“Nikamor ne grem brez knjig.” – Monika Manfreda, Vonj po knjigah

Monika Manfreda je knjižna blogerka, ki piše pod imenom Vonj po knjigah. Celo leto sledilce spodbuja k sodelovanju v bralnih popotovanjih, v katerih skozi knjige spoznavajo določeno državo ali celino. Tokrat sva se pogovarjali o njenem poletju in knjigah, ki jih priporoča za branje na dopustu.  

Monika Manfreda, kakšna je popolna knjiga za poletni dopust?

Popolna knjiga za dopust je zame predvsem hitro berljiva, takšna da ob njej lahko držim koncentracijo čim dlje. Ležanje na soncu človeka pač naredi zaspanega, raziskovanje novih krajev pa pobere veliko mero energije in zato na dopustu potrebujem branje, ki me res posrka vase.  Sicer pa mora za knjigo veljati tudi to, kar sicer pri njih iščem skozi celo leto. Dobro zgodbo, kvaliteto, predvsem pa to, da v meni vzbudi čustveni odziv, prav občutki ob dobri knjigi so namreč tisti, ki se jih spomnim še dolgo po tem, ko obrnem zadnjo stran in zaradi katerih bom knjigo priporočala naprej. Žanr pa mi ni pomemben. Monika Manfreda

Monika Manfreda na Siciliji.

Kje boš dopustovala? Boš s sabo vzela knjige? Že veš katere?

Kje bom letos preživljala dopust je zaenkrat še neznanka. Sanjam pa o tem, da nekje izven meja Slovenije. Če bom s sabo vzela knjige? To je zame retorično vprašanje! Nikamor ne grem brez knjig in na dopustu so vsekakor obvezne. Pri pakiranju imam vedno težave prav s količino knjig, ki si jih želim vzeti s sabo (sploh, če je treba na letalo le z ročno prtljago!).  Sestavljen imam okviren seznam branja za poletje, za kar je zaslužna Sandra Dobnikar, ki ustvarja instagram profil @dozadnjestrani in je ena izmed treh knjižnih blogerk Knjižnega kažipota. Že tretje poletje namreč organizira #poletnibingo, ki je res ena velika knjižna zabava. Moj seznam je torej ustvarjen iz knjig, s katerimi lahko zapolnim polja v bingu. Če ne drugega bom tako potovala med platnicami knjig, od Grčije do Paragvaja, Senegala, malce v prihodnost in malce v preteklost… Mika me, da bi na dopust letos vzela Roman za na plažo, ki je sveže izšel pri Hiši knjig. Naslov romana prav kliče po tem, da ga prebiraš v prijetni senci, ob poslušanju valovanja morja (no, če je knjiga res dobra, tega niti ne slišiš hehe). 

Si zaradi knjige kdaj vzljubila neko deželo, državo, kraj, … Jo zaradi knjige mogoče celo obiskala ali te tja močno vleče? Katero?

Vsekakor! Imam tudi svoj knjižni popotniški bucket list, ki sem ga objavila tudi na svojem blogu. Prepričana sem, da nisem edina, ki si zaradi Neapeljskega cikla Elene Ferrante želi obiskati Neapelj, že od srednje šole naprej me zaradi ruskih realistov vleče tudi v Rusijo, zaradi Kirke v Grčijo … Obiskala pa sem že London, ki je seveda prizorišče mnogih romanov in ta izlet mi bo vsekakor ostal v lepem spominu, čeprav je bilo absolutno premalo časa, da bi si lahko ogledala vse njegove znamenitosti. 

Naj knjiga poletja 2021? 

Letos se zelo veselim branja novega Ishigurovega romana Klara and the sun. Kazuo Ishiguro  me je očaral že z romanoma Ostanki dneva in Ne zapusti me nikdar. Roman Klara and the sun je izšel letos in je postavljen v distopično prihodnost, raziskuje odnose med umetno inteligenco in človekom ter se dotika vedno aktualnega vprašanja, kaj sploh pomeni ljubiti.

Monika Manfreda ustvarja blog Vonj po knjigah, sledite ji lahko tudi na Instagramu

 

PREBERITE ŠE: “Morda pa odpremo turistično agencijo z literarnimi potovanji.” Urška Bračko, knjižna blogerka

Foto: Monika Manfreda, osebni arhiv 

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.