremeni naša ramena. Zato so priporočene spalne vreče s puhastim polnjenjem, saj so lažje in tudi izjemno tople. Se tudi bolj stisnejo in so bolj trajne. Prednosti vreč s sintetičnim polnilom, ki so sicer težje in večje so, da grejejo tudi mokre, se hitreje sušijo in lažje očistijo ter so cenejše od tistih, ki so napolnjene s puhom.

spalna-shutterstock_142199320

Kakšno obliko vreče naj izberem?

Vreče, ki jih označujemo kot »mumije« so ozke in tesno obdajajo telo. Pri nogah so najožje, se postopoma širijo in nato zaključijo v kapuci.  Takšne so z namenom, da so čim lažje in manjše, hkrati pa povečajo toplotni učinek. To so vreče, ki bolje izolirajo, vendar prinašajo manj udobja, saj se ozko prilagajajo telesu.

Pravokotne vreče so primernejše za višje temperature, so bolj prostorne ter posledično temu tudi bolj udobne. Je pa zato ob hladnejših temperaturah potrebno ogreti več zraka. Pogosto se lahko popolnoma odprejo in uporabljajo tudi kot odeja.

Vsekakor pa ni vse v spalni vreči. Naredi preizkus in eno noč preživi le v spalni vreči brez podlage in naslednjo s podlago. Razlika je očitna, ne glede na to, kakšne vrste spalno vrečo boš izbral. Naj bodo noči v spalni vreči kar se da udobne, predvsem pa tople!

Foto: Shutterstock

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.